Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2017 o 16:34 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 30.1.2018 14:56 - 15:06 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda vlády, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí hostia, no poviem rovno, pôvodne som veľmi nechcel vystúpiť, ale no nedá mi to.
Pán podpredseda, skúsme sa tak baviť otvorene. Ja som pri tomto vašom skvelom nápade o akčných plánoch trošku vytočený a nie kvôli tomu, že SMER alebo nejaká politika niečo, vôbec nie. Ja keď som sa dozvedel, že vláda ide robiť nejaké výjazdové zasadnutie do Vranova, Trebišova, Svidníka a v ďalších okresoch, tak som si povedal, že však dobre, uvidíme, že čo tam bude. A bol som veľmi milo prekvapený, keď som videl celkovú informáciu, že vo Vranove, z ktorého pochádzam, vláda schválila akčný plán rozvoja okresu na roky 2016 až 2020, ten predpokladá celkovú odhadovanú finančnú investíciu 123 miliónov eur, z toho 42 súkromné zdroje, verejné zdroje 81, z čoho táto investícia bude podporená sumou 4,9 milióna eur formou regionálneho príspevku.
A teraz. Zobral som si ten akčný plán a že si to idem pozrieť. Samozrejme, ako už bolo spomínané, našiel som tam kopec nezmyslov, kopec nezmyselných projektov. Tak som začal obvolávať starostov, začal som obvolávať, ja neviem, primátora, kde koho a zisťovať, že ako vlastne vznikli tieto, tieto projekty. Realita je taká, a to si povedzme rovno, pred voľbami 2016 ste prijali v rámci kampane zákon o podpore menej rozvinutých okresov, že po štyroch rokoch vlády SMER-u, kde ste vládli sami, mali ste celú štátnu správu sami k dispozícii a mohli ste urobiť, čo ste len chceli za štyri roky a aj vaši vlastní poslanci súhlasia s tým, že ste neurobili dokopy nič, resp. ste neurobili to, čo ste mohli, tak na konci vášho volebného obdobia ste zrazu išli riešiť menej rozvinuté okresy.
No len čo čert nechcel, dali ste tam také blbé termíny a po voľbách 2016 rýchlo musíme zbúchať tie akčné plány, lebo musíme dodržať termín, ktorý sme si sami dali. Voľby boli v marci, v apríli prvá schôdza, programové vyhlásenie, neviem čo, v máji ste nejak začali úradovať a zrazu ste pochopili, že musíte veľmi rýchlo urobiť akčné plány. Tak za dva mesiace alebo tri, jednoducho ste mali úlohu zbúchať akčné plány, hovorím zbúchať naschvál preto, lebo takéto niečo, ak niekde idem investovať v okrese 123 miliónov eur, tak to sa nedá zbúchať za dva, tri mesiace reálne.
Tak sa to rýchlo zbúchalo, funkcionári najmä SMER-u, pretože ešte neboli vymenení z iných strán, koaličných, tak najmä prednostovia, predsedovia okresných rád SMER-u, ďalší funkcionári v spolupráci so svojimi starostami, čiže starostami najmä za SMER, tak rýchlo začali písať nejaké projekty. Samozrejme sa deklarovalo, všetko to išlo zdola hej? Ja nehovorím, pán Bagačka, že to bolo všade takto, ja hovorím príklad vo Vranove, že to išlo zdola. Lenže išlo to asi tak, že sadlo si päť, šesť ľudí napísali na papier a potom zavolali ďalším, že počúvaj, robíme akčný plán, daj nejaký projekt. A to mi potvrdili viacerí, že takto to bolo. Tí, ktorí boli starostami za pravicové strany, tých ani nezavolali a keď sa dožadovali, že aj my chceme, tak odpoveď dostali, že ja tu rozhodujem, ja poviem, čo tam bude alebo nebude. Takto to bolo.
A teraz. Prišli ste 30. augusta do Vranova nad Topľou, ženičky s chlebom v krojoch vás tam vítali, zatlieskali, pán minister Kaliňák, ktorý pred chvíľou prišiel, si musel tam vypočuť od istého občana, ktorý, sa ukázalo, že bol zo SNS, nejakú kritiku, celkom vydarené video, ktoré vzývala SaS-ka, čo bolo celkom vtipné. Tam ste zrazu schválili ten akčný plán, všetko bolo super a dobre ste sa najedli, niečo ste popili, potom ste sa ubytovali v luxusnom hoteli v istej rekreačnej časti a išli ste na druhý deň do Svidníka k Mikimu Krajkovičovi.
Ja keď som prišiel na to rokovanie vaše do kultúrneho domu vo Vranove, boli tam novinári, ktorí keď ma videli, tak prišli a že, čo si o tom myslím. Tak som im tam rovno povedal, že ten akčný plán je kopec nezmyslov, je to nič iné, len marketingová akcia narýchlo zbúchaná. A povedal som tam konkrétne veci, o ktorých som už spomínal, že rekreačné zóny niekde, kde, kde v živote sa nikto kúpať nepôjde, alebo amfiteáter, postaviť amfiteáter, no neviem, koľko to prinesie pracovných miest, alebo tie cyklotrasy a podobné nezmysly, alebo vodné vleky, hej? Vodné vleky. Super, v regióne, kde je najnižšia priemerná mzda, v regióne, kde je vysoká nezamestnanosť, vodné vleky potrebujeme. Tak predseda vlády mi odkázal cez novinárov, že šírim zlo a nenávisť a nech ich nechám pracovať.
Pán podpredseda, v rámci regionálneho príspevku vo výške 4,9 milióna pre okres Vranov nad Topľou ste sa zaviazali v roku 2016 vyplatiť 1,2 milióna euro do okresu, v roku 2017 ďalší milión euro a v zvyšných troch rokoch po 900-tisíc euro ročne. Viete, koľko ste v roku 2016 vyplatili z tých 1,2 milióna euro? Nula. Viete, koľko ste vyplatili v roku 2017? Asi 150-, 200-tisíc. To znamená, z 2,2 milióna za dva roky ste dali ledva 200-tisíc euro na vytvorenie administratívnych miest, už neviem, v akom počte, či to bolo desať alebo pätnásť, alebo koľko, pre ďalších úradníkov, ktorí majú niečo riešiť. Oni ani nevedia, čo majú riešiť. Keď som sa po roku pýtal tých istých ľudí, s ktorými som sa bavil predtým, no ako pokračujú akčné plány, tak odpoveď bola, že vieš, vyvolávame, vypisujeme, každý kýve plecami, nikto nevie, čo s tým, my sme dali projekty, žiadne peniaze sme nedostali, ledva nám odpovedia na e-mail z ministerstiev, oni nevedia čo a už sú z toho nieže zúfalí, ale frustrovaní a kašlú na to, že zjavne z toho veľmi nič nebude. To mi hovorili vaši starostovia a vaši funkcionári v okrese. Dokonca vaši poslanci v tomto pléne, keď som sa ich pýtal na akčné plány, tak mi, tak sa niektorí usmiali a povedali, že, prosím ťa, veď to bola úplná hovadina. Vaši poslanci. Tak tu nerozprávajme o tom, aký skvelý nápad ste tu priniesli, aký skvelý projekt dá rozvinuté okresy a neviem čo. Jednoducho ste to zbúchali na kolene, neprichystané, vy ste nemali ani finančné krytie urobené na tieto akčné plány, lebo to sú obrovské sumy, ktoré by ste mali vyplatiť už v roku 2016 týmto okresom, nedostali ani ťuk.
Ja by som bol naozaj veľmi rád, keby vláda, a mne je jedno, aká vláda, naozaj by som bol veľmi rád, keby ste v to, napríklad v tom Vranove, vy ste tam sľúbili tým ľuďom 2 500 pracovných miest. Máme tam prázdny priemyselný park, ja neviem, či už nie desať rokov. Namiesto toho vy podpisujete investičnú pomoc pre firmu v okrese Trnava, kde je koľko, 1,3 % nezamestnanosť? A potom na druhý deň prídete plakať pred médiá, že nemáme pre fabriky ľudí, fabriky potrebujú kvalifikovanú pracovnú silu. Následne na to fabriky si tu dovezú Srbov, Ukrajincov, kdekoho a zrazu zistíme, že 90 % týchto zamestnancov cez agentúry z tretích krajín mimo Európskej únie sú nekvalifikovaná pracovná sila, 90 %.
Tak mi vysvetlite, na jednej strane argumentujete, že nemáme dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, preto tu musia chodiť Srbi, Ukrajinci. Na druhej strane 90 % týchto ľudí sú nekvalifikovaní a robia tie najjednoduchšie obslužné činnosti v tých fabrikách, kde nepotrebujete na to vysokú školu ani prax, ani nič, za dve hodiny vás zaškolia, tuná stláčaj gombík, tuná rob toto, tuná rob zvarky, hej? Čiže toto je vaša politika, ktorá nemá žiadnu koncepciu, ktorá nemá žiadny systém, že takto to chceme urobiť, tu sú na to vyčlenené peniaze, takto to bude fungovať. Vy teraz jednoducho plátate diery, snažíte sa to dať nejak dokopy, dobre, ale, ale veď, veď normálne priznajte, že zbúchali sme to narýchlo, chceme to napraviť, chceme, aby to nejako normálne fungovalo, ale choďte do tých okresov teraz a povedzte tým ľuďom, že prepáčte, (zaznievanie zvukov časomeru) pred skoro dvomi rokmi sme vám trošku trepali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2018 14:24 - 14:25 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda vlády, vy síce zvaľujete vinu na samosprávy, ale pravda je taká, že tie samosprávy, to sú vaši ľudia, vaši funkcionári, vaši okresní predsedovia strany a vaši krajskí predsedovia, ktorí osobne dohliadali na tie akčné plány, ktoré boli hlavami tých akčných skupín, alebo ako sa to volalo. Ja by som vám vedel povedať nejaké príklady konkrétne, ktorí vaši funkcionári dohliadali nad akčnými plánmi. Čiže to nie je vina samospráv, ale je to chyba vašich funkcionárov, že boli podané projekty, aké boli, a niektoré projekty sa riešili doslova tak, že počúvaj, daj tam nejaký projekt za 300-tisíc euro a my ti ho schválime. A potom sa tam vymýšľali, že oddychové zóny pri rieke, ktorá je brutálne znečistená, kde máte na rieke pomaly dvojmetrovú penu z miestnej fabriky a tam sa potom schvaľovali, že oddychové zóny pri takýchto riekach, len aby sa niečo napísalo. Čiže na jednej strane, keď hovoríte A, povedzte aj B. Sú to vaši funkcionári, vaši členovia strany.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2017 13:53 - 13:54 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem sa dotknúť tej časti, kde si hovorila o, o tom, že zamestnávatelia zhruba o 100 mil. euro budú platiť viac. Prosím vás, vysvetlite mi niekto, páni poslanci z vládnej koalície, prípadne pán minister, keď na jednej strane tu prijímate zákony na pomoc rozvinutým regiónom, na zmeny v tých investičných stimuloch a tak ďalej a na druhej strane práve v tých regiónoch, lebo, lebo jedná sa najmä o Prešovský kraj, kde je najnižšia priemerná mzda v rámci Slovenska, tak tam idete vybrať o viac ako 100 mil. euro viac od zamestnávateľov. Tak namiesto toho, žeby ste tie peniaze alebo žeby tie peniaze zamestnávatelia mohli dať zamestnancom, tak ich vyberiete, prichádzate tu s nejakými stimulmi a rozvojom regiónov a takýmito marketingovými akciami. Ako ja tomu nerozumiem. Na jednej strane sa tvárite, že idete pomáhať tým ľuďom, na druhej strane ich dodrbete ďalšími nezmyselnými poplatkami a ďalším výberom odvodov. Ako ja tomu už fakt nerozumiem, či vy v koalícii, resp. vo vláde, či ministri spolu vôbec komunikujú, že tu idem vybrať, okej, tak ty to keď to ideš vybrať, tak my to tuná dáme. Mne akože logika nejaká chýba v tomto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.12.2017 17:30 - 17:30 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne, vážení kolegovia a kolegyne, tak ako minulý rok by som rád poprial v mene rodiny Pčolinských príjemné prežitie vianočných sviatkov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 16:34 - 16:36 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, hovorili ste o rovnosti a diskriminácii a tak ďalej. Súhlas. A ale mohli by sme to aplikovať. Prečo nie aj prokurátori? Však oni dozorujú všetky tie veci. Prečo nie vyšetrovatelia, ktorí to vyšetrujú? Môžme sa baviť o tisícoch a tisícoch ďalších ľudí, ktorí by teoreticky moli žiadať ochranu, a už keď sme pri diskriminácii, tak logicky, moc je rozdelená na tri zložky, súdna, výkonná, zákonodarná. Ak má výkonná moc, teda vláda právo na využívanie ochrankárov, to povieme, vy chcete, aby právo na, automatické právo na ochranu v prípade, ak o to požiada, samozrejme, mali aj sudcovia, no tak potom akože poslanci tiež by mohli, aby bola vyvážená, všetky tri zložky moci, aby boli vyvážené, tak aj poslanci by mohli mať právo na ochranu.
Čiže mne to príde trošku pritiahnuté za vlasy a treba si uvedomiť, že sa tu bavíme, teraz neviem presne, pán kolega telefonuje, neviem presne, koľko máme sudcov na Slovensku, ale myslím, že sú to stovky, tisíce. Teraz si predstavte, že tento váš návrh sa schváli a pozajtra požiada 300 sudcov o ochranu, no podľa mňa sa potom zbláznia v Policajnom zbore, to je jedna vec.
A ďalšia vec je, áno, je rozdiel medzi Špeciálnym súdom a medzi okresným súdom, je v tom veľký rozdiel, lebo okresný sudca nerozhoduje a nesúdi organizované skupiny, to robí špeciál, tak, samozrejme, keď máte organizovanú skupinu, ktorá má za sebou 20 vrážd, tak jasné, že to, tá ochrana toho špeciálneho sudcu musí byť musí byť, musí byť vyššia.
A zase chápem, že chcete chrániť aj sudcov na Najvyššom súde, ktorí, ktorých senáty púšťajú týchto vrahov na slobodu a padajú na nich lustre. No.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 16:23 - 16:24 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Haló. Ďakujem pekne. Pán kolega, ja by som sa len chcel spýtať, lebo hovorili ste, že sudcovia potom častokrát vynášajú nespravodlivé rozsudky.
Ja by som sa chcel spýtať, či viete povedať nejaký konkrétny príklad, kedy sudca vyniesol nespravodlivý rozsudok pod nejakou hrozbou, tlakom, niečím, lebo to je len také, že asi si to myslíme. Čiže to by ma zaujímalo.
Druhá vec je, ja som nikdy nezachytil za celé roky, ja neviem, nejaké vyhlásenie Združenia sudcov Slovenska alebo iných stavovských sudcovských organizácií o tom, že by pociťovali takýto problém, resp. aby, že potrebujú riešiť takýto problém. Čiže naozaj mi tam chýba nejaký impulz zo strany sudcov, lebo naozaj som ho nikde nezachytil. Keď nejaký bol, sa ospravedlňujem, ale neviem o tom.
Čiže mňa by skôr zaujímalo, že čo bolo podnetom konkrétne na takýto váš návrh zákona. Ja nehovorím, že je zlý, len mi príde trošku, trošku pritiahnutý za vlasy a možno nie, nie celkom domyslený, ale hovorím, myšlienka nie je zlá, len možno nie je celkom dotiahnutá do konca, čiže, najmä mi povedzte tie nespravodlivé rozsudky vynesené pod tlakom nejakým alebo pod hrozbou, nejaký príklad, na základe ktorého to tvrdíte, a ten impulz odkiaľ vyšiel, lebo z vyjadrenia sudcov som nikdy nepočul, aby takýto impulz bol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 15:59 - 15:59 hod.

Peter Pčolinský
Inak chcem poďakovať kolegyni za faktickú poznámku, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 12.12.2017 15:55 - 15:58 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci, ja len veľmi krátko. Mali by sme si uvedomiť, že žijeme v dobe, a ja, ja už to osobne sledujem viac ako 10 rokov, kde môžme konštatovať, že naši občania, väčšina, nie všetci, väčšina z nich sú finančne negramotní.
Ten bežný občan si častokrát nevie spočítať, na čo mám, na čo nemám, toto teraz áno, toto teraz nie, ale veľmi dôležité je povedať, že zmluvy, ktoré sa robia rôzne spotrebiteľské, rôzne pôžičky, sú dosť problematicky písané, sú tam rôzne klauzuly, rozhodcovské súdy, všetko možné a ten človek si neuvedomuje častokrát, že čo ako podpisuje. Preto tu máme dnes fakty, ktoré spomínal Kollár a Krajniak, aká obrovská zadlženosť slovenských rodín, a ja som len chcel povedať, že je našou povinnosťou ako zákonodarcov myslieť aj na ľudí v tomto smere, že jednoducho musíme trošku viac regulovať objem tých úverov, a najmä v tomto období pred Vianocami, kedy sú ľudia emotívnejší, náchylnejší, chcú nakúpiť viac darčekov, chcú, aby tie Vianoce boli nejaké hojnejšie, a častokrát si neuvedomujú práve to, čo všetko obnáša zobrať si takú pôžičku, a dnes už veľmi dobre vieme, že mnohé reklamy na tieto spotrebné úvery a pôžičky sú také, že zober si dnes pôžičku a začni to splácať až o tri mesiace. To ja počúvam každé ráno v rádiu, už neviem, aké sú to splátkové predaje, ale myslím, že nejaká elektronika, že splácaj až o tri mesiace, a tým pádom ten človek rozmýšľa, však zoberiem to teraz, nemusím to potom platiť, až niekedy vo februári, a čo bude vo februári, to nikto nevie, čiže bolo by naozaj veľmi vhodné, aby sme obmedzili v tomto období vysielanie takýchto reklám, resp. aby tam bola tá klauzula, čo všetko to obnáša, že môže to obnášať aj tú exekúciu a všetky tie ďalšie veci.
Čiže ja by som vás chcel poprosiť, nakoľko bavil som sa aj s mnohými poslancami z vládnej koalície, a tí aspoň mi tvrdili, že vedia si predstaviť podporu takéhoto zákona, čiže ja vás chcem len poprosiť, posuňme to do druhého čítania. V druhom čítaní poďme urobiť kľudne nejaký pozmeňovák, dajme to do podoby takej, aby jednoducho to bolo prijateľné aj pre koalíciu, ak má niekto nejaké výhrady, ale naozaj tu nejde o politiku, ale mali by sme viac chrániť tých našich ľudí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 12:48 - 12:50 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, to vyľudňovanie oblastí na východnom Slovensku nie je len kvôli tomu, že ľudia odchádzajú za vyššou mzdou do zahraničia, ale je kvôli tomu, že na tom východnom Slovensku nie sú pracovné príležitosti, reálne nie sú. A ak nejaké sú, tak tí ľudia tam reálne dostávajú nejakú minimálnu mzdu, z ktorej uživiť štvor-, päťčlennú rodinu je nereálne. Čiže musia odísť preč. Čiže nielen kvôli tomu, že vyššie platy, ale kvôli tomu, že vláda nevytvára podmienky tak, aby tí ľudia tam ostali. Namiesto toho, aby ste vytvárali podmienky pre ľudí na východnom Slovensku, aby ostali žiť vo svojom rodisku, aby tam pracovali, tak im dávate nejakých štyritisíc euro, aby sa odsťahovali, hej. Podľa mňa je to úplne ako na hlavu, lebo toto nie je motivácia. Veď mali by sme predsa motivovať ľudí, aby ostali doma, aby doma vytvárali, nejaké hodnoty, vo svojom rodisku. A potom nastáva situácia, že niektoré oblasti a niektoré okresy, možno to bude pre vás šokujúce číslo, ale v niektorých okresoch klesla populácia za posledných desať rokov o viac ako pätnásť percent. To sú už šialené čísla. To hovoríme o tisícoch ľudí z jedného okresu, ktorí odišli preč. Pretože sa nevedia uplatniť v mieste svojho bydliska.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2017 18:55 - 18:56 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, chcem vám poďakovať za toto vystúpenie, lebo naozaj obsiahnuť a popísať aspekty rozpočtu Sociálnej poisťovne je veľmi zložité. Snažil som sa počúvať, čo hovoríte, a zaujala ma najmä tá časť, kde ste rozprávali o vymáhaní predpísaného poistného. Sú tam veľké problémy s exekúciami, dnes vieme, že máme vyše 30-tisíc, skoro 40-tisíc dôchodcov, ktorí sú v exekúcii. Máme tam problémy s vymáhaním toho poistného a ja si myslím, že pán generálny riaditeľ by mal zvážiť už nami niekoľkokrát predkladaný návrh exekučnej amnestie, ktorý predpokladá, že Sociálna poisťovňa by odpustila penále a úroky dlžníkom a tým pádom by sa dostala aj k väčšiemu balíku peňazí, ktorý dnes reálne nemá. Čiže ja len chcem ešte raz poďakovať za toto fundované vystúpenie a verím, že aj v budúcnosti sa vyjadríš k týmto témam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis