Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.6.2018 o 17:23 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2018 16:24 - 16:25 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem. Ja rozumiem, že musíme dbať aj na termíny. Na druhej strane pre mňa je podstatnejšia tá prax ako termíny, ale rozumiem tomu. A práve preto ja podávam pomocnú ruku pánovi ministrovi. Pán minister, kľudne to urobte v podobe ústavného zákona. Naše hlasy máte. Tým pádom je vymaľované, prejde to ako ústavný zákon.
Zmeňme ústavu. Sme zákonodarcovia, zmeňme ústavu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.9.2018 16:17 - 16:23 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, vážení kolegovia, napriek tomu, že na tento návrh zákona sú aj iné právne názory, ktoré chápem, ale pre mňa je podstatné to, čo sa deje v praxi, nie právny výklad a nejaké narábanie so slovíčkami, čomu, čomu rozumiem, ale ešte raz, pre mňa je podstatná prax. A tú prax, ja si myslím, že minister Gábor Gál celkom vystihol, lebo, bohužiaľ, musíme konštatovať, že na Slovensku je veľmi nízka finančná gramotnosť.
V praxi to znamená asi to, že ľuďom chodia domov rôzne listy, rôzne upozornenia, rôzne výzvy a, bohužiaľ, tie listy a upozornenia sú spravidla písané tak nezrozumiteľne a tak zložito, že ten normálny človek im neporozumie. Preto sa častokrát stáva, že ten bežný človek, ktorý dajme tomu si zobere nejaký spotrebný úver, príde o zamestnanie, potom nemá schopnosť ho splácať, dostane nejaké upozornenie, nejakú výzvu. On nevie, ako to riešiť, a ako pán minister spomínal, nemá peniaze na právnikov, nevie, na koho sa obrátiť, lebo ľudia častokrát ani nevedia, že čo môžu v tejto situácii robiť, tak jednoducho to hodia do koša alebo kašlú na to. Lebo jednoducho tomu nerozumejú. Ja takýchto prípadov poznám strašne veľa.
Ja tých ľudí ľudí ľutujem na jednej strane, na druhej strane ja som presvedčený, že štát by mal viac dbať o to, aby sme začali finančne vzdelávať študentov. Ja si viem predstaviť predmet finančná gramotnosť, kde by mnohé tieto veci im boli vysvetľované. A potom sa títo ľudia dostávajú do situácie, že napríklad dôjde im návrh na vydanie platobného rozkazu, kde je, samozrejme, napísané, že v lehote, ja neviem, do 15 dní máš právo sa odvolať a zdôvodniť a tak ďalej, podať námietku, len ľudia tomuto nerozumejú, nevedia čo majú urobiť, tak zase to neriešia. Potom sa vymáhajú častokrát roky, roky, roky, roky dlhy, kde z 50 euro zrazu sa vymáha 500, vymáha sa 1 00, a ľudia sú z toho zúfalí.
A tento návrh zákona, ja si myslím, že pomôže týmto ľuďom a jednoducho sa prestanú vymáhať premlčané pohľadávky, lebo ja si myslím, že nie je v poriadku, ak dlh z roku 1995 z nezaplateného lístka na MHD sa vymáha ešte dnes, lebo je strašne veľa prípadov, že mnohé firmy, mnohé podniky dopravné vymáhajú aj 15 rokov staré nezaplatené pokuty. Ja sa pýtam, kde boli doteraz. Veď máme podľa Občianskeho zákonníka, myslím, že trojročnú premlčaciu lehotu, podľa obchodného, ak je zmluva uzatvorená, štvorročnú premlčaciu lehotu, to znamená, je tam dosť času na to, aby veriteľ si uplatnil svoj nárok na súde a požiadal o vydanie platobného rozkazu. Lenže prax je taká, že vymáhajú sa častokrát dlhy, ktoré sú už po tejto premlčacej lehote. A vzhľadom na finančnú negramotnosť väčšiny obyvateľov, tak jednoducho sa vymáha veselo a majú z toho celkom srandu najmä exekútori, ktorí vám častokrát povedia, že on ani nechce, aby mu ten dlžník zaplatil dlh. Jemu stačí, keď to bude splácať po 10-20 euro mesačne. A nech to spláca aj 20 rokov. Im nejde o to, aby ste to vrátili, im ide o to, aby ste to čo najdlhšie splácali, lebo oni žijú z toho.
Čiže veľmi stručne, určite za naše hnutie môžem povedať, že tento návrh zákona podporíme. Z môjho pohľadu je to dobrý návrh zákona, pán minister prišiel s dobrým návrhom zákona a verím, že v krátkej dobe príde aj s dobrým návrhom na riešenie exekúcií, aby to nebol len nejaký polovičatý návrh, len nejaká náplasť na oko. A chcem mu dať len do pozornosti, že nám sa návrhy pani bývalej ministerky Žitňanskej pozdávali a vedeli sme si predstaviť ich podporiť. Čiže ja by som už nevymýšľal perpetuum mobile, oprášil by som šuflík, vytiahol, podpísal a podal do Národnej rady.
Čiže túto problematiku naozaj ja vnímam veľmi citlivo, a ako už som spomínal, pred pár mesiacmi, keď sme to tu riešili, pýtal som sa, kto z vás mal exekúcie. Všetci boli ticho. Kto z vás si vie predstaviť, čím prechádzajú tí ľudia? Všetci boli ticho. A ja som vám povedal rovno, že ja s tým skúsenosť mám. Ja viem, čím prechádzajú títo ľudia. To znamená, je veľmi dôležité pomôcť týmto ľuďom, lebo sú častokrát na pokraji síl, možností, nevedia na koho sa obrátiť.
Čiže ešte raz, tento návrh zákona vítam a som presvedčený, že, pán minister, prídete s dobrým návrhom zákona aj na vyriešenie exekúcií. Pokiaľ nie, ja budem prv,ý kto vám to otrieska o hlavu, čiže...
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.6.2018 15:54 - 16:00 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len krátko, najprv budem reagovať na kolegu Matoviča. Igor, ja si nemyslím, že (reakcie z pléna upozorňujúce na neprítomnosť poslanca I. Matoviča)... Ale určite to počúva. Igor, ja si nemyslím, že tu chodíme na poníkoch a že sme nejakí zaostalí, ale naozaj podľa mňa treba porovnávať porovnateľné. Nemôžme porovnávať Slovensko so Švajčiarskom a nielen v ekonomike, kde sme, ja neviem, možno 30, 40 rokov, možno aj 50 rokov pozadu za Švajčiarskom. Ale v tých tradíciách, jednoducho v tom Švajčiarku tá tradícia tých referend je 200 – 300 rokov. Tam ľudia sú zvyknutí na to, že rozhodujú. Tam sú ľudia zvyknutí na to, že chodia na tie referendá a rozhodujú o rôznych otázkach.
Na Slovensku si treba uvedomiť, že 40 rokov sme tu mali nejaký systém, kde vládla jedna strana, a jednoducho Slováci nie sú zvyknutí, že pravidelne o niečom v referendách rozhodujú. A práve kvôli tomu, že tento systém je nastavený tak, že je 50-percentné kvórum, tak jednoducho je už taká skepsa. A ja častokrát čítam a počúvam, že: a načo referendum, to sú vyhodené peniaze, aj tak to neprejde.
Čiže v princípe ja súhlasím s tou myšlienkou, že treba to referendum sfunkčniť. My v prvom čítaní... V prvom čítaní? My vlastne zahlasujeme za tento zákon, my to podporíme, lebo ja túto myšlienku podporujem. Ale naozaj si myslím, že to Švajčiarsko nie je úplne ideálny príklad. To skôr by som bral, že to je vzor. Ale to nemôže byť príklad, lebo tá tradícia je tam úplne iná ako u nás. Napriek tomu ja si nemyslím, že Slováci by rozhodovali hlúpo, pretože ak by sa tie podmienky nastavili jasne, ak by sa tam vymedzili, napríklad rozhodovanie o daniach, zahraničnej politike a týchto veciach, tak až také strašné to nebolo. A tiež akože mám dôveru v ľudí, že dokázali by o sebe rozhodovať sami celkom príčetne. Len si nemyslím, že to Švajčiarsko ako príklad je vhodné porovnanie.
Každopádne ja by som chcel apelovať na kolegov. Tá téma sfunkčnenia referenda je tu pomerne dlho. Ja ju vnímam konkrétne od roku 2012. Stretával som sa častokrát aj s ľuďmi z rôznych iniciatív, ktoré túto tému riešili, presadzovali. A dokonca existuje, keď sa tu bavilo o podmienkach volebnej kampane v prípade referend, tak existuje aj legislatívny návrh na to, ako by sa takáto volebná kampaň riešila, je to rozdelené na podporný výbor, opozičný výbor. Je tam presne špecifikované, ako by mala prebiehať kampaň, aby bola vyvážená. Čiže všetky tieto veci už sú na svete, len sa nejako nedostali do Národnej rady a ja nebudem špekulovať, že prečo.
Čiže myšlienka sfunkčnenia referenda je správna. A ja by som privítal, keď, samozrejme, že opozičné návrhy nemajú šancu na úspech, tak napríklad docent Kresák, ak si myslí, že poďme sa o tom baviť, poďme to nejako vylepšiť, poďme to nejako sfunkčniť, tak ja by som privítal, keby ste, pán docent, prišli s nejakým legislatívnym návrhom, o ktorom poďme diskutovať. Lebo ja určite zahlasujem za každé zlepšenie, za každé sfunkčnenie tohto inštitútu, ktorý ja osobne považujem za, ja osobne považujem za vrchol vôle ľudu. Ja za vrchol vôle ľudu nepovažujem tento systém, ktorý hovorí o tom, že zvolím si politickú stranu, pretože častokrát sme videli a máme skúsenosti, že niečo strana tvrdila pred voľbami a úplne inak konala po voľbách a potom voliči boli trošku sklamaní. Ale mali šancu až o štyri roky tej strane to spočítať.
Ale inštitút referenda je presne o tom, že volič dostane otázku, na ktorú sa vyjadrí áno – nie, to je jasná vôľa. Čiže ja určite som za takúto diskusiu. Z princípu podporím tento návrh zákona. Hoci tiež si myslím, že mohol byť širší, pretože pokiaľ viem, tak hnutie OĽANO má k dispozícii aj širšiu variantu. Ja som ju videl. Takže tá diskusia je na mieste.
A zaujímalo by ma, bohužiaľ, pán predsedajúci Glváč, nemá ho kto vystriedať, ja by som bol zvedavý aj na jeho nejaké argumenty, lebo krúti tu hlavou. A mňa naozaj zaujíma, že prečo, aké sú dôvody, čo si myslí, že by fungovalo, nefungovalo. Je to pre mňa téma, ktorú považujem za dôležitú do budúcna, a bolo by fajn, keby sme sa k tejto téme určite ešte vrátili a viac o nej rozprávali, z každej strany to poobracali. A možno dospejeme k nejakému konsenzu, ktorý bude akceptovateľný pre všetkých a ktorý v konečnom dôsledku to referendum sfunkční a zatraktívni. Čiže asi toľko som len chcel.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2018 15:29 - 15:31 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, porovnanie so Švajčiarskom, neviem, či je práve najlepšie, lebo tá tradícia referend vo Švajčiarku je 200, 300 rokov a predsa len sa bavíme o tradícii, nejakej inej mentalite, nejakých iných zvyklostiach, na Slovensku tie referendá nám nejakým spôsobom fungujú 20 rokov. Čiže to neviem, či je dobré porovnanie.
Ale pravda je, možno sa mýlim, v ústave máme napísané, že občania vykonávajú svoju moc, vôľu priamo alebo prostredníctvom volených zástupcov. A z tohto pohľadu to nie je vyvážené, lebo voľby nemajú žiadne kvórum. Pôjde voliť jeden jediný a voľby sú platné, kdežto pri referende vyžadujeme 50-percentné kvórum. Ja sa preto pýtam, že prečo 25 % to chcete znížiť, keď to máme dať na úroveň, aby to bolo vyvážené, tak by tam kvórum byť nemalo, ale dobre. To je taká otázka na debatu.
Ja súhlasím s tým, že ten zákon o referende je nastavený zle a jednoducho ľudia dnes reálne nemajú možnosť si prostredníctvom referenda povedať nejakú otázku, lebo to referendum, tie podmienky boli nastavené myslím, že za vlády Vladimíra Mečiara a odvtedy to všetkým vyhovuje. Ja som určite zástancom toho, aby referendum sa sfunkčnilo, lebo momentálne je nefunkčné z môjho pohľadu, a zároveň, aby bolo aj záväzné, lebo to tam vidím ďalší problém.
Ale veľmi by ma zaujímal názor koaličných poslancov, lebo počas vášho vystúpenia som videl mnohých krútiť hlavami. Úplne vážne, ja by som bol rád, keby ste sa prihlásili, ak je to možné, do ústnej rozpravy a ja by som si rád vypočul tie argumenty, lebo to ma naozaj zaujíma, že prečo si myslíte, že nie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:58 - 18:00 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Síce ste sa tu pousmiali pri faktickej pána Baránika, ja by som ju trošku ináč povedal. Ono v skutočnosti tu je taká organizovaná skupina, ktorú tvoria niektorí exekútori, niektoré firmy a niektorí sudcovia, niektorí prokurátori. Do určitej miery tá spolupráca tam je. Veď stačí si zobrať jeden jediný príklad. Mali sme tu najväčšiu nebankovku na Slovensku, sídlila na Pribinovej 1 v Tower 115. Bývalý zamestnanec tejto nebankovky si otvoril exekútorský úrad a začal riešiť všetky tieto pohľadávky. A ak si pamätáte, tento pán exekútor zahltil súdy. Myslím, že to boli desaťtisíce spisov, ktoré podal naraz a vyblokoval súdy na najbližšie dva roky. Bolo to kruté z jeho strany, ale tento pán exekútor, to je jeho bežná prax robiť rôzne nad rámec zákona činnosti.
Netvárme sa, že tí exekútori si všetci robia svoju robotu zodpovedne a poctivo. Pravda je taká, že je tam veľmi veľa slušných exekútorov, mnohých poznám osobne. Dokonca ja osobne mám v rodine exekútora, ktorý sa posledné dva roky so mnou nerozpráva, logicky, ale je tam naozaj veľa poctivých exekútorov. Ale, bohužiaľ, väčšina tých, ktorí dnes "úradujú", až takí poctiví nie sú, nie sú a tých ľudí doslova zdierajú aj za dlhy, ktoré už sú dávno premlčané.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.6.2018 17:49 - 17:56 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ja len veľmi krátko. Chcel by som vás, páni poslanci, upozorniť na fakt, ktorý, ktorý budeme musieť tiež riešiť v budúcnosti, a to je spôsob vykonávania exekúcie niektorých, nie všetkých, niektorých exekútorských úradov. Pretože aj bežná prax, je bežná prax, že si predstavte, ja neviem, nejakým spôsobom zoženiete peniaze a chcete vyrovnať ten dlh. Tak pošlete najjednoduchšie email exekútorskému úradu, že dobrý deň, číslo spisu také a také, vyčíslite mi, prosím, k dnešnému dňu stav mojej pohľadávky, chcem ju zaplatiť. Odpoveď nikde. Tak voláte. Ráno, na obed, doobeda, poobede, večer voláte. Nikto vám nedvihne telefón. A teraz neviete, čo máte robiť, pretože exekútor sídli v Bratislave, napríklad na Záhradníckej 10, hej, a ešte má aj také kruté meno, ale vy ste niekde z Medzilaboriec a nemáte šancu ísť do Bratislavy, lebo vy nemáte ani akože na cestu, respektíve, no jednoducho nemôžte ísť do Bratislavy. A neviete sa dovolať na exekútorský úrad, že koľko máte vlastne zaplatiť, hej. A viete prečo? Pretože tí exekútori, a to mám potvrdené z mnohých exekútorských úradov, tí exekútori jednoducho naťahujú čas, pretože pre nich je to, ako pán Danko povedal, im niekedy nezáleží na tom, aby to vymohli, im ide o to, aby naťahovali čas, lebo tie úroky rastú, tie poplatky rastú.
Ja sa vám musím s niečím priznať. Viete, prečo sa snažím riešiť exekúcie? Lebo ja sám pred mnohými rokmi som mal niekoľko exekúcií a nehanbím sa to povedať. Ja som si prešiel celým tým procesom, všetky som dávno vyrovnal, musel som ich celé splatiť, nečakal som na žiadnu amnestiu, ja som si prešiel celým tým procesom, ja viem, čo sú to inkasné spoločnosti, ktoré vám vyvolávajú trikrát denne, posielajú vám najprv biele obálky, potom zelené obálky, potom modré, potom červené, predžalobná výzva, pozor, príde exekútor a rôzne hovadiny. Ja som si tým prešiel a viem, čo to je. Tak som si začal študovať exekučný poriadok, začal som si študovať tieto veci a začal som trošku inak sa baviť s týmito úradmi, lebo zistil som, že častokrát idú nad rámec zákona a robia si, čo chcú.
A v konkrétnom prípade na Záhradníckej 10 sídli jeden krutý exekútor, nebudem ho menovať, tak si predstavte, že tento pán, chcel som vyrovnať svoj dlh, zarobil som peniaze, chcel som to mať z krku, išiel som to vyrovnať. Nedvíhal. Býval som na východnom Slovensku. Nedvíha, nedvíha, dva týždne som tam vyvolával, chcel som vedieť presnú sumu, aby som to zaplatil. (Reakcia z pléna.) Variabilný symbol. Nič. Poslal som email, jeden, druhý. Nič. Tak som sadol na vlak, išiel som do Bratislavy, pozrel som si, kedy majú otváracie hodiny, úradné hodiny, tie majú dokopy asi tri a pol hodiny čistého času, hej, začnú o deviatej, skončia o jedenástej, potom majú že administratívne neviem čo, hej, a potom ešte asi na hodinku otvoria. Tak som tam stál a zvonil a zvonil a zvonil a nikto neotváral a vedel som, že sú dnu. Tak som sa oprel o zvonček, kde som stál asi 15 minút, kým som ich nevytočil a nevyšli vonku. Samozrejme, prišiel som, že tak dobrý deň, bol som milý, slušný, chcem to zaplatiť, áno, bla bla bla, povedala mi sumu. No a keďže ja nie som až taký blbý a si myslím, že som celkom finančne gramotný, tak im hovorím, že ale to mi veľmi nesedí, vy máte mať nižšiu odmenu. Nie toľko. Tak som zobral telefón, kalkulačka a začal som jej ťukať a ukazovať. Tak na mňa pozrela, že no, vy ste nejaký múdry. Hovorím, že áno, som. Tak zobrala papiere, išla za právnikom, lebo to bola nejaká len tam teta, sedela na recepcii, prišla za 20 minút, že no, mali ste pravdu. Ja hovorím, že super, takže som ušetril 1 200 euro, hej? Jednoducho ľudia nevedia, na čo majú právo, nevedia si to spočítať, vypočítať, prepočítať. Ja, chvalabohu, som vedel. Ušetril som 1 200 euro len kvôli tomu, že jednoducho som si to prepočítal, koľko reálne by som im v zmysle zákona mal zaplatiť. Zaplatil som, svätý pokoj. Samozrejme, chcel som od nich ihneď na mieste potvrdenie o vysporiadaní záväzkov, potvrdenie o ukončení exekúcie. To ma odbili, že to mi príde poštou. Hovorím, že nie, ja to chcem teraz. To je otázka dvoch klikov, vám to vytlačí softvér, vy mi tam buchnete pečiatku a idem preč. Chcem mať papier, že to mám vyrovnané. Sadol som si a čakal som hodinu, kým mi to neurobila. Samozrejme, sa jej veľmi nechcelo. Nechala ma hodinu čakať a potom stisla "vytlačiť" a mala to hneď.
Chcem týmto povedať, že ja viem, čím si prechádza ten milión ľudí. Ja viem, čo je to, keď vám vyvolávajú. Ja viem, čo keď vám príde domov exekútor a začne vám tam rozťahovať ramená a rozprávať, že ide vám všetko zabaviť, neviem čo. A keď mu poviete, že ale vy tu nemáte trvalý pobyt, resp. že toto nie je vaše bývanie, že ste tu, ja neviem, v podnájme alebo niečo, a začne tam vykrikovať, že jeho to nezaujíma, on zoberie, čo vidí. Čo myslíte, čo urobí bežný človek? Zľakne sa, zosype sa a mnohí si siahnu na život. Ja, vážení, viem, čím títo ľudia prechádzajú. Vie to niekto z vás? Teraz sa vážne pýtam. Vie niekto z vás, čím si títo ľudia prechádzajú? No nie som si istý. Ja viem.
A preto naozaj je mi jedno, kto vyrieši tieto exekúcie. Nech to je pán Danko, ktorého naozaj nemám rád, keďže je to môj politický súper. Nech je to pán Fico alebo pán Bugár. Mne je to jedno. Ja budem prvý, ktorý za to zahlasuje, a ja sa tu postavím, keď to predložíte, a poviem, že sa vám klaniam. Len to už urobte!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:37 - 17:39 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda Národnej rady, ja som rád, že ste vystúpili, a ja vám aj poviem, prečo ste vystúpili. Pretože možno po odbornej stránke ten zákon nie je dokonalý, ale toľko vám s tým žerieme nervy a aj to moje trošku emotívne vystúpenie vás vyhecovalo k tomu, aby ste sa k tomu vyjadrili. A ja som rád, že ste sa k tomu vyjadrili, a musím povedať, že to vaše vystúpenie bolo v poriadku. Súhlasím s vami, že osobný bankrot nie je systémové riešenie. Len viete, čo je sranda, že ja tu rok počúvam, že osobný bankrot je systémové riešenie. To počúvam od koaličných poslancov. Vy ste teraz povedali niečo iné.
Ďalší problém, ktorý ja vnímam, vy ste tu rozprávali o tých procesoch, stretnutia, rokovania, návrhy, vypracovanie, analýzy. Pán predseda, ale vy to už máte pol roka hotové! Pani ministerka Žitňanská vám to dala v decembri minulého roku. Máte dva alternatívy na stole, mali ste sa len; do konca januára podľa mojich informácií ste sa mali rozhodnúť a dohodnúť, že ktorou cestou pôjdete. Je jún, ja rozumiem, padla vláda, boli tu nejaké politické turbulencie, ale vy, týmto celým procesom vy už ste prešli, vy už tie rokovania aj máte za sebou. Vy sa už len máte rozhodnúť, ktorý návrh.
Ďalšia vec, ja by som bol naozaj veľmi rád, keby ste prišli, keby ste nieže prišli, ale ukázali verejnosti tie alternatívy, čo máte. Ja už som aj nejakú videl v podobe ústavného zákona, ktorá sa mne osobne celkom pozdáva. Musím povedať, že tie návrhy, ktoré vy už máte vypracované, sú celkom dobré. Ja si viem predstaviť, že ich podporíme. Len, prosím vás, už s tým poďte von, lebo každým dňom tí ľudia sú v ťažšej a ťažšej situácii.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:23 - 17:25 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ja by som rád zdôraznil to, čo si, Milan, vravel, dnes vyšla správa, ja to ešte raz poviem, dnes vyšla správa, že do roku 2020 bude Slovenská republika potrebovať viac ako 40-tisíc zamestnancov v priemysle, ak sa nemýlim. Pán predseda Fico na tlačovke v máji minulého roku povedal, že ak pomôžeme vyriešiť tie exekúcie, tak okamžite vie nastúpiť do pracovného procesu 50-tisíc ľudí, to povedal predseda koaličnej strany SMER. Čiže ešte raz, my sa tu bavíme o nejakých Srboch a Rumunoch, ktorých musíme doviesť, lebo bla, bla, bla, lebo nám chýbajú pracovníci, ale veď doma máme podľa pána predsedu Fica minimálne 50-tisíc zamestnancov, ktorí by sa okamžite vedeli zapojiť do pracovného procesu. A veď si, preboha, uvedomte, ak to urobíme, to sú dane a odvody pre štát, lebo tí ľudia začnú normálne pracovať. Dnes oni robia, ale robia načierno, dnes robia načierno, štát z toho nemá ani cent. To je jedna vec.
A druhá vec, uvedomte si, že toto, čo sa teraz deje s exekúciami, nie je dlhodobo udržateľné. Áno, centrá právnej pomoci a osobný bankrot je skvelá vec, ale veď si zoberte tie čísla, tu sa bavíme, že centrum právnej pomoci je schopné ročne obslúžiť osem-, deväťtisíc ľudí. Ale my sa tu bavíme o jednom milióne ľudí v exekúcii, tak, preboha, čo 100 rokov budeme čakať, kým sa týmto tempom niečo vyrieši?
Čiže ešte raz, ja apelujem na prítomných pána Danka a pána Bugára, dajte ten návrh, my ho radi podporíme, ja vás osobne vychválim tak, že to ste ešte nevideli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:07 - 17:08 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Pán kolega, problém je, že ste si absolútne neprečítali náš návrh zákona. Keby ste si ho prečítali, tak by ste vedeli, že sa tu bavíme o dlhu voči štátu. Ja sa teraz pýtam, prečo my všetci sme mali zaplatiť nejakému Širokému 100 mil. euro. Ja sa pýtam, prečo by sme mali platiť nejaké sociálne balíčky, ktoré sú ničím iným len marketingovým nástrojom vládnej koalície. Ale na jeden milión ľudí máte problém nájsť 30, podľa pani ministerky Žitňanskej 30 – 60 mil. euro, to je ten rozdiel, to je tá odmena pre tých exekútorov. To sú tie nejaké škody, to tvrdí pani ministerka Žitňanská. Čiže ja sa pýtam, nemáte problém oddlžiť Širokého, nemáte problém rozdávať nejaké sociálne balíčky, ale máte problém pomôcť jednému miliónu ľudí v exekúcii. No to je veľmi zaujímavé a to je obraz toho, ako strašne vám záleží na týchto ľuďoch.
Ďakujem. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.6.2018 16:56 - 17:05 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca, za slovo. Dnes tu máme trošku väčšie auditórium z vládnej koalície. Včera tu nebol nikto. Tak dovoľte, aby som v krátkosti trochu uviedol problematiku exekúcií na Slovensku.
Pred zhruba tromi rokmi sme sa rozhodli pri založení hnutia SME RODINA, že jednou z hlavných priorít bude riešenie exekúcií na Slovensku. Počas exekúcií k dnešnému dňu v Slovenskej republike je viac ako 3 mil. 700-tisíc živých exekučných konaní. Bavíme sa zhruba o jednom milióne ľudí, ktorí majú na krku exekúciu. Čiže v priemere to vychádza 3,7 exekúcie na jedného človeka. Toto číslo je tak obrovské, že pred tromi rokmi, keď sme vlastne s týmto návrhom prišli, tak, samozrejme, tie čísla neboli až také strašné, ale už vtedy sme videli, že ten trend je veľmi alarmujúci a ten počet exekúcií narastá. Preto sme pripravili zákon o tzv. exekučnej amnestii, ktorý dnes predkladáme už tretíkrát. Musím konštatovať, že za toto obdobie sme prešli rôznymi rokovaniami, videli sme a počuli sme rôzne návrhy a mňa veľmi mrzí, že... (Ruch v sále.)
Páni kolegovia, môžem vás poprosiť? Ďakujem.
... a mňa veľmi mrzí, že v máji minulého roku; už je tu pán predseda strany MOST pán Bugár. Aj pán Bugár v máji minulého roku sa postavil spolu s Andrejom Dankom a s Robertom Ficom na tlačovku a rozhorčene rozprávali o tom, že je neúnosné, že na Slovensku je 3,7 mil. exekučných konaní a že idú tento problém riešiť. Bolo to v máji minulý rok. Odvtedy prešlo veľmi veľa mesiacov a, bohužiaľ, do dnešného dňa žiaden návrh z vládnej koalície neprišiel napriek tomu, že už na jeseň a koncom roka 2017 pani vtedajšia ministerka spravodlivosti pripravila nejaké alternatívy na riešenie tohto problému, ale koalícia nebola schopná vybrať jednu z tých alternatív a predostrieť ju verejnosti.
Dnes máme jún a my sme sa rozhodli, že po tretíkrát prídeme s touto exekučnou amnestiou a nebudeme čakať. Nebudeme čakať na to, kým táto koalícia si spomenie, že sú tu aj ľudia, ktorí majú naozaj veľký problém. Ja sa chcem opýtať koaličných strán, že či si uvedomujú, že za to obdobie od mája minulého roku, kedy sa postavili na tlačovku a rozprávali o exekúciách, že ich idú riešiť, či si uvedomujú, koľko ľudí prišlo o bývanie, koľko ľudí spáchalo samovraždu, koľko ľudí sa dostalo do neriešiteľnej situácie, odkedy oni stáli na tlačovke a rozprávali, že niečo idú vyriešiť. Ja, bohužiaľ, musím konštatovať, že namiesto toho, aby táto vláda pomáhala ľuďom, tak namiesto toho tu počúvame reči o historickom úspechu Slovenska, o historicky najlepších číslach. Počúvame tu o tom, ako sa krajine darí. Lenže realita je taká, že počet exekúcií narastá. Stále tu máme jeden milión ľudí, ktorí nevedia riešiť svoju situáciu a ich jedinou záchranou, ktorú oni vidia, je tzv. exekučná amnestia.
To, čo my navrhujeme, je úplne jednoduché. My navrhujeme, aby sa v prvom rade vyriešili pohľadávky voči štátu. Sa bavíme o daňovom úrade, Sociálnej poisťovni, zdravotnej poisťovni a ďalších inštitúciách. Týchto pohľadávok je skoro 60 percent. Bavíme sa tu aj o pohľadávkach, ktoré sú staré niekoľko rokov. Pre mňa je nepochopiteľné, že táto vládna koalícia s týmto problémom nič nerobí a len rozpráva o tom, ako niečo vyrieši, ako niečo plánuje, ako niečo predloží. Ale prešlo viac ako rok, neudialo sa nič.
Neviem, či si ľudia uvedomujú, ale strana SMER vládne od roku 2006. Máme rok 2018, prešlo 12 rokov vlády SMER-u s krátkou prestávkou 1,5 roka, kedy vládla Iveta Radičová, a ja musím konštatovať, že viac ako 80 % exekúcií vzniklo za posledných 12 rokov, teda počas vlády strany SMER a strany SNS. V rokoch 2006 – 2010 bola SNS v koalícii. Najväčšiu zodpovednosť za obrovský počet exekúcií na Slovensku kladiem práve na plecia strany SMER a strany SNS. Tieto strany len rozprávajú o tom, ako chcú niečo vyriešiť, tieto strany len rozprávajú o tom, ako chcú pomôcť ľuďom, ale v skutočnosti sa zaoberajú len samy sebou. Pozrite sa na to, čo robia? Namiesto toho, aby riešili jeden milión ľudí v exekúcii, tak namiesto toho riešia, kto čo povedal, kto, preboha, vytiahol tie eurofondy na školstve. Oni neriešia, že je tam problém, oni riešia, že kto to vytiahol. Namiesto toho, aby riešili problém v poľnohospodárstve, tak rozprávajú o tom, ako tu všetko funguje, že ten rezort je úplne skvelý. Jednoducho oni riešia len sami seba, ale neriešia tých ľudí, ktorí trpia tými exekúciami.
Dennodenne dostávame desiatky mailov, správ a listov, nielen Boris Kollár, ale aj ja, Milan Krajniak a ďalší. Dennodenne dostávame otázku od ľudí, ktorá je stále tá istá: Kedy konečne sa vyriešia exekúcie na Slovensku? Dennodenne túto otázku musíme zodpovedať a poviem úprimne, ja už neviem, čo mám týmto ľuďom povedať. Chodil som za pani ministerkou Žitňanskou, tá mi sľubovala na jeseň, koncom roka, začiatkom roka, v marci, apríli, neviem kedy. Stále sme nevideli žiaden návrh. Ja zdôrazňujem, že je nám úplne jedno, kto príde s týmto riešením. Ak s riešením príde pán Danko, my ho radi podporíme. Ak s riešením príde pán Fico, my to radi podporíme. Nám naozaj nejde o to, aby sme boli my tí, ktorí vyriešia tie exekúcie. Nám ide o to, aby sa konečne vyriešili.
Vážení, uvedomte si, že tu sa bavíme o jednom milióne ľudí, ktorí nevedia, čo majú robiť, ktorí nevedia sa pohnúť z miesta, ktorí sú v začarovanom kruhu. Uvedomte si, že tu sa bavíme o rodinách, ktoré sú v zúfalej situácii. Bavíme sa tu o matkách, ktorým bývalí partneri zanechali dlhy a ktoré sa z toho nevedia dostať a majú na krku deti a žiaden príjem. Bavíme sa tu o 37-tisíc dôchodcoch, ktorí majú na krku exekúciu a nevedia, z čoho majú si kúpiť jedlo, nieto ešte lieky.
Ja chcem apelovať na vládnu koalíciu, aby teraz ukázala, že naozaj myslia na ľudí a že im chcú pomôcť, aby podporila náš návrh, posunula ho do druhého čítania a v druhom čítaní poďme sa baviť o tom, ako to chcete vylepšiť. Ja netvrdím, že náš návrh je dokonalý. Ja netvrdím, že máme patent na rozum, ale hovorím, poďme konečne niečo urobiť s tými exekúciami. Tento stav je chorý, je nemysliteľný a je obrazom toho, ako sa v skutočnosti darí tejto krajine. 3,7 milióna exekučných konaní a 1 milión ľudí v exekúcii.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis