Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

18.5.2017 o 20:12 hod.

Ing.

Radovan Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 18.5.2017 20:12 - 20:14 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi ako určenému spravodajcovi predniesť aj túto správu Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet o výsledku prerokovania Správy o vývoji finančného trhu za rok 2016 (tlač 502).
Správu o stave a vývoji finančného trhu za rok 2016 pridelil predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 520 zo dňa 18. apríla 2017 na prerokovanie výboru pre financie a rozpočet do 5. mája 2017. Správa bola predložená podľa § 1 ods. 3 písm. i) zákona o dohľade nad finančným trhom. Ako gestorský výbor určil výbor pre financie a rozpočet. Uvedenú správu prerokoval výbor pre financie a rozpočet a prijal k nemu uznesenie č. 144 dňa 4. mája 2017.
Uvedený výbor predloženú správu zároveň vzal na vedomie a odporučil Národnej rade Správu o stave a vývoji finančného trhu za rok 2016 vziať na vedomie.
Zo strany výboru ani poslancov neboli predložené žiadne stanoviská alebo pripomienky. Gestorský výbor schválil uvedenú správu uznesením č. 148 dňa 4. mája 2017 a zároveň ma určil za spravodajcu výboru. Výbor ma poveril predniesť túto správu na schôdzi Národnej rady a zároveň odporučil Národnej rade a podľa § 26 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku vysloviť súhlas, aby guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch správu uviedol a mohol vystúpiť v rozprave na schôdzi Národnej rady. Návrh uznesenia je prílohou tejto správy.
Skončil som, pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18.5.2017 20:06 - 20:08 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán guvernér, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť správu výboru pre financie a rozpočet o výsledku prerokovania Správy o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2016.
Správu o výsledku hospodárenia rozhodnutím č. 506 z 29. marca 2017 pridelil predseda Národnej rady výboru pre financie a rozpočet na prerokovanie do 5. mája 2017. Správa bola predložená v zmysle § 39 ods. 5 zákona o Národnej banke Slovenska. Ako gestorský výbor predseda Národnej rady určil výbor pre financie a rozpočet. Uvedenú správu prerokoval výbor a prijal k nej uznesenie č. 143 dňa 4. mája 2017. Uvedený výbor predloženú správu zároveň vzal na vedomie a odporučil Národnej rade Správu o výsledku hospodárenia Národnej banky vziať na vedomie.
Zo strany výboru ani poslancov neboli predložené žiadne stanoviská alebo pripomienky. Gestorský výbor schválil uvedenú správu uznesením č. 147 dňa 4. mája 2017 a zároveň ma určil ako spravodajcu výboru. Výbor ma poveril predniesť túto správu výboru na schôdzi Národnej rady a zároveň navrhol Národnej rade a podľa § 26 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku vysloviť súhlas, aby guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch správu uviedol a mohol vystúpiť v rozprave na schôdzi Národnej rady. Návrh na uznesenie Národnej rady je prílohou tejto správy.
Ďakujem, pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.5.2017 10:34 - 10:41 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dovoľte mi teda, aby som zodpovedal tie otázky, pán kolega, aj vám pán Jurzyca. Ako člen klubu Slovenskej národnej strany som sa tiež spolupodieľal na tomto zákone. A tie otázky, ktoré ste položili, už ste tuším aj v diskusii tuším s pánom ministrom ste to spomínali, tak rad za radom.
Áno, mali ste informáciu zhruba presnú. Do dnešného dňa tú virtuálnu pokladnicu využívať zhruba 30-tisíc používateľov. Čo máme my zase informácie, tak drvivá väčšina týchto ľudí ju naozaj používa. Čiže nie je to tých 10 %. Pretože aj podľa súčasnej platnej legislatívy už je povinnosť pre niektoré profesie mať tú virtuálnu registračnú, tú virtuálnu pokladnicu. Čiže to číslo je určite vyššie. Ono to bolo zhruba okolo tých 30-tisíc a naozaj reálne tú reálnu virtuálnu pokladnicu využíva, plus-mínus. Ďalší tam trend tých registrovaných používateľov z mesiaca na mesiac narastá tiež. Čiže keď dneska tá aplikácia je v podstate zadarmo, čiže štát poskytuje tým daňovým subjektom a podnikateľom naozaj službu, ktorá je zadarmo, nemusia mať tie administratívne záťaže, ktoré súvisia s prevádzkovaním klasickej registračnej pokladnice.
Spomeniem, že nie je tam vôbec potrebné viesť tú knihu ako pri klasickej registračnej pokladnici. Nie je potrebné vytláčať denné účtovné uzávierky z pokladnice. Taktiež tá aplikácia jediné čo vyžaduje, mať pripojenie na internet. To je asi jedno také obmedzenie, musí to byť online. Ale v súčasnej dobe si myslím, že táto podmienka nie je neprekonateľná.
Koľko dokladov sa vytláča? Presné číslo nemáme z Finančnej správy. Priznám sa, že sme sa ani o to nezaujímali. Ale naopak, keď som bol na niektorých fórach a diskutovali sme s podnikateľmi, tak považovali to obmedzenie tých 3-tisíc bločkov, lebo pôvodne bolo tisíc, zvýšilo sa to na 3-tisíc, považovali za veľmi limitujúce a chceli aj podnikatelia, aby sme ten vrchný alebo nejaký ten počet bločkov maximálny zrušili, nakoľko by chceli využívať tiež tú virtuálnu pokladnicu, z toho mať tie benefity. Čiže bol som na niekoľkých stretnutiach a bola táto požiadavka, že či by sme to nemohli zrušiť, tú hornú hranicu tých bločkov. Čiže bol som na dvoch fórach, to bola skupina podnikateľov, čiže na dvoch stretnutiach to bola.
Potom tam - dopyt po tejto službe, to som vlastne vysvetlil, čiže mali sme nejaké tie požiadavky, snažíme sa. Cena toho celého systému. Toto navýšenie bude stáť zruba 3,1 mil. euro, to bol predbežný odhad z ministerstva financií. Koľko, nakoľko reálna tá suma bude, samozrejme, nie je možné povedať, nakoľko bude prechádzať verejné obstarávanie. Ten systém je už nastavený, akurát treba dokúpiť nejaké to hardvérové vybavenie tak, aby to vedelo uniesť tú záťaž.
Aký by to bol prínos na dani a efekt, no, dobre viete, že dnešný trend vo svete je to, že naozaj čo najviac služieb dať do toho virtuálneho a elektronického sveta. Čiže nemôžme to brať, že za mesiac to bude nejaký veľký nárast. Naozaj táto novela zákona slúži iba do budúcna, aby sme naozaj tých podnikateľov motivovali, každého jedného, aby sa presunul z tej klasickej registračnej pokladne na tú virtuálnu pokladnicu s tým, že naozaj štát má, bude mať určite z toho benefity, pretože bude mať všetky informácie online. Samozrejme, odpadne aj samotná kontrola tých klasických registračných pokladníc.
Len tak pre ilustráciu, keď sme mali nedávno finančný výbor, tak sme sa s touto problematikou zaoberali a naozaj aj v súčasnej dobe je veľký problém, nazvime to, pri kontrole tých elektronických klasických pokladní, nakoľko stále sa nájdu podnikatelia, ktorí sa snažia nejakým spôsobom tú elektronickú pokladnicu, nazvime to, upraviť, aby to bolo na poriadku a naozaj kontrola tých elektronických pokladní stojí nemalé finančné, aj časové nároky to má. Čiže naozaj je to uľahčenie aj pre samotný štát a prínos, si myslím, že bude pozitívny len, pretože štát bude mať online informácie, bude vedieť hneď, ktorý podnikateľ koľko bločkov vydá, tým pádom odpadávajú aj tie kontroly na miestnom zisťovaní, čiže nemusia chodiť fyzicky daňováci na tie jednotlivé prevádzky, ale vedia si v tom systéme skontrolovať čo a ako. Čiže myslím, že ten efekt na príjmoch z daní bude pozitívny. Tam, myslím si, že bez debaty. Pretože tam ťažko ktorýkoľvek, ťažko je to teraz. Vravím, nie je to novela, ktorá by bola za mesiac daná, je to na niekoľko rokov. Aj v Čechách, viete, že tá diskusia prebehla ohľadom EET. Samozrejme, na Slovensku chceme niečo podobné zaviesť tiež a toto je, má k tomu prispôsobiť.
A k tej veci, čo ste vraveli, že, a to ste vlastne spomínali aj v tej diskusii, že sa dá vytlačiť originálny bloček. Ako pýtali sme sa to tiež na Finančnej správe tých konkrétnych ľudí, ale je to asi s Colombovou ženou, každý o tom rozpráva, nikto ju nevidel. Čiže počul som to, na diskusiách som to videl, ale tí pracovníci z Finančnej správy ako nevedia, ako by sa to dalo. Proste asi je to iba nejaká diskusná kačica. Naozaj nestretli sa s tým, že by to bolo možné v tom systéme, ako je teraz nastavený, že jednoducho sa to nedá. Ak to niekto dokáže, ak to niekto zistí, máme sa im ozvať s konkrétnou vecou. Ale naozaj nestretli sa s tým, že by naozaj niekto dokázal tú virtuálnu pokladnicu oklamať, pretože, samozrejme, máte vy len nejaký prístroj, všetky informácie sú niekde vzdialené na serveri, čiže dostať sa doňho je prakticky nemožné.
A k pánovi Jurzycovi, že prečo to vyhláškou. Vyhláškou sa upravuje len ten strop a my sme to chceli zakomponovať aj do zákona, nakoľko vyhláška sa odvoláva na tento zákon. Čiže aby sme to vedeli zmeniť, tak sme preto to dali formou zákona, nie vyhlášky. (Reakcia z pléna.) Prosím? Nie. Máme ... (pozn. red.: rýchlo vyslovené) ministerstvo financií, takto to je najčistejšia cesta, verte.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.5.2017 10:26 - 10:27 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Vážené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona, a preto predkladám informáciu k tomuto návrhu zákona.
Návrh spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku a podľa legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého materiálu je aj stanovisko z ministerstva financií.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z rokovacieho poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbor pre financie a rozpočet a ústavnoprávny výbor. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre financie a rozpočet.
Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania.
Skončil som, prosím, pán predsedajúci, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2017 17:40 - 17:41 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán poslanec Galek, neviem, či dneska ste čítali blog vášho predsedu SaS pána Sulíka, ktorý sa k tomuto jasne vyjadril, aký má k tomu názor.
A ďalšia vec, ktorá je v tom vašom vystúpení, tak trošku som tam nepochopil, kvôli čomu ste spomínali tie dve nešťastné nehody tých vrtuľníkov. Čo má s tým štát ako taký?
Všetci dobre vieme, že tieto vrtuľníky sú súkromnej spoločnosti, prevádzkujú ich súkromné spoločnosti a vzdelávanie tých pilotov je na pleciach týchto súkromných spoločností. A váš tímlíder pán Zajac spôsobil to, že tie čerešničky v tom zdravotníctve sprivatizoval, RZP-čky a aj vrtuľníkovú záchrannú službu dal súkromníkom, ktorí berú za to nemalé peniaze.
Čiže myslím si, že je nemiestne spájať vzdelanie pilotov súkromných spoločností s dodatkom ministerstva vnútra.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 1.2.2017 15:05 - 15:08 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou medzi Slovenskou republikou a Spojenými arabskými emirátmi o podpore a vzájomnej ochrane investícií.
Predseda Národnej rady rozhodnutím č. 354 z 9. decembra 2016 pridelil návrh na vyslovenie súhlasu na prerokovanie týmto výborom: a to výboru pre financie a rozpočet a ústavnoprávnemu výboru. Za gestorský výbor určil výbor pre financie a rozpočet. Uvedené výbory prerokovali predmetný návrh na vyslovenie súhlasu s uvedeným návrhom v stanovenom termíne.
K predmetnému návrhu zaujali výbory toto stanovisko: odporúčanie pre Národnú radu s návrhom vysloviť súhlas a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi, a to výbor pre financie a rozpočet aj ústavnoprávny výbor.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom II tejto správy nevyplynuli iné návrhy.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom II tejto správy odporúča Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dohodou medzi Slovenskou republikou a Spojenými arabskými emirátmi a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Predmetná spoločná správa bola schválená uznesením gestorského výboru pod č. 129 z 30. januára 2017. Výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov a zároveň ma poveril predniesť správu na schôdzi Národnej rady a navrhnúť Národnej rade postup pri hlasovaní. Návrh na uznesenie Národnej rady je prílohou tejto správy.
Ďakujem, pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.11.2016 11:37 - 11:38 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Mihál, ďakujem za vašu faktickú poznámku. Myslel som, že to bude tvrdšie. A som rád, že rešpektujete dohody, ktoré medzi koaličnými partnermi sú, čo sa týka tej účinnosti. Ešte raz vám pekne ďakujem.
Pán poslanec Dostál, to isté aj k vám, akurát jeden rozdiel. Tam bola nejaká výtka k tomu, že prečo sme nepodporili návrh, ktorý bol z dielne SaS. Ten návrh som si preštudoval, ale pozostáva len v podstate zo štyroch slov a tam ste chceli vypustiť ten § 46b. Tento návrh je ďaleko komplexnejší a rieši, aj čo už so zaplatenými daňovými licenciami, a dáva možnosť podnikateľom si následne v tých troch nasledujúcich zdaňovacích obdobiach tú licenciu, ktorú už zaplatili, môžu si ju potom v tej kladnej daňovej povinnosti odpočítať. Čiže myslím si, že je to ďaleko väčšia pridaná hodnota ako samotné zrušenie tej daňovej licencie.
A naozaj sme dali priestor po dohode s koaličnými partnermi a hlavne s ministerstvom financií, aby sme nejakým spôsobom neohrozili štátny rozpočet, pretože v budúcnosti to bude mať určite tiež negatívny dopad, keď si budú môcť započítať tú daňovú licenciu. Kvôli tomu sme nepodporili, lebo v tom čase už sme mali rozpracovaný tento návrh. Na tej ostatnej, 10. schôdzi nám to nevyšlo, návrh, nakoľko sme ho museli stiahnuť na základe podnetu vás, mimochodom. Preto sme to dali touto formou pozmeňujúceho návrhu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.11.2016 11:26 - 11:26 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som v mene skupiny poslancov predniesol jeden pozmeňujúci návrh k tomuto vládnemu návrhu zákona, a týka sa tento pozmeňujúci návrh zrušenia daňových licencií.
Zrušenie daňových licencií bol záväzok viacerých politických strán vrátane aj Slovenskej národnej strany, ktorá sa zaviazala svojim voličom daňové licencie v tomto volebnom období zrušiť, a preto som rád, že tento záväzok sa stal aj súčasťou... (Ruch v sále, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím vás o väčší kľud!
Nech sa páči, pán poslanec.

Baláž, Radovan, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Stal sa aj súčasťou programového vyhlásenia vlády a tento pozmeňujúci návrh vlastne reflektuje na to, že tento záväzok chceme v tomto volebnom období splniť. Preto by som chcel predniesť tento pozmeňujúci návrh a upozorňujem vás, že došlo k miernej zmene v názve tohto pozmeňujúceho návrhu. Nový názov znie nasledovne:
Doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka, Tibora Bernaťáka, Radovana Baláža, Tibora Jančulu a Gábora Gála k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 258).
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, sa týmto návrhom dopĺňa takto:
1. V čl. 1 sa za bod 36 vkladá nový bod 37, ktorý znie:
"§ 46b sa vypúšťa. Poznámky pod čiarou k odkazom 136bb a 136be sa vypúšťajú. Nasledujúce body sa primerane prečíslujú."
2. V čl. 1 sa bod 39 dopĺňa tak, že za § 52zj sa vkladá nový § 52zk, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 52zk Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2018
Ustanovenie § 46b v znení účinnom do 31. decembra 2017 sa naposledy uplatní..." (Neutíchajúci ruch v sále, odmlčanie sa rečníka, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím vás, debatujte vonku.

Baláž, Radovan, poslanec NR SR
Ešte raz ďakujem.
"... uplatní za zdaňovacie obdobie končiace 31. decembra 2017, a ak je zdaňovacím obdobím hospodársky rok, za zdaňovacie obdobie končiace v priebehu kalendárneho roka 2018. Ak daňovník zaplatil za zdaňovacie obdobie a končiace v rokoch 2015 až 2017 a pri zdaňovacom období, ktorým je hospodársky rok končiaci v rokoch 2015 a 2018, daňovú licenciu podľa § 46b v znení účinnom do 31. decembra 2017, nárok podľa § 46b ods. 5 v znení účinnom do 31. decembra 2017 na zápočet kladného rozdielu medzi daňovou licenciou a daňou vypočítanou v daňovom priznaní sa uplatňuje aj po 31. decembri 2017 v súlade s § 46b ods. 5 v znení účinnom do 31. decembra 2017.
Čl. 1
Nový bod 37 a nový bod 39b § 52zk nadobúdajú účinnosť 1. januára 2018, čo sa premietne do ustanovenia o účinnosti."
Odôvodnenie:
V súčasnosti sú daňovníci - právnické osoby povinné platiť daňovú licenciu. Daňová licencia predstavuje minimálnu výšku dane stanovenú na základe zákonom stanovených kritérií, ktorú sú daňovníci povinní zaplatiť, ak ich daňová povinnosť vyčíslená v daňovom priznaní je nižšia ako zákonom stanovená výška daňovej licencie.
Cieľom tohto pozmeňujúceho návrhu je s účinnosťou od 1. 1. 2018 zrušiť inštitút daňovej licencie. V zmysle navrhovaného prechodného ustanovenia sa v prípade daňovníka, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, daňová licencia poslednýkrát uplatní za zdaňovacie obdobie 2017. Ak zdaňovacím obdobím daňovníka je hospodársky rok, daňová licencia sa poslednýkrát uplatní v zdaňovacom období končiacom v priebehu kalendárneho roka 2018.
Navrhovaná právna úprava aj po zrušení inštitútu daňovej licencie dáva možnosť daňovníkovi uplatniť zápočet kladného rozdielu medzi daňovou licenciou a daňou vypočítanou v daňovom priznaní vyčíslený za zdaňovacie obdobie končiace najneskôr 31. 12. 2017 a pri zdaňovacom období, ktorým je hospodársky rok, končiacom v roku 2018, a to v súlade s ustanovením § 46b ods. 5 účinným do 31. 12. 2017.
Takýto daňovník má možnosť započítať si kladný rozdiel medzi daňovou licenciou a daňou vypočítanou v daňovom priznaní v troch bezprostredne po sebe zdaňovacích období, za ktoré bola daňová licencia zaplatená. To znamená, že v prípade daňovej licencie daňovníka, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, zaplatenej za zdaňovacie obdobie 2017 má daňovník možnosť jej zápočtu v zdaňovacích obdobiach 2018 až 2020. Zápočet daňovej licencie je možné vykonať len na tú časť daňovej povinnosti, ktorá prevyšuje sumu daňovej licencie ustanovenej v § 46b ods. 2 účinnom do 31. 12. 2017.
Daňovník, ktorého zdaňovacím obdobím je hospodársky rok, má nárok na zápočet kladného rozdielu medzi daňovou licenciou a daňou vypočítanou v daňovom priznaní za rovnakých podmienok, ako je to pri kalendárnom roku, pričom posledným zdaňovacím obdobím, v ktorom si môže uplatniť zápočet daňovej licencie, je tretie zdaňovacie obdobie nasledujúce po zdaňovacom období končiacom v priebehu roka 2018.
Toto bol pozmeňujúci návrh skupiny poslancov z vládnej koalície, ktorým chceme doplniť vládny návrh zákona o dani z príjmov. Tento návrh, ktorý dávame formou pozmeňujúceho návrhu, ja pevne verím, že bude mať oporu nielen medzi koaličnými, ale aj medzi opozičnými poslancami, pretože väčšina, ak nie všetky opozičné strany majú zrušenie daňových licencií vo svojich predvolebných programoch.
Viem, aké budú reakcie, že prečo sa to nerobí hneď, však sme to mohli zrušiť v tomto roku, aby už na budúci rok nebola platená tá daňová licencia. Treba naozaj rešpektovať všetkých koaličných partnerov. Toto je výsledok naozaj dohody medzi už troma vládnymi stranami, ktoré sa dohodli na tom, že daňové licencie budú zrušené od 1. 1. 2018.
Čiže reagujem na možné faktické poznámky, čiže naozaj je to výsledok dohody a naozaj treba si uvedomiť, že nechceli sme nejakým spôsobom rozvrátiť verejné financie, nakoľko už sa počítalo aj s daňovými licenciami v návrhu vládneho rozpočtu, štátneho rozpočtu, ktorý budeme mať za chvíľku na programe dňa. Predtým naozaj by som chcel vás poprosiť - aj koaličných, aj opozičných poslancov - o podporenie tohto pozmeňujúceho návrhu a ja dúfam, že budeme ďalej takto spolupracovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.11.2016 9:10 - 9:10 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, prosím vás, z pozície spravodajcu naozaj oceniť tú konštruktívnu diskusiu, ktorá tu zaznela k tomuto ťažkému zákonu. Ako pán minister spomenul, naozaj tých pozmeňujúcich návrhov k tomuto zákonu bolo značné množstvo aj vo výboroch a aj v rozprave zaznelo niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktorých je značný počet, a ako už bolo avizované, preto navrhuje termín hlasovania na utorok na 11.00 hod., aby sme stihli si tie návrhy prejsť so zástupcami ministerstva financií.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 22.11.2016 15:13 - 15:16 hod.

Radovan Baláž Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní vyššie uvedeného vládneho návrhu zákona.
Národná rada uznesením č. 267 z 19. októbra 2016 pridelila vládny návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre zdravotníctvo. Určila zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému vládnemu návrhu zákona.
K predmetnému vládnemu návrhu zákona zaujali výbory Národnej rady tieto stanoviská: odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, a to výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výbor pre zdravotníctvo. Z uznesení výborov Národnej rady uvedených v III. bode tejto spoločnej správy vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré sú uvedené pod bodom č. IV tejto spoločnej správy. Gestorský výbor odporúča o návrhoch výboru Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: o bodoch spoločnej správy č. 1 až 53 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný vládny návrh zákona schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto spoločnej správe.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 113 z 21. novembra 2016. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril ako spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní predmetného návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis