Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2017 o 14:13 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 16:09 - 16:09 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, ja úplne rozumiem vášmu vystúpeniu, pretože, zopakujem to, čo tu už odznelo, tie čísla sa nedajú obhájiť inak ako množstvom protiotázok, pretože tie čísla hovoria za všetko.
Keď si vezmeme počet letov ústavných činiteľov, ktoré tu prečítal pán minister Kaliňák, tak celkové číslo je 881, sú to lety prezidenta, predsedu vlády, predsedu Národnej rady a ostatných činiteľov. A z týchto letov bolo 319 použité na súkromné účely pánom prezidentom.
Chápem, že vo vystúpení kladiete otázky, kladiete množstvo otázok, ktoré poslala prezidentská kancelária, lebo 319 súkromných letov z Bratislavy do Popradu a z Popradu do Košíc, opakujem, z Popradu do Košíc, sa nedá nijako vysvetliť a nijako obhájiť.
A na poznámku, že bol pán prezident požiadaný ministrom vnútra, áno, aby využíval lietadlo na služobné lety. Ja si myslím, že keď 881 letov, keby sa odrátalo 319 letov, tak 562 letov je dobré číslo na využívanie tohto lietadla a určite toto lietadlo nie je využívané iba pre ústavných činiteľov, ale zrejme aj na iné pracovné účely.
Čiže argument, že minister vnútra požiadal prezidenta, aby ho využíval na súkromné účely, nie je pravdivý a nikde nie je napísaný ani nijako dokázateľný, lebo je to hlúposť. Každý ústavný činiteľ má využívať lietadlo iba na svoje pracovné cesty, nie je jediný dôvod chodiť lietadlom na súkromné cesty a neexistuje dôvod letieť lietadlom z Popradu do Košíc a späť, do kelu, keď lietadlo musí preletieť ešte k tomu z Bratislavy prázdne.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 15:51 - 15:53 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, všimnite si, že ani jedna faktická pripomienka opozície týkajúca sa vášho vysvetlenia, vystúpenia sa nedotkla faktografie, ktorá bola predložená. Všimnite si, ani jedna pripomienka faktická na vaše vystúpenie nehovorila o čísle 312 súkromných letov zo 454 letov, ani jedna pripomienka sa nevenovala tomu, že k tomu treba prirátať 63 súkromných letov v roku 2014, že 70 % všetkých letov, boli lety súkromné.
Myslím si, že v histórii novodobého Slovenska nenájdeme žiaden obdobný prípad a za absolútnu absurditu považujem, že sa využívalo lietadlo, ktoré priletelo z Bratislavy do Popradu na to, aby letelo z Popradu do Košíc, vrátilo sa späť a potom opäť prázdne letelo do Bratislavy. Z Popradu do Košíc sa dostanete, keďže je diaľničná sieť plná, okrem časti Prešova, za hodinku, za hodinku a niečo. A s lietadlom musí priletieť z Bratislavy, z Popradu letí do Košíc a späť, aby sa potom znova prázdne vrátilo do Bratislavy.
Tak ja chápem, prečo na vaše vystúpenie nepadla ani jedna faktická pripomienka zo strany opozície hovoriaca a venujúca sa týmto faktom, lebo na to jednoducho nie je vysvetlenie. Neexistuje vysvetlenie na let z Popradu do Košíc a späť a neexistuje vysvetlenie na súkromné lety medzi Bratislavou a Popradom v počte 312-krát zo 454 letov.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.3.2017 11:14 - 11:14 hod.

Richard Raši
Ďakujem veľmi pekne. Chcem pripomenúť členom mandátového a imunitného výboru, o 12.30 máme rokovanie výboru tu na prvom poschodí v miestnosti 183, 12.30 v 183. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.2.2017 11:24 - 11:24 hod.

Richard Raši
Ďakujem pekne. O 12. hodine zasadá mandátový a imunitný výbor. Budeme zasadať v Zimnej záhrade, čiže v tom trakte, ako vždy, ale úplne vzadu. O 12. hodine. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.2.2017 14:15 - 14:17 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ja len krátko na záver. Áno, na to, aby sa niečo udialo, aby sme nemali mať 22 mestských častí, potrebujeme, to povedala veľmi dobre pani poslankyňa, potrebujeme tú vôľu zasahovania každého obyvateľa mesta presunúť na ich zástupcov. Pretože máme mestskú časť v meste, ktorá má 500 obyvateľov, v 240-tisícovom meste má mestská časť 500 obyvateľov. Má aj šikovnú pani starostku, ale nemá ani na to, aby udržala základné fungovanie samosprávy, lebo keď dostane financie na základe množstva obyvateľov, vyjde na jej plat, ktorý zo zákona musí ostať, vyjde na odmeny poslancov miestneho zastupiteľstva, ktoré musí dať, vyjde na chod úradu, ktorý nejaký musí zachovávať, a potom už nezostane na nič a nemá ani na to, aby urobila deratizáciu, ktorá je povinná zo zákona, keď je vyhlásená, hej.
Čiže určite si vieme nájsť mnoho komplikácií, prečo to neurobiť, ale ja neverím, že existuje niekto, okrem tých ľudí, ktorých sa možno tá plánovaná redukcia dotýka, ktorý by povedal, že 22 mestských častí s 22 aparátmi v meste, ako sú Košice, je adekvátne množstvo.
A druhá vec, keď chceme, aby sa rozmýšľalo o reforme samosprávy na Slovensku, aby nemala, aby sa možno obce združovali, aby boli aktívnejšie, aby vedeli mať efektívne aparáty, tak ZMOS povedal veľmi správnu pripomienku, že reformujme samosprávu na Slovensku, ale nech idú príkladom Košice a Bratislava. Tak potom ukážme, že chceme ísť do toho a že nebudeme tlačiť malé obce, aby sa spájali, ale urobme niečo aj v našich dvoch najväčších mestách.
Ďakujem veľmi pekne ešte raz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2017 14:13 - 14:15 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. My nedefinujeme, ako bude mesto vyzerať. My dávame možnosť o meste rozhodovať ľuďom, poslancom, ktorí sú zvolení ako zástupcovia do mestského zastupiteľstva, teda majú mandát na to, aby o fungovaní rozhodovali, tak ako o tom rozhodujú v každom meste, čo sa týka rozpočtu, investícií a mnohých iných vecí.
Je samozrejmé, že nikto nespochybňuje to, že 22 mestských častí s 22 aparátmi je veľa bez ohľadu na to, aký názor má človek na to, ako by sa to dalo robiť. Lebo je to plytvanie verejnými zdrojmi. Ale buď sa rozhodneme, že niečo urobíme a máme na to odvahu, alebo znova nájdeme mnohé menej alebo viac racionálne argumenty a tento stav zachováme naďalej. Lebo aj mnohí starostovia majú mnohé dobré nápady, ako by malo mesto vyzerať, ale nevedia sa zhodnúť zatiaľ na tom, kto má byť ten, ktorý už starostom nebude. No keď sa budú redukovať mestské časti, je jasné, že 22 starostov v našom meste byť nemôže. Ale poviem vám príklad o tých platoch, ktoré tu boli hovorené.
Áno, na základe veľkosti mestskej časti je zadefinované, aký minimálny plat môže mať starosta. Ale my v meste sme príkladom toho, že mestská časť, ktorá má tisíc obyvateľov, tak jej starosta má plat 2 400 eur. A mestská časť, ktorá má 25-tisíc obyvateľov, tak jej starosta má plat 2 400 eur, pretože mu poslanci schvália odmeny. Pretože ich má dokopy päť a z toho sú štyria jeho a sú to peniaze úplne vyhodené. A potom sa stane to, že mestská časť dostane svoj rozpočet a všetko zaplatí na platy a na odmeny a ostatne nula na rozvoj. Tak aký je význam tejto mestskej časti?
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.2.2017 14:01 - 14:06 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, ctené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi uviesť návrh na zmenu zákona Slovenskej národnej rady o meste Košice. Je všeobecne známe, že mesto Košice tvorí 22 mestských častí, ktoré sú vymenované v prílohe zákona o meste Košice. A cieľom navrhovaného, zmeny zákona je zjednodušenie procesu, ktorým môže dôjsť k budúcej zmene v usporiadaní mestských častí v Košiciach.
Mestské časti, ktoré fungujú aj ako samostatné právne subjekty, má okrem mesta Košice už len hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, ktorá má približne o 200-tisíc obyvateľov viac ako naše mesto a pritom mám 17 mestských častí. Z toho vyplývajú aj náklady, ktoré musia byť znášané na fungovanie týchto mestských častí. Dvadsaťdva mestských častí v ponímaní, aké existujú v meste Košice, znamená aj fungovanie 22 starostov zo zákona, 22 kontrolórov miestnych častí, 22 miestnych zastupiteľstiev, ale aj 22 úradov, ktoré musia vykonávať funkcie, ktoré mestské časti zo zákona vykonávať musia.
Účelom zmeny zákona je aj presunutie samotného rozhodovania o samosprávnom usporiadaní o meste Košice z úrovne Národnej rady na mestské zastupiteľstvo v Košiciach, čiže umožnenie toho, aby sa rozhodnutie o budúcom fungovaní mesta a o počte mestských častí, aby sa tieto rozhodnutia mohli urobiť na pôde mestského zastupiteľstva, teda aby sa mohli urobiť volenými zástupcami obyvateľov mesta Košice v mestskom zastupiteľstve, ktorých je 41.
Aktivity ku redukcii výdavkov na fungovanie samosprávy mesta Košice prebehli už v minulosti. V minulom volebnom období bol predložený a schválený zákon, ktorý redukoval počty poslancov mestského zastupiteľstva aj miestnych zastupiteľstiev. Možno neviete, že kedysi mesto Košice malo 80 poslancov mestského zastupiteľstva, potom tento počet bol zredukovaný na 50 a v minulom volebnom období sme dali návrh zákona, ktorý bol schválený, a počet poslancov mestského zastupiteľstva je 41, tak isto sa limitovali aj maximálne počty poslancov miestnych 22 miestnych zastupiteľstiev v meste Košice podľa ich veľkosti a na základe týchto zmien sa ročne ušetrilo približne 500-tisíc eur, ktoré môžu ísť teraz na rozvoj samosprávy a nemusia byť vynakladané na odmeny, ktoré poslancom miestneho zastupiteľstva patria. Ide o proces, ktorý je dlhodobý.
Možno jedna dôležitá informácia je tá, že aj 22 mestských častí v meste Košice nevzniklo ako výsledok dlhej spoločenskej diskusie, ale vzniklo schválením zákona o meste Košice, a rozhodnutie, že mesto bude mať 22 mestských častí, bolo rozhodnutím aj v tom čase od zeleného stola, keď bývalý tajomník národného výboru spolu s bývalým poslancom týchto 22 mestských častí predložili, a schválené to bolo a odvtedy sa už viac ako 10, možno 15 rokov sú rozličné aktivity na to, aby sa počet mestských častí zredukoval za podmienky toho, aby bola samospráva plne funkčná. Čiže aj za podmienky toho, aby sa zachovala identita súčasných mestských častí. To znamená, aby mestské časti mali aj svoj názov, mali svoje symboly, mali svoju históriu, ale aby nemusela mať každá mestská časť svoju administratívny aparát, aby sa zminimalizovala byrokracia, ktorá je nevyhnutná pri súčasnom fungovaní, a aby sa ušetrili náklady na financovanie týchto mestských častí, ale aj úradníkov a poslancov.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem pekne za tento úvod, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 1.2.2017 9:16 - 9:18 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, ja len veľmi krátko. Dnes, ctení páni poslanci, ste mali možnosť urobiť z môjho pohľadu elementárne slušnú vec a ospravedlniť sa niekomu. A nemyslím len pána predsedu Národnej rady Danka, ale aj mnohých iných ľudí, ktorých sa vaše výroky dotkli. A možno sa ich dotkli bez toho, aby ste si vy uvedomovali, že sa niekoho dotknú, ale faktom je, že výroky, ktoré odzneli z vašich úst, ale aj z pána poslanca Matoviča, vyvolali búrku rôznych reakcií. A neboli to ani prívrženci islamu, ani prívrženci žiadneho extrémizmu. Išlo len naozaj o to málo, povedať prepáčte, možno sme to mysleli inak. Možno ste mohli ukázať aj ostatným poslancom, aj médiám, že je vo vás aj niečo, čo sa vám nepripisuje možno, možno niečo úplne ľudské a prirodzené. Ale, bohužiaľ, vy ste aj túto možnosť pre akéhokoľvek slušného človeka zneužili iba na to, aby ste si zase urobili politickú propagandu. Naozaj to, že návrh podal pán predseda Danko, neznamenalo, že sa tieto výroky dotkli iba jeho. Videli ste reakcie, tie výroky sa dotkli mnohých ľudí.
Pán poslanec Mazurek, váš prejav bol tak hlasný, že aj ja, ktorý teda som akoby staršia generácia, tak som sa bál, že ohluchnem, lebo ste tu kričali a dávali ste svojou silou hlasu najavo, ako nesúhlasíte s ničím, čo sa tu deje.
Pán poslanec Mizík, u vás som mal pocit, že vás emócia skolí a dostanete infarkt. Dnes stačilo, dnes, nič iné, len povedať prepáčte, lebo aj vy, ktorí sa prezentujete ako kresťania a kresťanská strana, tak ste porušili mnohé z princípov, ktoré kresťanstvo hlása a ktorým sa kresťania majú riadiť. Takže opäť ste ukázali to, že zneužijete každú príležitosť na to, aby ste šírili svoje prejavy neznášanlivosti a extrémizmu. A potom sa nečudujte, keď ste označovaní, strana, ktorá nenávisť a neznášanlivosť v našej krajine šíri.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 1.2.2017 9:01 - 9:03 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Príjemný deň prajem. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som vystúpil ako predseda Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky a informoval vás o prijatých uzneseniach výboru k disciplinárnym konaniam voči poslancom Národnej rady Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi, Stanislavovi Mizíkovi a Milanovi Mazurekovi za výroky prednesené na desiatej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Oznámenie o začatí disciplinárneho konania a uznesenie výboru menovaným poslancom bolo doručené 1. 12. 2016, súčasne som ich požiadal o vyjadrenie sa k návrhu na začatie disciplinárneho konania. Na jedenástu schôdzu mandátového a imunitného výboru, ktorá sa konala 7. decembra 2016, boli prizvaní všetci traja menovaní poslanci. Rokovania sa zúčastnili a vyjadrili svoje stanovisko k prijatým uzneseniam výboru. Na základe všetkých materiálov a písomností slúžiacich ako podklad na rozhodovanie výboru mandátový a imunitný výbor prijal uznesenie k disciplinárnemu konaniu voči poslancovi Igorovi Matovičovi, Stanislavovi Mizíkovi a Milanovi Mazurekovi a odporučil im podľa § 139 ods. 1 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku v znení neskorších predpisov ospravedlniť sa na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky za výroky pri výkone funkcie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky prednesenej na desiatej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Prijaté uznesenia výboru boli osobne doručené.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 7.12.2016 11:20 - 11:20 hod.

Richard Raši
Ďakujem pekne, rokovanie mandátového a imunitného výboru bude dnes o 12.00 hod. Tak ako obyčajne. Ďakujem pekne.
Skryt prepis