Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.6.2018 o 12:25 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 12:25 - 12:27 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcela by som aj ja požiadať pána ministra, aby tieto návrhy, ktoré vychádzajú z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, aby nad nimi ešte premýšľal, rokoval, pretože takto navrhované zmeny v stavebnom sporení naozaj len prinesú prudký pokles záujmu o tento nástroj. V podstate je to likvidácia fungujúceho produktu na získanie bývania a vláda nedáva žiadne iné, žiadnu inú alternatívu, žiadne iné možnosti, žiaden iný nástroj. Akoby stále zabúdate na rodiny. Ale teším sa teraz, že sme schválili tzv. doložku vplyvov, kedy sa budú musieť naozaj aj vyhodnocovať, aký vplyv má navrhnutý zákon na rodinu a manželstvo, takže myslím si, že takýto návrh s takýmito niektorými opatreniami bude mať naozaj veľmi negatívny vplyv na rodinu.
Úplne opačný trend v podpore bývania pozorujem v susedných krajinách, prijímajú viac riešení na podporu bytovej situácie rodín, a preto už len podporujem teda kolegu Hegera, aby ste podporili tieto naše pozmeňujúce návrhy, ktoré budeme teda predkladať v druhom čítaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 10:25 - 10:25 hod.

Anna Verešová
Ďakujem za vašu pripomienku. Áno, kauza Čistý deň, to je jedno bolestné memento a jedna bolestná obrovská čierna škvrna bude v histórii našej republiky, nášho Slovenska, pretože sme neochránili deti. Toto bude vždy škvrna.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.6.2018 10:10 - 10:23 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán prokurátor, vážené kolegyne a kolegovia, už niekoľko rokov sa generálny prokurátor vo svojich správach osobitne venuje problematike domáceho násilia. Oceňujem, že často je poslednou inštanciou, ktorá sa berie vážne a vo viacerých prípadoch dosiahol aspoň začatie konania alebo stíhanie, stíhanie podozrivých páchateľov. Opakovane vo svojich správach pripomína, že domáce násilie nie je trestnoprávne dostatočne zadefinované.
Chcem pripomenúť, že už v minulosti poslankyne Národnej rady Šípošová a Jurinová reagovali na túto skutočnosť tým, že problém nie je v definícii. Každý trestný čin môže byť domácim násilím, pokiaľ je páchaný blízkou osobou a spĺňa ďalšie kritériá. Preto tieto moje kolegyne navrhovali ako vhodnejší termín násilie páchané blízkou osobou. Čiže definované subjektom, nie objektom trestného činu týranie blízkej osoby. Takýto termín používa aj smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorou sa stanovujú minimálne normy v oblasti práv, podpory a ochrany obetí.
Rovnako sa zmieňovali aj o tom, že pokiaľ je to problém pri zostavovaní štatistík, dalo by sa to technicky riešiť bez zásadnejších zásahov do redefinície skutkových podstát v podstate technickými úpravami.
Treba však povedať a oceniť, že v správe za minulý rok vidieť podstatne hlbší náhľad do problematiky a lepšie pochopenie javu domáceho násilia, čo naozaj oceňujem, nakoľko som 20 rokov pracovala s obeťami domáceho násilia. Citeľne, si však myslím, že absentujú dostatočne kvalitné, cielené a moderné realizované školenia profesionálov, teda tých, ktorí pracujú v orgánoch alebo orgánov činných v trestnom konaní a ďalších. Dúfali sme, že aj tento problém sa aspoň trochu načne, by som povedala. Zákon o obetiach trestných činov, že začne tento zákon, prijatý zákon o obetiach trestných činov, ktorý je účinný od 1. januára 2018.
Musím však povedať, že aplikačná prax nie je dostatočne pripravená, predovšetkým čo sa týka jednotného výkladu jednotlivých ustanovení zákona, až ich nepochopenia. Príkladom môže byť implementácia zásady, že prvá výpoveď maloletých a iných obzvlášť zraniteľných obetí má byť zaznamenaná na audiovizuálny záznam, aby mohla byť použiteľná pri nutnosti opakovaných výsluchov po vznesení obvinenia páchateľovi alebo pred súdom.
V mnohých prípadoch sa premietla iba do nákupu kamier a príslušného materiálu, niekde dokonca aj bez kamier, bez pochopenia princípu, že zmyslom tohto ustanovenia je predchádzať druhotnej viktimizácii obetí, teda akéhosi druhotného páchania násilia na obetiach. Tak sa naozaj mohlo stať aj napríklad to, že policajt s kamerou sa snažil nasnímať zranenú obeť v nemocnici bez toho, aby jej vysvetlil, na čo tento záznam bude použitý, že či nebude v nejakej televízii sa toto vysielať. A tieto obete sú naozaj vydesené a v šoku namiesto toho, aby dostali pomoc.
Podobne nikto nezvážil a neberie sa do úvahy zmysel prítomnosti psychológa pri výsluchu niektorých obetí, t. j. aký to má byť psychológ, čo je jeho úlohou a čo má splniť práve preto, aby nedochádzalo k tej druhotnej viktimizácii na obeti. Musím povedať, že výsledkom je zúfalstvo vyšetrovateľov aj psychológov a nežiaduca formalizácia procesu vyšetrovania a dobre, dobre mienených zámerov zákona. Mali by sme čím skôr zabezpečiť možnú nápravu v aktuálnej realite a do budúcna sa postarať o kvalitné interdisciplinárne vzdelávanie tak, ako to predpokladá aj smernica, ako som spomínala, smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ.
S cieľom eliminovať jav, ktorý nazývame domácim násilím, generálny prokurátor zriadil telefonickú linku pre týrané osoby a v každej správe hovorí, uvádza jej prínosy. Oceňujem toto zriadenie tejto telefonickej linky a možnosti aj mailovej komunikácie. Nie je však isté, že či je toto oprávnené konštatovanie, že až tak sa výnimočne eliminuje tento jav. V roku 2017 bolo podľa výročnej správy na telefonickej linke prijatých 531 oznámení, ste to aj hovorili, najviac na krajských prokuratúrach v Nitre a v Bratislave, a na e-mailovej linke 271 elektronických správ. Po vyhodnotení ich obsahu je podľa správy, citujem, "možné konštatovať, že približne 11 % z celkového počtu bolo možné považovať za oznámenie o možnom podozrení z domáceho násilia". Tu musím povedať, že správa až príliš často a opatrne používa slovo "možno" a zdá sa, že oprávnene. Podľa nás, podľa nás na základe týchto údajov nemožno teda uzatvárať nejaké jasné, zreteľné a pozitívne výsledky.
V správe sa za rok 2016, v predchádzajúci rok, sa dokonca doslova uvádzalo, že, citujem, "naďalej pracovala bezplatná linka pre týrané osoby, hoci len malé množstvo hlasových správ obsahovalo relevantné údaje". A podľa údajov zo správy za rok 2015 môžeme dokonca konštatovať, že polovica záznamov na linke pre týrané osoby bola bez hlasového záznamu alebo bola neidentifikovateľná, druhá polovica, druhú polovicu prokuratúry odstúpili polícii. Výsledný efekt, t. j. začatie trestného stíhania sa dotklo necelých dvoch percent oznámení.
Nepochybujem, opakujem, o účele a o dobrej viere pomoci obetiam, ale možno je následné ešte nejak vylepšiť tento nástroj pomoci obetiam pri; že by ste o tom uvažovali.
Pri individuálnom sledovaní som zistila, že aj v tých veciach, ktoré polícia začala šetriť, bolo trestné stíhanie zastavené často pre formálny prístup či rozdelenie vecí podľa formálnych kritérií. V správe už aj pri uvedení na zasadnutí výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny bolo uvedené, správa to uvádza, aj o pozitívnych, o pozitívnom používaní metódy tzv. dotazníka na odhad rizika ohrozenia. Poznám tento dotazník, sama som bola v ňom vyškolená, práve pri tejto metóde vyškolená, som rada, oceňujem, že je používaná táto metóda, avšak tiež treba opatrne vyhodnocovať jeho výsledok, pretože je to, je orientačná pomôcka, ktorá má pomôcť kontaktu alebo prvému kontaktu pri obeti vyhodnotiť, aké veľké, aké vysoké je riziko jej ohrozenia. Takže tie otázky je potrebné naozaj aj pochopiť, aj ten, kto ich, má na ne odpovedať, ale musí ich veľmi dobre rozumieť im aj ten, kto ich kladie.
V správe spomínate, že efektivita tohto nástroja bude predmetom vyhodnocovania v rámci spolupráce prokuratúry s Policajným zborom. Predpokladám, že následne v ďalšej správe sa na budúci rok dozvieme, aký výsledok a aký efektívny je tento nástroj.
Súhlasím s tvrdením v správe, citujem, že "dokazovanie trestných činov tzv. domáceho násilia je zložité, vyžadujúce si zvýšené nároky na odbornosť a prístup prokurátorov aj policajtov". Treba doplniť, že prokurátori a policajti sú na tej represívnej strane tejto problematiky a ak chceme nielen trestať páchateľov, ale aj pomôcť obetiam, tak nevyhnutne musia spolupracovať nielen oni. Je správne, že Generálna prokuratúra v tejto súvislosti organizuje vzdelávacie aktivity za účelom zvyšovania odbornosti prokurátorov špecialistov, pričom v správe teda uvádzate, že v roku 2017 sa uskutočnilo viacero aktivít aj v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru a že v tomto trende treba pokračovať. To vzdelávanie však je naozaj potrebné poňať komplexnejšie, prierezovejšie a prekročiť hranice medzi rezortami.
Ešte sa chcem dotknúť aj časti trestný; trestnej činnosti na deťoch, to znamená na tých najzraniteľnejších osobách. Oceňujem, že ste v tejto správe poskytli aj štatistické údaje o trestnej činnosti páchanej na deťoch. Totiž, ako sami udávate, táto štatistika nebola v predchádzajúcom období v správach o činnosti prokuratúry osobitne vyhodnocovaná, a teda terajšie zistené údaje ste nemohli porovnávať s predchádzajúcim obdobím. Oceňujem, že teraz takéto štatistiky, čísla, údaje v tejto správe sú.
Trestnej činnosti páchanej na deťoch je naozaj potrebné venovať zvýšenú pozornosť. A na čo sme tu posledný rok a viac ako rok upozorňovali aj pána ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, že je potrebné okamžite pomáhať, okamžite zasahovať. Veľakrát som to upozorňovala práve pri kauze Čistý deň. Okamžite. Ak nezasiahneme pri pomoc; ak neposkytneme pomoc deťom okamžite, tie následky na deťoch sú, sú trvalého charakteru a sú často aj nemožné odstrániť.
Preto chcem zároveň oceniť, že Generálna prokuratúra sa dotkla aj kauzy Čistý deň a generálny prokurátor podal protest proti ministerstvu práce kvôli nesprávnej aplikácii zákona. Dovolím si tvrdiť, a preto to aj oceňujem, že aj toto bol krok k tomu, aby kauza Čistý deň nakoniec sa niekde posunula a akreditácia bola tomuto resocializačnému zariadeniu odobratá, ale, bohužiaľ, bolo to, bolo to podľa odborníkov, podľa aj, podľa mňa a podľa ďalších odborníkov veľmi neskoro. Preto tak veľmi zdôrazňujem, ten okamžitý zásah pri najzraniteľnejších obetiach je veľmi potrebný. Takže okamžité konanie pri deťoch, keď sú ohrozené, ale je naozaj potrebné aj technické vybavenie tam, kde je potrebné, ale aj dôležitá odbornosť orgánov činných v trestnom konaní.
Končím svoju správu tým, že je spomenuté práve pri ohrozených deťoch aj rodinné prostredie, ktoré uvádzate v správe, že je veľmi, veľmi dôležité, a stotožňujem sa s tým opakovane aj v tomto pléne. Hovoríme o tom, aké je dôležité, aby v našej krajine, na našom Slovensku sa pomáhalo rodinám, aby sme zaostrili pomoc, svoju pozornosť priamo na rodiny a že je okrem sociálnej politiky potrebné realizovať aj opatrenia rodinnej politiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 10:07 - 10:09 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegyňa Remišová spomenula vo svojej rozprave situáciu v Trebišove. Správa generálneho prokurátora naozaj hovorí aj o obchodovaní s ľuďmi, nútenej prostitúcii aj sexuálnom vykorisťovaní. Preto to spomenula. Chcem povedať, že opakovane sme tento problém na výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny mali na stole. Žiadali sme členov výboru, aby podporili uznesenie, ktorým sme chceli žiadať ministra zdravotníctva, vnútra a následne ďalších o správy k tejto situácii v meste Trebišov a jeho okolí, kde bola, kde je teda rozšírená prostitúcia, ale aj nevyhovujúce hygienické podmienky v segregovaných osadách. Bolo mi ľúto, že sme nedokázali hneď na prvých stretnutiach podporiť, členovia výboru, toto uznesenie. Dokonca na moju interpeláciu ohľadne tohto problému musím povedať, že pán vtedajší minister vnútra Kaliňák, no, až sa mi vysmial, že hovorím o prostitúcii. Ukazuje sa, že je to pravdou.
Ale musím teraz povedať, že na predposlednom alebo na poslednom zasadnutí sme schválili toto uznesenie, čomu sa veľmi teším a správy od ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, správa od ministerky vnútra, ministerky zdravotníctva, ale aj splnomocnenca vlády pre rómske komunity, tieto správy prídu na výbor a budeme o nich rokovať, takže budú sa môcť aj ostatní poslanci s týmito správami zoznámiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.6.2018 11:31 - 11:32 hod.

Anna Verešová
Pripomínam členom výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, že sa stretneme na zasadnutí o 13.00 hod. dnes v miestnosti č. 148.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.5.2018 10:14 - 10:17 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, aj na túto schôdzu prinášame ďalší z návrhov našich prorodinných opatrení, riešení. Prichádzame s návrhom o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa.
Hlavným cieľom je upraviť jednu z podmienok nároku na jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti. Táto podmienka je totiž často nesplniteľná a náhradní rodičia ju nijako nemôžu ovplyvniť. Tá podmienka znie, že v čase zverenia do náhradnej starostlivosti by dieťa malo byť mladšie ako šesť mesiacov, avšak v aplikačnej praxi vzhľadom na dobu trvania súdnych konaní je toto nesplniteľné, a preto navrhujeme, aby dieťa, aby sa upravila podmienka tak, že dieťa, aby dieťa bolo mladšie ako šesť mesiacov v čase podania návrhu na zverenie do náhradnej starostlivosti.
Ďalším naším opatrením alebo zmenou tohto zákona je, aby sa zvýšila suma jednorazového príspevku pri zverení do náhradnej starostlivosti na koeficient vo výške 9,12-násobku životného minima pre nezaopatrené dieťa. Ide nám totiž o to, aby to bola približne rovnaká suma, na akú majú nárok rodičia pri narodení dieťaťa podľa zákona o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí. Naším cieľom je zrovnoprávniť túto výšku príspevkov, pretože máme za to, že pri oboch týchto príspevkoch je ich účelom podporiť základné vybavenie, základné náklady a základné vybavenie na dieťa, ktoré príde do rodiny.
Slovenská republika predsa deklaruje a preferuje osobnú starostlivosť o dieťa pred ústavnou starostlivosťou, a preto je dôležité, aby aj žiadatelia o náhradnú starostlivosť mali reálne umožnený prístup k tomuto príspevku, ktorý zlepší materiálne zabezpečenie dieťaťa po prijatí do rodiny.
Predkladaný návrh zákona má negatívny dopad na rozpočet verejnej správy, avšak vyvoláva pozitívne sociálne vplyvy. Nemá vplyv na podnikateľské prostredie, na životné prostredie a ani na informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 17:52 - 17:53 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ja si osobne myslím, že, že to nemôže byť jedna pani ministerka a že to je ťažké, to bolo počúvať, a že jej je určite možno aj do plaču. Ja si to osobne myslím.
Ale choďte na balkón, pani ministerka, choďte sa pozrieť na tých chlapov zrobených, ktorí tam sú a ktorí tlieskajú, tu ich niekto nazval, že to sú tí tlieskajúci, choďte sa na nich pozrieť, tak to sú tí chlapi zrobení, ktorí naozaj majú prečo plakať. Lebo vy ako verejný činiteľ všetko toto, čo ste si tu vypočuli, to jednoducho vám patrí, lebo ste za to zodpovedná a vy sa musíte vedieť obhájiť a neobhájili ste sa. Ale tam sú chlapi, ktorí ráno vstávali o pol tretej, aby sem prišli, sú to chlapi zrobení, ktorí boli zbití a ktorí boli vlastne okradnutí. A vy si ich nezastávate. Takže vy si zaslúžite to, čo všetko ste tu dnes počuli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 15:51 - 15:52 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ja som sa tiež s faktickou poznámkou prihlásila hneď v takej nejakej vašej prvej tretine alebo polovici vášho príhovoru a bola som trošku zdesená z toho, že nám asi budete teraz hodinu rozprávať o tom, čo robíte vo svojom úrade.
Taktiež hovorím, že, pani ministerka, vašou povinnosťou je spravovať tento úrad v prospech občanov Slovenskej republiky. A o tom, či to robíte dobre, by mali rozprávať iní, zvlášť teda občania Slovenskej republiky, keď hovoríte o opozícii, že má absolútnu neznalosť. Tak by mali hovoriť iní občania Slovenskej republiky a nie vy sama. To som bola trošku sklamaná alebo veľmi sklamaná, že rozprávate a chválite sa, o oceneniach, ktoré ste dostali s oceneniami. To musia iní hovoriť.
A ak má teda opozícia absolútnu neznalosť, tak sa pýtam, či aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár má absolútnu neznalosť. Keď on sám tvrdí, že systém prideľovania štátnych podpôr pre farmárov na Pôdohospodárskej platobnej agentúre je chorý a prehnitý. A vy, pani ministerka, vy ste tá, ktorá je zodpovedná a ktorá mala konať a nekonáte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 11:38 - 11:40 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Je len niekoľko ľudí v tomto pléne, ktorým nemožno vyčítať populizmus, a Martin Fecko je na čele. Takže vyčítať môjmu kolegovi Martinovi Feckovi populizmus je akože viac než smiešne. Martin je vždy odborný a konštruktívny, samozrejme, že pri výpočte pri jeho rozprave sa po dvoch, troch, piatich minútach mnohí vypínajú, vypíname, lebo naozaj je to odborné, je to konštruktívne, je to vecné, veď to ste koľkokrát, koľkokrát nám to koalícia hovorila, aby sme boli vecne odborní, a Martin Fecko to je.
Ja vnímam, ako som ho spoznala, ako ho tu počúvam dva roky, že v strede jeho záujmu je človek, v strede jeho záujmu je teraz ten farmár, ktorý naozaj bol zbitý na poli a nemôže na svojom vlastnom robiť. Čo teda mám veľkú obavu, ba dokonca som presvedčená, že to tak nie je u pani ministerky a to mi je veľmi, veľmi ľúto. Lebo ona je tá, ktorá by mala mať v strede záujmu človeka, ona by mala mať v strede záujmu, ona by mala byť obhajkyňou týchto ľudí, ona mala urobiť všetko pre to, lebo má kompetencie a moc, aby týmto ľuďom, ktorí boli poškodení, aby im boli ich práva naozaj zase dané, pretože boli obrané o tieto práva.
Takže znova a opäť, že čo toto je za politická kultúra, keď odborne, s faktami, konštruktívne a ešte následne s dôkazmi narába opozícia, a napriek tomu sa to nazýva ako populizmus. Toto je nie je politická kultúra a ja už len dúfam, že ešte za môjho života sa dožijem naozajstnej politickej kultúry na Slovensku, kedy sa budú skladať aj miesta za nejaké svoje... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.5.2018 11:39 - 11:40 hod.

Anna Verešová
Vymazať rámček!!!
Skryt prepis