Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2018 o 11:12 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2019 14:11 - 14:13 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Edo, odpusť, ale my sme mali taký pozmeňovací návrh k rozpočtu, aby sa z kapitoly obrany zrušila jedna stíhačka a tie peniaze za 4,5 milióna euro, aby sa dali na asistentov pre deti, ktoré potrebujú tých asistentov. Ty si povedal, že ty s tým nesúhlasíš, že tie stíhačky sú potrebné. Ja sa pýtam, či 14 stíhačiek je potrebných. Sa bavíme o 4,5 milióna euro, vtedy to nebol problém, hej, keď išlo o stíhačky.
Hovoríte, že nemorálne peniaze, neviem čo, a súhlasím, nie sú to práve najmorálnejšie peniaze. Moja otázka je, čiže štát tieto peniaze nemá chcieť, tak ich necháme organizovaným skupinám, úžerníkom a tak ďalej? Lebo ten čierny hazard tu bude. Hovoril si o online, že začne tu nejaký online. Ale ja mám pocit, že ten online tu funguje aj teraz, len je neregulovaný, je načierno, neodvádza dane a bez registrácie sa tam ktokoľvek môže nalogovať, bez registrácie. Tu sa zavádza registrácia a vďaka môjmu pozmeňováku sa vyžadujú dva doklady totožnosti. A keď si hovoril o tých deťoch, chceš mi povedať, že 15, 16-ročné deti budú robiť bankové prevody na hráčske kontá? No asi ťažko, asi ťažko. Lebo tieto účty zakladajú rodičia a majú ich pod kontrolou rodičia. Dieťa je len disponent. To si treba uvedomiť.
Čiže to je trošku taká, taká divná formulácia. A ja sa pýtam, že ako inak chceš zamedziť, aby tieto deti tam nemohli chodiť? Jedna vec. A tá online reklama. Veď teraz je v kuse zaplavený Facebook, Instagram tými reklamami. Ja sa pýtam, ako chcete zakázať Facebook a Instagram? Ideme tu, ideme tu teraz cenzurovať sociálne siete ako v Číne alebo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.12.2018 12:55 - 12:55 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. V mene poslaneckého klubu SME RODINA a v mene rodiny Pčolinských vám chcem zaželať príjemné prežitie vianočných sviatkov. Samozrejme, zaželať celému Slovensku a buďme na seba dobrí. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2018 11:11 - 11:13 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zsolty, aj predtým sme tu mali vo vystúpení také námietky, že zväz - Rado Baláž, ako sa volá ten zväz, som zabudol - tak tvrdí, že, nie, ceny potravín nestúpnu. No ja vám garantujem, že stúpnu.
Tak skúsme tak, Rado, skúsme tak dozadu si spomenúť, keď sa zaviedol odvod pre banky a poisťovne. No neplatíte, vážení, viac za poistenie, nie? Lebo väčšina tvrdí, že áno. Väčšina tvrdí, že áno, aj teraz kývu mnohí hlavami, že áno. Tak mi nehovorte, že keď zavedieme ďalší odvod, ďalšiu daň, tak tá cena čohokoľvek nestúpne. Jasné, že stúpne. Lebo vždy, ako raz mi povedal generálny riaditeľ jednej veľkej firmy, že tak keď to schvália, tak jasné, že si to premietneme do cien. Však prečo by sme, prečo by sme mali ísť na úkor nášho zisku? Samozrejme, že to premietnu do cien.
Ja hovorím a my hovoríme, my nemáme problém s tým, že dajme odvod veľkým reťazcom. My nemáme problém s tým, že zdaňme tých, ktorí dávajú neprimerané marže. My s tým vôbec nemáme problém. Len my celý čas chceme od vás garanciu, že sa to nepremietne do cien potravín. A tú garanciu nám neviete dať. A vy veľmi dobre viete, že ju neviete dať.
My nemáme problém s tým, že, áno, tie veľké reťazce sú problém, súhlasíme. Áno, urobme tam nejakú daň nejakým spôsobom, ale tak, aby nestúpli ceny potravín. A vy nám tú garanciu dať neviete. To je jediná vec, ktorú môžem povedať za naše hnutie, ktorú my sme od vás chceli. Garantujte nám, že nestúpnu ceny. Vy to neviete garantovať.
A skúsenosti z iných odvodov tejto vlády hovoria presný opak, že zákonite stúpne cena daného produktu alebo služby.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 10:34 - 10:35 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán navrhovateľ sa teší, že som sa prihlásil, a má pravdu.
Janka, ty si vo svojom vystúpení spomenula takú vec, ktorú, si myslím, že včera mnohí prehliadli, a to je práve vyjadrenie hovorcu ministerstva hospodárstva, ktorý povedal, že pán minister Peter Žiga je zásadne proti takýmto odvodom, je proti takýmto opatreniam, ktoré deformujú trh. A preto moja taká otázka znie, či pán navrhovateľ videl včera správy a to vyjadrenie a by ma veľmi zaujímalo, že tak či, chlapci, ste sa teda dohodli, alebo ste sa nedohodli už?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 18:44 - 18:45 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Martinák, som veľmi rád, že vy ako spiaca bunka klubu SMER ste dnes prvýkrát vystúpili v rozprave, odkedy ste v parlamente. Som naozaj rád, že ste sa našli v tejto téme. Ale bolo by dobré, aby ste rovno povedali tým majiteľom psov a domácich zvierat, že je vám to jedno, že ich strieľajú na ulici. Normálne to povedzte, povedzte to bez nejakej hanby. A keď si myslíte, že to treba riešiť inak, tak kľudne príďte vy s návrhom zákona o zákaze strieľať domácich miláčikov pred očami detí. Lebo podľa toho, čo ste hovorili, tak asi tak nejak by sa to malo volať. Len som veľmi zvedavý, aké paragrafové znenie vymyslíte.
A myslím si, že radšej ste nemali vystúpiť, lebo teraz, keď to pozerajú tí všetci psíčkari, tie státisíce ľudí, tak jediné, čo ste dokázali, je obraz strany SMER, ktorá obhajuje zabíjanie domácich zvierat.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 16:50 - 16:50 hod.

Peter Pčolinský
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2018 16:35 - 16:37 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Veľmi stručne. Vieme, aký je obrovský počet exekúcií na Slovensku, vieme, že najväčšie podvody sa dejú práve pri dražbách, práve pri tzv. dobrovoľných dražbách, kedy sú ľudia častokrát klamaní rôznymi zmluvami a rôznymi dodatkami v zmluvách.
Naším cieľom je ochrániť týchto ľudí, ktorí sa častokrát domáhajú svojich vlastníckych práv na súde a, bohužiaľ, vo väčšine prípadov neúspešne.
My tam vlastne navrhujeme také ustanovenie, v ktorom sa hovorí, že v prípade, ak sa spochybňuje platnosť záložnej zmluvy alebo boli porušené ustanovenia tohto zákona, tak môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá na svojich právach, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa na súde určenia vlastníckeho práva tým ale nie je dotknuté.
Veľmi veľa ľudí nám za tie posledné tri roky písalo, akým spôsobom boli oklamaní pri týchto dražbách a nemali sa ako brániť, pretože zrazu zistili, že ich dom, byt sa ide dražiť, a naozaj už nemali tie možnosti, ako namietať tú dražbu, ktorú považovali za protiprávnu alebo poškodzujúcu ich vlastnícke práva. Práve preto im chceme dať možnosť, aby v prípade takýchto pochybností, keď majú pochybnosť o tom, že ich práva sú porušené, mohli sa domáhať na súde ešte počas dražby vysporiadania svojich práv.
Samozrejme, musíme povedať, že v žiadnom prípade to sa nedotýka vlastníckych práv, ak ich určí súd, čiže ide, ešte raz, len o to, aby sme pomohli ľuďom získať svoj majetok v prípade, ak boli podvedení alebo oklamaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2018 16:32 - 16:33 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, veľmi stručne. Dovoľujeme si predložiť návrh zákona, ktorým sa dopĺňa Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon o dobrovoľných dražbách.
V podstate cieľom tohto predloženého návrhu zákona je ochrániť právo dlžníka, občana Slovenskej republiky pred záložným veriteľom, ktorý si chce uspokojiť alebo domáhať sa uspokojenia zo zálohu, premlčanú pohľadávku a tým zabrániť podvodným konaniam pri realizovaní dobrovoľných dražieb.
Prijatím tohto návrhu zákona nevzniknú žiadne zvýšené nároky na výdavky zo štátneho rozpočtu, návrh nebude mať vplyv na ekonomický ani environmentálny vplyv, ani vplyv na zamestnanosť.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2018 14:42 - 14:43 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, ja naozaj len veľmi stručne, keďže ide o návrh zákona, ktorý sa týka zhruba 140-tisíc držiteľov zbraní. Ja by som vás chcel, pán minister, požiadať, budeme mať k tomu asi rozsiahly pozmeňovák, ale rád by som s vami toto prekonzultoval. Nie hneď, ale v druhom. (Reakcia predkladateľa.) Dobre, čiže chceme k tomu dávať nejaký pozmeňujúci návrh po dohode s predkladateľom, čiže radi by sme takto verejne vyzvali na nejakú diskusiu, si nájdeme čas a chceli by sme tam prebrať viac vecí, lebo hovorím, je to zákon, ktorý sa týka 140-tisíc držiteľov zbraní. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 11:12 - 11:14 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Tomáš, veľmi pekne ste hovorili o tom populizme a demagógii. Ja by som vám rád okrem iného pripomenul jeden výrok, a vy veľmi dobre viete, že sme majstri v populizme, teda keď chceme, to povedal váš stranícky šéf. Čiže o tom, kto je tu väčší populista, hádam netreba veľmi hovoriť.
Ale keď je to tak veľmi dobre pripravený zákon, prečo ho na poslednú chvíľu meníte? Na poslednú chvíľu ho upravujete a v panike beháte hore-dole, snažíte sa to teraz rýchlo, rýchlo, rýchlo vylepšiť? Pretože ste sa stretli s kritikou a kritikou oprávnenou. Lebo podľa môjho názoru vy síce tvrdíte, že povinnosťou škôl je zabezpečiť stravu 100 % detí. Veď to je v poriadku, s tým ja súhlasím. Ale, pán Tomáš, máte vy predstavu, v akom technickom stave sú tie školské jedálne? Máte vy predstavu o tom, v akom finančnom stave sú tie školy? Lebo podľa mňa veľmi nemáte. Opakujem, my sme za poskytnutie obedov pre deti. Súhlasíme s tým, že štát by ich mal platiť. Ušetríme tým rodičom peniaze. Áno, možno zlepšíme stravovacie návyky našich detí, ale opakujem, vy ste nedomysleli x ďalších vecí, ktoré s tým súvisia a ktoré spôsobia problémy.
Ja dúfam, že ten návrh, ktorý vy teraz predkladáte, ja dúfam, že ten návrh sa v praxi ukáže ako dobrý. Lebo aj vaším, aj naším záujmom je, samozrejme, aby naše deti mali normálnu stravu. Ale neodmietajte kritiku! Veď vy by ste mali prijať kritiku, mali by ste prijať konštruktívnu kritiku a snažiť sa vysvetliť kolegom v opozícii, že toto a toto chceme urobiť takto. Lebo zatiaľ len tápate z miesta na miesto a snažíte sa to zlepiť, ako sa len dá.
Skryt prepis