Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2018 o 15:11 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 28.11.2018 18:03 - 18:16 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené poslankyne a ctení poslanci, predložený vládny návrh zákona úzko súvisí s rozpočtom pre rezort zdravotníctva, ktorý vyvoláva, každoročný spor, v ktorom sa hľadá odpoveď na otázku, je peňazí v zdravotníctve dosť alebo je ich málo.
Každý rok upozorňujú zdravotnícke zariadenia cez Asociáciu nemocníc Slovenska, cez Asociáciu polikliník Slovenska, Asociáciu súkromných lekárov a ďalších zložiek na nedofinovanc..., nedofinancovanie rezortu, každoročne vytvoria zdravotnícke zariadenia dlh na úrovni viac ako 100 mil. eur. Záväzky po lehote splatnosti zdravotníckych zariadení ku koncu minulého roku dosiahli 791 mil. eur. Každoročne sa prehlbuje vnútorná zadlženosť rezortu, odhaduje sa, že je vo výške viac ako 1,5 mld. eur.
Základným problémom zdravotníctva alebo rezortu zdravotníctva je, že doteraz neexistuje v našom rezorte cenotvorba. Na uvedenú skutočnosť v roku 2017 upozornil aj Najvyšší kontrolný úrad, pričom konštatoval, že v systéme cenotvorby zdravotníckych výkonov absentujú jasné pravidla stanovovania cien a potreby zmeny v definovaní oprávnených nákladov na jednotlivé výkony. Najvyšší kontrolný úrad považuje nedostatky v tejto oblasti za jednu z hlavných príčin zadlžovania sa nemocníc. V rezorte zdravotníctva existujú úhrady, ale zďaleka sa nedá hovoriť o cenách, resp. cenotvorbe. Vysvetlím. Vieme povedať koľko stojí chlieb, mlieko či auto, jeho výroba, cena sa odvíja od všetkých nákladov, resp. vstupov. Ak sme pri cene chleba, do jeho ceny iste vstupuje množstvo spotrebovanej múky, vody, elektriny, tepla plus cena ľudskej práce, náklady na distribúciu. To všetko tvorí tzv. výrobnú cenu. Vždy sa cena odvíja od množstva spotrebovaných vstupov. Ak sa zvyšuje cena akéhokoľvek výrobného faktora, ktorý je súčasťou vstupu, premietne sa to automaticky do ceny výrobku. Rovnaký princíp funguje aj pri cenotvorbe v službách.
V zdravotníctve je však úhradový systém, cena za bod, cena za kapitáciu, v lôžkových zariadeniach cena za ukončenú hospitalizáciu. Je jedno, či poskytovateľa stojí liečba 500 alebo 100-tisíc euro. Zdravotnícke zariadenie vždy dostane od zdravotnej poisťovne za ukončenú hospitalizáciu pevnú sumu a tá je zadefinovaná podľa jednotlivých typov oddelení. Ak sa dvíhajú platy zdravotníckych pracovníkov, energie a ďalšie vstupy, mali by s automaticky premietnuť do cien za výkony. Miesto toho zdravotnícke zariadenia žiadajú zdravotné poisťovne o prehodnotenie zmluvných podmienok a navýšenie finančných objemov, aby mohli s nimi vykryť napríklad zvýšené náklady na mzdy. Hospodárenie nemocníc komplikuje najmä vysoký podiel nákladov na mzdy, ktoré nie sú kryté zdrojmi, resp. nie sú zahrnuté v cene za ukončenú hospitalizáciu. Som chirurg a minimálne výkony v chirurgických odboroch by sa dali naceniť veľmi presne. Až po správne nastavených cenách môžeme hovoriť o tom, či dané zdravotnícke zariadenie hospodári efektívne.
Vrátim sa k neustálej polemike, či je peňazí v zdravotníctve dosť alebo málo. Jedni tvrdia, peňazí je dosť, druhí hovoria, peňaží je, peňazí je málo. Správna odpoveď je v otázke, aké zdravotníctvo chceme mať. Ak ho chceme mať na úrovni Turecka či Rumunska, iste, peňazí je dosť. Ak ho chceme mať na úrovni Českej republiky, potom peňazí je málo.
Práve s Českou republikou sa môžeme porovnať, lebo rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti máme podobný. Mali sme rovnakú organizačnú štruktúru zdravotníctva, máme podobnú chorobnosť, a to, čo je dôležité, máme aj podobné životné náklady. Ak porovnám objem nášho rozpočtu s Českou republikou, tak Česi majú o 2 mld. v rozpočte viac v prepočte na počet obyvateľov Slovenskej republiky.
Pred chvíľou som položil otázku, aké zdravotníctvo chceme mať. Vážené dámy, vážení páni, ale o tom, aká má byť zdravotná starostlivosť, jasne hovorí zákon č. 576/2004 Z. z., zákon o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov. V § 4 ods. 3 sa jasne píše: „Poskytovateľ je povinný zdravotnú starostlivosť správne. Zdravotná starostlivosť je poskytnutá správne, ak sa vykonajú všetky zdravotné výkony na správne určenie choroby so zabezpečením včasnej a účinnej liečby s cieľom uzdravenia osoby alebo zlepšenia stavu osoby“ - prosím pekne, toto zdôrazním - „pri zohľadnení súčasných poznatkov lekárskej vedy.“ To znamená, mali by sme skutočne používať najmodernejšiu techniku, najnovšie lieky, najnovšie vyšetrovacie a diagnostické prístroje a tak ďalej. Teda nie na úrovni spomínaného Mexika, ale na úrovni minimálne Českej republiky a tá má v rozpočet 2 mld. viac. Zdravotníctvo bolo v minulosti financované cez štátny rozpočet, z hľadiska rozpočtu rezort zdravotníctva nebol nikdy prioritou. Zdravotníctvo sa stávalo akýmsi zbytkovým rezortom, preto sa pristúpilo k vytvoreniu poistného systému, aby financovanie zdravotníctva bolo oddelené od štátneho rozpočtu. Poistný systém mal byť autonómny, založený na princípe solidarity - zarábajúci a zdraví platia na chorých, a ak sú chorí, asi nemôžu pracovať.
Zákon č. 580/2004 Z. z., zákon o zdravotnom poistení, v § 11 vymedzil, kto je platiteľom poistného. V § 12 určil sadzbu poistného, a to zamestnanca 4 % z vymeriavacieho základu, zamestnávateľa 10 % z vymeriavacieho základu a štát 4 % z vymeriavacieho základu. Ak minister financií na základe predpokladaného výberu poistného zistil, že zdravotné poisťovne vyberú od ekonomicky aktívneho obyvateľstva viac, v druhom kroku následne zníži platbu za poistencov štátu, teda vymeriavací základ, alebo ho v zákone úplne vypustia, to predsa už nie je poistný systém. To je de facto štátny rozpočet. Stráca sa zmysel pôvodného zámeru vytvoriť autonómny finančný systém.
Objem finančných prostriedkov, ktoré zdravotníctvo dostane, sa kráti prijímaním ďalších nesystémových opatrení. Odčerpávajú sa finančné prostriedky, ktoré nemajú nič spoločné s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Napríklad z rozpočtu musia zdravotné poisťovne zaplatiť okolo 50 mil. euro na fungovanie napríklad Úradu pre dohľad, Národného centra zdravotníckych informácií alebo Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby.
Situáciu skomplikoval aj výpadok finančných prostriedkov v rezorte zdravotníctva, keď nízkopríjmové skupiny boli od roku 2016 oslobodené od platieb do zdravotných poisťovní. V roku 2016 z tohto titulu došlo k výpadu 96 mil. euro a v roku 2017 okolo 120 mil. euro. Nie som proti tomu, aby ľuďom zostalo viac z ich zárobku, ale nemôže to byť na úkor zdrojov, ktoré sú určené pre zdravotnú starostlivosť pre nízkopríjmové skupiny, resp. pre obyvateľstvo, ktoré je v sociálnej núdzi, sa musí vytvoriť balík pomoci v Sociálnej poisťovni. Podobne je to aj s vratkami na doplatky za lieky. Sú pacienti, ktorí sú chorí, potrebujú liečbu a doplatky za lieky by nevedeli zaplatiť. To by opäť mala rieši Sociálna poisťovňa, ktorá by si mala alokovať na takéto prípady finančné prostriedky. Na koho to ide úkor? Zdravotné poisťovne to musia naspäť vrátiť.
Zo štátneho rozpočtu vyplýva, že zdravotníctvo môže cez zdravotné poisťovne počítať na budúci rok so sumou 5,4 mld., objavili sa sumy 5,2, 5,4, sú z ministerstva financií, preto na žiadosť výboru Národnej rady pre zdravotníctvo Asocácia zdravotných poisťovní Slovenska poslala na výbor pre zdravotníctvo príjmy za všetky zdravotné poisťovne za roky 2018 až dvetisíc..., a teda 2019. Z tohto materiálu vyplýva že v roku 2018 budú príjmy okolo 4,8 mld. a na rok 2019 budú podľa Asociácie zdravotných poisťovní príjmy všetkých zdravotných poisťovní okolo 5 mld. vrátane tých 55 mil., o ktorých hovorí pozmeňovací návrh pána kolegu poslanca Kamenického. To je zhruba o 200 mil. viac ako v roku 2018.
V roku 2019 však zvyšujeme platy nelekárskym zdravotníckym pracovníkom plus mzdový automat pre lekárov, ohlásené je navýšenie cien energií. Pritom len na platy potrebujeme odhadom okolo 200 mil. euro. Zbytočne budeme pranierovať zdravotné poisťovne, že platia málo, tie môžu vyplatiť len to, čo vyberú na poistnom od ekonomicky aktívnych, a to, čo zaplatí štát za svojich poistencov. Toto sú ich hlavné príjmy. Nehovorím o ostatných.
Zdravotné poisťovne by teda prirodzene mali hospodáriť z vyrovnaným rozpočtom. Všeobecnú zdravotnú poisťovňu môžme donútiť isť do rozpočtu s mínusovým saldom, to by však znamenalo, že zazmluvní, musí zazmluvniť viac, ako dostane. To nie je dobré riešenie po prvé, pretože síce zdravotnícke zariadenia budú mať papier, že peniaze by mali dostať, ale poisťovňa im bude dlžná, ale reálne peniaze neuvidia.
Po druhé, ak to poisťovňa urobí, dostane sa deficitného hospodárenia, bude nasledovať opäť ozdravný plán, škrtanie výdavkov, teda úhrad na zdravotnú starostlivosť, prípadne zánik poisťovne. Zo zákona nesmie zdravotná poisťovňa klesnúť na základnom imaní pod 16,6 mil. euro. Všeobecná zdravotná poisťovňa v predchádzajúcich obdobiach práve pre zazmluvnenie väčšieho objemu, ako mala k dispozícii, skončila s výsledkom hospodárenia mínus 190 mil. euro. Áno, za rok 2018 je hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne plusové okolo 80 mil., objavujú sa čísla, že to možno bude aj viac. Ale treba mať na pamäti, že z minulých období má mínus 190 mil., teda ak to odrátame, poisťovňa bude stále okolo 100 mil. v strate. Chcem veriť, že nikto v tejto sále si zánik Všeobecnej zdravotnej poisťovne neželá, preto ak by išla do ďalšieho mínusového hospodárenia, mohlo by to skončiť s ňou veľmi zle.
Podľa týchto údajov zdravotných poisťovní nebudú disponovať zdravotné poisťovne takým finančným objemom, aký na svoju činnosť požadujú všetky zdravotnícke zariadenia, tie budú naďalej tvoriť dlh, nebudú mať ani na jednoduchú reprodukciu a bude sa naďalej zvyšovať vnútorná zadlženosť.
Dámy a páni, ja som si vedomý toho, že rozpočet sa tvorí na vláde niekoľko mesiacov a do Národnej rady by mal prísť ako konsenzus všetkých ministerstiev, a je teda problém už to riešiť na, na výboroch, lebo to sú už vážne zásahy do, do rozpočtu. Včera som si prečítal správu, že ministerstvo zdravotníctva trvá na tom, že budúci rok bude v rezorte dostatok peňazí. Ja si v tejto chvíli prajem, aby som ja nemal pravdu. Chcel by som veriť tomu, že financií bude dosť. Tie peniaze v konečnom dôsledku potrebujeme pre pacienta, aby sme ho včas a správne diagnostikovali a liečili. Mám však oprávnené obavy, že finančné prostriedky určené pre rozvoj zdravotníctva, sú nedostatočné, nakoniec zažívame štvrté oddlžovanie nemocníc, a hoci ešte nie je oddlžovanie ukončené, nemocnice tvoria ďalšie dlhy.
Je teda jasné, že rozpočet na zadefinovaný rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti je opakovane nedostatočný a rezort je dlhodobo podfinancovaný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 18:01 - 18:03 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúc..., predseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil uvedený návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, ktorého súčasne určil za gestorský výbor.
Výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali v stanovenej lehote. Súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v štvrtej časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 1139), vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom 4 tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 32 pozmeňovacích návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 14, 16 až 30 a 32 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť, o bodoch 15 a 31 osobitne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná výborov bola schválená uznesením č. 127 z 26. novembra 2018, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu, predniesť spoločnú správu výboru na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, navrhujem, aby Národná rada hlasovala k uvedenému návrhu zákona zajtra o 11.00 hod.
Pán predseda, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 17:23 - 17:24 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, ja verím, že to uznesenie je urobené, alebo návrh na uznesenie je urobené v dobrej vôli, ale som presvedčený o tom, že na tom stretnutí v Marrákeši už nebudú žiadne diskusie o tom alebo pripomienky pripustené, či niekto má, alebo nemá výhrady. Je tam proste materiál, ktorý je pripravený, a čaká už len na to, že tí, čo prídu, potvrdia svojou účasťou, že s tým súhlasia. Takže akékoľvek námietky alebo svoje proste stanoviská, či sú to už ústne, písomné, by boli úplne zbytočné. Akurát to by sme len potvrdili, že našou účasťou by sme niečo legitimizovali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.10.2018 11:26 - 11:27 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi touto cestou pozvať vás na podujatie, ktoré sa uskutoční dnes medzi 13.00 a 14.00 hodinou v rokovacej miestnosti Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Podujatie pripravujeme v spolupráci so Slovenskou epidemiologickou a vakcinologickou spoločnosťou Slovenskej lekárskej spoločnosti a Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. Zástupcovia Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti budú informovať poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o stave zaočkovania proti chrípke na Slovensku. Páni poslanci budú mať možnosť sa zaočkovať proti chrípke v ambulancii praktického lekára v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 15:46 - 15:47 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Áno, ja súhlasím s tým, čo ste povedali. Chcem aj oceniť tú promptnosť pána kolegu Mareka Krajčího, že okamžite zareagoval, keď tento návrh prišiel a tieto dve látky tam zaradil. Preto som aj ja, aj kolega Blanár sme to podpísali, tento pozmeňujúci návrh, pretože je to super, že takto, takto by sa malo asi pracovať v parlamente, že, že áno. Má takú informáciu, rýchlo na to zareagoval a ja mu za to ďakujem. A preto aj ten návrh, samozrejme, že podporíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 15:33 - 15:35 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nedošlo k porušeniu ani rokovacieho poriadku, pretože môžete predložiť takýto návrh, ale iba so súhlasom ministerstva. A pani ministerka zdravotníctva dala k tomu súhlas. Keby nedala k tomu súhlas, že takýto pozmeňovací návrh môžem predložiť, tak by som ho predložiť nemohol. Bolo by to o inom, keby som ho predložil tuná pod pätnástkou. Bolo by to možno nekorektné. Ale ja som ho predložil na výbore pre zdravotníctvo. A všetci sa mohli k tomu vyjadriť. Teda kde tá odborná diskusia mala byť? Tu. Ja si myslím, že to je tá správna vec, keď sa to predloží v tom príslušne odbornom výbore a tam by tá diskusia mala byť. A ak niekto potrebuje viacej času na to, aby sa rozhodol, že či som za, alebo proti tomu, aby na ambulancii praktického lekára mohla alebo nemohla robiť táto osoba, prepáčte, ale tak ak sa vieme rozhodnúť pri pätnástke, kde sú, poviem, chemické veci a vzorce a to, a nikto proti tomu nemá námietku, a tvrdíte, že je to zlé, keď sa to predloží vo vecne príslušnom výbore, kde môžme o tom debatovať hodiny, a to je porušenie rokovacieho poriadku, nemôžem s tým súhlasiť.
Plat sestier, pani kolegyňa, ja netvrdím, že u nás na poliklinike sú platy ako v Rakúsku. Ale verte mi, že problém so sestrami nemáme. Tak zrejme asi ich vieme aj ohodnotiť, aj im vytvoriť pracovné podmienky tak, aby boli spokojné. A naozaj sa snažíme, aby aj pracovné prostredie, aj platové ohodnotenie bolo na možnostiach, ktoré tá spoločnosť si môže dovoliť. Ale, naopak, sa nám hlásia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2018 15:18 - 15:28 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, ja by som najprv odpovedal pani kolegyni Cigánikovej, pretože tak podprahovo naznačila, že naša, že som v nejakom konflikte záujmov, pretože som spolumajiteľom polikliniky a vytvárame zisk.
Pani kolegyňa, zisk je ekonomická kategória a sú aj spoločnosti, ktoré zisk nevykonávajú, neni to problém nemať zisk. Musím povedať, musím povedať jedno, ak platíte a splácate úver a chcete investovať, bez zisku to nemôžete robiť. Do nákladov vám ide iba percento toho, čo platíte úrok, ale istinu musíte splácať zo zisku. A je to veľmi jednoduché si pozrieť, že či niekto ten zisk vyberá a rozdeľuje, alebo prídete do firmy a vidíte, či tá firma, v akom stave sa nachádza. Príďte, ukážem vám, ako to vyzeralo, a zistíte, že či teda ten zisk si niekto rozdeľoval, alebo že či sa to reinvestovalo. Môžem vám povedať, že 14 rokov robíme rekonštrukciu za pochodu a je to na tej poliklinike vidieť. Od obnovy striech, okien, zateplenia, výmeny elektriky, vody, kanalizácie cez prístrojovú techniku a tak ďalej. Takže; dobre.
Bola tu stále kritika, že je to neštandardné a že nejaký poslanec si dovolí dať pozmeňujúci návrh a malo to ísť legislatívnym procesom. Koľko, prosím vás pekne, tých návrhov poslaneckých je tu v tomto parlamente bez toho, aby to niekto, teda prešiel tým procesom? Ja som napočítal okolo 50 nieže návrhov, ktoré vyndú pätnástkou, 50 návrhov zákona minimálne je ako poslaneckých, ktoré obchádzajú ten štandardný legislatívny proces. To vám vôbec nevadí! Ale že vy sa zamýšľate nad tým, že či môže niekto robiť ako u praktického lekára ako praktická sestra, že aký to bol vážny precedens, lebo sme zneužili nejaký rokovák, nejaké neviem čo, lebo sme to mali dať na medzirezortné pripomienkové konanie. No, prosím vás pekne, ak toto treba niekomu vysvetľovať, tak potom tu nemá čo v tej Národnej rade hľadať.
A ja vám prečítam, pani kolegyňa, dostal som list od lekárky, ktorá robí na gynekologickej ambulancii. Tri roky zháňa ženskú sestru, nevie ju zohnať. Ale má bakalárku, klasickú sestru. A teraz sa pýtam, keďže je v normatívoch, že musí byť na gynekologickej ambulancii teda ženská sestra, čo má urobiť? Tak zavrieme ambulanciu kvôli tomu, lebo nemá ženskú sestru? To sme čo vyriešili?
Ja sa spýtam z praktického dôvodu, nie raz sa stane, že lekár príde do práce a sestra mu oznámi, že má péenku alebo že má OČR-ku, a čo má urobiť, vy si myslíte, že v zástupe čakajú sestry? No robí sám. Podľa vás by mal zavrieť ambulanciu a povedať, prepáčte, ja nemôžem robiť, lebo nemám zdravotnú sestru. Aj mne je ľahšie, keď je perfektný kolektív, keď tam je tá zdravotná sestra a ja môžem vyšetrovať pacienta, ona mi urobí kopec vecí a môžem vyšetriť štyridsiatich pacientov. A keď tam tá sestra nie je, tak možnože ich vyšetrím 15 alebo 20. Ale hovoriť o tom, že prosím vás, že normatívy? Dobre, v Krompachoch zatvorili gynekologickú ambulanciu, dobre, lebo on tri roky sa snažil nájsť ženskú sestru, alebo si zoberie normálnu klasickú sestru, ktorá robila na chirurgii, robila na oddelení akútnej medicíny, ale nie je ženská sestra, a to vy hovoríte o tom, že to je ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti?!
A je mi to ľúto, ale musím povedať jedno, teda je mi to ľúto, že to hovorí práve pani kolegyňa Cigániková, že a keby došlo k ohrozeniu, lebo to nie sú doštudovaní, nie sú dovzdelávaní, nie sú, že by to bolo ohrozenie zdravotnej starostlivosti. Pani kolegyňa, tak vám stačí päťminútové preškolenie a idete na operačný sál, bez problémov, ale človek, ktorý študuje štyri roky na strednej zdravotnej škole, nemôže podať tabletku. Lebo to nemáte pravdu, že tu nebola diskusia, tu bola diskusia o kompetenciách, rozšírení, kde komora povedala, zásadne nie, zásadne nemôže niekto podať tabletku, ktorý má strednú školu. Samotná odborníčka pre ošetrovateľstvo povedala, že asistenti sú tak dovzdelávaní, že sú prevzdelávaní na tú funkciu, veď ste boli na výbore.
Nehnevajte sa na mňa, ak je komora sestier, teda pani Lazarová, proti tomu, aby vtedy zdravotnícky asistent po štyroch rokoch absolvovania strednej zdravotnej školy nemohol podať inzulín, nemohol podať fraxiparín, čo si bežne podávajú pacienti sami. Do dnešného dňa, si predstavte, že človek, ktorý absolvuje strednú zdravotnú školu, podľa dnešnej legislatívy nemôže pacientovi podať tabletku, ktorú lekár naordinuje. A vám sa zdá, alebo hovoríte, že znižujeme úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti v ambulanciách praktického lekára len preto, že tam bude stredoškolsky vzdelaný človek. Ja sa pýtam, aké veľké výkony robí na tej ambulancii?
A bol som v debate na ministerstve zdravotníctva, keď som sa pýtal, že, prosím vás pekne, povedzte mi, že v čom teda to musí byť teda u toho praktického lekára, povedzte mi klasický príklad? Že keď sa teda mýlim, samozrejme, to sú argumenty. Ministerská sestra mi hovorí, že napríklad angína. Hovorím, čo prosím? Angína, vysvetlite mi to! No síce lekár napíše lieky, ale potom to hlavné, však ona ho musí edukovať, že pacient musí byť v posteli, že musí piť čaj. Na to potrebujeme vysokú školu?! Prosím vás, však si pozrite, aké, aké bežné výkony robí tá zdravotná sestra na tej ambulancii, a prestaňme robiť okolo toho hystériu, že ako sa zníži úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti v rámci ambulancií.
Samotné sestry hovoria, sme vyhorené. Majú pravdu, pretože mnohokrát suplujú za sanitárov, za ošetrovateľov, sú preťažené, vypisujú nezmyselné ošetrovateľské plány miesto toho, aby mohli byť pri pacientovi. Chýba nám podľa komory sestier okolo 2 500 až 3 000; podľa údajov ministerstva zdravotníctva, prepáčte; okolo 2 500 zdravotných sestier, podľa komory zdravotných, podľa komory sestier okolo 10 000, ale my ideme hovoriť o tom, že nejakým spôsobom chceme ohroziť status sestry, pretože ich chceme vymeniť za praktické sestry? Ale veď to neni predsa pravda! Ja keď mám šikovnú sestru na ambulancii, veď si s ňou musím rozumieť, čo by som ju menil! Veď to neni absolútne otázka finančná. Ak niekto upodozrieva mňa, že tuto je nejaký lobizmus alebo konflikt záujmov, pretože som spolumajiteľom polikliniky, ja chcem teraz vyhadzovať teraz sestry a chcem brať praktické sestry! Veď, prosím vás pekne, veď to môže napadnúť iba naozaj; viete, podľa seba súdim teba.
Teda ja chcem poprosiť, aby naozaj sme; neštandardná situácia vyžaduje neštandardné postupy. Ja som si toho vedomý, že áno, pri nejakom zákone o omamných látkach dávame takýto pozmeňujúci návrh. Ale nesledujete každý deň, že sa nám zatvárajú oddelenia? To je pre nás víťazstvo? A jediná odpoveď od komory zdravotných sestier je aká? Zvýšte nám platy! Ja som za to, aby sme zvýšili platy aj sestrám, aj rehabilitačným pracovníkom, aj čo sú na biochémii, aj sanitárom, samozrejme. Ale keby sme dneska to hneď urobili, tak tie sestry jednoducho nemáme. Čiže robíme z toho nemožného to možné, že teda povieme, dobre, tak budeme mať na ambulancii, kde netreba až takú veľkú erudíciu ako napríklad na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo na áre. No tak tie sestry, teda praktické sestry budú u toho obvodného doktora, stejne zodpovedný za tú liečbu je ten obvodný doktor, až extra nejaké veľké alebo zložité výkony medicínske tam nerobia. A môžme tie sestry nechať pre ústavnú zdravotnú starostlivosť. To je zlé? Či chceme naozaj sa tešiť tomu, že čím horšie, tým lepšie a budeme zatvárať oddelenia, ako sme toho svedkom? Máte teda nejaké iné riešenie? Veď ak budeme mať, veď nie sme proti vzdelávaniu sestier. Preto sme aj povedali, treba zvýšiť ten potenciál stredných zdravotných škôl a nech potom od nich, nech idú na, sa ďalej dovzdelávať.
Ale treba povedať ešte jednu vec podstatnú. Na to, aby bola zdravotná sestra zdravotnou sestrou, nemusí mať vysokú školu. Podmienka Európskej únie je, aby mala 4 600 hodín. A za to, že tu sestry nie sú, je zodpovedná za to pani Lazarová, lebo tá presviedčala celú spoločnosť, že sestra môže byť iba vtedy sestra, ak bude mať vysokú školu. Čo neni absolútne pravda. Takže, bohužiaľ, prešvihli sme nejakých 10 – 12 rokov, kedy sme ten deficit, sme nemysleli na obnovu generačnú. A to sa týka sestier, to sa chýba; to sa týka ale, samozrejme, lekárov. A teraz z toho, čo máme, iba z toho môžeme variť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 15:11 - 15:13 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka.
Pán kolega, vaša argumentácia, že zaberá to na epilepsiu, áno, čiastočne, to je tá polopravda, pretože zaberá to na Dravetov; nieže zaberá, boli nejaké štúdie na Dravetov syndróm, ktorý je zriedkavá forma epilepsie. A treba povedať, že všetky výskumy, ktoré doteraz boli, tak hodnotili, že sú na tak malých vzorkách pacientov, že nedá sa to povedať, že áno, je to tak. Viete, a keď sa chce niečo predávať, tak vždy sa povie, že aké to má fantastické účinky, tak ako napríklad sa hovorilo, že marihuana aký má účinok pri alzheimerovi, aký má účinok pri rakovinách niektorých, no nie je to tak.
Zásada, čo je kanabidiol, ja vám prečítam farmakokinetické interakcie. Existujú preklinické dôkazy, ktoré naznačujú, že kanabidiol môže znížiť THC clearance jednoducho, čím sa zvyšuje účinok marihuany. To znamená; nie, zvyšuje sa účinok, teda nemusíte vyfajčiť tri cigarety, dáte si kanabidiol a stačí vám jedna mariška. A dokonca ten kanabidiol pôsobí aj v tom smere, že znižuje účinky negatívne, hej, to je ako keby ste povedali, že tí, čo pijú alkohol, a teda nebudú mať na druhý deň takú opicu, keď dajú si nejakú tabletku. Toto je účinok kanabidiolu. Nie je to žiadna taká látka, ktorá je pre Slovensko potrebná alebo vôbec pre zdravotníctvo.
Argumentovať s tým, viete, že už je povolená mariška všade, tak prečo nie u nás. Poviem príklad, kedysi nám dávali za vzor Holandsko. Krásna krajina, môžte si zapáliť kdekoľvek marišku. Dneska už hovoria, že to je drogový štát.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 11:47 - 11:48 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len chcem doplniť, pán spravodajca, že tu nebola že najskôr kompetencia, potom bolo vzdelávanie. Predsa aj samotná hlavná odborníčka pre ošetrovateľstvo konštatovala na výbore pre zdravotníctvo, že zdravotnícky asistent bol prevzdelávaný, teda bol vzdelávaný viac, ako mal kompetencie, preto potom nastupovali rozšírené kompetencie.
A po ďalšie, prosím vás, veď nerobme z tých lekárov a z tých sestier nejakých proste ľudí, ktorí; je to partnerský vzťah. Veď ten lekár, keď má dobrú sestru, nie, nevymení, nie preto, že by mohol si tam dať praktickú sestru a zaplatiť menej, veď mnohokrát, keď lekár odchádza na iné pracovisko, tak odchádza s ním aj sestra, to sú takéto vzťahy. Čiže hovoriť o tom, že budeme teraz meniť praktické sestry za zdravotné sestry len preto, aby sme ušetrili, veď to je absolútny nezmysel.
Kolega Marek, ty by si vymenil svoju sestru len preto, že by si mal inú za menej peňazí? Verím, že nie, a ja takisto nie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 11:33 - 11:35 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Chcem povedať, že toto predsa vôbec nebolo narýchlo, Marek, vieš dobre, že na zdravotnom výbore sme urobili podvýbor, ktorý sa má zaoberať systémom vzdelávania zdravotných sestier, opakované boli rokovania aj so zástupcami stredných zdravotných škôl.
A keď hovoríte o tom, keď hovoríš o tom, že k čomu môže dôjsť a že iní sú dovzdelávaní, prosím vás, rozšírili sa kompetencie, že môže pracovať s informačným systémom. Má niekto pochybnosť, že stredoškolský absolvent nemôže robiť s informačným systémom, že zapisuje do dokumentácie? Môže odoberať kapilárnu krv, môže dokonca pichnúť inzulín a môže pichnúť fraxiparín, čo si bežne robia pacienti sami doma. Si predstavte, že do dnešného dňa zdravotnícky asistent a praktická sestra nesmie podať naordinovanú tabletku, lebo tým, keby to podala, podľa dnešnej legislatívy, podľa teba by vážne ohrozila zdravotný stav toho pacienta? To hádam nemyslíš vážne!
Vieme dobre, že nám chýbajú sestry. Zatvárame oddelenia. A teda máme možnosť urobiť aspoň jedno, že v tých ambulanciách u praktického doktora bude praktická sestra, ktorá naozaj môže zmerať tlak, môže zmerať pulz, môže zmerať teplotu a zapíše do zdravotnej dokumentácie pacienta, a sestry s tou vysokou kvalifikáciou, odbornosťou môžu byť na oddeleniach. A toto vám vadí? Tak na jednej strane hovoríme, že chýba nám okolo 2 500 až 3 000 sestier, ale poviete, tak to nebudeme riešiť, budeme zatvárať oddelenia. Toto je riešenie zo strany OĽANO alebo zo strany SaS?
Skryt prepis