Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 18:54 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.5.2018 11:30 - 11:30 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo. Chcem len pripomenúť členom výboru pre zdravotníctvo, že výbor pre zdravotníctvo bude o 12.30 hod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2018 9:09 - 9:10 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené dámy, vážení páni, ja vítam iniciatívu ministerstva zdravotníctva, že rozširuje rezidentský program aj na špecializácie. A takisto nemôžem súhlasiť s názorom pani kolegyne Simony Petrík, že je to diskriminačné, pretože do tohoto programu naozaj vstupujú ľudia dobrovoľne. Poviem, chce ísť robiť na očné, ale v tej danej lokalite napríklad v ústavnej zdravotnej starostlivosti majú lekárov dosť, ale chýba nám v teréne, a práve pre ten terén treba vychovať tých špecialistov. Takže je to naozaj dobrá myšlienka, ja gratulujem k tomu, pani ministerka, a treba naozaj rýchlo urobiť a zmapovať, aké špecializácie ešte po Slovensku chýbajú. A dokonca si to, by som si možno vedel aj predstaviť takú vec, že porozprávať s dekanmi lekárskych fakúlt a napríklad, ak niekde v nejakom regióne chýbajú lekári, tak ich poprosiť, aby práve z týchto regiónov zobrali adeptov, ale s tým, že napríklad podpíšu, že sa potom do toho regiónu vrátia, aby nieže skončí školu a potom odíde napríklad do Čiech. Takže všetci si musíme uvedomiť, že predsa to platia ľudia z daní, či štúdium alebo rezidentský program, a štát má právo potom povedať, aký systém by bol, napríklad aj vrátenie peňazí v prípade toho, že daný adept by napríklad odišiel do zahraničia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10.5.2018 18:49 - 18:50 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 952). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán podpredseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.5.2018 11:24 - 11:24 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo. Vážené dámy, vážení páni, ja len chcem pripomenúť členom výboru pre zdravotníctvo, že pokračovanie výboru bude o dvanástej hodine dnes v zasadacej miestnosti výboru pre zdravotníctvo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.3.2018 10:19 - 10:19 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne. Zvolávam výbor pre zdravotníctvo na 10.30 do rokovacej miestnosti výboru pre zdravotníctvo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.3.2018 18:38 - 18:40 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku, som bol určený Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 892). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla sa na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 4. mája 2018 a v gestorský výbor do 9. mája 2018.
Pani predsedajúca, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 9:19 - 9:21 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Chcem poďakovať všetkým za faktické podmienky, poznámky (povedané so smiechom) a chcem, možno by to vyzerá, ako keby som bol proti tomu elektronickému objednávaniu. Nie, ja mám proti spôsobu a myslím, že dalo by sa to vyriešiť veľmi jednoducho. Keby ten lekár mal dve sestry, jedna, ktorá by robila tú prácu, ktorú robiť má, a druhá by robila práve tú komunikáciu s tým pacientom telefonicky cez elektronický, elektronickú poštu, pretože za súčasných podmienok tej obrovskej administratívy, tej záťaže, ktorú to zdravotníctvo má, ak to necháme na toho lekára a na tú sestru, nebudú to vedieť urobiť a zhostiť sa toho. A nechávam to na call centrá alebo nechávať to na zdravotné poisťovne, nie je to dobré. Tá zdravotná sestra vie toho pacienta usmerniť, čo má urobiť v tej, v tom, v tom akútnom stave, vie ho, vie ho odporučiť, vie mu povedať, dobre, nechoďte, toto neni vec internistu, ale choďte na neurológiu alebo. Toto by mal byť ten manažment.
Ďalšia vec, ktorá musí byť. Obvodný lekár naozaj musí urobiť ten prvotný filter, to nemôže byť o tom, že choďte na krčné, choďte na očné, mnohé veci vie ten obvodný lekár vyriešiť. Poviem, keby naozaj toho pacienta vyšetril, množstvo tých vecí by nemusel poslať na odborné ambulancie, ktoré sú naozaj preplnené. Teda ak objednávací systém, tak musí to byť robený cez erudované zdravotné sestry, a nie cez nejakých administratívnych pracovníkov.
Chcem ešte povedať, že aká je dnešná situácia. Viete si predstaviť, keď áno, pacienti sa sťažujú, že viete, neviem sa na ambulanciu dovolať. Ale čo má robiť tá ambulancia, keď tá sestra alebo ten lekár za jednu zmenu zdvihne 70-krát telefón? Ako sa potom má venovať tomu pacientovi? Preto hovorím, treba dať viacej peňazí do zdravotníctva. Jedna sestra môže mať napríklad môže obslúžiť troch internistov, ale to call centrum, alebo teda ten manažment toho pacienta musí zostať v tom zdravotníckom zariadení. Nenechávajme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.2.2018 9:01 - 9:11 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Prajem všetkým príjemný pekný deň. Vážení páni predkladatelia, vážený pán predkladateľ, vážený spravodajca, vážená kolegyňa, vážení, vážené kolegyne, vážení kolegovia, najskôr sa teda budem venovať zákonu predloženému, a teda hneď začnem teda tou dôvodovou správou.
V tom prvom bode je, že návrh zákona, návrh novely zákona upravuje bezplatné objednávanie pacientov. No musím povedať, že bezplatné objednávanie pacientov je aj dnes. To, čo sa stále hovorí o doplnkových hodinách, to nemá nič spoločné s normálnym objednávaním pacientov.
V tom druhom bode sa hovorí alebo v tom treťom bode, v druhom bode Včasné vyšetrenie pacientov s podozrením na onkologické ošetrenie, áno, samozrejme, veď to sa nedá ani prikázať, poviem, zákonom, pretože ak sa jedná o podozrenie, malo byť snahou všetkých zdravotníckych pracovníkov, aby, je to prirodzené, aby sme vo včasnom štádiu zachytili to ochorenie, a teda dali adekvátnu liečbu. Aj predkladatelia pripúšťajú možnosť úhrady, a to teda vtedy, ako nám bolo vysvetlené, že ak si chce pacient ešte nejakým spôsobom skonzultovať svoj zdravotný stav a nemá výmenný lístok, tak ide k druhému lekárovi. Áno, toto sa bude dať zabezpečiť vtedy, keď už bude fungovať naozaj elektronické zdravotníctvo. Ale vieme dobre, že aj v krajinách, ako napríklad Rakúsko, kde zavádzali 10 rokov tento elektronický systém zdravotníctva, stále ešte neni to na 100 %. Takže ak to dávame, by sme to dali už teraz do zákona, zrejme nevedeli by sme sa vysporiadať s tými pacientami, ktorí predsa len takýmto spôsobom navštívia viacerých lekárov, ale, ale dobre. Myslím si, že toto by som ako akceptoval, že áno, ak teda lekár, alebo ak pacient chce navštíviť viacerých lekárov, prosím, nech si to prosím uhradí. Ale nie potom len prácu lekára, ale aj všetky vyšetrenia, vrátane, samozrejme, liečby.
Troška ma zarazilo to povinné objednávania pacientov u špecialistov lekárov do 48 hodín v prípade potreby poskytnutia neodkladnej zdravotnej starostlivosti. No poviem, že už 50 rokoch učili medikov, že poviem nad ileus, nad miserere, zauzlením čriev, ich učili, že pri takomto ochorení nesmie slnko vyjsť ani zapadnúť. To znamená, že 24 hodín bola dlhá doba. Viete si predstaviť, že pacient s akútnou apendicitídou, no tak to sa musí riešiť hneď, a nie, že my ho objednáme do 48 hodín, no to by sme, to by nás teda tí pacienti nepochválili. Čiže k tomuto mám teda zásadnú výhradu.
S tou bonifikáciou poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, keď im to prikážeme zákonom alebo, alebo, naopak, s nejakou sankciou, sankcionovaním, k tomu mám veľké výhrady a vysvetlím to. Príliš často tu robíme a glorifikujeme objednávací systém, akože to je to, čo keď zavedieme objednávací systém, prakticky všetky problémy v zdravotníctve vyriešime. Nie je to tak. Mňa učili počas školy, a že, a povedali mi, ak chceš správne liečiť, vždy musíš poznať príčinu toho ochorenia, vtedy naozaj tá liečba bude veľmi efektívna a dobrá. A toto sa dá aplikovať nielen pre medicínu, ale aj pre iných chod verejného života, že naozaj by sme mali liečiť príčinu, alebo riešiť príčinu, a nie následky, ktoré nakoniec z tej príčiny vyvstanú. Ak má niekto vysoký, ak má niekto bolesti hlavy to neznamená, že mu dáme hneď liečbu na vysoký tlak alebo mu dáme proste tabletky proti bolesti. Najprv musíme zistiť, z čoho ten, tá bolesť hlavy je. Ak je to, preto že ma vysoký tlak, tak iste mu veľmi dobre zaberie liečba proti vysokému tlaku. Ak má bolesti, pretože je nejaké proste poveternostné podmienky alebo počasie, že je takýto vnímaný, vnímavý, tak tam tá liečba bude úplne iná.
Poďme si rozobrať teda tú príčinu. Čo je príčinou tých dlhých čakacích dôb? Je to zlý objednávací systém, vyrieši to elektronické zdravotníctvo, alebo teda objednávanie cez Národné centrum zdravotníckych informácií. Dovolím si povedať, že znova to zdôrazním, že stalo sa akousi mantrou, že objednávanie cez internet a elektronické zdravotníctvo prakticky vyrieši všetky problémy, ktoré v zdravotníctve sú. Dovolím si povedať, že vôbec nie. A príčinou, ktorá sa stala v zdravotníctve boli práve reformy v zdravotníctve, ktoré boli dosť nešťastné, a vtedy tvrdili autori reformy, že trhový spôsob je najlepší spôsob na problémy a ten vyriešiť všetko.
Dovolím si povedať, že práve zdravotníctvo je jeden z tých segmentov, kde treba dlhodobo plánovať. Keď len zoberiem, že výchova jedného lekára, kým skončí školu, to je šesť rokov, kým urobí atestáciu, to je štyri až päť rokov, závisí od teda toho, toho odboru, špecializácie, ale rátajme, že to je minimálne desať rokov. Nuž pýtam sa, aký trhový spôsob. My musíme dopredu plánovať výchovu, dorast, generačnú obmenu. A na toto sa prakticky zabudlo, keď oponenti hovorili, že teda naozaj tá výchova lekára je, je teda podstatne dlhšia a treba plánovať, tak odpoveď, vtedy si iste dobre pamätáte, že povedalo, no tak prídu lekári z Ukrajiny alebo z Rumunska. Tak toto asi neni tá správna cesta.
Ďalší problém, ktorý bol, zrušila sa rajonizácia. Povedalo sa, že inštitút slobodnej voľby lekára to vyriešiť. Ak nie ste spokojní so svojim lekárom, no tak choďte k inému lekárovi. Ale my sme mali opak urobiť. Prečo je tá nespokojnosť s tým lekárom? Je to preto, že nepracuje na sebe, je málo erudovaný, tak potom poďme, pošlime ho na nejaké školenie, má zlé správanie, toto mala byť cesta. Veď poviem, keď bola rajonizácia, jeden internista mal, poviem, desať obvodných lekárov. A teda tí pacienti boli priebežne vybavovaní. Ale, ale práve tým, že sa zrušila rajonizácia a chodia pacienti z jedného okresu do druhého okresu, tuná nastáva obrovský problém.
Bol tu povedaný aj názor, že áno, mnohí lekári odišli do zahraničia za lepšími pracovnými podmienkami. Áno, to je pravda, ale to je možno len časť tých lekárov, ktorá odišla. Veľa lekárov mladých odchádza práve preto, že chce ísť do nemocnice, ale povedia mu, nám, my nepotrebujeme pracovníkov. Ako to bolo kedysi, ja sa vrátim k tomu v minulosti. Boli tu nejaké okresné ústavy národného zdravia a krajské ústavy národného zdravia, ktoré mali presne zmapované vekovú štruktúru lekárov v tom danom okrese alebo v tom kraji. Akonáhle už bola potreba, že niekto je v dôchodkovom veku, tak automaticky prijali lekára do nemocnice, ktorý bol pripravovaný. A lekár si vybral. Je dobrý, zostane v nemocnici alebo ho pošleme potom do ambulantnej sféry. Alebo ten lekár sa sám rozhodol, že dobre, mne nevyhovuje spôsob, ja neviem pracovať v ústavnej zdravotnej starostlivosti a išiel do ambulantnej sféry. Čo sa stalo, začali sme byť, sledovať ekonomickú prosperitu jednotlivých zdravotníckych zariadení. Je v akých číslach, či má hospodárske výsledky také alebo onaké. No a stalo sa to, že každý riaditeľ povedal, ja toho lekára nezoberiem, ja má svojich lekárov dosť. Zabudlo sa na generačnú obmenu pre špecializovanú ambulantnú sféru. No a dneska sme práve v tom, že lekári, ktorí sú v tej špecializovanej ambulantnej sfére, je ich nedostatok, sú prestárli, a štatistiky, ktoré sa donekonečna tuná hovoria, že na počet obyvateľov špecialistov máme dosť. Ale kde ich je dosť? Možno dvakrát až trikrát ich je viac v Bratislave, akoby, poviem, Bratislava potrebovala, ale chýbajú nám v tých okresoch, ako je, poviem, možno Prešov, možno Sabinov, možno Žilina, možno Kysuce. Čiže tie štatistiky, ktoré hovoria a nás stále presviedčajú, že lekárov je dosť, nie je to pravda.
Samozrejme, že vyriešil by to rezidentský program. To neni žiadna vec, ktorú sme vymysleli. Toto funguje všade vo svete. Potrebujeme lekára, príde do nemocnice..., je tam lekár, teda riaditeľ dostane mzdu, ktorú, ktorú dostane zo štátu, lekár je pripravovaný a potom ho môžme použiť. Len, samozrejme, zasa hovorím, vraciam sa k tej realizácii, keby sme tu mali, keby tu bol, keby tu bola rajonizácia, my presne vieme povedať, koľko lekárov akých špecializácií nám chýba. A môžme presne adresne povedať, áno, potrebujeme rezidentský program pre neurológa, pre internistu, pre kardiológa. Ale práve v tom, že táto rajonizácia nie je a len štatisticky sa stále vykazuje, že lekárov je štatisticky dosť, tak toto niet, jednoznačne tu musí ústredný orgán v spolupráci s vyššími územnými celkami, toto musí zabezpečiť.
Zavedenie doplnkových ordinačných hodín, práve reagoval, reagovalo na túto, túto skutočnosť, kedy nám absentujú lekári, je ich málo, a teda keď sme chceli, aby ten lekár, ktorému nezaplatia nadlimitné výkony... Tak už som vyčerpal svoj... (Prerušenie vystúpenia časomerom a reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 18:54 - 18:56 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán kolega, ja si stále myslím, že ministerstvo zdravotníctva ako ústredný orgán musí byť zodpovedné a ono musí robiť sieť. To nemôžme nechať na zdravotné poisťovne, je to proti pacientom i poviem prečo. Veď s jedným lekárom má podpísanú zmluvu jedna poisťovňa, s druhou poisťovňou nemá, pacient príde tam a lekár mu povie, ale ja nemám s vašou poisťovňou zmluvu. Toto nie je dobré. Ak teda chceme naozaj urobiť istý komfort pre pacientov, ministerstvo zdravotníctva by malo proste povedať, aká sieť bude, dostupnosť a urobiť to v rámci geografie a tak ďalej.
To, čo si hovoril o štatistike, no, je to pravda, že vychádza sa zo štatistík, aj toto poisťovne stále tvrdia. Lekárov špecialistov je dosť, ale kde ich je dosť? Že ich je trikrát toľko, trikrát viac v Bratislave? Ale že chýbajú v iných regiónoch? Veď si povedzme pravdu. Naozaj štatisticky ako v rámci Slovenska je to dosť, ale vari, to všetci dobre vieme, že podstatne viacej tých špecialistov je v Bratislave a tým pádom vylepšujú ten celkový priemer. Ale to neznamená, že keď povieme, viete, v Banskej Bystrici chýba taký alebo onaký lekár, že sa z Bratislavy niekto zoberie a pôjde tam. Čiže aj celé to tzv. objednávanie cez internet, tam práve to nabúrava, že on si síce pozrie, že má síce kardiológ voľné možnože, poviem, v Rimavskej Sobote alebo v Košiciach, ale pôjde niekto, poviem, z Trstenej alebo cestovať tam? Čiže tu treba vyriešiť základný problém, ktorý je, a to je sieť, regióny. To je to, čo povedal aj pán kolega Mizík, naozaj tá organizácia zdravotníctva v minulosti bola fantastická, no treba sa len vrátiť, oprášiť tie veci, ktoré tu fungovali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 18:25 - 18:26 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Chcem povedať, že pán kolega Blanár veľmi dobre vysvetlil a vystihol, čo sú to doplnkové hodiny, že to nie sú žiadne poplatky a že celý inštitút doplnkových hodín bol zneužitý, a buď tí ľudia tomu absolútne nerozumeli a chytili sa na nejakej vlne dezinformácií, alebo potom niektorí to vyložene zneužili politicky, čo je proste škoda.
To, čo si hovoril o tých dvadsiatich dňoch, že musí vyšetriť toho pacienta, áno, ale to bolo v tom zákone, ktorý prešiel, to bolo podmienené, chceš mať doplnkové hodiny? Ak si tak, že to ty stíhaš a máš aj doplnkové hodiny, tak potom si povinný aj iného pacienta vyšetriť do 20 dní. Kdežto tuná to je, že my zákonom prikazujeme, že ty do 20 dní musíš. Ja sa pýtam: Ale keď má čakaciu dobu na tri mesiace, tak ako ten, ako ten zákon splní ten lekár? Čiže toto, toto je absolútne nesplniteľný a nie je to dobrý zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis