Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.12.2017 o 13:32 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 13:56 - 13:58 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Opakovane tu zazneli Zajacove dvadsaťkorunáčky a úhrada za doplnkové ordinačné hodiny, ale ja musím povedať, že tu je a dalo sa to aj do pomeru, že 66 halierov a teraz 30 euro. Musím povedať, že filozoficky je to diametrálny rozdiel. Zajacove dvadsaťkorunáčky boli, bola povinnosť každého pacienta, ktorý prekročil prah ambulancie, zaplatiť dvadsať korún. Toto sa nehovorí o nejakom povinnom platení, tu sa hovorí o tom, že ak máme teda málo špecialistov, ak poisťovne nedokážu zaplatiť nadlimitné výkony a my chceme znížiť čakacie doby, aby sme vytvorili možnosť, že dobre, ak lekár si splní povinnosť voči poisťovni a to, čo mu nakontrahovala a on to splní, môže si určiť dobrovoľne doplnkové ordinačné hodiny, kde príde pacient a zaplatí len za prácu tohoto lekára, lieky a všetky vyšetrenia budú hradené zdravotnou poisťovňou.
Bol tu návrh aj od pána Beblavého, kolegu Beblavého, že nech to potom zaplatí poisťovňa. Ale treba si uvedomiť jedno. Aj zdravotná, teraz nechcem nejakým spôsobom hájiť zdravotné poisťovne, ale zdravotná poisťovňa pracuje s nejakým limitom. To nie je guma, ktorá sa roztiahne. A keby sme povedali, že dobre, ak to lekár teda ošetrí tých pacientov, nech to zaplatí zdravotná poisťovňa, dostane sa presne do toho, čo bola Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej sme potom vyčítali, že to nezvládol manažment, lebo dostala sa do dlhu. Čiže poisťovňa musí strážiť svoj daný limit a toto je len dávaná možnosť a nie povinnosť. Možnosť pre lekára dobrovoľne a dobrovoľne pre pacienta. Ja by som si prial, keby bolo toľko financií v zdravotníctve, ale k tomuto vôbec nemuselo prísť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 13:45 - 13:46 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne. Ak som v krátkom vystúpení hovoril o tom, že poslanci hovoria o všetkom inom, len nie o tom zákone, tak chcem poďakovať kolegyni Šebovej, ktorá jedna z mála doteraz vystupujúcich sa naozaj venovala zákonu a že si ho preštudovala a myslím si, že jej otázky sú úplne legitímne a správne. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 1.12.2017 13:32 - 13:35 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážené dámy, vážení páni, ja som pôvodne nemyslel, že budem vystupovať, ale nedá mi to aj v súvislosti s tým, čo tu bolo prezentované, ako prebiehali výbory na výbore pre zdravotníctvo.
Dvadsiateho prvého bol výbor, kedy sme ho prerušili práve kvôli iba tomu, že páni poslanci dostali na stôl pozmeňujúce návrhy a preto, aby si ich mohli prediskutovať, prerokovať, zoznámiť sa s nimi, pokračoval výbor 28. 11., kedy poslanci opustili rokovaciu sálu, pretože nemali dostatok času na prerokovanie nových pozmeňujúcich návrhov. Všetko to rešpektujem a keby to bolo ale naozaj úprimné, dneska je 1. 12., od rána sedíme a diskutujeme a ja sa pýtam, dámy a páni, ten zákon, hovorili ste, že je veľmi dôležitý a náročný a bude zasahovať do poskytovania zdravotnej starostlivosti. Čakal som, že teda bude naozaj diskusia a debata o jednotlivých pozmeňujúcich návrhoch, či sú dobré alebo nie a prečo sú dobré, keď teda nebola možnosť akože na výbore pre zdravotníctvo. O čom sa teraz debatovalo doteraz? Iba o jednej veci, a to doplnkové ordinačné hodiny a o platoch poslancov.
Tak ja sa pýtam, dámy a páni, všetci tí, čo doteraz vystupovali, ktorí hovorili, vrátane pani kolegyni, že nebolo času, ako to proste vedieme, celý ten výbor pre zdravotníctvo, keď teda nebolo času? Dvadsiateho prvého ja som ho prerušil, nebolo času, dvadsiateho ôsmeho, pretože teatrálne sa odišlo z výboru, tak som čakal aspoň tú odbornú diskusiu tu v parlamente. Nehnevajte sa na mňa, platy poslancov sú témou prerokovávania pri tomto zákone?
Nebudem ďalej pokračovať, aby som neoberal čas, ja sa potom vyjadrím vo faktických k ďalším rečníkom, ale využívam túto možnosť a dávam návrh, aby sa bod 82 spoločnej správy vyňal na osobitné hlasovanie. Úprava totižto obsahuje tento bod a už bola zahrnutá v zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktoré sme včera schválili. Zároveň chcem požiadať pani predsedajúcu, aby sme o zákone, aby Národná rada nehlasovala o uvedenom návrhu zákona v utorok o 11.00 hodine. Ďakujem veľmi pekne. Neni to žiadne nejaké proste šachy, ale chcem poprosiť, idem na zahraničnú pracovnú cestu ohľadom drog a ja sa vrátim o 12.00 hod. na letisko a preto, keďže je takýto zákon, množstvo pozmeňujúcich návrhov, tak chcem poprosiť o takúto láskavosť, aby sa o jedenástej nehlasovalo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 12:12 - 12:13 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len krátku poznámku k tomu, čo hovorila pani kolegyňa, že je tam obava, aby lekári nemali snahu presúvať z tých doobedných hodín, kedy je to hradené zo zdravotného poistenia, na poobedné hodiny. Obidvaja vieme, Tánička, že lekári špecialisti sú platení na úkol. A každý lekár v tej špecializovanej ambulancii chce, aby uzatvorila s ním poisťovňa zmluvu, aby mal čo najvyšší limit. Čiže bol by sám proti sebe, keby povedal, dobre nie doobeda, ale príďte poobede, pretože tá poisťovňa by okamžite to zaregistrovala a zistila by, že neplní limit a na ďalšie obdobie by mu ten limit znížila a to by ani jeden ten špecialista nechcel. A nakoniec je tam aj tá ochranná, tá ochrana, že ak môže to urobiť, aj keby koľkokoľvek pacientov mal a len do výšky 30 %. Takže tam by som sa celkom tohoto ako neobával, aby takáto, takéto praktiky aby niektorí lekári robili. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 11:57 - 11:59 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja sa budem venovať tej časti, kde pán kolega Bastrnák veľmi dobre povedal o komunikácii. Zdravotníctvo neni ani opozičné ani koaličné a verím, že všetci, čo sme tu, tak chceme, aby to zdravotníctvo fungovalo. Ja poviem sám za seba, ak ktorýkoľvek z vás podá pozmeňujúci návrh a ja budem mať voči nemu výhrady a nebudem jemu, tomu pozmeňováku rozumieť, verte mi, prídem za vami a spýtam sa. O tom mala byť aj komunikácia alebo debata na zdravotnom výbore. Ja potvrdzujem, áno, prišli ďalšie nové pozmeňovacie návrhy, ale tie, ktoré ste dostali a týždeň ste ich mali pre sebou, o nich sme mohli debatovať a o tom teda mal byť ten zdravotný výbor a vydiskutovať si veci, aký je teda pohľad váš a aký je pohľad predkladateľa a povedať dobre, tak možnože tento práve pozmeňovací návrh má nejaké úskalia, má nejaké riziká, tak ho prerobme. Ale škoda, že táto diskusia nebola a vy ste sa zodvihli a odišli. Ale aj to si viem predstaviť, že možno by som to neriešil ani cez výbor, keby ktokoľvek podal, tak idem za ním a poviem tuto buď v bufete alebo poviem, prosím ťa pekne, poď a vysvetli mi to. Ja netvrdím, že musíme dôjsť k zhode, ale takýto spôsob prerokovávania, veď malo by to byť kolegiálne. Mám, vypočul som si, prídem, zdôvodni mi, ja vidím takéto úskalia.
Ak chceme naozaj sa pohnúť, tak toto je jedna z ciest, ale cesta, že toto je môj návrh a buď hlasuj za alebo proti, toto nie je správna cesta. Stačí a o tom by mal byť ten zdravotný výbor, aby sme a ja si myslím, že doteraz sme naozaj rokovali na zdravotnom výbore, že tam bolo minimum tej politiky. Nezavádzajme do toho to, že kto bude pred.... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 11:27 - 11:29 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Opakovane tu bolo hovorené o manažmente pacienta. Zaznieva to stále a je to legitímna otázka a správne sa pýtate. Ja chcem do toho vniesť svoju osobnú skúsenosť, ako to vyzerá v praxi. Áno, práve tá obrovská liberalizácia, že pacient má slobodnú voľbu a môže si vybrať, spôsobilo aj to, že to objednávanie pacienta je tak, že mnohí ľudia čakajú pred ambulanciami a utekajú si pre výmenné lístky, pretože poviem z vlastnej skúsenosti, keď prídu na našu ambulanciu pacienti z troch okresov, veľmi ťažko je to teda manažovať.
Ale stále tu akože vzniká taký nejaký obraz, ako keby tí lekári alebo tie ambulancie boli tak neschopní, že to treba a vyrieši to e-Health a vyrieši to nejaké elektronické zdravotníctvo. Ja poviem, kto z nás, ktorí sedíme tu, sa pôjde dopredu objednať napríklad na neurológiu? No pôjdem vtedy, keď mám ťažkosti. A potom si pozriem čo? V mobile aplikáciu? Pozriem si na internete, kto má ktorý lekár voľný? A zrazu zistím, že je to o dva mesiace. Asi to nie je správne. Nie je správne ani to, že ľudia čakajú pred tou poliklinikou a utekajú si pre lístky. Poviete mi, no tak aké riešenie? Veľmi jednoduché, jeden lekár na ambulancii bude mať dve sestry, jedna bude na telefóne a na mailoch a bude manažovať a pacientovi poradí: "Viete čo? Urobte toto a toto." Skrátia sa aj čakacie doby, vybaví sa podstatne viacej pacientov. Nemusia byť na každej ambulancii dve sestry. Môže mať jeden, môžu mať traja lekári alebo dvaja lekári plus jednu sestru. Treba ju, samozrejme, zaplatiť. My nepotrebujeme IT technikov alebo vymýšľať nejakú v tomto zmysle, že budeme sa objednávať cez internet, že aké to, spoza okna to vyzerá veľmi dobre, ale v praxi to naráža na obrovské množstvo problémov. Teda áno, to, čo povedal aj pán Mihál, áno, ja som takisto za dofinancovanie zdravotníctva, pretože bez týchto zdrojov my stále budeme iba tápať v problémoch. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 10:34 - 10:36 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Niektoré veci isto, áno, súhlasím, dofinancovanie zdravotníctva aj v sume 4 % platby štátu, isto áno. Súhlasím aj s mnohými vecami, že manažmenty niekde ľudsky zlyhali, ale pán kolega, viete, celé to vystúpenie mi pripomína asi tak, keď sa pozerá v krčme futbalový alebo hokejový zápas a ľudia, ktorí v živote nestáli na ľade a kričia: "Pridaj! Prihraj, čo si?!". Toto je asi z celého toho, tej podstaty, pretože prirovnávať zdravotníctvo k nejakej, k nejakému U. S. Steelu, ako to vyriešil pán Eichler, no prepáčte. Viete, prečo sú tie nemocnice zadlžené? Práve preto, že odliečili aj náročných pacientov bez toho, že by im to poisťovňa zaplatila. A to, že zlyhala cenotvorba, to je jedna vec. To, že do dnešného dňa sme neurobili, aby sa takéto náročné výkony sústredili do vysoko špecializovaných pracovísk, aj to je pravda, ale keď podľa vás by tam mal nastúpiť manažér, samozrejme, že tá nemocnica pôjde do zisku. No polovičku ľudí prepustiť, nebudem brať pacientov, ktorí sú nároční na liečbu. Toto chceme? Veď buďme radi a to, že čo sa, čo sme včera schválili, to oddlženie, to nebolo oddlženie, nehovorím o pochybeniach, ktoré treba pranierovať, súhlasím s tým, ale toto nie je tá prapodstata toho, toho dlhu. A to, že my ho ideme zaplatiť, to ideme zaplatiť za ľudí, ktorí boli naozaj pacienti nároční na diagnostiku a liečbu, boli ošetrení, odliečení a preto, že im to poisťovňa nezaplatila, pretože cenotvorba zlyhala, pretože cenotvorba je ako úhradový mechanizmus, poisťovňa povie, za toto vám zaplatím 300 euro, hoci to stojí 1 000 euro. Preto došli k takýmto, k takýmto zlyhaniam v rámci nedofinancovania. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 10:02 - 10:04 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Najskôr k tým priamym prenosom. Pani kolegyňa, ja isto nie a verím, že nikto v zdravotnom výbore nie je proti priamym prenosom, alebo že by sme chceli niečo zatajovať pred verejnosťou. Výhrady boli k jednému, že iba časť niektorých sekvencií sa prenáša priamo. Preto som povedal a sľúbil som vám, že z mojej iniciatívy už je zakúpená kamera, dáme to na vytvorený facebookový profil výboru Národnej rady, ale tak, aby bol zabezpečený priamy online prenos. Ak je takáto požiadavka, nemáme s tým problém. Ale nemôže to byť tak, že vyberajú sa len niektorí poslanci, niektoré sekvencie a len niektoré, niektorá rozprava. Čiže nemáme s tým problém a verím, že hneď predložím na rokovanie výboru zmenu rokovacieho poriadku nášho zdravotného výboru, aby s tým všetci súhlasili. Bude tam takáto kamera namontovaná a teda priamy prenos pre záujemcov, ktorí to chcú sledovať, výbor pre zdravotníctvo môže byť.
Pozmeňovacie návrhy. Áno, ani my nie sme z toho nadšení, keď prídu pozmeňovacie návrhy tak, aby sme si ich nemohli preštudovať. Ale chcem povedať, predsa výbor bol pred týždňom, pani kolegyňa. Namietali sa ste, že nemáte čas na preštudovanie. Ja som prerušil rokovanie výboru s tým, aby ste mali týždeň na to, aby ste si mohli pozmeňovacie návrhy naštudovať. Je pravdou, že boli predložené ďalšie pozmeňujúce návrhy, ale keby ste boli povedali, viete čo, o týchto nových nerokujme a poďme sa venovať len tým, ktoré boli predložené, aj toto sa dalo urobiť. Ale vy ste nepotrebovali rokovať o predložených pozmeňovacích návrhoch. Bolo treba urobiť jedno teatrálne vystúpenie na zdravotnom výbore o tom, čo sa a ako sa rokuje. (Potlesk.) Čiže k tomuto mám výhradu. Mohli ste povedať, tieto novo predložené a ja by som bol... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 9:29 - 9:31 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja súhlasím, pán kolega, s tou časťou, že zdravotníctvo je dlhodobo nedofinancované, ale nerozumiem tej argumentácii, alebo potom si protirečíš. Ak ty povieš z pozície člena zdravotného výboru, že jeden a pol miliardy je neefektívne vynaložených, no tak sa potom nečuduj, že minister financií povie, no keď je miliarda a pol neefektívne vynaložená, načo by som tam peniaze dával? Ale ja sa stále pýtam, kde je tá miliarda a pol neefektívne vynaložená? Jeden a pol miliardy sa dáva zhruba na ústavnú zdravotnú starostlivosť, 75 % je len na platy. Čiže aká miliarda a pol? Ambulantná zdravotná starostlivosť ide zhruba tak isto jeden a pol, 1,4 mld. Chceš povedať, že lekári, ktorí sú v ambulantnej sfére, neefektívne pracujú? Jedna celá dve miliardy ide asi na lieky. Chceš povedať, že keď máme referencovanie cien, to znamená, že tretia najnižšia cena je v rámci Európskej únie u nás, že je to neefektívne vynaložené? Tak prosím ťa pekne, prestaňme s tou demagógiou, s týmito, s týmito zlými argumentáciami, že v zdravotníctve 1,5 mld. je neefektívne vynaložené. Na jednej strane žiadame a chceme, aby ministerstvo financií pridalo do rozpočtu a na druhej strane hovoríme, že prepáčte, toto sa neefektívne využíva. Ja tomuto nerozumiem, naozaj. Toto sú tak kontroverzné argumentácie, že a ako z úst poslanca a člena výboru, zdravotného výboru, nerozumiem tomu.
Po ďalšie hovoríš o tom, že keby pridali odborným lekárom. Na jednej strane povieš, že lekárov je málo. Súhlasím, máš pravdu. Aj sestier je málo. Ale tvrdíš, že keby poisťovňa pridala, tak ten lekár urobí tých pacientov viacej, ale veď on neni schopný vyšetriť osemdesiatich pacientov. Čiže naozaj to doplnkové riešenie akýmsi takým, že dobre, po pracovnej dobe skúste ešte urobiť o niečo pacientov viacej. Ale toto sú, toto sú veľmi argumenty, na jednej strane... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 1.12.2017 9:05 - 9:08 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 707a.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil uvedený návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre zdravotníctvo, ktorého súčasne určil za gestorský výbor. Výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali v stanovenej lehote.
Ústavnoprávny výbor podľa § 52 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a čl. 84 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky neprijal uznesenie.
Výbor pre zdravotníctvo súhlasil s návrhom zákona a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v štvrtej časti spoločnej správy a požiadal ministra zdravotníctva Slovenskej republiky a ministra financií Slovenskej republiky vyčísliť dopady legislatívnych zmien na verejné zdravotné poistenie, ktoré sa majú uskutočniť alebo sa uskutočnia v roku 2018 a ktoré nie sú v súčasnosti známe a v prípade ich negatívneho vplyvu na verejné zdravotné poistenie ich výpadok dofinancovať v platbe za poistencov štátu, uznesenie č. 78 z 21. novembra 2017.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 707, vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom 4 tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 92 pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporučil zo spoločnej správy vyňať na osobitné hlasovanie body 20, 23, 24, 25. Súčasne navrhol, aby sa o bodoch 1 až 19, 21, 22, 26 až 92 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť, o bodoch 20, 23, 24, 25 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru neschváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 82 z 28. novembra 2017, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu predniesť spoločnú správu výboru na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, navrhujem, aby Národná rada hlasovala o uvedenom návrhu zákona v utorok 5. 12. 2017 o 17.00 hodine.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis