Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

6.12.2018 o 14:54 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2018 10:44 - 10:45 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem kolegovi Dostálovi za veľmi jasné argumenty a len by som chcela, aby bolo jasné, že kto je za a kto je proti. Bolo tu citované nejaké stanovisko slovenského zväzu obchodníkov, ale tento zväz neexistuje, existuje iba Zväz obchodu a ja vám zacitujem, čo hovoria, čo hovorí Zväz obchodu. Zväz obchodu hovorí, že "som presvedčený o tom," to hovorí jeho šéf, "že 50 % nákladov z nového odvodu si odnesú dodávatelia potravinárskeho tovaru a zvyšných 50 % si odnesú spotrebitelia, ktorí nakupujú potraviny. Toto tvrdím na základe svojich dlhoročných skúseností v slovenskom obchode".
Takisto môžem zacitovať existujúce združenie Slovenská aliancia moderného obchodu a tí hovoria: "Tento zákon porušuje vo viacerých bodoch európsku legislatívu a môže mať devastačný dopad na celé maloobchodné odvetvie. Doplatia na to, dopad odvodu pocítia najmä spotrebitelia, ale aj samotní dodávatelia či zamestnanci reťazcov."
Takže toto sú oficiálne stanoviská dvoch, dvoch združení obchodu, ktoré existujú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2018 10:20 - 10:22 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani poslankyňa, asi nemáte dobré štatistiky. Jednoducho ceny potravín na Slovensku rástli najrýchlejšie z okolitých krajín Európskej únie, z okolitých krajín a z našich susedských krajín. Čiže to je fakt. To je prvý fakt.
Druhý fakt je, že jednoducho keď vy zavediete dodatočnú daň pre reťazce, tak sa to niekde musí prejaviť. A veľmi dobre ste počúvali zrejme aj vy, čo hovorili zástupcovia reťazcov. Oni hovorili, že táto daň sa premietne dvoma spôsobmi: na výstupe aj na vstupe. Čo to znamená? Na výstupe to znamená, že sa zvýšia ceny potravín pre spotrebiteľa, pre ľudí, na vstupe, že sa znížia ceny, ktoré platia poľnohospodárom. Čiže docielili ste presný opak toho, o čo by sme sa mali na Slovensku snažiť.
Mali by sme sa snažiť, aby ceny potravín nerástli tak rýchlo, ako rastú, a mali by sme sa snažiť, aby nebol tak veľký tlak na poľnohospodárov. Pretože viete dobre, že poľnohospodári sa sťažujú, že tie reťazce vykupujú od nich potraviny za veľmi nízke ceny, za neudržateľne nízke ceny. Čo, keď zavediete dodatočnú daň pre reťazec, čo urobí? No, samozrejme, že si to niekde premietne. To neni štátny podnik, kde sa hospodári tak, ako sa hospodári.
Čiže vyššie ceny potravín pre ľudí, nižšie ceny pre slovenských poľnohospodárov, toto je efekt vášho zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.12.2018 10:15 - 10:19 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, znovu sa bavíme v tomto pléne o jednom ďalšom nezmyselnom a škodlivom návrhu pre občanov. Viete všetci veľmi dobre, že ceny potravín za posledné roky neúmerne rástli. Dokonca rástli viac ako v okolitých krajinách, v okolitých krajinách, na Slovensku. Od vlády by som čakala, že sa bude snažiť rast cien nejakým spôsobom spomaľovať.
Slovenská národná strana zas prináša ďalší zo škodlivých nápadov a robí pravý opak. Pretože to, čo robí, v podstate zavádza ďalšiu dodatočnú daň na potraviny.
Ak si spomínate, tak pred niekoľkými rokmi, nedávno vláda znížila DPH na vybrané potraviny. Vtedy sa vláda de facto zriekla príjmov do štátneho rozpočtu o približne o 90 mil. eur ročne. Teraz čo robí vláda? Teraz ale vláda chce inou daňou, novou daňou vybrať od ľudí 120 až 150 mil. eur ročne z ich vrecák. Pretože ak si niekto myslí, že tento návrh sa nepremietne do ceny potravín, tak sa veľmi mýli. Už to tie najväčšie reťazce to už avizovali.
Čiže tu vidíme príklad absolútne chaotického riadenia štátu. Na jednej strane znížime jednu daň, na druhej strane zavedieme inú daň, ktorá od ľudí ročne z ich vrecák vytiahne 120 až 150 mil. eur ročne.
Samozrejme, my uznávame, že treba riešiť problémy poľnohospodárov a slovenských poľnohospodárov. Treba ich riešiť ale rozumným spôsobom. Podľa legislatívneho plánu vlády už minulý rok sme mali mať v parlamente zákon, ktorý by riešil nekalé praktiky obchodných reťazcov. Tento zákon má vláda v legislatívnom pláne. Vo februári bol v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ale stále ho v parlamente nemáme. A toto je zákon, ktorý by tuto rozhodne pomohol slovenským poľnohospodárom viac ako takýto nezmysel.
Pretože tento návrh zákona bude mať dva efekty. Prvým bude, že sa zvýšia, zvýšia ceny pre ľudí za potraviny, a druhým efektom bude to, že obchodné reťazce, ktorých sa tento zákon dotkne, tak budú ešte viac tlačiť na poľnohospodárov, aby znížili ceny. Toto dosiahneme zákonom. Ľudia budú platiť za potraviny viac. Poľnohospodári za svoje slovenské výrobky dostanú menej. Toto je reálny účinok zákona, ktorý Slovenská národná strana predkladá do parlamentu.
A ja vyzývam poslancov, hlavne teda vládnej koalície, lebo myslím si, že z opozície nikto by takýto zákon, á, nemá v úmysle podporiť, aby akceptovali pripomienky prezidenta a aby tu konečne zavládla nejaká politika zdravého rozumu.
Ak hovoríme, že chceme sociálny štát, tak predsa nebudeme zvyšovať ceny potravín pre ľudí a nebudeme predsa prijímať také zákony, ktoré vyvolajú ďalší tlak na ceny a ešte znížia, znížia ceny pre našich poľnohospodárov.
Takže ešte raz, ja dúfam, že prevládne politika zdravého rozumu a nie nejaké nezmysly, hlavne teraz, keď idú Vianoce.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 16:46 - 16:47 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Hegerovi a ja len doplním, že pozrite, aj pánovi Kažimírovi by sa dalo vytýkať, že on je podpredseda najsilnejšej strany na Slovensku. Ja by som, ja teda verím, že pán Kažimír, ak sa stane guvernérom v Národnej banke Slovenska, tak z tohto postu rezignuje, lebo tá banka naozaj musí byť nezávislá, ale pánovi Kažimírovi sa nedá vytýkať, že by nemal dostatok skúseností na tento post. A to, že tam bude mať pravú ruku viceguvernéra, ktorý nemá skúsenosti, je neschopný a pohyboval sa v takej spoločnosti, ako sa pohyboval, tak to veľmi sťaží situáciu aj samotnému guvernérovi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 16:40 - 16:40 hod.

Veronika Remišová
Ďakujem za možnosť reagovať na kolegu Dostála. Ja som nehovorila o tom, ako prebiehal finančný výbor, ale kolega Heger povie aj potom reakciu pána Hudáka, ako veľmi nedôveryhodne sa pán Hudák na výbore obhajoval. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.12.2018 16:28 - 16:39 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, premiér Peter Pellegrini dnes na finančnom výbore predstavil návrh vlády na vymenovanie viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Pri kandidátovi Slovenskej národnej strany však premiér úplne zlyhal, nepreveril si jeho minulosť a svojím návrhom ohrozuje dôveryhodnosť a nezávislosť Národnej banky Slovenska.
Úlohou národnej banky je dohľad nad finančným trhom a ochrana občanov pred podvodníkmi, ktorí sa snažia získať ich peniaze.
Slovenská národná strana však do vedenia národnej banky navrhuje človeka, ktorý pôsobil ako priamy nominant ľudí a spoločností, ktorí za takýmito podvodmi stáli. Vo svojom životopise, ktorý pán Hudák priložil k návrhu na zvolenie do funkcie viceguvernéra NBS, pán Hudák si uvádza jedinú relevantnú pracovnú skúsenosť na túto funkciu, keď dva roky pôsobil ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Tatra. Dnes táto spoločnosť patrí pod iným menom do portfólia J&T, ale v čase, keď tam bol pán Hudák generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva, tak táto spoločnosť mala dvoch majiteľov. Prvým majiteľom bola nebankovka Horizont Slovakia. Všetci si spomínate na nebankovky, konkrétne táto nebankovka Horizont Slovakia okradla desaťtisíce klientov o stovky miliónov eur.
Druhým akcionárom poisťovne Tatra bola spoločnosť CI Holding. Táto spoločnosť neskôr skrachovala a bola takisto zapletená do pochybných obchodov za milióny eur. Polícia v sídle firmy robila raziu, tu mám rozhodnutie súdu, a na základe informácií práve z Národnej banky Slovenska viedla trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin podvodu voči tejto spoločnosti. Okrem iného spoločnosť CI Holding bola prepojená personálne s Podielovým družstvom Slovenské investície, v ktorom boli znehodnotené vklady tisícov obyčajných ľudí, a takisto sa tam stratil slovenský národný poklad, na ktorý sa zbierali celé generácie Slovákov.
Prečo to hovorím? Hovorím to preto, že návrh na menovanie pána Hudáka na čelo poisťovne Tatra dal osobne pán Libor Červenka z predstavenstva CI Holding. Mám to tu, zápisnica z valného zhromaždenia. Viete veľmi dobre, tí, ktorí ste podnikali, že nenavrhujete, keď navrhujete za predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa, čo sú dve najdôležitejšie funkcie vo firme, tak nenavrhujete niekoho z ulice, ale navrhujete nejakého blízkeho partnera, navrhujete obchodného partnera, človeka, ktorému dôverujete a ktorého poznáte. Preto zrejme aj pán Libor Červenka navrhoval do vedenia poisťovne Tatra pána Hudáka.
Považujem preto za neprijateľné, aby sa viceguvernérom Národnej banky Slovenska stal človek, ktorý pracoval ako nominant spoločností spájaných s podvodmi, v ktorých mnohí Slováci prišli o svoje celoživotné úspory. Dnes my považujeme za toxickú spoločnosť Bašternáka alebo Kočnera. Ja ale považujem nebankové firmy za oveľa horšiu spoločnosť. Bašternák a Kočner okradli štát, čiže okradli nás všetkých, ale nebankovky sa špeciálne zameriavali na drobných sporiteľov, zameriavali sa na starších ľudí a týchto často okradli o posledné, posledné peniaze, a to považujem ešte za oveľa horšie, ako je Bašternák.
Vrátim sa ešte k menu pána Červenku. Pán Červenka sa spomína aj pri sporoch okolo spoločnosti CIRIDIS. Určite si na tú spoločnosť spomínate. Boli to spory a obchody, v ktorých prišiel o obrovské peniaze hokejista Miro Šatan. A tento človek nominoval pána Hudáka do, za predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa poisťovne Tatra. Mimochodom, s pánom Červenkom sa stretol na zasadnutí Dozornej rady poisťovne Tatra v čase, keď ju ovládal CI Holding, aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Máme tu zápis uložený v zbierke listín okresného súdu, ktorý to potvrdzuje.
A toto je krásnym príkladom podstaty akože národného cítenia Slovenskej národnej strany, keď jej predseda spolupracoval s ľuďmi spájanými s defraudáciou slovenského národného pokladu. Jeho časť, pre informáciu, Matica slovenská uložila do zmeniek spoločnosti CI Holding práve v tom čase, v roku 2005, a druhú časť potom Matica vložila do Podielového družstva Slovenské investície, ktoré tiež skrachovalo, a peniaze sa vyparili.
Už len na ilustráciu, v akej spoločnosti sa pohyboval kandidát Slovenskej národnej strany na post viceguvernéra národnej banky, uvediem iný príklad z jeho životopisu. Pred tým, ako prešiel do poisťovne Tatra, pán Hudák pracoval v jednej firme v Prahe ako nominant istého pána Hubináka. To, že bol nominant, zase máme výpis z listín. Pánovi Hubinákovi, aby sme si vedeli predstaviť, v akej spoločnosti sa pohybuje budúci viceguvernér, ktorého, dúfam, nezvolíte, pánovi Hubinákovi je venovaný jeden odsek aj v spise Gorila, ktorá je zverejnená na internete. Môžete Gorile veriť, neveriť, ale nič dobré sa tam na pána Hubináka nepíše. Môžem zacitovať: "Haščák vysvetľuje, že Rehák so Struhárom sa stali miliardármi práve cez Duckého. Haščák hovorí, že celý projekt Globtel pripravoval Emil Hubinák. Ducký ho ale podviedol, zrealizoval to cez Reháka a Struhára. Haščák sa pýta Malchárka, či vie, kto je Emil Hubinák. Malchárek hovorí, že ho pozná, že Hubinák bol riaditeľom telekomunikácií za SOP, kde spoločne pôsobili. Haščák pokračuje, že Hubinák si miesto riaditeľa telekomunikácií kúpil práve kvôli Globtelu (a tak ďalej). Hubinák nakoniec dostal od Reháka a Struhára za Globtel nejaké peniaze. Malchárek hovorí, že má jednu lepšiu kamarátku, ktorej je Hubinák strýkom. Hubinák je podľa neho povýšenecký, arogantný (a tak ďalej), investuje peniaze do nehnuteľností. Malchárek rozpráva ako pred siedmimi rokmi chodil Hubinák na SOP v oblekoch za 100-tisíc korún, so zlatými hodinkami." A tak ďalej a tak ďalej.
No, nominant na post viceguvernéra nie je len bývalý sused pána Danka. S tým by problém nebol. Susedom môže byť ktokoľvek, ale je to súčasť skupiny ľudí, v ktorej sa Andrej Danko pohyboval už pred mnohými rokmi a ktorí sú poznačení vážnymi kauzami. Pán Danko sa bude pravdepodobne brániť, že na jeho kandidáta útočíme, pretože sme v opozícii. Ale opak je pravdou. My v hnutí OĽANO vždy presadzujeme, aby dôležité funkcie v štáte obsadzovali v prvom rade odborníci bez ohľadu na politickú príslušnosť. Vo februári Robert Fico ako premiér navrhol vymenovať do funkcie druhého viceguvernéra NBS pána Ódora. A v parlamente ho podporili všetci naši poslanci. Celý náš klub. Ak premiérovi Pellegrinimu záleží na tom, aby Národná banka plnila svoju úlohu, aby chránila ľudí na Slovensku pred podvodníkmi, tak mal by ešte tento návrh na viceguvernéra NBS, mal by ho stiahnuť. Ale v každom prípade apelujem na vás ako poslancov, Národná banka Slovenska je jedna z najdôležitejších finančných inštitúcií. Okrem toho, že dozerá na finančné operácie, dozerá, robí finančný dohľad aj nad tým, aby sa nestali obeťami podvodov občania, dozerá na operácie spojené s praním špinavých peňazí, a je neprijateľné, aby človek, ktorý bol nominantom ľudí zapletených v takýchto kauzách, aby sa teraz stal viceguvernérom NBS. To je naozaj ako urobiť capa záhradníkom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 6.12.2018 14:54 - 14:56 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. V medzirezortných pripomienkových konaniach bežne sú stovky zásadných pripomienok alebo iných pripomienok. Vaši kolegovia, pán Kažimír s tým určite má skúsenosti. Napríklad pri hazardných hrách došlo obrovské množstvo aj zásadných pripomienok, s ktorými sa rezort musel vysporiadať, a robia to v štandardných lehotách a predkladajú tie zákony. Vysporiadajú sa s nimi, spravia rozporové konania a nie sú to, nepovedala by som, že to sú menej dôležité veci, ako rieši ministerstvo spravodlivosti. Čiže kolegovia v rezortoch majú tie isté, tie isté problémy ako vy a napriek tomu sa s tým vedia vysporiadať. Čiže a zas tých 342 zásadných pripomienok nie je niečo, čo sme nikdy v medzirezortných pripomienkových konaniach nevideli pri zložitých zákonoch.
Takže ja by som sa ešte takto, že keď hovoríme, že máte tam dve skupiny, jedna skupina chce zlepšiť prístup k informáciám, druhá skupina povedzme, že ho chce obmedziť, no vy musíte po nich to programové vyhlásenie vlády, v ktorom ste sa zaviazali, že vy chcete zlepšiť prístup k informáciám, čiže toto je vaša vízia, toto je váš sľub občanom.
Takže ja sa ešte raz pýtam, dokedy sa plánujete vysporiadať s týmito pripomienkami a kedy budeme mať tu v parlamente infozákon, ktorý ste sľúbili v programovom vyhlásení vlády? A riešenie mám teda, že ak sa s tým neviete vysporiadať, teraz sme predkladali novelu infozákona, takže aj tam je inšpirácia, že mohli ste ju schváliť. Ale teda keď nechcete, tak čakáme na vašu vlastnú, kedy bude.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.12.2018 11:07 - 11:07 hod.

Veronika Remišová
Ďakujem. Žiadame o odloženie hlasovania nazajtra o viceguvernérovi Národnej banky Slovenska vzhľadom na závažné zistenia, aby dostal priestor na vysvetlenie týchto skutočností. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 16:14 - 16:15 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Budajovi. On tiež veľmi dobre vie, aké je veľmi niekedy ťažké od štátnych orgánov sa dopracovať, dopracovať k informáciám, a tomuto čelíme vždy, keď sa venujeme nejakým kauzám či už životného prostredia, alebo v iných oblastiach. A ľudia to majú oveľa ťažšie, aj keď sa chcú domôcť niekedy svojich práv. Takže ja pevne verím, že raz to zásadné zlepšenie infozákona schválené v tejto Národnej rade bude.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 16:05 - 16:07 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Dostálovi, ktorý upozornil aj na tú komplexnosť tej právnej úpravy, preto by to mala byť vládna novela zákona, tak ako to sľúbila ministerka.
Keď sa dotknem toho bodu, áno, my sme vychádzali z našej praxe, lebo s týmito konkrétnymi problémami sme sa stretli, keď sme žiadali informácie, hej, že vnučky, pravnučky, štátny podnik, ktorý založil banku, ktorá založila neviem čo, tie už neboli povinnými osobami. Mali sme úvahu aj o tom, že do akého; lebo sú spoločnosti, kde má štát podiel, hej, má 10-percentný podiel, v niektorých má 50-percentný, v niektorých 60-percentný; ako ošetriť, ako ošetriť tieto prípady. Takže súhlasím, že určite by to, určite by bolo dobré mať k tomu diskusiu.
A takisto ja oceňujem tú prácu mimovládnych organizácií, odbornej verejnosti, kolega Dostál bol súčasťou toho, pracovnej skupiny, ktorá na ministerstve spravodlivosti za bývalého vedenia na tomto zákone pracovala, a je škoda, že tento zákon sa nikdy nedostal na vládu a do parlamentu. To mala byť prvá vec, keďže to ministerka sľúbila, a to bolo aj odôvodnenie aktivity ministerky Žitňanskej, že vôbec táto vláda vznikla. Žiaľ, vidíme, že všetky dobré iniciatívy po jej odchode boli zablokované.
Skryt prepis