Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

5.12.2018 o 14:38 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 15:34 - 15:35 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ako som povedala vo svojej reči, tak nie je problém čokoľvek v tomto návrhu zákona opraviť či doplniť a to som vyzvala aj vládnych poslancov. Čakala som v podstate, že možno v tomto prvom čítaní sa dozvieme, že zákon z roku 2014, o ktorom hovoril minister Kaliňák, že ho má pripravený, že možno sa tu dozvieme, že nemusia podporovať náš zákon, že, vládni poslanci, že v podstate takýto zákon čoskoro dajú do pléna. Takže s týmto by sme nemali najmenší problém.
A čo sa týka ostatných, čo ste vymenovali, nuž priznám sa, že nie som zodpovedná za každého jedného z týchto osôb, ktoré ste vymenovali. A hlavne chcem podotknúť, že naozaj sme na strane teda teraz politických väzňov, obetí, ktorí boli mučení, a bolo by dobré, aby sme zostali v tejto rovine pri tomto návrhu zákona. Všetko ostatné je zase o iných návrhoch.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 15:24 - 15:26 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Správne si povedal, kolega Dostál, to, že tí, ktorí odsudzujú fašistický režim, zároveň majú veľký problém s odsúdením toho komunistického režimu. Bola som pri múroch leopoldovskej väznice, kde pred ním sedelo teda naozaj zopár starých ľudí, starčekov so slzami v očiach a ja som si uvedomila, že niektorí ľudia, tí, ktorí spochybňujú, že či to tak naozaj bolo, vlastne si dovoľujú mať názor na ich utrpenie. Oni majú svoj osobný názor na utrpenie politických väzňov a spochybňujú, že či to tak naozaj bola pravda, ako to hovoria. A nedávno v dokumente, v ktorom vystupoval najvyšší teda predstaviteľ Komunistickej strany Československa Miloš Jakeš skutočne veľmi tvrdo a veľmi hlasne hovoril, že veď oni len za tých, v tých basách, v tých väzniciach len za niečo predsa len museli byť. A toto sa odovzdáva vlastne stále ďalšej a ďalšej generácii, pretože sme neodsúdili tento režim, tak ako je, ponechali sme ľudí, tí, ktorí riadili tento režim, ktorí ho vlastne podporovali, ponechali sme ich v pozíciách vysokých, v inštitúciách.
Najdôležitejšie, čo tu vidím, je taká, taká naša, že najviac sme zodpovední za to, že ďalšia generácia mladých ľudí, našich detí si nie je istá, ako to celkom bolo. A toto je to najhoršie. A áno, niektorí síce hovoria, že aby sme rozdelili tento zákon a nezdaňovali výsluhové dôchodky, ale iba odškodnili politických väzňov. No tak to nie, treba nám zdaniť výsluhové dôchodky, lebo to nebola, to nemá byť odmena za ich prenasledovanie a mučenie ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 14:59 - 15:00 hod.

Anna Verešová
Ďakujem pekne. K otázke pani poslankyni Grausovej. Samozrejme, že sa to týka od roku 1948 a v dôvodovej správe v čl. II bodu 1 máte vymenovaných všetkých tých, ktorí pracovali v rôznych tých inštitúciách v štruktúrach bývalej Štátnej bezpečnosti a vykonávali v ktorých útvaroch.
A ďakujem všetkým.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.12.2018 14:44 - 14:55 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem. Dovoľte mi povedať pár slov o zabudnutých politických väzňoch a výsluhových dôchodkoch eštebákov.
Len nedávno, v minulom mesiaci, sme si pripomenuli 29. výročie od pádu totalitného komunistického režimu. Vstúpili sme tým vlastne do roku jubilejného výročia, 30. výročia, ktoré žijeme v demokracii. 25. novembra bol ešte jeden taký významný deň, bolo to týždeň po nežnej revolúcii, a to je deň, kedy bol prepustený posledný, boli prepustení poslední politickí väzni komunistického režimu na Slovensku.
Politickí väzni a ich rodiny si určite vtedy nemysleli, že tí, ktorí ich mučili a prenasledovali, budú požívať nielen slobodu, ale aj nadštandardné penzie. Bývalí príslušníci Štátnej bezpečnosti majú aj po 29 rokoch po páde režimu podľa odhadov odborníkov dôchodky približne trojnásobne vyššie ako ich obete. Kedy dozrie na Slovensku čas, aby sme politickým väzňom vzdali aspoň morálnu úctu? Ako som už povedala, nadštandardné penzie bývalých príslušníkov komunistickej tajnej služby škrtalo už Poľsko, Nemecko, Maďarsko a v Českej republike politických väzňov odškodnili.
Tento návrh zákona predkladá naše hnutie už piatykrát. V roku 2014 totiž bývalý minister Kaliňák povedal, že nemusí náš zákon podporiť, lebo ho má už pripravený v šuflíku, ale kde je teda? V šuflíku, stále. Problém je, že piatykrát, teraz predkladaný piatykrát, ale štyrikrát predtým, ako sme ho, ako ho predkladali moje kolegyne Erika Jurinová a Janka Šípošová, tak ani len neotvorila sa vlastne, ani sa neprihlásili do rozpravy. Nikto o ňom nedebatoval. Tak povedzte aspoň, že prečo, čo je na ňom zlé? Prečo sa to nemá urobiť, čo vás na tomto návrhu zákona, páni vládni poslanci, čo vás na ňom, čo vás na ňom vyrušuje? Čo je v ňom nesprávne popísané? A my to určite opravíme.
Ja som naozaj hrdá na to, že túto tému hnutie OĽANO neustále si drží ako svoju tému a neustále, opakovane tento návrh zákona predkladá. Stretla som sa už s niekoľko desiatkami politických väzňov a ich príbuznými, lebo treba pamätať aj na ich príbuzných, na ich deti a na ich manželky a na ich manželov, ktorí žili v chudobe, boli šikanovaní, nemohli pracovať, a sú to strašne ťažké, doteraz veľmi náročné stretnutia, naozaj slzavé údolie. Títo ľudia poberajú dôchodok cirka 300 eur, tak ako žili chudobne, tak aj za svoju odvahu naďalej chudobne žijú, a práve títo ľudia nám v podstate slobodu vybojovali.
Chcem ešte raz zdôrazniť, že navrhujeme novú daň, plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti a ich zložiek o 50 percent. Nebudeme prví. Dalo sa to v iných krajinách, je najvyšší čas, aby sa to stalo aj u nás. A aby sme aspoň vzdali takú nejakú morálnu úctu týmto ľuďom, ktorí za nás trpeli, navrhujeme, aby dostali jednorazový finančný príspevok vo výške tisíc eur.
Oslovili ma občania, ktorí sa tejto téme politických väzňov a ich odškodnenia venujú. Prišli za mnou a odovzdávali mi list, pretože teraz sa realizuje alebo beží petícia s výzvou na spravodlivé riešenie situácie bývalých politických väzňov na Slovensku. A prosili ma, aby som ju teraz vám v pléne, aby som ju prečítala pri tomto návrhu zákona. Takže dovolím si citovať tento list, predpokladám, že ste ho dostali aj vy.
Dňa 25. novembra sme si pripomenuli prepustenie posledných politických väzňov komunistického režimu na Slovensku. Tým, ktorí ich týrali, oni dokázali, politickí väzni a ich rodiny, odpustiť, a to hovorí o ich sile a veľkosti. Na druhej strane spoločnosť stále citlivo vníma nedoriešenú otázku odškodnenia bývalých politických väzňov. Chýba pomenovanie páchateľov zločinu, príslušníkov bezpečnostných zložiek komunistického režimu. Ak naozaj máme mať budúcnosť, nesmieme zabudnúť na minulosť. Vraždenie očakávaných detí, ktoré sa ale nikdy nenarodili väzneným matkám, desiatkam žien, oslepovanie reflektormi, politický väzeň Imrich Mráz, pridávanie arzénu do stravy za účelom zabíjania politických väzňov, zdokumentovaný prípad Vasiľa Hopku. Zastrašovanie a vydieranie: Vaša dcérka, keď pôjde zo školy domov, môže ju auto kedykoľvek zraziť.
To je len niekoľko príkladov brutality komunistického režimu. Tí, ktorí v minulosti konali v duchu násilia a pomýlenej ideológie, sú odmeňovaní a obete teroru ostávajú naďalej obeťami. Väčšina okolitých postkomunistických krajín dokázala doriešiť tieto nespravodlivosti zákonodarnou cestou. Výsluhové dôchodky príslušníkom tajnej polície škrtalo Nemecko aj Maďarsko. V Českej republike sú dôchodky príslušníkov tajnej polície výrazne nižšie ako na Slovensku od roku 1995, nakoľko príslušníkom, ktorí bojovali na úseku boja s vnútorným nepriateľom, nezarátava toto obdobie sa do ich dôchodku. Poliaci znížili príslušníkom tajnej polície a vysokým komunistickým funkcionárom dôchodky o polovicu, z ušetrených peňazí odškodnili obete.
Bývalí príslušníci tajnej polície sa obracali aj na Európsky súd pre ľudské práva. Ten skonštatoval v júni 2014, že toto riešenie je právne v poriadku.
Očakávame, že sa táto situácia vyrieši aj na Slovensku a to skôr, ako zomrú poslední politickí väzni. Píšu vám, pani poslankyne a poslanci, občania: "Pred pár dňami sme sa rozlúčili s 97-ročným bývalým politickým väzňom, skautom Imrichom Mrázom. Počas poslednej rozlúčky sme si plnšie uvedomili spoluzodpovednosť za dianie v našej krajine. Životný príbeh Imricha Mráza je apelom postaviť sa na stranu spravodlivosti a rešpektu voči ľuďom, ktorí nám prinavrátili slobodu." Vyzývame preto všetkých, ktorým záleží na riešení situácie politických väzňov, aby podpísali výzvu na riešenie nespravodlivého postavenia obetí voči ich utláčateľom a aj osobne zdieľali príbeh, o ktorý sa táto výzva opiera. A my podpisujeme, píšu občania, "túto výzvu v mene po roku 1948 popravených najmenej 247 politických väzňov, v táboroch a väzniciach umučených 4-tisíc ľudí, pri zatýkaní a ozbrojených zrážkach zabitých asi 60 osôb. Podpisujeme túto výzvu v mene 71 168 osôb odsúdených za politické delikty, 8 240 osôb v táboroch nútenej práce v rokoch ´49 až ´54, 5 135 vojakov PTP, 4 739 osôb v rámci tzv. Akcie B presídlených z väčších miest na vidiek, týkalo sa to 1 838 domácností, v mene 112 gréckokatolíckych kňazov s manželkami a ich 486 deťmi, ktorí boli deportovaní do českých krajov, v mene 2 548 internovaných rehoľníkov a 1 644 internovaných rehoľníc. Podpisujeme túto výzvu vo vlastnom mene a v mene obetí perzekúcií totalitného režimu, v mene pravdy a spravodlivosti."
Túto výzvu si nájdete na webovej stránke citizengo a môžete ju aj podpísať. A zároveň nás občania žiadajú, nás poslancov, aby sme konečne napravili túto nedoziernu ujmu všetkým rodinám politických väzňov. Ešte raz vás vyzývam, a zvlášť teda vládnych poslancov, strany SMER, MOST-u – HÍD aj Slovenskej národnej strany, aby hlasovali za v prvom čítaní, aby sa tento návrh zákona dostal do druhého čítania, v ktorom by sme mohli diskutovať o rôznych problémoch tohto návrhu, o jeho oprave, doplnení a podobne. Je treba nám rozprávať spolu, aby sme konečne v tridsiatom roku výročia od pádu komunistického režimu napravili túto skrivodlivosť.
Ďakujem vám pekne.
Skryt prepis
 

5.12.2018 14:38 - 14:42 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, dovoľte, aby som za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti predložila návrh zákona o protikomunistickom odboji.
Hlavným účelom tohto zákona je ukončiť po 29 rokoch od nežnej revolúcie nespravodlivý a neúctivý stav v demokratickej spoločnosti, kde tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali osoby, mučili ich a popierali ich základné ľudské práva, hlavne slobodu slova, poberajú dnes vysoké výsluhové dôchodky, a tí, čo rukami týchto osôb trpeli, majú nízke starobné dôchodky. Preto navrhujeme plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti a ich zložiek o 50 percent.
Keďže návrh zákona si neberie za cieľ získanie dodatočných prostriedkov do štátneho rozpočtu, ale najmä odstránenie amorálneho a nespravodlivého sociálneho stavu, návrhom zákona sa súčasne priznáva jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželom a manželkám vo výške tisíc eur.
Slovenská republika by sa prijatím tohto zákona konečne pripojila k iným krajinám, ktoré sa už vyrovnali so svojou nedemokratickou minulosťou, komunistickým režimom a siahli tak príslušníkom tajných služieb na ich výsluhové dôchodky. Napr. v Nemecku došlo k zníženiu penzií bývalých príslušníkov tajnej služby, v Maďarsku došlo k úplnému zrušeniu výsluhových dôchodkov pre príslušníkov takýchto bezpečnostných zložiek a po nedávnej legislatívnej zmene aj v Poľsku došlo k výraznému kráteniu výsluhových dôchodkov bývalých príslušníkov štátnej bezpečnosti.
Je najvyšší čas na prijatie takejto právnej úpravy, keďže politickí väzni aj z dôvodu podlomeného zdravia, napr. z nútených prác v uránových baniach, sa dožívajú veľmi nízkeho veku.
Chcela by som ubezpečiť všetkých tých, ktorí pochybovali alebo hovorili, že ešte v zákone je potrebné detailne povedať, koho sa presne týka, tak chcem ubezpečiť, že naozaj tento návrh zákona je veľmi vyprecizovaný a v dôvodovej správe v osobitnej časti si môžete veľmi presne prečítať, kto je, kto má status politického väzňa a ktoré fyzické osoby, sa bude týkať zdanenie ich výsluhových dôchodkov. Všetko nájdete v dôvodovej správe.
Chcela by som ešte povedať, že; v tomto mojom prvom vstupe; že predkladaný návrh zákona vyvoláva pozitívne aj negatívne sociálne vplyvy, nezakladá ale žiadne vplyvy na podnikateľské prostredie, na životné prostredie ani na informatizáciu spoločnosti a môže mať mierne pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy.
Návrh nášho zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, a s právom Európskej únie.
Ešte sa chcem potom prihlásiť do rozpravy ako prvá. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 9:49 - 9:50 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Kolega Simon sa opýtal, že aký je charakter tejto krajiny. Ja ďakujem predkladateľom za to, že prichádzajú s odstránením tejto obrovskej skrivodlivosti a nespravodlivosti. Ja dnes tiež v tomto pléne prichádzam s návrhom na odstránenie ďalšej nespravodlivosti, a to odškodnenie, vzdanie takej morálnej ujmy, spravodlivosti, úcty politickým väzňom, lebo my sme sa ani s týmto ešte na Slovensku nevysporiadali, a to sme 30 rokov od pádu totalitného režimu, kedy tí, ktorí slúžili tajnej polícii, majú trojnásobne vyššie dôchodky ako tí, ktorých mučili. Takže vidím, že; ono to súvisí, tá jedna nespravodlivosť s tou ďalšou a ďalšou nespravodlivosťou v našej krajine.
Takže ďakujem, že prichádzate s týmto, a verím, že raz túto nespravodlivosť odstránime.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 11:43 - 11:45 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem. Zarazilo ma, že pán poslanec Tomáš trošku neguje alebo znevažuje názory rodičov. Áno, tá petícia sa volala Väčšia výplata pre pracujúcich rodičov a obedy zadarmo pre deti z nízkopríjmových rodín. Aby ste zachovali obedy pre deti z nízkopríjmových rodín, aby ste ten dotačný systém zachovali pre tieto deti. A pre ostatné deti chcú rodičia viac peňazí v peňaženke. Takzvané obedy zadarmo a som presvedčená, teda tak úfam sa, že naši kolegovia a kolegyne v pléne už odteraz budú hovoriť o takzvaných obedoch zadarmo, ako aj o takzvaných vlakoch zadarmo.
Pán poslanec Tomáš, nemajú všetci študenti a nemajú všetky deti, ktoré študujú, vlaky zadarmo, ako to rozprávate. Sú to študenti, ktorí chodia autobusmi, ktorí, doteraz ste vlastne nedokázali, to, čo ste sľubovali, že budú ešte aj autobusy prichádzať ku vlakom, nemajú všetci študenti. Systémová pomoc pre študentov, pre rodičov, ktorí majú študujúce deti, by bola, aby ste im dali nejaký príspevok na štúdium. Ale nie, prosím vás, len niektorým takzvané vlaky zadarmo.
Rodičia sú podľa poslanca Blahu oligarchovia? Prosím vás pekne, skúsme zostať v tej rovine odbornej, pretože sme pri novele zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Toto, čo som tu často započula, je o politikárčení, o populizme. Prosím vás, ak sa nemáte odborne vyjadrovať k dotáciám z pôsobnosti ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, tak sa nevyjadrujte. V podstate je tam podpora a príspevok pre deti, ktoré sú zo sociálne znevýhodneného prostredia, a to znamená, že môže byť aj pre... (Prerušenie vystúpenia časomerom. )
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2018 11:21 - 11:34 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, netelefonujte v rokovacej sále!
Nech sa páči.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Vážení kolegovia, vážené kolegyne, vážený pán predsedajúci, aj vážení občania. Chcem poprosiť, aby sme začali nazývať veci pravým menom. Neexistujú obedy zadarmo a neexistujú ani vlaky zadarmo. Ak tento terminus technicus tu nejakým spôsobom zaviedol, zaviedla strana SMER, tak bolo by dobré, aby sme my ostatní na túto, na toto nenaskočili a teda keď už nazývame túto novelu tak v skratke obedy zadarmo, tak skúsme tam pridať takzvané obedy zadarmo. Takzvané vlaky zadarmo a takzvané obedy zadarmo. Prosím vás, skúsme takto nazývať tieto návrhy, pretože nič neexistuje zadarmo, nič neexistuje zadarmo.
Tento návrh sa stretol s obrovskou kritikou rodičov detí, škôl aj samospráv. Chcem povedať, že náš klub Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti prichádzajú s pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom, ale dovoľte mi ešte povedať k tomu pár slov.
Takzvané obedy zadarmo sú populistickým návrhom, pretože rodiny máme podporovať inak. Viackrát som tu povedala, že sociálna a rodinná politika je rozdielna. Je rozdielna v nástrojoch, v opatreniach pomoci. Takzvanými obedami zadarmo robíme zo všetkých rodín sociálne prípady. Rodičia ale žiadajú, aby sme nechali viac peňazí v ich peňaženkách, rodičia sú schopní sa rozhodnúť, čo je pre ich deti dobré a žiadajú viac financií vo svojich peňaženkách. Štyritisíc tristo osemdesiatšesť ľudí podpísalo petíciu za väčšiu výplatu pre pracujúcich a obedy zadarmo pre deti z nízkopríjmových rodín, z nízkopríjmových rodín. Skoro päť tisíc ľudí.
A v ankete, ktorú realizovala Slovenská spoločnosť pre rodinu s viac ako 3-tisíc respondentov, ktorí mali od nula do 13 detí, je, aj viacpočetné rodiny, si drvivá väčšina žiadala viac peňazí v peňaženke, väčšiu výplatu, daňové zvýhodnenie nad tzv. nástrojom takzvané obedy zadarmo; 88,6 % z týchto respondentov volili viac peňazí v peňaženke pre rodičov, daňové zvýhodnenie, nie takzvané obedy zadarmo.
Rodinná politika je o tom, že vláda má prinášať systémové opatrenia. Lenže keď nastavíte systém, tak samozrejme nebudete môcť byť už tými pánmi veľkomožnými, lebo rozhadzujete tu, hovoríte o tzv. obedoch zadarmo, hovoríte o vlakoch zadarmo, lebo to predstavujete to ľuďom ako balíčky sociálne, ako darčeky. Ako keď pán zemepán a pán veľkomožný rozdával dary svojim poddaným. Ale ľudia na Slovensku žiadajú od vlády, aby prijímala systémové opatrenie na podporu rodín. A tie systémové opatrenia sú v drvivej väčšine v daňových zvýhodňovaniach rodičov s deťmi, v pomoci, aby si vytvorili domov, v pomoci bývania a samozrejme v službách, v službách, ktoré potrebujú mladé ženy a muži, keď majú maličké deti alebo v predškolskom veku detí. V službách, keď opatrujú alebo majú starého a chorého člena rodiny, v službách, keď sa narúšajú vzťahy poradenstva, v službách včasnej intervencie pre tých, pre tie deti, ktoré sú zdravotne znevýhodnené, postihnuté. Toto potrebujú rodiny, nastaviť systém, nepotrebujú darčeky, ale pomoc potrebujú naozaj tí, ktorí sú ohrození vylúčením, ktorí sú rôzne znevýhodnení, ktorí sú v hmotnej núdzi. A my vieme, že títo podporu a príspevok na obedy mali.
Tí, ktorí boli vylúčení a ohrození vylúčením a boli v hmotnej núdzi, tie rodiny príspevok mali, opakujem to.
Takže nečudujem sa, že tento návrh, že boli voči nemu také obrovské výhrady a taká kritika aj zo strany rodičov, aj zo strany obcí aj zo strany riaditeľov škôl. Tí samozrejme hovoria o plytvaní jedlom, o tom, že deti nebudú odhlasované z obedov. Samozrejme, že hovoria o tých, o organizačnej a o administratívnej záťaži pre všetky školy a samosprávy. Hovoria o tom, že musia zamestnať viac kuchárok, ktoré musia byť, mať tú svoju odbornosť na to, aby varili v školách. A niet týchto ľudí, alebo nemajú záujem o túto prácu, pretože je strašne finančne poddimenzovaná.
No a obce ešte upozorňujú, že nakoniec rodičia možno ani nebudú platiť za obedy menej, lebo samosprávy budú musieť zvýšiť režijné náklady, ktoré sú taktiež súčasťou poplatkov za obedy. Niektorí hovoria o tom, že ich réžia sa môže zdvihnúť až do 50 centov navyše. Zaplatí to kto? Rodičia, obce. Takzvané obedy zadarmo nebudú zadarmo a nemôže byť zadarmo, lebo nič nie je zadarmo.
Hovorili ste, že ste sa dohodli so ZMOS-om a že ZMOS s touto novelou je stotožnený. Nuž, dostala som viacero listov z rôznych častí z rôznych regiónov obcí a miest a tu vám môžem hneď čítať o tom, že Združenie regiónu Orava nepodporuje legislatívny návrh. Hovoria o tom, píšu, že odkiaľ ste vôbec na také niečo prišli, pretože sa počas svojich dlhých funkčných období starostovia ani len nestretli s požiadavkou na obedy, tzv. obedy zadarmo pre všetkých, pre núdznych áno a to sme robili. Píšu taktiež, že je to prekvapujúce preto, lebo v školstve existuje omnoho viac problémov. Nemáme kvalitné učebnice, nemáme dobre vybavené školy a dobré vzdelanie pre deti. To je podpora rodiny, keď im pripravíte také prostredie, vláda, keď pripraví také prostredie v školách, ktoré bude naozaj kvalitné, ktoré bude naše deti učiť, ktoré budú mať prostriedky a všetky tie nástroje, aby bolo vzdelanie kvalitné. To potrebujú rodiny a to žiadajú rodiny.
Hovoríte o tom, že je potreba dať tzv. obedy zadarmo všetkým deťom, no ale zabúdate na jednu veľkú obrovskú skupinu, a zabudlo sa aj predtým, ktorými sú starí ľudia, seniori a invalidi. Mňa to prekvapuje, pretože pre deti zo znevýhodneného prostredia príspevok, dotácia na obedy bol, ale nikdy nebol príspevok v dotačnom systéme z ministerstva práce na obedy pre seniorov a pre invalidov. V tom spočíva aj náš pozmeňujúci návrh, ktorý, ktorý tu predstaví po mne moja kolegyňa Soňa Gaborčáková, ktorá sa práve tejto skupine seniorov a zdravotne znevýhodnených celý život intenzívne venuje.
A práve aj od starostov mám ďalší list, ktorým hovoria, že je ohrozená služba donášky alebo varenia obedov pre seniorov a pre invalidov práve preto, že im vzrastú počty detí na takú úroveň, že možno budú musieť týchto starých ľudí riešiť asi inak, lebo povinnosti samozrejme majú. Ale samotní seniori si žiadajú práve obedy zo školských jedální, pretože táto strava je pre nich zdravšia, ľahšia. Viem osobne z vlastnej skúsenosti, že keď cez prázdniny im zmení obec poskytovanie obedov, napríklad z reštaurácie, tak títo starkí sú z toho veľmi nešťastní a naozaj sa im ten ich zdravotný stav skôr zhorší ako zlepší a žiadajú si stravu zo školskej jedálne.
No a nemusím vám hovoriť o tom, že ak by sme, ak by došlo k takejto k takémuto zníženiu alebo nedostatku, že by nedávali stravu starým a chorým ľuďom takže by sa možno zvýšili obrovské nároky ich na sociálnu službu pobytovú, ktorá je pre nás, pre štát nenormálne drahá. Uvedené dôsledky, ktoré, hovorím, sú významné aj preto, že sa spájajú s demografickou krivkou a s obrovským zvyšujúcim sa počtom starých ľudí. Netreba tu hovoriť dookola to isté a to samé, že starnutie na Slovensku je nezvratné, veľmi rýchle. Za desať rokov očakávame o 230-tisíc seniorov viac a o tom viac povie moja kolegyňa Soňa Gaborčáková.
Takže v pozmeňujúcom návrhu, jeho účelom je podporiť dôchodcov, ktorí sa nachádzajú v nepriaznivej životnej situácii, v hmotnej núdzi, a aby aj touto formou prispel štát zvýšenie ich životnej úrovne. Som presvedčená, že ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa má starať o tých, ktorí sa v hmotnej núdzi nachádzajú, ktorí sú ohrození vylúčením a ktorí sú, žijú, vyrastajú v nepriaznivom životnom prostredí. O to sa má starať ministerstvo práce. Takže ostatné nechajte na rodičov.
A posledné, čo chcem povedať, rodičia si žiadajú daňové zvýhodnenie, máme tu práve v parlamente návrh zákona z MOST-u – HÍD, z dielne MOST-u – HÍD je to dobrý zákon, pretože rieši systém zvýhodňuje rodiny a nepredstavujú ako, ako darčeky pre rodičov, ale trvalo zvýhodňujú rodiny práve na daniach. A my sme prišli, tu som predstavila z klubu OĽANO pozmeňujúci návrh, doplňujúci k tomuto návrhu, aby daňové zvýhodnenie, daňový bonus bol dvojnásobne zvýšený pre rodičov všetkých detí bez ohľadu na vek. Toto podporte, toto je systém, toto očakávajú rodičia detí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2018 19:37 - 19:38 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Je to tak, ako povedal kolega Eduard Heger, že podpora rodičovstva znamená veľmi čisté opatrenia, čistý princíp podporiť pracujúcich rodičov daňovým zvýhodnením. Zvýhodniť pracujúcich rodičov je naozaj taký jasný a čistý princíp, ktorý nemôže byť zneužiteľný. V našom systéme konečne, som teda rada, že niekto vôbec prikročil k tomu, aby sa zvýšila táto suma daňového bonusu, veď do dnešného dňa to bolo 22 eur mesačne. Áno, je najvyšší čas, aby bol zdvojnásobený na tých 44,34 eur mesačne. Tak je to aj v iných krajinách. Som presvedčená, že aj Slovensko si môže dovoliť zdvojnásobiť daňový bonus pre deti, pre pracujúcich rodičov, ktorí majú v starostlivosti svoje vyživované deti, všetky deti. Tak si to môžeme dovoliť, ako aj Česká republika, Maďarsko, Poľsko a ďalšie krajiny. Som o tom presvedčená.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2018 19:21 - 19:21 hod.

Anna Verešová
Tak ako doteraz na vyživované deti, to sú deti, dokým navštevujú školu, teda aj strednú školu, aj vysokú školu. Tak ako aj doteraz.
Skryt prepis