7. schôdza

30.6.2016 - 6.7.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:19 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:13

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec Rajtár, "náš človek", "mafia", "prokuratúra", "polícia", "chobotnica", "prepojenia", tieto slová ste spomínali ixkrát vo vašom diskusnom príspevku. Ja mám taký pocit, že vy a vám podobní asi prešli nejakým mediálnym výcvikom a snažíte sa podsunúť ľuďom do hláv to, čo chcete, aby v nich zanechalo hlbokú pamäťovú stopu.
Ale poďme teda k tomu nášmu človeku. Už raz som vám to hovoril na schôdzi číslo jedna, keď ste sedeli tuná po mojej ľavici. Spýtali ste sa fakt pána, pána poslanca Lipšica, dvojnásobného exministra, raz ministra spravodlivosti a raz ministra vnútra, kedy dostal prvý nadmerný odpočet DPH pán Bašternák? Kedy dostal prvú vratku DPH vo výške 3,6 mil. eur? V marci 2011 za vlády pani Ivety Radičovej, keď bol minister vnútra váš pán kolega poslanec Lipšic. Nemáte taký pocit, že je váš človek? Snažíte sa podsunúť nám, že je náš človek? (Potlesk.)
Pán poslanec, pán poslanec Rajtár, vlastenec, nevlastenec, váš pán asistent Rybanič, nemáte taký pocit, že tomu chlapcovi ste ublížili? Vážne nemáte pocit, že porušil zákon? Nemáte taký pocit? Nemáte taký pocit, že ste mu poškodili? Že ste poškodili Tatra banke? Toto sú spôsoby, toto sú maniere, ako sa dostať k informáciám? Pán, pán poslanec Rajtár, nehodné, nechutné.
Pán poslanec Rajtár, nechali ste sa trocha uniesť a povedali ste, odkázali ste tým všetkým, odkázali ste tým všetkým poctivým policajtom, že čestní policajti majú vašu podporu a nemusia sa báť. Pán poslanec Rajtár, som možno o pár minút dlhšie v parlamente ako vy, ale ja musím určite úprimne povedať, že tí poctiví policajti, ktorí robia svoju robotu, si ani nevšimli, že v parlamente sedíte.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:13 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:15

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Rajtár, hovorí sa, že opakovaný vtip už nie je vtipom, a vy ste naozaj nepovedali prakticky nič iné ako to, čo tu už odznelo pred dvoma týždňami. Načo je toto dobré, mi povedzte? Už to dokonca nebaví počúvať ani vašich kolegov z opozície. Kolegovia z opozície, kde ste? Kde ste? Kde je Lipšic, kde je Matovič? Kde sú? Ako je možné, že vy ste zvolali schôdzu a vy tu nie ste ochotní sedieť a počúvať... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím o kľud v sále.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
... prvý príhovor vášho kolegu Rajtára. Ako je toto možné? Kde ste? Sedia tu akurát tak kotlebovci a sedí tu zopár vás z OĽANO, traja, štyria? Zo SaS piati, šiesti? Je toto vôbec možné? Pozrite sa na SMER! SMER tu sedí. (Reakcia z pléna.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa!

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Ako je toto možné, pani kolegyňa? Ste absolútne demoralizovaní, absolútne demoralizovaní a toto je jasný dôkaz. Nie ste schopní ani sedieť a počúvať vlastného kolegu. Vlastného kolegu, ktorý rozpráva iba tie isté veci, ako je napríklad kauza vratiek z roku 2011. Opäť to potvrdil. Z čias vašej vlády, on vlastne obviňuje vládu Ivety Radičovej! Takisto ako minule obviňoval Sulíka za styky s Kočnerom.
Tento pán kolega, mali by ste si naňho možno dávať pozor, ide po vás viac než po nás, lebo je úplne očividné, že ide o vaše kauzy. Ide o vaše kauzy. (Potlesk.)
Pán kolega Rajtár, jedna jediná vec sa zmenila za tie dva týždne, jedna jediná, že váš asistent spáchal trestný čin. To je jediná vec, ktorá sa zmenila. A viete, čo mňa desí? Že on tento trestný čin, neverí nikto na Slovensku, že páchal z vlastnej vôle. Každý vie, že tam muselo byť prepojenie s vašou osobou. Toto vie každý. Prosím vás, priznajte sa, nebuďte zbabelec, lebo je podlé zneužívať vlastného asistenta na takúto špinavú robotu. On pôjde sedieť za to, aby ste mali vy päť minút slávy! S týmto chcete žiť?! Pán kolega, ruku na srdce, vedeli ste o tom, že ide páchať trestný čin alebo nie? Povedzte nám.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:15 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:17

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ešte šťastie, že poslanci SNS, SIET-e a MOST-u tu sedia všetci do nohy, ale dovolil by som si tri poznámky.
Prvá. Jozef, veľmi pekne ti ďakujem za vystúpenie, ktoré si adresoval tunajším bašternákovcom. Ak veľavážení poslanci nevedia, kto sú bašternákovci, tak to je pracovné pomenovanie pre poslancov vládnej koalície. Takže oddnes, prosím pekne, už nie poslanci vládnej koalície, ale zjednodušene bašternákovci. Som presvedčený, že toto pomenovanie sa medzi občanmi Slovenskej republiky veľmi rýchlo ujme.
Druhá poznámka. Všimol som si, že Robertovi Ficovi tlieskali, niekto tvrdil, že poslanci koaličných strán okrem SMER-u, nie, mne sa zdalo, že niektorí tlieskali, ale smeráci všetci unisono. Teraz už pri tých ďalších vystúpeniach a pri tých poznámkach už tlieska čím ďalej, tým menej smerákov. Poslanci SIET-e, MOST-u a SNS už vôbec. Ktovie, možno sa dočkáme toho, že nakoniec bude tlieskať už len popletený poslanec Blaha, ktorému smeráci tolerujú jeho pomätenú ideológiu a on im na oplátku zasa toleruje ich neideologické kradnutie a podvody. (Reakcie z pléna.)
A tretia poznámka, ktorú by som chcel povedať... (Reakcie z pléna.) Tretia poznámka, ktorú by som chcel povedať...

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Poprosím o kľud v sále.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
82.
Tretia poznámka, ktorú by som chcel povedať, je, že zaniklo tu, prosím pekne, zaniklo tu, som veľmi rád, že si to pripomenul, zaniklo tu, tá, tá tvoja pasáž o slušných a čestných policajtoch, z ktorých včera smeráci na čele s Kaliňákom urobili bábkohercov. Prosím pekne, hanbite sa! Hanbite sa za to, čo ste vykonali včera čestným a slušným policajtom, že ste ich prinútili, aby odohrali vo vašom mene to smiešne a tragikomické divadlo! Hanbite sa!! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:17 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Rajtár, pre mňa je to len v rovine jedna pani povedala. Mali by ste si uvedomiť, že nie ste vyšetrovateľ, prokurátor ani sudca. A platí prezumpcia neviny. Čo myslíte, sú to moje slová? Sú to slová vašej podpredsedníčky Lucie Nicholsonovej, keď reagovala na obvinenia pána Kováča, ktorý bol jej asistentom. A chcete hovoriť, že rovnaké slová neplatia na obidve strany rovnako? Iný meter platí na vládnu koalíciu, iný platí na vás? Prezumpcia neviny platí iba na vás a vašich ľudí?! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:19 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Peter Chudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán poslanec Rajtár, vy ste bol predkladateľom 7. júna a teraz sedíte ako predkladateľ v podstate takisto, pritom ste hovoril, že také to je jednoduché, tá chobotnica. Voľby boli už 6. marca. Chcem sa opýtať, prečo ste to nepoužili pred voľbami? Prečo to robíte teraz? A máte na to svoj jednoznačný pohľad nielen vy, ale všetci z OĽANO a NOVA a SaS. A keď vám niečo povieme, tam sme okamžite zlí a nemôžme povedať ani, ani vôbec svoj názor.
Vaše vyhodnotenie, že "by som nevyšiel z domu", je pre mňa úbohé, že podľa toho niekto vlastní byt? A tým, že ste pomenovali všetkých prokurátorov v podstate v Bratislave, že majú Bašternákov byt, skúste to povedať na verejnosti, aby vás mohli žalovať. Skúste to povedať na verejnosti, aby to mohli žalovať! (Potlesk.)
Takisto aj pán poslanec Lipšic to hovoril.
Hovoríte o razii, že aká bola vlastne. Keď nebola žiadna, tak nebola žiadna razia, a keď ste spomínali razie, tak ste nespomínali raziu u pána Matoviča. To vás, to vás jednoducho obchádza. Na veci, ktoré sú dané a jasné, o tých, o tých nechcete hovoriť.
Bolo tu povedané aj to, že pri privatizácii SPP bolo dané 1 200 000 000 slovenských korún poradcovi, ktorý vybral jedného z jedného. Niekto sa k tomu vrátil z vás? Venuje sa tomu niekto z vás, tejto veci? Je jedno, kto bol ministrom vtedy spravodlivosti, ministrom vnútra, bola to vaša vláda v podstate.
Takže poprosím vás, majte rovnaký meter na všetkých. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:20 hod.

MUDr.

Peter Chudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Na začiatku tejto faktickej musím povedať, že nepoznám ani pána Bašternáka, ani pána Kočnera. Celý tento prípad alebo sa snažíte nejakým spôsobom spájať s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, že ovplyvňoval vyšetrovateľku pri vyšetrovaní daňových, možných daňových únikov pána, pána Bašternáka. Pán minister vnútra, a môžem to povedať ako aj z pozície bývalého predsedu branno-bezpečnostného výboru, za tie štyri roky, a mali sme rôzne výbory, mali sme rôzne výbory, utajované výbory, kde naozaj minister vnútra žiadnym spôsobom neovplyvňoval vyšetrovanie žiadnych takýchto prípadov. Nikdy sa to, nikdy sa to, nikdy sa to nestalo, nikdy sa to nestalo. Skôr opoziční poslanci vždy chceli do tých aktívnych prípadov vyšetrovania nejakým spôsobom vstupovať a ovplyvňovať.
Tak ako aj pán Rajtár povedal dnes na vyšetrovateľov, prokurátorov, policajtov, že sú to ľudia, ktorí, ktorí kryjú tu rôzne veci. A chcem povedať to, čo povedal aj Peter Chudík, že povedzte to na verejnosti, a ja vám garantujem, že títo prokurátori, vyšetrovatelia alebo sudcovia podajú na vás trestné oznámenie. Vy nie ste samosudca, vy nie ste samovyšetrovateľ, vy ste poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.
Spomínali ste, že SMER si privatizuje bezpečnostné zložky. Čo bolo potom, keď sa volil generálny prokurátor, čo bolo to, keď váš pán predseda, vašej strany, išiel komunikovať s Mariánom Kočnerom o tom, kto má byť generálny prokurátor? To bolo čo? To bola privatizácia Generálnej prokuratúry, že? (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:22 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zaujal ma v prejave kolegu Rajtára ten úsek, kedy hovoril o tom, že ctený podnikateľ pán Bašternák drží za citlivé miesta najvyšších predstaviteľov strany SMER - sociálna demokracia, tak ja by som teda doplnil. Pod tými citlivými miestami si možno niekto pomyslí, prepáčte, pohlavné orgány, ale ako vieme, títo najvyšší predstavitelia ich nemajú, v skutočnosti to sú ich peňaženky, tie citlivé miesta. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:24 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Ján Senko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Rajtár, opäť sme nepočuli nič nové, len to, čo tu už odznelo. Boli to len slová, ktoré tu tuším boli povedané pred dvomi týždňami, a opäť zapadajú do vášho scenára, ktorý sa zrejme bude opakovať v nasledujúcom období, a myslím si, že verejnosť to postupne pochopí a odhalí tieto vaše úmysly.
Pán poslanec, ale podstatné je jedno. Môžte nám povedať, či váš asistent konal na váš podnet, čo sa týka prehliadania účtov, ako zamestnanec banky? A ktoré účty si ešte pozeral? Môžte nám povedať, ešte ktoré účty si pozeral? Pretože vy hovoríte, že to bol postup vlastenectva, ospravedlňujete to. Ale toto nemôžete ospravedlňovať, pretože sa jednalo o veľmi vážny trestný čin. Ide o porušenie a myslím si, že veľmi hrubé porušenie zákona, pretože bankové tajomstvo má svoje opodstatnenie a nemalo by sa a nemôže sa stať určite politickým nástrojom a nástrojom aj politického vydierania. Určite viete veľmi dobre, že bankové tajomstvo môže prelomiť iba príslušný orgán, ktorý je zo zákona definovaný, a to je orgán činný v trestnom konaní a nie asistent poslanca, zamestnanec banky, samoúčelne a možno na príkaz svojho nadriadeného, to znamená poslanca Národnej rady Rajtára. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:24 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Najprv sa chcem vyjadriť k činnostiam bánk všeobecne. Je základnou povinnosťou zamestnanca banky kontrolovať pochybné transakcie bez ohľadu na to, bez ohľadu na to, akým spôsobom sa o nich dozvedia, teda vrátane z médií. Pochybné transakcie, resp. transakcie medzi pochybnými, pochybnými osobami. Je to základná povinnosť. A podľa medzinárodných regulácií nikdy nespraví zamestnanec chybu vtedy, keď nahlási podozrivú transakciu, ktorá sa nakoniec dokonca ani neukáže ako podozrivá, ale chybu spácha alebo spraví jedine vtedy, ak niečo nenahlási, čo sa dodatočne ukáže ako podozrivé alebo teda až kriminálne.
Čo sa týka teda poznámok pánov poslancov a paní poslankýň, všeobecne môžem povedať, že som proti korupcii bez ohľadu na to, kedy sa páchala. A mimochodom, Ladislav Bašternák nezačal svoju kriminálnu činnosť ani v roku 2011, ale oveľa, oveľa, oveľa skorej, a to vrátane biznisu s vratkami, s vratkami DPH. Ak tu hovoríte o roku 2011 alebo 2012, hovoríme tu iba o dvoch možno najmedializovanejších prípadoch. Tých prípadov je oveľa, oveľa, oveľa, oveľa viac, pretože tá chobotnica, ktorú tu vaše špičky, špičky strany SMER - SD budovali s malou prestávkou desať rokov, je ozrutná. Je ozrutná! A je príznačné, že nikoho zo strany SMER - SD netrápi vybudovanie takejto korupčnej a podvodníckej chobotnice, chobotnici, ktorá ovláda našu krajinu a ktorej sa musíme nevyhnutne zbaviť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:26 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:29

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi začať príkladom, ktorý uvádzajú dvaja autori v jednej vynikajúcej knihe, ktorá sa volá "Prečo národy zlyhávajú?". Mesto Nogales je predelené napoly vysokým plotom. Ak stojíte na severnej strane, nachádzate sa v Nogales, Arizona. Je to časť mesta, ktorá sa nachádza v Spojených štátoch amerických. (Na rečnícky pult poslanec Viskupič položil propagačný materiál.) Priemerný príjem domácností v tejto časti mesta je okolo 30-tisíc USD ročne, populácia je relatívne zdravá, ľudia sa dožívajú vysokého veku a majú minimálne, väčšina populácie má minimálne ukončené vzdelanie s maturitou. Okrem iných fungujúcich služieb tu vládne právo a spravodlivosť, ľudia sa neboja o svoju bezpečnosť, pretože vedia, že napriek výnimočným prípadom korupcie štát je vždy na ich strane.
Keď prejdete niekoľko metrov ďalej, ocitnete sa na južnej strane mesta za vysokým plotom a tam je život diametrálne odlišný. Je to časť mesta Nogales, ktorá sa nazýva Nogales, Sonora, a táto časť leží v Mexiku. Napriek tomu, že leží v tej prosperujúcejšej a bohatšej časti Mexika, priemerný príjem domácností predstavuje 1/3 z toho, čo v časti mesta Nogales, Arizona. Väčšina dospelých obyvateľov nemá ukončené ani stredoškolské vzdelanie, mnoho mládeže nechodí do školy, cesty sú v zlom stave, je tam vysoká úmrtnosť detí, ľudia sa dožívajú nízkeho veku. Ešte horšie je to s bezpečnosťou a s právom. Je takmer nemožné otvoriť si nejaký biznis, pretože je veľké riziko, že buď vás okradnú, alebo nedostanete všetky povolenia, ak nepomastíte všetky ruky. Obyvatelia časti mesta Nogales, Sonora, sa stretávajú s korupciou politikov každý jeden deň.
A autori sa pýtajú, ako môžu byť dve polovičky toho istého mesta také odlišné? Sú tam rovnaké geografické podmienky, rovnaký typ chorôb, ktorý tam prevláda, lebo však baktérie nepoznajú ploty, a nie je to ani ľuďmi. Populácia v oboch častiach mesta má rovnakých predkov, obľubujú ten istý druh jedla, ten istý druh hudby. Ak by sme to zovšeobecnili, panuje tam ten istý druh kultúry. Odpoveďou autorov na to, že obyvatelia žijú v diametrálne dvoch odlišných svetoch, kde v jednom funguje skoro všetko a v druhom za plotom nefunguje skoro nič, sú politické inštitúcie. Sú to dva svety, v ktorých fungujú dva odlišné typy politických inštitúcií. A tie odlišné politické inštitúcie vytvárajú rozdielny typ insanity pre svojich občanov, podnikateľov a firmy, ktoré by tam chceli investovať, a pre obyvateľov, ktorí tam žijú.
Obyvatelia na severnej strane mesta v časti Nogales, Arizona, majú na svojej strane inštitúcie, o ktorých vedia, že ak politici alebo úradníci zlyhajú, tak bude vyvodená zodpovednosť a budú nahradení. A vedia, že keď sa obrátia na políciu, tak polícia zasiahne rovnako, či to je vysoký funkcionár, alebo je to nejaký obyčajný človek. A ak sa obrátia na súdy, tak tie súdy rozhodnú rýchlo a spravodlivo, pretože samy osebe inštitúcie sú také silné, že sa nedajú uplatiť.
Prečo túto paralelu spomínam? Pretože dnešná schôdza je o zlyhávajúcich a nefunkčných inštitúciách. Len tak sa mohlo stať, že Bašternákove neoprávnené vratky DPH sa nevyšetrili, pretože niekto na polícii, ktorá vždy má byť na strane ľudí a má pomáhať a chrániť nie jedného nášho človeka, ale všetkých ľudí, vyšetrovanie zastavil. Že sťažnosť, ktorá bola napísaná poctivými úradníkmi, nikdy nebola odoslaná a ostala v zásuvke, pretože niekto nechcel, aby sa podala. Inštitúcia, ktorá má hájiť záujmy všetkých ľudí, zas sa postavila len za toho jedného nášho človeka. A len tak sa mohlo stať, že vysokí predstavitelia polície, ktorá má stáť na strane všetkých občanov rovnako a bez rozdielu, stáli len pri tom jednom našom človekovi, ktorému sa snažili vybaviť nezaplatenie pokuty, pre neho smiešnych 150 eur za to, že ohrozoval spoluobčanov na ceste. A minister, ten, ktorý by v prvom rade mal hájiť záujmy ľudí a byť na strane ľudí, bez hanby na ľudí kašle a hájil záujmy toho ich človeka absurdnými a pre mňa nepochopiteľnými argumentami o tom, že je normálne platiť 12 mil. eur v hotovosti a že všetky kauzy sú vlastne fakt vymyslené.
Dôvod jeho obhajoby bol dlho neznámy. No nakoniec sa zistilo, že pán minister za záhadných okolností dostáva obrovské platby práve z firmy, ktorá patrila tomuto nášmu človekovi, 260-tisíc eur, ktoré pán Kaliňák dostal z firmy B. A. Haus, je suma, ktorú priemerne zarábajúci učiteľ v tejto krajine zarobí za 27 rokov. Pán minister Kaliňák to dostal v dvoch platbách. Učiteľ na to musí robiť 27 rokov.
Áno, oprávnene sme sa pýtali, za čo tie peniaze dostal z firmy pána Bašternáka? A medzičasom sa zistilo, teda pod tlakom sa pán minister priznal, že vo firme B. A. Haus, teda tam bol aj jeho kamarát vtedajší minister financií, potom dopravy pán Počiatek a ten tiež dostal vysoké platby, no a pán Kaliňák sa teda priznal, že vlastne on tú firmu teraz teda tiež vlastní. Ukázal nám nejaké papiere a tvrdil, že si zobral z banky pôžičku pol milióna eur, aby si mohol kúpiť akcie práve od tohto nášho človeka pána Bašternáka. A zároveň hovoril, že tie platby sú vlastne splátka nejakej pohľadávky, o ktorej nik nevie, aká je veľká a z čoho pochádza. Pri jeho mnohých a podivných transakciách vyšlo najavo aj to, že porušil zákon. Nie akýkoľvek zákon, ale ústavný zákon o verejnom záujme a nie raz, ale tri roky: 2013, 2014, 2015. V majetkových priznaniach mal podľa zákona uviesť aj existenciu polmiliónovej pôžičky, doklady z Tatra banky všetkým ukázal, aj existenciu pohľadávky. Pán minister to v majetkovom priznaní neuviedol a ešte túto povinnosť zľahčoval. Podľa neho to je nejaká nepodstatná vec, na tlačovej konferencii to tvrdil. Naše majetkové priznania sú síce nedokonalé, no i tak je to jeden z mála nástrojov verejnej kontroly politikov. Pán Kaliňák zlyhal aj tu.
V krajine, kde dobre fungujú inštitúcie, občania vedia, že politik, čo zlyhal, bude nahradený a bude vyvodená zodpovednosť. V súčasnosti sme svedkami rozpadajúceho sa inštitucionálneho systému.
Pán Fico, jeho vláda a celá koalícia prispievajú svojím konaním k erózii dôvery vo fungujúce inštitúcie a k erózii inštitúcií samotných. Je nemysliteľné, aby občania mohli mať dôveru v inštitúcie a políciu, ktorá má vyšetriť ministra, ktorý zároveň tejto inštitúcii šéfuje, v inštitúciu, ktorej hlava, pán Kaliňák, obhajuje zubami-nechtami vyšetrovaného človeka a vopred hovorí o nezmyselnosti obvinení. Fakt dépeháčkarské kauzy sú kompletne vymyslené, to sú jeho vlastné slová.
Posúvanie hraníc politickej morálky je nebezpečné pre celú krajinu. Dnes totiž stojíme na križovatke, či demokratické inštitúcie našej krajiny posilníme, alebo ich budeme postupne likvidovať, rúca dôveru ľudí, že štát vždy stojí na ich strane, pretože oni si ho poctivo platia zo svojich daní, teda okrem toho nášho človeka a jemu podobných.
Rozhodnutie pána Fica a celej koalície môže mať dlhodobé a ďalekosiahle následky, ktoré pretrvajú aj niekoľko generácií. Škôd komunizmu sme sa nezbavili doteraz a niektoré mečiarovské privatizácie a kriminálnikov riešime do dnešného dňa.
Pán Fico dnes určuje, na ktorej strane plota budeme stáť za niekoľko rokov, či na tej strane, kde funguje právo a spravodlivosť bez výnimky pre každého a ľudia veria, že štát sa za nich postaví, alebo na tej druhej strane, kde treba byť naším človekom, aby pre vás štát niečo urobil.
A na záver posledný príklad z tej istej knihy, ktorý ilustruje, aký dopad majú fungujúce inštitúcie na samotný rozvoj krajiny. Teraz to bude na kontraste medzi dvoma mužmi, ktorí patria medzi najbohatších ľudí na svete, a síce Bill Gates a Carlos Slim. Vzostup Billa Gatesa všetci poznáte. Všetci poznáte, ako z malej garážovej firmičky vybudoval jednu z technologicky najinovatívnejších spoločností na svete. A napriek tomu, že Microsoft sa stal silnou a obrovskou firmou, vláde Spojených štátov amerických to nebránilo v tom, aby otvorila voči nemu v roku 1998 proces, kde tvrdili, že zneužíva dominantné postavenie na trhu. Neskôr dosiahli dohodu a Microsoftu dali obrovskú, na tie časy obrovitánsku pokutu.
Na druhej strane v Mexiku Carlos Slim nezarobil svoje peniaze žiadnou inováciou. Zarobil ich akvizíciou Telmexu, mexického telekomunikačného monopolu, ktorého privatizáciu začal prezident Mexika. Akcie Telmexu získalo konzorcium Carlosa Slima, aj keď, samozrejme, nedal najvyššiu ponuku. Podarilo sa mu dokonca vybaviť, že nemusí za akcie zaplatiť hneď, ale až neskôr použitím dividend tejto firmy. To, čo bolo štátnym monopolom, sa stalo Slimovým monopolom a tak vzniklo jedno z najväčších telekomunikačných impérií na svete a pán Slim sa stal jedným z najbohatších mužov. V nasledujúcich rokoch sa snažili iní telekomunikační operátori podať sťažnosti a žaloby za zneužívanie dominantného postavenia. Nikdy sa im to nepodarilo. Inštitúcie v Mexiku vždy tieto podania, vždy to zamietli. Slim získal svoje peniaze len vďaka prepojeniam na politikov a vďaka klientelizmu.
Neskôr sa snažil rozšíriť svoje impérium aj do susedných Spojených štátov amerických, a ako bol naučený z Mexika, tak prvú vec, čo urobil, hneď porušil zmluvu s obchodným partnerom. Samozrejme, v Mexiku keby to urobil, tak sa mu nič nestane, lebo však keď má niekto známosti, tak všetko sa dá vybaviť. V USA ho okamžite dali na súd, Slim veľmi rýchlo prehral, veľmi rýchlo dostal pokutu 454 mil. dolárov a Slimovi sa darilo, len keď podnikal v krajine so skorumpovanými inštitúciami, v krajine, kde inštitúcie, právo, poriadok a zákon fungujú, Slim okamžite zlyhal.
A je príznačné, že v našej krajine sa darí takým podnikateľom, ako je pán Bašternák, ktorí vlastne vôbec nepodnikajú, len točia dookola byty, z nich si uplatňujú odpočty DPH, z ktorých si kupujú ďalšie byty a tie točia ďalej a získajú ďalšie a ďalšie vratky od štátu. Ak by to robili v krajine, kde je zákon, polícia a inštitúcie, tam, kde fungujú, neuspeli by. A tu sa im darí už desať rokov toto robiť. Za výdatnej pomoci politických špičiek SMER-u, ktoré tieto obchody kryjú.
A obraciam sa na pána Fica, pán Fico, odvolajte ministra Kaliňáka, zreformujte políciu a prokuratúru, aby sme konečne boli krajinou, kde sa darí šikovným a čestným ľuďom a tí, ktorí nás okrádajú, aby sedeli tam, kde majú sedieť. Vo väzení.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2016 o 15:29 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video