Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:43 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 18:09 - 18:11 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja sa ešte vyjadrím potom v diskusii, ale chcem povedať, že keby som nerobil 38 rokov v zdravotníctve, tak by som povedal, vau, problém zdravotníctva je týmto zákonom vyriešený.
Nie je to tak. Do zákona môžme dať čokoľvek. My môžme povedať, že objednáme pacienta do 28 alebo do dvoch týždňov, ale keď tam ten lekár nebude alebo keď tam mám jedného lekára, prosím vás, tak ako to chceme zákonom urobiť? To je takisto, ako keby sme dali do zákona, že budeme garantovať každému občanovi do 130 rokov veku života. Prosím vás, ak nevyriešime to základné, že nám tu chýbajú lekári, zdravotné sestry, tak my môžme urobiť akýkoľvek zákon s akýmkoľvek objednávacím systémom. A musím povedať, ja to vysvetlím potom v diskusii, že tento objednávací systém, ktorý sa preferuje, podstatným spôsobom zhorší postupnosť pre pacientov a predĺži čakacie doby.
Nemôžem súhlasiť s tým, pán kolega, že poisťovne majú mať vlastnú sieť. To jedna poisťovňa bude mať jednu sieť, druhá bude mať takú sieť, veď od toho tu je ústredný orgán, aby robil, ten má predsa robiť nielen cenotvorbu, ale ten má robiť aj sieť, ktorá musí byť povinná pre zdravotné poisťovne. Prečo chceme dovoľovať zdravotným poisťovniam to, že oni si rozhodnú, s tým podpíšem, s tým nepodpíšem? Že; no a potom call centrum, prosím vás, to chcete naozaj nechať na nejakých úradníkov, ktorí budú určovať, že kam ten pacient má ísť?
Poviem len takú drobnosť. Do nášho zdravotníckeho zariadenia prichádza okolo tisíc ľudí denne. To je len jedno zdravotnícke zariadenie v Žiline. Tak len nech 20 % z týchto ľudí využije call centrum. Koľko ľudí na tom call centre bude? Máme tam tri zdravotné poisťovne. Ako tí ľudia v tom call centre budú vedieť rozhodnúť, poradiť tomu pacientovi, že kam má ísť? Sú tam dvaja alebo traja neurológovia, všetci majú naobjednávané na pol roka. Kam ho pošle to call centrum? A teraz si viete predstaviť to... Končím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 16:57 - 16:59 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Úprimne poviem, Milan, že teda prekvapil si ma, pretože tá diskusia, ktorá tu je, tak prebiehala veľmi teda vecne a odborne, až teda na niektoré tie extempore kolegov. Ale po siedmich hodinách diskusie, kedy pán minister opakovane vystúpil a odpovedal na otázky, po hodinovom jeho príhovore, kde vysvetlil všetky podrobnosti, ty na konci dňa vyjdeš s tým, že javí sa ti, vraj sa rozhára nejaký konflikt podľa medializovaných správ? Čo si tu robil sedem hodín, pre Kristove rany? Však minister... Ty sa opieraš o medializované správy, ktoré boli pred týždňom? Čo si tu robil celý ten čas? Však minister na všetko odpovedal. A hovoriť o tom, že SNS-ka stará a nejaké tendre? Aký tender bol urobený? Však sa spamätaj, prosím ťa! Nemáš troška, proste úctu voči samému sebe? Veď toto sa proste nerobí!
Zišli sme sa tu, aby, a chceli ste mať diskusiu. Pozrite sa, koľko tu je opozičných poslancov, prepánaboha! To bol taký strašný záujem, že chcete verejne diskutovať a chcete odborne diskutovať. Koľkí z vás ste tuná? Takže ja by som vás poprosil, je to absolútna škoda a chyba.
A ja som teraz zostal prekvapený, Milan, prepáč, ale aby si ty napádal SNS-ku a bral nejakú kolektívnu vinu, pretože kedysi niekto zmanipuloval nejaký tender nástenkový? Čo s tým máme spoločné? Čo má s tým spoločné minister obrany? Sme tu preto, aby sme preberali nejakú, dlhodobý plán rozvoja obrany, zdôrazňujem, na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl do roku 2030. Prvý minister, ktorý sem prišiel s takouto koncepciou s výhľadom na, do roku 2030. Že nemáš hanbu?!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:31 - 15:32 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda vlády, chcem oceniť váš osobný prístup aj prístup vlády Slovenskej republiky, že podporujete projekt ministra obrany pána Gajdoša, aby sa obrnené vozidlá vyrábali na Slovensku a podporil sa zbrojný priemysel na Slovensku. Skutočne len podpora domácich výrobcov a domácich výrobkov môže zabezpečiť prosperitu Slovenska. Pán podpredseda, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:43 - 14:45 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Nuž, pán kolega, bol si ministrom obrany a trocha ma prekvapilo, keď hovoríš o tom, že poslanci nie sú informovaní, niečo sa robí tajne alebo v nejakom utajovanom režime na ministerstve obrany. Ty predsa by si mal vedieť, že čo teda môže byť zverejnené a čo nie. Ale najmä ma zaujala tá pasáž, že dokonca ani štátny tajomník nevie, alebo že sa pred ním nejaké dokumenty alebo, povedzme, stratégia, že bola pred ním nejakým spôsobom zatajená. Veď bol to dokument, ktorý prerokovala vláda. A keď teda ho prerokovala vláda, tak bolo to za účasti všetkých koaličných strán. Dokonca pán štátny tajomník, ak je troška mentálne to, tak si to môže vytlačiť, tak ako som si to vytlačil ja z webovej stránky na ministerstve obrany alebo na Úrade vlády. Čiže ten materiál nikto ani neschováva, ani neni tajný. Je dokonca verejne prístupný nielen pre nás poslancov a pre pána štátneho tajomníka, ale aj pre obyvateľov Slovenska.
Nuž, a priznám sa, že naozaj som očakával ako exminister, že prídeš, a to bude jeden fakt, druhý fakt, tretí fakt a prosím odpoveď. Ale toto nemôže predsa byť od jedného exministra, že to sú dojmy – "asi, možno, podozrenie". Tak, preboha, tak ako armáde sa velí, ja som bol síce ako v základnej službe, ale tam bolo, jasné pokyny. Takže trocha ma to teda prekvapilo, že myslím si, že by sme nemali skĺzavať vôbec ako poslanci do takej roviny, že myslím si, čítal som niekde alebo mám podozrenie. Mali by to byť fakty a od exministra obrany by som to najmä teda očakával. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 13:59 - 14:01 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len chcem reagovať, pán kolega, v tej časti na to, keď ste hovorili, že pán minister upozornil na to, že aj toto rokovanie je monitorované spravodajskými službami. Ja by som to tak celkom nezľahčoval. Ja súhlasím s tým, že iste spravodajské služby majú podstatne viacej informácií, ako máme my. Ale ja skôr myslím na to, že ak spochybňujeme našich ľudí na Slovensku, teraz nemyslím na vás, ale ktokoľvek, keď hovorí o tom, že nie sme to schopní vyrábať, budeme to vyrábať predražene, budú tam problémy a neviem čo. Ja na to pozerám hľadiska, poviem, zdravotníctva, že keby takáto debata bola o akomkoľvek, poviem, lieku, ktorý sa pripravuje v zahraničí, a vlastní ľudia to spochybňujú, že či vôbec má materiálno-technické, personálne obsadenie, či to vôbec bude dobré, či tie látky, ktoré tam dovezú, že, bohvie, odkiaľ ich dovezú, no verte mi, v živote by som ten liek nedovolil doviezť na Slovensko.
Čiže ja len to, aby sme nerobili medvediu službu našim ľuďom, ktorí sú na Slovensku a ktorí by takúto zákazku mohli robiť. A ja verím, že keď nám zveria Nemci Volkswagen, drahé autá a vieme to vyrobiť, že by sa nedokázali zhostiť aj takej, takej zákazky, ako je napríklad výroba obrnených transportérov. Len neposielajme do sveta takúto negatívnu reakciu, že my tuná na Slovensku nie sme schopní, nevieme niečo vyrobiť. Toto som, toto si myslím, že malo byť tým leitmotívom, také akési, akési upozornenie pre nás, pre všetkých, aby sme skôr stáli na tej strane tých slovenských výrobcov a slovenských výrobkov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:38 - 10:39 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem poďakovať predsedovi Národnej rady za jeho vystúpenie, za jeho jasný postoj, že pre Slovensko je dôležitá spolupráca tak s Ruskom, ako aj so Spojenými štátmi. Súhlasím aj s tým, čo povedal, že NATO má byť v prvom rade, má mať ozbrojený charakter, obranný charakter a nie útočný charakter. Skutočne kúpiť sa dá všetko. Treba naozaj zdôrazniť, že armáda doteraz nekúpila nič.
Ak niekto hovorí o tom, že dobre, ale veď lacnejší je tovar zo zahraničia, prečo by sme mali platiť doma, je to lacnejšie. Nie je to predsa tak. My tvoríme pracovné miesta a tá pridaná hodnota, ktorá vznikne pri predaní našich výrobkov nielen v armáde, ale prípadne aj na export, veď to je otázka, podnik odvedie dane, ľudia budú platiť do sociálnych, zdravotných fondov, budú mať zamestnanie. Takže toto je predsa, aj keď sa môže zdať na prvý pohľad čokoľvek, čo zo zahraničia dovezieme, že to je lacnejšie, v konečnom dôsledku, keby sme ten výrobok vyrábali na Slovensku, je to podstatne lacnejšie. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 9:53 - 9:54 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, už za vlády Mikuláša Dzurindu niektorí politici tvrdili, že prečo by sme mali vyrábať niektoré druhy potravín, keď zo zahraničia ich kúpime lacnejšie. No, stalo sa to, že ak sme mali 90 % sebestačnosť potravín, dneska máme možno 40 % a obnova, obnova tohoto bude veľmi teda problematická. Škoda, že porovnávali ste prototyp. Sám ste povedali a porovnávali ste prototyp s niečím, čo už dlhodobo funguje, ale existuje predsa, aspoň podľa mojej vedomosti, existujú tri druhy skúšok. Sú to skúšky, ktoré sú podnikové, potom sú skúšky konštrukčné a potom sú skúšky vojenské. A, a predsa hodnotiť niečo, čo je vo vývoji, asi nie je celkom fér porovnávať s niečím, čo už existuje. A to, že ten vývoj na Slovensku je a že je snaha oživiť slovenský zbrojársky priemysel, ja to, naopak, vítam. Preboha, veď by to bolo fantastické, keby sme mohli nielen vyrábať a zásobovať našu armádu, ale keby sme mohli aj takéto výrobky exportovať do zahraničia. A samozrejme, že ich nemôžme exportovať, pokiaľ ich nevlastní naša armáda. Tak ja by som poprosil o istú dávku trpezlivosti. Ak sa teda niečo vyrába a je to len v polohe prototypu a takéto proste výhrady sú, veď nakoniec to ukážu aj všetky tie podnikové skúšky alebo teda konštrukčné, alebo samozrejme nakoniec vojenské, ale ja si myslím, že dajme šancu tomu, aby sa na Slovensku zbrojárska výroba obnovila.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2018 11:01 - 11:02 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ja len k tej, k tomu pozmeňovaciemu návrhu. Nemohol som ho stiahnuť a nemyslím si, že je lepší váš pozmeňujúci návrh. Nakoniec z diskusie na výbore pre zdravotníctvo, keď sme o tom diskutovali, to nie je poslanecký návrh koalície. To bol poslanecký návrh, ktorý prešiel po diskusii a odsúhlasili ho všetci poslanci. Okrem vás, pani kolegyňa, pretože vy ste na tom výbore neboli. Takže ja mám zodpovednosť za, a ďakujem všetkým poslancom, ktorí podporili môj pozmeňujúci návrh. A o tom, či je lepší váš alebo môj, o tom ja nebudem polemizovať, ale myslím si, že ten, ktorý prešiel na zdravotnom výbore, je rozhodne dobrý a ďakujem všetkým kolegom a kolegyniam, ktorí boli na zdravotnom výbore a ho podporili. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.2.2018 10:50 - 11:00 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán minister, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci. Môj pozmeňovací návrh je vlastne, ide iba o legislatívno-technickú úpravu, ale keďže legislatívny odbor hovorí, že musím to prečítať, napriek tomu, že sa jedná len o legislatívno-technickú úpravu, musím ten pozmeňovák prečítať celý. Takže poprosím o strpenie a jedná sa, ten návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Štefana Zelníka k vládnemu návrhu zákona o radiačnej ochrane a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 760.
Po prvé. V čl. I § 163 znie:
"§ 163
Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 15. marca 2018
"(1) Fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá vykonáva činnosť vedúcu k ožiareniu alebo poskytuje službu dôležitú z hľadiska radiačnej ochrany podliehajúcu povoľovaniu podľa tohto zákona na základe povolenia vydaného podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018, sa od 15. marca 2018 považuje za držiteľa povolenia podľa tohto zákona a je povinná prispôsobiť vykonávacie činnosti vedúce k ožiareniu alebo poskytovanie služby dôležitej z hľadiska radiačnej ochrany požiadavkám tohto zákona. Ustanovenie prvej vety sa nevzťahuje na požiadavky na zaistenie bezpečnosti rádioaktívneho žiariča podľa § 84 zákona, splnenie ktorých je fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba povinná preukázať príslušnému orgánu radiačnej ochrany do 31. decembra 2019, inak jej povolenie zanikne.
(2) Fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá vykonáva činnosť vedúcu k ožiareniu alebo poskytuje službu dôležitú z hľadiska radiačnej ochrany podliehajúcu registrácii podľa tohto zákona na základe povolenia vydaného podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018, sa od 15. marca 2018 považuje za držiteľa registrácie podľa tohto zákona a je povinná prispôsobiť vykonávanie činnosti vedúcej k ožiareniu (rozhodnutie o registrácii v súlade s týmto zákonom k ožiareniu), k požiadavkám tohto zákona a príslušný orgán radiačnej ochrany jej bez žiadosti vydá rozhodnutie o registrácii v súlade s týmto zákonom do 31. decembra 2020. Povolenie vydané podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018 sa považuje za doklad o registrácii až do času vydania rozhodnutia o registrácii alebo najneskôr do 31. decembra 2020, kedy platnosť povolenia zaniká.
(3) Činnosť s typovo schváleným zdrojom ionizujúceho žiarenia, ktorá podliehala oznámeniu podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018, ktorú vykonávala fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba na základe oznámenia, sa od 15. marca 2018 považuje za oznámenú podľa tohto zákona, ak v odseku 4 nie je ustanovené inak.
(4) Celotelový kostný denzitometer, na používanie ktorého je potrebná registrácia podľa tohto zákona a ktorého používanie bolo oznámené podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018, možno používať bez registrácie do 31. augusta 2018.
(5) Fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá vykonáva činnosť vedúcu k ožiareniu alebo poskytuje službu dôležitú z hľadiska radiačnej ochrany podliehajúcu povoľovaniu podľa tohto zákona alebo registrácii podľa tohto zákona je povinná dať prevádzkovú dokumentáciu na vykonávanie činnosti vedúcej k ožiareniu alebo prevádzkovú dokumentáciu na poskytovanie služby dôležitej z hľadiska radiačnej ochrany do súladu s požiadavkami tohto zákona do 31. decembra 2018.
(6) Zariadenia na lekárske ožiarenie, ktoré nespĺňajú požiadavky podľa § 115, sa musia vyradiť z prevádzky najneskôr do 31. decembra 2020.
(7) Osvedčenie o odbornej spôsobilosti vydané podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018, sa od 15. marca 2018 považuje za osvedčenie o odbornej spôsobilosti vydané podľa tohto zákona.
(8) Osvedčenia, certifikáty alebo iné doklady o spôsobilosti kvalifikovaného experta, ktoré boli vydané podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018, stratia platnosť 1. júna 2018.
(9) Osobné radiačné preukazy externých pracovníkov kategórie A, ktoré boli vydané podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018, sa od 15. marca 2018 považujú za doklad o osobných dávkach externých pracovníkov kategórie A a stratia platnosť uplynutím doby, na ktorú boli vydané.
10) Finančnú zábezpeku za vysokoaktívny žiarič uhradenú do 14. marca 2018 podľa doterajších predpisov národný jadrový fond vráti na základe písomnej žiadosti držiteľa povolenia na vykonávanie činnosti vedúcej k ožiareniu do 30 dní po predložení žiadosti a
a) dokladu o odovzdaní vysokoaktívneho žiariča na likvidáciu alebo inému držiteľovi povolenia,
b) zmluvy o spätnom odbere vysokoaktívneho žiariča výrobcom alebo dodávateľom,
c) zmluvy o komerčnom poistení nákladov na likvidáciu vysokoaktívneho žiariča pre insolventnosť v čase, keď sa žiarič stane nepoužívaným žiaričom alebo opusteným žiaričom, alebo
d) zmluvy s držiteľom povolenia na zber, triedenie, skladovanie, spracovanie, úpravu na uloženie a uloženie inštitucionálneho rádioaktívneho odpadu o likvidácii vysokoaktívneho žiariča v čase, keď sa žiarič stane nepoužívaným žiaričom.
(11) V konaní o právach, právom chránených záujmov a povinnostiach právnických osôb a fyzických osôb v oblasti radiačnej ochrany, ktoré nebolo ku dňu účinnosti tohto zákona právoplatne skončené, sa postupuje podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení účinnom do 14. marca 2018.“.
Po druhé. V čl. I príloha č. 11 znie:
„Príloha č. 11 k zákonu č. …/2018 Z. z. KRITÉRIÁ PRE PRÍPRAVU NÁRODNÉHO AKČNÉHO RADÓNOVÉHO PLÁNU
Národný akčný radónový plán a jeho ciele
(1) Znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc v dôsledku zvýšeného ožiarenia radónom.
(2) Zaviesť zrozumiteľný, priebežne aktualizovaný systém informovania obyvateľov, fyzických osôb podnikateľov a právnických osôb, ktoré prevádzkujú alebo majú v úmysle prevádzkovať pracoviská s možným zvýšeným ožiarením z radónu o
a) zdravotných rizikách ožiarenia prírodným ionizujúcim žiarením,
b) možnostiach stanovenia objemovej aktivity radónu v pobytových priestoroch a na pracoviskách,
c) možnostiach vykonávania nápravných opatrení na zníženie objemovej aktivity radónu v pobytových priestoroch a na pracoviskách, napríklad zvýšením výmeny vzduchu, reguláciou doby pobytu osôb v pobytových priestoroch a na pracoviskách, vykonaním svojpomocných opatrení,
d) opatreniach, ktoré sú potrebné dodržať pri rekonštrukcii budov s pobytovými priestormi a pracovísk na zníženie objemovej aktivity radónu a to najmä pri rekonštrukciách zameraných na úsporu energie,
e) možnostiach a spôsoboch vykonávania preventívnych opatrení na zníženie objemovej aktivity radónu pred výstavbou pobytových priestorov a pracovísk.
(3) Zaviesť zrozumiteľný, priebežne aktualizovaný systém vzdelávania projektantov, architektov, stavebných inžinierov, lekárov, pracovníkov vykonávajúcich stavebný dozor na stavbách, pracovníkov stavebných úradov, učiteľov, pracovníkov realitných kancelárií a laickej verejnosti o radónovej problematike v pobytových priestoroch a na pracoviskách; na tento účel využiť spoluprácu mimovládnych organizácií a médií.
(4) Zabezpečiť identifikáciu území so zvýšeným výskytom radónu, kde v budovách s pobytovými priestormi objemová aktivita radónu v priemere za kalendárny rok prekračuje referenčnú úroveň 300 Bq/m3. Na identifikáciu území so zvýšeným výskytom radónu použiť odborne a vedecky podložené kritériá založené na prieskume objemovej aktivity radónu v pobytových priestoroch a na pracoviskách.
(5) Zabezpečiť spoluprácu ministerstiev pri vyhľadávaní pracovísk s možným zvýšeným ožiarením z radónu.
(6) Podporovať spoluprácu príslušných ministerstiev pri vedeckých projektoch zameraných na
a) vývoj metód na stanovenie exhalácie radónu zo stavebných materiálov,
b) vývoj nových metód na stanovenie prírodných rádionuklidov v stavebných materiáloch,
c) identifikáciu vhodných metód a postupov vrátanie kritérií kvality stanovenia objemovej aktivity radónu v pobytových priestoroch a na pracoviskách,
d) identifikáciu vhodných metód, postupov a materiálov na zamedzenie prenikania radónu z podložia
e) funkčné technológie na vykonanie nápravných a preventívnych opatrení.
(7) Podporovať spoluprácu s Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR pri zabezpečení kvality metód na stanovenie objemovej aktivity radónu v pobytových priestoroch a na pracoviskách, radónového indexu pozemku.
(8) Vyhodnotiť ciele národného akčného radónového plánu a navrhnúť opatrenia na zníženie objemovej aktivity radónu v pobytových priestoroch a posúdiť možnosti poskytovania dotácií pre občanov na ich vykonanie.
(9) Navrhnúť aktualizáciu národného akčného radónového plánu v spolupráci s príslušnými ministerstvami najmenej raz za päť rokov.“.
Odôvodnenie: Nové znenie prílohy č. 11 v nadväznosti na legislatívno-technické úpravy v § 135 ako národný akčný radónový plán.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2018 10:31 - 10:33 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani kolegyňa, bola tu obrovská kritika ministerstva zdravotníctva, že pri takýchto zákonoch robí akési prílepky k iným, pretože jedná sa o zákon o radiačnej ochrane a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Ale musím povedať, že k tomuto zákonu, k vládnemu návrhu zákona ste nepovedali jednu poznámku. Myslím si, že práve výbor pre zdravotníctvo by mal byť o tom, že tam by sme si mali všetky odborné veci povedať na výbore. Ale presne to, čo ste vyčítali ministrovi zdravotníctva, robíte sama, pretože ste sa venovali úplne iným zdravotníckym témam, ako je samotný návrh zákona.
Čo sa týka poplatkov pre tehotné mamičky alebo teda budúce mamičky, ja som podával pozmeňovací návrh a prešiel naprieč všetkým politickým spektrom, ktorí súhlasili, aby práve mamičky, ktoré sú tehotné a majú problém alebo ťažkosti súvisiace s tehotenstvom, aby od tohoto poplatku boli oslobodené. Prosím vás pekne, nerobme z našich zdravotných sestier alebo z lekárov, že nevedia, či to má, to ochorenie, súvis s tehotenstvom alebo nie. A skutočne tie príklady, ktoré ste dávali, tak poviem to slušne, boli veľmi pritiahnuté za vlasy. Naozaj ktorákoľvek sestra vie presne povedať, a to nepovie len zdravotná sestra, ale myslím si, že ktorákoľvek žena vie povedať, či to alebo ono má súvis s tehotenstvom alebo nie. Takže škoda, že ste neboli na gestorskom výbore, pretože potom by ste vedeli, že ktorý návrh alebo ktorý pozmeňovací návrh platí a ktorý nie. Pretože gestorský výbor to jasne vymedzil a jasne dal odporúčanie plénu v Národnej rade.
Skryt prepis