7. schôdza

30.6.2016 - 6.7.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:47 hod.

MUDr.

Peter Chudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Remišová, v úvode ste ma upútali, to, čo ste rozprávali, ako ste nás tu poučovali, bolo to zaujímavé počúvať, ale zároveň mi to nesedí s tým, že vy neviete, komu od zajtra budeme predsedať.
Vy ste odpovedali redaktorovi, že budeme predsedať Európskej rade. To isté povedal aj váš predseda Matovič, u neho to beriem, on povedal, že je v týchto inštitúciách domotaný, ale od vás mi to nesedí, lebo vy si v životopise píšete, že ste končili medzinárodné vzťahy v Bruseli. Zároveň 10 rokov ste pôsobili v Európskej komisii. A vy neviete komu predsedáme? Toto je ozaj na pováženie, ale zároveň nás neustále poučujete. Točíte hlavou, áno, je to tak, my predsedáme Rade Európskej únie, už to tu pol roka stále zaznieva. A vy poviete Európskej rade.
Ďalší kolega z opozície povie, že Rade Európy. (Reakcia z pléna.) Je to k téme, na začiatku sme boli poúčaní... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Poprosím kľud, pán poslanec.

Nachtmannová, Oľga, poslankyňa NR SR
A ja hovorím, že ako nás môže poúčať človek, ktorý ani nevie, hoci to študoval, komu od zajtra predsedáme. To hovorím úplne k téme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:42 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, pred začatím schôdze sa ma jeden redaktor opýtal, že či si myslím, že tie dôvody, ktoré boli povedané, sú dostatočné na to, aby minister vnútra a zároveň podpredseda vlády Slovenskej republiky odstúpil. Na to som mu ja odpovedal, že ak to budú tie dôvody, s ktorými prišla opozícia na predchádzajúcej schôdzi, tak na to dôvod nevidím.
Bohužiaľ, aj vaše vystúpenie sa stalo len jednou povinnou jazdou, v ktorej ste takmer nič nepovedali. Hyperbolizácia, teda zväčšovanie, zveličovanie hypotézy, rôzne dohady, domnienky, ale to je málo, to je naozaj veľmi málo.
Pani poslankyňa, skúsim vám uviesť jeden príklad z vášho života. Priezvisko Belošovičová patrilo vám? (Reakcia poslankyne.) Však ja sa len pýtam. Ak vám patrilo, tak v roku 2006 ste boli hovorkyňou starostu Starého Mesta pána Čiernika. Tento istý pán starosta bol veľkým priateľom so starostom Rače, ktorý bol obvinený z prijatia úplatku a ďalších vecí. Vtedy sedel na stoličke ministra pán Lipšic, záhadne sa nič nevyšetrilo. Ja mám teraz prísť s vašou optikou a ja mám tvrdiť, že vy ste napomáhali organizovanému zločinu? No nebudem to robiť, lebo je to málo, pani poslankyňa. (Potlesk.) A budem korektný k vám.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:43 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, obhajujete veci, alebo respektíve hovoríte, k daňovej správe ste nepovedali nič, kedy Bašternák mal zarobiť. Ja neviem, či zarobil, alebo nezarobil. Ale odhalenie tohto daňového úniku spravil pán Kažimír, áno, keď to zoberiete z tejto záležitosti. V roku 2012, kedy sa rozpadla daňová správa a celý rok tá daňová správa nefungovala. Neodvolali ste pána ministra Mikloša, ale ani ďalšieho pána ministra, ktorý za to bol tiež zodpovedný, a to bol pán minister Lipšic, ktorý prakticky vedel, že je rozpad daňovej správy a že biele kone budú robiť to, čo robia. Ja teraz neviem, čo robil Bašternák alebo čo robil niekto druhý.
Prípad vláda Roberta Fica odhalila, spracovala protokol a s tým protokolom vy obídete dneska pána ministra Kaliňáka, pokiaľ by bol zasahoval do vyšetrovania a bol by ovplyvňoval vyšetrovateľov, berem, ale pokiaľ beží vyšetrovanie, vieme veľmi dobre, jak sa dokazovalo trebárs Vareha, koľko rokov trval celý ten spis, aj ten sme otvorili my, neotvorila ho Radičovej vláda alebo proste niekto druhý. (Reakcia z pléna.)
Pán Lipšic, na vašom mieste by som radšej nič nehovoril, pretože vy nemáte morálne právo, berem pani poslankyňu, že má aspoň morálne právo. Vy nemáte žiadne morálne právo ma poučovať, pokiaľ sa týka vecí za vlády, či to bolo zdravotníctvo, alebo ďalšie veci, ktoré boli a ktoré ste sám priznali, že bolo kupovanie zdravotníctva, poslancov a nehovoriac už o tom pri voľbe generálneho prokurátora a ďalších vecí, ktoré tu boli. Takže by som poprosil, keby ste... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:45 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Peter Chudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani poslankyňa, ja som vás včera počul v rádiu, asi v rádiu Vlna, keď som išiel v aute, a tam ste hovorili o tom, že sú ďalšie podozrenia o obchodoch pána ministra Kaliňáka a pána Počiatka so schránkovými firmami s tým, že ste povedala, doslova to asi poviem, z firmy pána Kaliňáka do schránkovej firmy do Luxemburska, naspäť, potom do firmy schránkovej do Anglicka a naspäť.
Pani poslankyňa, snáď k tomu by malo ešte patriť, o aké akcie išlo, z akej firmy do akej firmy, v akej hodnote, v akom čase, ale to sú len také prázdne slová, aby sa niečo stále povedalo, s tým, že keby ste to povedali v meste Nogales, v tejto severnej časti, tak podľa mňa tí obyvatelia by vás poslali do tej južnej časti. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:47 hod.

MUDr.

Peter Chudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, tak otázka je, kam by vás možno poslal Ondrej Žemba z Popradu, však, pán poslanec Chudík? Ale o tom budeme možno niekedy inokedy hovoriť.
Pani poslankyňa (ruch v sále), pani poslankyňa, ja by som na vašom mieste na také dosť zúfalé reakcie poslancov SMER-u nereagoval. Zúfalé v zmysle, vy ste robila hovorkyňu mestskej, miestnej časti, kde bol starosta ten a ten, ktorý bol kamarát so starostom tým a tým, ktorý bol - no to už ste naozaj tak zúfalí, že nič iné neviete povedať? Naozaj? Lebo to je prejav akože obrovského zúfalstva, obrovského zúfalstva, vy nemáte vlastne čím argumentovať.
Faktom je, faktom je, že v tomto stave, a mnohí z vás to dobre viete, by človek podozrivý z takýchto kontaktov, ako má pán Kaliňák, nemohol byť ministrom vnútra ani v Tadžikistane. To je proste fakt.
Keď spomínal pán poslanec Muňko ešte kauzu Vareha, tak to je tiež príbeh podobný možno pánovi Bašternákovi. Evidentný daňový podvodník, ktorý kvôli kontaktom na daňové úrady a na politiku proste si myslel, že stojí nad zákonom. Za vašej prvej vlády. Obchodoval s lykožrútom, s euroočkami, úplne na hulváta, na drzovku a bol veselo na slobode, kým sme ho za našej vlády nedali tam, kam patrí, a dnes je právoplatne odsúdený. To je aj rozdiel oproti tomu poradcovi bývalej premiérky, že proste, áno, trestná činnosť sa deje. Otázka je, či tých ľudí posielate do basy alebo či v ich bytoch bývate. To je veľký rozdiel, páni kolegovia! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:48 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veronika, ja by som ti chcel v prvom rade pogratulovať, tvoja karta v hre zjavne nabila na sile, ale zatiaľ na teba nasadili len slabšie teda kalibre, ale pracuj na sebe a ono sa to časom zlepší. Aj pán Kéry na sebe pracuje a tiež sa časom zlepší.
Čo by sme (ruch v sále), čo by sme mali ďalej pokračovať, je spomínať tieto porovnania, lebo ale Spojené štáty a Mexiko sú stále príliš ďaleko. Možno by sme mali ísť bližšie. Pred 15 rokmi, keď sa povedalo Estónsko, postsovietska krajina, tak ľudia si tu hovorili, á, ďaleko za nami, dneska sú nám v mnohom príkladom. Keď sa povedalo Rumunsko, tak si ľudia predstavili nejakých pár Cigáňov a koč na rozbitú cestu, dneska, keď sa pozeráme, akým spôsobom u nich pristupujú k trestaniu bývalých politikov za korupciu a prepojenie s miestnou mafiou, tak by nám mohli ísť príkladom. A presne tak isto ako určite tie rozdiely v tých dvoch častiach mestách nevznikli rýchlo a iba pomaličky boli badateľné, vzostup na jednej strane a úpadok na druhej, tak presne to isté sa deje tu. Po 10 rokoch stagnácie na mnohých úrovniach a postupného rozkladu inštitúcií a únosu tohto štátu už sa nemôžme vyhovárať len na komunistov. Mnoho z tých vecí, ktoré jedného dňa budú vyčítané tejto generácii politikov, už sme si zarobili sami. Nie sú dedičstvom totality, nie sú dedičstvom iného myslenia z komunistických čias, už sú dedičstvom prachov a prepojenia oligarchov a vysokých politických hráčov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:50 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, upozornila si na fungujúce inštitúcie. To je asi to, čo od nás každý jeden občan Slovenska očakáva, aby inštitúcie fungovali a neboli ovplyvnené len klientelizmom a ich fungovanie nebolo ovplyvnené len klientelizmom a korupciou. A, bohužiaľ, u nás sme svedkami toho, že štátne inštitúcie, ktoré by mali občanov chrániť a pomáhať im, sú ovplyvnené klientelizmom z radu najvyšších politikov, z radov špičiek politikov. Kryje ich, pomáha, a neviem čo všetko, pán podpredseda vlády Kaliňák.
Vám, tejto vláde veľmi vyhovuje, že ľudia sú naozaj málo citliví na korupciu, ale vedzte, že tá citlivosť sa zvyšuje. Toho príkladom sú napríklad aj zhromaždenia ľudí, ktorým vadí spôsob, akým túto krajinu riadite, akým túto krajinu ovládate.
Potom ste tu hovorili o tom, že vlastne nie sú žiadne dôvody, že nič nové sa neobjavilo v tejto kauze. Ja som presvedčená o presnom opaku, že stále viac a viac sa rozkrýva tá pavučina prepojení, toho klientelizmu, na ktorý tuná neustále poukazujeme a ktorý naozaj ničí naše inštitúcie. A je mi strašne ľúto, že náš politik, jeden z najvyšších politikov, odmieta stále zobrať na seba morálnu zodpovednosť. On v pohode obhajuje aj protiústavnosť v tom, že mu je jedno, že konflikt záujmu práve v jeho prípade je úplne zjavný. Je mi ho ľúto. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:52 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:54

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, je naozaj zaujímavé sledovať hĺbku tejto diskusie, ktorú nám tu organizujú vážení kolegovia z opozície. Ja som hlboko potešený, že ste nás zoznámili so svojimi dojmami z nesmierne zaujímavej knihy o tých národoch, ako zlyhávajú, len my preberáme predsedníctvo, pani kolegyňa, čiže tento exkurz je celkom zaujímavý a, ale dobre, keby som teda vecne sa zaoberal tým, čo ste rozprávala, vy ste celkom slušná ľavicová aktivistka. Ako vám vadia tí bohatí a sú dobrí bohatí a zlí bohatí. Len pozeral som si ja ten program tej vašej strany, tak jednak tam máte chimérické, ako budete vy zdaňovať oligopoly a neviem čo všetko, ale podnikateľom budete znižovať dane. Budete čistiť podnikateľské prostredie a všetky byrokratické prekážky budete rušiť. A ako ich potom budete chcieť kontrolovať, tých podnikateľov?
Toto sú drísty, to sú jedny neuveriteľné drísty a tak nezodpovedné v tejto situácii, že naozaj to ťažko nesiem. Viete, tento úsmev, pani kolegyňa, hm, sledujem rád, len žlčou v tejto krajine, kde krivé obvinenie, falošné obvinenie, vedomé klamanie, niečo bolo trestným činom a niečo bolo zásadným etickým prešľapom. Vy tým disponujete a pracujete a spôsobuje vám to nesmiernu zábavu. Mne to zábavu nespôsobuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:54 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Veronika, veľmi pekne ďakujem za tvoje kultivované vystúpenie, ale obávam sa, že tej 6. cenovej, ktorá tu obhajuje daňové zločiny a krytie nášho premiéra týchto daňových zločinov, alebo teda ministra vnútra, že im to nič nepovie. Bohužiaľ, to je jak teflón. Môžeš skúšať akýkoľvek materiál, nič sa na to nechytí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:55 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:55

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Na faktické poznámky reakcia, pani poslankyňa Remišová, nech sa páči.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2016 o 15:55 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video