Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 14:12 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 11:30 - 11:30 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, neurážajte nás. My sme sa nesmiali, ja som sa určite nesmial, tak prestaňte s takýmito (výkrik z pléna) pubertálnymi výstupmi.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, nekričte, nie ste v krčme!

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
To je tak pubertálne, nedôstojné. Že sa nehanbíte!
Takže rád by som zvolal výbor na 12.00, európsky výbor do miestnosti č. 149.
A vráťme dôstojnosť, prosím!
Pani Dubačová, neuveriteľne pubertálne sa správate.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 16:17 - 16:19 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Matovič, môžem potvrdiť, že výraz užitočný idiot je naozaj politologický pojem, ktorý nie je hanlivý. Jeho tvorcom, alebo sa pripisuje, je Vladimír Iljič Lenin. Čiže ja som mimoriadne rád, že vás inšpirujú takéto osobnosti ľavicovej filozofie a len tak ďalej. Ja vám môžem len poďakovať za takýto váš príhovor, opäť plný hystérie, opäť toho, že každý je zlodej, všade je zlodejina a tak ďalej. Viete, keď ste sa na chvíľku vytratili z parlamentu, tak OĽANO dosahovalo 12, 13 % v prieskumoch, a teraz sa párkrát objavujete v parlamente a už je to na nejakých siedmich, ôsmich. Len tak ďalej, pán kolega, len tak ďalej, ja vám držím palce. Čím viac takýchto vystúpení, tým lepšie pre všetkých, ktorí chcú vidieť OĽANO mimo parlamentu, a vy tam veľmi, veľmi užitočne smerujete.
Ja mám taký pocit, že to vidia aj vaši kolegovia vo vašej strane. Prvý prípad, pán Vašečka, no nie je prvý, ale je to človek, bez ohľadu na to, že ho kritizujem, ktorý má istú morálnu integritu, istú osobnosť, istú autoritu v tých kresťanských kruhoch. No on to s vami pochopiteľne vydržať nemohol. Ale myslíte si, že bude jediný? Pani Remišová? Čo má spoločné pani Remišová s vami, s daňovým podvodníkom? Alebo pán Budaj. To je človek, ktorý má istú autoritu. Ako môže byť v jednej strane s takým človekom, ako ste vy? Viete, keď ste hovoril o výraze užitoční idioti, tak mne prví napadli práve títo ľudia, ktorých naozaj, z ktorých naozaj vy robíte tých užitočných idiotov, keď musia robiť pre daňového podvodníka, ktorý tu iba šaškuje a najviac škodí vlastnej strane práve on.
Pán Matovič, vy ste škodná. Škodná OĽANO. Hovorím vám to ja, lebo vaši podriadení vám to asi nepovedia. A mňa mrzí to, že znevažujete aj časť obyvateľov Slovenska, keď ste kolegovi povedali, že vy ste tam niekde zo severovýchodu Slovenska, to je niečo tak odpudivé. Vy máte toľko v sebe arogancie a nenávisti, že nenávidíte dokonca aj Slovensko. A to je tragédia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:24 - 15:25 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, som rád, že ste upozornili na morálny profil tých, ktorí zvolali túto schôdzu, pretože to považujem aj ja za kľúčové.
Pán Galko, eštebáčik z Kauflandu, ktorý neváhal odpočúvať vlastnú sekretárku, kamiónistu a ďalších ľudí, pretože mali nesprávne názory. A existuje podozrenie, že to urobil na pokyn mafiána. Čo môže byť horšie?
Pán Vašečka? Človek, ktorý sa vyšplhal po chrbte jednej strany, stal sa predsedom jej poslaneckého klubu, aby ju v najťažších chvíľach, kedy už naozaj tá strana je v ťažkej kríze a rozpadá sa, opustil. Tomu sa myslím v kresťanskej literatúre hovorí Judáš.
Potom pán Matovič, trnavský podvodníček, ktorý neváhal zneužiť vlastnú matku na svoje daňové podvody.
Pán Krajniak, Forrest Gump nášho parlamentu, ktorý keď bol za Lipšica šéfom kancelárie Lipšicovej, tak sa nakupovali Fabie za 40-tisíc euro. A ten teraz hovorí o cenách? Pán Krajniak? Ja neviem, plánovali ste tú Fabiu hodiť na obežnú dráhu alebo prečo bola taká drahá?
Viete, takíto ľudia nemajú žiadne morálne právo súdiť kohokoľvek a nie to ministra obrany.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:32 - 14:34 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Galko, že nemáte hanbu sa tu postaviť po tom, čo včera vyšli ďalšie informácie o tom, ako ste odpočúvali ľudí na Slovensku. Ste jediný minister obrany v dejinách sveta, ktorý odpočúval svoju vlastnú sekretárku. Chudinka, pani Zdenka. Odpočúvali ste kamionistu, odpočúvali ste novinárov, ale dobre, to sme už hovorili, to je štandardná galkovská psychopatia.
Ale pozor, včera vyšli nové informácie, že do tohto prípadu je pravdepodobne zaplatená celá strana Sloboda a solidarita. A toto je niečo, nad čím sa treba veľmi vážne zamyslieť. Ja som mal od počiatku... Pán Baránik, máte nejaký záchvat hysterický? (Smiech v sále.) Ja som mal od počiatku pochybnosti, že toto celé odpočúvanie mohol zosnovať nejaký krpec z Kauflandu. To som naozaj, tomu som naozaj neveril. Ale že je v tom celá strana na čele s pánom Sulíkom, tak to je naozaj gól. Ale viete, pán Sulík tak isto nie je podľa mňa človek, ktorý by dokázal zosnovať všetky tieto odpočúvania. Jeho fantázia končí pri Exceli. Kto to teda zosnoval? A zamyslime sa na tým, s kým sa pán Sulík stretával, keď sa volil generálny prokurátor, s kým chodil na raňajky, s ktorým mafiánom? Spomeňme si na to meno. Ja naozaj vyslovujem podozrenie, moje osobné súkromné podozrenie, že toto celé zosnoval istý pán Kočner. Pretože strana Sloboda a Solidarita je jeho vlastníctvom a predĺženou pákou, ktorú mal vo vláde Ivety Radičovej. Ja mám vážne obavy, že za pôsobenia ministra Galka na ministerstve obrany sa dostala mafia k vojenskému spravodajstvu. A toto je tragédia, ku ktorej sa musí Galko vyjadriť, a nie tu tárať o aktuálnych veciach.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:12 - 14:13 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Vašečka, vy nie ste odborník na obranu, takže nevidím dôvod, aby som komentoval vaše vecné argumenty. Ja mám skôr problém s vaším morálnym profilom. Vy ste teraz hovorili za KDH alebo za OĽANO? Toto je kľúčová otázka, pretože vy ste túto schôdzu ako spravodajca zvolávali ako predstaviteľ OĽANO. Medzitým ste sa stali kandidátom na predsedu KDH, a teraz zneužívate svoju pozíciu, aby ste de facto zbierali politické body pre stranu, ktorú nemáte čo reprezentovať v tejto Národnej rade. Čiže vyjadrite sa najmä k tomuto, za koho dneska kopete a prečo konáte voči svojej pôvodnej strane takýmto nemorálnym spôsobom?
A teraz ja naozaj nebudem obhajovať OĽANO, mne sú naozaj ukradnutí. A vcelku vám aj rozumiem, že nedokážete vydržať s pánom Matovičom, čo by asi nedokázal nikto, a len čakám, kedy odídu ďalší kolegovia zo strany pána Matoviča, ale pravdou zase je, že vy ste získali mandát za túto stranu a vaše konanie je v tomto prípade nemorálne. Je tu jednoznačný konflikt záujmov a, prosím, vyjadrite sa k tomu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:40 - 10:42 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja túto diskusiu vnímam ako súboj dvoch svetov. Jeden z nich predstavil Andrej Danko, keď sa opieral o odborníkov, o profesionálov a snažil sa obhajovať slovenský zbrojársky priemysel, slovenský. To je naozaj názor vlády. Potom máme druhý svet, ktorý predstavuje doktor Google, pán Krajniak, ktorého celá erudícia spočíva v tom, že bol kedysi členom Prezídia Fondu národného majetku, keď sa rabovalo Slovensko. A dneska ide znova rabovať. To znamená, podporuje nadnárodné koncerny zo zahraničia a nie slovenskú výrobu.
Ja nepochybujem o tom, že pán Krajniak si myslí o sebe, že je mozgový titan. Máme jeden krásny príklad z Ameriky, keď si jeden politik myslel, že je stabilný génius. Som rád, že máme stabilného génia aj na Slovensku. Ale pravdou je, že v problematike by sa mali vyjadrovať naozaj profesionáli, ľudia ako minister obrany a ja sa teším na jeho vystúpenie.
Jediné, čo mi na tomto celom prekáža, je, že opozícia prijala filozofiu, akú zastával kedysi aj Václav Havel, zničiť slovenský priemysel. Ste pohrobkovia Václava Havla a to je to na tom najsmutnejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 9:59 - 10:00 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Prepáčte, pán Krajniak, ale ja tento váš prejav považujem za absolútnu frašku. Vy tu v priamom prenose zneužívate Národnú radu Slovenskej republiky za lobovanie za konkrétnu nemeckú zbrojársku firmu. To je niečo nepredstaviteľné. Vy ste poslanec Národnej rady a lobujete za nemeckú zbrojársku firmu ako nejaký obchodník so zbraňami. Navyše ste reprezentantom strany SME RODINA, ktorú vedie človek, ktorý pašoval heroín, a vy teraz predstierate (reakcie z pléna), vy teraz predstierate, že vám ide o armádu Slovenskej republiky? A čo je vaším vzorom? Aká armáda? Kolumbijských narkobarónov?! (Reakcie z pléna.) Veď toto je absolútne smiešne. Vy nemáte právo lobovať za nemeckú zbrojársku firmu. A navyše, keď idete proti slovenskej výrobe a proti slovenskému priemyslu. Je to neuveriteľné a absolútne odmietam, aby sme pokračovali takýmto spôsobom v tejto schôdzi, aby tu niekto normálne otvorene loboval za zbrojársky biznis.
Ďakujem. (Reakcie z pléna. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.2.2018 11:16 - 11:16 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem pekne, iba dovoľte pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o 12.30 hod. máme výbor v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.2.2018 17:02 - 17:02 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dovoľte mi predložiť procedurálny návrh, aby sme zajtra... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
... aby sme zajtra o 11.00 nehlasovali vzhľadom na to, že je tu väčšie množstvo poslancov, ktorí sú práceneschopní z dôvodu choroby, aby sme sa vyhli nepríjemnostiam.
Ďakujem pekne. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.2.2018 15:30 - 15:32 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, ja naozaj netuším, prečo máte neustále potrebu zdôrazňovať, že ste bez vysokej školy. Mne to je úplne jedno, je to váš život. Samozrejme, povzbudzujeme vás k tomu, aby ste si nejakú urobila. Ak by to bola sociálna politika, tak by ste možno študovali moje skriptá o sociálnej ekonomike a potom by ste nemali prejav, v ktorom zužujete celú problematiku iba na pani Tomanovú, čo považujem v tejto vecnej diskusii za mimoriadne hašterivé, agresívne a zbytočné. Skúsme prestať politikárčiť. Skúsme sa zhodnúť na tom, že toto je naozaj niečo dobré. Ak hovorím o tom, že tu bola istá atmosféra po roku 1989 a vy to zhadzujete zase na pani Tomanovú, tak ste zabudli na éru medzi rokom ´89 a 2006, kedy neviem o tom, že by pani Tomanová niečo urobila, čo sa vám nepáčilo. A vidíte, bolo to úplne inak ako na západe, kde v západných krajinách fungovala tradícia sociálnej ekonomiky, v Španielsku, Francúzsku, Taliansku a aj v spomínanej Škandinávii. A u nás na Slovensku sme tu mali ten divoký kapitalizmus 90. rokov spolu so všetkými tými oligarchami a mafiánmi. A to je práve to, čo sa snažíme teraz nahradiť tou sociálnou ekonomikou, ktorá je oveľa civilizovanejšia.
Čiže z tohto hľadiska inšpirujme sa naozaj a buďme k sebe úprimní a hľadajme niečo, čo nás spája. No, áno, spája nás tá inšpirácia škandinávskym modelom. Samozrejme, že to musí fungovať bez korupcie, ale poďme hľadať ďalšie cesty. Toto je iba začiatok. Kodeterminácia, to je jeden krásny model, ktorý vznikol v Nemecku, vo Švédsku, kde sa ľudia môžu zúčastňovať na rozhodovaní o vedení podniku. Bavme sa o etických bankách, ktoré  vznikajú v Taliansku a majú veľké  úspechy, pretože malé a stredné podniky majú potom väčší prístup k úverom. A vráťme sa aj k našej vlastnej slovenskej tradícii, k Samuelovi Jurkovičovi, ktorý naozaj založil prvé družstvo v Európe. Toto sú inšpirácie pre mňa a ja verím, že aj pre liberálov, verím, aj že pre konzervatívcov, aj pre socialistov. Myslím si, že toto je diskusia, kde si naozaj nemusíme nadávať, ako ste to práve predvádzali.
Ďakujem.
Skryt prepis