Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

16.5.2018 o 16:21 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.5.2018 11:11 - 11:12 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som vás pozval na odborný workshop na výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, č.147a, Význam očkovania proti ľudskému papilloma vírusu. Ročne na Slovensku je diagnostikovaných 600 nových karcinómov krčka rakoviny maternice a práve očkovanie proti ľudskému papilloma vírusu zabraňuje vznik rakoviny. Budem rád, keď prídete a oboznámite sa s našimi odborníkmi, príde pán profesor Dluholudský, pani profesorka Krištúfková, pán doktor Kotek, aby vám vysvetlili, ako to je dôležité a ako sa to robí. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2018 10:10 - 10:11 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja som len chcel, pán kolega, vaše otázky, ktoré ste predložili, sú absolútne legitímne, ale myslím si, že toto je teraz sme v prvom čítaní a iste na tieto otázky bude vedieť odpovedať pani kolegyňa na výbore pre školstvo, ale v súčasnosti ja si myslím, že na tie konkrétne otázky a konkrétne počty niekedy sa nedá odpovedať. Takže áno, otázky sú legitímne a ja verím, že tá diskusia odborná potom bude práve na výbore pre školstvo. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.5.2018 16:21 - 16:23 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Antala a Petra Pamulu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v znení neskorších predpisov.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil uvedený návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre zdravotníctvo, ktorého súčasne určil za gestorský výbor. Výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali, súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade zákon schváliť.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov a ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Antala a Petra Pamulu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v znení neskorších predpisov (tlač 892), vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Antala a Petra Pamulu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v znení neskorších predpisov, schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 103 z 10. mája 2018, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu, predniesť spoločnú správu výboru na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, navrhujem, aby Národná rada hlasovala o uvedenom návrhu zákona dnes o 17. hodine.
Vážený pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

16.5.2018 15:41 - 15:42 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Áno. Vážené kolegyne, kolegovia, ja chcem v prvom rade poďakovať všetkým členom zdravotníckeho výboru a ja si myslím, že takto by mal asi pracovať výbor, že naprieč politickým, politickému spektru sme sa dokázali dohodnúť a bola to vyložene vecná a dobrá debata.
Ďakujem aj všetkým poslancom, ktorí za to budú hlasovať a prosím ich o podporu, pretože urobíme naozaj dobrú vec, aby sme mohli zastabilizovať zamestnancov v zdravotníctve, a teda aby sme mohli dopĺňať chýbajúce zdravotné sestry a, samozrejme, že budeme rátať aj s tým, aby bolo aj to platové ohodnotenie na patričnej úrovni.
A chcem ešte pani kolegyni Červeňákovej, ja som pôvodne vystúpil, že nepodporíme, nedoporučujem podporiť tvoj návrh, ale ja som to potom, ešte raz sme to prebrali s pani ministerkou a pani ministerka hovorí, že vieme to urobiť so zdravotnými poisťovňami tak, aby nebol chaos. Takže, pani poslankyňa, ja teda budem dávať návrh, aby sme hlasovali za váš pozmeňujúci návrh, pretože ak to má pomôcť, tak budeme za.
Ďakujem pekne za podporu všetkým.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Požiadam termín hlasovania.

Zelník, Štefan, poslanec NR SR
Prepáčte, myslím, že môžme hlasovať dneska o 17. hodine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 15:35 - 15:36 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo.
Ďakujem veľmi pekne, pán poslanec, ten pozmeňujúci návrh naozaj vychádza z logickej potreby, pretože ak pacient bude na pohotovostnej službe a skončí 9.55, naozaj by sa nedostal potom do lekárne k liekom, takže ja vítam a súhlasím s tým pozmeňujúcim návrhom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 15:20 - 15:22 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem za doplnenie. Ja len nechcem, aby tu bola prekáračka, ale, pani kolegyňa, často sa stretávame s tým, že koľko kto má hodín, lekár a zdravotná sestra. Neni to dobré porovnanie a poviem to, lekár keď skončí, prakticky musí pokračovať ďalej. To je ďalších päť rokov štúdia minimálne, aby získal atestáciu. Ale na, taký jeden vecný príklad. Keď zoberiem, pani kolegyňa povedala, že sestra anestéziologickej. Tú sestru skutočne keď zoberiem z anestéziologického oddelenia a dám ju na ktorékoľvek iné oddelenie, za dva dni nemá absolútne problém, aby fungovala stopercentne a bola tam hviezda. Keď ju zoberiem na chirurgiu, potom na kožné a potom kdekoľvek, nebude mať problém.
Rozdiel je ale s lekárom, nie preto, že lekári si niečo osobujeme. Ale ja nemôžem ísť, hoci som robil štátnicu z interného, robil som štátnicu z gynekológie, ja nemôžem sa posadiť miesto toho kolegu. Musím päť rokov zase trpezlivo sa učiť a študovať a to nemôžem ešte povedať o sebe, že za päť rokov som nejaký odborník. Čiže odborník, odborníkom sa stáva ten lekár po skončení školy možno za desať rokov. A tu je to, že tu nehovorme o tom, že kto má, koľko má hodín a tak ďalej.
Podstatné je jedno, aby sme pracovali v zdravotníctve ako tím. Potrebujeme zdravotné sestry, ale zabúdame na jedno, dámy a páni, my zabúdame, že tu sú aj röntgen laboranti, tuná sú rehabilitační pracovníci, tuná sú laboranti v biochemických laboratóriách, ale tuná sú aj sanitári, aj tie upratovačky. My tvoríme jeden obrovský tím a kolektív a všetky svoje veci musíme podriadiť práve v mene toho pacienta.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.5.2018 15:09 - 15:16 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja len chcem reagovať na pani... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pardon, a končím možnosť prihlásiť sa.

Zelník, Štefan, poslanec NR SR
Ja len chcem reagovať na pani kolegyňu. Bolo to vyvážené, bolo to naozaj aj z istej skúsenosti, ktorú pani kolegyňa má. Ďakujem pekne.
A ja len chcem vyvrátiť niektoré obavy. Najskôr sa budem venovať tej, tomu nariadeniu Európskej komisie. Nie je to celkom tak, že musia mať vysokú školu. Ja znova to prečítam, "odborná príprava sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť predstavuje najmenej tri roky štúdia alebo 4 600 hodín teoretickej a klinickej odbornej prípravy, z čoho teoretická odborná príprava predstavuje najmenej jednu tretinu a klinická odborná príprava najmenej jednu polovicu odbornej prípravy".
Dokonca, dámy a páni, tá smernica nám dáva jednu možnosť. Členské štáty môžu udeliť čiastočné výnimky osobám, ktoré získali časť odbornej prípravy v kurzoch, ktoré sú najmenej na rovnocennej úrovni. Toto nemusí byť vysoká škola. My ich vôbec nemusíme zaťažovať tou vysokou školou. Takže naozaj je tu, je tu práve ten apel, aby sme rozbehli stredné zdravotné školy, dovzdelávali tých ľudí. Stredné zdravotné školy hovoria o tom, že doplnia aj svoj štátny študijný program a budeme mať vysoko kvalitné zdravotné sestry.
Ja súhlasím s tým, pani kolegyňa, že naozaj na niektoré profesie treba vysoko kvalifikované alebo vyššiu kvalifikáciu. Iste, na takom áre, na operačných sálach, stopercentne máte pravdu, že tam budeme požadovať, aj na manažérskych pozíciách by mali byť naozaj aj možno teda s tou alebo isto aj s tou vysokou školou. Ale, samozrejme, ruka v ruke s tým tvrdíme, že treba tie zdravotné sestry aj zaplatiť.
A obavy z toho, čo mnohí teda hovoria, aj predstaviteľky komory; nie, pani kolegyňa, to teraz neni na vás, to neni na teba (povedané s pobavením); ale hovoria o tom, že viete, ľudia sa budú mýliť, kto je to praktická sestra? Kto to je normálna sestra? Ja poviem príklad, aj pán kolega to už hovoril, o lekárovi. Prichádza lekár, ktorý skončil medicínu. Ale on nesmie predpísať recept, on nemôže vyšetrovať pacienta, on nemôže robiť závery, prepúšťať pacienta, musí ísť za primárom a ten to podpíše. Ale nám to vôbec nevadí, lekárom, že toto je nižší stupeň, nemá ešte atestáciu, presne tak ako praktická sestra. To je tá, ktorá má isté kompetencie. A nikto za tým nehľadá, že, prepánaboha, viete, ale teraz keď príde, že môže dôjsť k nejakému poškodeniu alebo že bude horšia zdravotná starostlivosť, neprichádza do úvahy.
Chcem povedať, že stredobodom pozornosti musí byť vždy pacient. A v mene toho pacienta sme povinní urobiť všetko, aby sa on cítil komfortne, aby diagnostika bola čo najlepšia, najrýchlejšia a správna liečba. A k tomu potrebujeme práve ten zdravotnícky orchester. Tu sa nemôžeme hrať na to, že toto je moja robota a toto je robota sestry. My musíme byť ako jeden tím. Ja hovorím, že som zažil zlatý vek v zdravotníctve, kedy nebol žiaden problém, prosím vás. A znova to poviem, my chceme, aby nás uznala verejnosť, lebo to povolanie sestry aj toho lekára je, ako si presne aj povedala, aj psychicky náročné, aj fyzicky náročné. Ale, preboha, to, čo sa deje v médiách, jak si odkazujeme, jak rozprávame o tom, aká tu nastane katastrofa, toto nie je dobrá cesta. Poďme sa, poďme spolupracovať. Tak ako sme sa dohodli my vo výbore pre zdravotníctvo, poďme sa baviť o spolupráci a o, ak, ak budeme to myslieť úprimne, že teda chceme sa starať o pacienta, tak nemôže byť žiaden problém. Potrebuje to, potrebujú to naši pacienti a zneisťujeme ich, ak my máme takéto vyhlásenia alebo kontroverzné vyhlásenia, že dôjde ku zhoršeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti v médiách.
A ja chcem aj poďakovať všetkým zdravotným sestrám, ktoré sú pri lôžku, starajú sa o pacienta a bez ich práce by sme si nevedeli predstaviť, aby tá zdravotná starostlivosť bola zabezpečená na 100 percent.
Ďakujem pekne.
A ešte chcem povedať k tomu pozmeňováku. Alenka, myslíš to dobre a úprimne a má to aj svoju logiku, aby sa to predpisovalo v; alebo chceš, aby sa to predpisovalo v ústavoch sociálnej starostlivosti. Ale musím povedať, že nemôžme to podporiť, alebo aspoň ja to isto nemôžem podporiť z jedného dôvodu. Predpisovanie liekov má nejaký proste proces. Aj pomôcok, to je jedno. Pomôcky aj lieky, to je to isté. Niekde musí byť kód poskytovateľa, lebo napíšete recept, niekto ho vydá a poisťovňa ho musí zaplatiť. Musí ho uhradiť. A ja len prečítam súčasný stav zákona, ktorý je, § 19a oprávnenie predpisovať zdravotnícke pomôcky sestrami alebo pôrodnými asistentkami, teda už dneska to je možné. Má to, samozrejme, nejaké pravidlá, a to: "Predpisovať zdravotnícke pomôcky je oprávnená sestra alebo pôrodná asistentka, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť na základe a) na základe licencie na výkon samostatnej zdravotnej praxe na inom mieste ako v zdravotníckom zariadení."
Čiže ona to už môže teraz predpisovať v tom ústave sociálnej starostlivosti alebo to, čo navrhujete aj s pani kolegyňou, aby to bolo aj v tých, v tých zariadeniach sociálnej ochrany detí a sociálnej kurately. Ale nemôžme tam dať, dopísať, aby sa recepty alebo teda pomôcky predpisovali v týchto ústavoch, pretože po prvé, nie sú zdravotníckym zariadením, nebol by tam kód poskytovateľa, ale sestra alebo pôrodná asistentka, ktorá tam pracuje, toto robiť môže. Takže poprosím, je to dobre myslené z tvojej strany, ale z tohoto dôvodu, že nejedná sa o zdravotnícke zariadenie, nedoporučujem ten zákon schváliť. A rieši to nakoniec už súčasný zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 14:47 - 14:49 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za doplnenie problematiky. A chcem odpovedať pani Blahovej. Tu nejde o to, že kto má koľko škôl a akých škôl. Ja som absolútne neargumentoval tým, že či ja mám takú alebo onakú školu. Ide o skúsenosť, dlhoročnú skúsenosť. Pani Blahová, 38 rokov robím v rezorte zdravotníctva a prešiel som od obvodného lekára cez výučbu medikov, cez legislatívu, cez poisťovňu, cez štátne, neštátne zdravotnícke zariadenie. Takže niečo o tom, o tej organizácii viem. Sám som riadil rezort zdravotníctva ako štátny tajomník. A z pohľadu riadenia škôlky a jaslí je to diametrálny rozdiel, verte mi.
Ak hovoríte o tom, že s nikým sme, alebo s kým sme ešte diskutovali. Predstavte si, že Asociácia nemocníc, ktorá má 65 nemocníc, urobila prieskum po týchto nemocniciach. A na otázku námestníčok ošetrovateľstva, a to sú ešte námestníčky ošetrovateľstva, tak ako tuná kolegyňa pred chvíľkou povedala, ktoré skončili strednú zdravotnú školu a urobili si magisterské štúdium, 85 % z nich sa vyjadrilo, 85 %, že stačí stredná zdravotná škola plus ďalšie štúdium ako diplomovaná zdravotná sestra. Tak, prosím vás pekne, prestaňme s tou demagógiou, či sme sa pýtali sestier alebo aký majú na to názor. To, že jedna sestra proste si povie, že ona, a to, čo presne povedala pani kolegyňa. Ja som nevidel toľko dekubitov, koľko je teraz, napriek tomu, že je samostatný odbor ošetrovateľstva. Viete prečo? Pretože tieto dámy prídu a povedia: To neni moja robota! Dajte mi asistentov! Toto je tá tragédia. Tu sa nemôžeme hrať na to, či niekto má bakalár, magister. To musí mať v srdci aj v hlave ten človek a musí to chcieť a musí to robiť s láskou. Nemá kto pacientovi podať dneska čaj alebo vodu, alebo sa ho ísť spýtať, že, prosím vás pekne, nie ste smädný... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.5.2018 14:24 - 14:38 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja som myslel, že vystúpim až potom, ale tak ma to vyiritovalo, tento príspevok pani Cigánikovej, ja sa ospravedlňujem, pani Blahová, vy ste v tom úplne nevinne, vy ste len prečítali to, čo ste museli.
Ale ja musím povedať jedno: Všetci prichádzame do Národnej rady s nejakou životnou skúsenosťou, s nejakou praktickou skúsenosťou a chceme ju odovzdať. Pri všetkej úcte, ak pani Cigániková má sieť škôlok a jaslí, možnože z jej pohľadu, áno, je to hodné učiteľky materskej škôlky, pretože je tak dezorientovaná a taký má z toho guláš, že chápem, že toto, čo splodila, tak áno, je to hodné tejto autorky, je to katastrofa.
To, že nehovorí pravdu, prosím vás pekne, čo sme nedebatovali? (Spravodajca si zobral podklady zo spravodajského stola.) Minulý rok 10. mája výbor pre zdravotníctvo prijal uznesenie k zriadeniu dočasnej komisie k problematike sústavného vzdelávania zdravotníckych pracovníkov. Vy tvrdíte, že nikto nerokoval so sestrami, ale veď to nie je pravda! Opakovane sme rokovali na ministerstve zdravotníctva, dokonca z ministerstva zdravotníctva vrátane zdravotných sestier, ktorá tam bola ako ministerská sestra delegovaná z komory, boli na rokovaní v Národnej rade. Tak ja vás poprosím, keby ste takéto; prepáčte, nie vy; ale keby pani Cigániková takéto dezinformácie neudávala. To, že ona nebola, to neznamená, že sme nerokovali. A hovorí tak, jako povedal Szalay, že poslanci sa ráno zobudia, oblečú si obleky a Slovensko, traste sa, pretože čo schvália na poslednú chvíľku. To vôbec nebolo na poslednú chvíľu, dva roky sa o tom debatuje na zdravotnom výbore.
A to, čo hovoril pán kolega Suchánek, naozaj čakali sme veľmi trpezlivo, boli tu na návšteve kolegovia z českého parlamentu, poslanci zdravotníckeho výboru, a tam sme debatovali celý deň o zdravotných sestrách, teda oni len ten zákon vtedy schválili, a teda aký bude efekt. Teraz sme tam boli druhýkrát a povedali, že naozaj, fakt zvýšil sa zásadným spôsobom záujem o štúdium na zdravotných školách.
A teraz poďme vôbec k tomu meritu veci, prečo premenovanie a tak ďalej. Na jednej strane komora sestier tvrdí, že sestry sú preťažené, vyhorené, a keď im chceme pomôcť odbremeniť nejakú činnosť, tak sú zásadne proti tomu. Pamätáte si pred rokom, keď ministerstvo zdravotníctva pripravilo vyhlášku o ďalších kompetenciách pri zdravotníckych asistentoch. Bola to prvá pani Lazarová, ktorá tvrdila, že aké je to nebezpečné, aké to je zlé a nesúhlasia s tým, zásadne s tým nesúhlasia, aby sa rozšírili kompetencie pre zdravotníckych asistentov.
No tak, vážené dámy, vážení páni, ja vám tie rozšírené kompetencie prečítam, aby ste vy zvážili, čo takú nehoráznosť ministerstvo zdravotníctva urobilo a ako ohrozilo pacientov. Deväť kompetencií sa zvýšilo zdravotníckym asistentom, pretože aj ministerstvo to vyhodnotilo tak, nie zase preto, že chceme niečo kamuflovať alebo pretože chceme niekoho nahrádzať, ale tie zdravotné, tí zdravotní asistenti boli tak dobre dovzdelávaní, že dokonca keď odišli niekde do zahraničia, tak im stačil nejaký kurz a sú plnoprávne sestry. Teda boli tak dovzdelávaní, že naozaj na základe toho, aké štúdium mali, mohli sa rozšíriť kompetencie. A ja vám teda poviem tie kompetencie, ktoré; s ktorými predstaviteľky komory sestier zásadne nesúhlasili.
Kompetencia; absolvent strednej zdravotnej školy s maturitou. Uspokojuje biologické potreby súvisiace so zdravím, chorobou alebo umieraním. Pracuje s informačným systémom zdravotníckeho zariadenia. Zaznamenáva do zdravotnej dokumentácie uskutočnené zdravotné výkony a na základe zdravotnej dokumentácie vykazuje činnosti pre potreby zdravotných poisťovní a štatistiky. Za d) poúča osobu o základnej starostlivosti súvisiacej s uspokojovaním biologických potrieb. Ďalej sa pridalo, že na základe indikácie lekára samostatne môže zdravotnícky asistent odoberať kapilárnu krv okrem krvi na acidobázickú rovnováhu.
Môže dokonca podávať inzulín. Boli zásadne, komora bola proti. Máte v okolí diabetikov? Alebo nejakého príbuzného? Normálne si to ľudia pichali bez akéhokoľvek vzdelania sami. Ministerstvo zdravotníctva dalo kompetenciu zdravotníckym asistentom, že môžu podkožne podávať fraxiparín, nízko molekulárny heparín. Dneska sme mali stretnutie s dôchodcami z Liptovskej Revúcej a tí povedali, ja som si pichala minule, lebo som... Bežne to robíme, že ukážeme pacientovi, ako to má urobiť, pichne si a pichá si doma sám. A toto komora sestier povedala: V žiadnom prípade.
Môže podávať lieky do svalu a odoberať venóznu krv na vyšetrenie periférneho cievneho systému, podáva stravu sondou.
Predstavte si, že komora sestier nesúhlasila ani s tým, aby zdravotnícky asistent mohol asistovať lekárovi napríklad pri takých veciach ako malé chirurgické zákroky. To, aby vám sestra podala, teda zdravotnícky asistent tampón, to nemá na to vzdelanie. Človek s maturitou. Robí to aj sanitár. Aby mohol asistovať zdravotnícky asistent napríklad pri ošetrovaní drenov a drenážnych systémov, tak ani to, že vám niekto podá pean alebo nožnice, toto zdravotnícky asistent, to bolo zakázané, mohol asistovať len zdravotnej sestre.
Nechcem pokračovať v celom tom výpočte, čiže skutočne tieto kompetencie dávajú možnosť asistentovi, aby mohol pracovať samostatne na základe indikácie lekára na ktorejkoľvek ambulancii praktického lekára, aby mohol pracovať pri lôžku pacienta, môže pracovať na odbornej ambulancii. Ruka v ruke s tým po skúsenosti aj teda kolegov v Čechách, keďže tam sa zvýšil záujem o sestry.
A ešte teda prečítam, aby ste boli v obraze, keď tuná hovorí pani Cigániková o tom, že sa obrátia na proste inštitúcie európske a tak ďalej. Nechali sme si preložiť celú smernicu Európskej únie, tak počúvajte, prosím vás pekne. Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2005/36 ES čl. 31 ods. 1 a 3 príloha 5 bod 5.2.1 strana L 255/111 oddiel 3 Sestry zodpovedné za všeobecnú starostlivosť: "Odborná príprava sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť. Pripustenie sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť v odbornej príprave je podmienené ukončením desaťročného všeobecného vzdelania potvrdením, diplomom, osvedčením alebo iným dokladom, ktoré vydali príslušné orgány v ich členskom štáte."
Čo to znamená? Ktokoľvek, ktorý chodil 10 rokov do školy, získava všeobecné vzdelanie podľa školského systému v krajinách Európskej únie. To znamená, keby sme my v prvom ročníku na strednej zdravotnej škole vydali papier, diplom, že ste ukončili, že ste získali všeobecné vzdelanie. Tí ľudia, ktorí boli v zahraničí, to vyhodnotili tak, keď pripravovali korporáciu európskeho práva, veď u nás bola základná deväťročná škola a všeobecné sa získavalo až po maturite na strednej škole. High school je v zahraničí odborná škola, vyhodnotili to tak, že high school je vysoká škola a povedali, všetky sestry musia mať vysokú školu, pretože ináč nie sú sestry. Čo sa stalo? Útlm stredných zdravotných škôl, to bola tá katastrofa. My sme s týmto mali prísť pred desiatimi rokmi, nie teraz! A nútili sme všetky sestry, že musia si urobiť vysokú školu.
A teraz sa pýtam, dámy a páni, na logiku. Tak pani Lazarová hovorí, že ak sestra, ktorá chodila na poľnohospodársku školu alebo hotelovú, alebo obchodnú akadémiu, získala maturitu, môže ísť na ktorúkoľvek vysokú školu a prihlási sa na ošetrovateľstvo a za tri roky urobí bakalárku, to je tá pravá, skutočná zdravotná sestre. Ale tá sestra, ktorá začala na strednej zdravotnej škole, to je proste nič.
Preto my máme záujem jedno, aby sme zvýšili záujem o štúdium na stredných zdravotných školách. Ak niekto povie, že deti nepatria do nemocnice, tak, prosím vás pekne, duálne školstvo im nič nehovorí? To povieme, že deti nepatria do fabriky? Deti nepatria do autodielne? Ako chceme to duálne školstvo zabezpečiť? Čiže malo to ruka v ruke; a kedy sa dá získať ten vzťah tých ľudí? No zrejme na tej strednej zdravotnej škole.
A to, čo je zarážajúce, poviem vám štatistiku. V roku ´94 zmaturovalo v dennom štúdiu na stredných zdravotných školách 4 364 žiakov, vďaka týmto veciam v roku 2014 zmaturovalo na dennom štúdiu len 1 911. Pokles 66 percent. Máme 31 166 sestier. 10 500 sestier je nad 50 rokov. Ročne nám odchádza do dôchodku podľa komory sestier 1 200 až 1 600 sestier. A my ideme stále tuná dupať nohami, nie sú sestry a nič nerobíme a jediná vec, čo je od pani Lazarovej, zvýšte platy. Dobre zvýšme, ale kde ich zoberieme, veď my musíme zabezpečiť, prepánaboha, dorast a vzdelávanie. Tak naozaj ja ďakujem poslancovi, že napriek politickému spektru nebol absolútne problém na zdravotnom výbore okrem teda jednej pani poslankyni, ktorá teda má aprobáciu, že sa stará o jasle a škôlky, takže z jej pohľadu to tak vyzerá, že to neni správne.
Čo teda bolo cieľom, aby sme pristúpili ku zmene na praktickú sestru? Bola to v prvom rade požiadavka a boli sme tam spolu aj s pánom podpredsedom zdravotníckeho výboru pánom doktorom Suchánkom, aby, na asociácii stredných zdravotných škôl, kde výrazne zaznelo: Klesajú nám počty žiakov a nebude mať naozaj kto nastúpiť do nemocníc. Urobte; jednak bola otázka kompetencií a potom aj tí ľudia si zaslúžia nejaký status, veď si predstavte, že v tej kolónke boli zaradení sanitár alebo zdravotnícky asistent. No povedzte mi jedno, kto by išiel študovať na strednú zdravotnícku školu, aby potom nastúpil ako sanitár? Veď nebol za nič, nemohol robiť nič.
A na dôvažok toho, čo hovorím, ak skončilo v Slovenskej republike 10-tisíc zdravotníckych asistentov, len 2 200 ich zostalo v systéme, tí ľudia išli radšej do Kauflandu alebo do Lidla za pokladňu a nezostávali v zdravotníctve. Tak ja sa pýtam, my sme tí previnilci, alebo ako nás to nazvala pani Cigániková, že chceme, aby ten človek, ktorý skončil strednú zdravotnú školu, je to praktická sestra, teda my nehovoríme, že to je zdravotná sestra, to je o stupienok dole oproti teda zdravotnej sestre, a aby potom pokračovala popri zamestnaní, aby si doplnila to štúdium ako diplomovaná sestra, keď sú šikovné, nech ide ako bakalárka. Keď chce robiť manažérsku funkciu, nech ide na magisterské štúdium. Ale popri zamestnaní zostane nám tam. Ak nám ročne končí 1 000 sestier na stredných zdravotných školách, ja sa pýtam, nepomôže to nášmu systému? Tak ja sa pýtam, čo teda chce, čo navrhuje pani Cigániková?
Dámy a páni, ja sa ospravedlňujem, za niekedy také emotívnejšie vystúpenie, len toľko, poviem, nezmyslov som už dávno nepočul, a teda vyplýva to z toho, čo pani Cigániková robí. Ďakujem pekne za pozornosť a veľmi rád ešte ďalej odpoviem na otázky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.5.2018 14:03 - 14:06 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené panie kolegyne, vážení páni kolegovia, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 858).
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie, rozpočet a menu, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, ktorého súčasne určil za gestorský výbor.
Výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali v stanovenej lehote. Súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 858), vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru, odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 858), schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 25 pozmeňovacích návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 25 uvedených v IV. časti spoločnej správy spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 108 z 15. mája 2018, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu, predniesť spoločnú správu výborov na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, navrhujem, aby Národná rada hlasovala o uvedenom návrhu zákona dnes o sedemnástej hodine.
Pán predseda, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis