Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2017 o 10:20 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 14.9.2017 18:58 - 18:59 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, aby som len upresnil. Tento návrh zákona je veľmi jednoduchý a ide len o to, aby sme vypustili ustanovenie zákona, aby sme vypustili ustanovenie, ktoré dnes umožňuje záložnému veriteľovi prostredníctvom dražobných spoločností dražiť nehnuteľnosti a majetok už premlčaných pohľadávok. Čiže chceme toto vypustiť, to znamená, aby sa nemohli dražiť dlhy, ktoré vyplývajú už z premlčaných pohľadávok. Nič viac, nič menej. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.9.2017 18:56 - 18:57 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som vám v krátkosti predstavil návrh zákona, ktorý predkladáme na túto schôdzu. Cieľom nášho návrhu zákona je ochrániť právo dlžníka a občana Slovenskej republiky pred záložným veriteľom, ktorý si chce uspokojiť alebo domáhať sa uspokojenia zo zálohu premlčanú pohľadávku a tým zabrániť podvodným konaniam pri realizovaní dobrovoľných dražieb. Prijatím návrhu zákona nevzniknú zvýšené nároky na výdavky zo štátneho rozpočtu, respektíve rozpočtov vyšších územných celkov, návrh nebude mať vplyv na ekonomický, ani environmentálny vplyv, ani vplyv na zamestnanosť. Predkladatelia takisto nepredpokladajú negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie a informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Ďakujem pekne a hlásim sa prvý do rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 10:36 - 10:38 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Osuský vy ste použili ako príklad prezidentskú kampaň pána Kisku a pána Fica. Všetkým tej... No všetkým? Tí, čo to trošku podrobnejšie sledovali, tak im bolo jasné, že tie výdavky, ktoré oficiálne oni priznali, boli, dovolím si povedať, násobne vyššie. Kolega pred chvíľou spomínal tak isto predvolebnú kampaň ĽSNS, ktorá sa tvárila, že minula 5 korún na tú kampaň, ale realita bola úplne iná. Čiže ten návrh zákona je dobrý, pretože ruší ustanovenia, ktoré sa aj tak nedodržiavajú, aj tak ich nikto nesankcionuje. A je treba si uvedomiť, že peniaze nie sú všetko v politickej kampani. Ako príklad uvediem voľby 2012, kde istá strana s názvom niekoľko percent minula niekoľko miliónov euro na kampaň a jej volebný výsledok bol rovnaký, ako istá pani z Pereša, ktorá so psom v ruke, v jednej, v druhej s cigaretou natočila videá, a ten výsledok bol ten istý, hej. Čiže dnes peniaze nehrajú až takú veľkú roku pri tom, ako bude strana úspešná vo voľbách.
Čiže súhlasím aj s vaším vystúpením a ďakujeme spolu s kolegami za exkurz do umenia a rôznych kútov sveta.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 10:20 - 10:22 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja pre zmenu budem vecný. Pán kolega Dostál, ja si myslím, že ten návrh zákona, ktorý predkladáte, je dobrý, lebo popísali ste, myslím si, že všetky aspekty volebnej kampane a všetky aspekty moratória, nákladov a vecí s tým súvisiacich, ktoré dnes v praxi reálne nefungujú, sú úplne zbytočné. Ako príklad uvediem, volebná kampaň, moratórium, dva týždne pred voľbami nezverejňovanie prieskumov. Všetci veľmi dobre vieme, že dnes, v dobe, kedy verejnú mienku pomerne vo veľkom ovplyvňujú sociálne siete, nie je problém, aby nejaký fiktívny profil alebo stránka alebo čokoľvek na sociálnej sieti zavesil nejaký prieskum, čokoľvek. Čiže to sa nedá nejak zakázať, kontrolovať a v tomto smere súhlasím s vami, že to nemá zmysel.
Ďalšia vec, čo sa týka nákladov na volebnú kampaň. No aj z minulosti, z histórie vieme, že mnohé strany, mnohí kandidáti toto absolútne nedodržiavali, čiže obchádzali to rôznymi spôsobmi, tvárili sa, že minuli, ja neviem, milión euro, v skutočnosti stačí si pozrieť, stačí si pozrieť, existuje taký portál, teraz mi vypadlo, ako sa volá, TNS, myslím, kde si viete pozrieť zhuba predpokladané výdavky na základe externých kampaní. Čiže ja si myslím, že ten návrh zákona je dobrý, my ho podporíme, pretože dnes tá právna úprava, ktorá existuje, je absolútne, ja by som povedal, zbytočná, v praxi nevymáhateľná, nesankcionovateľná, jednoducho sa to obchádza. Ja nevidím zmysel, aby to tak... (Vystúpenie prerušené časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 16:46 - 16:46 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne za ten citát. A mňa by osobne zaujímal názor pani ministerky na ten citát. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2017 10:22 - 10:24 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ja by som chcel, pani kolegyňa, reagovať, ste rozprávali o malých znečisťovateľoch. No, je pravda, že naše právne predpisy v oblasti ochrany ovzdušia riešia iba stredných a veľkých prevádzkovateľov. Do stredných a veľkých znečisťovateľov ovzdušia alebo akými sú podnikateľské subjekty, a neriešia prevádzku malých zdrojov znečistenia na území.
Problém, problém ja vidím v tom, že tí malí znečisťovatelia domáci, miestni, no tak tí z ekonomických dôvodov prešli zo zemného plynu na rôzne iné formy a, bohužiaľ, častokrát tam pália aj ten komunálny odpad v tých pieckach. A ono sa to zdá, že však to je nejaká malá piecka, ale malá piecka krát 200-tisíc, tak to už je veľa znečisťovateľov. Ja si myslím, že vhodnou politikou a vhodnými opatreniami respektíve by sa mohol tento stav zmeniť a môže sa zmeniť len tak, že tí malí znečisťovatelia, čiže občania, dostanú možnosť, ja neviem, pán minister by na to možno vedel reagovať, v súvislosti s eurofondami, aby ľudia si mohli vymeniť tie svoje piecky, lebo jednoducho oni na to nemajú, aby si kúpili nový kotol, nemajú na to, aby, ja neviem, mali svoje malé spaľovne biomasy, kde by mali štiepku, palety a tak ďalej. Čiže možno ministerstvo životného prostredia by mohlo pouvažovať nad tým, aby vymyslelo spôsob financovania, aby ten bežný občan si vedel tie svoje malé piecky doma vymeniť za ekologické.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.9.2017 16:00 - 16:01 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som tiež chcel veľmi privítať tento návrh Martina Fecka a len odkázať koaličným poslancom, že všetci, ktorí už poznáte pána Fecka, tak viete, že ten tu nikdy nerobil politiku, ani nepolitikárči, ale vždy to, čo predkladal, bolo vždy len z iniciatívy ľudí, z podnetov od ľudí a vždy vystupoval len vecne. Tak je to aj v tomto prípade. Čiže naozaj by bolo občas dobré ukázať gesto, že Národná rada je schopná sa zhodnúť aj na opozičnom návrhu zákona, ktorý v tomto prípade rieši práve problematiku s vlastníckymi právami, pretože aj pre mňa je nemysliteľné, aby ja ako vlastník pozemku, mi zrazu vyrástla nejaká malá, veľká, stredná stavba. Mám tam vecné bremeno a nemám z toho ani cent. Čiže ja si myslím, že je načase, aby Slovenská republika brala ohľad aj na vlastnícke práva v zmysle ústavy a brala ohľad na to rovnako. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.9.2017 15:34 - 15:36 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, my samozrejme súhlasíme s týmto návrhom zákona a podporíme ho, celý poslanecký klub. Ale vy ste zabudli na jednu vec, v tomto pléne sa schvaľujú zákony nie podľa toho, či sú dobré alebo zlé, ale podľa toho, že kto ich predkladá. Čiže automaticky, keďže to predkladá OĽANO, tak určite, v úvodzovkách, to bude zlý zákon a nedostane nadpolovičnú podporu. To isté platí pre ostatné opozičné strany. Jedni sú takí, ďalší takí, ale čo mnohých nových poslancov dosť prekvapilo, keďže mnohí sme tu išli s takými naivnými predstavami o riadení štátu a fungovaní, že tie zákony sa neposudzujú, či sú dobré alebo zlé, ale kto ich predkladá. Čiže určite si budeme musieť počkať, kým ich predloží vládna koalícia, ktorá mala leto na riešenie, ktorá mala horúce leto namiesto horúcej jesene, čo je vraj lepšie. Čiže počkáme si asi na vládny návrh toho istého zákona. Predpokladám, že sa tam nezmení dokopy nič. Ale každopádne je to vec, ktorú by sme nemali posudzovať politicky, ale je to len na prospech ľudí, ktorí sú zamestnaní a tie peniaze navyše si naozaj zaslúžia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.9.2017 14:33 - 14:34 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja si myslím, že myšlienka výboru, vyšetrovacieho výboru nie je zlá, pretože vzhľadom na to, jak si spomínal tú kauzu s eurofondami, tak mali sme tú mediálne vyhlásenia strany SMER, ktorá hovorila, že je to problém SNS. Na druhej strane boli vyjadrenia SNS, ktorá hovorila, že v podstate sú za tým nejakí ľudia SMER-u. Čiže v tejto situácii by bolo možno naozaj veľmi žiaduce, to poviem, žiaduce, aby bolo takéto vyšetrovanie verejné vo výbore, kde by ľudia mohli vidieť, aká je realita. Lebo momentálne je stav asi taký, že máme tu o chvíľu novú ministerku školstva, na všetko sa zabudne, lebo však vymenili sme ministra. Čiže takýto vyšetrovací výbor, ja si myslím, že v takýchto vypuklých kauzách má zmysel nejaký. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 12:34 - 12:35 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Gábor, naozaj veľmi trefné a skvelé vystúpenie. Pravdou je, že pán predseda vlády dokáže len dookola urážať a samozrejme druhým dychom rozprávať o slušnosti a stabilite. Stabilite asi takej, že už pár mesiacov po voľbách zanikla štvorkoalícia, už z nej bola trojkoalícia. Poslanci sa preskúpili po dohode. Teraz už pomaly hrozilo, že už ani trojkoalícia nebude, ale vznikne akýsi ďalší zlepenec z nezávislých a nakúpených a neviem akých a súhlasím presne s tým, že na jednej strane sa predseda vlády postaví a začne kydať dookola kýble špiny a potom, potom vládna strana chce nejakú podporu od nás, pretože veď ide o národnoštátny záujem a perspektívu atď. A to hovorí človek, ktorý si za štátne peniaze vydržiava frajerku, ktorý býva v byte daňového podvodníka, ktorého susedom je človek z mafiánskych zoznamov. Čiže ako hovorí minister vnútra, pozri, kto to hovorí.
Skryt prepis