Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 18:16 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:25 - 17:27 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
No, vypočul som si tie vaše argumenty, len stále mi nesedí, povedal by som, tá rovnica. Na jednej strane hovoríte, teda už som vyrozumel z toho, že štát by mal oddlžiť všetkých tých, ktorí sú v exekúcii, no, za štátne inštitúcie. Ale veď sám ste povedal, že Sociálna poisťovňa urobila generálny pardon. Takže je na štátnej inštitúcii, či ho urobí, alebo neurobí. Do toho politici nemajú čo vstupovať, ak si štátna inštitúcia vo vlastnej réžii urobí analýzu, ktorá skonštatuje, že je možné udeliť generálny pardon, tak je to na rozhodnutí alebo na iniciatíve tej inštitúcie. Zatiaľ, pokiaľ viem, taký námet nemáme.
A teraz sa vrátim k tým peniazom, pretože hovoríte, áno, štát musí mať peniaze a nájsť peniaze na to, aby oddlžil týchto nešťastných ľudí. Len ja sa vás opýtam, čo povedia naši učitelia, zdravotné sestry, čo povedia ľudia v nemocniciach, ktorí ráno vstávajú, chodia do práce, dostávajú plat a pýtajú, žiadajú zvýšenie platov. Učitelia sú na uliciach, pretože žiadajú, aby im štát zvýšil platy o 6 percent, ako im bolo prisľúbené. Miesto toho dostávajú odpoveď, teraz nemáme, keď budeme mať, dáme vám, a plánujú sa rozličné modely. Takže na jednej strane máme ľudí, ktorí vstávajú ráno, chodia do práce, celý deň robia a potom im štát povie, že až bude mať, tak im tie peniaze dá, a teraz prídete vy, a poviete, no dobre, učiteľom netreba zvyšovať plat. Treba dať radšej tým, ktorí sú zadlžení. A argument je taký, že však keď títo ľudia dostanú vyplatené, dostávajú sa z čiernej ekonomiky, dostanú sa do normálneho pracovného procesu, pôjdu nám robiť do fabrík, do Jaguaru, Land Roveru a ja neviem kde. Nepôjdu. Sám ste povedal, pán Krajniak, že to je, že to sú dneska už prevažne dôchodcovia. Takže ak hovoríme; keby aj neboli dôchodcovia, na to, aby mohli ísť do Land Roveru, musia mať isté vzdelanie, technické vzdelanie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:05 - 17:07 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Pán poslanec Pčolinský, veľmi som pozorne počúval vaše vystúpenie. Bolo tam veľa politických urážok, invektív, ale žiadne riešenie. Už tretíkrát predkladáte exekučnú novelu. Na jednej strane dlžník, ktorý má niečo zaplatiť, ktorý niečo kúpil, obstarával alebo niečo nezaplatil, na druhej strane niekto, kto má pohľadávku a ktorý má právo tejto pohľadávky domôcť. Kto zaplatí ten rozdiel? Povedali ste už aspoň raz, kto by mal zaplatiť a z akého vrecka ten rozdiel, kto teda vyplatí pohľadávku za niekoho, komu bude dlh odpustený. To je, myslím si, zásadný morálny problém a etický problém a v mnohých prípadoch, myslím si, na toto treba hľadať riešenie, pretože skutočne tí ľudia, ktorí nie sú exekvovaní, ktorí dávajú svoje dane na účet štátu, nemajú dôvod, nemajú príčinu splácať dlhy iných ľudí, ktorí sa zadlžili. Takže hľadať treba riešenie naozaj vecné, ale to som od vás nepočul.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 20:51 - 20:52 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani poslankyňa, svoje vystúpenie ste zamerali predovšetkým na to, aby ste zdokumentovali mafiánske praktiky, ktoré údajne vidíte v činnosti rezortu pôdohospodárstva a platobnej agentúry. Len potom ste pokračovali tým, my sme tieto spôsoby, tento systém nespôsobili a budeme sa usilovať o jeho reparáciu.
No len ja by som vám chcel pripomenúť, že pred 15 rokmi, keď Rodovci prišli na Slovensko a získali najvyššie dotácie a najviac ryžovali zo systému eurofondov, vládla pani predsedkyňa vlády Radičová a myslím, že aj vaša politická strana podporovala túto vládu. (Reakcie z pléna.) Tak 12, prepáčte, ale v tom období, keď prišli, lebo pán Simon to aj priznal, že v tom období prichádzali na Slovensko, len on nevedel tie súvislosti. Prepáčte, Dzurindova.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 18:16 - 18:17 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážená pani poslankyňa, vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, rozumiem vášmu rozhorčeniu, ale ja mám taký pocit, že ak viete o takýchto konaniach alebo takýchto, povedal by som, špekuláciách na pozemkovom fonde, tak je naozaj potrebné predovšetkým postúpiť tie dokumenty, ktoré máte, príslušným orgánom. A z hľadiska systémového riešenia možno vidím tam problém práve v tom, že pokiaľ som informovaný, tak celý tento proces prebieha podľa príslušných oceňovacích predpisov. To znamená, že pani ministerka Matečná si nemôže vymýšľať ceny, a ak teda poskytuje náhradné pozemky, tak musí v primeraných cenách, ktoré podľa toho predpisu sú stanovené. Ona nemôže dávať podľa iného cenového odhadu alebo niečoho iného.
Takže asi treba vstúpiť do toho systému a pozrieť sa, či tie oceňovacie predpisy sú správne a či naozaj netreba ako systémovo riešiť práve tento problém, čo nechcem povedať, že netreba preskúmať aj tie prípady, ktoré ste uviedli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 16:58 - 17:00 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, no, vyslovím, začnem s tým záverom, pán poslanec. Hovorili ste, že perspektíva, východisko z tejto situácie sú predčasné voľby a nastúpenie novej vlády, ktorá nebude korupčná, ktorá bude riešiť problémy.
Ja by som len chcel pripomenúť, že vo svojom vystúpení ste kritizoval zdravotníctvo, a pripomenúť vám to, že také najväčšie problémy zdravotníctva bývali práve opatrenia, ktoré urobila vláda Mikuláša Dzurindu za vašeho pôsobenia. Nastúpenie pána ministra Zajaca a vstup PENTY do zdravotníctva dodnes trpíme ako najväčšie, najväčšie zlo.
Viete, ja poznám aj tie kauzy cétečiek a viem, že aj to je problém, ale toľko škody a zla a problémov v zdravotníctve, ako pán Zajac v spolupráci s PENTOU spôsobili, to ešte naozaj to zdravotníctvo prežíva vďaka teda len úsiliu tých zdravotných sestier a lekárov veľmi ťažko.
Takže návrat takej garnitúry, ktorá akože bojuje proti korupcii, postavila tunel Branisko, ktorý vytunelovala, potom zdecimovala nielen školstvo, ale aj zdravotníctvo, návrat takej garnitúry bol trestom pre slovenskú, pre slovenských občanov.
No a už iba k tomu vašemu komentovaniu pôsobenia Slovenskej národnej strany, viete, ja v tom vidím skôr frustráciu. Frustráciu z toho, že Slovenská národná strana dokázala postaviť na nohy a vybudovať štát Slovenskú republiku, proti ktorému ste vždy zásadne a veľmi tuho bojovali. Takže tá vaša osobná frustrácia, tá je možno aj za tým, ako sa dnes vyjadrujete na adresu pani ministerky Matečnej, lebo je nominantka SNS. Takže vnímam to tak, že každý minister zo Slovenskej národnej strany, každý poslanec zo Slovenskej národnej strany je... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 16:08 - 16:10 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci, budem reagovať na pani ministerku, na jej vystúpenie.
Zaznelo tu, povedal by som, veľa výhrad voči jej vystúpeniu. Ja by som chcel pripomenúť, že pani ministerka prevzala rezort vo veľmi zložitom stave. Iste nemôže za tie veci, ktoré sú, sa týkajú dedenia a, povedal by som, zložitej štruktúry pozemkovej, ktoré sú na Slovensku.
Ale za veľmi dôležité považujem aj pripomenúť našim kolegom opozičným, že napriek tomu, že tento návrh podali, tak nesledovali vystúpenie, niektorí prišli počas rokovania a počas vystúpenia pani ministerky, len nevypočuli si zrejme tie veci, ktoré kľúčové hovorila napríklad o talianskej mafii a o mafiánskych praktikách a podobne.
Pani Nicholsonová hovorila, že pani ministerka nevyvrátila nič z toho, kde spája sa mafia s pozemkovým úradom a s prideľovaním dotácií. No keby bola bývala pani Nicholsonová prítomná pri tom vystúpení pani ministerky, tak by musela počuť, že albánska mafia, teda nie, volá sa talianska mafia... (Reakcia z pléna.) Na pani ministerku hovorím.
Pani ministerka hovorila o tom, že talianska mafia prišla na Slovensko pred 15 rokmi a za vlády pani premiérky Radičovej. Dostala, mala najväčší klondike na Slovensku, dostávala najväčšie dotácie a odvtedy sa prakticky uchytila v týchto, v týchto našich pomeroch. (Potlesk.)
Takže to je, myslím, že veľmi dôležité počúvať, čo sa hovorí a nechodiť po chodbách práve vtedy, keď sa rokuje o vašom návrhu.
A možno aj k tomu (reakcia z pléna), k tomu... Prepáčte, ja teraz mám slovo a bol by som rád, keby som mohol hovoriť.
Takže z tohto pohľadu si myslím, naozaj je veľmi dôležité sledovať rozpravu, ak chcete teda k niečomu sa vyjadrovať a poznať fakty a dej toho diania, ktoré tuná v parlamente prebieha.
Takže už iba na záver. Podmienky sú zložité. Pani ministerka dva roky robí všetko pre to, čo môže, na čo má kapacity a sily, aby upratala problémy, ktoré sa nazbierali za predchádzajúce roky. To nemôže byť dôvod, aby ste na ňu hodili zodpovednosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 14:37 - 14:38 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda. Reagujem na vystúpenie, ktoré sme si práve teraz vypočuli. A chcel by som pani poslankyni pripomenúť, že vďaka dosť zložitému systému dedenia, ktorý máme, je na Slovensku 8 mil. parciel, ktoré sú spôsobilé na poľnohospodársku výrobu. Z toho 80 % poľnopôdy je prenajatej. Napriek tomu má Slovenská republika chybovosť pri prideľovaní dotácií len 0,55 %, čím patrí medzi tri najlepšie krajiny v Európskej únii v oblasti spravovania poľnohospodárskych fondov v EÚ. V roku 2016 sme mali len 73 sporov medzi žiadateľmi o dotácie z počtu 19-tisíc, čo predstavuje len 0,14 % z celkovej výmery poľnopôdy.
Individuálne pochybenia, ktoré iste sú a ktoré sú zistené a zdá sa, že boli aj preukázané, sa týkajú, povedal by som, pomerne malého počtu. A preto je veľmi dôležité, aby najmä orgány, ktoré to majú právo prešetriť a autorizovať, do akej miery išlo o pochybenia, aby sa tie k tomu vyjadrili, ale aby sme to neriešili takýmto spôsobom politicky, keď vieme, že ten systém, ktorý je nastavený v súčasnosti, napriek tomu, že je pomerne, povedal by som, realizovaný za pomerne nízkych finančných nákladov. Pani ministerka viackrát opakovala, že keby mala viac financií, by vedela tú kontrolu zabezpečiť aj lepšie a kvalitnejšie s vyšším počtom úradníkov alebo pracovníkov, tak napriek tomu patríme medzi špičku Európskej únie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 10:39 - 10:41 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážená pani podpredsedníčka parlamentu, len by som vám chcel doplniť informáciu, že pôsobenie albánskej a talianskej mafie, ktoré vidíte v rezorte pôdohospodárstva, nie je nová vec. Tie zmluvy, o ktorých hovoríte, že podpísala pani ministerka Matečná, boli aktualizáciami starších predchádzajúcich zmlúv, ktoré sú 15 rokov staré, aktualizácie, doplnky týchto zmlúv. To znamená, že pôsobenie týchto albánskych a talianskych podnikateľov na Slovensku, nakoniec je to vidno aj z tých predchádzajúcich zmlúv, ktoré boli zverejnené, je na Slovensku zakorenené už dlhšie ako 10 rokov.
Chcel by som iba pripomenúť, že SaS bola vo vláde pani Radičovej, a teda v tomto období mohla tieto zmluvy alebo pôsobenie týchto mafiánov zastaviť, len nevyužili ste túto príležitosť. Tak, bohužiaľ, nám zostali podnikať aj teraz a narobili problémy, ktoré tu máme. Je naším spoločným záujmom, samozrejme, aby sa tieto problémy odhalili a aby sa vyriešili.
A chcel by som doplniť akurát informáciu, že čaro dobre fungujúceho štandardného štátu je v tom, že má inštitúcie, ktoré keď dobre fungujú, tak riešia takéto problémy, či už je to polícia, prokuratúra. Každé vaše podozrenie, s ktorým prichádzate, by malo byť preverené, preskúmané, a ak sa preukáže a potvrdí, tak treba nájsť postupy, ktoré ale nie sú v rukách ministerstva pôdohospodárstva, ale týchto orgánov.
Takže ja nepochybujem, že ak ste zistili nejaké pochybenia a máte takéto informácie, tak tieto inštitúcie sa s tým majú zaoberať. Ak sa preukážu, tak potom, samozrejme, aj pani ministerka má priestor na to, aby urobila opatrenia organizačné voči, z pôsobenia teda svojho rezortu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 10:24 - 10:26 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán predseda Národnej rady, zdá sa, že vaša výzva na vecnú a konštruktívnu diskusiu počas tohto rokovania nepadla na úrodnú pôdu. Zdá sa mi, že frustrácia našich kolegov z opozície zato, že sa už dlhé roky nevedia dopracovať k tomu, aby spravovali túto krajinu, je taká veľká a taká silná, že im zatemnila, povedal by som, aj schopnosť nezávislo a vecne rozmýšľať. Možno naozaj treba sa orientovať na to, aby ak máme problémy, a určite máme problémy v krajine aj v oblasti pôdohospodárstva, ale aj v iných rezortoch, aby sme ich vedeli spoločne a konštruktívne riešiť. Bohužiaľ, zdá sa, že politický boj u nás prerástol, povedal by som, do takých balkánskych pomerov a že ten štýl politickej práce, najmä u tých subjektov, ktoré sú jednorazové, rýchlo kvasené a ktoré závidia Slovenskej národnej strane dlhoročné pôsobenie, kontinuálne pôsobenie na politickej scéne, už proste prerastá do ťažkej nenávisti voči Slovenskej národnej strane.
Vidno to u viacerých kolegov, ktorých v debatách mám možnosť sa stretávať a ktorí nám pripisujú, povedal by som, mnohokrát aj také vyhlásenie, ktoré nikdy neboli povedané. Konkrétne vo vašom prípade som nepočul vo vystúpení, že by ste urážali, ponižovali drobných poľnohospodárov. Naopak, ste povedali, čo všetko Slovenská národná strana a jej ministerka pre zlepšenie týchto drobných pôdohospodárov urobila. Čo urobila pre mladých začínajúcich poľnohospodárov. Napriek tomu vám tak pán Pčolinský, ako pani Zemanová aj ďalší proste vkladali do úst výroky na adresu Slovenskej národnej strany a na vaše, vaše vystúpenie, že ste ich urážali, ponižovali. Je to absurdné.
Takže naozaj tento štýl práce a tento štýl dialógu vedie Slovensko do bludného kruhu, do bludného kruhu, z ktorého ťažko sa dostaneme, ak naozaj sa spustíme do balkánskeho štýlu vykonávania politiky.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 15:33 - 15:35 hod.

Jaroslav Paška Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážený pán poslanec, ja súhlasím tiež s podporou pozmeňovacieho návrhu, ale nesúhlasím celkom s tou interpretáciou, ktorú ste použil, takú vzletnú formuláciu, že chceli sme byť pápežskejší ako pápež a že sme teda vybavili si, že náš odborný personál potrebuje na vzdelávanie nie 10 rokov, ale 15 rokov. Viete, v takých tých odborných diskusiách, keď sa rozprávame o tom, že teda my potrebujeme na to, aby odborná zdravotná sestra alebo odborný zdravotný personál v našich nemocniciach mal 15-ročné štúdium, tak sa pýtajú, či sme retardovaní, pretože u nich sa ten odborný personál pripraví za 10 rokov a kvalitne a kvalifikovane pracuje. Ja, samozrejme, hovorím, že nie sme retardovaní, my sme rovnako vzdelaní a rovnako rozhľadení ako ostatní, len obávam sa, že sme do nášho vzdelávacieho systému zaviedli mnoho zbytočných vecí, a teda tá organizácia a kvalita štúdia možno nie je u nás dobre pripravená. Takže som presvedčený, že tak naše zdravotné sestry, ale povedal by som aj iný odborný personál, ktorý pracuje v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach, je schopný to, čo potrebujú k svojej profesii, k výkonu svojej profesie, zvládnuť za ďaleko, povedal by som, kratší čas, len treba venovať sa trpezlivo tomu, aby nemali veľa nadbytočných administratívnych a možno aj, povedal by som, nejakých právnych záležitostí v tom vzdelávacom programe a aby sa to štúdium možno organizovalo efektívnejšie a možno aj regionálne aby bolo lepšie rozložené. Aby naozaj tie odborné školy, stredné odborné školy, ktoré v podstate by mali generovať ten základ zdravotníckeho personálu, boli regionálne lepšie rozložené najmä v menších mestách a oblastiach.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis