Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.6.2018 o 10:24 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 20.9.2018 14:59 - 15:00 hod.

Ján Senko
Pani ministerka, ďakujem za odpoveď, verím, že termín, o ktorom ste hovorili, bude dodržaný a zrejme na jar by mohli obce a mestá pristúpiť k rekonštrukciám aj k údržbe hasičských zbrojníc. Takže dúfam, že sa to podarí v tom termíne z ministerstva na obce finančné prostriedky presunúť.
Ďakujem za odpoveď ešte raz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2018 11:51 - 11:52 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Cením si váš názor, pán poslanec. Chápem ozaj pozitívne tento predmetný návrh zákona. My sme nakoniec už mali spoločné stretnutie hneď ako na, po istom čase, ako vznikla táto, dá sa povedať, nepríjemná situácia aj s ministrom životného prostredia, s ministrom hospodárstva, aj za účasti predsedu vlády a odborných pracovníkov jednotlivých ministerstiev, kde sme si túto problematiku čiastočne vysvetlili, a svojím spôsobom môžem povedať, že aj predmetný návrh zákona je záverom k vyriešeniu tejto situácie, ktorá vznikla. Takže ja ozaj si, ja cením tento návrh, podporujem ho a budeme možno hľadať aj na základe pripomienok, ktoré vzniknú v našom území dotknutom, spoločné riešenie tak, aby sme ozaj, ak to tak môžem správne povedať, vyšperkovali tento návrh zákona. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.9.2018 11:40 - 11:49 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážený pán predkladateľ, pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, začnem trošku zoširšia a dotknem sa aj banského zákona, pretože svojím spôsobom v ďalšej etape života po ukončení geologického prieskumu má vplyv na život spoločnosti v dotknutých územiach a práve geologický prieskum a problematika, ktorá, ktorú rieši predmetný návrh zákona, má s ním istú súvislosť.
Pred štyrmi rokmi v tomto septembrovom období prijala Národná rada Slovenskej republiky novelu banského zákona, ktorú som spoločne predkladal s ďalšími kolegami z nášho poslaneckého klubu SMER – sociálna demokracia. Novelou zákona bolo zakázané spracovanie nerastov kyanidovou technológiou. Novela prispela k uspokojeniu alebo k upokojeniu situácie na Podpoľaní, ako aj v okolí Kremnice, ktorých sa, dá povedať, sa táto problematika priamo dotýkala. Problém ťažby zlata alebo lepšie povedané táto problematika opäť dostala zelenú na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia z 22. januára 2018 o určení prieskumného územia práve v oblasti Detvy.
Chcem pripomenúť, že v tejto oblasti už predtým ministerstvo životného prostredia vydalo rozhodnutie, na základe ktorého umožnilo vykonať prieskum, geologický prieskum v roku 2005. Na základe neho spoločnosť, ktorá to dostala v zmysle geologického zákona, predložila záverečnú správu a uchádzala sa o dobývací priestor na ťažbu zlata v oblasti Detvy na Podpoľaní. Viedli sa spory, nebudem bližšie o tom hovoriť, na základe ktorého rozhodol banský úrad a dnes sú tam ešte niektoré isté pochybnosti, ale dá sa povedať, že táto, tento problém svojím spôsobom bol práve novelou banského zákona do značnej miery vyriešený a bola upokojená situácia v tomto, v tejto oblasti.
Vieme, akým spôsobom je koncipovaný geologický zákon, vieme, čo je obsahom jeho § 23, a vieme aj to, že svojím spôsobom aj ministerstvo životného prostredia konalo pri určovaní prieskumného územia v tejto oblasti v súlade so znením geologického zákona, aj keď sú tu isté možnosti, ktoré by sme mohli spochybňovať, a verím, že si ich ministerstvo životného prostredia uvedomí a možno na základe svojho vlastného konania zjedná nápravu v tejto oblasti.
Takže toľko na začiatok. Vítam iniciatívu poslancov, čo sa týka predloženého predmetného návrhu zákona, aj to, aby ozaj ministerstvo malo nejaké možnosti zamietnuť návrh na určenie prieskumného územia z dôvodu objektívnej nemožnosti využívať ložisko vyhradeného nerastu alebo z dôvodu rozporu s verejným záujmom. A verím, že táto možnosť v tomto prípade bude aj po schválení využívaná, že sa nájde také znenie paragrafového znenia, ktoré umožní väčšie kompetencie ministerstvu životného prostredia v tejto oblasti.
Ale napriek tomu si myslíme aj v súvislosti so zástupcami obcí a miest z Podpoľania, ktorých sa priamo táto problematika v súčasnom období dotýka, ako aj s firmami, ktoré pôsobia v areáli Podpolianskych strojární Detva, kde figuruje takmer 51 aktívnych spoločností, ktoré zamestnávajú vyše 2 000 ľudí, že na základe predchádzajúcich skúseností by bolo dobré, ak by sa hľadalo riešenie, ktoré by upravilo situáciu pre prípad, ak záujmové územie zasahuje do územia, ktoré je obývané (zaznievanie gongu), prípadne ak zasahuje do územia, ktoré je využívané na inú priemyselnú činnosť, a zakotviť právnu povinnosť skúmať ozaj v zákone verejný, verejný záujem. Je to dôležité aj z istej hospodárskej stability fungujúcich výrobných spoločností, aj v súlade s tým, aby sa nezasahovalo do majetku občanov, osôb, ktorí tu niečo vlastnia a rozvíjajú si svoje rodinné zázemie.
Takže uvedomujeme si, že už samotným určením prieskumného územia dochádza ku vzniku právnych predpokladov pre budúce obmedzenie vlastníckeho práva a súčasne aj k ovplyvneniu hodnoty nehnuteľností nachádzajúcich sa v záujmovom území, a v záujme ochrany vlastníckeho práva preto by bolo dobré zabezpečiť aj informovanie prostredníctvom verejnej vyhlášky vo všetkých obciach, na ktorých katastrálnom území sa záujmové územie nachádza alebo s ním hraničí. A toto uviesť do paragrafového znenia navrhovaného, navrhovanej zmeny geologického zákona.
Verím, že priestor, ktorý tu vzniká po prvom čítaní, a verím, že nájde podporu tento poslanecký návrh k tomu, aby prešiel do druhého čítania, sme našli riešenie a vedeli reagovať aj na tieto námety, ktoré tu v rámci rozpravy predkladám, tak aby sme sa vyhli prípadným ďalším problematickým rozhodnutiam, ktoré môžu vyvolať vášne, prípadne môžu destabilizovať aj, ak to tak povieme, politickú situáciu na niektorom území a účelovým spôsobom ju niektoré záujmové skupiny, politické združenia využívajú vo svoj prospech bez toho, aby argumentačne hovorili v súlade s príslušnými ustanoveniami platných zákonov, ktoré regulujú činnosť v tejto oblasti.
Ďakujem za pozornosť a verím, že spoločne s predkladateľmi nájdeme riešenia, ktoré vylepšia obsahové znenie geologického zákona pre nasledujúce obdobie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.9.2018 10:26 - 10:27 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Ako spravodajca môžem skonštatovať korektnú diskusiu k tomuto návrhu zákona, v ktorom vystúpili dve panie poslankyne. A aj pod vplyvom ich argumentácií určite vznikne ďalšia diskusia, ktorá sa bude snažiť na tento alebo na túto problematiku reagovať v súvislosti s tým, že určite vzbudí pozornosť aj medzi subjektami, ktoré pôsobia vo sfére kultúry a sú financované z rozpočtu kapitoly ministerstva kultúry a zrejme aj pri hľadaní východísk pri zostavovaní rozpočtu bude mať k tomu čo povedať aj ministerstvo financií. V súvislosti s tým som preto rád, že touto problematikou sa bude zaoberať aj výbor pre financie a rozpočet, ako aj výbor pre vzdelanie, vedu, mládež a šport, a očakávam, že diskusia pred druhým čítaním prinesie ďalšie námety, ktoré pomôžu riešeniu tejto problematiky. Preto vrelo odporúčam, aby sme tento návrh posunuli do druhého čítania a hľadali záverečné znenie zákona tak, aby tejto problematike pomohol.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.9.2018 9:52 - 9:53 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Takže predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Konštatujem, že návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú zo zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Vážený pán podpredseda, ďakujem, skončil som, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.9.2018 10:48 - 10:52 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis

62.
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážená pani ministerka, ako určený spravodajca predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 241/1993 Z. z. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch v znení neskorších predpisov, ktorý máme pod tlač 998 v druhom čítaní.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1228 zo 14. júna 2018 pridelila predmetný návrh zákonov na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Uvedené výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenom termíne.
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky predmetný návrh zákona v znení neskorších predpisov výbory prerokovali a odporučili schváliť s jedným pozmeňujúcim návrhom, a to Ústavnoprávny výbor Národnej rady svojím uznesením č. 416 zo 4. septembra 2018 a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá uznesením č. 124 zo 6. septembra 2018.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto spoločnej správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona podľa § 79 ods. 4 a § 83 zákona Národnej rady Slovenskej republiky rokovacom poriadku odporúča Národnej rade Slovenskej republiky uvedený vládny návrh zákona v znení schváleného pozmeňujúceho návrhu schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania predmetného návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá č. 128 z 11. septembra 2018. Gestorský výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov a poveril ma, aby predniesol spoločnú správu o výsledku prerokovania predmetného návrhu zákona v zmysle príslušných paragrafov zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky. Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.

Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.9.2018 10:34 - 10:36 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážená pani ministerka, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Konštatujem, že návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z príslušného paragrafu zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Vážený pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.6.2018 10:24 - 10:28 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. V súlade s rozhodnutím Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá, ktorý bol určený ako gestorský výbor, podávam Národnej rade správu, spoločnú správu výborov Národnej rady k prerokovávanému návrhu zákona.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1162 z 15. mája 2018 pridelila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon v znení zákona č. 125/2016 Z. z. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktorý máme pod tlačou 948, na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá.
Uvedené výbory predmetný návrh zákona prerokovali v stanovenom termíne. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Predmetný vládny návrh zákona výbory prerokovali a odporučili schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, a to ústavnoprávny výbor uznesením č. 397 z 5. júna 2018 a Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá uznesením č. 106 z 5. júna 2018. Výbory Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré predmetný návrh zákona prerokovali, prijali pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré sú súčasťou spoločnej správy v jej časti IV. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a uvedených pod bodom III tejto spoločnej správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona v zmysle zákona Národnej rady o rokovacom poriadku odporúča gestorský výbor Národnej rade Slovenskej republiky uvedený návrh zákona v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov schváliť.
O pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, ktoré sú uvedené, ako som hovoril, v časti IV spoločnej správy, gestorský výbor odporúča hlasovať spoločne o bodoch 1 až 4 s odporúčaním schváliť. Spoločná správa výborov Národnej rady o výsledku prerokovania predmetného návrhu zákona vo výboroch Národnej rady v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá pod č. 121 z 12. júna 2018. Gestorský výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov a poveril ma, aby som predniesol spoločnú správu o výsledku prerokovania predmetného návrhu zákona na schôdzi Národnej rady v zmysle zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v súlade s jeho príslušnými uzneseniami.
Pán predsedajúci, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2018 9:47 - 9:48 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Fond má svoj význam, vytvoril podmienky na rozvoj tejto tvorby, ale samozrejme nezatvárame si oči pred vašimi zisteniami a či argumentmi, ktoré tu, pani poslankyňa, ste povedali a sama dobre viete, že aj výbor pre kultúru a médiá bol ústretový v tejto záležitosti a v týchto dňoch sa bude vykonávať prieskum poslanecký v Audiovizuálnom fonde a uvidíme, k akým zisteniam poslanci prídu. Dúfajme, že umelecká obec sa správa transparentne, pretože je dosť kritická vo vzťahu k niektorým udalostiam spoločnosti, a v prípade, že budú nejaké zistenia, tak určite prídeme s návrhmi na zmenu v činnosti Audiovizuálneho fondu a zmenu v tejto právnej norme. Takže budeme v tejto záležitosti ozaj ústretoví, tak ako sme aj v niektorých iných sférach spoločenského života a budeme sa snažiť nachádzať také riešenia, ktoré, ktoré istým spôsobom pomôžu k tomu, aby financovanie v tomto fonde bolo transparentnejšie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.6.2018 18:59 - 19:00 hod.

Ján Senko Zobrazit prepis
Ďakujem. Iba krátko využijem tú minútku.
Chcem len pripomenúť, že aj keď sa tu trošku opomína z historického hľadiska, má 30. október pre Slovensko a jeho sebaurčovacie právo veľký význam. Som rád, že táto diskusia sa okolo tohto dňa otvorila. Myslím si, že to bude mať význam aj pre Slovensko ako celok, pre jeho ľudí aj v prípade, že tento deň bude aj štátny sviatok, vo väčšej miere sa 30. október dostane do povedomia všetkých Slovákov. V to dúfam.
A svojím spôsobom tento deň bol v minulosti, či chceme, alebo nechceme, dosť zanedbávaný, a pritom z hľadiska sebaurčovacieho práva, tak ako som povedal, má veľký význam a netreba ho spochybňovať, ale práve treba dokázať aj verejnosti, že Slováci si uplatnili svoje právo a bolo to práve 30. októbra 1918, kedy bez toho, že by vedeli, čo sa 28. októbra 1918 dialo v Prahe, sa prihlásili aj k zväzku s Čechmi.
Takže len toľko. Verím, že všetci, ktorí to úprimne myslia z hľadiska histórie so Slovenskom vážne, tento návrh podporia a budeme o ňom môcť hovoriť v druhom čítaní.
Ďakujem.
Skryt prepis