Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.5.2018 o 10:14 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2018 12:00 - 12:01 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Beblavý, no bolo by fajn, keby ste podložili vaše tvrdenie, že stranu sme si kúpili, ináč od vás očakávam ospravedlnenie. Naša strana totižto bola v zmysle zákona riadne prevzatá, predvolená od pána Marčeka, ktorý bol jej jediným členom, čiže uznáte, že sadnúť si a vypísať nejaké papiere a odniesť ich na ministerstvo vnútra nebolo nič zložité ani nič komplikované, bol jej jediným členom. To znamená, došlo k dohode. Pán Marček chcel kandidovať do parlamentu, stranu sme normálne prevzali v zmysle zákona, žiadne kupovanie. Okrem toho, ja neviem, či si spomínate, alebo ste nezaregistrovali, ale krátko po voľbách nám prišli nejaké také faktúry na pomerne vysokú sumu, kde tento pán nám zamlčal, že strana má státisícové dlhy. To znamená, že tá podľa vás kúpa nás stála mimosúdnou dohodou 300-tisíc euro, ktoré sme museli zaplatiť. Čiže naozaj by bolo fajn, keby ste sa buď ospravedlnili, alebo predložili svoje tvrdenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 10:03 - 10:05 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, povedal by som, že skoro so všetkým sa dá súhlasiť, čo ste čítali. Mám tu také štyri poznámky. Prvá poznámka k tej prostitúcii v Trebišove, ten problém je tam 20 rokov. Nemyslím si, že Generálna prokuratúra nejakým spôsobom toto by mala riešiť. Ja tam skôr vidím priestor na to, aby tam bola, aby boli tam zriadené zo strany Policajného zboru nejaké stále hliadky. Čiže skôr tam vidím zmysel v prevencii, jednoducho, aby tie deti tam nestáli na tej ulici.
Čo sa týka trestnej činnosti proti životnému prostrediu, tam naozaj ja by som privítal väčší dôraz, pretože si treba uvedomiť, že to, ako ste spomínala, je to častokrát podceňovaná téma, ale tu sa bavíme o zdraví občanov. Ja som z východného Slovenska, z regiónu, kde to zdravie občanov vďaka životnému prostrediu je na katastrofálnej úrovni, o čom svedčí aj výskyt rôznych onkologických ochorení v tomto regióne. Čiže tam by som naozaj privítal, keby Generálna prokuratúra naozaj si posvietila na trestné činy voči životnému prostrediu, lebo to ohrozuje nás všetkých. Viď teraz tie problémy so skládkami v Bratislave, ktorých je už toľko, teraz myslím nelegálnych, že je to neúnosné.
Čo sa týka Generálnej prokuratúry verzus Policajný zbor, no, ja by som, ja by som očakával, pán prokurátor, keby nám nejak povedal, aký je, aký je ten vzťah medzi políciou, lebo zjavne aj správa hovorí o tom, že napriek výtkam a napriek výhradám tie zmeny v Policajnom zbore v tých postupoch viditeľné veľmi nie sú. Čiže asi treba viac pritlačiť. A čo sa týka tých farmárov na východe, ja len chcem povedať, že aby Generálna prokuratúra kládla dô... (Ukončenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 20:56 - 20:57 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Kľud, kľud. (Ruch v sále.) Keďže sme boli obviňovaní, že vytĺkame politický kapitál a robíme to kvôli nejakým kamerám, ja by som veľmi pekne chcel poprosiť novinárov, aby vypli kamery, vypli si diktafóny, vypli si všetko. (Reakcie z pléna.) Kolegovia, poprosím bez vašich duchaplných poznámok.
Na balkóne sedí skoro celý deň partia chlapov od Michaloviec a od Sobraniec, ktorí počúvajú dnešnú debatu, robia si nejaký svoj názor. Nechcem hodnotiť, čo všetko tu dnes odznelo, čo pravda je, čo pravda nie je, ale ja by som chcel povedať len jednu vec, že títo chlapi od Michaloviec a Sobraniec dostali bitku na vlastnom pozemku, týchto chlapov okradli. Dodnes nepočuli od nikoho z predstaviteľov štátu, úradov, organizácií jedno slovo a to slovo je "prepáčte". Môžte si myslieť, čo len chcete, ale prišlo mi normálne, posledných 5 minút som nad tým rozmýšľal, aby to niekto povedal. Tak ak dovolíte, prepáčte. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 18:44 - 18:45 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Rajtár, ja si neviem predstaviť, aby v tejto chvíli niekto zo SNS mohol spochybňovať správu NKÚ, lebo nie tak dávno predseda SNS bol na NKÚ, všetci sme, no, všetci, ja som zhodou okolností videl tú tlačovku, kde Andrej Danko vychvaľoval NKÚ, oceňoval profesionalitu kontrolórov, naozaj strašným spôsobom vyzdvihoval to celé fungovanie tohto úradu, čiže ja si naozaj neviem predstaviť, aby teraz vystúpil niekto zo SNS a spochybnil to, čo NKÚ tvrdí. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 14:04 - 14:05 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. Pán kolega, veľmi pekne ďakujem za vašu faktickú poznámku a budem len reagovať vašimi slovami. Vaša faktická poznámka bola PR strany SNS. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 11:43 - 12:00 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Pán predseda, máme informáciu, ja už som to aj niekde čítal, sa sťažujú ľudia, že nefunguje online prenos Národnej rady. (Reakcie z pléna.)
Vážený pán predseda, vážená pani ministerka, niekde, kolegyne, kolegovia, dovolím si veľmi stručne reagovať v tomto mojom vystúpení aj na vystúpenie predsedu Národne rady, ktorý hovoril o neodbornosti opozície, ktorý hovoril, ako nikto ničomu nerozumie, a počuli sme to aj v stanovisku vlády Slovenskej republiky, ktoré prečítal pán minister, podpredseda vlády. To stanovisko je také, také, mne prišlo tak trošku divné, lebo z neho, z neho človek chápe, že všetko je v poriadku, ministerstvo maká, všetko sa rieši, v skutočnosti nič sa nedeje, tak to je radosť žiť v krajine, kde nemáme žiadne problémy a vláda sa tvári, že v skutočnosti žiadne nie sú, a ak nejaké sú, tak oni za to nemôžu a nejako sa to rieši.
Čo ma však zarazilo, keď pán predseda národnej strany rozprával o neodbornosti a rozprával o tom, ako nikto ničomu nerozumie, tak ja len pre informáciu pre pána predsedu chcem na úvod povedať, že hnutie SME RODINA malo len pred pár týždňami programovú konferenciu venovanú čisto rezortu pôdohospodárstva. Vystúpilo na nej veľmi veľa rečníkov, boli tam hostia zo zahraničia, následne sme podpisovali memorandum o spolupráci s asociáciou súkromných zemědelců z Českej republiky. Dnes máme vytvorený veľmi široký odborný tím pre agrorezort a nie sú to ľudia, ktorí niekde prišli z ulice a zrazu začali sa o to zaujímať, sú to ľudia, ktorí chodia prednášať na vysoké školy nielen na Slovensku, ale aj do zahraničia, sú to ľudia z praxe. Dnes už ideme do takej hĺbky, čo sa týka agrorezortu v našom hnutí, že vieme ponúknuť spoločnosti odborníkov na lesy, na vodu, na pôdu, živočíšnu výrobu, rastlinnú výrobu, ochranu ovzdušia, nakladania s odpadmi. My v tejto chvíli vieme ponúknuť víziu riešenia problémov v pôdohospodárstve, o čom svedčí aj materiál, ktorý sme zverejnili. Ten materiál je práve o tom, čo si myslíme, že chýba pani ministerke Matečnej, a to je nejaká koncepcia rozvoja pôdohospodárstva na najbližšie obdobie.
Tu by som vám, pani ministerka, už ste tu, tu by som vám asi vyčítal najviac, pretože pri programovom vyhlásení vlády, v tom prvom v roku 2016, musím úprimne povedať, že urobili ste na nás dobrý dojem. Martin potvrdí, bavili sme o tom, že tak pani ministerka rozumie týmto veciam, má prax a určite sa to niekde pohne. Bohužiaľ, po dvoch rokoch musíme konštatovať, že tie problémy sú ešte väčšie v tomto rezorte, a musíme konštatovať, že aj tie štatistické ukazovatele sú z roka na rok horšie. A o chvíľu nejaké poviem.
Nemôžme sa, pani ministerka, však tváriť, že všetko je v poriadku a v podstate to sú len nejaké individuálne zlyhania a systém je dobrý. No, systém asi dobrý nebude, keď ste mali v uliciach tisíce farmárov na traktoroch. Systém asi dobrý nebude, keď včera v Europarlamente vystupovali slovenskí farmári. Systém asi dobrý nebude, keď pomaly každý deň, a poviem úprimne, mňa už to nebaví čítať, keď pomaly každý deň čítame nejaké kauzy, čítame nejaké pochybenia PPA, čítame nejaké talianske mafie, albánske mafie, kamarát toho, sesternica toho a tak ďalej atď., bývalá poslankyňa.
Pravdupovediac, ak niekto tvrdí, že všetko je v poriadku a nevidí dôvod na vyvodenie nejakej politickej zodpovednosti, tak je politicky slepý alebo chce byť politicky slepý. 23. 3. tohto roku uplynuli dva roky, pani ministerka, od vášho vymenovania do funkcie ministerky pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja a ja by som len tak v krátkosti zhrnul nejaké, nejaké čísla a nejaké fakty. Opieram sa o údaje Štatistického úradu, o údaje zo stránky ministerstva pôdohospodárstva, čiže žiadne neodborné argumenty vycucané z prsta, ale o oficiálne štatistiky.
Celkové inštitucionálne zlyhanie rezortu pôdohospodárstva sa podľa môjho názoru prejavilo najmä v týchto oblastiach: oblasť potravinovej sebestačnosti a potravinovej bezpečnosti. Hovoríme o tom stále, hovoríme o tom na tlačových konferenciách, hovoríme o tom vo svojich vystúpeniach do médií, ale musím povedať, že vždy je to bez nejakej reakcie alebo tá reakcia ministerstva je taká, že absolútne ničomu nerozumieme.
Na Slovensku zažívame historický prepad podielu slovenských potravín z takmer 40 % pred vaším nástupom do funkcie v roku 2015 na 37 % v roku 2017. My sme sa o tom minule bavili a vy ste mi tvrdili, že podľa vašich meraní je to opačne, ja však vychádzam z oficiálnych štatistík, vychádzam z merania ešte za ministra Jahnátka a z merania za minulý rok.
Potom sa môžme baviť o historickom prepade za plného salda zahraničného obchodu v agrorezorte. Ja som pred niekoľkými rokmi čítal knihu s názvom "Potravinová miliarda". Potravinová miliarda preto, pretože v tom čase, to bol rok 2015, myslím, alebo 2014, 2015, v tom čase to saldo zahraničného obchodu v agrorezorte bolo mínus jedna miliarda euro. Aby ste chápali, Slovenská republika dovezie za jednu miliardu euro viac potravín, ako vyvezie. Dnes, za posledné dva roky vášho pôsobenia, to nehovorím, že vy ste za to zodpovedná, že to vy ste nejak cielene, ale jednoducho ste s tým neurobila podľa môjho názoru nič, dnes to saldo je vyše 1,4 mld. euro. To znamená, za vášho pôsobenia za tie dva roky to saldo sa nezastavilo, to saldo neklesalo, ale stúplo o 400 mil. euro. To sú čísla, ktoré nemôžte spochybňovať, bohužiaľ, je to tak.
Prepad potravinovej sebestačnosti pod úroveň 40 %. My to budeme opakovať do nemoty, ja neviem, či si neuvedomujete, ale v prípade krízy, v prípade konfliktu, v prípade, teraz poviem, nejakej prírodnej katastrofy, samozrejme, úlohou každej krajiny je zabezpečiť potraviny, výživu pre vlastné obyvateľstvo. My sme dnes pod 40 %, čo v praxi znamená, že Slovenská republika v prípade takejto udalosti by nebola schopná zabezpečiť jedlo a výživu pre svojich obyvateľov. Je to katastrofálne číslo a ja som nevidel za dva roky, aby ste sa, pani ministerka, postavila a ponúkla nejaké riešenie tohto problému.
V legislatívnej oblasti nebol predložený žiadny koncepčný materiál rozvoja rezortu pôdohospodárstva ani nejaká základná stratégia potravinovej bezpečnosti aj napriek prehlbujúcej sa kríze v agrosektore. Nerešpektujú a neplnia sa vládou schválené strategické dokumenty, ako napríklad Koncepcia rozvoja pôdohospodárstva do roku 2020 a Akčný plán rozvoja pôdohospodárstva do roku 2020, kde je vládou schválený celý súbor opatrení na zlepšenie a odstránenie potravinového rizika občanov Slovenskej republiky.
Neplní sa ani programové vyhlásenie vlády v časti v rámci opatrení na zvýšenie sebestačnosti Slovenska v základných potravinách a v potravinovej bezpečnosti podpory dlhodobé koncepčné riešenie zvýšenia potravinovej bezpečnosti Slovenskej republiky a podielu slovenských potravinárskych výrobkov z domácich surovín na spotrebiteľskom trhu. Dnes môžem konštatovať po dvoch rokoch, že to bola len fráza v programovom vyhlásení vlády.
Neboli vypracované žiadne legislatívne návrhy na zníženie pôdnej erózie a znižovanie kvality našich pôd. Máme síce pôdu v ústave chránenú, ale nemáme chránenú jej, nemáme chránenú, pôda nie je chránená pred stratou jej úrodnosti a tým pádom aj produkčnej schopnosti. Bohužiaľ, musíme konštatovať, že nezáujem o riešenie krízy v agrorezorte potvrdzuje aj skutočnosť, že v Legislatívnom pláne vlády na rok 2018 nie je žiadna zásadná legislatívna norma, ktorá by mohla zastaviť situáciu v agrorezorte. A musím spomenúť aj zelenú naftu, ktorú ste na rok 2018 sľubovali, že bude vo výške 30 mil. euro a nakoniec sme v štátnom rozpočte videli tak 1 mil. euro do rezortu pôdohospodárstva, ale počúvame, že bude, niečo bude, len ešte to nikto nevidel. To, že vy ste niekde možno dohodnutí, že bude, neznamená, že už je to na papieri a už je to záväzné.
Pán kolega, no, super, máte faktickú, môžte potom reagovať.
Slovenská republika je najmenej efektívny štát v Európskej únii a má najnižšiu efektívnosť produkcie na hektár. Ministerstvo pôdohospodárstva dlhodobo a neefektívne využíva dotačné a podporné prostriedky z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Slovenská republika poberá 0,9 % z celkových podpôr v rámci európskej 28-ičky, pričom na produkcii Európskej únie sa podieľame hodnotou 0,5 %. To je dosť veľký nepomer.
Pani Matečná a pán predseda Danko, ja naozaj nerozumiem tomu, ako je možné, že ste si pri štátnom rozpočte na rok 2018 vyrokovali 1 mil. euro do rezortu pôdohospodárstva; 1 mil. euro. Za 1 mil. euro môžme v tomto rezorte postaviť jeden kravín a to je tak všetko; 1 mil. euro v štátnom rozpočte pre rezort pôdohospodárstva.
Čo však vnímam ako veľmi veľký problém, je spôsob komunikácie ministerstva pôdohospodárstva, PPA s farmármi, s kritikmi, lebo ja naozaj nerozumiem tomu, prečo ste tak hákliví na kritiku akúkoľvek, akúkoľvek kritiku vy ste strašne hákliví, teraz myslím Slovenskú národnú stranu. Jednoducho, keď vám niekto predloží zmluvy s podpismi, keď vám predloží nejaké výpisy, jednoducho čierne na bielom, tak začnete hneď prskať a hovoriť o osobných útokoch, hovoriť o neodbornosti a spochybňovať čokoľvek. Na druhej strane však chcete odbornú debatu. Veď ja by som očakával, že ak pani podpredsedníčka Nicholsonová príde a vytiahne nejaké zmluvy, nejaké papiere, tak pani ministerka príde, postaví sa a povie, s týmito zmluvami je to tak a tak, nie je to pravda, lebo. Ale nie spôsobom, že, ako sme tu dneska počuli, že pani podpredsedníčka nevie nič o pôdohospodárstve, nikto nevie nič, všetci ste hlúpi, všetci ste nevzdelaní a takéto akože reči. Potom, samozrejme, z toho vznikajú také slovné prestrelky.
Musím, bohužiaľ, konštatovať, že Slovenská národná strana nebola pripravená na prevzatie rezortu pôdohospodárstva, ktorý jej z nejakých koaličných rokovaní pripadol, a svedčí o tom aj fakt, že Slovenská národná strana nebola schopná zo svojich, teraz neviem, koľko máte, 5-tisíc, 7-tisíc členov alebo koľko, nebola schopná postaviť straníckeho kandidáta na ministra, ani jedného. Ale na druhej strane my musíme počúvať, akí my sme neodborní, aké my sme neštandardné strany. Ale vy ste neboli schopní postaviť jedného straníckeho kandidáta na ministra, ani jedného.
Ja by som bol naozaj veľmi rád, keby sme tu dnes nemuseli byť, pretože parlamentné čísla sú jasné, vieme, ako to dopadne, ale je naozaj nevyhnutné hovoriť o týchto veciach, a keď je problém, treba o ňom hovoriť a treba o ňom diskutovať. Ale nie diskutovať, že vy ste hlúpi a ničomu nerozumiete, ale diskutovať vecne.
A na záver, ak by som mal hodnotiť to dvojročné pôsobenie pani ministerky, ktorá zastrešuje tento rezort, pani ministerka, podľa môjho názoru, ja len stručne prečítam, nemáte koncepciu a riešenie na zastavenie dlhodobého úpadku agrosektoru, zlepšenie potravinovej sebestačnosti a potravinovej bezpečnosti, zlepšenie zahraničnoobchodnej bilancie s agrokomoditami, zvýšenie spracovania a produkcie potravín a tým aj zvýšenie podielu slovenských výrobkov na pultoch našich predajní, nemáte riešenia ani na efektívne využívanie dotačných a ďalších podporných finančných prostriedkov, efektívne využívanie pôdy, efektívne opatrenia na zastavenie straty pôdnej úrodnosti ani na zabezpečenie výživy občanov Slovenskej republiky v prípade krízových situácií.
Naozaj by som vás chcel poprosiť, aby sme sa netvárili, že je všetko v poriadku a rezort je úplne tip-top, aby sme sa netvárili, že to, čo tvrdí opozícia, to, čo čítame v článkoch pomaly každý deň, že to sú nezmysly, to je všetko vymyslené a ide len o vytĺkanie politického kapitálu. Akého kapitálu, prosím vás?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 10:19 - 10:21 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem. Milý Andrejko, ach, ty si tu hneď na úvod rozprával, že je ti tak, tak blbo, tak ťažko tu do ženy útočiť, ale pred dvomi týždňami si s tým vôbec nemal žiaden problém pri inej príležitosti, ale to je v podstate, to je to, čo ty v podstate robíš. Ty sa postavíš a začneš tu rozprávať, ako tu sú všetci neodborní, ako nikto ničomu nerozumie, a ty chceš odbornú debatu. Ale v tvojom vystúpení ani veta odbornosti nebola, lebo totižto jedinou tvojou kvalifikáciou je posudzovať iných. To je jediná tvoja kvalifikácia, posudzovať iných a hodnotiť iných. To je to, čo ty naozaj tomu rozumieš.
Bavíme sa tu o predsedovi strany, ktorá je historicky najúspešnejšia v počte odvolaných ministrov, dokonca dvaja čakajú na basu, to je, to je naozaj veľká kvalifikácia. O vašej odbornosti svedčí aj to, že po voľbách z tých tisícov členov, ktoré má Slovenská národná strana, ste neboli schopní postaviť troch ministrov. Z tých tisícov členov ste neboli schopní postaviť troch ministrov. Ani jeden minister nebol členom SNS, ani jeden.
Na druhej strane, keď už zhodnotíš nás, pre nás je odbornosť normálna vec, my o nej nepotrebujeme rozprávať. My nepotrebujeme sa chváliť, že sme odborní. Svedčí o tom aj napríklad aj fakt, že môžem vymenovať a napísať niekoľko našich návrhov, ktoré ste okopírovali, ktoré ste normálne ukradli a potom si ich vydávali za svoje, čiže v rozprave... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 10:56 - 10:57 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, hovorili ste o tom vzdelávaní. Ja len chcem povedať, že niektoré, niektoré sprostredkovateľské firmy to vzdelávanie obchádzajú tak, že zakladajú si vlastné také, v úvodzovkách, akadémie vzdelávania, kde vlastne pro forma urobia tie školenia a pro forma sa tomu nejako venujú, lebo to majú pod kontrolou. A súhlasím s vami v tom, že treba, treba pozerať na kvalitu a obsah toho vzdelávania. Nás naozaj nemusí zaujímať, či to vzdelávanie trvalo 100 hodín, ale nás by malo zaujímať, aké kvalitné bolo to vzdelávanie po obsahovej stránke, čo všetko tam bolo. A naozaj súhlasím aj s tým, že po skončení toho, no, nech to regulátor aj kontroluje tých poradcov. Ja som, ja som za, lebo mne naozaj chýba na Slovensku tá finančná gramotnosť a ja sa, ja sa stretávam dennodenne pri komunikácii s ľuďmi práve s tým, že ľudia nevedia, akým spôsobom fungujú, ja neviem, finančný trh, banky, poisťovne a tak ďalej. Čiže v tomto sa určite zhodneme.
Ale v čom sa nezhodneme, je fakt, porovnávate tu finančné sprostredkovanie s maloobchodom, s automobilmi, no nie som si celkom istý, či je možné porovnávať jablká s hruškami. Aspoň ja to takto vidím, že to sú dve tak odlišné veci, že naozaj toto porovnávať sa veľmi nedá.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 10:39 - 10:41 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem reagovať na tie kontroly a na tie Ponziho schémy. Kolegovia Jurzyca a Kiššová, vy reálne v praxi zistíte, až keď sa ten podvod udeje, že toto je Ponziho schéma. Ono sa to nedá, lebo tá firma od začiatku je úplne v pohode, robí produkciu, prebiehajú školenia, komunikuje s poisťovňou, nie je žiaden problém. Poisťovňa nemá dôvod v nejakom čase podozrievať danú firmu, že chystá podvod. Ten podvod urobíte z týždňa na týždeň. A jednoducho takto to je. Tu je naozaj veľmi ťažké odhaliť, čo ministerstvo tým pádom, ministerstvo naozaj, ja si neviem predstaviť, že aké kontrolné mechanizmy by sa dali zaviesť, lebo toto je naozaj tak prešpekulované, že je, vy v tej úvodnej fáze vy nemáte šancu zistiť, že toto je podvod. Čo sa ale dá, čo sa ale dá, lebo títo špekulanti majú vysokú fluktuáciu, že raz sú tam, raz sú tam, raz sú tam. Mne stále chýba nejaký blacklist špekulantov, podvodníkov. Len tam je, tam je veľký problém, že teraz si predstavte, pred mnohými rokmi OVB sa rozdelilo, Jano Müller odišiel, založil si Partners Group. No keby vtedy bol nejaký blacklist, tak OVB povie, že Müller je podvodník a dáme ho na blacklist, lebo sa trhol a odišiel preč. Čiže tam je problém, že mohlo by dôjsť na, pri takom blackliste k pomste a k rôznym veciam, čiže vyšpekulovať nejaký mechanizmus nie je jednoduché.
A naozaj vám garantujem, že v tej prvotnej fáze, ak niekto ide urobiť takú Ponziho schému, vy nemáte šancu to odhaliť, lebo jednoducho všetko funguje, komunikácia, zmluvy, všetko je úplne okej. Len zrazu, z týždňa na týždeň prestanú chodiť zmluvy a prestanú sa platiť staré zmluvy. Čiže je to, je to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.5.2018 10:14 - 10:34 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, je to možno pre mnohých nezaujímavá téma, ale vzhľadom na to, že niečo o tom viem a sedí tu viac kolegov, ktorí majú skúsenosti tiež s touto oblasťou praxe, tak tí, ktorí s tým skúsenosti majú, tak myslím, že sa zhodneme v tom, že je problém v tomto sektore finančného sprostredkovania a ten problém sú práve provízie. Ja by som len veľmi stručne popísal, ako to funguje.
Dnes na Slovensku drvivú väčšinu tej produkcie, to znamená tých zmlúv poistných a tak ďalej, robia sprostredkovateľské firmy. Je to preto, už ako hovoril pán minister, je to preto, že tie samotné poisťovne nemajú nejaké veľké štruktúry, nemajú nejaké veľké, veľkú tú pobočkovú sieť tých predajcov, skôr sú to také servisné centrá, kde sedia dve tety, ktoré vám niečo vyriešia, nejakú administratívnu blbosť, ak treba, ale nie sú to, nie sú to obchodníci. Drvivú väčšinu toho obchodu prinášajú sprostredkovatelia a dovolím si tvrdiť, keďže bola to aj téma mojej diplomovej práce, 99 % sprostredkovateľských firiem funguje na báze multilevelového marketingu.
Mnohí si predstavia pod slovom multilevelový marketing nejakú pyramídu. Ono je to pyramída, aj v tomto parlamente je pyramída, vy ste poslanci, tam sú podpredsedovia, máme tu predsedu a nad nami všetkými vraj je občan. Aj to je nejaký multi level, aj to je nejaká pyramída. Ale ako to funguje vo finančnom sprostredkovaní?
Ako som už spomínal vo faktickej poznámke, ja som preškolil asi 650 ľudí v multilevelovom marketingu a garantujem vám, že z toho deväťhodinového školenia v daný deň nového človeka tak sme sa deväť hodín nevenovali produktu. Venovali sme sa tomu tak dve hodiny a sedem hodín dostával do hlavy omáčky. Začínalo to asi takto, že náš život a peniaze. Prečo ste tu dnes, vážení? Kvôli čomu ste tu dnes prišli? Jednoducho boli to také štandardné marketingové cvičenia, ktoré aj mňa naučili a veril som tomu, že je to dobré, a ja som ich posúval ďalej. Cieľom bolo presvedčiť nového potencionálneho spolupracovníka, že sme najlepšia firma na svete a máme najlepšie produkty na svete. Ale, bohužiaľ, tým produktom sa venovala až posledná, predposledná hodina. Aj to len tak, že tak tu si klient bude sporiť, tu k tomu môže mať nejaké pripoistenie a tak ďalej, ale o tom si podrobnejšie povieme na ďalšom stretnutí o mesiac. Ale, samozrejme, zmluvu môžte už podpisovať, to je úplne okej. To znamená, trh sprostredkovateľov takýmto spôsobom, podotýkam, že to bolo tak 10 rokov dozadu, trh takýmto spôsobom generoval tisíce nových finančných sprostredkovateľov každý mesiac. Drvivá väčšina z tých ľudí boli ľudia popri zamestnaní.
Poviem vám príklad. Mal som v štruktúre ženu, ktorá mala ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou, pracovala vo výrobnej fabrike za pásom, firma sa venovala zváraniu plastov, ona bola za pásom a zvárala nejaké plasty, neviem, nevidel som to. Ale tá žena bola šikovná, komunikatívna a po prvom mesiaci a pár školeniach si dokázala zarobiť trikrát viac, ako zarobila vo svojom zamestnaní. Samozrejme, po troch mesiacoch zo zamestnania odišla a predávala finančné produkty. Lenže potom bol problém, že keď sa vybúchala rodina, kamaráti, čo ďalej. Človek väčšinou skončí, ale nevadí, multi level marketing je o tom, že prídete do toho systému, vybúchate rodinu, vybúchate známych a idete ďalej. Medzitým prídu ďalší. Samozrejme, bolo by fajn, keby ste v tom čase znáborovali nejakých nových poradcov, pretože ja vám dám víziu toho, že raz budete úspešní multimilionári, budete mať dovolenky, domy, neviem čo, a takýmto spôsobom, vážení, funguje trh, či sa to niekomu páči alebo nie.
Samozrejme, nájdu sa aj svetlé výnimky, ktoré si myslia, že by sa to malo robiť profesionálne. Ja som v jednej takej firme pracoval v roku 2004, nebudem tú firmu menovať, už neexistuje. A my sme tam boli taká partia ľudí, ktorých nejako extra nebavilo že náborovať a robiť veľké školenia, kde máte 100 ľudí každý týždeň a hučať im tam nejaké halušky, my sme sa tomu chceli venovať profesionálne. Tak náš šéf vymyslel to, o čom hovoril Edo Heger, vymyslel, že poďme robiť že platené finančné poradenstvo, že klient nám bude platiť za tú službu. Dobre, skúsme. Tak sa vypracoval nejaký projekt, nejaký plán, skúsili sme a hádajte výsledok. Ani jeden klient, ktorého sme oslovili, nebol ochotný vám platiť za finančné poradenstvo. Ani jeden! Jednoducho je to utópia, že ľudia budú platiť za finančné poradenstvo a vy nebudete mať províziu zo zmluvy, ale budete platení od klienta. Je to utópia, nefunguje to v praxi.
Čo funguje v praxi a funguje dlhé roky, desaťročia v celom svete, je multi level marketing. Multi level marketing funguje asi tak, že firma sa dohodne s poisťovňou na tom, že firma bude robiť produkciu poistenia, životného, neživotného, neviem akého, úvery a tak ďalej pre danú banku alebo poisťovňu. A teraz k tým províziám. Viete, koľko platia poisťovne tým firmám? Ja som bol na niekoľkých rokovaniach s poisťovňami, podotýkam, 10 rokov dozadu a plus-mínus. Bola poisťovňa, ktorá mi ponúkala províziu, ak budete pre nás robiť so svojou štruktúrou, so svojimi ľuďmi, tak vieme vám vyplatiť v životnom poistení aj 200 percent. 200 % z ročnej platby! A to je to, čo som hovoril pani kolegyni Kiššovej.
Teraz si predstav, že ja ti urobím poistku na 50 euro mesačne, životnú poistku, nejaké investičné životné poistenie na 50 euro mesačne a tá poisťovňa bola ochotná mi vyplatiť 200 % z ročnej platby. To znamená, dneska ti urobím zmluvu, ty zaplatíš 50 euro a tá poisťovňa bola ochotná po akceptácii zmluvy a prijatí platby mi na ďalší mesiac dať 50 krát 24 krát 2 roky 200 %, t. j. 1 200 euro. Ty dáš 50 euro, poisťovňa mi dá 1 200 euro províziu hneď na ďalší mesiac. No čo urobí slovenský finančný poradca? Tak keď urobím štyri také zmluvy, päť takých zmlúv, o chvíľu budem milionár. A takýmto spôsobom vznikajú Ponziho schémy. Ponziho schéma, v poisťovníctve nazývaná aj lietadlo. Lietadlo preto, lebo však letí, letí, letí, letí a zrazu bum.
Ponziho schémy boli štruktúry, kde nejaký počet finančných poradcov s rovnakým zmýšľaním jednoducho robil fiktívne zmluvy. To znamená, reálne boli prípady, že došli na cintorín, mená, priezviská, dátumy narodenia, vymyslené adresy, vymyslené zvyšné údaje, ale dátum narodenia sedí. A stačí si zadať do Googlu nejaké údaje a už vám tam niečo vyhodí. Takýmto spôsobom boli niektorí schopní na mŕtvych ľudí robiť zmluvy, poisťovne, potrebujeme kusy, kusy, kusy, potrebujeme produkciu, lebo máme manažéra pre obchod, ktorý potrebuje voči akcionárom vykázať dobré výsledky a v prípade mnohých poisťovní, viete, Francúzov majiteľov nejaké poisťovne, Francúzov nezaujíma, ako to urobíte, oni chcú čísla.
A toto robili mnohí. Nasekali kusy, poslali poisťovni, poisťovňa poslala provízie, ďalší mesiac urobili to isté, ale, aby tie zmluvy nespadli, tak z tej novej provízie zaplatili mesačnú platbu tých prvých zmlúv a takto to nabaľovali, nabaľovali, nabaľovali, až zrazu poisťovňa im vyplatila, ja neviem, jeden mesiac, už to bolo v takom objeme, že im vyplatila, teraz, akože obrazne, že milión euro. A vtedy si chlapci povedali, máme dosť. Zabalili firmu, žiadne provízie sa nevyplácali, žiadna produkcia už nešla. Poisťovňa zistila, že je v strate.
Ja neviem, chcem vás požiadať ešte o trošku času, ak súhlasíte. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Chcem sa opýtať, či je všeobecný súhlas? (Súhlasná reakcia pléna.) Nech sa páči.

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem. Tak z týždňa na týždeň chlapci to zabalili, spočítali si, vydelali sme päť miliónov euro, poisťovňa prerobila päť miliónov euro. Milá poisťovňa, vymáhajte si, od koho chcete, čaute! Toto sú Ponziho schémy, lietadlá. Bohužiaľ, v mnohých serióznych firmách veľkých na Slovensku je mnoho takýchto ľudí.
Dnes už firmy sa snažia vytvárať tzv. stornofondy, to znamená, zadržiavajú vám 20 % provízie, 80 % vám vyplatia, vytvárajú stornofond. V prípade, ak zmluva je zrušená predčasne, lebo dnes je ten systém nastavený tak, že ak sa zmluva zruší do dvoch rokov, tak musíte vrátiť províziu danej firme, v mnohých firmách, nie všade, ale v drvivej väčšine. A toto, čo pán minister navrhuje, rieši tieto veci a rieši ich práve preto, lebo dnes to sú tie odkupné hodnoty.
Odkupná hodnota, aby ste rozumeli, je suma, ktorú vám poisťovňa vyplatí v nejakom roku. Keď dostanete návrh zmluvy, napr. pri kapitálovom poistení, kde máte, ja neviem, nejakú technickú úrokovú mieru, čiže máte garantovanú úrokovú sadzbu, tak dostanete odkupné hodnoty, že v ktorom roku zhruba koľko by ste mali dostať. Hej, ale pri investičnom životnom poistení, samozrejme, toto možné nie je, lebo investičné poistenie je o tom, že časť peňazí vám ide do sporenia, čiže sa investuje do podielových fondov.
Viete, čo je problém z môjho hľadiska, čo sa týka kvality tých poradcov? Ja dneska odchytím nejakého poradcu na ulici a spýtam sa ho, čo je to podielový fond. Možno mi povie. Spýtam sa ho, čo je to depozitár. To už bude na mňa kukať. Spýtam sa ho, čo je to durácia dlhopisu. Tak spadne mu sánka. Jednoducho tí ľudia predávajú investičné životné poistenie, ktorého zložkou je investovanie do podielových fondov, o ktorých nemajú ani šajnu, ako fungujú. Oni vedia, že je to dobré, lebo na školení nám to povedali, že to je dobré.
Ja som osobne zažil, že jedna poradkyňa, prišiel som na také školenie a jedna poradkyňa mala tri nové dušičky, ktoré zaškoľovala a náhodou ochorela, tak som išiel ja ich trošku poškoliť a tak sa ich pýtam, tak čo ste sa naučili? No tak sme sa naučili, že keď klient bude sporiť, tak tá zlatá stredná cesta, tá zlatá stredná cesta, že koľko dostane naspäť, je 12 % ročne. Vravím, že stop, ešte raz, že klient sporí v tých podielových fondoch, a tá zlatá stredná je 12 % ročne? No, že áno, takto nám to pani XY povedala, ale že tie výnosy sú aj okolo 20 percent. Ja som sa chytil za hlavu, že, preboha, a toto nám predáva, toto nám predáva nejaké produkty?! Tak, samozrejme, som im vysvetlil, že aktuálne úrokové sadzby, aké sú na trhu, aké výnosy môžme očakávať, ktoré vtedy bolo okolo dvoch, troch, štyroch percent. Ale aby ona ich získala, aby získala toho klienta, tak rozprávala kľudne bez mihnutia oka, že 12 %, to je zlatá stredná cesta. To si pamätám dodnes.
Čiže chcem tým povedať to, že tento návrh zákona rieši odkupné hodnoty, lebo dnes máte, ak si uzavrieš tú poistku na 50 euro mesačne, o rok si tam vložil koľko? 600, za rok si tam vložil 600 euro, prídeš v trinástom mesiaci, že chceš vybrať svoje peniaze. Poisťovňa ti povie: Nula. Po dvadsiatich štyroch mesiacoch ti povie: Nula. Prvé dva roky nedostaneš ani cent. V treťom roku dostaneš päť korún, ale nie je to nula, je to päť korún.
Tento návrh zákona rieši to, že tá odkupná hodnota sa rozdelí do niekoľkých rokov. To znamená, že ten poradca dostane svojich, ja neviem, 150 %, resp. tá firma dostane napr. tých 150 %, ale tie peniaze budú rozložené v nejakom časovom úseku tak, aby po prvom roku ten klient tam nemal nulu. To znamená, aby tá jeho platba nešla celá na províziu, ale len časť. To znamená, po prvom roku, keď prídete teraz do poisťovne, po novom, tak vám povedia, nie je tam nula, z tých 600 euro, ja neviem, máte tam 200, hej, ako príklad. To znamená, ja z tohto hľadiska považujem ten návrh zákona za dobrý.
Ja by som išiel ešte ďalej, ja by som bol prísnejší, lebo ja naozaj viem dobre, akým spôsobom fungujú. Je pre mňa logické, že ony, teraz myslím banky, poisťovne, AFISP, to je asociácia finančných sprostredkovateľov, jasné, že sa nikdy nedohodnú, lebo všetci chcú čo najväčší biznis, hej? Poisťovne už majú problém ten, že vedia, že ten ich sprostredkovateľ, tá firma dajme tomu má 45-percentné storno, to znamená, že celý jeho poistný kmeň, ktorý oni uzavreli, tak pred sebou valí obrovský balvan storna. Čiže oni keby dnes vypovedali tej firme zmluvu, že už s vami robiť nebudeme, tak poisťovňa si rýchlo spočíta, že no, ale oni majú taký storno balík pred sebou, že nám spadne, ja neviem, nám spadnú tisíce zmlúv, hej? Lebo teraz je to tak, že tá firma stále tak produkuje nové zmluvy a to storno je stále menšie ako tie nové provízie. Takýchto firiem je strašne veľa.
Ja vám poviem, rovno mňa, mňa kontaktovali z nejakých firiem, lebo však tých ľudí poznám 15 rokov, a hovoria mi, že prosím ťa, ale keď toto prijmete, tak ja to môžem zabaliť. A ja že prečo? No vieš, ja mám vysoké storno. Hovorím, no keď máš nekvalitnú produkciu, tak ako ja za to nemôžem, však cieľom je, aby sme odstránili nekvalitu z finančného sprostredkovania, lebo tá nekvalita tam dnes je. Dnes poistky predávajú ľudia, ktorí o tom nemajú šajnu, a dovolím si tvrdiť, že ich je 80 percent. Lebo keď niekto pracuje v multi level marketingu, tak nech mi nehovorí, že je finančný odborník. Lebo dám mu tri kontrolné otázky, jedna z nich bude, že čo je to durácia dlhopisu, a odpoveď máme veľmi rýchlo. Je tam časť ľudí, ktorí sa tomu chcú venovať profesionálne, ktorí naozaj chcú si dlhodobo budovať vzťahy s klientom, ale jednoducho v dnešnej situácii to tak nie je.
Samozrejme, že ten návrh zákona spôsobí to, že niekoľko tisíc ľudí, je ich, ja neviem, 30-tisíc ich je? (Reakcia ministra.) Zhruba 30-tisíc ľudí sa venuje finančnému sprostredkovaniu, tak niekoľko tisíc ľudí odpadne, lebo oni si spočítajú, že, no moment, tak ja nedostanem teraz 150 % províziu, ale ja ju dostanem v priebehu, ja neviem presne, koľko tam je, v priebehu piatich rokov, no tak ja na to kašlem, keď nedostanem hneď teraz. Jasné, že mnohí skončia, a chvalabohu, nech skončia. A ostanú tam len tí, ktorí chcú naozaj sa poctivo venovať tomu finančnému sprostredkovaniu a ktorí sú ochotní sa aj vzdelávať.
Lebo viete, ako vyzerajú tie odborné školenia? Tým, že tomu niekto nerozumie, tak ani nevníma, čo ten prednášajúci rozpráva. Ja to poznám z fyziky. Fyzikár ma tak dokázal unudiť, že ja som po piatich minútach vypol, absolútne som ho nevnímal. Samozrejme, potom som mal štyrku z fyziky len taký fukot, hej? Ale to isté sa deje vo finančnom sprostredkovaní. Mnohí ľudia nerozumejú, ja neviem teraz, poviem príklad, tej poistnej matematike, že ako to funguje, ten daný produkt, a preto na tom školení úplne vypnú, hrajú sa s telefónmi, kreslia si, pozerajú von oknom. Ja som to zažil niekoľkokrát na tých školeniach. Keď som im rozprával o tom, akí budú raz milionári, tak všetci dávali pozor, takéto oči mali veľké. A keď sme sa bavili o produkte, tak takto opretí a akože ani obraz, ani zvuk. Takto to reálne funguje a môžme si rozprávať, čo chceme, takto to funguje. A mnohí to veľmi dobre viete.
Čiže ja môžem povedať za naše hnutie, uvidíme druhé čítanie, uvidíme, aké tam ešte budú pozmeňováky prípadné. Možno prídeme aj my s nejakým pozmeňovákom, že ešte viac naštveme sprostredkovateľov, že ešte to, ja by som to ešte rád sprísnil, napríklad že na to, aby ste robili finančné sprostredkovanie, nestačí mať stredoškolské vzdelanie s maturitou. Však si, preboha, uvedomme, že dnes máme v zákone, a to vám, pán minister, vyčítam, lebo keď ste tu prišli naposledy s finančným vzdelávaním, ja som vám to tu vtedy hovoril, však nie je normálne, aby na to, aby ste vykonávali túto činnosť, vám stačilo stredoškolské vzdelanie s maturitou bez praxe. To dneska skončím strednú odbornú školu drevársku a stačí mi absolvovať jedno školenie, zložiť primitívne skúšky, lebo tie skúšky na ten základný stupeň sú primitívne, to sa len treba nabifliť pár otázok, a potom akože predávam a som odborník finančný? Ja hovorím, toto musíme sprísniť, to finančné vzdelávanie, nie hocikto.
Toť vsjo.
Skryt prepis