Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

11.5.2017 o 18:03 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2017 18:48 - 18:50 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som dúfal, že pán poslanec Dostál zmení svoj názor, ale ako sme boli teda svedkami všetci, nezmenil. Spomínal, že diskriminácia, teda pojem diskriminácia s tým, že by sme diskriminovali iné osoby členských krajín Európskej únie kúpiť si u nás pôdu.
Viete, čo je diskriminácia? Diskriminácia sú, je vlastne momentálne nastavenie Európskej únie, aj čo sa týka dotácie priamych platieb poľnohospodárov. Už dávno takéto dotácie mali byť vyrovnané. Dnes stále naši poľnohospodári dostávajú len zlomok toho, čo dostávajú poľnohospodári v iných členských krajinách Európskej únie. Hovorím o západoeurópskych farmároch. Naši poľnohospodári im nemôžu konkurovať, to je diskriminácia. Keďže naši farmári nedostávajú takéto dotácie, samozrejme, nemajú ani dostatok finančných prostriedkov, aby mohli nakupovať a vykupovať pôdu. Preto farmári európskej, zo starých štátov Európskej únie vykupujú slovenskú pôdu, resp. pôdu v krajinách z východného bloku. A to je podľa mňa chyba, to je diskriminácia. Tam by diskriminácia naozaj nemala byť, priame platby, dotácie by mali byť rovnaké v celej Európskej únii a potom sa môžme rozprávať o tom, akým spôsobom zabezpečíme rovnoprávnosť a rovnosť šancí a rovnosť možností v poľnohospodárskom sektore.
Mňa takisto vytáča, a už mám málinko času, že to sa týka hlavne aj potravín, aj dovozu, aj výroby potravín. Je neuveriteľné niečo, akým spôsobom my fungujeme. A vlastne týka sa to aj potravinovej sebestačnosti a potravinovej bezpečnosti ako takej, ale o tom potom neskoršie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2017 18:29 - 18:29 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ja chcem poďakovať pánovi kolegovi poslancovi Feckovi za jeho slová. Myslím si, že naozaj pri ochrane slovenskej pôdy by sme mali dať bokom všetci poslanecké, resp. politické tričká. Naozaj sa jedná o ochranu našej, našej pôdy, keď raz o ňu prídeme, už ju naspäť nezískame. To je nezvratný proces. Takže ja mu chcem naozaj poďakovať a dúfam teda, že presvedčí aj ďalších svojich opozičných kolegov a prípadne aj tých, ktorí s tým nesúhlasia, majú s tým problém. Dúfam teda, že zmenia svoj názor, a verím teda, že aj pán poslanec Dostál, ktorý teraz bude vystupovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.5.2017 18:03 - 18:06 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené panie poslankyne, páni poslanci. Pôda je naším národným bohatstvom. Je to nenahraditeľný zdroj. Dáva nám prácu, dáva nám potraviny, živí nás a zároveň je to atribútom našej štátnosti. Štát charakterizuje jeho obyvateľstvo, štátna moc a suverenita alebo aj zvrchovanosť a územie. Treba si aj uvedomiť, že bez pôdy by tu nikto z nás nebol. Pôda je nenahraditeľný, neprenosný a živý organizmus, ktorá plní jednu zo základných potrieb života. V minulosti aj teraz vlastne sa vedú kvôli pôde vojny. Naši predkovia pre ňu zomierali. Otázka je, keď v prípade, ak stratíme kontrolu nad našou pôdou, čo bude s ďalšími generáciami nás Slovákov, prípadne občanov Slovenskej republiky? Budeme bezzemkami vo vlastnom štáte?
V súčasnosti je pôda definovaná ako tovar. Akýkoľvek iný tovar, ktorý si kedykoľvek môžte kúpiť, preniesť, vyrobiť, skopírovať, a podľa nášho názoru pôdu takto charakterizovať nemôžme a nesmieme. Z tohto dôvodu predkladáme návrh ústavného zákona, ktorým chceme pôdu zadefinovať ako neobnoviteľný prírodný zdroj, ktorý by mal požívať osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti. Samozrejme, táto ústava, novela ústavy nezachráni našu slovenskú pôdu hneď, ale na ňu by potom malo nadväzovať prijatie ďalších právnych predpisov, ktoré by pomohli ochrániť a vlastne aj našu pôdu zadefinovať ako vlastne, aby bola teda viacej chránená a aby aj ľudia si uvedomovali a mali lepší vzťah k pôde.
Preto sme veľmi radi, že v prvom čítaní tento návrh ústavného zákona získal 112 hlasov, a veríme tomu, že aj v druhom a treťom čítaní získa minimálne takúto podporu. Tento návrh ústavného zákona bol diskutovaný s viacerými či už s poľnohospodárskymi, potravinárskymi komorami, s vidieckymi platformami, bol predmetom rôznych diskusií a predpokladám teda, že tento ústavný návrh zákona, ako som už spomínal, získa vašu podporu, priazeň a bude prijatý.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 11.5.2017 17:05 - 17:05 hod.

Tibor Bernaťák
Ďakujem veľmi pekne. Ja mám informáciu, že uverejnený bol, priznám sa, nekontroloval som to osobne, tento pozmeňujúci návrh bol daný organizačnému už dneska v doobedňajších hodinách, takže predpokladám, že uverejnený asi bol. A takisto ja ho vidím, mám ho tu pred sebou, dostal som ho takisto v písomnej forme, takže nerozumiem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.5.2017 15:42 - 15:42 hod.

Tibor Bernaťák
Ja len kratučko. Ja chcem naozaj v mene poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany poďakovať za spomínané slová aj za podporu tohto návrhu zákona a dúfam teda, že táto naša novela pomôže a myslím si, že určite pomôže všetkým občanom. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.5.2017 15:30 - 15:33 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, panie kolegyne poslankyne a páni poslanci, predkladaný návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov, reaguje na súčasné ustanovenia v prípade fikcie doručenia do vlastných rúk pre občanov, ktorá podľa teda nášho názoru je voči občanom svojou právnou úpravou nespravodlivá, nakoľko nezohľadňuje skutočný deň prevzatia písomnosti na pošte počas úložnej lehoty vo všeobecnom správnom konaní podľa správneho poriadku.
V prvom čítaní už tu bola taká menšia diskusia o tom, že tento návrh z dielne Slovenskej národnej strany je veľmi dobrý a podporili ho aj opoziční poslanci. Takže sme naozaj radi, že tento návrh získal v prvom čítaní podporu aj zo strany opozičných kolegov. Ja len zostručním, jedná sa vlastne o to, že keď fyzická osoba, občan dostane rozhodnutie správneho orgánu a je napríklad na dovolenke, dostane do schránky žltý lístok a posledný 18. deň príde na poštu, vyzdvihne si vlastne túto zásielku, nejaké rozhodnutie správneho orgánu, podľa doteraz platného ustanovenia správneho poriadku sa pokladá za doručené takéto rozhodnutie na tretí deň od uloženia na pošty. To znamená, že keď si ho niekto vyzdvihne na 18. deň, beží mu už posledný deň 15-dňovej lehoty na prípadné odvolanie sa voči takémuto rozhodnutiu. A z tohto dôvodu vlastne my chceme a reagujeme teda na túto nespravodlivosť a chceme teda, aby doručenie takýchto písomností bolo vlastne zabezpečené iným spôsobom.
Ja aj uvediem, že na výbore ústavnoprávnom som aj predniesol pozmeňujúci návrh k tomuto návrhu, pretože sme ešte diskutovali aj s ministerstvom vnútra, s úradom podpredsedu vlády, aby sme to, čo spomínal aj pán kolega vlastne v rozprave v prvom čítaní, aby sa trošku zjednotila aj tá úprava týkajúca sa doručovania. Takže my sme na to aj reagovali a po dohode vlastne sme pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom v ústavnoprávnom výbore upravili toto ustanovenie, a to tak, že je to vlastne v súlade aj s ustanoveniami civilného sporového poriadku, čiže bude to v podstate totožné. A síce bude to takým spôsobom, že ak si adresát nevyzdvihne písomnosť počas uloženia na pošte, písomnosť sa považuje za doručenú dňom vrátenia nedoručenej zásielky správnemu orgánu, aj keď sa o tom adresát nedozvedel. To znamená, nie je tá fikcia už 18. dňom, ale keď túto zásielku dostane správny orgán ako nedoručenú, vtedy sa vlastne to pokladá za doručené. Takže toto je vlastne zhruba návrh novely správneho poriadku a poprosím vás o jeho podporu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2017 15:27 - 15:29 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne. Samozrejme, ja vám nemôžem brať váš pohľad na novelu tohto zákona, čo sa týka systematizácie a nejakej systémovosti. Bolo už ohlásené viackrát, že sa bude novelizovať jednak zákon o politických stranách, ale aj tento zákon, čiže predpokladám, že v rámci neho a v rámci diskusie k nemu bude tá systematizácia, ako teda navrhujete zrejme, resp. si ju predstavujete, bude, bude určite zrejme riešená.
A čo sa týka toho jedného roka, ja som už aj spomenul, že nie je to celkom pravda, že je to jeden rok, pretože tam ten rozdiel je naozaj pár mesiacov, že netýka sa to celého roka. A myslím si, že sám som členom Ústrednej volebnej komisie ešte podľa starého zákona a nie som členom Štátnej volebnej komisie, ale sú obce, dediny, kde v podstate sú buď obce a dediny, kde nie sú vôbec kandidáti žiadni, alebo sú, a to je trvalý stav, proste tam sa pravidelne opakujú voľby bez toho, aby bol vôbec niekto zvolený. Takže ja vidím skôr problém v tomto.
Ale čo sa týka samotnej novely, nemyslím si, že by až takým spôsobom ohrozila nejakú funkčnosť miest a obcí. Naozaj týka sa pár mesiacov a to riziko, resp. tá taká dvojkoľajnosť kolízie volebných zákonov starého, nového je podľa môjho názoru a názoru mojich kolegov dosť vážna. Takže to je vlastne hlavný dôvod, prečo sme predkladali tento návrh.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2017 15:20 - 15:24 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem. V prvom rade chcem poďakovať pánovi poslancovi za blahoželanie a teda len pripomeniem aj ďalších, ktorí majú dneska narodeniny, ešte raz pána Matoviča, pána Šebeja a pána ministra Kaliňáka. Zaujímavá, zaujímavé zloženie.
Čo sa týka samotného návrhu zákona. Voľby do samosprávy obcí sa konali 15. 11. 2014. Ďalšie budú samozrejme zrejme 3. 11. alebo 10. 11. 2018 a tieto voľby sa budú konať už podľa nového volebného zákona 180/2014. Najbližšie doplňujúce voľby sú už vyhlásené na 14. 10. 2017 rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Navrhovaná novela hovorí o vyhlásení nových volieb najneskôr do 31. 10. 2017, pričom predseda Národnej rady vyhlási voľby a určí deň volieb najneskôr 90 dní pred ich konaním. Z vyššie uvedeného vyplýva, že tzv. nové voľby, pravda, za predpokladu, že sa táto novela prijme, budú 27. 1. 2018, to je posledná možnosť, sobota, teda aby sa dodržalo 90 dní. Čiže nie je pravda, že to bude celý rok.
Ďalej, nový zákon, resp. navrhovaná novela, ak by nebolo moratórium, 6 mesiacov pred uplynutím starého volebného obdobia by vlastne, je vlastne moratórium, nemôžu sa konať žiadne doplňujúce voľby, to je 15. 8., pardon, pardon, 15. 5. 2018 s tým, že doplňujúce voľby by sa mohli konať o 90 dní, to znamená 15. 8. 2018. Ale to už koliduje zase s novým volebným zákonom č. 180/2014, pričom tam je viacero vecí, týka sa to transparentnosti volieb, transparentného účtu, nakladania s finančnými prostriedkami a takíto kandidáti by potom mohli byť aj zvýhodnení. Takže nie je to len vyslovene nejaký účelový lex Raši, ako tu bolo povedané, ale naozaj dotýkame sa tu aj iných zákonov, ktoré upravujú voľby, volebnú kampaň, a z tohto dôvodu vlastne aj tento návrh zákona bol daný.
Zároveň ešte teda v druhej časti by som chcel podať pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Tibora Bernaťáka k tomuto návrhu zákona, pretože tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh by sa mal týkať úpravy, ktorou by sa výslovne zavádzala možnosť subjektov delegujúcich členov štátnej komisie prijať rozhodnutie, na základe ktorého zanikne funkcia nimi delegovaného člena štátnej komisie. Navrhovaná úprava sleduje obdobný úmysel, aký je už zavedený v platnom znení ustanovenia § 13 ods. 6 písm. d) tohto zákona, avšak týmto sa primerane rozšíri aj o situácie, kedy počas funkčného obdobia štátnej komisie nedôjde k zmene pomerov politických síl. Prečítam teraz samotné znenie pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu.
Takže pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Tibora Bernaťáka k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Tibora Bernaťáka, Martina Glváča, Dušana Jarjabka, Tibora Glendu a Bélu Bugára na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 451).
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Tibora Bernaťáka, Martina Glváča, Dušana Jarjabka, Tibora Glendu a Bélu Bugára na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa dopĺňa takto:
V čl. I sa dopĺňa nový novelizačný bod 1, ktorý znie:
"1. V § 13 sa ods. 6 dopĺňa písm. e), ktoré znie:
e) na základe rozhodnutia toho, kto ho delegoval.".
Doterajšie znenie novelizačného bodu sa označuje ako bod 2.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

10.5.2017 18:53 - 18:55 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, navrhovanou zmenou zákona o podmienkach výkonu volebného práva navrhovatelia, teda my, sledujeme cieľ, aby v prípade potreby vykonania tzv. nových volieb podľa § 48 zákona č. 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí v znení neskorších predpisov sa vykonávali tak, aby nezasahovali do prípravy všeobecných volieb do orgánov samosprávy obcí v roku 2018 a nekolidovali najmä s lehotami uvedenými pre vykonanie všeobecných volieb v súvislosti s právami a povinnosťami kandidujúcich subjektov vo volebnej kampani podľa zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani a o zmene a doplnení zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov.
Takže vzhľadom na uvedené vás poprosím o podporu tohto návrhu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

10.5.2017 18:52 - 18:53 hod.

Tibor Bernaťák
Termín hlasovania bude zajtra o 11. hodine.
Skryt prepis