Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.3.2018 o 18:01 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 15.5.2018 10:33 - 10:53 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, dovoľte mi vyjadriť sa k správe o zahraničnej politike za rok 2017, ako aj k správe o Európskej únii.
Správa o Európskej únii a o zahraničnej politike je vyčerpávajúca, dobre sa číta, ale chcela by som upozorniť, že je to pekné čítanie pred jarnou búrkou, ktorá príde v roku..., na, keď budeme reagovať na rok 2018. V roku 2018 pán Fico, pán Kaliňák a pán Danko začali zničením dobrej reputácie, kredibility Slovenska v zahraničí. Keď sa tu takto stretneme o rok, tak budeme musieť konštatovať, že Slovenská republika utrpela veľké zahraničnopolitické škody. Vražda novinára, jej reakcia najvyššieho predstaviteľa, vtedy pána premiéra Fica na ňu, dotácie pre poľnohospodárov, o ktorých sa nemecký komisár pre rozpočet vyjadril, že je podozrenie, že sa zneužívajú na kriminálne ciele, talianska mafia v blízkosti úradu vlády, vietnamský únos naším lietadlom, kedy sú buď dve možnosti, že pani ministerka vnútra pani Saková klamala alebo pani ministerka nemá dobré informácie od svojich podriadených. Obidve možnosti sú obrovským škandálom a sú ničením našej dobrej reputácie. Podozrenie jedného z našich najvýznamnejších partnerov - Nemecka, politika Andreja Danka voči Rusku, kauza Skripaľ, konšpirácie bývalého premiéra pána Fica o Sorosovi. Tieto všetky udalosti, jednoducho ak aj robíme nejaké dobré kroky na zahraničnopolitickej scéne, ak sme dosiahli nejaké úspechy, tieto kroky jednoducho likvidujú naše dobré meno a našu reputáciu v zahraničí.
Teraz k samotnej správe. Oceňujem, že Slovenská republika v roku 2017 nadviazala na predsedníctvo v Rade EÚ, či už na politickej úrovni, alebo vo forme vyhlásenia troch najvyšších ústavných činiteľov. Bol to jeden z takých vzácnych momentov, kedy traja najvyšší ústavní činitelia deklarovali proeurópsku orientáciu našej zahraničnej politiky, ochotu podieľať sa na prehlbovaní spolupráce v niektorých oblastiach v rámci Európskej únie, a veľmi oceňujem, to tu už bolo povedané, rozsiahle diskusie pod vedením štátneho tajomníka pána Korčoka o budúcnosti Európy, o problémoch, ktoré Európsku úniu trápia. Zvlášť oceňujem, že tieto diskusie sú načasované pred voľbami do Európskeho parlamentu, nezabudnime, že presne, takmer o rok nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu, Slovensko, žiaľ, má jednu z najnižších účastí do volieb Európskeho parlamentu. Neviem, je to spôsobené nezáujmom, je to možno spôsobené nedostatkom informácií a skupina, ktorá najmenej volí v týchto voľbách, sú práve mladí ľudia. Preto ešte raz vyzdvihujem snahu o konštruktívnu aj kritickú diskusiu o Európskej únii hlavne so študentmi vysokých škôl, ktoré ministerstvo zahraničných vecí s pánom Korčokom začalo.
Čo sa týka, na druhej strane, na druhej strane je tu to, čo už pomenovali aj kolegovia poslanci z rôznych strán, je tu tá nejednoznačnosť a nespoľahlivosť slovenskej zahraničnej politiky ako takej. Máme tu extrémne postoje pána Blahu, ktorý hovorí, že máme byť vďační Rusku, že nás oslobodilo, Soviet..., pardon, Sovietskemu zväzu, následne sme 40 rokov trpeli v totalite, komunistickej totalite, na druhej strane tu máme dve správy, ktoré hovoria o výrazne proeurópskej, proatlantickej orientácii Slovenska, potom tu máme premiéra, ktorý hovorí o nejakých konšpiráciách s pánom Sorosom, a potom tu máme Andreja Danka, ktorý ide rečniť do, do ruskej dumy, kde ani nespomenie to, čo je našim národným záujmom Slovenska. K tomu sa ešte vrátim.
Čo sa týka samotného Ruska, samozrejme, že, že takým ideálom zahraničnej politiky je mať priateľské vzťahy. Priateľské vzťahy aj s Ruskom, ktoré v podstate patrí do nášho civilizačného priestoru, keď si zobereme, my sme v tom, v tom obrovskom geopolitickom priestore, Slovensko, západná civilizácia alebo naša, náš kultúrny priestor je veľmi malý. Oproti nám stoja veľmi rýchlo sa rozvíjajúce ázijské krajiny, ktoré majú obrovský počet obyvateľov, India, Čína, kde jednoducho tá naša civilizácia raz, možno za 30-40 rokov za súčasného demografického trendu môže byť len malým skanzenom v obrovskom mori. Čiže z tohto dôvodu je dôležité, aby sme držali spolu a aby sme hľadali, hľadali partnerov v tom našom civilizačnom priestore. Na druhej strane aj Rusko by sa malo správať zodpovedne, videli sme, že jednak my sami sme zažili dve najväčšie agresie od fašistického Nemecka a od komunistického Ruska a za posledné roky to bolo takisto výrazné, agresívne správanie sa k okolitým krajinám, k okolitým krajinám Ruska, či už je to Gruzínsko, Ukrajina, alebo sú to útoky hackerské v Estónku a tak ďalej, čiže, žiaľ, Rusko sa v tomto momente nespráva ako zodpovedný, zodpovedný partner.
Čo sa týka migrácie, vieme, že to bola téma, ktorá rozdeľovala, rozdeľovala nielen slovenskú verejnosť, ale bola to téma, ktorá v prvom rade spôsobila veľké problémy v rámci Európskej únie. Bola to nezvládnutá migračná kríza, kedy sme nedokázali uplatňovať naše vlastné pravidlá, boli sme, neboli sme pripravení na tak veľkú migračnú vlnu. Ja som veľmi rada, že sa podarilo dosiahnuť dohody s Tureckom, vidíme, že prílev migrantov na tejto, z Turecka, z tejto časti sa znížil podstatne. Takisto na konferencií o Sýrii sa podarilo mobilizovať humanitárnu pomoc pre Sýrčanov, prostredníctvom záväzkov v celkovej výške 4,4 mld. eur. Humanitárne potreby sú naďalej aj veľmi vysoké, aj lacnejšie, alebo je to efektívnejšie, riešiť pomoc ľuďom priamo na mieste, ako následne riešiť následky migračnej krízy tu v rámci Európskej únie.
Čo sa týka NATO a obranných výdavkov, podporili sme deklaráciu o zvýšení výdavkov na obranu na potrebné 2 % HDP, k tomuto záväzku sa hlásime a práve teraz sú tie najlepšie ekonomické časy, Európa potrebuje byť bezpečnejšou, potrebuje sa pripraviť na nové hrozby, byť obranyschopná, a nielen pred vonkajšími hrozbami, ale aj tými vnútornými, ktoré sú v podobe terorizmu alebo islamský, islamských radikálov. Nemôžeme sa dlhodobo viezť v NATO ako čierny pasažier a spoliehať sa, že tu našu obranu zabezpečí za nás niekto iný.
Tu ale máme obrovské obavy z modernizácie ozbrojených síl v réžii SNS. Slovenská národná strana najväčší, historicky najväčší nákup v dejinách Slovenska tají, ale nielen pred verejnosťou, hoci verejnosť to má zaplatiť, verejnosť sa poskladá, takmer 500 eur každý jeden človek na Slovensku na tento nákup Slovenskej národnej strany, ale Slovenská národná strana to tají aj pred svojimi vlastnými koaličnými partnermi, pred štátnym, štátnym tajomníkom pánom Ondrejčákom. A aj partneri, partneri v rámci našej Aliancie nám vyčítajú, že absolútne utajujeme procesy, v ktorých pretečú miliardy. Na dôvažok na čelo ozbrojených síl Slovenská národná strana dosadila človeka, ktorý nie je medzinárodne známy, neovláda dostatočne cudzie jazyky a reprezentácia Slovenska v rámci NATO tak zrejme bude výrazne horšia ako doposiaľ. Je to škoda, poškodzuje to naše národné záujmy a robí to zlý obraz Slovensku.
Ďalšia silná téma Slovenska - Ukrajina, západný Balkán, tie sú dlhodobo našimi prioritami. Pán minister Lajčák bol bývalý predstaviteľ medzinárodného spoločenstva, osobitný predstaviteľ EÚ v Bosne a v Hercegovine, spolutvorca referenda o samostatnosti Čiernej Hory a myslím si, že Slovensko má kapacitu aj skúsenosti podporovať transformačné úsilie Balkánu, a tu by sme mali byť veľmi aktívni. Je to naša, naša sféra moci, sféra záujmu, mali by sme sa o to zaujímať, čo aj, čo aj do veľkej miery robíme.
Je úspech, že máme predsedníctvo Valného zhromaždenia OSN, pre Slovensko je to určite prínos. Takisto som veľmi rada, že Slovensko sa pripravuje na predsedníctvo OECD, teda je kandidátom na predsedníctvo OECD a držíme, držíme Slovensku palce, aby skutočne predsedalo OECD, je to významná vec, OECD je zdrojom expertízy, medzinárodných štúdií, spolupráce v rámci vyspelých krajín.
Slovensko - české vzťahy, oslavujeme výročie, vzťahy udržiavame na každej úrovni, zmysluplné sa ukázali aj spoločné zasadnutia vlád.
Takisto vzťahy s Rakúskom, je veľmi pozitívne, že nová rakúska ministerka zahraničných vecí novej vlády sa vôbec na prvú zahraničnú návštevu vybrala na Slovensko. Zároveň, ako to už spomínal kolega Klus, je potrebné si chrániť národné záujmy, čo sa týka rodinných prídavkov, ktoré, ktoré Rakúsko chce znížiť pre susedné krajiny, ako sme my.
Našou dôležitou, našou dôležitou oblasťou v rámci Európskej únie je aj energetika, správa obsahuje, obsahuje otázku North Streamu 2 a toto je presne otázka, kde bolo veľmi málo počuť premiéra, a túto otázku sme nepočuli ani od Andreja Danka, od ktorého by som očakávala, keď už ide do, do ruskej dumy a chváli sa, že presadzuje naše národné záujmy, že túto otázku v spolupráci s ruskou stranou otvorí, pretože si musíme uvedomiť, ohrozuje to naše ekonomické záujmy a môžeme prísť o stovky miliónov eur pri tranzite. Zdá sa, že Nemecko prehodnotí svoj postoj, takže v tomto smere to vítame.
K samotnej Európskej únii, tam by som sa chcela vyjadriť ešte k dvom otázkam. Kolega Klus spomenul, že sme boli neúspešní pri získaní sídla liekovej agentúry, je to veľká škoda, pretože každá takáto inštitúcia keď príde na Slovensko, tak môže priniesť jednak aj odborný potenciál, pracujú tam vysokokvalifikovaní zamestnanci z celej Európskej únie, môže to posilniť aj spoluprácu s univerzitami, s výskumom, s farmaceutickým priemyslom. Žiaľ, nepodarilo sa nám to, hoci sme jedna z mala krajín, z členských krajín Európskej únie, ktorá sídlo žiadnej agentúry na svojom území nemá. Keď pán Klus sa pýtal na to, či sme sa poučili z toho, ja hovorím, že asi sme sa nepoučili, pretože momentálne ide zakladať, Európska únia navrhuje založiť ďalšiu novú agentúru a je to European Labour Agency, čiže European Labour Agency, čiže nejaká autorita, úrad pre, pre zamestnanosť, pre prácu. Ja som ešte od našej vlády nepočula ani jedno slovo o tom, či sa usilujeme, aby sme na Slovensko sídlo tejto novej agentúry, sídlo tejto agentúry získali. A teda vyzývam našu vládu, aby po neúspechu s liekovou agentúrou, aby sme sa snažili získať ďalšie, prípadne túto agentúru na Slovensko. Má zaujímavú vnútornú štruktúru, bude mať. Bude to tripartitná štruktúra, bude tam odbory, zamestnanci z členských štátov a takisto národné štáty.
Čo sa týka, nebol tu spomenutý, nebol spomenutý viacročný finančný rámec Európskej únie, ktorý, to si musíme uvedomiť, že to je, momentálne sú to najdôležitejšie rokovania, ktoré sa v rámci Európskej únie budú uskutočňovať. Budú, zástupcovia členských krajín sa budú baviť o rozpočte na roky 2021 - 2027 a momentálne by to jednoducho mala byť priorita, priorita nášho vzťahu k Európskej únii. Vidíme, že ten viacročný finančný rámec odráža politickú situáciu vo viacerých krajinách Európskej únie vrátane Slovenska, a radikálnou zmenou je naviazanie peňazí z rozpočtu EÚ na vládu zákona v členských krajinách. Tento krok Európska únia odôvodňuje tým, že potrebuje chrániť finančné záujmy Európskej únie. Žiaľ, ja toto opatrenie nevnímam pozitívne, ale treba si uvedomiť, že k tomu prispelo aj Slovensko svojimi obrovskými eurofondovými škandálmi v oblasti školstva alebo v oblasti pôdohospodárstva. Nečudujme sa tomuto návrhu Európskej komisie, že chce ochrániť finančné záujmy Európskej únie, keď aj na Slovensku máme takéto veľké škandály.
Prioritou pre Slovensko by mali byť hlavne výdavky v rámci kohézneho fondu, to znamená, z toho financujeme vo veľkej miere diaľnice, financujeme z toho železnice ale kohézny fond v návrhu Komisie sa drama..., drasticky sa znižuje. Zatiaľ je tento rozpočet len v štádiu návrhu, to znamená, že budú o tom prebiehať minimálne ročné rokovania na úrovni členských štátov, ale osobne budem považovať za obrovské zlyhanie, neschopnosti našej vlády, ak dôsledku korupčných škandálov spojených s eurofondami Slovensko dostane na obnovu našich regiónov menej peňazí ako v súčasnom programovom období. Bude to jednoznačne poškodzovanie národných záujmov Slovenska a dobrého mena Slovenska v zahraničí.
Čo sa týka ešte toho multi-, viacročného finančného rámca, tak vítame postupné odstraňovanie rabatov, ktoré komplikovali rozpočet, snahu o..., takisto vítam aj snahu o vy krytie výpadku po odchode Veľkej Británie.
Z hľadiska takej inovačnej schopností Európskej únie je dobre, že sa navyšuje rozpočet pre, pre vedu a výskum, navyšuje sa, myslím, že takmer o podstatnú časť, ale zároveň vládu už..., to budú peniaze, ktoré sa budú míňať zväčša z centrálnych programov, čiže bude to program Horizont, bude to Digitálny program a tak ďalej. Ale my už dlhodobo upozorňujeme slovenskú vládu na to, že sa veľmi málo zapájame do vedeckých a inovačných programov, ktoré sú centrálne riadené z Bruselu, kde je najväčší, najväčší objem peňazí, a je to z toho dôvodu, že nemáme na Slovensku vybudovanú tú vedeckú infraštruktúru a tieto, a jednoducho tieto peniaze nevieme efektívne čerpať.
Čo sa týka samotnej kohéznej politiky, tu si myslím, že nie je dobré, aby Európska komisia objem prostriedkov rôznymi kritériami, ako sú napríklad, napríklad klimatické zmeny alebo prijímanie, integrácia migrantov, dve základné kritéria by mali ostať HDP na obyvateľa, prípadne nezamestnanosť, pretože kohézna politika bola určená v prvom rade ako nástroj na znižovanie regionálnych rozdielov, a nie ako nástroj odmeňovania alebo trestania jednotlivých členských krajín. Na druhej strane ešte raz, členské štáty sa musia správa zodpovedne a nie je možné, aby, keď my dostaneme obrovské peniaze z Bruselu na rozvoj našich regiónov, aby sme tu mali škandály tak veľkého rozsahu ako je momentálne škandál na pôdohospodárstve a škandál v oblasti školstva, v oblasti školstva v eurofondoch.
Sociálny pilier, samozrejme, môžeme o tom diskutovať, ja nezdieľam nadšenie pripojiť sa k smernici o vyslaných pracovníkov, minimálne bolo potrebné vyrokovať prechodné obdobie pre Slovensko, pretože my sme, na takúto zmenu ešte nie sme pripravení, a zároveň táto smernica Slovensku a slovenským zamestnávateľom prinesie ďalšiu byrokraciu.
Na záver už len toľko, že ďakujem, ďakujem za, za tieto dve vyčerpávajúce správy, o korektný postoj Slovenska v rámci zahraničnej politiky, ale ešte raz upozorňujem, že je škoda, že snahu o vyváženú zahraničnú politiku nám následne kazia také veľké škandály, akých sme boli nedávno svedkom, a kazia nám dobré meno nášho Slovenska.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2018 13:49 - 13:56 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, nechcem pôsobiť nejako konfrontačne, pretože si myslím, že v tomto prípade ide o dobrý návrh zákona, ale tak sú tu také dva faktory. Jednak, že v minulom programovom období sme, ako už spomínal kolega Dostál, preinvestovali miliardu eur a je teda dôvodné očakávať, že tento systém za tú miliardu eur tu už bude fungovať ako hodinky.
Druhá vec je tá, že hovorí sa o tom už veľmi dlho a tento návrh prichádza až v roku 2018. Naše výhrady, ja budem predkladať doplňujúci a pozmeňujúci návrh, toto je odôvodnenie naše: výhrady sa týkajú toho, že zjednodušene sa týka iba niektorých registrov. Vládny návrh počíta so znížením administratívnej záťaže iba v prípadoch, v ktorých ide o výpis z listu vlastníctva, obchodného registra, živnostenského registra a výpisy, odpisy z registra trestov. Je to dobré, my si však myslíme, že to nestačí a do zoznamu registrov pridávame ďalšie registre, ako je zoznam dlžníkov fyzických, právnických osôb, voči ktorým Sociálna poisťovňa eviduje pohľadávky, voči ktorým príslušná zdravotná poisťovňa eviduje pohľadávky, zoznam daňových dlžníkov a matriky. Nie je predsa možné, tí, ktorí ste vybavovali si materskú alebo rodičovské príspevky po narodení dieťaťa, tak veľmi dobre viete, aká je to patália. Prídete na úrad, do Sociálnej poisťovne, tí vás pošlú na iný úrad, musíte si ísť vypýtať rodný list, bežíte naspäť, musíte si ísť vypýtať ďalšie potvrdenie, vraciate sa zase naspäť, a to všetko kvôli, zbierate v podstate potvrdenia, ktoré majú iné štátne orgány.
Čiže taká základná požiadavka, keď sa robila informatizácia verejnej správy, prvá a základná požiadavka predsa je, aby všetko bolo prepojené a všetko bolo prístupné v elektronickej forme. Ja si uvedomujem, samozrejme, že je to náročná úloha, že to nejde spraviť lusknutím prsta, ale keď to ide spraviť v iných krajinách, keď to funguje napr. v Estónsku, krajina, ktorá má nejakú presnú víziu, čo s tou elektronizáciou verejnej správy chce robiť, ako ju chce inovovať, v akých cykloch ju chce znovu updatovať, aby bola v súlade s najnovšími technickými požiadavkami, čiže keď to ide v iných krajinách, ktorí do toho investovali násobne menej peňazí ako Slovensko, tak si myslím, že to musí ísť aj na Slovensku.
Všetci veľmi dobre vieme, aký problém bol s elektronickými schránkami, vieme veľmi dobre, aký problém je s portálom slovensko.sk, ktorý je ťažkopádny, je užívateľsky, k užívateľovi nie je veľmi priateľský. Neviem si predstaviť, ako by tento portál, z toho vidno, že tento portál nie je schopný byť používaný vo väčšom meradle, pretože je veľmi komplikovaný. A teda aj tá používateľnosť toho portálu je pomerne malá napríklad v porovnaní s Estónskom, kde tieto služby využíva väčšina, väčšina obyvateľov.
My odkladáme nadobudnutie účinnosti v ustanovení zákona, toho pozmeňovacieho návrhu, ktorý navrhujeme, z toho dôvodu, aby, uvedomujeme si, že nie je to jednoduchá úloha prepojiť všetky registre, a navrhujeme teda formou takej etapizácie, že tak ako je v tomto vládnom návrhu, sú štyri registre, my pridávame ďalšie štyri, ale odkladáme teda účinnosť.
A teraz, ak dovolíte, by som prečítala pozmeňujúci a doplňujúci návrh.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Veroniky Remišovej a Jána Budaja k vládnemu návrhu zákona o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vládny návrh zákona o niektorých opatreniach na znižovanie záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii) sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I v § 1 sa odsek 3 dopĺňa písmenami d) až g), ktoré znejú:
"d) zoznam fyzických osôb a právnických osôb, voči ktorým Sociálna poisťovňa eviduje pohľadávky,
e) zoznam dlžníkov, voči ktorým príslušná zdravotná poisťovňa eviduje pohľadávky,
f) zoznam daňových dlžníkov,
g) matriky.".
Poznámky pod čiarou k odkazom 3a až 3d znejú:
"3a) § 171 zákona č. 461/2003 zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.
3b) § 25a zákona č. 580/2004 ·o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 zákona o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
3c) § 52 ods. 1 písm. a) zákona č. 563/2009 o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
3d) Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 154/1994 o matrikách v znení neskorších predpisov,".
2. V doterajšom článku sa slová "1. júla 2018" nahrádzajú slovami "1. septembra 2018 okrem čl. I § 1 ods. 3 písm. d) až g), ktorý nadobúda účinnosť 1. septembra 2020.".
Koniec pozmeňujúceho, doplňujúceho návrhu. Ako hovorím, tento zákon je dobrý zákon a my ho v pléne podporíme. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.5.2018 13:05 - 13:05 hod.

Veronika Remišová
Podľa medializovaných informácií fínska televízia odvysielala reportáž o firme Patria a korupčných praktikách tejto firmy, ktoré sa mohli uplatniť aj na Slovensku pri vyjednávaní modernizácie armády a nákupu obrnených transportérov. Žiadame preto zaradiť nový bod do programu, a síce, aby minister Gajdoš reagoval na odznené informácie a predložil vierohodné, vierohodné dôkazy, ktoré vyvrátia akékoľvek podozrenia, pretože sú to vážne veci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 10:35 - 10:37 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem kolegovi Feckovi. Chcela by som mu vyjadriť ľútosť, že ho musel takto podpredseda, podpredseda Národnej rady pán Bugár prerušiť, ktorý zrejme nepozná rokovací poriadok, a bola by som veľmi rada, keby... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujte na predrečníka, lebo nechám vypnúť mikrofón.

Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
Ja reagujem na predrečníka a vyjadrujem mu, vyjadrujem mu (reakcie z pléna), vyjadrujem mu teda ľútosť. Ja to chápem, pán poslanec Fecko... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci SaS, nebuďte nervózni.

Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
Pán poslanec Fecko... (Reakcie z pléna.) Prosím vás, neprerušujte ma. Ja chápem, že táto vládna koalícia by to chcela mať čím skôr z krku a pokladá to za veľkú formalitu. Dôsledkom toho je aj programové, staré programové vyhlásenie, ktoré nám poslali do parlamentu, kde v prvej verzii dokonca ani nevymazali neaktuálne veci, ako je branno-bezpečnostná stratégia v roku 2017, ktorú budú predkladať do parlamentu, alebo napríklad predsedníctvo, o ktoré sa budú usilovať v roku 2016.
Samozrejme, že je úplne legitímne, že hovoríte o zlyhaniach, zlyhaniach tejto vlády v rezorte pôdohospodárstva, keďže na poste pôdohospodárstva je tá istá ministerka, ktorá bola, ktorá bola v prvej vláde, a vidíme, že tie zlyhania sú obrovské najmä teraz, keď tu máme eurofondové škandály, keď eurokomisár pre rozpočet Oettinger hovorí o tom, že je veľké podozrenie, že eurofondy v pôdohospodárstve boli zneužité na kriminálne ciele, čo je veľmi závažné obvinenie, ktoré tu máme.
Preto je namieste pri programovom vyhlásení vlády, ktoré absolútne nereflektuje na súčasný stav, ktoré nehovorí o tom, ako bude riešiť problémy, ktoré sú v tomto rezorte pôdohospodárstva, tak je veľmi dobré, že ste tieto problémy pomenovali a že ste o nich hovorili.
A naozaj podpredseda nemá žiadne právo vás pri tomto prerušovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 10:12 - 10:13 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Verešovej, že pripomenula aj situáciu v rezorte sociálnych vecí, a ja len k tomu dodám, že tento najlepší minister sociálnych vecí a rodiny, že počas jeho, počas obdobia spravovania jeho rezortu sa zvýšila, zvýšil počet ľudí, ktorí sú v riziku chudoby. To znamená, že my tu máme, my tu máme rodiny, ktoré žijú z 348 eur na mesiac. Neviem, či si vie niekto predstaviť, že rodina vyžije z 348 eur za mesiac. A počet týchto ľudí sa zväčšuje práve za pontifikátu najlepšieho ministra sociálnych vecí a rodiny, ktorý, ktorý nám tu vládne už dlhé obdobie.
Takže to by som len chcela pripomenúť, prečo táto vláda ani v ostatných rezortoch, teraz nehovoriac o rezorte vnútra, prečo nemá dôveru.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 9:56 - 9:57 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem mojej kolegyni pani Červeňákovej, ktorá vždy aj vo svojom profesionálnom živote, aj tu v pléne obhajovala práva sestier, zdravotníckeho personálu, práva pacienta. A z tohto pohľadu ma mrzí, že pán Drucker odchádza z rezortu zdravotníctva, kde niečo začal, ale nebude to mať čas dokončiť a zmeny vždy sú problematické, pretože nový človek potrebuje čas na zorientovanie, jednoducho tá kontinuita sa tam stráca. Takže, a vidíme, že ten rezort zdravotníctva skutočne má obrovské problémy v mnohých oblastiach a pokladám to za veľmi nezodpovedné, že vládna koalícia zoberie človeka ministra z jedného z najproblematickejších rezortov a, povedala by som, pre občana z veľmi dôležitého rezortu, z rezortu zdravotníctva, a posadí ho na stoličku iného veľmi ťažkého rezortu, o ktorom ten daný minister vôbec, ale vôbec nič nevie. Dalo by sa to akceptovať v situácii, keby vládna koalícia mala pred sebou štyri roky, to znamená, že minister by mal rok na to, aby sa so svojím rezortom zoznámil, ale sme v polovici volebného obdobia, tie výsledky potrebujeme mať či na ministerstve vnútra, alebo na ministerstve zdravotníctva, ich potrebujeme mať teraz a nemáme čas čakať 100 dní, rok, kým sa daný minister zorientuje v problematike.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 9:02 - 9:22 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, chcem hovoriť krátko o stave, v akom sa nachádza naša krajina. Všetkých, všetkých nás po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zaplavil pocit smútku, beznádeje, strachu a pochybností, kde sa vlastne Slovensko dnes ocitlo. Novinári si hovorili, že zajtra na jeho mieste môže byť každý jeden z nich, pretože istota, že novinár môže slobodne a bez obáv písať, sa zrazu zo dňa na deň rozplynula. A v takýchto ťažkých chvíľach krajina potrebuje líderstvo, potrebuje človeka, ktorý ju cez tieto ťažké situácie prevedie, potrebuje základy, pevné základy, pevné inštitúcie, políciu, súdy, o ktoré sa môže oprieť a v ťažkých chvíľach dôverovať, že vždy budú stáť na strane pravdy a spravodlivosti a vždy budú stáť na strane občana.
Namiesto toho sa Slovensko dočkalo cynizmu, nezodpovedného politického oportunizmu, konšpirácií, strašenia nejakými dlažobnými kockami alebo strašenia štátnym prevratom. K strachu o život, ktorý prežívali novinári v redakciách, sa pridal ešte umelo vyvolaný strach, ktorý živila vládna moc. Dnes vidíme, že strašenie prevratom bolo len perfídnou fraškou, pretože všetko sa deje v rámci ústavy a v medziach ústavy, k žiadnemu prevratu na Slovensku nedošlo a dnes si prichádza vláda Petra Pellegriniho vypýtať dôveru do parlamentu, tak ako to predpokladá ústava.
Naša spoločnosť je vinou tejto vládnej koalície rozdelená. Na jednej strane sú ľudia na námestiach, ktorí neveria vláde. Dnes prídu demonštrovať pred parlament, aby politikom povedali, že nesúhlasia. A na druhej strane sú politici, ktorí sa snažia udržať a rekonštruovať mašinériu moci za každú cenu.
Peter Pellegrini dnes prichádza do parlamentu žiadať dôveru. No dôvera je krehká vec. Dôvera sa buduje deň po dni, buduje sa prácou, buduje sa za cenu obiet bez morálnych kompromisov a buduje sa za cenu vyvodzovania politickej zodpovednosti. Vláda Petra Pellegriniho si túto dôveru nezaslúži.
Nezaslúži si ju kvôli kauze Bašternák. Už v lete 2016 prepukol škandál podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý si mal podozrivo uplatňovať nadmerné odpočty DPH. Pre vážne nezrovnalosti podal Kriminálny úrad finančnej správy trestné oznámenie, ktoré polícia nevyšetrila, a tu vzniklo aj to legendárne pomenovanie "náš človek". Dnes je Ladislav Bašternák obvinený z daňových podvodov. Po uplatnení účinnej ľútosti, ktorou sa de facto priznáva, rozhoduje o návrhu na jeho obžalobu prokurátor. A ako výsmech všetkým občanom tejto krajiny a na našu medzinárodnú hanbu predseda najsilnejšej vládnej strany Robert Fico stále býva v neslávne známom komplexe Bonaparte. O kauze Bašternák napísal Ján Kuciak 15 článkov. Bašternák koniec koncov nikdy pravdepodobne nebude odsúdený a potrestaný a na mieste policajného prezidenta je stále ten istý človek, pod vedením ktorého sa v roku 2014 vyšetrovanie Bašternákovej kauzy zamietlo pod koberec.
Vláda Petra Pellegriniho nemá dôveru, našu dôveru kvôli kauze Chovanec. V roku 2014 vypovedal v závažných daňových kauzách na východnom Slovensku Milan Chovanec, podľa ktorého boli do podvodov zapojení aj politici SMER-u, ktorí mali kryť podvody odmenou za provízie. Okrem iného sa v tomto prípade spomínali mená Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, ale aj bývalého štátneho tajomníka Jozefa Bučeka či poslanca SMER-u pána Kubánka. Po tom, čo o celej veci napísal týždenník Trend, NAKA spomenutých vypočula, trestné oznámenie odmietla, na Trend bolo podané trestné oznámenie za ohováranie, vyšetrovanie viedol známy policajt z NAKY pán Laho, o ktorom médiá napísali, že je to špecialista na ohováranie predstaviteľov SMER-u. A v súvislosti s kauzou sa Robert Kaliňák nezabudol vyjadriť, že Tibor Gašpar je najlepší policajný prezident, akého Policajný zbor mal. O kauze Chovanec napísal Ján Kuciak štyri články. Okrem iných v Panama Papers je podvodník s DPH, čo udal prokurátora z kauzy Kaliňák, elitný vyšetrovateľ kauzy DPH, podvody museli mať politické krytie.
Vláda Petra Pellegriniho nemá našu dôveru kvôli kauze Špirko. Vyšetrovanie Roberta Kaliňáka a to, akým spôsobom kúpil od Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov, podiel v jeho firme, dozoroval prokurátor Špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko. V čase kauzy Bašternák prišlo zvláštne obvinenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prokurátorovi, ktorý z pochopiteľných dôvodov nedôveroval polícii, vbehli do kancelárie, zhabali všetky materiály a odstavili ho od prípadu. Trestné stíhanie bolo nakoniec zastavené. Začiatkom marca bol prokurátor disciplinárne oslobodený a práve tento prokurátor ešte predtým vyšetroval aj kauzu obrovských daňových podvodov, ktoré sa mali udiať podobne ako v kauze Chovanec na východe Slovenska.
A podobne ako v kauze Chovanec, aj tu vystupujú dve mená predstaviteľov SMER-u, pán Kaliňák a pán Počiatek. Pred niekoľkými dňami vystúpil tento prokurátor pred médiá a popísal, ako mala fungovať veľká korupčná schéma vedúca k týmto predstaviteľom SMER-u. Tiež povedal, že sa ho pokúsili zdiskreditovať, zneužiť políciu prostredníctvom istého pána Krajmera, známeho už z kauzy vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pán Špirko detailne popísal nátlak, ktorý bol rôznymi spôsobmi vyvíjaný na neho aj na jeho rodinu.
Mrazivá výpoveď prokurátora Špirka je mementom toho, ako ďaleko sme v našej krajine prišli, aká je obrovská zodpovednosť tých, ktorí krajinu v poslednom období viedli.
Peter Pellegrini nenavrhol žiadne riešenie v programovom vyhlásení, ako predchádzať prerastaniu organizovaného zločinu do najvyšších štruktúr štátu.
Vláda Petra Pellegriniho nemá našu dôveru ani kvôli kauze obrnených transportérov. Ľudia v SNS tajili najväčší nákup v histórii Slovenska aj pred štátnym tajomníkom ministerstva obrany, nehovoriac o tom, že ho tajili pred občanmi, ktorí majú tento biznis zaplatiť. Na obrnené transportéry sa každý jeden človek v tejto krajine, či to je dieťa, alebo starý človek, sa poskladá sumou viac ako 200 eur a ľudia si preto zaslúžia, aby bol tento obchod čo najvýhodnejší a transparentný. Ľudia v SNS dlhé mesiace podpis dohody utajovali, zavádzali vládu aj obyvateľov a nevidím iný dôvod ako ten, ktorý mali nominanti SNS, keď pri utajovaní nástenkového tendra či pri predaji emisií. Firma, od ktorej máme kupovať transportéry, bola vyšetrovaná pre korupciu vo viacerých štátoch sveta. Fínska verejnoprávna televízia informovala, že pri nákupe mali byť vyplatené v Slovinsku úplatky vo výške 7,5 % z ceny transportérov. Podľa fínskej televízie tieto úplatky mali ísť vysokým štátnym predstaviteľov v Slovinsku, ako aj samotnému premiérovi, ktorý bol kvôli kauze obrnených transportérov v Slovinku odsúdený.
Slovensko ide kupovať transportéry za 1,2 mld. eur, pri podobnej sadzbe hovoríme o províziách v hodnote 90 mil. eur. Mimochodom Ján Kuciak napísal niekoľko článkov o nebezpečnom zbrojárskom biznise. V tejto novej vláde na poste ministra obrany je stále ten istý človek.
Vláda Petra Pellegriniho nemá našu dôveru kvôli eurofondom, kvôli tomu, akým spôsobom spravuje eurofondy. V lete minulého roka sa prevalil škandál na ministerstve školstva pod vedením Slovenskej národnej strany, kedy sa ukázalo, že 600 mil. eur malo po pochybnom hodnotiacom procese tiecť viacerým schránkovým firmám blízkym aj viacerým vládnym stranám. Andrej Danko vtedy listom vypovedal koaličnú zmluvu. Vládni predstavitelia namiesto snahy vyvodiť zodpovednosť a napraviť pochybenia riešili, odkiaľ mohla opozícia a médiá dostať informácie, že sa deje niečo nekalé. Zarážajúce je, že o podozrivých praktikách mala informácie polícia, údajne mala informácie aj tajná služba, avšak o akýchkoľvek trestnoprávnych dopadoch nemáme do dnešného dňa žiadne informácie. V dôsledku tohto škandálu síce napokon padol minister Plavčan, ale Komisia nám pozastavila konkrétne výzvy. Aktuálne informácia o dôsledkoch toho škandálu hovorí, že zo 62 zmlúv je stále 53 stále aktívnych. Nikto poriadne nevie povedať, či nakoniec tieto peniaze nebudú museť zaplatiť daňoví podv..., á, daňoví poplatníci. Mimochodom, o tejto kauze napísal zavraždený novinár Ján Kuciak tiež niekoľko článkov, ja poviem názvy niektorých z nich: "Plavčanove eurofondy tiekli blízko SMER-u, SNS, MOST-u aj Bonaparte", "Fondy tečú k asistentke poslanca SMER-u s väzbami na Flašíka a Glváča", "SBS-ka spájaná so SMER-om postráži poštu za takmer 27 miliónov eur".
Z množstva eurofondových káuz za zmienku stojí ďalší, pomerne čerstvý prípad z Babindolu, kde niekoľko spriaznených firiem získalo desiatky miliónov eur na agrodotáciách. V médiách sa začalo riešiť prepojenie na oligarchov SMER-u, prepojenie na policajného prezidenta a bývalého ministra pôdohospodárstva, ktorý je dnes šéfom regulačného úradu. O týchto ľuďoch napísal Ján Kuciak päť článkov. O Pôdohospodárskej agentúre, hlavne v čase, keď rezortu šéfoval pán Jahnátek zo SMER-u, by sa dalo rozprávať tu celé hodiny. Údajne šéf Najvyššieho kontrolného úradu povedal, že to, čo a taký neporiadok a chaos, aký panoval na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ešte nevidel. Rozprávať by takisto mohli drobní vlastníci pôdy, ktorí v podivne nastavených výzvach nikdy neuspeli, a mohli by rozprávať aj firmy spriaznené so SMER-om, ktoré boli úspešné vždy, v každej jednej žiadosti o grant.
Mohli by sme takisto hovoriť o verejných obstarávaniach, kde tieto firmy súťažili medzi sebou, a aj o tom písal Ján Kuciak, špeciálne o firmách blízkych oligarchovi SMER-u. Opäť jeho články "Firmy okolo oligarchu Bödöra súťažili samy so sebou u Žigu, Jahnátka", "Obľúbený hotel SMER-u dostal milióny. V pozadí syn vplyvného oligarchu", "Šéf polície založil firmu, prenajíma si kanceláriu u syna oligarchu".
Aktéri káuz s tichým súhlasom vládnej koalície nenesú žiadnu zodpovednosť, polícia nekoná a poniektorí dokonca dostali za odmenu lukratívne miesta na čele štátnych inštitúcií. Najlepší policajný prezident v histórii Slovenska namiesto odhaľovania korupcie na najvyšších miestach organizuje bombastické tlačovky, kde verejnosť informuje o tom, ako vyšetrovali človeka, čo dal ako úplatok vrecko kŕmnej kukurice alebo ako úplatok dal dve malé prasiatka, alebo študentov, ktorí dali ako úplatok štyri kilá klobás, prípadne nejakého kontrolóra, čo si zobral ako úplatok vrecko arašidov. Toto sú vyšetrovania korupcie na Slovensku.
Nezaznamenali sme ani jednu tlačovú konferenciu, ani jednu jedinú tlačovú konferenciu policajného prezidenta alebo ministra vnútra, kde by sa zaoberali zisteniami Jána Kuciaka, kde by preverovali podivné získavanie dotácií firiem v okolí Nitry. Nezaregistrovali sme jedinú tlačovku, ako polícia preverovala majetok manželiek najvyšších policajných funkcionárov, vily na Floride, dlhodobý konflikt záujmov policajných funkcionárov, pochybné tendre niektorých ministerstiev. Skutok sa nestal.
V programovom vyhlásení vlády nenájdete ani jedinú vetu o tom, čo by mala robiť vládna koalícia ako reakciu na súčasnú situáciu, ktorá vznikla. Ja poviem príklad. Keď v roku 1996 zavraždili v Írsku novinárku Veronicu Guerin, táto sa venovala písaniu o drogovej mafii, najprv sa jej vyhrážali, potom ju postrelili a nakoniec ju za bieleho dňa zavraždili. Tak vtedy sa zmobilizoval celý národ, ale v prvom rade sa zmobilizovala írska vláda, začali sa obrovské razie, zatkli 150 kriminálnikov, spravili domové prehliadky, zriadili špeciálny úrad. Tento úrad mal právomoc zhabať majetok. Každý jeden zbohatlík musel dokázať pôvod majetku, ak ho nevedel preukázať, okamžite im boli zmrazené všetky bankové kontá. Pri tejto operácii zhabali okolo miliardu eur. Toto sa stalo po tom, ako v Írsku bola zavraždená novinárka.
A teraz sa pýtajte, čo sa stalo u nás, keď bol zavraždený novinár. Tlačovka o tom, že sa organizuje štátny prevrat, tlačovka o tom, premiéra, že ho organizuje Soros, tlačovka o tom, že nám hrozia krvavé protesty, tlačovka o tom, že na námestí sú nejaké dlažobné kocky, ktoré sa budú hádzať. Ale ja som nevidela jedinú tlačovku, kde by sa vládna koalícia a teraz na čele s novým premiérom Pellegrinim zamyslela nad tým, čo treba urobiť, aby tieto podozrenia vyšetrila, aby zmenila kultúru vládnutia v našej krajine, aby zmenila spôsob, akým sa vyšetrujú alebo nevyšetrujú kauzy. Toto je to, čo mala urobiť na upokojenie situácie.
A ešte, ešte raz hovorím, ešte mali tú drzosť poslať do parlamentu staré programové vyhlásenie, ktoré v ničom nereflektuje na súčasnú situáciu.
A stratégia vládnej koalície bola aj v posledných týždňoch rovnaká: cynizmus, hrubosť, obviňovanie opozície, konšpiračné teórie. Vo svojom príhovore pán Pellegrini, keď predstavoval programové vyhlásenie vlády, tak to bolo v jednom kuse obviňovanie opozície. Ako keby opozícia mohla za to, že tu je vládna kríza. Ešte raz, táto vládna kríza nie je krízou opozície. My sme tu, my si robíme svoju robotu, my pozeráme koalícii na prsty, presadzujeme naše návrhy, hájime naše hodnoty. Toto je jednoducho kríza vládnej koalície.
A pýtam sa, ako máme takejto vláde veriť? Ako jej má veriť občan? A zodpovednosť za ťarchu týchto nevyšetrených káuz a skutkov nesie v prvom rade vládna koalícia. Sedemdesiat článkov zavraždeného novinára, v ktorých písal o kauzách, ľuďoch strany SMER, to je obžaloba, ktorú vidí celá krajina. Táto obžaloba má dokopy 1 043 strán. Taký rozsah majú články Jána Kuciaka, v ktorých písal o kauzách SMER-u. A tieto články ukazujú pravú tvár, pravú tvár našej politiky a pravú tvár súkromného Slovenska, ktorý si tu vybudovala vládna koalícia.
Každý poslanec sľuboval, že bude hlasovať podľa vlastného svedomia a v týchto ťažkých chvíľach, keď si ľudia na Slovensku vyžadujú zodpovednosť a čistý štít, by stranícka príslušnosť jednoducho mala ísť bokom, pretože "len ak budeme vedieť urobiť správne rozhodnutia v správnu chvíľu, tak spravodlivosť sa rozleje ako voda a pravda bude tiecť ako mocný prúd". To bol Martin Luther King.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 18:01 - 18:01 hod.

Veronika Remišová
Žiadam opraviť hlasovanie (tlač 857), dala som za, chcela som sa zdržať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 11:32 - 11:33 hod.

Veronika Remišová
Poprosila by som vás o presunutie bodu 30 na nasledujúcu schôdzu. Je to zákon, tlač 888. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.3.2018 10:17 - 10:18 hod.

Veronika Remišová