7. schôdza

30.6.2016 - 6.7.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 13:14 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:14

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Podávam procedurálny návrh skupiny 15 poslancov o tom, aby bolo hlasovanie tajné, teda hlasovanie o vyslovení nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, aby bolo teda tajným hlasovaním.
Svoj návrh odôvodňujem tým, že napriek tomu, že ja osobne som za, všeobecne za verejnú voľbu, aby sme sa všetci mohli zodpovedne prezentovať pred svojimi voličmi. V tomto prípade ide o odvolanie ministra, ktorý vedie rezort vnútra, pod ktorý patria rôzne vyšetrovacie orgány, a myslím si, že tajné hlasovanie otvorí priestor pre tých poslancov, ktorí majú obavy z prípadných perzekúcií, ak by vyjadrili svoj opačný názor.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 13:14 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:15

Viera Dubačová
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som iba chcela zistiť, či moje hlasovacie zariadenie fungovalo, lebo som hlasovala. Ďakujem. Neukázalo mi to. Ďakujem. Ešte to neukazuje totižto ma, tak by som...
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 13:15 hod.

Mgr. art.

Viera Dubačová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:15

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predseda. Ak bolo vyhodnotené zo strany Národnej rady, že počasie je tak teplé, že treba zabezpečiť pitný režim, ocenil by som, aby ho mali zabezpečený v prvom rade poslanci, lebo tí tu budú sedieť celý čas. Považujem za mimoriadne nenáležité, aby bol pitný režim poskytnutý vláde, ktorá tu bude chvíľku, a poslanci, ktorí tu budú celý čas, nemali čo piť za celý čas. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 13:15 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:17

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
"Vážený pán minister Kaliňák, ako príslušníkovi Policajného zboru mi neprináleží posudzovať závažnosť medializovaných obvinení a ani dôveryhodnosť vašich tvrdení. Čo sa však nedá prehliadnuť, je fakt, že svojím pôsobením na poste ministra vnútra Slovenskej republiky bez väčších pochybností prehlbujete nedôveru občanov tejto krajiny voči celému Policajnému zboru a jeho schopnosti zodpovedne plniť svoje úlohy. Nazdávam sa, že tieto obavy nie sú neodôvodnené. Aj ja ako príslušník Policajného zboru mám pochybnosti o právnom postavení inšpekcie ministerstva vnútra a rovnako tak aj o nezávislosti Národnej kriminálnej agentúry. Nezdieľam váš postoj k existencii oprávnenia ministra odvolávať policajných funkcionárov bez udania dôvodu ako obhájiteľného prostriedku riadenia. (Odmlčanie rečníka.) Nedomnievam sa, že vaše vyjadrovanie sa k prebiehajúcim vyšetrovaniam akýmkoľvek spôsobom napomohlo zvýšeniu rešpektu a nestrannosti práce príslušníkov Policajného zboru.
Nemôžem sa preto čudovať, ak občania tejto krajiny považujú inšpekciu za strážneho psa vášho revíru, výkladnú skriňu kriminálnej zložky NAKA za vašu cvičenú opičku, vaše oprávnenie k odvolávaniu za potvrdenie vášho domínia absolútnej moci naprieč celým Policajným zborom a vaše vyjadrenia k prebiehajúcim vyšetrovaniam za uťahovanie si z našej práce.
Vzhľadom na súčasné podozrenia vašej osoby je vaše pôsobenie vo funkcii ministra vnútra nemysliteľné bez ujmy na vážnosti Policajného zboru a dôvery v tento štát zo strany jeho občanov.
V Európe 21. storočia nie je mysliteľné, aby minister vrhal na svojich podriadených takéto podozrenie a nebudil odpor spoločnosti a rovnako tak aj svojich podriadených. Je na pováženie, či vaše pôsobenie vo funkcii plní svoje poslanie. Žiadam vás o prehodnotenie zotrvania na čele rezortu ministerstva vnútra. S úctou k tomu dobrému, čo ste vykonali, poručík magister Miroslav Srholec, vyšetrovateľ Policajného zboru."
Chodím teraz často na NAKU jednak ako obhajca v niektorých veciach, jednak ako svedok v iných veciach. A musím vám povedať, že pri každej jednej návšteve NAKY za mnou prídu vyšetrovatelia mi povedať, že situácia už je neúnosná, že nevedia, čo majú robiť, že majú mnohé podozrenia, ktoré nesmú vyšetrovať.
Dnes nie je v stávke koalícia a opozícia. Dnes okrem dôveryhodnosti krajiny je v stávke dôveryhodnosť Policajného zboru. Ak majú mať policajti pocit, že sú len vykonávateľmi špinavej roboty tejto vlády, a ten pocit mnohí policajti dnes majú, tak je ohrozená dôveryhodnosť ľudí v zabezpečenie bezpečnosti pre túto krajinu. Keď už pre nič iné, ale by mi záležalo na dôveryhodnosti Policajného zboru, tak si myslím, že by minister vnútra už dávno nemal byť vo svojej funkcii.
Čo ste urobili včera s tou policajnou raziou, je znovu, že ste postavili policajtov do úlohy bábkohercov v jednom nepodarenom predstavení, popri ktorom by vianočný večierok mojich synov v škôlke bol predstavením v milanskej La Skale. A vy poctivých, čestných policajtov, s nimi zametáte dlážku, v šanc dávate ich kredit, ich dôveryhodnosť a dnes rozkladáte najkľúčovejšiu bezpečnostnú zložku v tejto krajine tvrdošijným obhajovaním ministra vnútra vo funkcii. Porozprávajte sa s policajtami, s hliadkami, keď vás zastavia, s poriadkovou políciou, s vyšetrovateľmi vo svojich regiónoch, aká je dnes situácia?
V minulom volebnom období počas odvolávania Roberta Fica z funkcie zaznela v parlamente aj táto veta: "Táto vláda nevládne, táto vláda je ovládaná." Zaznelo to v súvislosti s extrémne nevýhodným predajom SPP finančnej skupine J&T. Ale tá veta by sa pokojne hodila aj na mnohé iné kauzy bývalej vlády, za ktorými stáli oligarchovia blízki SMER-u.
V marci tohto roka boli voľby, v ktorých dve tretiny voličov vyjadrili túžbu po zmene. Ale žiadna zmena neprišla. Hoci už SMER nevládne sám a Robertovi Ficovi sa splnil sen o silnej a stabilnej vláde s maximálne dvomi koaličnými partnermi, keďže ten tretí koaličný partner vlastne už pár mesiacov po voľbách je rozbitý úplne na cimpr-campr, kauza Bašternák je usvedčujúcim dôkazom toho, že na Slovensku sa nič nezmenilo. Absolútne nič. Ani táto vláda nevládne, aj táto vláda je ovládaná.
Ak by bola tretia Ficova vláda iná, daniari, policajti a prokurátori, ktorí v minulosti zmarili vyšetrovanie daňového podvodu Ladislava Bašternáka, by sa museli zbaliť a odísť zo svojich funkcií. Ak by bola tretia Ficova vláda iná, minister vnútra by mal podozrenia preverovať, nie obhajovať. Ak by bola tretia Ficova vláda iná, predseda vlády by sa musel presťahovať sám, iniciatívne a dobrovoľne.
Len si predstavte opačné garde. Čo by urobil SMER, keby sa v podobnej situácii ocitla vláda Ivety Radičovej? Čo by urobil opozičný poslanec Fico, keby premiérka bývala v byte človeka dôvodne podozrivého z daňových podvodov? Čo by urobil opozičný poslanec Fico, keby sa ukázalo, že som ako minister vnútra robil biznis s takýmto človekom? Čo by urobil opozičný poslanec Fico, keby sa ukázalo, že ďalší člen Radičovej vlády minister obrany bol s takýmto človekom dovolenkovať na Maledivách? A dokonca pomerne nedávno, pred niekoľkými mesiacmi. Budeme ešte o tom hovoriť.
Veď opozičný poslanec Fico bol schopný odvolávať premiérku v situácii, keď za jej vlády polícia zatkla jej poradcu, vzniesla obvinenie poradcovi, dala ho do väzby a dnes je právoplatne odsúdený. A vy ste ju v parlamente odvolávali za to, že vykonala všetko tak, ako vykonať má. Dala priechod spravodlivosti. Nič neovplyvnila, ničomu nebránila a žiadne vyšetrovanie nemarila. Presný opak toho, čo predvádza súčasná vláda kontinuity a pokroku v súvislosti s Ladislavom Bašternákom.
Včera, deň pred touto schôdzou, sa udiala policajná razia v priestoroch, ktoré vlastní pán Bašternák. Touto akciou sa polícia a prokuratúra definitívne usvedčili, že Roberta Kaliňáka a Roberta Fica poslúchajú na povel. Kto v tejto krajine verí tomu, že štyri roky po tom, čo mal byť spáchaný daňový podvod, že tri mesiace po tom, čo bolo zverejnené vo všetkých médiách, že kauza sa pod verejným tlakom znovu musí otvoriť, si pán Bašternák ešte niečo vo svojich rezidenciách nechal? Kto v tejto republike verí tomu, že tá policajná razia nebolo jedno spackané predstavenie? Jedno spackané ochotnícke podpriemerné divadlo? Ja som prekvapený, že možno viacerí z vládnych predstaviteľov považujú ľudí za ovce. Že sú schopní proste zjesť úplne všetko, čo im dáte pod nos, aj fiktívnu raziu, akože sa robí deň pred mimoriadnou schôdzou.
Pamätáte si kauzu Váhostav? Kedy tiež pár dní pred veriteľským výborom urobila polícia akože raziu vo Váhostave, niekoľko týždňov po tom, ako sa začalo tiež pod verejným tlakom vyšetrovanie tej kauzy. Vtedy povedal v deň toho zásahu generálny riaditeľ Váhostavu pán Marián Moravčík na otázku, či raziu čakali, povedal: "Očakávali sme, že niečo také môže prísť."
Aký je dnes stav vyšetrovania po vyše roku kauzy Váhostav? Čo robí pán Juraj Široký, okrem toho, že chodí ako V. I. P. na policajné prezídium bez toho, aby sa musel legitimovať, aby musel prejsť detektorom, pretože on je verejne známa osoba? On tam má priamy prístup ako minister vnútra, ako policajný prezident.
Toto je, milé kolegyne, kolegovia zo SMER-u, váš svet. A dnes v tomto pléne máte väčšinu. Aj si ju odhlasujete. Ale dobre viete, že vo verejnej mienke medzi ľuďmi už väčšinu nemáte.
Deň pred policajnou raziou, v utorok, zasadla koaličná rada. Po jej skončení Béla Bugár vyhlásil: "Verejný tlak mení napríklad aj konkrétne konania vyšetrovateľov, policajtov. Odporúčam vám, aby ste tomu verili." Vážený pán kolega Bugár, ak polícia a vyšetrovatelia menia svoje konanie, ako ste povedali, pod verejným tlakom, ako majú občania veriť tomu, že svoje konania nemenia aj pod politickým tlakom? Pán Bugár tu už nie je.
Čo je to za nezmysel? Polícia a vyšetrovatelia majú konať tak, ako im to káže Trestný zákon a Trestný poriadok, bez ohľadu na akýkoľvek tlak politický či verejný.
Spomínal som v úvode množstvo čestných policajtov, vyšetrovateľov a prokurátorov. Na predchádzajúcej schôdzi sa ma pýtal pán poslanec Adamčík zo, z tej nejakej jednej skupinky zo SIET-e, že odkiaľ máme tie informácie a úradné záznamy, či ich kupujeme. Dnes je situácia taká, že na Slovensku ľudom a mnohým čestným aj v orgánoch činných v trestnom konaní dochádza trpezlivosť a sú radi, že tie informácie môžu poskytnúť. Hnevá ich to, keď to chcem povedať, lebo ešte nie sme po desiatej hodine, spisovne a pekne. Veľmi ich to hnevá! A tých informácií bude viac.
Ale sú, samozrejme, že aj takí, ktorí sa nechajú zneužiť na zametanie káuz pod koberec alebo na nezákonné vyšetrovanie. Budeme zverejňovať ich mená, lebo to sú verejne činné osoby. Ak si ktokoľvek doposiaľ myslel, že urobí nezákonnosť, svinstvo anonymne a jeho meno nebude verejné, tak náš odkaz dnes znie: bude verejné. Aj policajtov, aj prokurátorov, ktorí sa spreneveria svojej prísahe, svojmu sľubu a svojmu poslaniu. Či to je vyšetrovateľka Ujváryová, ktorá pôvodne vyšetrovala, akože vyšetrovala, kauzu Bašternák pred štyrmi rokmi, alebo je to špeciálny prokurátor Kováčik, ktorý už zastavil vyšetrovanie mnohých citlivých káuz dnešnej vládnej koalície, od financovania SMER-u počínajúc. Môžme sa ešte potom k tomu tiež, tiež vrátiť.
Teraz máme nového vyšetrovateľa, predpokladám, jeho meno ešte nevieme, ale máme aj nového dozorujúceho prokurátora, ktorým je pán Marián Varga v kauze Bašternák. Zaujímavé na tom celom je, že pán Bašternák je podozrivý z daňových zločinov. Na Úrade špeciálnej prokuratúry je osobitný útvar, osobitný odbor ekonomickej kriminality, ktorá rieši všetky daňové trestné činy, s výnimkou pána Bašternáka. Tento prípad riešil pán Kováčik a teraz pán Varga, ktorý ale vôbec nie je na ekonomickej kriminalite, on je pravá ruka pána Kováčika, je na oddelení korupcie ústavných činiteľov a je to ten človek, ktorý zamietol pod koberec kauzu emisie, je to ten človek, ktorý zamietol pod koberec kauzu tunelovania Vojenského spravodajstva. A hádajte, ktorý prokurátor podpisoval príkazy na prehliadky priestorov Igora Matoviča? Prokurátor Varga. To je náhoda, že znovu dostal Bašternáka on?
Ak dnes niekto hovorí so zdravým úsudkom, že veď počkajme na vyšetrovanie, však sa to bude ťahať, ale budeme čakať a vyšetrujú to príslušné orgány, kto v tejto krajine verí, že v tejto situácii, v akej je polícia a prokuratúra, kde si dosadzujú svojich prokurátorov, svojich policajtov, chobotnica, ktorá tu vládne, pani poslankyňa Pfundtner, chobotnica, ktorá tu vládne, tak si myslím, že zdravý úsudok mať nemôže.
Ale budeme hovoriť aj ďalej. Včera vykonala fiktívnu raziu NAKA. Riaditeľom jednotky operatívneho nasadenia NAKY je plukovník Peter Šlahor. To meno si zapamätajte, lebo ešte budeme hovoriť o možných jeho spojeniach s pánom Bašternákom. V tejto jednotke je zásahová skupina NAKY, ktorá, predpokladám, bola súčinná včera pri vykonávaní fiktívnej razie u pána Bašternáka.
Ale poďme ďalej. Ja som minulý týždeň informoval aj generálneho prokurátora o podozreniach, teda vyplývajú z toho, akí prokurátori dozorujú prípad trestného stíhania asistenta poslanca Rajtára Filipa Rybaniča. Keď som si prečítal príkazy na invazívne úkony, ktoré podpisoval pán Bystrík Palovič, tak som si spomenul, že jeho menovec, jeho otec, ktorý pôsobí na inej prokuratúre, za vašej druhej vlády nezákonne stíhal dnešných dvoch poslancov opozície - pána poslanca Grendela a pána poslanca Krajniaka. To nehovorím ja, že nezákonne, to hovorí Generálna prokuratúra. A z úplne evidentných dôvodov! Tento človek má záložné právo alebo mal záložné právo k bytom pána Bašternáka. Náhoda? Jeho syn, ktorý dozoroval kauzu Filipa Rybaniča, má byt v komplexe pána Bašternáka. Náhoda? Nový dozorujúci prokurátor z Krajskej prokuratúry v Bratislave Dr. Pravda má tiež byt v komplexe pána Bašternáka. Náhoda? Vy tomu naozaj veríte? Slovensko dnes ovláda čoraz viac chobotnica mafie a oligarchov. Chobotnica mafie a oligarchov. A useknúť jej chápadlá by malo byť v záujme nás všetkých, viem, že nie úplne všetkých, ale aspoň väčšiny.
Po včerajšom divadle s policajnou raziou je ešte očividnejšie, aký rozdielny prístup má polícia k ľudom z kategórie "náš človek".
Pán poslanec, pána Bašternáka som v živote nevidel a pevne verím, že ho uvidím len vtedy, keď náhodou bude vo výkone trestu. Vaši predstavitelia, takmer všetci, sú jeho dobrí kamaráti, ktorí s ním dovolenkovali, kšeftovali a kamarátili sa s nimi, tak tuná chvíľku seďte. Ešte budeme hovoriť ďalej.
Ja vám poviem o kauze Rybanič a v tom, ako sa odlišne veci na Slovensku stíhajú. Keď podala Tatra banka trestné oznámenie voči svojmu zamestnancovi na NAKU, začalo sa hneď konať. Na druhý deň sa robili invazívne úkony. Bol predvedený, bol príkaz na prehliadku priestorov jeho, domovú prehliadku, o jedenástej mu vzniesli obvinenie, začali ho vypočúvať, povedali mu, že však môže obhajcu mať, jasné, ale potom treba výsluch posunúť na pondelok a do pondelka v CPZ s feťákmi, no, nie je nič moc. Samozrejme, má právo aj odmietnuť vypovedať, ale potom má pokyn prokurátora, aby ho vzal do väzby. Ktorého prokurátora? Bystríka Paloviča.
V kauze pána Bašternáka sa robia invazívne úkony naoko tri mesiace po tom, ako sa mu verejne oznámi, že vyšetrovanie musíme, žiaľ, obnoviť. Ale poviem to ďalej, lebo bola diskusia minulý týždeň, či kedy bolo minule plénum, o tom, akým spôsobom pán Rybanič konal, nekonal, ja som v tom zaujatý, som jeho obhajcom. Ale pamätáte si na február tohto roku? Keď premiér tejto krajiny na tlačovej konferencii Úradu vlády priniesol daňové dokumenty, ktoré sú chránené daňovým tajomstvom, a zverejnil ich v priamom prenose? Len na pripomenutie alebo možno na ilustráciu, to je rovnaký trestný čin ohrozenia bankového, daňového, poštového, telekomunikačného, obchodného tajomstva. Ten istý trestný čin, tá istá skutková podstata! Pritom je úplne jedno, odkiaľ premiér mal dokumenty, pretože stačí, keď ich úmyselne vyzradí nepovolaným osobám, čo premiér zjavne urobil. Ako sa v jeho veci koná? Už je obvinený, už mu urobili prehliadky doma a na Úrade vlády? Už bol vypočutý? V princípe, či bol vypočutý, neviem, lebo dali sme žiadosť za poškodeného, aby sme mohli nazrieť do spisu, kde nám vyšetrovateľ odpísal, že, žiaľ, pri tomto trestnom čine Igor Matovič nie je poškodený. Poškodeným je verejný záujem na uchovávaní daňového tajomstva. A keďže zákony vykonáva vláda, tak asi poškodený je vrcholný predstaviteľ vlády pán Fico. On je zároveň páchateľ aj poškodený! To je, to je, musím povedať, že sen mnohých trestných obhajcov, aby z páchateľa urobili poškodeného. Sa vám podarilo skvele! Samozrejme, v prípade pána Rybaniča, ktorý nahliadal do účtov Kaliňák, Matovič a tak ďalej, je pán Kaliňák poškodený. A podľa mňa by mal byť v tom procesnom postavení. To je rovnaká skutková podstata, rovnaký trestný čin! Vám to stále nevadí?!
Odvolávať toho istého člena vlády v priebehu dvoch týždňov sa nestáva bežne. Viedlo nás k tomu poznanie, ako hovorí klasik, "je to ešte horšie, ako sme dúfali". Keď sme začiatkom júna sa pokúšali vysloviť nedôveru Robertovi Kaliňákovi, už vtedy existoval rozsudok dôkazov a silných dôvodov na to, aby bol z funkcie odvolaný. Bolo to zlyhanie polície a prokuratúry v roku 2012 pri vyšetrovaní daňového podvodu. Bolo to zlyhanie inšpekcie ministerstva vnútra pri preverovaní nátlaku na policajtov, ktorí prichytili pána Bašternáka pri dopravnom priestupku. Dnes, samozrejme, po štyroch rokoch sa už preveriť nič nedá, už sa ani telefónne záznamy nedajú preveriť, v princípe už je neskoro, už je všetko vymazané. Potom to bolo nevysvetliteľné správanie finančnej správy, ktoré sa nedá ničím odôvodniť len politickou objednávkou. Pán Imrecze už tri mesiace skúma, prečo nebola podaná sťažnosť, ktorá mala jeden a pol strany, voči uzneseniu vyšetrovateľky Ujváryovej, ktorým bolo trestné stíhanie odmietnuté. Námestník kriminálneho úradu, bývalý, pán Čurilla by k tej veci niečo chcel povedať a povedal, že ak ho zbavia mlčanlivosti, tak on povie, prečo tá sťažnosť nebola podaná. Ale nikto ho mlčanlivosti nezbavil. Len hovoríte, že vyšetrujme, vyšetrujme! Jasné, nech sa vyšetruje, ale čo máme vyšetrovať? Keď nezbavíte mlčanlivosti ani kľúčových svedkov v tom prípade, čo sa bude vyšetrovať? Robíte si srandu?!
A posledné, čo bolo kľúčové pri minulom odvolávaní, bolo verejné obhajovanie týchto zlyhaní ministrom vnútra. Verejné obhajovanie týchto zlyhaní. Veta, že to bol "svet kešu", sa stala už legendou, už sa stala hitom.
Dnes toho vieme ešte viac.
Vieme od minulej schôdze, že polícia a prokuratúra visia na špagáte Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Dôkazom je koaličnou radou oznámená razia vo firmách pána Bašternáka včera.
Po druhé. Robert Kaliňák nevie vysvetliť zlyhanie polície, prokuratúry a finančnej správy pri preverovaní nadmerného odpočtu DPH, ale ani dopravného priestupku pána Bašternáka.
Po tretie. Robert Kaliňák zamlčiava pred verejnosťou, že robil biznis s Ladislavom Bašternákom, s človekom, ktorého verejne obhajoval ako minister vnútra. Toto tajomstvo odhalil až zamestnanec Tatra banky Filip Rybanič. Keby nebolo Filipa Rybaniča, dokedy by sme nevedeli a boli by utajované prevody a odkúpenie podielov vo firme Ladislava Bašternáka?
Po štvrté. Vďaka tejto kauze a vďaka odvážnym ľuďom, ktorí sa už na toto nemôžu pozerať, dnes vieme, že v Bratislave pomaly niet prokurátora, ktorý by nemal byt alebo aspoň záložné právo na nehnuteľnosti Ladislava Bašternáka. Tá chobotnica vzťahov vyvoláva až zimomriavky. Chobotnica, ktorú živíte a kŕmite každým dňom.
Jeden policajný funkcionár sa už v roku 2012 vyjadroval o Ladislavovi Bašternákovi, že je to váš človek. Dnes vieme, že váš človek nemá problém zavolať svojim známym, keď má problém. Keď volal policajným funkcionárom, aby nemusel zaplatiť 150-eurovú pokutu, komu volal, aby si nemusel, aby si mohol uplatniť miliónové vratky DPH? Komu volal, aby zamietli kauzu pod koberec, aby mu nehrozilo 12 rokov väzenia? A kto jemu včera alebo pred pár dňami volal, že prebehne policajná razia v jeho nehnuteľnostiach?
Ak by bolo preverovanie kauzy Ladislava Bašternáka dôsledné, tak už len z informácií, ktoré poskytla aj prokuratúra v tejto veci, je zjavné, že by mal byť obvinený. A myslím si, že pri jeho vplyve a bohatstve a tom, že ďalej podniká, hovorím svoj názor, svoj právny názor, by tam boli splnené podmienky útekovej aj preventívnej väzby, ak nie aj kolíznej.
Pred pár týždňami som prišiel z Prešova, kde bol v útekovej väzbe jeden nešťastný otec z ťažko postihnutého syna, ktorého držali vo väzbe 9 mesiacov, pretože podľa obžaloby mal syna úmyselne usmrtiť tým, že ho odpojil od dýchacích prístrojov. Bol to človek, ktorý celý život poctivo žil, ktorý nikdy od rodiny neutiekol napriek tomu, že sa museli 24 rokov starať o ťažko postihnutého syna. Spolupracoval, mal prácu, napriek tomu bol 9 mesiacov v útekovej väzbe.
Ladislav Bašternák vo väzbe za vašej vlády nikdy nebude. Nebude preto, že ak by bol vo väzbe a zistil by, že stratil podporu svojich kamarátov, mal by veľkú motiváciu rozprávať. Ak by začal Ladislav Bašternák rozprávať, tak padne táto vláda. A som o tom presvedčený. Kvôli tomu sa budú robiť úkony naoko, ale reálne úkony vedúce k potrestaniu pána Bašternáka za tejto vlády sa nikdy neurobia.
Viacerí koaliční partneri SMER-u pri vzniku tejto vlády povedali, že hlavným dôvodom tejto koalície je zabrániť nástupu extrémizmu. Ja by som sa rád opýtal poslancov MOST-u a SIET-e, či majú pocit, že dnešná situácia, zotrvanie ministra Kaliňáka vo funkcii, zotrvanie premiéra Fica v byte, v ktorom je, oslabuje alebo posilňuje extrémizmus? Odpoveď na to všetci v tejto sále poznáme. Absolútne všetci. Napriek tomu dnes alebo zajtra, alebo v noci budete hlasovať za dôveru ministrovi Kaliňákovi.
Predseda vlády Fico k svojmu bytu hovorí, že v princípe robí Slovensku službu, že je v tom byte, lebo on má nárok na štátny byť. To je síce pravdou, ale pravdou je aj tá skutočnosť, že žiaden premiér Slovenskej republiky, bývajúci v Bratislave, si nárok na štátny byt nikdy neuplatnil. Ani Mikuláš Dzurinda, ani Iveta Radičová. Čiže ak sa Robert Fico prezentuje, že robí nejakú osobitnú službu verejnosti, tak klame. Výška nájomného je stanovená v byte, ktorý má 400 metrov štvorcových a 100 metrov štvorcových, na 2 600 eur mesačne. Dnes sa prenajíma byt, ktorý má o 100 metrov štvorcových menej v komplexe Bonaparte, za skoro dvojnásobnú cenu. Premiér hovorí, že on ho musí mať, lebo tam chodia rôzne oficiálne návštevy, ktoré teda nezverejní. Mňa by zaujímalo, aké tam mal oficiálne návštevy, a čo ma ešte zaujímalo, je, že aké by tam prišli oficiálne návštevy teraz do bytu v Bonaparte? Kto taký príde? Premiér Cameron? Ak tam niekto príde, možno, tak možno Robert Mugabe zo Zimbabwe. A keď už sú Robertovia, tak si možno dajú ešte ohňostroj večer. A to je všetko.
Tým, že sa pán Fico odmieta z bytu vysťahovať, upevňuje podozrenie, ktoré dnes je na úrovni pravdepodobnosti hraničiacej s istotou, že v skutočnosti je to byt Roberta Fica. Viacerí z vás to vedia, ak nie všetci. A že pán Bašternák je len biely kôň, na ktorého je byt napísaný, pretože by premiér nevedel zdôvodniť, odkiaľ dva alebo dva a pol milióna eur získal z legálnych zdrojov, nie vlastnou hlavou, na kúpu tohto bytu.
Dovoľte mi pár poznámok na záver. Pri minulom odvolávaní nám pán predseda vlády spomenul, že opozícia len šíri nenávisť. Je to veľmi zaujímavé, počúvať človeka, ktorý svoju celú politickú kariéru vybudoval na šírení nenávisti, strachu a závisti. Každé jedny voľby, aj tie posledné, ste budovali len na negatívnych emóciách. Ale nenávisť ku korupcii, rozkrádaniu a zametaniu daňových podvodov pod koberec nie je podľa mňa žiadna neresť a obhajoba alebo zádumčivé tolerovanie týchto káuz nie je žiadna cnosť.
Dovoľte mi na záver byť aj trochu osobný. Nie vo vzťahu k ministrovi Kaliňákovi, ale celkovo k situácii, ktorá na Slovensku dnes je. Niekedy sa mne, ale určite aj mnohým kolegom a ľuďom na Slovensku zdá, že to, čo sa na Slovensku dnes deje, že je to akoby boj s veternými mlynmi. A myslím, že mnohí z nás už viackrát v minulosti uvažovali, že to nemá zmysel a treba to vzdať, že nebudeme nikdy tak silní a vplyvní, aby sme túto chobotnicu oligarchie a mafie porazili. A mnohí z nás majú aj profesiu, ktorá nás baví. Mňa právo baví, ale zároveň som presvedčený o tom, že musí byť prirodzenou ambíciou každej generácie odovzdať krajinu našim deťom v lepšom stave, než v akom sme ju zdedili od našich rodičov, a teda že máme povinnosť o tú krajinu zabojovať.
Možno by som to dnes nemal hovoriť, ale by som si možno vyčítal, keby som to nepovedal. Naše deti dnes dostávajú vysvedčenia. Každý z nás má deti v rôznom veku a ja by som bol veľmi nerád, keby raz, keď moji synovia vyrastú, mi povedali, že z tejto krajiny chcú odísť, lebo si nevedia predstaviť kvôli tejto chobotnici vzťahov a záujmov tu slušne žiť, študovať, pracovať, mať vlastnú rodinu. A jediné, čo im chcem povedať, aj keď to možno prehráme nakoniec, je, že sme aspoň zabojovali, že sme nenechali bez boja túto krajinu v rukách oligarchie, mafie a gangstrov!
Viete, opozícia by sa mohla tešiť, mať takéhoto ministra vnútra. Myslím to vážne, je to ľahký terč a aj vždy bude. Ale v záujme dôveryhodnosti našej krajiny, našej polície, našich bezpečnostných zložiek už dávno z funkcie mal odísť.
Pán minister, ak vám aspoň trochu záleží na budúcnosti tejto krajiny, na budúcnosti zložiek, ktoré ste dlhé roky viedli, odíďte.
Ďakujem vám pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2016 o 13:17 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:53

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, ctené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som predniesol spoločnú správu gestorského výboru pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tlač 158), vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím z 24. júna 2016 č. 148 pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tlač 157), všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu do určeného termínu konania schôdze. Určil, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh skupiny poslancov prerokovali v určenom termíne Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť, Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Neprijali platné uznesenie, keďže predložený návrh nezískal potrebný súhlas požadovanej nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a § 52 ods. 4 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci do začatia gestorského výboru nepredložil stanovisko o výsledku prerokovania uvedeného materiálu.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť (gestorský výbor) uznesením z 30. júna 2016 č. 18 schválil správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tlač 157a).
Súčasne určil poslanca Petra Šucu za spoločného spravodajcu výborov a poveril ho predniesť správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tlač 157a), na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Súčasťou tejto správy je aj návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu k predmetnému bodu dnešného rokovania.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

30.6.2016 o 13:53 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:58

Andrej Danko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem spoločnému spravodajcovi.
Otváram rozpravu o tomto bode programu. Ako prvý je prihlásený predseda vlády Robert Fico, ktorý požiadal o možnosť vystúpenia so stanoviskom vlády. A v zozname poslancov rečníkov prihlásených do rozpravy písomne je pán poslanec Rajtár, pani poslankyňa Kiššová, Galek, Baránik, Číž, Jurinová, Blahová, Poliačik, Blaha, Cigániková, Mihál, Krajniak, Sloboda, Verešová, Vašečka, Heger, Budaj, Suchánek, Viskupič, Kollár, Zemanová.
Poprosím, pán predseda vlády, máte slovo.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2016 o 13:58 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 13:59

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, dámy a páni, dovoľte mi, aby som predniesol stanovisko vlády Slovenskej republiky k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Robertovi Kaliňákovi, ktorý je poverený riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Začnem ale tak ľudsky, ak dovolíte, a poviem, že, pán Lipšic, mňa bolí z vás "srdco" (zasmiatie sa v sále), pretože o dôveryhodnosti toho, čo ste hovorili, svedčí jedna jediná veta, keď ste obvinili moju vládu, že sme sprivatizovali a dali J&T SPP. To je snáď už sen toto. Snáď by sme mohli slovenskej verejnosti povedať, že to bola Dzurindova vláda, ktorá predala SPP francúzskej a nemeckej spoločnosti tak, že síce ste štátu nechali 51 %, ale odovzdali ste 49 % vrátane kontroly.
Čo má spoločné s tým štát, že nemeckí a francúzski partneri predali svoj podiel a vy nás obviňujete, že my sme niečo sprivatizovali? My sme sa SPP ani nedotkli na rozdiel od vás. Takže dôveryhodnosť (potlesk) celého vášho vystúpenia je presne taká, aká je táto veta, ktorú som teraz v tomto okamihu povedal.
Mám pre vás dobrú radu, pán Lipšic, ak dovolíte, konečne už, prosím vás, vyhrajte voľby. Prestaňte loziť z jednej politickej strany do druhej. (Potlesk a smiech v sále.) Skončili ste, skončili ste ako karikatúra, ste podržtaška pána Matoviča. (Potlesk a smiech v sále.)
Nehnevajte sa, dám vám jednu radu, sa pozrite do zrkadla a pochopíte, prečo nikdy nebudete úspešný. Pán Boh... (Potlesk.) Pán Boh vám nadelil všetku zlosť a nenávisť do vašej tváre. Nikdy nebudete úspešný v slovenskej politike. Nikdy! A môžete robiť, čo chcete, a môžte ešte vymeniť desať alebo jedenásť politických strán. (Potlesk.)
Dám jeden príklad zo života, ktorý sa stal a ktorý je možno dôkazom toho, kto to tu vlastne hovorí. Prepáčte, mám za sebou veľmi ťažké tri dni, tak možno hlasovo už odchádzam, ale toto chcem povedať a poviem. Všetko, čo poviem, je svätá pravda a informovali o tom aj médiá dostatočne, takže môžete ma konfrontovať, ak poviem niečo, čo nie je pravda.
Pani premiérka Radičová dostala žiadosť a v tej žiadosti bolo napísané, že pýta niekto 300-tisíc eur na dokončenie športoviska Osrblie. Pani Radičová, čo urobila? Zobrala spis a rozhodla o pridelení 300-tisíc eur zo svojej vlastnej dotácie firme, o ktorej v tom čase vedeli na Úrade vlády, lebo to bolo v spise napísané, že majiteľ tej firmy bol dvakrát odsúdený za daňové podvody. Čo je jednoduchá mechanika, došla žiadosť, z rezervy má predsedníčka právo, samozrejme, takúto rezervu uvoľniť, uvoľnila 300-tisíc eur. Krátko na to prichádza poradca predsedníčky vlády do vedľajšej miestnosti a pýta si od majiteľa tejto firmy 10 %, 30-tisíc, čo nakoniec je aj vyplatené.
Kde ste boli, pán Lipšic? (Reakcia z pléna.) Ale ja sa pýtam na pani Radičovú, nie na toho nešťastníka. Chcete povedať... (Smiech v sále a potlesk.) Chcete povedať... (Doznievanie potlesku.) Pán Lipšic, prosím vás, predstavte si situáciu, mám tu predsedu zboru poradcov, Vlado, prepáč, ak použijem tvoje meno, veľmi si ťa vážim, ale v tomto prípade to urobím. Predstavte si, že by som ja podpísal 300-tisíc eur nejakej firme a tam by bolo napísané v papieroch, že dvakrát odsúdený za daňové podvody a potom Vlado Faič by išiel do vedľajšej miestnosti, aby od tej firmy si vypýtal 30-tisíc eur. Veď ja by som ani z domu nemohol vyjsť.
Čo ste urobili? Čo ste urobili? Takto ste roztiahli ruky a neurobili ste absolútne nič.
Pamätám si na vašu tvár, pán Lipšic, keď sa rozhodovalo o pridelení alebo prenájme budovy daňovému úradu okresným predsedom SDKÚ. Na tlačovej konferencii ste dostali otázku, čo na to hovoríte. Urobili ste toto (rečník roztiahnutím rúk naznačil reakciu), že čo mám povedať. Minister vnútra. No veľký minister vnútra, veľký minister vnútra.
Takže, prosím, títo páni nás nebudú poučovať, aj nás nemôžu poučovať, pretože napáchali také veci (potlesk), že nemajú ani len právo sa tu postaviť a hovoriť to, čo dnes proti nám hovoria.
Dámy a páni, prečo bolo podané toto podanie v piatok minulý týždeň? No mali to presne vyrátané, lebo vedeli, že v stredu a v utorok bude summit a že štvrtok a piatok preberáme predsedníctvo Slovenskej republiky v Európskej únii. Namiesto toho, dámy a páni, aby ste tu sedeli a prispievali k tomuto predsedníctvu, tak tu kydáte hnoj, nerobíte nič iné, len robíte zle. Pretože od okamihu, kedy prvýkrát bola vyslovená dôvera podpredsedovi vlády Robertovi Kaliňákovi, sa neudialo nič také, čo vás oprávňuje na opätovné podanie takéhoto návrhu. Vaším cieľom je deštruovať prípravu Slovenskej republiky na predsedníctvo, nič iné ste nesledovali a nesledujete. A sa veľmi tešíte, že keď tu dnes je celá Európska komisia, keď tu zajtra bude šéf Európskej rady, všetci tu budú, že tu tento cirkus budete robiť. No hanbite sa! Toto nie je slovenské, toto nie je ani štátnické. (Potlesk.)
V roku 1992 sa schvaľovala Ústava Slovenskej republiky a môžem povedať, že som asi jediný poslanec v tomto parlamente teraz, ktorý za tú ústavu hlasoval. Ak tu ešte niekto je, nech zdvihne ruku, ale obávam sa, že tu nie je nikto. Asi som jediný.
Pán Lipšic, vy ste vtedy ešte ťahali dreveného káčera. A chcem vám pripomenúť, že my sme nerátali, že niekto bude takto zneužívať ústavu. Keby sme boli bývali vedeli, že takí ľudia ako vy prídu do parlamentu, tak tam určite dáme ustanovenie, ktoré povie, že nemôžete šesť mesiacov opakovať podanie, ktoré bolo predtým neúspešné. To je hrubé zneužívanie ústavy. Je to hrubé zneužívanie inštitútu vyslovovania dôvery alebo nedôvery ministrovi, z ktorého ste urobili niečo, čo absolútne stratilo na akejkoľvek hodnote len a len vďaka tomu, že tieto návrhy tu predkladáte.
Dámy a páni, Slovensko je vnímané ako dôveryhodná krajina. A môže sa opozícia smiať, koľko chce, a môže škodiť tomuto obrazu, koľko chce. Klesá nám nezamestnanosť, máme dobrý hospodársky rast. A považujem za veľké víťazstvo v dôveryhodnosti Slovenska, že sa urobila veľká výnimka, nikdy sa nestretávajú počas predsedníctva premiéri a hlavy štátov na území predsedajúcej krajiny, všetky summity sú vždy v Bruseli. Bola výnimka v Lisabone, kedy sa podpisovala Lisabonská zmluva. My sme túto dôveru dostali. Dostali sme ju preto asi, lebo v Bruseli si povedali, no veď hentá banda zlodejov, špín, hajzlov, kreténov a neviem, čo všetko nám hovoríte, tam síce je, ale však my tam pôjdeme, veď nám tie špiny, hajzli, kreténi a zlodeji nevadia. Takto to nefunguje, pán Lipšic! Slovensko je dôveryhodná krajina. A to, že je summit 16. septembra všetkých premiérov a hláv štátov, je známka dôveryhodnosti tohto štátu. A môžete si robiť, čo chcete, na tomto nič nezmeníte. (Potlesk.)
Ani vás len nebudem vyzývať k tomu, aby ste zmenili postoj k predsedníctvu a nejako k nemu prispeli. Čím ste prispeli k takému predsedníctvu, aby dobre prebehlo? No predpokladám, že o dva týždne čaká odvolávanie mňa, potom bude odvolávanie ďalšieho ministra, nič iné nerobíte, len šírite politiku nenávisti, zla, na ničom inom vám jednoducho nezáleží.
Preto, dámy a páni, mi dovoľte, aby som v tomto duchu, keďže sme v tomto duchu aj pracovali a pracujeme - máme toho veľmi veľa, nemáte ani predtuchy o tom, čo teraz robíme a čo musíme robiť v súvislosti s predsedníctvom, ale vy chcete deštruovať, vy to chcete podkopať, to je váš jediný cieľ -, v tomto duchu sme spracovali aj stanovisko vlády k vašemu návrhu a dovoľte mi, aby som ho prečítal.
Návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery Robertovi Kaliňákovi slovenská vláda dva týždne po tom, ako Národná rada zamietla obdobný návrh, vníma ako vytváranie zlého mena Slovenskej republiky počas predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. Tak toto sa snáď už ani nemusíme presviedčať, to je tak dnes jasné ako nič. Toto je váš obraz a s týmto obrazom už budete žiť celé toto volebné obdobie.
Minister vnútra Robert Kaliňák počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 mil. eur na nevyplatených vratkách DPH.
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 mld. eur. Pod jeho vedením bol prijatý zákon o verejnom obstarávaní a bolo rozbehnuté elektronické trhovisko, kde počas rok a pol dlhej prevádzky bola úspora 85 mil. eur. Za toto obdobie nebola jediná podozrivá kauza v súvislosti s verejným obstarávaním a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky nakupuje o tretinu lacnejšie, ako sú trhové ceny.
Skúsenosti a prax ukázali, že pod vedením Roberta Kaliňáka má ministerstvo vnútra aj polícia najlepšie výsledky v histórii samostatného Slovenska, ktoré dnes patrí medzi najbezpečnejšie krajiny Európy. A musím povedať, že má aj dôveru svojich partnerov ministrov vnútra v celej Európe, pretože bude riadiť príslušnú Radu, kde je najťažšia agenda celej Európskej únie, a to je agenda migrácie a bezpečnosti.
Informácie, ktoré prináša opozícia, už niekoľkokrát vysvetlil pred svojimi koaličnými partnermi, ale aj priamo médiám, a tým podozrenia jasne argumentmi a dôkazmi vyvrátil.
Na základe uvedeného vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
A prosím poslancov za vládnu koalíciu, aby, samozrejme, Roberta Kaliňáka podporili, lebo je to dobrý minister.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

30.6.2016 o 13:59 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán premiér, neviem teda, zase asi znovu čakáme na to, aby ste odišli mimo zvuku reproduktorov, ale plne verím, že tam vzadu v tej miestnosti, kde to rozdýchavate, tak počujete to, čo teraz hovorím.
Povedali ste, že my ako opozícia robíme zlé meno Slovenskej republiky počas predsedníctva v Rade Európskej únie. Bohužiaľ, zlé meno robíte vy ako premiér v Európe a predpokladám, že možno ani na svete, a predpokladám, že ani v tej strednej Afrike neexistuje premiér, ktorý by vlastným telom hájil daňové podvody, ktorý by prijímal každý jeden mesiac úplatok viac ako 4-tisíc eur cez zvýhodnený nájom v byte postavenom z daňových podvodov. A preto nie my robíme zlé meno, ale vy robíte najhoršie možné meno Slovenskej republike. V čase, kedy vy ste mali robiť reklamu, robíte hanbu, a preto sa za vás všetci slušní občania na Slovensku hanbia. (Reakcie z pléna.)
Keď ste hovorili niečo o kauze Osrblie a nejakom 30-tisícovom úplatku, či 10-tisícovom úplatku, ktorého páchateľa dal Daniel Lipšic, práveže polícia pod jeho vedením stíhať a tohto človeka zavreli, tak nejako ste nehovorili o slečne, ktorej ste prispeli z rezervy vlády na nechty, nehovorili ste o slečne, ktorá ešte, neviem, tuším Trošková sa volá, ktorá z Úradu vlády priamo z vašej kancelárie písala alibi nejakému masérovi Troškovi, a takisto ste nehovorili ani, ani, či Kostkovi, takisto ste nehovorili ani o samotnom masérovi Kostkovi, ktorému ste prispeli z tejto rezervy vlády. Šírili ste iba nenávisť, nie my ju šírime, vy ste ju šírili pred voľbami aj dnes. A tak som mal trošku pocit, ako by tu vystupoval Mečiar v čase, keď už všetkým bolo jasné, že za chvíľu skončí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:11 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som si dovolil niekoľko poznámok. No, pán premiér, ja si osobne myslím, že srdce vás nebolí z kolegu Lipšica, ale z toho, že musíte držať Roberta Kaliňáka vo funkcii, a z toho, že sa musíte vysťahovať z bytu Bonaparte, pretože všetci to veľmi dobre vieme, aj vy to veľmi dobre viete, že Robert Kaliňák padne, že je to len otázka času a že je v tej funkcii neudržateľný. A takisto všetci veľmi dobre vedia, aj vy to veľmi dobre viete, že ten byt budete musieť opustiť, o tom som stopercentne presvedčený, všetci to vedia, že ten byt budete musieť opustiť. To je prvá poznámka.
Druhá poznámka. K Robertovi Kaliňákovi ste nepovedali prakticky nič alebo len veľmi málo. Miesto toho sme boli svedkami, poviem, dosť veľkého množstva verbálnych urážok a to len dokazuje, že ste v koncoch. Pretože takéto vystúpenie, aké ste tu teraz predviedli, vás vôbec necharakterizuje, to bolo veľmi ojedinelé vystúpenie. To znamená, pre mňa osobne to je jasný dôkaz toho, že ste v koncoch, že neviete kam z konopí.
Tretia poznámka je to, ste hovorili, že ste vôbec vzniesli nejakú výhradu, že kto sa sem dostal alebo nedostal. No veľmi rád by som vám pripomenul, že o tom, kto sa dostane do parlamentu, o tom rozhodujú ešte stále občania Slovenskej republiky, a pevne verím, že to tak zostane aj naďalej.
A posledná poznámka, ktorú som chcel povedať, je tá, že sa mi veľmi páčilo, ako vám poslanci z koalície tlieskali niekoľkokrát, pomerne dobre boli zohratí, aj keď som si všimol, že nie všetci z koaličných strán zatlieskali. A veľmi sa mi to páčilo, a preto by som využil túto príležitosť na to, aby som vás, páni poslanci, pozval na pondelňajší protest občiansky v Košiciach, ktorý sa uskutoční paralelne s protestom v Bratislave. Prídite im vám vaše dnešné hlasovanie a váš dnešný potlesk, tým ľuďom do Košíc a do Bratislavy, vysvetliť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:13 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:15

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Ja by som takisto chcel nadviazať na kolegu Ľuba Galka a všímal som si, kto tlieska počas tohto fascinujúceho prejavu pána premiéra. Tak tlieskali kolesíci, ktorí tu zostali, hoci tu Kolesíka nemáme, ale kolesíci sú tu stále, ale vaši koaliční partneri, pán premiér, netlieskali ani jeden. To vás chcem len tak upozorniť, aby ste si pozreli video z tohto prenosu, kto za vami stojí, už len 49 vašich posledných verných.
No škoda, že ste odišli, pretože chcel som sa vás spýtať a urobím to takto teda vo faktickej poznámke, kedy sa vy konečne vysťahujete z bytu daňového podvodníka, v ktorom už niekoľko rokov bývate? Kedy tak konečne urobíte? Respektíve doniesla sa ku mne taká informácia, že vraj tam už tri mesiace fakticky nebývate, takže chcel som sa vás spýtať, ako to vlastne je s tým bytom pána Bašternáka a s vaším podnájmom. Ukážte nám konečne na kameru tú zmluvu o podnájme, ktorú máte s týmto pánom Bašternákom, urobte to! Alebo ešte lepšie, ukážte zmluvu, ktorú máte o podnájme tým 5-tisíc ľuďom, ktorí vás každý týždeň chodia priateľsky pozdraviť pod terasu vášho luxusného bytu. Vyjdite von a ukážte sa im. Ja o vás hovorím, že ste zbabelec a potvrdzujete to aj dnes na tomto rokovaní tým, že ste sa schovali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:15 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video