Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2018 o 11:42 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2018 12:08 - 12:10 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem, Edo, za vystúpenie. Chcem len povedať, že už dnes v podstate od; pán minister, od januára bude ten register vylúčených osôb? Od januára začne fungovať register vylúčených osôb, kde vlastne človek bude musieť sa preukázať občianskym preukazom pri vstupe do herne a pokiaľ bude v tom registri, tak jednoducho bude vykázaný von. To sú ľudia, ktorí sú sociálne prípady, poberajú dávky, ja neviem, majú dlhy na sociálnej, zdravotnej. Sú to ľudia, ktorí budú, ten zákon bude umožňovať, aby sám hráč sa dal do toho registra vylúčených osôb. Čiže ak chce riešiť svoj problém, tak môže sám požiadať o zápis do toho registra a najskôr, myslím, po šiestich mesiacoch si bude môcť ten zákaz ako keby zrušiť. Čiže v tomto smere bolo niečo urobené. Ale máš pravdu v tom, že čo sa týka stávkových kancelárií, no tam také niečo neexistuje, pritom dnes objem peňazí, objem peňazí, ktorý ide do stávkových kancelárií, je oveľa vyšší ako pri tých bežných herniach.
Čo sa týka výhernosti, ktorú si spomínal, tak pri tých mašinách výherných a videolotérie a elektronické rulety a všetky tieto veci, tam tá výhernosť zo zákona nastavená je, myslím, okolo 70 %, to tam je, ale, pravdupovediac, som narýchlo čítal, som hľadal v zákone, ale pri internetovom hraní som to nenašiel. To máš v tomto pravdu. Čiže na toto ešte by bolo dobré sa pozrieť, aby ten výherný pomer bol aj pri internetovom hraní. A teraz nie som si istý, či je, alebo nie je, ale myslím si, že nie je.
To je všetko. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2018 11:42 - 11:43 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani kolegyňa, presne o to ide. Vy ste to povedali dobre. Najlepšie by to bolo zakázať, ale asi sa to nedá. No asi, určite sa to nedá, tak to poďme aspoň čo najviac sprísniť. Preto hovorím, že tento návrh sprísňuje, naozaj sprísňuje veľa vecí, ale je tam čo vylepšovať. Tak poďme ešte aj ten online trošku sprísniť, trošku im to sťažiť, ten biznis. Čiže z môjho pohľadu máte pravdu.
A ďakujem za faktickú poznámku kolegovi Štarchoňovi. A povedal vlastne to, o čom sme presvedčení, že tento návrh v časti onlinu tvári sa, že ideme to liberalizovať, ale v tej praxi to trošku inak vyzerá. Čiže poďme sa o tom pobaviť a skúsme to vylepšiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.10.2018 11:12 - 11:40 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vážený pán minister, pán predsedajúci, pán predseda výboru, pani tajomníčka výboru, tak som vás privítal všetkých. Pán minister je nepochybne rád, že je tu s týmto zákonom, v úvodzovkách. Veľmi sa vždy na to teší, lebo toto je naozaj veľmi komplikovaný zákon a veľmi, veľmi citlivá téma.
Oceňujem, že tento zákon je veľmi, veľmi komplexný. Nie je to len nejaká kozmetická úprava, ale určite ide o veľkú novelu zákona o hazardných hrách, ide o pomerne významné zmeny, ktoré sa idú urobiť. Poďme sa teda pozrieť na to, akým spôsobom ministerstvo ide upravovať tento zákon.
Zákon samotný má pomaly 80 strán, dôvodová správa, myslím, okolo 60 strán, čiže pracovalo sa na ňom veľmi dlho, myslím, že skoro rok, skoro rok, prešiel mnohými pripomienkami, prešiel mnohými zmenami a máme dnes na stole nejakú tú podobu, ktorú ministerstvo navrhuje. Už dnes ale vieme, že v tomto zákone v druhom čítaní budú robené nejaké zmeny. Z tej diskusie, ktorú som viedol s ministerstvom financií, s pánom ministrom, je zrejmé, že niektoré tie zmeny budú pozitívne, budú k lepšiemu, niektoré, si myslím, že nie sú potrebné, ale dobre.
V prvom rade je treba povedať, že tento zákon rieši najmä online, online hazard. Je to pomerne dôležitá zmena kvôli tomu, že v Českej republike, nedávno som sa dočítal, že prevádzkovatelia herní a kasín strašne plačú, že im biznis klesol zhruba o tri štvrtiny. Ale v tomto článku ste sa napríklad nedočítali, že objem peňazí v online hazarde stúpol o 180 percent. Čiže pani kolegyňa Remišová má pravdu v tom, že ten hazard sa presúva z kamenných herní a kasín, presúva sa do online prostredia. Je to logické, keďže ten technický vývoj ide dopredu a dnes je celkom pohodlné cez telefón, z domu vyriešiť veľa vecí, okrem iného aj minúť veľa peňazí na hazard. Ale poďme najprv k tým herniam a kasínam.
Musím, musím, pán minister, uznať, že pomerne zásadným spôsobom ich idete zosekať. Idete ich zosekať najmä kvôli tomu, že veľmi radikálnym spôsobom ste upravili štruktúru poplatkov za licencie, tie idú naozaj, naozaj hore, tie licencie budú veľmi drahé. Čo ja kvitujem, pretože už asi eliminujeme prípady, keď Jožko z nejakého mestečka sa rozhodol, že ide si urobiť herňu, a jednoducho si ju urobil, pomerne jednoducho, nestálo to veľa peňazí a takýmto spôsobom sme mali v malých okresných mestách 20, 30, 40 herní a jednoducho to centrum bolo posiate tými herňami. Týmto návrhom zákona je nutné povedať, že tomuto zrejme odzvoní, pretože nielenže sa zvyšujú poplatky za licencie, že sa zvyšuje zábezpeka pre žiadateľa licencie a respektíve základné imanie, myslím, dosť výrazným spôsobom, ale napríklad veľmi významná zmena, čo si možno mnohí neuvedomujú, je zvýšenie minimálneho počtu strojov z 12 na 15. Totižto ani nie drvivá, ale viac ako polovica prevádzok sú malé herne, sú malé prevádzky, ktoré sú priestorovo ohraničené, jednoducho to nie sú prevádzky, ktoré majú 200 – 300 metrov štvorcových, sú to menšie herne. Zvýšením počtu strojov na jednu herňu im vzniká naozaj reálny problém, že nebudú mať kde umiestniť ten vyšší počet strojov. Ja si, pán minister, myslím, že mohli ste byť odvážnejší v tomto, ale dobre, postupné kroky, hej, tak zvyšujeme to z 12 na 15.
Táto zmena konkrétne bude znamenať, že opäť zaniknú desiatky herní na Slovensku. Dnes už totižto nie je také jednoduché prevádzkovať herňu. Ja som si túto problematiku veľmi podrobne naštudoval a dovolím si tvrdiť, že už niečo o tom aj viem. Aby ste boli v obraze, herňa s tými strojmi na to, aby prežila, aby zarábala, tak potrebuje zhruba 3 000 euro mesačne mať tržbu na každý jeden stroj. Čiže keď si, keď si to tak vezmete, tak to zvýšenie počtu strojov spôsobí nielen zánik mnohých herní, ale jednoducho tie prevádzky už mnohé dnes sa ukazujú ako nerentabilné a zatvárajú ich aj z ekonomických dôvodov.
Ďalšia pomerne zaujímavá zmena, čo sa týka regulácie týchto kamenných prevádzok, je... Ešte takto, k tomu počtu strojov. Ja, pán minister, budem v druhom čítaní zrejme, tak poprosím, aby ste si to zapísali hore, ja si myslím, že je namieste sa baviť aj o strope, čiže nielen minimálny počet strojov, ale aj maximálny počet strojov. Totižto podľa mojich informácií veľké české firmy a veľké zahraničné firmy plánujú v dohľadnej dobe otvárať na Slovensku megaherne. Tu sa bavíme o herniach, kde bude 100, 120, 150 strojov. Ja si myslím, že to nie je dobré, aby nám vznikali tu takéto megaherne. Jednu takúto megaherňu, ktorá sa dnes tvári ako kasíno, v Bratislave máme na Zlatých pieskoch. Teraz si predstavte, že oni sa tvária, že sú kasíno, majú tam ale elektronické rulety, nie živú, majú elektronické rulety, majú tam nejaké pokrové stoly, čiže spĺňajú podmienku, že majú živé hry, reálne tie živé hry sú mŕtve, a majú tam 250 strojov. Čiže otázka znie, je to kasíno alebo je to megaherňa? No podľa mňa je to megaherňa. Čiže poďme sa baviť o tom, aby nám tu nevznikali megaherne, a poďme sa baviť o tom, koľko je ten optimálny strop na to, aby herňa mohla byť herňou. To znamená, 15 strojov na herňu, okej, a dajme strop, ja neviem, dajme strop 40 strojov alebo ja neviem koľko, hej, to je, to je len taká úvaha.
To isté ale sa poďme baviť aj o kasínach, to znamená, aby nám tu nevznikali na papieri kasína a zároveň megaherne, čiže poďme sa baviť o tom, že urobme ten strop aj na kasína. Na počet strojov.
Veľmi, veľmi ale dôležitou vecou je, dali ste do zákona minimálny počet zamestnancov na kasína 25. Ja si myslím, že je to v poriadku, mnohí to kritizovali, ja si myslím, že je to v poriadku, predsa len to kasíno, pokiaľ má obsluhovať nejaké živé hry, to znamená, to znamená nejakú tú ruletu, nejaký texas holdem poker alebo blackjack a podobné, tak ten počet zamestnancov je tam nevyhnutný, aby sa zase tieto prevádzky netvárili opäť, že sú kasína, a v skutočnosti sú to niektoré megaherne. Čiže ten počet zamestnancov je tam, je tam v poriadku.
Počúval som hlasy, že malo by to byť aj pri herniach, len treba si tam uvážiť, že na prevádzku herne potrebujete štyroch ľudí na rozmieňanie peňazí, nemá ekonomický zmysel tam dávať nejaký podstatne vyšší počet, akože je to hlúposť. Samozrejme, cieľom ministerstva má byť čo najviac peňazí vybrať, čo najviac ale z ohľadom na verejnosť regulovať tento biznis. A tie zmeny, ktoré ste tam dali, je ich veľa. Ja musím povedať, že sprísnia tú reguláciu, určite ju sprísnia. Predpokladám, že od januára zaniknú opäť nejaké prevádzky, ale myslím si, že do budúcna môže, môžme túto debatu otvárať a ísť ešte do prísnejšej regulácie. Poďme sa baviť o metroch štvorcových, ktoré musí mať taká prevádzka. Poďme sa baviť o napríklad zábezpekách na jeden stroj. Čiže takýmto spôsobom sa tento hazard regulovať dá.
Je naivné si myslieť, že hazard môžme zakázať. Počúvam tu už pomerne dlho, že hazard treba zakázať. Uvedomte si, že hazard je biznis, ktorý tu funguje tisíce rokov. Rimania hrali všelijaké kocky, ja neviem čo, ten hazard tu reguluje; funguje tisíce rokov, nedá sa to zakázať. Tie snahy o zákaz v niektorých krajinách dopadli tak, že hazard bol formálne zakázaný a v skutočnosti vznikli tisíce čiernych prevádzok, z ktorých štát nemá ani cent. Čiže môžme ho prísne regulovať, ale hovoriť o tom, že ho treba zakázať, je naivné.
Časť návrhu týkajúca sa onlinu je zaujímavejšia. Skúsim ja také drobnosti, v § 31 ods. 1 sa píše, že podmienkou účasti hráča na internetovej hre je jeho registrácia a zriadenie hráčskeho účtu. Na to, aby si človek zriadil hráčsky účet, musí dať meno, priezvisko, titul, rodné číslo, trvalé bydlisko, štátnu príslušnosť. A ja sa pýtam, pán minister, akým spôsobom zamedzíte tomu, že si tieto údaje vymyslím? Preto je namieste, aby tento paragraf bol doplnený o písmeno e), a to znamená, aby hráč musel zaslať mailom, neviem ako, to je jedno, kópiu občianskeho preukazu, na základe kópie občianskeho preukazu prevádzkovateľ hry overí totožnosť. Lebo tak ako je to napísané, to si tam naťukám, čo len chcem. Presne takýmto spôsobom napríklad funguje štátny TIPOS. Keď chcete si zriadiť hráčsky účet v TIPOS-e okrem všetkých týchto údajov, ako aj bankový účet a tak ďalej, musíte poskytnúť kópiu občianskeho preukazu na overenie totožnosti a až potom je vám aktivované hráčske konto. Nechcem nič viac, len tak berme si príklad zo štátneho TIPOS-u. Nič viac. To je taká poznámka.
Ďalej v tom § 39 (pozn. red.: správne má byť "§ 32") je napísané, že prevádzkovateľ internetovej hry je povinný zabezpečiť prístupom na viditeľnom mieste, je povinný zabezpečiť prístupom na viditeľnom mieste počas celej hry hráča informáciu v tomto znení: "Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov." Moja otázka je, je tam aj bod b), c), d) e) a tak ďalej. Moja otázka je, čo je to viditeľné miesto počas celej hry? Je to veľkosť písma dva, tri, štyri? Pamätáte si, keď bežia reklamy na pôžičky alebo reklamy na rôzne podielové fondy a dôchodkové fondy, tak dole niečo prebehne, dole niečo prebehne, ani to nestihnete si prečítať. Hej, a väčšinou sú to vety, že výnosy z minulých období nie sú zárukou budúcich výnosov, bla, bla, bla. Riziko, investovanie do podielových fondov je spojené s vyššou mierou rizika a tak ďalej a tak ďalej a možnosťou finančnej straty. Čiže moja otázka je, že pri internetovom hraní to bude podobné? Že tam bude nejakým drobným písmom, je to na viditeľnom mieste, samozrejme, podmienka zákona je splnená, či to bude takto. Preto ja sa pýtam, či nie je namieste požadovať, aby túto hlášku o zákaze hrania hazardných hier a že spôsobuje závislosť a tak ďalej, či nie je dobré viac špecifikovať v zákone veľkosťou písma alebo pomerom k obrazovke, to znamená, že ten text musí byť, teraz tresnem, 10 % z obrazovky, ktorá sa zobrazí, či je to telefón, alebo monitor, alebo čokoľvek. Toto dám do pozornosti, pretože jednoducho tam nejaká hláška bude, len kto si ju všimne. Mne ide o to, aby sme hráčov v internetovom prostredí, aby tí hráči mali viditeľne na očiach väčším písmom a jednoducho viditeľne na očiach, že hazardné hry spôsobujú závislosť a tak ďalej a tak ďalej.
Čo ma najviac zaujalo pri tomto zákone, je paragraf, je štvrtá hlava Udeľovanie individuálnych licencií na prevádzkovanie hazardných hier, § 39 ods. 1 písm. n). Citujem: Požiadať o prevádzkovanie hazardnej hry v internetovom prostredí bla, bla, bla, môže ten, kto spĺňa podmienku vrátane ktoréhokoľvek z podnikateľov patriacich do skupiny žiadateľa, že počas obdobia 12 mesiacov pred podaním žiadosti o udelenie individuálnej licencie nebol uvedený v zozname zakázaných webových sídiel alebo v zozname zakázaných ponúk poskytovaných prostredníctvom čísel.
Čo to je? No to je to, že nedávno ste sa mohli dočítať, že finančná správa spolu so súdmi zablokovali vyše 200 webov, ktoré u nás podnikali nelegálne, to je pravda. Tento nový zákon vyžaduje, aby žiadateľ o licenciu na prevádzkovanie internetových hier, kasín a tak ďalej mal doménu s koncovkou sk, to znamená, aby mal tú doménu zaparkovanú, v úvodzovkách, u nás. Lenže za posledné obdobie štát zablokoval vyše 200 webov. Zablokoval tam aj internetové giganty, ktoré, mimochodom, niektoré majú väčší obrat ako rozpočet Slovenskej republiky. Čo to znamená? O licenciu na prevádzkovanie online hier nebude môcť dokopy požiadať nikto. Lebo všetci sú na tom zozname, skoro všetci sú na tom zozname. Samozrejme, nejaké domáce firmy, nebudem to konkretizovať, už to bolo spomínané, tento problém nemajú.
Pán minister, podľa mňa cieľom ministerstva financií by malo byť vybrať čo najviac peňazí. Ak dávam nejaký zákon, tak vyberme čo najviac peňazí z tohto biznisu. Toto písmeno n) hovorí, že vyberiete minimum peňazí. Pretože koľko firiem na Slovensku, ktoré plánujú podnikať v online hazarde, si dovolí zaplatiť za licenciu 5 mil. euro? Zaplatiť softvér, zaplatiť, no nejaká obsluha tam, tak to je minimálna, teraz myslím obsluhu serveru, ale koľko firiem zaplatí 5 mil. eur za licenciu? Dva, tri? Týmto písmenom ste vlastne znemožnili, aby tí, ktorí donedávna podnikali nelegálne, neplatili tu dane, aby svoj biznis zlegalizovali a platili tu dane. Vybrali by ste viac na licenciách, vybrali by ste viac na odvodoch a tak ďalej a tak ďalej. Čiže to písmeno teda veľmi nie je šťastné. Ja verím, že zvážite túto podmienku na udelenie licencie. A pokiaľ hovoríte, že chcete liberalizovať trh, respektíve online hazard, tak týmto písmenom, ak ho vyhodíte, tak ho budete liberalizovať, ak ho nevyhodíte, tak to teda nebude nejaká liberalizácia.
Samozrejme, argument som počul aj taký, že veď ale potom o rok, keď pominie tých 12 mesiacov, však môžu požiadať o licenciu. To je síce super, teraz si predstavte, že ste jazdec Formuly 1 a dám vám náskok päť kôl. Dobehnite ma potom! Čo sa týka tohto, firmy, ktoré dostanú licenciu a nie sú na tom zozname, tak jednoducho za ten rok, ten rok im bohate stačí na to, aby si vytvorili hráčsku klientelu, aby si v podstate vytvorili nejaké meno a urobili nejaký marketing a tak ďalej a tak ďalej, jednoducho im dáte päť kôl náskok. Čiže dávam na zváženie. Môžem na druhej strane ale povedať, že radšej nech zisky z tohto biznisu ostávajú na Slovensku, ako majú končiť niekde u zahraničných firiem v Delawari alebo neviem kde. To je aj druhý argument, ale naozaj bolo by dobré, keby ste sa na to pozreli.
Ešte by som v tom § 39 Licencie. Tie licencie sú rôzne, je ich strašne veľa, sú na dva roky, tri plus dva roky, päť rokov, dva roky, desať rokov a tak ďalej a tak ďalej. Človek, ktorý sa týmto veľmi nezaoberal, tak v tom môže mať pomerne veľký mišmaš. Ale ja si osobne myslím, že ak chceme, pán minister, regulovať hazard; a stále máme v zákone, že na prevádzkovanie hazardných hier na výherných prístrojoch alebo VLT-čkach video hier v herni dávate, viete dávať licenciu, respektíve predávať licenciu na dva roky, ktorá stojí 5 korún, v úvodzovkách; ak chcete regulovať ten hazard, tak dajte preč tú dvojročnú licenciu, aby sme zamedzili tomu, že ktokoľvek dnes si o licenciu požiada, za päť korún nám otvorí herňu. To je problém Slovenska, že máme mestá posiate takýmito drobnými herňami. Ja vám viem povedať príklad z nášho mesta, kde v okolí autobusovej a železničnej stanice je, ja neviem, šesť herní alebo koľko a to sú takéto búdy doslova, hej, že vojdete dnu, má to, ja neviem, 50 metrov štvorcových a tak ďalej a tak ďalej. Cieľom by malo byť, aby sme tieto herne dostali z miest preč, a dostaneme ich aj tak, že zrušíme dvojročné licencie, aby jednoducho v tomto hazarde nám nevznikali, v tomto odvetví nám nevznikali nové a nové prevádzky, lebo je to lacné, nie sú tam veľké vstupné investície. Tak nech je to drahé, nech sa z toho odvádzajú peniaze, nech z toho štát má vlastne ten finančný prínos, ale zrušme tie dvojročné licencie, je to úplná hovadina.
Takisto sa môžeme baviť aj o tom, tie tri plus dva roky, päť rokov, desať rokov, no, z môjho pohľadu je to trošku také rozhádzané a áno, na jednej strane každá licencia stojí rôznu sumu, tie internetové stoja najviac, tie na herne stoja menej trošku, ale treba zase brať do úvahy vstupné náklady, ako sú v online, aké sú tu.
Ja si myslím, že je dobré sa pobaviť aj o tom, akým spôsobom harmonizovať tie licencie, aby to malo hlavu a pätu a aby to bolo vyvážené. A vyvážené preto, aby som napríklad aj ja nemal blbý pocit, že zvýhodňujete online oproti kamenným alebo kamenné oproti onlinu. Čiže ak pravidlá, tak nech sú rovnaké.
Posledná vec, ktorej sa chcem trošku venovať, je úrad. Vznikne nám tu úrad pre reguláciu hazardu. Kolegyňa Remišová už predo mnou niečo k tomu spomínala. Toto vám asi nevyhovoríme, aby to vzniklo. Dobre. Rozhodli ste sa tak, máte väčšinu, presadíte. Okej. Keď už ten úrad bude, tak si povedzme, čo by sa dalo vylepšiť. Vylepšiť; napríklad funkcia generálneho riaditeľa podľa tohto návrhu zaniká uplynutím funkčného obdobia, vzdaním sa funkcie, smrťou, porušením zákona a tak ďalej a tak ďalej. Z môjho pohľadu generálny riaditeľ úradu je neodvolateľný. Pýtam sa prečo, prečo v tom zákone nemôže byť napísané, že generálneho riaditeľa menuje a odvoláva minister. Bodka. Tam nikde nie je napísané, že minister ho môže kedykoľvek odvolať. Hej, keď robíš blbosti, tak ťa odvolám. Ale vy ste tam dali do zákona, že musíš zomrieť alebo musíš spáchať úmyselný trestný čin a tak ďalej a tak ďalej. Čiže neodvolateľný. Skúsme sa na to pozrieť, či toto nejak nevieme trošku upraviť.
Čo mi ale chýba pri tom úrade, je kontrolný orgán. Vytvoríme úrad, ktorý dostane všetky kompetencie, čo sa týka hazardu, kompetencie, ktoré dnes, respektíve dnes vykonáva ministerstvo financií. Toto všetko presunieme na tento nový úrad pre reguláciu hazardu. Len ja sa pýtam, kde je tam nejaká kontrola. Z diskusie s ministerstvom financií, keďže to nie je tak, že ja som si to zobral a teraz som tu múdry jak rádio, ale ja som sa snažil aj o tú diskusiu s ministerstvom financií. Myslím si, že bolo by vhodné na spôsob bankovej rady vytvoriť tzv. radu pre ten úrad, radu pre reguláciu hazardu, niečo podobné, ktorá by stála nad tým úradom a dokázala by kontrolovať činnosť toho úradu, kontrolovať činnosť tých rozhodnutí. Mohla by byť, ja neviem, odvolacím orgánom alebo jednoducho, aby tam bol ešte niekto nad tým úradom, ktorý bude kontrolovať tento úrad. Skúste, pán minister, toto zvážiť.
Mojím cieľom je, aby sme ten hazard regulovali. Zakázať sa nedá, je to naivné si myslieť. Samozrejme, bolo by to ideálne, ale jednoducho to aj v iných krajinách sa to ukázalo ako úplná blbosť. Poďme to regulovať, poďme to prísne regulovať. A ak to ideme regulovať a kontrolovať, tak nech to má hlavu a pätu, aby ten, aj ten úrad mal hlavu a pätu, aby tam bola tá nejaká kontrola.
Čiže tento zákon; na záver; tento zákon považujem za výraznú zmenu v hazarde, čo sa týka kamenných prevádzok za výraznú reguláciu, lebo dosť sa idú sťažovať tie podmienky, s tým súhlasím. Mám ale výhrady k tej časti o online hazarde, tam si myslím, že je nutné popracovať na jednotlivých ustanoveniach, jednotlivých paragrafoch.
Podávam vám, pán minister, návrh, posunieme tento návrh do druhého čítania, ale bol by som rád, keby tam nejaké tie zmeny nastali z toho, čo som tu dnes povedal. Bol by som rád, keby sme vylepšili tento zákon. Ale v takomto znení nie je to práve najšťastnejší návrh. Ale opakujem, poďme ho vylepšiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2018 10:29 - 10:29 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. Ja trošku iný problém, keď som sa započúval do pána Hrnka, ja som aj zabudol, čo som chcel reagovať, bohužiaľ.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.9.2018 9:32 - 9:34 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, hneď si dajte reakciu na moju faktickú. Pozorne som si vypočul tento váš pozmeňovací návrh, musím povedať, že 80 % tohto návrhu sú veci, s ktorými sa dá súhlasiť, 20 % sú absolútne nezmysly, ktoré sú účelovo ušité na opozičné strany, účelovo ušité na opozičné strany. Netýka sa to žiadnej koaličnej strany, len opozičných strán, a pravdepodobne tento návrh zrejme skončí na Ústavnom súde. To je, s tým asi, predpokladám, že rátate.
A úplne na záver len taká poznámka, čo sa týka toho návrhu strany, keďže sa nás to týka, mne je úplne jasné, že vás sa to netýka, lebo pokiaľ by si SNS dala do názvu "– Andrej Danko", no tak asi by ste mali o polovicu menej voličov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 17:14 - 17:15 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Beblavý, mne veľmi nie je jasné, jak to chcete robiť s tými účtami, lebo ste hovorili, že vám stačí na potvrdenie alebo platnosť členstva, že dôjde úhrada za členské. No teraz si predstavte, že máte dvoch manželov, účet je na manželku, manžel je disponent, manžel sa chce stať členom, pošle ten prevod, ale účet je na manželku. Platobné karty, to si viem predstaviť. Ale ešte pri tých účtoch, veď ja keď si ja urobím výpis z účtu alebo si pozriem výpis z účtu, veď tam nemám uvedené, že kto mi poslal peniaze, keď je to z inej banky. Tam je uvedené číslo účtu. Ale tam nie je názov účtu. Čiže toto, keby ste mi vedeli nejak, lebo to sú také, to sú také návrhy podľa mňa nie veľmi dotiahnuté s tým členským, ktoré ste navrhovali.
Ale ja súhlasím. Ja si to viem predstaviť v praxi, že by to nejako efektívnejšie mohlo fungovať. Len ešte raz. Ja keď si pozriem výpis z účtu, a príde mi platba z inej banky, tak ja vidím len číslo účtu. A to, že niekto do poznámky platby napíše Janko Mrkvička, neznamená, že majiteľ účtu je Janko Mrkvička. Čiže toto keby ste nejak možno dotiahli.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 15:10 - 15:11 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem. Ale veľmi stručne. Ja vítam tento pozmeňovací návrh najmä kvôli tomu, že, myslím si, že môže pomôcť včelárom, keďže im získa ďalší, ďalší odbyt, ďalšie využitie ich výrobkov, ktoré naozaj patria medzi veľmi kvalitné a uznávané vo svete.
Celkovo tento zákon ako taký my určite podporíme. Podporíme takisto pozmeňovací návrh pána Antala aj pani kolegyne Antošovej. Čiže ja tento návrh zákona určite vítam.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 18.9.2018 9:39 - 9:41 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegovi. Ja trošku som skeptický v tom znárodňovaní monopolov, resp. energetických podnikov. Skeptický kvôli tomu, lebo to nie je tak, že si zmyslíme, luskneme a znárodníme to, to. Ja si viem predstaviť tie arbitráže, súdne spory, ktoré v konečnom dôsledku by asi Slovenská republika pravdepodobne prehrala a stálo by nás to pomerne veľa peňazí. Ale, však baviť sa o tom môžme. Ale poďme postupne, poďme ich najprv zdaniť, poďme z nich vytiahnuť čo najviac peňazí, lebo tam tých peňazí je dosť. Ale v tejto chvíli hovoriť o znárodňovaní, ja si myslím, že už je trošku pre mňa cez čiaru, lebo naozaj to nie je také jednoduché. Jednoduché je prijať zákon, ktorým zvýšime, ktorým zvýšime výber daní z týchto subjektov, ale nie je jednoduché na druhej strane urobiť to zoštátnenie. Jasné, dá sa všetko, ale treba si uvedomiť bez ohľadu na váš názor na Európsku úniu, že stále sme členom Európskej únie, stále je tu nejaký, stále je tu nejaký európsky súd, stále je tu nejaký arbitrážny súd, čiže nie je to až také jednoduché, ako ste povedali, resp. s akou ľahkosťou ste povedali, že však poďme to, poďme to znárodniť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 18.9.2018 9:29 - 9:36 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, hlavným účelom predloženého návrhu zákona je zaviesť rovnú daň vo výške 18 % pre právnické osoby podnikateľov, 33-percentnú daň pre oblasť poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronickej komunikácie, farmácie, verejných vodovodov a verejných kanalizácií, leteckej dopravy, poskytovania zdravotnej starostlivosti, banky alebo pobočky zahraničných bánk, tzv. oligopoly, a 50-percentnú daň pre výrobcov energetiky a prevádzkovateľov mýta v Slovenskej republike, to sú tzv. monopoly.
Návrhom zákona sa zavedie spravodlivé prenesenie bremena konsolidácie verejných prostriedkov z bežných spotrebiteľov na vysokoziskové subjekty podnikajúce v regulovanom podnikateľskom prostredí. Súčasne sa návrhom zákona zakazuje týmto regulovaným subjektom zvyšovať regulované ceny z dôvodu zvýšenia dane z príjmu, takže nebude mať negatívny dopad voči bežným ľuďom v podobe zvýšenia cien, napríklad za energie.
Predkladaný návrh zákona bude mať pozitívny dopad na rozpočet verejnej správy a na podnikateľské prostredie, bude mať pozitívne sociálne vplyvy, ale nebude mať vplyv na životné prostredie ani na informatizáciu spoločnosti. Pozitívny dopad na rozpočet verejnej správy je vyčíslený v doložke vplyvov.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky.
Vážení kolegovia, ja len veľmi v skratke. Čo, čo ja vnímam ako problém doterajšej vlády, keď potrebovali financovať nejaké sociálne balíčky, nejaké investície, tak väčšinou to robili tak, že dvihli nejaké dane, nejaké odvody, ale, bohužiaľ, dvíhali tie dane, odvody a zavádzali nové poplatky bežným ľuďom alebo drobným živnostníkom a drobným podnikateľom. Čo v praxi znamenalo, že štát síce vybral viac peňazí, aby potom mohol rozdávať. Len, viete, to máte tak, ako keby vám zlodej v noci ukradne zo špajze džem a na druhý deň príde a vám ho daruje, hej, a vy sa tešíte, že máte džem.
To, čo navrhujeme my, je zdanenie podnikov a odvetví, ktoré dnes v podstate nemajú konkurenciu na trhu a majú obrovské zisky. Bavíme sa tu o, napríklad 50-percentná daň pre výrobcov energetiky a prevádzkovateľov mýta. Tak len jedna jediná firma na Slovensku prevádzkuje mýto, má na to kvázi monopol. Bavíme sa tu o bankách. Banky každoročne, kaž-do-roč-ne zvyšujú zisky, bavíme sa tu o sume v stovkách miliónov euro, ktoré banky produkujú ročne na ziskoch. Ja sa pýtam, prečo by sme nemohli vyššou mierou zdaniť banky? Odpoveď, samozrejme, bude, no ale ony sa potom zbalia a odídu preč. No ja vám garantujem, že nie.
Podobná situácia s bankami, podobná, bola napríklad v Maďarsku, kde sa banky vyhrážali, že ak toto pán Orbán zavedie, myslím, že tam išlo o hypotéky ohľadom konverzných kurzov, ak toto pán Orbán zavedie, tak my sa zbalíme a odídeme preč. A viete, koľko bánk odišlo z Maďarska? Žiadna. Všetky tam ostali.
To znamená, my by sme sa nemali nechať zastrašiť tými veľkými korporáciami, veľkými firmami a spoločnosťami, ktoré majú na Slovensku monopol alebo oligopol, ale jednoducho ich zdaniť, jednoducho ich dodaniť, pretože tam tých peňazí je dosť a my tie peniaze dnes potrebujeme.
Ja vôbec nemám problém s tým, aby sme napríklad aj pomohli podnikateľom právnickým osobám zároveň, aby sme im znížili daň na 18 %. Častokrát počúvame medzi podnikateľmi, že to daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku je vysoké. Sťažujú sa na to, že oni by aj investovali, oni by aj dali vyššie mzdy, ale jednoducho si to nemôžu dovoliť. To sa bavíme o tých malých firmách. Čiže ja sa pýtam, prečo im neznížiť daň na jednej strane a tým pádom vytvoriť tlak na zvyšovanie miezd, lebo viete, viete ich zaviazať, že my vám znížime daň, ale vy sa zaviažte - tu si napríklad môžte prečítať v našom programe Starostlivý štát - ale vy sa zaviažte, že 90 % tých peňazí, ktoré ušetríte, dáte na zvýšenie mzdy a 10 % si nechajte.
Prečo nejdeme touto cestou? Zoberme peniaze tam, kde sú, a dajme ich tam, kde ich potrebujú. Ale robiť opatrenia, robiť opatrenia, že dnes dávame alebo ideme rozdávať obedy zadarmo, s čím ja súhlasím, pretože ja sám som zo štyroch detí, ak by som si to prepočítal, to opatrenie, dnes, tak bola by to úspora 100 euro, zhruba 100 euro pre mojich rodičov mesačne. Ja s tým súhlasím.
Ale pýtam sa, prečo zároveň zavádzame nové odvody, napríklad v poisťovníctve, nové odvody, ktoré sa nakoniec premietnu do ceny poistenia? Prečo zavádzame nové poplatky? Prečo jednoducho vyberáme od tých bežných ľudí peniaze? Prečo ich nevyberáme od tých bánk? Bojí sa snáď táto koalícia bánk? No nemyslím si. Máte všetku moc na to, aby ste mohli takéto opatrenia zaviesť.
Je mi jasné, že tento zákon koalícia nepodporí, ale skúste porozmýšľať, kľudne s tým príďte sami, aj tak to robíte pri väčšine zákonov opozície, ale my veľmi radi zahlasujeme za tieto návrhy. Ide nám len o to, aby sme, opakujem, zobrali peniaze tam, kde sú, a dali ich tam, kde ich je málo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 11:55 - 11:55 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, ja rozumiem tomu, že otvárate tému, vďaka ktorej, aj vďaka ktorej v roku 2010 sa SaS dostala do parlamentu, keďže to bol jeden z jej bodov programu. Otázka je, prečo ste na to netlačili v roku 2010, keď ste boli vo vláde? Teraz v opozícií je vám jasné, že je to, je to asi nemožné. To je jedna vec. A druhá vec. V princípe ja nemám problém s registrovanými partnerstvami v prípade, ak si gay vezme lesbu. Ďakujem.
Skryt prepis