Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 10:43 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.6.2018 11:39 - 11:47 hod.

Štefan Zelník
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.6.2018 11:32 - 11:33 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, nedávno sme si pripomenuli Svetový deň sklerosis multiplex ako ochorenie roztrúsenej sklerózy a chcem vás srdečne pozvať, zajtra je akcia, kedy prídu odborníci aj s oblekom, ktorý simuluje práve toto ochorenie. Tak ak máte záujem, začína to 9.30 na výbore pre zdravotníctvo. Poslanci sú, samozrejme, vítaní počas obedňajšej prestávky. Môžu si tento oblek vyskúšať aj pracovníci Národnej rady. Možno je podiskutovať s odborníkmi, ktorí diagnostikujú a liečia toto ochorenie, ale aj sa vžiť do tej situácie toho dotyčného, ktorý takéto postihnutie má, pretože ten oblek naozaj robí tú simuláciu práve toho stavu sclerozis multiplex. Ďakujem pekne, teda zajtra 9.30. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.6.2018 10:58 - 11:01 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pretože som to nestihol v dvoch minútach, tak chcem niektoré veci vysvetliť. A nemôžem súhlasiť s tým, že zákon o pohotovostných službách sa robil na poslednú chvíľku. (Ruch v sále. Zaznenie gongu.) Súhlasím s termínami, ktoré boli zadané, ale aj podľa rozhovoru s prezidentom Slovenskej lekárskej komory tak na túto tému diskutovali s pánom ministrom Druckerom rok a pol. Až potom došlo ku konsenzu medzi jednotlivými zástupcami lekárov, praktických lekárov, špecialistov Slovenskej lekárskej komory. Možnože nešťastím bolo práve to, a to súhlasím, že išlo to pozmeňovacími návrhmi v nejakom radiačnom zákone. Chybou bolo, že boli tam termíny, ktoré boli, poviem, veľmi na knap, čo mohli sme si nechať dlhšiu časovú rezervu, ale nedá sa povedať, že by tento zákon nebol odkomunikovaný, že by bol nejakým spôsobom na poslednú chvíľu urobený a že by nebola o ňom verejná diskusia. Nepripúšťam.
Takisto tento zákon, ktorý predkladá pani ministerka, to nie je zákon, ktorý je, veď ten zákon je v normálnom legislatívnom procese a sme v druhom čítaní, teda prebehlo riadne prvé čítanie a prebieha teraz riadne druhé čítanie. Teda nemôžem súhlasiť s tým, že tento zákon bol predložený na poslednú chvíľu.
A už vôbec nemôžem súhlasiť, že pozmeňovacie návrhy sa dávajú, no, prosím vás pekne, kolegyne, kolegovia, kedy sa má podať pozmeňujúci návrh? No zrejme asi počas zasadnutia výboru. Alebo počas zasadnutia Národnej rady. Hádam nechcete, aby tí, čo sa podpíšu 15-kou pod nejaký pozmeňujúci návrh, aby ste ho dostali e-mailom dva mesiace dopredu. Veď na to je zasadnutie Národnej rady, na to je zasadnutie výboru, aby pozmeňovacie návrhy sa predložili a diskutovalo sa o tom. (Neustále veľký ruch v sále.)
A o tom, že sme diskutovali štyri hodiny, áno, pani kolegyňa, veď vy ste dve a pol hodiny diskutovala sama. (Povedané so smiechom.) Pretože všetkým ostatným to už bolo jasné, iba vy ste s tým mali problém.
Ale keďže je hlasovanie (ruch v sále a zaznenie gongu), ešte, ešte mám nejaké, nejaké minúty.
Ale to neni na škodu, veď predsa práca vo výbore má byť o tom. A neviem teda, ako to prebieha v iných výboroch, ale ja sa naozaj snažím, aby aj tie pozmeňovacie návrhy, ktoré prichádzajú z ministerstva, aby ste ich dostali včas. Lebo je to povinnosť. Ale v záujme konštruktívneho rokovania a v záujme toho... (Pretrvávajúci ruch v sále. Zaznenie gongu.)
Asi, áno, dobre, ja potom budem pokračovať v rozprave po hlasovaní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.6.2018 10:25 - 10:29 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil vládny návrh zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, ktorého súčasne určil za gestorský výbor.
Výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali v stanovenej lehote. Súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony, vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru, odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony (tlač 952), schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 26 pozmeňovacích návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 9 a 11 až 26 spoločného návrhu gestorského výboru schváliť. O bode 10 samostatne s návrhom gestorského výboru neschváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 114 z 12. júna 2018, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu predniesť spoločnú správu výboru na schôdzi Národnej rady Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 19:27 - 19:28 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, k tým reštitúciám, ministerstvo pôdohospodárstva nemá problém s tým, aby zverejňovalo akékoľvek informácie, ale Úrad na ochranu osobných údajov aj ministerstvo spravodlivosti tento mesiac povedali, že osobné údaje plus ceny a prehľad vydaných pozemkov sa považujú za zverejňovanie osobného majetku. Toto je problém, prečo to nemôže ministerstvo pôdohospodárstva zverejniť.
A k tej pôde, 80 % pôdy je neštátnej, takže mladí farmári môžu osloviť nielen štát, ale aj súkromníkov, cirkvi a obce, ak teda majú záujem podnikať v tomto smere a pôdu obhospodarovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 19:13 - 19:14 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, povedali ste, že aká hrôza, čo o nás hovoria v zahraničí. Vari si nemyslíte, že nejaký poslanec v Bruseli alebo kdekoľvek vie o tom, aká je situácia na Slovensku? To má len z toho, čo im neustále podsúvate a podsúvajú aj niektoré médiá, ktoré, bohužiaľ, nech by sa urobilo čokoľvek na tomto Slovensku dobre, vždy to obrátia naopak.
Tak ja vás pekne prosím, nepodsúvajte a nehovorte o polopravdách alebo často opakovaných polopravdách, alebo nejakých fikciách a potom sa čudujete, že to preberú zahraničné médiá. No iste. Najskôr sa urobí, že to je podozrenie, a potom sa urobí, že to je, že skutok sa stal a dokonca už aj vynesiete rozsudok: nech odíde, nech sa vzdá.
Prosím vás, obraz v zahraničí si my vytvárame sami tým, ako sa správame.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 17:28 - 17:29 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, vy sa tu staviate do polohy morálnej autority a obhajoby drobných farmárov, ale ja vám prečítam citát z knihy Tajomstvo Tokaja: "Nuž je to tu znova ako nekonečný príbeh. Pán minister Simon sa dal počuť, že Slovensko si obháji značkou Tokaj, iba ak sa dohodne s Maďarskom, samozrejme, dohoda nás pripraví o viac ako 300 hektárov tokajských viníc a naši vinohradníci budú môcť víno predávať iba pod maďarskými názvami."
Pán Simon, ste bez mandátu presadzovali zníženie historicky nárokovateľnej výmery 908 hektárov tokajských viníc na Slovensku na 565 hektárov ako podmienku dohody s Maďarskom v spore o registráciu značky Tokaj. Iba pán prezident Gašparovič vám v tom zabránil. Mimochodom aj pán prezident Kiska odmenil vysokým štátnym vyznamenaním bojovníčku za záchranu slovenského Tokaja pani Macíkovú.
Pán kolega, vy máte ešte odvahu pranierovať súčasnú ministerku?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 10:43 - 10:45 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Iste, vážená pani podpredsedníčka, nikto nepochybuje o tom, že aj médiá, aj samotní poslanci dbajú a musia dbať na to, že ak sa deje čokoľvek nekalé v spoločnosti, musia na to upozorňovať. S tým všetci súhlasíme. Ale nemôžeme vytvoriť podozrenie a potom na základe podozrenia už aj vyriecť rozsudok, že ten človek je vinný. Toto je, čo mne sa na tom nepáči, že, a vy ste sama povedali v tom svojom vystúpení, že je tu množstvo podozrení. Na základe množstva podozrení nemôžeme povedať, že treba odvolať ministerku.
Napriek tomu, že ona, keď zistila pochybenia, ktoré sa stali, pretože stali sa, dala sama trestné oznámenie. Tak ja si myslím, že ak ideme odvolávať ministra akéhokoľvek, tak nemali by to byť len podozrenia, ale mali by to byť jasné fakty, že ten dotyčný človek pochybil. A potom, áno, potom sa môžme k tomu vyjadrovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 10:22 - 10:23 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady, tvoje vystúpenie sa opieralo o argumenty a nie o tzv. reči na trhovisku. Ak niekto povie, že Slovenská národná strana zaviedla v pôdohospodárstve mafiánske praktiky, tak je to vyložene klamstvo a opak je pravdou. Sme hrdí na to, že sme predložili ústavný zákon o ochrane pôdy, a treba poďakovať všetkým poslancom, ktorí zaň hlasovali a bolo ich viac ako 120, okrem, samozrejme, strany Sloboda a Solidarita, ktorí stále presadzujú trhový spôsob hospodárstva. Práve ústavný zákon o ochrane pôdy má zabrániť mafiánskym praktikám.
Ale poďme ešte k faktom. Ak z 19-tisíc žiadateľov je sporných 73 prípadov, t. j. 0,14 % plochy obhospodarovanej, tak o čom tu rozprávame, o akých mafiánskych praktikách? Pani ministerka sa netají tým, že došlo ku individuálnym zlyhaniam. Dokonca ona sama podala trestné oznámenia práve v súvislosti s prenájmom nejakých parkovísk alebo letísk. Ona sama to iniciovala, teda nemá záujem alebo neschováva to. Tak, prosím vás, buďme spravodliví a opierajme sa o fakty a nemanipulujme s faktami a nerobme práve to, že dezinformujeme a klameme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.5.2018 11:11 - 11:11 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem za slovo. Chcem len pripomenúť členom výboru pre zdravotníctvo, že výbor pre zdravotníctvo máme dnes o 12.00 hodine. Ďakujem.
Skryt prepis