Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 15:19 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2017 15:19 - 15:21 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán minister, chcel by som vás upozorniť na jeden prieskum, ktorý tento rok prebehol na Slovensku prvýkrát. Ide o prieskum National Values Assessment podľa Barrettovho centra hodnôt. Iné vlády v iných krajinách podľa týchto prieskumov nastavujú dlhodobé stratégie svojich krajín, u nás to prešlo zatiaľ iba mimo verejného záujmu. Tento prieskum skúma dve veci. Jednak súčasné spoločenské hodnoty, jednak želané spoločenské hodnoty a na základe nich vyhodnocuje niečo, čomu sa hovorí entropia spoločenského prostredia.
Na základe tohto prieskumu sa zistilo, že súčasné spoločenské hodnoty, ktoré ako keby formujú to, že ako vnímajú ľudia spoločnosť na Slovensku, sú nezamestnanosť, neistota ohľadom budúcnosti, plytvanie zdrojmi, chudoba, nespravodlivosť, korupcia, byrokracia, protekčnosť, závisť a tradície. A tie želané, kam by sme sa mali dostať, sú sociálna spravodlivosť, kvalita života, znižovanie chudoby, dôvera, tolerancia, múdrosť, tradícia, prosperita, sebestačnosť, rešpekt a úcta. A na základe tohto výskumu a z merania a vyhodnotenia entropia spoločenského prostredia na Slovensku je 59 percent. Ľudia, ktorí s tou metodológiou dlhodobo pracujú, tvrdia, že súkromná firma, ktorá má entropiu nad 50 %, ide takmer s určitosťou do krachu.
Naša spoločnosť teda po dva a pol vládach Roberta Fica a s tými výbornými makroekonomickými výsledkami, ktoré tu dnes prezentujete, je v stave, že keby bola súkromnou firmou, tak skrachuje. A ten obrovský dlh nie je len environmentálny, ako hovorila Anička Zemanová, ale aj v tom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.12.2017 15:31 - 15:33 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre vzdelávanie za spravodajcu k tomuto návrhu zákona. Predkladám informáciu k tomuto návrhu.
Návrh spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov tak na strane ministerstva financií, ako aj na strane Národnej rady.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 v rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý zároveň má byť gestorským výborom. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 26. januára 2018 a gestorský výbor do 29. januára 2018.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.10.2017 11:58 - 11:58 hod.

Martin Poliačik
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Rokovanie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií bude o dvanástej, to znamená o dve minúty, v priestoroch výboru pre financie a rozpočet, č. dverí 31. Takže upozorňujem členov výboru, že nejdeme na tradičné miesto, ale dole na prízemí, 31, finančný výbor. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2017 12:56 - 12:58 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ja začnem od konca. No, Veronika, ak by ten zákon bol dobrý, tak mu Kaliňák neunikne, lebo by boli podstatne podrobnejšie majetkové priznania a bolo by úplne jasné, aká je jeho pozícia vo vzťahu k B. A. Hausu ako verejného funkcionára aj ako, aj ako spolumajiteľa ako keby jeho aktív nejakých. A je možné, že by hlasovanie dopadlo rovnako, ale tá politická motivácia by z toho trčala oveľa viacej ako dnes. Ten nedokonalý zákon, ten nedokonalý zákon tomu, tomu pomáha oveľa viac.
Druhá vec je, ako súhlasím, výbor by mohol byť mohutnejší. Dneska sme na úrovni tajomníčky, referentky a stážistu, stíhame, čo treba, ale ja by som len uvítal, keby mnohé z vecí, ktoré potrebujeme robiť navyše, by mali výživnejšie personálne obsadenie. A čo sa týka toho zákona alebo postavenia výboru, to je vec, ktorá, na ktorú sa vieme pozrieť, že ako funguje. Lebo na tých zasadnutiach výboru častokrát si hovoríme o tom, že tu by sme vedeli rozumnejšie rozhodnúť, keby nám to zákon lepšie povedal, že aké máme podmienky. Kdežto pri tej, pri tej komisii alebo, alebo nejakom novom orgáne by sa všetko kreovalo odznovu a tie riziká ešte nepoznáme. Takže iba preto sa prikláňam ako keby k tomu, k tomu známejšiemu modelu.
No a posledná vec, ja, dali sme vypracovať porovnanie s ostatnými krajinami a bude to vlastne pracovným materiálom tej komisie. Takže keďže si tiež jednou z členiek, tak alebo z členov, tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.10.2017 12:43 - 12:53 hod.

Martin Poliačik
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.10.2017 13:06 - 13:06 hod.

Martin Poliačik
Ďakujem, pán podpredseda. Chcem požiadať o spojenie rozpravy k bodom 51, tlač 720, a 59, tlač 724. Táto zmena je konzultovaná s navrhovateľmi obidvoch návrhov, sú to návrhy zmeny ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Keďže sa tam v zásade menia na mnohých miestach tie isté veci, tak myslím, že bude užitočnejšie aj úspornejšie časovo, keď to zbehneme v jednej rozprave, než keď by sme mali dve samostatné. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2017 10:54 - 10:56 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Peter, jedna vec, ktorá je veľmi zaujímavá, je ten planúci vzťah slovenských fašistov k slovenskej ústave. To je niečo, čo ma neskutočne teda baví, že ľudia, ktorí sú živým popretím toho, na čom je ústava postavená, sa k nej idú teraz takýmto významným spôsobom hlásiť. Ľudia, ktorí nevedia, čo je liberálna demokracia, ktorí obhajujú slovenský fašistický štát, ktorí mali zrušenú stranu kvôli tomu, že presadzovali stavovský štát napríklad predtým, tak títo ľudia sa tu teraz idú hrdo biť do pŕs za 1. september Deň Ústavy Slovenskej republiky. Nie je vám to smiešne? Lebo mne je.
Ľudia, ktorí nevedia, čo sú to ľudské práva, ktorí rozdeľujú ľudí na základe príslušnosti k etnicite, rase alebo na základe ich sexuálnej orientácie, popierajú základy Ústavy Slovenskej republiky, pán Kotleba. Ľudia, ktorí by chceli ísť znárodňovať, ktorí by chceli brať ľuďom majetok, popierajú základy Ústavy Slovenskej republiky.
Za čo sa tu teda bijete a prečo by sme 1. september nemohli vrátiť naspäť študentom a deťom, ktorí nastupujú do školy? Lebo tam patrí. Na Ústavu Slovenskej republiky môžme kľudne spomínať v rámci pamätného dňa, ale 1. septembra má byť deň, ktorý deti nastupujú naspäť do škôl. Máte medzi sebou pár bývalých, chvalabohu, učiteľov, možno práve tí by to mali vedieť najlepšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2017 10:41 - 10:42 hod.

Martin Poliačik
Pani kolegyňa, na tieto eskapády a ukážky vašej osobnej aj kolektívnej malosti nemá význam, nejaký význam reagovať, pretože sú za mnou iní kolegovia, ktorí to určite urobia lepšie. Ale jednu vec vás chcem vyzvať.
Ospravedlňte sa pánovi poslancovi Osuskému. Takýmto spôsobom hanobiť česť a pamiatku významného slovenského dejateľa a zároveň jeho predka a rodinného príslušníka je nehodné, nehodné poslankyne Národnej rady. Ospravedlňte sa!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 17:50 - 17:52 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
No vidíte, pán Mizík, vy vždy ukážete, jak dokonale nezorientovaný ste. Lebo ten tím, ktorý písal tú reformu, je Ivan Juráš, čo je zriaďovateľ školy, na ktorej ja som učil, Vlado Burian, s ktorým som pred voľbami bol na každej jednej diskusii, ktorá sa týkala školstva, Zuzka Zimenová, ktorá stojí pred, sedí tam dole pod vami. A ja keby som bol ministrom školstva, tak s vysokou pravdepodobnosťou ten dokument píšu presne tí istí ľudia. Ja nepodporujem esenáckeho ministra. Ja podporujem tézu, že školstvo začína byť tak dôležité, že už ani len vláda Roberta Fica a SNS si nedovolila úplne to odfláknuť a nechala tam aspoň pár ľudí, ktorí ten koncept dokážu načrtnúť. A jedným z dôvodov, prečo to tak je, je to, že mladí ľudia volia fašistov a všetkým ľuďom dochádza, že keď s tým niečo nespravíme, tak fašisti ako vy tu narobia bordel v tomto štáte. A tak ako sme doteraz vždycky fašistov dokázali poraziť, tak začneme pri deťoch a porazíme vás znovu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.9.2017 17:43 - 17:50 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani podpredsedníčka. Začnem tam, kde sa ozval ten pán zhora. Je to pravda, slovenské školstvo je na tom mizerne. Dôkazom toho je aj fakt, že on sám niekedy učil, lebo v normálnom školskom systéme by človek ako vy, pán Mizík, mohol tak maximálne nastavovať katedre nohy, aby sa nekývala, nie aby za ňou stál vo forme pedagóga.
Ale poďme k tomu návrhu, ktorý máme pred sebou. Ja sa budem snažiť teraz nejakým spôsobom spojiť to, čo je v návrhu Karola Galeka a kolegov, s tým, čo hovorila Zuzka Zimenová, pretože si nemyslím, že to je v takom rozpore, ako to ona pomenovala, aj keď úplne rozumiem a prakticky so všetkým súhlasím, čo povedala. Len musíme myslieť aj na krízové situácie. A ja opäť pripomeniem situáciu šesťročného gymnázia v Martine. Šesťročné gymnázium v Martine bol fungujúci koncept s výbornými výsledkami, ktorý práve kvôli tomu, že táto vec v tom chorom systéme nie je doriešená, zarval na rozhodnutí jedného nezorientovaného človeka, konkrétne ministra Čaploviča. Šesťročné gymnázium v Martine mohlo dodnes fungovať, ak by táto zmena bola súčasťou systému.
A preto, kým nie je zavedená veľká reforma, ktorá zavádza ten logický systém plurality na úrovni každej školy a otvoreného priestoru pre kreativitu každej jednej školy zvlášť, tak je potrebné aspoň zahasiť to najchorejšie, čo v tom systéme už máme. Viem, o čom hovorím. Ja som výsledkom experimentálneho školstva. V roku 1998 som bol jedným z maturantov jedného z prvých experimentálnych programov vôbec. A ten vďaka tomu, že toto nefunguje, dodnes ako experiment beží, v roku 2017.
To, čo spomínal Karol vo svojej reči, čo sa týka Waldorfu, je nezákonný stav. To sa nikdy nemalo stať. Ministerstvo školstva nemá právomoc odsúhlasiť experimentálne overovanie nejakého programu len pre jednu školu. Ak už ministerstvo školstva vyhlásilo, že experimentálny program je v poriadku, malo ho zaradiť ako úplne rovnocennú súčasť do siete škôl, tak ako to majú Česi. A keď si teraz porovnáme situáciu napríklad Česka so Slovenskom, tak tam vidno, že to automatické zaraďovanie malo svoj význam. Lebo boli pionierske školy, ktoré dokázali experimentálne overiť, akože napríklad, keď sa pri Montessori povie, že to je alternatíva, tak ja sa musím smiať, hej. Lebo žiadna iná pedagogika na svete nemá za sebou toľko vedecky podložených materiálov, ako má montessori školstvo. Lebo sa v každej krajine zvlášť muselo obhajovať a funguje rovnako sto rokov, stodvadsať. A za tých stodvadsať rokov celý ďalší školský systém, čo beží popri tom ako mainstream, sa zmenil päťkrát dokola. Najprv predmety, potom tematické celky, potom projektové učenie a ja neviem čo všetko. A to boli experimenty, to bola reálna alternatíva. Popri tom montessori školy boli stále rovnaké a dodnes fungujú. Ale my si dovolíme ich nazvať alternatívou a mainstream má byť akože norma. To je choré.
A ja úplne súhlasím, že aby sme sa z toho vymotali na konci v tom veľkom systéme, čo je koniec koncov v podstate napísané aj v Učiacom sa Slovensku, musíme to rozobrať na základné kocky a znovu to vyskladať nanovo. Ale dovtedy je potrebné nejakým spôsobom sa vyrovnávať aj s chorobnými čiastočkami, s chorobnými detailami, ktoré v tom systéme máme. A ja som s každým jedným ministrom školstva, s ktorým som doteraz mal tú česť rozprávať, práve presadzoval to, aby experimenty boli automaticky zaraďované, ale nie na základe toho, aby sa to zabetónovalo, ale na to, aby do času, kým budeme mať niečo nové, sme vedeli predchádzať takým hlúpym chybám, aké sa stali v Martine. Lebo to isté sa môže zajtra stať v hociktorej inej škole. A ja to nehovorím iba o tých najviditeľnejších, lebo Montessori, Waldorf a tak ďalej, to boli viditeľné špičky. Ale popri nich beží možno sedem alebo osem alebo desať tajných experimentov, o ktorých sa moc nevie, a nevie sa o nich kvôli tomu, že oni sami sa boja, že keby sa o nich niekto dozvedel, napriek tomu, že majú výborné výsledky, výborný rekord-kredit, všetko majú, ale sa boja, že keď na nich niekto príde, tak ich zrušia. A toto je choré.
A aj jedna, aj druhá cesta odtiaľ vedie, jedna krátkodobo a druhá naveky. A tie dve nestoja proti sebe, len na časovej osi sú za sebou. Takže čakáme na osvieteného ministra alebo ministerku, čakáme na vládu, ktorá jej dá politický beaucoup, a čakáme na čas, kedy už nebudeme musieť riešiť klinčeky, ale celú budovu. A je úplná pravda, že to, čo tu teraz prebehlo, je kultivovaná diskusia, kde sa odlišujeme v promile a nie ani len v percente v názoroch. Na rozdiel od toho pána tam hore. Ale je dobré, že o tom rozprávame, lebo takto nejak ten tlak vznikol. Pri prvých štrajkoch učiteľov sa začalo hovoriť o platoch, pri druhých štrajkoch učiteľov pred voľbami sa začalo konečne hovoriť o situácii v školstve ako takej. A len vďaka strachu, ktorý vtedy politické špičky začali mať, niečo ako Učiace sa Slovensko mohlo vzniknúť.
Takže bez ohľadu na to, ako dopadne konkrétne táto novela, ktorú ja nemám problém podporiť, všetci, ktorí sme tu zorientovaní, ideme v podstate tým istým smerom. A ja pevne verím tomu, že spolu to budeme schopní raz dotiahnuť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis