Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2018 o 13:44 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 14:34 - 14:35 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vďaka Milan, perfektne si to povedal.
K tej pani Beňovej, keď si ju spomenul. V európskom parlamente hlasovala za kvóty pre migrantov spolu s ďalšími europoslaneckými slovenskými zradcami.
K tým novinárom by som podotkol. Jeden taký sa volá Šimečka, kamarát Kisku, ktorý sám vyhlásil, že George Soros je jeho kamarát. Ten George Soros, alias György Schwartz, ktorý okrádal vlastných Židov počas vojny.
A teraz vycvičené osôbky tohto Schwartza: Bútora, Šebej, Hríb, Lipšic, Radičová, Demeš, Kukan, Mikloš, Osuský, Gál, Mesežnikov, Dzurinda, Mikloško, Smatana, Starinský, Lajčák, Kusý, Wienková, Orlovský a mnohí ďalší. Ale zakončil by som to Havranom, ktorý ako taký čierny vták Ojoják špiní v televízii.
A keď si myslíš, že Soros je zlosyn, ja si to nemyslím, ja si myslím, že je prevtelený satan.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 13:44 - 13:45 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem, Marian, že si ma doplnil.
A, pán Žarnay, takéto situácie sa často stávajú, napríklad keď sú verejné, verejnosť keď sa dostane na zastupiteľstvá. Nebudem zachádzať do podrobností, bol som na jednom takom verejnom zastupiteľstve v nemenovanej obci, kde žije tzv. minoritná spoločnosť. No, si neviete predstaviť, ako sa tam rokovalo, keď tam bola verejnosť. Vulgarizmy tam lietali ako muchy okolo niečoho a dokonca jedna občianka stiahla aj gate, hej, a ukázala. Čiže asi tak by to vyzeralo. Ja si to viem živo predstaviť a nemyslím si, že preháňam. Mám skúsenosti.
Nie o vás hovorím, pani Cigániková.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.5.2018 13:37 - 13:41 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, tento návrh zákona má za cieľ urobiť poriadok pri výberových konaniach na pozíciu riaditeľa škôl, zvýšenie dôveryhodnosti, transparentnosti. Cieľ návrhu tohto zákone je určite dobrý. Má však vo vašom podaní, pán Žarnay, jednu obrovskú chybu. Je to vypočutie kandidátov za účasti verejnosti, čo ja osobne si neviem dosť dobre predstaviť v oblastiach s nižšou vzdelanostnou úrovňou obyvateľstva, ba priam absolútnou zaostalosťou. A v prípade takýchto akože divákov pri výberových konaniach s určitosťou blížiacou sa ku 100 percentám dôjde určite k zmätkom, ovplyvňovaniu, hrubému nátlaku, kriku, vreskotu a narúšania verejnému poriadku v rámci tohto konania.
Bežná prax pri realizácii výberových konaní na pozíciu riaditeľa školy to potvrdila v regiónoch, kde je koncentrovaná takzvaná minoritná spoločnosť a tam nebola ani dokonca, tam neboli ani diváci, ktorých by ste tam chceli dať.
Ste podľa môjho názoru absolútne izolovaný od regiónov, ktoré sú kriticky skúšané neschopnosťou všetkých ponovembrových vlád vyriešiť situáciu v školstve, zvlášť v regiónoch, kde je tá vzdelanostná úroveň nižšia a kde zloženie obyvateľstva vďaka subjektívnym aj objektívnym príčinám zabraňuje realizácii aj najjednoduchších úprav, noviel a zákonov do praxe.
Pán navrhovateľ, vy ste zabudol, že Slovensko nekončí v perimetri 30 km od pomyselného bodu kružnice od hlavných centier Slovenska, to je od Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc. Niektorí ľudia, tzv. reformátori, žiaľ, aj vy medzi nich patríte, ste zabudli, že Slovenská republika a náš národ žije nielen v Bratislave a v týchto veľkých centrách, ale väčšina národa žije a pracuje mimo týchto centier.
Musím vám povedať, je to názor veľkej časti obyvateľstva, ktorá, žiaľ, nemá možnosť pertraktovať svoje názory a životné skúsenosti v médiách, ako majú túto možnosť rôzni kaviarenskí povaľači, falošní humanisti a tzv. reformátori. Títo doviedli školstvo a tiež všetky aspekty normálneho života, vďaka ktorému naša európska civilizácia prežila aj napriek problémom a kataklizmám, do terajšieho absolútneho marazmu.
A teraz to dám tak pokope. V oblastiach, o ktorých hovorím, je bežná takáto situácia: Niektorí "spoluobčania" nevedia pochopiť rozdiel medzi strednou a vysokou školou. Oni dokonca nevedia pochopiť ani rozdiel medzi strednou školou, ktorá poskytuje výučný list a ktorá poskytuje maturitu. Oni si dokonca pletú maturitu s vysokoškolským vzdelaním. Dokonca ani nemajú, samozrejme, žiaden základný myšlienkový pochod alebo vedomosť o tom, čo je titul bakalár alebo titul magister. A vy vo vašom návrhu zákona chcete, aby bola takáto , vzdelaná, v úvodzovkách vzdelaná, časť spoločnosti pri výberových konaniach. Častokrát budú pri tých vašich výberových konaniach starostovia a poslanci, ktorí nemajú veľakrát ani skončenú základnú školu, poprípade nemajú dokončenú ani učňovskú školu. Sú prípady, keď starostovia a poslanci a tiež tá vaša potencionálna verejnosť je úplne negramotná.
Nechcem paušalizovať, ale keby ste vy ako osoba, a nie ako osoba z tzv. etickej komisie novej nemenovanej strany, chceli príklady na takýchto negramotných poslancov, starostov a občanov, tak vám ich s radosťou poskytnem. Urobím to s radosťou a môžem len dúfať, že by som váš naivný idealizmus trošku schladil.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.5.2018 13:22 - 13:24 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 877. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.
Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Prosím, pani predsedajúca, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 13:15 - 13:15 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za slovo. Tak, pán Dostál, vy ste odtrhnutý od reality. Keby som vás vzal učiť do mojich bývalých škôl, do troch mesiacov by ste bol v Pezinku, ale nie ako ja včera na súde, ale v liečebni.
A k pani Zimenovej, áno, mám určité stereotypy a myslím si, že klasická stará, dobrá škola bola dobrá škola. Ďakujem.
Skryt prepis
 

25.5.2018 13:06 - 13:11 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia. Vážená pani Zimenová, prepáčte, neberte túto moju rozpravu osobne, bude trochu tvrdá. Pani Zimenová, toto je ďalší pokus uškodiť deťom. Pozorne som preštudoval návrh, váš návrh zákona, ktorý má vraj odstrániť diskriminujúcu jazykovú bariéru, na ktorú vraj vo vzdelávaní narážajú žiaci hovoriaci iným materinským jazykom. Navrhujete vytvorenie špeciálneho vzdelávacieho programu výučby slovenského jazyka. Žiaľ, vo svojej slniečkarskej aktivite a inovatívnej aktivite neznalosti reálneho stavu v mnohých regiónoch Slovenska máte, žiaľ, typicky zjednodušený kaviarenský pohľad na realitu, ktorá je často tvrdá, a nebojím sa povedať, až brutálna. Vysvetlím vám prečo.
Tento váš návrh zákona nerieši a vôbec nerozlišuje školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny a školy, kde je zmiešaná populácia, napríklad slovensko-maďarská, slovensko-rómska a sú školy, kde je populácia slovensko-maďarsko-rómska. Neberiete tiež ohľad na oblasti, kde dokonca materinská reč je zmiešanina rómskeho a maďarského jazyka.
Tento váš návrh zákona prináša obrovské, obrovské množstvo absolútne neriešiteľných problémov, zvlášť na naše slovenské pomery. Slovenská republika nemá príjmy ako nejaká ropná veľmoc, aby mohla riešiť takéto náročné projekty, ktoré sú veľmi komplikované a ktoré dáte na papier a vôbec si neuvedomujete, žiaľ, vo svojej naivite, zložitosť toho. Odvolávate sa napríklad na rómskych žiakov, ktorí sú vraj znevýhodnení. Udávate aj prekrútené, povedal by som, až zavádzajúce názory zo správy Amnesty International 2017, ktorá vôbec nezohľadňuje pri preraďovaní detí do špeciálnych škôl zaostalosť, geneticky danú, častokrát vyplývajúcu z incestných vzťahov, generačnému alkoholizmu a požívania prchavých látok. Ak by ste tomu nerozumeli, tak ja vám to vysvetlím po lopate. Dieťa, ktoré sa narodí 14-ročnej matke a otcovi, ktorí fetujú od ôsmich rokov, a tak isto aj fetovali ich rodičia, aj starí rodičia, tak také deti sa do špeciálnej školy nedostanú vďaka tomu, že ich rodičia neučili slovenčinu od narodenia, ale preto, že sú naozaj mentálne zaostalé. Takéto deti, ktorých rodičia, starí rodičia a prastarí rodičia fetovali v 70. a 80. rokoch čikuli, to bol taký čistiaci prostriedok, v 90. rokoch fetovali toluén a teraz neviem, čo fičí, ale určite nejaké lepidlá, tak takýmto deťom už nepomôže nič ani svätená voda. Sú nevzdelávateľné a jediné, čo sú schopné sa naučiť, sú jednoduché manuálne práce, systém metla, krompáč, lopata a fúrik.
Neviem si predstaviť aj vďaka skúsenostiam s integrovanými žiakmi, kde je obrovský problém s disciplinovanosťou v triede, aj keď je tam, povedzme, asistent či asistentka učiteľa. Samozrejme nemyslím tým telesne postihnuté deti, ale deti so širokou škálou porúch učenia a veľmi nízkeho intelektu.
Váš návrh zákona v konečnom dôsledku priam predpokladá niekde aj troch učiteľov, lebo taký záver mi z toho vychádza. Každého ovládajúci jazyk v danej zmiešanej triede a k tomu ešte iné plány, iné osnovy, jednoducho čistý chaos. Alebo si predstavujete v zmiešaných školách triedy so žiakmi podelených podľa národností či etnika? Však to by si nedovolil ani taký apartheid.
Keby som si k tomu predstavil, dokonca ani si nemusím predstaviť také školy, kde v jednej triede sedia slovenské, maďarské aj rómske deti a tiež s nimi v triede sú tri, štyri integrované deti s určitým variantom určitých porúch, čiže v jednej triede sú tri triedne knihy a tri klasifikačné hárky, poznám z vlastnej skúsenosti, tak to je už silná káva. Ešte tam keby sa realizoval špeciálny program na učenie slovenského jazyka, učiteľ by sa zbláznil.
Každopádne si ale myslím, že každý rodič v Slovenskej republike, keď je svojprávny, má ovládať jazyk štátu, v ktorom žije. Myslím si, že váš návrh diskriminuje slovenské deti a dokonca uráža maďarskú a rusínsku menšinu, ktorú vlastne vaším návrhom dehonestujete za neschopných učiť sa dvojjazyčne od mala. Poznám veľa bežných rodín, kde je materinská reč, či rusínsky jazyk. S niektorými som sa aj rozprával a boli to dokonca učitelia a oni si ťukali na čelo. Váš návrh je nezmysel, vyplývajúci z toho, s prepáčením, že niektorí ľudia sú odtrhnutí od reality. Prepáčte.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 13:04 - 13:05 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem. Pani Zimenová, Rusíni nemajú žiaden problém so slovenčinou. Poznám pomery na severovýchode Slovenska, do škôl už prichádzajú dvojjazyčné deti, keď ich tak mám nazvať. Mám tam rodinu, takže viem, o čom vám teraz hovorím, a zvyšok vám poviem v rozprave. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.5.2018 12:43 - 12:44 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 956. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.5.2018 12:21 - 12:23 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 955). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu zákona je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona, odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla sa na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Prosím, pani predsedajúca, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.5.2018 16:02 - 16:03 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Zemanová, povedali ste, že navrhujete, že konzumácia mäsa zo spoločenského zvieraťa je zakázaná. Pre mňa je to taký úsmevný zákaz, pretože vymožiteľnosť tohto zákazu bude blížiaca sa k nule. Ako chcete kontrolovať nekontrolovateľné požieranie psieho mäska v osadách, kde sú nekontrolovateľné množstvá psov nekontrolovaných prostredníctvom čipov? Sú kapacity vystavať útulok pri každej väčšej osade? A aj keď ich vykastrujete, napríklad v Plaveckom Štvrtku, myslíte si, že potom neskončia takto vykastrovaní pri večernom bašáveli na pekáči? Nemáte zlý návrh, ale je nevymožiteľný v Plaveckom Štvrtku, Sečovciach, Veľkej Ide a v desiatkach ďalších osád.
A ešte jedno. Kto bude čipovať financovanie psov, ktorí voľne žijú pri domoch v osadách? A každý osadník vám povie takto: „Dyk ja náne džuklo.“ To som vám povedal v reči týchto osadníkov.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis