Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

10.10.2017 o 15:55 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 10.10.2017 15:55 - 15:55 hod.

Štefan Zelník
Vážený pán predsedajúci, v rozprave k návrhu zákonu vystúpili dvaja poslanci a dve poslankyne. Pán poslanec Suchánek podal návrh, a preto, aby sme mohli hlasovať o pozmeňujúcom návrhu, budeme hlasovať o skrátení lehoty podľa § 83 ods. 4 zákona o rokovacom poriadku a navrhujem hlasovanie dnes o piatej. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 15:41 - 15:42 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len veľmi krátko k tomu. Ak by naozaj, je to, myslím si, že veľmi dobre urobené, ak by, bude výberové konanie, vyberie to subjekt. Ten subjekt môže byť právnická alebo fyzická osoba. Ak by daný subjekt aj v priebehu toho organizovania pohotovostných služieb nemohol zabezpečiť to poskytovanie tej pohotovostnej služby, ja neviem, z objektívnych alebo subjektívnych príčin, napríklad poviem, dobre, budem zabezpečovať tú službu ja, dostanem infarkt, no tak asi bude pre mňa priorita úplne iná, a teda vtedy potom nastupuje VÚC-ka, aby nedošlo ku nezabezpečeniu tých pohotovostných služieb, tak tá kompetencia potom prechádza na VÚC-ku. Teda je to veľmi dobré, že myslí sa na to, aby keď vznikne akýkoľvek problém pri zabezpečovaní pohotovostných služieb, ak by čokoľvek zlyhalo, je tam odbor zdravotný na VÚC-ke a ten to musí zabezpečiť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.10.2017 15:31 - 15:31 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len chcem povedať, že dá sa súhlasiť s tým, čo ste povedal, pán kolega, pretože naozaj toho zneužívania počas pohotovostných služieb, ale aj počas rýchlej zdravotnej služby je hrozne veľa. Ja som sám slúžil desať rokov záchrannú zdravotnú službu a viem teda, o čom hovoríš. A preto aj tie poplatky nemajú byť vysvetľované tak, že je to poplatok pre pacienta, ale je to práve ochrana pre tých, ktorí sú naozaj chorí, pretože to množstvo ľudí, ktorí bezdôvodne prichádza na pohotovostnú službu, alebo proste dochádza ku zneužívaniu, a teraz naozaj stretnú sa tam ľudia, ktorí sú s banálnym ochorením, ale ďalší v rade, ktorí s vážnym ochorením tam čakajú a či to už je infarkt, alebo náhla mozgová cievna príhoda, tí potom sú odsúvaní v tom rade ďalej. Takže naozaj to zavedenie poplatkov je ochrana pre pacientov, ktorí tú zdravotnú starostlivosť naozaj potrebujú.
A je tam dokonca aj teda to, že ak teda ten pacient, aby sa nemuseli báť tí občania, že budú niečo platiť. Akonáhle ten pacient je tam dlhšie a je hospitalizovaný, samozrejme, že ten poplatok už neplatí. Ale je to pre tých, aby sme odradili práve tých nezodpovedných, ktorí zneužívajú to poskytovanie zdravotnej starostlivosti a najmä pohotovostnej služby a rýchlej zdravotnej pomoci. Takže plne s tým súhlasím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.10.2017 15:18 - 15:19 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne za slovo. Ja len chcem dve poznámky.
Pozmeňovací návrh o poplatkoch bol stiahnutý z rokovania, pretože pripravuje sa nový a iste na novembrovú schôdzu bude predložený tak, aby v prvom rade bola ochrana pacienta, ale takisto aby zase bola možnosť, ak niekto chce, aby sa na termín mohol objednať za patričný poplatok.
Ja by som nevidel v tom problém, pani kolegyňa, že štát chce regulovať koncové nemocnice alebo chce mať nad tým dohľad. Veď kto iný, ak nie štát? Veď ministerstvo zdravotníctva a štát má tu zodpovednosť. My to nemôžme nechávať na VÚC-ky. Predsa otázka aj z ústavy, aj vôbec, koncové nemocnice sú práve tie, ktoré by mali vyriešiť podstatnú časť diagnostiky, ale aj liečby. A teda mne sa zdá byť úplne prirodzené, že štát nad tým musí mať dohľad. Predsa jedná sa v týchto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 15:05 - 15:06 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja vítam tento pozmeňovací návrh, pretože je pravda, že ľudia, ktorí darujú tú vzácnu tekutinu krv a urobia to opakovane pre záchranu života, si zaslúžia naše ocenenie a myslím si, že aj v rámci tej miery solidarity, že všetci prispievame do zdravotného poistenia finančné prostriedky, ale títo poskytujú niečo, niečo ešte viac, a teda mala by ich spoločnosť a my všetci mali by sme ich jednak odmeniť a jednak aj za to im poďakovať. A preto aj my za Slovenskú národnú stranu, ak nebudú iné prekážky, ja neviem, v nejakom preukazovaní týchto potvrdení o tom, či niekto je držiteľom, alebo nie je držiteľom, aby sa to nezneužívalo, tento návrh podporíme. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10.10.2017 14:49 - 14:51 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 630).
Predseda Národnej rady pridelil vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o zdravotnej starostlivosti, na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre zdravotníctvo, ktorého súčasne určil za gestorský výbor. Výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali v stanovenej lehote. Súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 630), vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Súčasne gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 24 uvedených v IV. časti spoločnej správy spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 71 z 10. októbra 2017, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu predniesť spoločnú správu výboru na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 14:25 - 14:26 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len by som chcel kolegovi Hegerovi povedať, že systém zdravotného poistenia je založený na princípe solidarity. To znamená, všetci dávame peniaze do nejakého balíka a potom sa platia menej a viac náročné výkony pre pacienta, pre chorého.
To, čo už hovorila aj predrečníčka, je rizikový kmeň. Každá poisťovňa má aj zdravých alebo tých, čo menej navštevujú zdravotnícke zariadenia, a aj tých, ktorí sú chronicky chorí a potrebujú podstatne nákladnejšiu a dlhodobejšiu liečbu. Toto práve upravuje ten prerozdeľovací mechanizmus a zo štatistík vidíme, že Všeobecná zdravotná vynakladá viacej na liečbu pacientov, ako vynakladajú iné. Preto sa upravuje aj v tomto, teda nie je to nesystémové, práve naopak, je to systémové riešenie, kedy ministerstvo zachytilo túto informáciu, a preto v tom prerozdeľováku sa odzrkadľuje to, že vyššia platba asi o 10 mil. pôjde teraz do Všeobecnej zdravotnej, pretože práve Všeobecná zdravotná v rámci toho, tej miery solidarity má pacientov, ktorí sú nákladnejší, a preto potrebujeme ten prerozdeľovák urobiť ho lepším a, poviem, spravodlivejším, ako to je doteraz.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 14:10 - 14:12 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len chcem povedať, že nebolo to nesystémové, nebolo to ani tak, že za päť minút alebo nakrátko. Pán minister to na výbore pre zdravotníctvo jasne vysvetlil, že od prípravy rozpočtu v minulom roku sa pamätalo na to, že ak sa urobia opatrenia v zdravotníctve, tak môžme rátať s nejakým dofinancovaním.
Neviem si predstaviť, že by otázka dofinancovania išla do medzirezortného pripomienkového konania alebo že ak má s tým niekto vôbec problém, pretože vieme, že tá zadlženosť v rezorte je veľká a zdravotníctvo dofinancovanie potrebuje. Takže len na tú poznámku, ktorú pani kolegyňa povedala, že bolo to chaotické. Vôbec nie. Bolo to dlhodobo pripravované, a pokiaľ aj minister zdravotníctva ukázal a deklaroval pred ministerstvom, pred ministrom financií, že opatrenia sa v zdravotníctve urobili, takisto sa prijal ozdravný plán vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Treba povedať, že to neboli peniaze, ktoré by bol niekto nejakým spôsobom niekde odlial, ale boli to peniaze, ktoré boli vyplatené zdravotníckym zariadeniam a bolo nakontrahovaných viacej, ako poisťovňa v skutočnosti mala. Takže nehovoril by som o tom, že poisťovňa sa správala nehospodárne.
Čiže ja vítam to, že poslanci, väčšina poslancov to podporila, tento návrh, na dofinancovanie zdravotníctva, pretože naozaj aj zdravotné poisťovne, ale najmä poskytovatelia a najmä pacienti dofinancovanie veľmi potrebujú.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.9.2017 11:36 - 11:36 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo. Len pripomínam poslancom zo zdravotného výboru, že poslanecký prieskum začína o 12. hod. a odchádzame dole z garáže Národnej rady. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.9.2017 11:12 - 11:12 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo. V zmysle § 49 ods. 2 zákona Národnej rady na žiadosť 4 členov výboru zvolávam 29. schôdzu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, ktorá sa uskutoční dnes o 12.00 hod. v zasadacej miestnosti č. 143. Ďakujem.
Skryt prepis