7. schôdza

30.6.2016 - 6.7.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:22 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:17

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Už to je tradičné, ja to musím povedať, keď sa rozdeľovala odvaha, tak pán Fico asi v inom rade stál, lebo nevypočuť si ani faktické poznámky na vlastné vystúpenie... (Ruch v sále.) Pán predsedajúci, poprosím, keby sa ukľudnili vaši poslanci.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v rokovacej sále.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Tak to tu ešte naozaj, to nerobil ani Mečiar, inak tam sa blížime, lebo ak niekto tuná dnes rozpráva, že kto poškodzuje záujmy krajiny a predsedníctvo, lebo hovoríte o nás, že kradneme a korumpujeme a to sa nemá hovoriť, to robil Vladimír Mečiar voči vtedajšej opozícii. A myslím si, že skončíte tak za chvíľku v princípe aj vy.
Ak zahraničie nemá problém, tak vám, pán premiér, odporúčam jednu vec, však pozvite, keď tu bude summit, nejakého premiéra na večeru do Bonaparte, pozvite ho tam, či príde. Ak to zahraničie nevníma ako problém a všetko je v poriadku, tak prídu, je tam pekný výhľad, máte ich na čo navnadiť. Som zvedavý, ktorý premiér členskej krajiny Európskej únie príde.
Ale keď som spomínal, len si trošku skúste predstaviť, čo by sa dialo, keby to bolo v opačnom garde, pri premiérke Radičovej, pri mne, veď niektorí vaši poslanci, tí aktívnejší, ktorí dneska budú tuná plamenne rečniť, tým by tento strop nestačil, ako by vysoko skákali. Pán poslanec Blaha, Číž, čo by robili? Viete si predstaviť, čo by robili, máte takú predstavivosť?
Problém, prečo nemôže pán premiér ministra Kaliňáka odvolať, je, že tu je vážne podozrenie, že pán Bašternák slúži ako automatická pračka peňazí vrcholných predstaviteľov vlády, to je, žiaľ, fakt. A preto keby táto vláda padla a došlo by k zmene, tak si myslím, že by tá zmena nemala len dopad politický, ale by mala aj koncovku trestnoprávnu. A ja som presvedčený, že v nejakom okamihu aj trestnoprávnu koncovku mať bude.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:17 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:19

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán premiér, ktorý tu už nie ste, namiesto obhajoby svojho ministra Kaliňáka ste sa zas znížil len k tomu, že útočíte na druhých a rozhodne to nie je ani štátnické, ani to nie je gesto nejakej slušnosti.
Hovoríte o predsedníctve Európskej únie, ktoré vraj údajne ohrozuje opozícia. Naše predsedníctvo v prvom rade ohrozujete vy, dávate do hry dobré meno Slovenska, jeho reputáciu. Ako to povedali už kolegovia, v Európskej únii snáď nie je jediný premiér, ktorý by býval v byte človeka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Ohrozujete predsedníctvo, pretože nechávate vo funkcii ministra vnútra, človeka, ktorý obhajuje transakciu v hotovosti 12 mil. eur s tým, že je to niečo normálne, lebo vtedy bola nejaká iná doba, svet kešu.
Zavádzate s Európskou radou, ak hovoríte, že všetky stretnutia hláv štátov, Európska rada, sa konajú len v Bruseli a že vám sa podarilo vybaviť Bratislavu. Rok 2009 Praha, rok 2008 Paríž, rok 2002 Kodaň, rok 2003 Atény, rok 2000 Lisabon, rok 1999 Tampere, rok 1999 Kolín, rok 1990 Amsterdam. Predpokladám, že keď vám nerobí problém zavádzať ľudí v takej banálnosti, ako je miesto konania Európskej rady, tak vám nerobí problém zavádzať ľudí aj v podstatnejších veciach. Pán premiér, aj mňa z vás bolí srdce. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:19 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:21

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ako to tu bolo povedané, pán premiér klame a je našou povinnosťou na to, že klame, upozorňovať. Ak je to potrebné, tak my na to budeme upozorňovať aj našich kolegov z Európskej únie.
My tu nie sme na to, aby sme kryli klamstvá Roberta Fica a jeho kolegov vo vláde, a je nám to jedno, že ako sa vláda vyjadrila k nášmu návrhu na odvolanie Roberta Kaliňáka. My, našou povinnosťou voči našim voličom je to, aby sme sa chovali čestne, čo sa nedá povedať o Robertovi Ficovi a, musím povedať, jeho celej vláde.
Pokiaľ ide o to, čo uviedol Robert Fico, beriem to tak, že nielen Danielovi Lipšicovi, ale nám všetkým, že vyhrajte voľby, no dobre, my sme ich nevyhrali, ale nevyhrali ste ich ani vy. Vy ste vo vláde len vďaka tomu, že zradili tí, ktorí svojim voličom sľúbili, že s vami nepôjdu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:21 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:22

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán premiér, ja vám ďakujem za to, že ste jasne poukázali na to, akým manipulátorom s pravdou je pán poslanec Lipšic.
Hneď v úvode vystúpenia ste spomenuli, čo pán poslanec Lipšic hovoril, že vláda Roberta Fica sprivatizovala SPP. Evidentne sa musíme vracať do minulosti, pretože stokrát opakovaná lož sa ozaj môže stať pravdou. Mladí ľudia, keď boli vtedy deti, si nepamätajú toto obdobie. Ja som v tej dobe spracovávala odbornému poradcovi z týchto tajných zmlúv, tak to pripomeniem. Videla som tie zmluvy, kto vyhral poradcu, a podotýkam, tento poradca dostal za to, že odporučil jedného z jedného, 32 mil. amerických dolárov. V tej dobe v prepočte bol dolár ku korune 40 až 43 korún. Ja poviem tú spodnú hranicu, 40 korún. Čiže poradca Credit Suisse First Boston dostal za to, že odporučil jedného z jedného, 1 000 300 000 slovenských korún.
Pán poslanec Lipšic bol vtedy ministrom spravodlivosti, že vtedy tie jeho detektívne schopnosti nesiahali do toho, že nepreskúmal, že tento poradca v tom čase, keď radil, mimochodom nemal tú súťaž vyhrať, pretože vo všetkých nastavených kritériách bol na poslednom mieste. Zaujímavé je to, že bol prepojený, bola to dcérska spoločnosť od Credit Suisse. A viete, kto mal najväčšie úložky Credit Suisse? Bolo to vtedy SDKÚ. Jak to, že ste na to, pán poslanec Lipšic ako minister spravodlivosti, vtedy neprišli? To mi je veľkou záhadou. A teraz ste ten najčistejší z čistých. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:22 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:24

Gábor Grendel

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:24

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zjavne nastal boj o podržtašku pána Matoviča, všimli ste si. (Smiech v sále a potlesk.)
Aby som teda zareagoval tiež, ak dovolíte, na slová pána premiéra. Pán premiér hovoril o istom farizejstve pána Lipšica. No, viete, ja skutočne nechcem, nechcem zhadzovať nikoho právny názor a už vôbec nie pána Lipšica, a to hovorím úplne vážne preto, lebo pán Lipšic je určite skúsený právnik, ale nerozumiem jednej veci, reagujúc na slová pána premiéra, ako môže sa niekto stotožniť s takým názorom, že porušenie bankového tajomstva pána Rybaniča, ktorého pán Lipšic obhajuje, je prejavom vlastenectva. Tak tomuto naozaj nerozumiem, toto je skutočne čosi nebývalého a to hovorí jeden právnik! Právnik sa stotožňuje s porušením zákona a hovorí o prejave vlastenectva.
No v takomto prípade je táto schôdza kdesi, kdesi úplne inde, táto schôdza, potom všetci tí, ktorí ju takýmto spôsobom zorganizovali, je predsa prejavom vlastizrady podľa tejto teórie. Prejavom vlastizrady. Preto, lebo má jednu jedinú úlohu podľa nás, môžete mať na to iný názor, je to deštrukcia dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. O tom to je.
Pán Lipšic, nestrácajte nervy, nevykrikujte z lavice, budete mať možnosť rozprávať. Ste renomovaný právnik, hráte sa na slušného človeka. Dovolím si už o tom niekedy pochybovať podľa tých vašich vystúpení tuná.
Čiže títo ľudia chcú deštruovať dobré meno Slovenskej republiky. Táto schôdza podľa tejto teórie je čistá vlastizrada... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:24 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:28

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán premiér, dosť o ničom prejav, musím povedať, čakala som viac. (Smiech v sále.) Akože nevyjadriť sa k podozreniam, žiadna pokora k hnevu ľudí, nakoniec ten zbabelý útek a žiadna argumentácia, tak väčšinou robíte väčšie ramená, ale dobre. Váš prejav sa v podstate, bol iba o útokoch, o tom, kto, čo urobil zle v minulosti a tak ďalej. Klasika, to je vaša typická rétorika, osobné útoky.
Hovorili ste o pánovi Lipšicovi, že teda podľa vás nebol a nikdy nebude úspešný. No ja pokiaľ mám informácie, tak na rozdiel od vás pán Lipšic žil teda z vlastnej výplaty a z peňazí, ktoré si zarobil a ktoré boli závislé na jeho výsledkoch, a teda na rozdiel od vás nežil zo štátnych peňazí a peňazí bežných ľudí a už vôbec nie z peňazí oligarchov (ruch v sále), z ktorých teda žijete vy a celá vaša strana.
Byť vyše osem rokov premiérom krajiny, kde prekvitá korupcia, nespravodlivosť, bezprávie, kde sú ľudia nešťastní, byť predsedom strany, kde sú poslanci bez vlastného názoru, byť (reakcie z pléna), byť lídrom koalície, ktorá vznikla na základe klamstva, a byť lídrom strany, ktorá získava voličov na základe toho, že im hádže odrobinky toho, čo im najprv ukradne, to podľa mňa nie je vôbec frajerina a vy nie ste frajer, ste zlodej, čo kryje zlodejov, a považujete to za úspech. A to je smutné. Je to hanba vás a všetkých vašich kolegov. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:28 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:30

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. No, pán premiér, evidentne nie ste vo forme a obávam sa, že to srdce vás bolí nie z toho, čo ste počuli od kolegu Lipšica, ale z toho, čo musíte podstupovať. Z toho, že sám musíte prikrývať naozaj evidentné daňové podvody. Je mi vás v podstate ľúto.
Veľmi ma zaujalo prvých desať minút zhruba, čomu ste sa venovali. Ani veta o tom, čoho sa táto schôdza týka. Ani veta o obhajobe vášho podpredsedu vlády ministra vnútra Kaliňáka. Ani veta o, ja už ani neviem, ako by som to pomenovala, ale, skrátka, pustili ste sa len do minulosti. To ste naozaj tak slabučký, že hryzkáte len do tohto? Veď vy kryjete daňové podvody! Naozaj si to uvedomte, že kryjete daňové podvody a vy robíte hanbu Slovenska tým, že tieto podvody kryjete a chránite. Chránite aj cez bolesť srdca.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:30 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán premiér mal pravdu v jednom. Pravdu v tom, keď povedal, že opozícia tu kydá hnoj. Opozícia tu robí svoju robotu, a ak musí kydať hnoj, tak len preto, že niekto tu ten hnoj narobil a nanosil. (Potlesk.)
Chcel by som pána premiéra upozorniť, že porušovanie zákonov, daňových zákonov, je jeden z najťažších porušovaní zákonov a vy sa tomu vôbec nevenujete. Ani ako premiér, ani váš minister. A to je hrubá chyba, pán premiér aj pán minister.
Chcel by som ešte povedať, že kto škodí Slovensku. Nie ten, kto upozorňuje na prešľapy a porušovanie zákonov, ale ten, kto to skutočne robí.
A úplne nakoniec len takú drobnosť. Povedali ste, že pán Lipšic nebude nikdy úspešný v slovenskej politike. No na to ja vám môžem povedať len toľko. Ak mám byť tak úspešný ako vy a niektorí vaši ministri, to nechcem. Pretože moje vlastné deti by mi napľuli do tváre. (Reakcie z pléna. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:31 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán premiér, klasicky, keď príde do tuhého, otočíte a zdupkáte. Dovoľte, aby som poznamenal, že aj komunisti si mysleli, že všetko prežijú, a keď už o tom boli presvedčení, tak prišiel rok 1989 a občania zrušili papalášizmus. Nemáte taký trošku dojem, že aj vy sa správate rovnako ako taký komunistický papaláš?
Občania Slovenska sa dnes hanbia za vládu, ktorú reprezentujete vy. Ste tretíkrát premiérom tejto krajiny. Tretíkrát ste dali návrh na vymenovanie ministra vnútra Kaliňáka, ktorý dnes momentálne absolútne drzo s vašou podporou vyšetruje sám seba, čomu neveria občania v tejto krajine. Šliapete po princípoch demokracie a potom sa máme čudovať, že občania neveria polícii, súdom? Však do tohto stavu ste túto krajinu dostali vy. Nazdávam sa, že ste stratili morálne právo viesť túto krajinu, rovnako ako Kaliňák viesť ministerstvo vnútra. Nikdy a nikto v žiadnych voľbách vám nedal právo rozkrádať krajinu, ani ministrovi vnútra, aby vyšetroval sám seba.
A ešte jedna poznámka. Kritizovali ste prenájom budovy Daňového úradu v Košiciach. Pýtam sa vás otvorene, vráťte sa a zodpovedzte, prečo potom s tým istým človekom v Nitre ste urobili veľký biznis s pozemkami pre Jaguar? Vtedy vám vadilo, ale teraz nie, lebo robíte s ním biznis ako s Bašternákom? Na dôchodky nie sú peniaze. Na vyššie platy učiteľov nie sú peniaze. Ale na neoprávnené vratky Bašternákovi sú peniaze. Toto je charakter tejto vlády.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 14:32 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video