7. schôdza

30.6.2016 - 6.7.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:19 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 15:55

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani poslankyňa Nachtmannová, nie, ďakujem, nechcem poučovať, pretože sa mi zdá, že niektorí v tejto sále sú, skrátka, nepoučiteľní. Ale v prvom rade chcem povedať, že ja som hovorila o tom, kde sa konala Európska rada, keď som reagovala na pána Fica, a nekonala sa, skrátka, vždy len v Bruseli.
Pán poslanec Kéry, áno, tam len toľko, že vy ste asi už zúfalý.
Pán Muňko, pán Číž, to nič.
A, pán Chudík, k vám, nič nie je bez dôkazov, všetko je na mojom blogu. Prosím, otvorte si ho, tam sú všetky dokumenty, všetky čísla, akcie, všetky zápisnice z valných zhromaždení. Keď sledujete kauzy, viete, že nič nehovorím bez dôkazov. Takže láskavo si otvorte ten blog, prečítajte si ho a potom môžete hovoriť takéto vystúpenia, aké ste mali.
A ešte na záver by som niečo prečítala. To je to, čo si príznačne neuvedomuje alebo nechce Robert Kaliňák, nejde o technicko-právnu realitu jeho káuz, ale o dôveryhodnosť inštitúcie, a to dokonca tej najcitlivejšej, policajnej, vyšetrovacej, tej, ktorá je prvým stupňom výkonu spravodlivosti a ktorá je len prvým služobníkom a nie vládcom. Ak to teda nie je morálnou výzvou pre ministra Kaliňáka na odstúpenie, tak by to malo byť politickou povinnosťou SMER-u, ktorý ho nominoval. Rázny a viditeľný príspevok k obnoveniu dôvery k štátu a k zbrzdeniu protifašistických nálad. Príspevok k tomu hymnickému refrénu, čo mi víri hlavou, "zastavme ich, bratia". A viete, kto to povedal? Váš kolega zo SMER-u, pán poslanec Zala. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2016 o 15:55 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, členovia vlády, jeden člen vlády, pardon. (Reakcia z pléna.) Aha, pardon, takže správne som povedala množné číslo, sú dvaja, milí hostia. (Reakcia z pléna.) Znovu sa ospravedlňujem, traja. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 15:56 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:13

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pre veľký úspech ešte raz. Takže, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, člen vlády a vážení hostia, hovorí sa, a ja sa s tým plne stotožňujem, že úspešná zahraničná politika sa robí doma. Slovensko dnes ale robí doslova katastrofálnu zahraničnú politiku, a to hneď na začiatku svojho predsedníctva, ktoré vláda svojim občanom predstavuje priam ako najväčšiu udalosť hneď po vstupe Slovenska do Únie. Musím konštatovať, že toto sú fakt paradoxy.
Chcela by som vám preto pripomenúť, že naše vnútropolitické konflikty sú pozorne sledované a vyhodnocované diplomatickými službami, ktoré majú svoje veľvyslanectvá na Slovensku. A čo si myslíte, akú správu do sveta vysielame tým, že sa po tak závažných podozreniach Robert Kaliňák drží svojej ministerskej stoličky, ako keby bol o ňu priklincovaný? A čo si myslíte, akú správu vysielame tým, že sa premiér Robert Fico usalašil v byte kráľa kešu a drží sa tam, ako keby bol tento byt skutočne jeho?
Dámy a páni, takú správu vysielame, že sa chováme ako jedna smutná banánová republika, ktorej vládni politici odmietajú rešpektovať nielen nepísané, ale aj písané pravidlá. A vy, vládni poslanci a členovia vlády, robíte zo slovenského predsedníctva trápnu potemkinovskú dedinu a chcete, aby sme naším mlčaním do sveta vysielali nepravdivé a falošné signály, ako je u nás všetko v poriadku. No nie je u nás všetko v poriadku. Viete to vy, vieme to my, vedia to občania tejto krajiny a vedia to, bohužiaľ, už aj naši zahraniční partneri. A ja mám z tohto naozaj mimoriadne zlý pocit.
Keby som ja bola ministerkou vnútra nejakého iného členského štátu Európskej únie, myslela by som si svoje o slovenskej vláde, ktorá ma núti podávať si ruky a sedieť s človekom, ktorý zosobňuje totálny úpadok dobrých mravov, elementárnej ľudskej slušnosti a štátnického rozhľadu.
Lenže vy svojou falošnou lojalitou a bohvie čím ešte im ministra Kaliňáka doslova vnucujete.
Dámy a páni, ja sa hanbím za toto všetko a hanbím sa ako občan Slovenskej republiky a hanbím sa aj ako opozičný poslanec. A čo je veľmi nepríjemné, tak nehanbím sa za seba, ale hanbím sa za vás. A chcem sa z tohto miesta našim partnerom v Európskej únii za vaše poľutovaniahodné konanie, resp. možno nekonanie ospravedlniť.
Na druhej strane snažím sa ten cynizmus, pokrytectvo a bezohľadnosť, ktoré sa doslova vylievajú z vašich koaličných radov do celej krajiny, pozerať ako na ohromný impulz, na impulz, ktorý zmobilizoval a priviedol tisíce slušných ľudí z celého Slovenska na námestie. A ja sa chcem za toto veľmi srdečne poďakovať. Je to vždy lepšie, ako prepadnúť do skepsy a depresie.
Dámy a páni, na záver mi dovoľte vysloviť jedno také moje osobné varovanie. Ste síce vo väčšine, držíte mocenské páky, môžete sa zatnúť a môžete aj mariť vyšetrovanie, môžete ignorovať dobré mravy, verejný záujem aj politickú kultúru, môžete sa tváriť, že to nevidíte, môžete sa tváriť, že tomu nerozumiete, že to nepočujete a že k tomu nič nepoviete, toto všetko môžete, ale vezmite, prosím, na vedomie, že budete vylúčení zo slušnej spoločnosti, ak už nie ste.
Nie vy strany, nie strana SMER, nie strana SIEŤ, SNS a MOST - HÍD, ale vy ako ľudia. Vy konkrétne osoby. A vždy, keď sa zjavíte na verejnosti, dámy a páni, budete cítiť, ako vami ľudia opovrhujú.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2016 o 16:13 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:17

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, opäť žiadne argumenty, iba emócie, iba nadávky a je veľmi smutné, kam až klesla slovenská opozícia.
Viete, keď hovoríte o predsedníctve Slovenskej republiky v Rade Európskej únii a keď hovoríte, že politickú situáciu na Slovensku pozorne sledujú a vyhodnocujú diplomati z celej Európy, no oni už vás vyhodnotili. Tak vyhodnotili už SaS-ku, tak vyhodnotili OĽANO. Veľmi dobre vieme, akú má povesť Richard Sulík v Európe, váš šéf. Veľmi dobre vieme, čo si myslia o partii OĽANO. Títo ľudia vás neberú vážne, lebo vy sa vážne brať nedáte.
Jednoducho takéto niečo, čo robíte vy, že keď pred predsedníctvom odvolávate ministra vnútra, ktorý je našou hlavnou vlajkovou loďou v Európe v boji proti kvótam, tak to je niečo neuveriteľné. To je niečo neuveriteľné! (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Vy mu podkopávate nohy a tým podkopávate nohy celému Slovensku, pretože je v záujme Slovenskej republiky, aby sme v Európe vyhrali boj proti kvótam. Robert Kaliňák bojuje už niekoľko mesiacov tento boj aj za nás a vy ho podrážate. To je práve to, čo robíte.
Zneužívať tému slovenského predsedníctva na takéto trápne politikárčenie, to dokáže naozaj urobiť iba taká opozícia, aká je na Slovensku, a možno maximálne, presne ako vravíte, pani kolegyňa, v nejakých banánových republikách. Lebo vy ste banánovou opozíciou.
A ja vám poviem príklad z Holandska. Wilders, čo je krajný pravičiar, extrémista, sa dohodol s vládou Holandska, že nebude vyťahovať žiadne kauzy, žiadne škandály a žiadne takéto podobné politikárčenie v čase holandského predsedníctva. Extrémista to dokázal! Extrémista! A nič také nerobil, lebo vedel, že by poškodil dobré meno Holandska.
Vy, vám nevadí vôbec, že poškodzujete dobré meno Slovenska. Vy spravíte čokoľvek, aby ste sa zviditeľnili. Vy ste horší než extrémisti! To ste.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:17 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:19

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Janka, ja som veľmi rád, že si poukázala na tú morbídnosť tu prítomných bašternákovcov v tomto parlamente, pretože im nevadí, že my máme ministra vnútra človeka, ktorý má za sebou čulé styky s podvodníkmi a s mafiánmi. Im vadí to, že my o tom hovoríme a že sa o tom dozvie zahraničie. Im nevadí to, že máme ministra vnútra, ktorému po tom, ako nastúpil do funkcie, išli jeho príjmy hore o 1 500 %. A že to nevie vysvetliť. Im vadí to, že o tom rozprávame a že sa o tom dozvie zahraničie. Im nevadí to, že máme ministra vnútra, ktorý sa doslova výpalníckym spôsobom zmocňoval lukratívnych firiem za zostatkovú hodnotu. Im vadí to, že o tom rozprávame a že sa o tom dozvie zahraničie.
Dámy a páni, to, že to robia poslanci za vládnu stranu SMER, dokážem pochopiť. Však v podstate každý z nich v nejakom Bašternákovom byte býva alebo s ním chodí na dovolenku, alebo ja neviem čo. Ale to,... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, páni poslanci.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... že to robia poslanci za stranu SNS, MOST a SIEŤ, to je pre mňa ne... (Reakcie z pléna.) Všimnite si, ako je meno Bašternák pre nich kontaminované, ako kričia. A pre Kaliňáka a pre Fica to meno Bašternák.... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... kontaminované nie je. To je veľmi zábavné teraz, čo sa tu deje v tejto sále, dámy a páni.
A posledná poznámka. Dámy a páni, tu prítomní bašternákovci, dnes je veľký deň, pretože vy tu prerážate morálne dno. Hanbite sa, bašternákovci! (Pokrik v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:19 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Ján Kvorka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kvorka, nech sa páči, vráťte dve minúty pánovi poslanci. (Reakcia z pléna.) Pán poslanec Galko, nekričte, nie ste v krčme!
Pán poslanec Kvorka, nech sa páči.

Kvorka, Ján, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Je pravda, že reakciu na pána Galka si neháme na inokedy. Ale ja sa vyjadrím k pani poslankyni Kiššovej.
Pani poslankyňa, nepovedali ste nič nového. Neustále sa tu trápne opakujete s vecami, ktoré už pomaličky budeme poznať ako Otčenáš. Nepovedali ste nič nového a zaujímavého, čím by ste mohli dokázať, prečo ste vlastne túto nezmyselnú schôdzu zvolali.
Pýtate sa, že čo si myslíme. No ja vám poviem, čo si myslíme. Myslíme si to, že mali by ste prestať nahrádzať orgány činné v trestnom konaní, pretože vy nie ste určení na to a tak sa správate. Nesúďte tuná ľudí podľa toho, keď nemáte na to dôkazy. To, čo vy rozprávame, je len z ríše snov. Nevyhlasujte porušovanie zákona za vlastenecký čin, a keď idete hovoriť a rozprávať o voľakejsi hanbe, spamätajte sa, nehovorte, veď hovoríte o svojich poslancoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:21 hod.

Ján Kvorka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Pán poslanec Kvorka, je možné, že som nepovedala nič nové. A je smutné, že vám jednu a tú istú vec treba toľkokrát opakovať a vy jej stále nerozumiete. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:22 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, prepáčte, ale toto je niečo neuveriteľné, že takýto prejav bez jediného argumentu, bez jediného politického niečoho, proste toto bolo čisté osočovanie nejakej nedospelej osoby v škôlke, ktorá potrebovala naložiť svojmu spolužiakovi Robovi, lebo jej niečo zlé spravil. Toto bolo tak strašne patetické a trápne, pani kolegyňa. Vy ste podpredsedníčka Národnej rady? Toto sa nehanbíte, za tento výkon? Jediný argument, nič, len nadávať na iného človeka, len si na ňom proste zgustnúť, kopať doňho, že, viete, čo naňho hovoria iní ľudia?
Viete, čo na vás hovoria naši voliči SMER-u? Že ste mali podvodníka za asistenta. A viete prečo to hovoria? Lebo ste mali. Viete, čo hovoria naši voliči SMER-u? Hovoria, že napriek tomu, že ste bola štátna tajomníčka ministerstva práce a dneska ste podpredsedníčka Národnej rady, nemáte na to adekvátne vzdelanie. Vy nemáte žiadne adekvátne vzdelanie! To hovoria naši voliči o vás. Pretože ho nemáte! (Potlesk.)
A potom takto vyzerajú aj tie prejavy! Bez akéhokoľvek základu, bez ničoho! Nedospelé, detinské! Bahno, absolútne bahno!
Viete, keď hovoríte o tom, že pán Kaliňák sem, pán Kaliňák tam, prečo sa nepozriete na vlastných kolegov? Prečo toto nerozprávate Sulíkovi, ktorý sa stretával - s kým? S Kočnerom. Prečo toto nehovoríte Galkovi, ktorý odpočúval vlastnú sekretárku? To sa vám páčilo? Prečo nepoviete Galkovi, že by sa nemal vyjadrovať od premiérky, v ktorej ste bola i vy členkou vlády, že nie je dobrá osoba? Prečo nepoviete a nevysvetlíte vášmu kolegovi, bývalému kolegovi Miškovovi, že pán Galko nie je psychicky narušený? Asi tušíte, že je! (Smiech a potlesk v sále.)
Pani kolegyňa, mali by ste mať rovnaký meter na všetkých. Tak na Sulíka, tak na Galka a hlavne - na seba!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:30 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:32

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som myslel, že to bola faktická na pána Fica, ale som sa asi zmýlil. Pani podpredsedníčka... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nemôžte komentovať...

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
... ja by som, viete, na vašom mieste by som na niektoré, na niektoré komentáre asi ani nereagoval. Pre mňa dôležité nie je ani tak vzdelanie na rôznych univerzitách, formálne či iné, pre mňa je dôležitý naozaj charakter. Niektorí kolegovia to mali aj na bilbordoch, ale už to dopadlo trošku inak. To je pre mňa dôležité. Nie titul za menom, pred menom. Možnože pre niekoho je dôležité mať tituly. Mne sa nezdá, že to je to najdôležitejšie.
A myslím, že ste celkom výstižne odhadli situáciu, aj to, prečo minister vnútra nemôže odstúpiť napriek tomu, že všetci v tejto sále, myslím, že vieme, aj tí, čo nadšene vykrikujú, že škodí Slovenskej republike, škodí dôveryhodnosti Policajného zboru, že sa za neho policajti hanbia. Ale nemôže odísť preto, že tým by padol celý zlepenec. Celý zlepenec oligarchov.
A ja si myslím, že dnes už sme v situácii, kedy treba hovoriť o tom, a opakovane a často, že keď táto garnitúra odíde, tak to nesmie mať pre budúcnosť tejto krajiny len politickú koncovku, ale to bude musieť mať aj trestnoprávnu koncovku. Určite áno, pretože inak, inak sa z tej chobotnice, do ktorej ste nás dneska zavliekli, nikdy nezbavíme.
Túto krajinu dnes ovláda chobotnica, pán poslanec Blaha, pani poslankyňa Nicholsonová, všetci to vieme, len dnes zverejnil generálny prokurátor, že musel odvolať prokurátorov, ktorí sú napojení na Bašternáka a ktorí záhadou vyšetrujú pána Rybaniča. Tak je to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:32 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, Lucia, keď som predtým hovoril, že Veronikina karta stúpa, ale stále na ňu nasadzujú malé kalibre, tak tvoja karta už je tak silná, že na teba nasadili pána Blahu. Gratulujem.
Aj keď je, ja teda, ja sa strašne divím tejto situácii, lebo podľa mňa všetky fakty, po ktorých ten zmätený chlapec toľko kričí, už odzneli. Veď sme tu mali celú schôdzu okolo nich. Boli opakované, boli zverejnené, boli v médiách. Ja nechápem stále, čo mu chýba, ale možnože naozaj to, to vzdelanie nie je všetko. Zvlášť, keď jeho produktom je tak nekonzistentný prejav, ako on tu stále predvádza. A predviedol to aj v reakcii na to, čo si hovorila. Lebo ak sa niekto predsa pasuje do ochrancu slabých, socialistu, tak nemôže tým istým dychom obhajovať tých najsilnejších, oligarchov, mafiánov a ľudia, ktorí ovládajú štát.
Ak niekto v tvojom prejave nevedel nájsť niečo politické, no tak mu to treba zopakovať. Politické je odkaz, že minister jednoducho musí odstúpiť, lebo morálny kredit, ktorý so sebou nesie, je tak hlboko na dne, že poškodzuje celú krajinu. A ak niekto, tak ako pán Blaha hovoril, poškodzuje Slovensko v časoch, kedy máme predsedať Európskej únii, tak je to v prvom rade minister, ktorý počas tohto predsedníctva je predmetom vyšetrovania polície, ktorej on je nadriadeným! Nič nepoškodzuje túto krajinu viacej ako tento jednoduchý fakt! A ak v tom hľadáte politikum, tak ste ho, pán kolega, práve našli. Nech sa páči. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:34 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video