Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2017 o 14:27 hod.

Mgr.

Simona Petrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 17.10.2017 16:51 - 16:59 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážený pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, ja možno len hneď na začiatok nadviažem na kolegyňu Nicholsonovú, ja by som si veľmi priala, aby aj práve, pretože prichádzam pred vás práve s pozmeňujúcim návrhom k jasličkovej časti tohto zákona, ja by som si veľmi priala, aby aj tento jasličkový zákon v rámci novely o sociálnych službách bol apolitický a aby sme sa aj na ňom vedeli nejakým spôsobom dohodnúť.
A myslím, že nejdeme úplne zlým, zlým smerom, lebo ja takisto musím aj poďakovať a oceniť ministerstvo za to, že po všetkých intervenciách, ktoré prichádzali či už práve z Aliancie Lucie Gomez alebo od prezidentského veta až cez moje podanie na Ústavný súd, ktoré tam teda stále je, tak došlo naozaj k nejakým zmenám, ako ste aj, pán minister, spomínali pri tej diskriminácii detí a rodičov, ktorí nepracujú. Takže ja si to veľmi cením, ale napriek tomu ten zákon má stále nedokonalosti, lebo vidíme tú realitu. Ja sa k tomuto zákonu vyjadrujem už rok a pol alebo koľko, nie som jediná, a čo vidím, je fakt, že zariadenia sa chcú registrovať, lebo vedia, že sa musia registrovať, ale sa nemôžu registrovať, lebo skrátka nevedia, čo všetko majú spĺňať. VÚC-ky takisto nevedia, čo a či majú od nich vôbec žiadať a mnohé aj súkromné zariadenia sa boja, že budú porušovať zákon, keď sa neregistrujú alebo nezaregistrujú do tohto registra sociálnych služieb, ale zároveň nemajú žiadnu podporu od štátu v ich snahe.
Ja sa opýtam, koľko máme aktuálne registrovaných týchto zariadení, odkedy je ten zákon účinný? Koľko ich máme? Máme ich málo. Vy hovoríte, že ste napísali usmernenie. Super. Ja som veľmi rada, že ste ho napísali po ďalších intervenciách. Ja sa opýtam, je to usmernenie niekde na webe? Viem ho ja niekde nájsť, aby som ho napríklad poslala tým desiatkam žien, ktoré sa ma pýtajú, čo majú robiť, pretože jedna VÚC-ka hovorí, že to kolaudačné potvrdenie nepotrebujú, druhá VÚC-ka hovorí, že ho potrebujú, vy hovoríte, že si to má VÚC-ka vyriešiť sama, VÚC-ka to zas hádže, povie, vydedukujte si to zo zákona, takže to zas hádže na to ministerstvo. A tie ženy ako, úprimne, no ja sa na to naozaj pozerám z pohľadu človeka, ktorý by si chcel teraz zriadiť jasle a zisťuje, že vlastne ani nevie, ako to má urobiť. Takže ten chaos pri tej registrácii tam reálne je a my sa naňho, my sa nesmieme, skrátka zatvárať oči pred tým.
Ja som napísala sériu článkov o tom, že existuje vďaka tejto alebo vďaka tejto novele aj možnosť zriadiť si doma detskú skupinu, to znamená, starať sa o deti do troch rokov terénnou formou. Na základe toho sa spustila lavína telefonátov na VÚC-ky, kde vlastne ženy, samozrejme to zaujalo, pretože v iných krajinách to funguje úplne bežne, že sa teda mamička, keď je doma s jedným alebo s dvomi deťmi, môže postarať aj o ďalšie jedno, dve deti a môže na to využiť práve takýto inštitút. Opäť sa udialo presne to isté, čo aj s tými zariadeniami, čo dnes Jana Cigániková veľmi presne a detailne opísala, a už sme to opisovali stokrát. Stalo sa to, že tieto matky sa začali na VÚC-kach zaujímať, čo budú potrebovať, aby spĺňali predpoklady na to, aby si mohli takúto detskú skupinu otvoriť. Opäť informácia z VÚC-ky, my vlastne nevieme, vydedukujte si to zo zákona.
Vy ste urobili usmernenie, ja by som ho chcela vidieť a asi, asi som ja možno na vine, že som ho ešte nevidela, ale veľmi rada by som ho potom posunula ďalej práve týmto ženám, aby vedeli, čo majú robiť. Takže napríklad taká maličkosť, ako je zverejnenie na webe, by naozaj pomohlo. To je jedna vec.
Druhá vec, ktorú chcem ako poslednú, lebo som to sľúbila k tejto téme povedať, lebo naozaj k tej téme už bolo povedané veľa, je príbeh, ktorým ja ukončím túto tému z mojej strany, a prejdem k pozmeňovaciemu návrhu.
"Dobré ráno, pani poslankyňa. Chcela by som im len odkázať" (im – nám tu), "že mi je veľmi ľúto, že po úspešných 14 rokoch vedenia môjho detského klubu musím pre nedokonalosť jasličkového zákona skončiť svoje podnikanie. Štrnásť rokov som bojovala o každého zákazníka. Snažila som sa im vychádzať v ústrety tým, že som počúvala ich potreby a podľa toho pristupovala k práci s deťmi a ich rodičmi. Začiatky boli veľmi ťažké. Skoro tri roky tvrdej práce od rána do večera, trávila som tam 12 hodín, pretože zo začiatku som si nemohla dovoliť zamestnankyňu, všetko zostávalo na mňa. Bola som opatrovateľka, upratovačka, manažérka v jednom. Prvé dva roky som to finančne zvládala len vďaka môjmu manželovi, ktorý ma podporoval finančne aj psychicky. Boli dni, keď som bola úplne zúfalá a manžel mi stále hovoril: vydrž, neboj sa, pozajtra, zajtra, za týždeň sa všetko otočí a niekto sa ozve. A mal pravdu. Pomaly sa moje meno začalo dostávať do povedomia a rodičia mi začali dôverovať. Nemala som peniaze na rozsiahlu reklamu, stále som tvrdila a aj tvrdím, že najlepšia reklama sú spokojní zákazníci. Keď postupne začali prichádzať deti, mohla som si jednu osobu zamestnať. Bola som veľmi šťastná. Prišli ďalšie deti, zamestnala som ešte jednu opatrovateľku. Ale aj vtedy ešte stále boli dni, že moje zamestnankyne mali výplatu, ale mne zostalo možno 100 eur. Ale hlavne, že som stihla platiť ich mzdy a odvody štátu. Stále mi zneli v ušiach slová môjho manžela: vydrž to, zvládneme to. Ale aj tak najväčšou odmenou pre mňa bola a je láska detí, ktoré ku mne chodia a podpora ich rodičov.
Vybudovala som svoje zariadenie na báze otvorenosti a lásky. Spätná väzba od rodičov mi to potvrdzuje. Mám tam svoje srdce, je to moje prvé dieťa. A teraz ho musím opustiť. Musím, pretože som v podnájme a naozaj nebudem preberať cudzie priestory, pardon, prerábať cudzie priestory len preto, aby som vyhovela zákonu. Kto mi zaručí, že keď to prerobím, nedajú mi výpoveď z priestorov? Áno, na začiatku som musela prerábať, ale nebolo to dané striktne zákonom, ale teraz nie, radšej hľadám inú možnosť, len aby som zabezpečila rodičom starostlivosť o ich deti. A ako jedinú možnosť som videla tú, že ponúknem moje zariadenie mestu, v ktorom žijem, lebo pre mesto bude ľahšie vyhovieť zákonu.
Na záver chcem povedať, že moje zariadenie nezatváram pre nekvalitu prevádzky, dôvody treba hľadať inde. Vlastne ich hľadať nemusíme, pretože všetci, ktorí vlastníme, riadime a žijeme našimi zariadeniami, to robíme s láskou, pretože inak sa to nedá." Toľko k téme.
A teraz ten pozmeňujúci návrh, ktorý je veľmi jednoduchý a je veľmi praktický a týka sa konkrétne jednej veci, ktorú ten jasličkový zákon ešte stále obsahuje, a je pre zariadenia predražujúca a zbytočná. Ide o prítomnosť zdravotnej sestry v konkrétnych zariadeniach starostlivosti o deti do troch rokov. Dôvodom na návrh prítomnosti zdravotnej sestry pri poskytovaní sociálnej služby uvedenej v § 32b pre deti mladšie ako 1 rok je bezpečnosť, keby bolo ohrozené zdravie dieťaťa. Prítomnosť zdravotnej sestry pri poskytovaní sociálnej služby uvedenej v § 32b však nijako týmto náhlym zdravotným komplikáciám a rizikám nedokáže predísť ani zabrániť. Obzvlášť, ak so sebou nemá sestra zodpovedajúce prístrojové vybavenie. Opatrovatelia musia mať základy poskytnutia zdravotnej starostlivosti. V prípadoch ohrozujúcich zdravie a život dieťaťa bude musieť byť privolaná tak či tak rýchla zdravotnícka pomoc bez ohľadu na prítomnosť alebo neprítomnosť sestry. Povinná prítomnosť a zamestnávanie sestry však poskytnutie sociálnej služby uvedenej v § 32b predraží vzhľadom na najvyššiu možnú súhrnnú platbu za opatrovanie štyroch detí do tej miery, že prakticky bude ekonomicky nerentabilná. Navrhuje sa preto, aby táto podmienka do zákona vložená nebola. Je to naozaj hlúposť, aby sme vyžadovali od jaslí prítomnosť zdravotnej sestry, keď tam, kde tie sestry potrebujeme, práve chýbajú. Takže samotné znenie tohto jednoduchého pozmeňovacieho návrhu k čl. 1.
V čl. I sa vypúšťa bod 32 a zostávajúce body sa primerane prečíslujú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2017 15:49 - 15:50 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán minister. Ani neviem, či mohla som ísť s faktickou, ale skúsila som to, takže ďakujem. Ja si práve, naopak, myslím, že Janka rieši presne to, čo táto novela už od začiatku, predsa vy ste hovorili o tom, že poďme úplne teda na začiatok, hej, že zariadenia starostlivosti o deti sa majú preregistrovať, majú sa registrovať do nového registra sociálnych služieb, hej. No a my im to vlastne neumožňujeme teraz. My im neumožňujeme sa registrovať. Čiže to je úplný ten základ, ten úplný základ, o ktorom sa bavíme v tej časti jasličkovej tejto novely, že my im práve tým, že ten zákon je napísaný zle a chaoticky, neumožňujeme sa registrovať, neumožňujeme im dodržať ten zákon. A potom sa môžme baviť o VÚC-kach a o stavebných úradoch, o hygienach, ale skrátka realita je tá, že tí, ktorí ten zákon chcú dodržať, ho nemôžu dodržať, lebo sa nemôžu registrovať. A ja mám pocit, že to je úplný, úplný základ toho, o čom sa tu stále bavíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.9.2017 9:48 - 9:53 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne ešte raz. Takže len zopakujem stručne, že teda spolu s Jozefom Mihálom a Luciou Ďuriš Nicholsonovou predkladáme prvý zo série zákonov, ktoré majú ambíciu zlepšiť rodinnú politiku na Slovensku.
Problémom Slovenska je extrémne nízka zamestnanosť matiek detí do troch rokov. Nehovorím, že každá matka má ísť do práce. Myslím si, že aj s konzervatívnymi kruhmi sa zhodneme, že práca na čiastočný alebo flexibilný úväzok je pre mnohé matky a ich deti vítanou možnosťou. Uľahčuje totiž návrat do práce na plný úväzok, na ktorý si musí postupne zvyknúť rodič aj dieťa. Matka tiež nestratí kontakt s pracovným prostredím. Najmä v situácii, ak má matka viac detí, je úplné vynechanie na šesť až deväť a viac rokov z práce vážnym výpadkom v kariére a neskôr sa to prejaví aj na výške dôchodku.
Drvivou väčšinou poberateľov minimálneho dôchodku sú u nás práve ženy, u ktorých vieme, že dĺžka ich dožitia je dlhšia. To, čo teraz predstavím, je preto konkrétny návrh, ako bojovať s feminizáciou chudoby, ktorá sa stala fenoménom a reálnou hrozbou tejto doby.
Podľa Eurostatu pracovalo na Slovensku v roku 2016 na čiastočný úväzok len 5,8 % zamestnancov, čo je piaty najnižší podiel v Európskej únii. Slovenskí zamestnávatelia sa často bránia zamestnávať mladé matky s malými deťmi, pretože sa obávajú, že tieto budú často z práce vymeškávať. Je preto dôležité a nevyhnutné hľadať spôsoby, ako motivovať aj zamestnávateľov, aby týmto spôsobom, aj keď nechtiac, nediskriminovali tieto matky alebo otcov.
Takže aké je naše riešenie? Máme za to a potrebujeme, aby boli čiastočné úväzky atraktívnejšie pre zamestnancov aj zamestnávateľov, pretože je ich u nás veľmi málo. Návrh zákona ponúka rodičom starajúcim sa o deti do šiestich rokov veku, ktorými sú stále väčšinou matky, možnosť prepojiť starostlivosť o dieťa s čiastočným zapojením sa do trhu práce, čo neskôr zvýši šance žien vrátiť sa na trh práce naplno a tým potiera rodové rozdiely v tejto oblasti.
Prostriedkom na dosiahnutie tohto cieľa je tzv. odvodová výnimka. Úľava na sociálne poistenie aj zdravotné poistenie pre zamestnanca, ako aj pre zamestnávateľa. Zamestnávateľ ani zamestnanec nebudú povinní odvádzať poistenie na tieto poistenia, pardon, poistné na tieto poistenia a tak sa dosiahne zníženie ceny práce pre zamestnávateľa a u zamestnancov zvýšenie ich čistého príjmu. Úľava sa však bude vzťahovať len na prípady, keď mzda vyplývajúca z pracovného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru nebude vyššia ako 40 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom za rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol pracovný pomer alebo štátnozamestnanecký pomer. Trochu zložité, ale v skratke, k 1. januáru 2018 by to predstavovalo 40 % z 912 eur, čiže presne 364 eur 80 centov by si mohli zarobiť takéto zamestnankyne a zamestnanci a nemuseli by z toho odvádzať poistenie. Tým pádom by si aj privyrobili a zároveň zamestnávateľ by za nich nemusel odvádzať tieto poistenia.
Pri tvorbe návrhu zákona sme sa riadili obdobným princípom, ktorý sa uplatňuje pri úľave od odvodov aj pre dlhodobo nezamestnaných zamestnancov. Odpustením odvodov sa čiastočné úväzky pre zamestnancov súčasne sa starajúcich o dieťa finančne zatraktívnia. Zvýšenie očakávanej čistej mzdy zamestnanca bude predstavovať pozitívnu motiváciu k návratu na trh práce. Nízke využívanie flexibilných foriem zamestnávania na Slovensku návrh zákona adresuje aj na strane ponuky. Povedie totiž k podpore tvorby pracovných miest na čiastočný úväzok, ktoré tak veľmi na Slovensku potrebujeme.
Všetci chceme, aby mali rodiny viac detí. Čiastočné úväzky im môžu mierne pomôcť aj finančne, aj keď toto nie je naša hlavná motivácia.
Verím, že sa v tomto pléne nájde dobrá vôľa pre očividne prospešné opatrenie pre rodiny, a preto, milé kolegyne a kolegovia, vás prosím o podporu tohto návrhu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

19.9.2017 9:44 - 9:46 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne poslankyne, kolegovia poslanci, dnes k vám prichádzam s návrhom zákona, ktorý je prvým z balíka zákonov, ktoré predkladáme spolu s Jozefom Mihálom a Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Som veľmi rada, že práve Jozef Mihál a Lucia Ďuriš Nicholsonová prijali moje pozvanie a vytvorili sme spolu symbolický tím pre rodinnú politiku. V ňom chceme počas jesene postupne prinášať riešenia pre rodiny a vytvoriť poriadnu koncepciu rodinnej politiky, ktorá tu tak veľmi chýba.
Je pre mňa prekvapivé, že táto vláda má koncepcie takmer na všetko, ale dokument s dlhodobými cieľmi v tak kľúčovej oblasti, akou je rodinná politika, neexistuje, a pritom Slovensko čelí vážnym problémom, akými sú odchod mladých rodín do zahraničia, vysoká nezamestnanosť mladých žien, nedostupné služby v starostlivosti o malé deti a tiež nízka pôrodnosť. Práve tieto problémy máme v záujme systémovo riešiť. 
Prvou zmenou je oslobodenie rodičov, ktorí sa starajú o deti do šiestich rokov veku, od odvodového zaťaženia pri práci na čiastočný úväzok. Chceme tak pozitívne motivovať vyššími zárobkami najmä matky, aby nestrácali kontakt s pracovným prostredím. Zároveň chceme motivovať aj zamestnávateľov, aby takéto úväzky, alebo teda takéto pracovné pozície na čiastočné úväzky aj reálne vytvárali. 
Viac o tomto návrhu vám poviem v rozprave, do ktorej sa aj hlásim ako prvá.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.9.2017 18:59 - 19:00 hod.

Simona Petrík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2017 14:27 - 14:28 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ja len krátko zareagujem. Ja tu teraz neporovnávam pracujúcich a nepracujúcich, ktorí majú na to aké právo. Skrátka všetci sme ľudia s rovnakými právami a pokiaľ aj nepracujúci ľudia majú na to, aby si zaplatili zariadenie, poviem vám príklad, existujú matky alebo rodičia, ktorí majú zdravotné, veľmi seriózne zdravotné problémy. Liečia sa napríklad z rakoviny, sú v rekonvalescencii a nemôžu z tohto dôvodu pracovať a zároveň majú malé deti a nevládzu sa fyzicky o ne starať. Tak toto je presne napríklad jedna skupina ľudí, ktorá by presne toto potrebovala a sú to nepracujúci ľudia. A pokiaľ si to vedia zaplatiť, nemalo by to im byť odopierané.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.9.2017 14:15 - 14:27 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pani predsedajúca.
Vážené kolegyne a kolegovia poslanci, dovoľte mi vystúpiť k takzvanej jasličkovej časti novely o sociálnych službách, keďže práve riešeniu tejto časti novely som sa venovala posledný rok. A musím povedať, že som veľmi prekvapená, pán minister, že ste pri svojom úvodnom slove nepovedali ani slovo o tejto časti novely, ktorá je z môjho pohľadu veľmi dôležitá pre mnohé skupiny občanov na Slovensku, a preto ja túto prácu za vás rada urobím. A poďme sa teda spolu pozrieť na jasličkový zákon.
Jasličkový zákon vstúpil do platnosti 1. marca 2017 a po pol roku ho tu máme zas. Pol roka diskriminoval rodičov, deti a strašil zriaďovateľov. Tento polrok bol z môjho pohľadu úplne zbytočný. Na nedostatky jasličkového zákona som upozorňovala ešte počas jeho schvaľovania pred rokom, podávala som pozmeňujúce návrhy, spolu s Alianciou súkromných škôlok a jaslí sme spisovali petície, dokonca sa do toho vložil pán prezident, na záver sme tridsiati štyria poslanci podali podnet na Ústavný súd, aby sme si to teda zrekapitulovali všetko.
Domnievam sa, že práve toto podanie na Ústavný súd je dôvodom, prečo sme sa teraz dočkali ďalšej novely novely. Konanie pred Ústavným súdom totiž visí nad ministerstvom ako Damoklov meč a ak by mi dal Ústavný súd za pravdu, ministerstvo by bolo prinútené novelu stiahnuť, čo by pravdepodobne bolo veľké verejné poníženie. Som rada, že to na niečo bolo. Po ďalšom pol roku a vyše tisíckach pripomienok, ako už spomenula moja kolegyňa Gaborčáková, ktoré sa teda netýkali len tej jasličkovej časti, ale tak či tak takéto obrovské množstvo pripomienok v rámci MPK som hádam ani za svoju teda pomerne síce krátku politickú kariéru nezažila pri žiadnom zákone. Ale dočkali sme sa teda opravy. Môžem povedať, že k lepšiemu. Ministerstvo totiž prišlo s novelou, ktorá mení presne tie ustanovenia, ktoré sme napádali na Ústavnom súde.
Nerozumiem však, prečo sme si museli prejsť celým týmto prácnym procesom. Slovensko má príliš veľa problémov na to, aby sa desiatky ľudí, či sú to úradníci, zriaďovatelia jaslí až po poslancov, rok venovali oprave jedného nepodareného zákona. Pýtam sa, prečo ministerstvo práce nepočúvalo rodičov, zriaďovateľov a poslancov počas riadneho schvaľovania jasličkového zákona.
Čo sme teda dosiahli a v čom naša vláda ustúpila, v čom nie a aké zmeny to pre rodičov a deti znamená? Dovoľte mi, aby som vám o nich teda povedala.
V prvom rade aj deti nepracujúcich rodičov budú jasličkármi. Hurá! Do jaslí budú môcť dať po novom svoje deti aj nezamestnaní rodičia. Ministerstvo teda pristúpilo na to, aby aj deti rodičov, ktorí nepracujú alebo sa nepripravujú na zamestnanie, mohli dať svoje deti do jaslí. Diskriminácia nezamestnaných sa však úplne neruší, pretože prednosť na miesto v jasliach budú mať stále deti zamestnaných a študujúcich rodičov pripravujúcich sa na zamestnanie. Je to teda istý posun k lepšiemu, ale domnievam sa, že všetky deti by mali mať právo na rozvoj bez ohľadu na to, či ich rodičia pracujú alebo nepracujú. Preto som pripomienkovala návrh, aby medzi deťmi sa žiadne rozdiely nerobili.
Druhá vec, v ktorej ministerstvo ustúpilo nášmu tlaku, je fakt, že deti budú môcť zostať v jasliach až do konca školského roka, respektíve do 31. 8., aj keď dovŕšia alebo aj po dovŕšení troch rokov veku. Pôvodne by deti, ktorým zle vychádzajú roky a dosiahli by tým pádom vek tri roky v rozmedzí od septembra do decembra, museli opustiť jasle k 31. decembru a od januára by na cca toho pol roka do nástupu do škôlky rodina musela hľadať pre dieťa nové, alternatívne umiestnenie alebo opäť zostať doma, minimálne teda jeden z rodičov. Na tento nonsens som upozorňovala už od leta 2016. Tak konečne to na ministerstve vypočuli. Ak si spomeniete, jasličkový zákon mal ambíciu napomôcť zosúlaďovaniu rodinného a pracovného života. To pán minister častokrát opakoval. Toto opatrenie by však spôsobilo presný opak a aj ho spôsobuje aktuálne. Rodičia by nevedeli čo pol roka s dieťaťom a dieťa by muselo zasa si zvykať nakrátko na nový kolektív.
Tretia markantná zmena oproti aktuálnemu stavu je, že zmiešané zariadenia, ktoré sa teda starajú o deti aj do troch rokov, aj nad tri roky, budú môcť fungovať bez toho, aby sa museli zapisovať do registra sociálnych služieb, ktorý zaviedla pôvodná novela. Ale to len v prípade, že v tomto zariadení bude podiel detí mladších ako tri roky maximálne 25 percent. Na jednej strane to zachráni existenciu takzvaných detských centier, ktoré spravidla mávajú menej alebo len niekoľko detí mladších ako tri roky, na druhej strane tieto centrá tým pádom stále zostávajú bez akejkoľvek kontroly a nebude možné u nich garantovať kvalitu, ktorá bola jedným z hlavných faktorov vzniku novely. A keďže ich je na Slovensku pomerne veľa, takýchto detských centier zmiešaných, kvalitné zariadenia budú ponechané v jednom koši s tými nekvalitnými. Opäť jedno nedotiahnuté opatrenie.
Ďalšia zmena sa týka detských skupín. Ja ich tak pomenúvam, pretože, neurazte sa, ale starostlivosť o deti do troch rokov terénnou formou sociálnej služby je z môjho pohľadu zbytočne dlhý a neohrabaný názov. Čo sa zmenilo, je, že sa podarilo zvýšiť maximálny počet detí v takejto detskej skupine z troch na štyri, čo je stále bezpečný počet detí, o ktoré sa jeden dospelý, napríklad u seba doma, dokáže postarať a zároveň tým významne klesnú náklady rodičov na túto službu.
Tu sa ale pýtam inú otázku: Načo je nám všetkým táto kozmetická zmena, keď takmer nikto nevie, že tieto mnou a Českou republikou napríklad nazývané detské skupiny vôbec v zákone máme? V novele sú opísané veľmi vágne. Zo strany ministerstva neprebehla žiadna informačná kampaň, žiadna tlačovka. Doteraz som nevidela žiadnu brožúru, ktorá by jasne a zrozumiteľne vysvetľovala, ako majú postupovať tí, ktorí by si doma chceli zriadiť takúto detskú skupinu, napríklad niekde na dedine. Keby som si sem do pléna mohla doniesť vizuálne pomôcky, čo nemôžem, doniesla by som vám sem na ukážku brožúru z českého ministerstva sociálnych vecí práve o detských skupinách. Takto sa totiž robí informačná kampaň, ktorá má za úlohu po prvé oboznámiť občanov o nových možnostiach a po druhé motivovať ich, aby ich využívali. Pre porovnanie, v Českej republike je aktuálne zriadených viac ako 300 detských skupín a rozbehol sa aj ich pilotný projekt mikrojaslí. Toto všetko sa u nás zrejme udeje až vtedy, keď príde minister alebo ministerka, ktorý bude mať skutočný záujem o situáciu rodín na Slovensku a vytvorí poriadnu koncepciu rodinnej politiky.
Poďme teraz na to, čo sa nezmení. Nezmení sa vzdelávanie. Vzdelávanie sa pre deti v jasliach nebude musieť poskytovať. Tie isté dvojročné deti, ktoré navštevujú jasle, budú v podstate diskriminované v porovnaní s dvojročnými deťmi v škôlkach, pretože tie sú podľa školského zákona vzdelávané povinne. A to len preto, že celá táto oblasť jaslí spadla pod rezort ministerstva sociálnych vecí, ktoré, keď môžem citovať štátneho tajomníka Ondruša, "nemá kompetenciu zavádzať vzdelávanie". Okej, dobre vedieť, že na Slovensku sa občan nedožije medzirezortnej spolupráce, ktorá by vyriešila mnoho absurdít.
Novela zákona spravila aj jeden krok späť, a to kvôli intervencii detskej ombudsmanky Tomanovej. Pre jasle, kde sú deti do jedného roka, čiže veľmi maličké deti, ustanovuje povinnosť mať prítomného zdravotníckeho pracovníka, a to z dôvodu bezpečnosti. Bezpečnosť detí to síce nezvýši, ale službu to určite predraží. Zariadení pre tak malé detičky u nás nie je veľa. Ale, samozrejme, môžu sa vyskytnúť prípady, kedy túto službu rodina potrebuje. Táto služba sa teraz stane pre nich oveľa nedostupnejšou z finančných dôvodov, pretože zaplatiť zdravotnú sestru bude znamenať pre zariadenia podstatne vyššie náklady. Každý, kto má doma malé dieťa, predsa tiež nemá pri sebe zdravotnú sestru. Ak by sa, nedajbože, niečo v jasliach naozaj stalo, zdravotná sestra so sebou nemá také zdravotnícke vybavenie pre okamžitý zásah a aj tak by bolo potrebné volať rýchlu zdravotnícku pomoc. Okrem toho vyštudovaná zdravotná sestra automaticky nerovná sa zároveň osoba, ktorá je spôsobilá starať sa o tak maličké deti. Teda nútiť zariadenia zamestnávať tento typ zamestnanca je z môjho pohľadu úplná zbytočnosť a ukazuje to na neznalosť reálnych potrieb rodín a ich detí.
Ak tento zákon prejde parlamentom, nová právna úprava teda po novom začne platiť od 1. 1. 2018. Dovtedy deti nezamestnaných rodičov nie sú do škôlok prijímané a sú diskriminované. To sa aktuálne deje. Medzi rodičmi a zriaďovateľmi jaslí zostal obrovský pocit neistoty a chaosu, čím sa teda majú vôbec riadiť. Považujem za zastaralý pohľad, že ministerstvo len prijme zákon a potom čaká, že občania a úrady si ho všetci preštudujú a automaticky sa ním začnú riadiť. Ja verím, že povinnosťou moderného štátu je komunikácia s dotknutými skupinami. Z praxe viem, že zriaďovatelia majú problém pochopiť, čo všetko musia zmeniť a aké nové doklady pre registráciu jaslí majú podľa nového zákona doložiť. Ten zákon je naozaj skutočne veľmi obsiahly a komplikovaný. Mnohí mi píšu. Taktiež na VÚC panuje chaos. Úradníci si pýtajú doklady, ktoré podľa najnovšej novely zákona si pýtať nemôžu a podobne. Ministerstvo s nimi zrozumiteľne nekomunikuje, úradníci na VÚC majú kraj od kraja rôzne požiadavky a poskytujú protichodné informácie a inštrukcie. Prípadne radšej odporučia zariadeniam zatiaľ nič nerobiť alebo tým, ktorí sa len chystajú napríklad začať podnikať v tejto oblasti, radšej odporúčajú v tomto momente nezačať.
Na záver chcem povedať, že napriek chybám, ktorých sa minister Richter pri tomto zákone dopustil, je pravda, že ich teraz aspoň čiastočne napráva. Žiaľ, neskoro a nedostatočne. Zákon už teraz negatívne ovplyvňuje životy mnohých ľudí. Nemali by zákony robiť presný opak? A preto nemôžem a nebudem hlasovať za tento návrh.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.9.2017 13:05 - 13:06 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja žiadam zaradiť do programu bod – Informácia podpredsedu vlády Slovenskej republiky a ministra vnútra Slovenskej republiky o dôvodoch nedodržania lehoty ustanovenej v čl. 80 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky. A odôvodňujem to tým, že ešte dňa 10. júla 2017 som podala interpeláciu podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra Slovenskej republiky vo veci združovania práva mladých. Odpoveď na interpeláciu som doteraz nedostala, ani v lehote teda predpokladanej Ústavou Slovenskej republiky a došlo k jej prekročeniu až o dvojciferný počet dní. Článok 80 ods. 1 je ustanovenie, ktoré zaručuje každému poslancovi Národnej rady právo dostať od interpelovaného odpoveď na interpeláciu v lehote do 30 dní, z čoho možno implikovať povinnosť interpelovaného odpovedať na interpeláciu v tejto ústavnej lehote. A pokiaľ člen vlády Slovenskej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 10:48 - 10:49 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja z tohto miesta len poďakujem kolegovi Dostálovi za jeho slová a musím povedať, že som mala presne podobnú skúsenosť, že som si myslela, že to v podstate možné je a zistila som, že to možné nie je, a preto som si práve povedala, že by bolo vhodné to napraviť.
Takže opäť len opakujem, jednoduché opatrenie, ktoré nezaťaží náš rozpočet, pomôže mnohých mladým rodinám aj z toho hľadiska, že tie práce v dnešnej dobe sú, rôzne pracovné pozície sú oveľa flexibilnejšie, ako boli v minulosti. Takže je jednoduchšie pre tých rodičov si vyriešiť to, že dajme tomu polovicu OČR-ky bude doma jeden a polovicu druhý. Dokonca to bude vyhovovať aj ich zamestnávateľom, takže je to naozaj aktuálna situácia. Riešilo by to tento problém veľmi jednoducho a elegantne.
Takže ešte raz aj ja z tohto miesta a z pozície faktickej poznámky prosím o vašu podporu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 10:44 - 10:45 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi Mihálovi za podporu, podporné slová. Ja len ešte k tej administratívnej časti doplním, keďže sme to diskutovali na ministerstve. Naozaj to bude nejaká tá administratívna záťaž nielen na tých zamestnávateľov, ale aj na tú Sociálnu poisťovňu, ktorá bude musieť riešiť ako keby dvakrát podanie žiadosti o OČR-ku od dvoch rodičov. Ale úprimne vám poviem, mne to prišlo až smiešne, že sa o tom naozaj rozprávame, pretože to je minimum, čo sa vyžaduje pri takejto nejakej úprave, a táto krajina funguje administratívne na oveľa zložitejších princípoch pri iných situáciách.
Včera som si bola podať žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa a poviem vám, tak to bol zážitok, toľko papierov som pokope už dávno nevidela, ktoré som musela vyplniť, a to boli papiere, ešte ktoré, ja som ešte priniesla vyplnené papiere so sebou, čo som si myslela, že to už mám teda, ale nie.
Takže pokiaľ sa tu bavíme o nejakej administratívnej záťaži, to považujem za veľmi chabý argument a v tejto situácii naozaj irelevantný. Takže toľko.
Ďakujem.
Skryt prepis