7. schôdza

30.6.2016 - 6.7.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 19:05 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážená pani poslankyňa, ste spomínali, že všade, kde chodíte medzi ľudí, či už u svojho zubára, sobášite ľudí, že sa stretávate stále s takým názorom ľudí, ktorí nejakým spôsobom vyčítajú pánovi ministrovi Kaliňákovi kauzu Bašternák. Ja chodím tiež medzi ľudí, tiež sa stretávam s ľuďmi a tí ľudia, neviem, či sú z inej republiky, alebo odkiaľ, ale sú to tiež ľudia tu zo Slovenska a hovoria úplne niečo iné. Hovoria to, že minister vnútra je za posledných niekoľko rokov najlepším ministrom vnútra. Je to človek, ktorý urobil veľmi veľa pre túto krajinu, či už zavedenie Schengenu, vďačíme naozaj Robovi Kaliňákovi za to, že sme vôbec v Schengene teraz. Sú to ľudia, s ktorými sa stretávam na rôznych, na okresných úradoch. Sú to ľudia, ktorí hovoria, že reforma ESO je naozaj veľmi dobre pripravená, veľmi dobre urobená.
Niekoľkokrát tu dnes zaznelo, že polícia a policajti si nevážia ministra vnútra. Podľa mňa to vôbec tak nie je. Vôbec tak to nie je, pretože bol to práve Robo Kaliňák, ktorý prispel novým zákonom, resp. novelou zákona o sociálnom zabezpečení ozbrojených zborov ku stabilite Policajného zboru. A to už nehovorím ani o hasičoch po celom Slovensku, ktorí osobne od ministra vnútra dostali hasičskú techniku v hodnote niekoľko miliónov eur.
Skúste aj tých sa spýtať, čo vám oni povedia. Nerozdeľujme takýmto spôsobom ľudí, ktorí sú "za" a ktorí sú "proti". Ale povedzme aj to, čo minister vnútra naozaj za tie roky urobil.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:36 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:38

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem za všetky faktické poznámky. A reagovať budem iba na pána Blahu. Reagovať budem iba na pána Blahu.
Áno, možnože som mala asistenta podvodníka. Viem, že je podozrivý z podvodu. Mala som ho asi dva týždne a odišiel, tak ako by mal odísť aj pán Kaliňák. Lebo ja zastávam ten princíp, že "padni, komu padni" a všetci sme si rovní pred zákonom.
A druhá vec, áno, ja nemám vysokú školu, ale priznávam to na rozdiel od pána Kaliňáka a jeho majetkového priznania otvorene a vždy a neustále aj v životopise, aj vo všetkých ostatných dokumentoch, všetci to o mne vedia. A na rozdiel od mnohých vo vláde ja som titul neukradla. Nikdy. A rovnako ani tento štát neokrádam o dane a odvody.
A, pán Blaha, ja radšej budem poctivým hlupákom ako zlodejom. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 16:38 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:38

Igor Matovič
Skontrolovaný text
V pohode, aj tri dni.

(Prestávka.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2016 o 16:38 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:36

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som na úvod ukázal jeden obrázok, ktorý krásne dokumentuje to, ako vy dokážete byť spravodliví. (Rečník zobral do rúk obrázok, ukazujúc ho plénu.) Na tomto obrázku je Béla Bugár, ktorý drží transparent pred Ivanom Lexom. Áno, je to približne pred 20 rokmi v tejto sále, ale odvtedy sa žiaden rokovací poriadok nezmenil. To znamená, že zákon platí rovnaký pre poslanca v roku ´96 ako dnes, len Béla Bugár, keď bol radový poslanec, opozičný poslanec, vtedy im bolo dovolené, aby s transparentom kriminalizoval Ivana Lexu bez akéhokoľvek odsúdenia, robil presne to, čo dnes nám vyčítate, že robíme my. Že na základe dôvodných podozrení hovoríme, že Robert Kaliňák je zločinec, ktorý nepatrí na miesto ministra vnútra. Vtedy ste proti tomu neprotestovali, vtedy to bolo dovolené. Áno, je to v súlade s tým, čo nie je dovolené, "čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi". Toto je vaša spravodlivosť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nakoľko ste ma oslovili, tak musím vám povedať, že... (Prerušenie vystúpenia rečníkom.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neoslovil som vás. Neskáčte mi do reči, pán predsedajúci! Neskáčte mi do reči... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Musím vám povedať, že... (Zvyšok vety zanikol v súbežnom hovorení predsedajúceho a rečníka.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neskáčte mi do reči, pán predsedajúci, neskáčte mi do reči, pán predsedajúci...

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
... súčasnému vedeniu Národnej rady nie.
Môžete pokračovať.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, nerozumiem, prečo mi skáčete do reči, nevychoval vás nikto doma? Takže skúsme... (Reakcie z pléna.)
Takže skúsme si povedať stručne, jasne, prečo nechcete odvolať Roberta Kaliňáka.
Keď si dáte do Googlu slovíčko "omerta", tak zistíte vo Wikipédii, že "je to časť etického kódexu mafie, podľa ktorého je člen organizácie povinný voči polícii a úradom zachovať mlčanie vo všetkých aktivitách organizácie a jej členoch, aj keby šlo o jeho nepriateľa. Porušenie tohto zákona mlčania sa trestá smrťou". Toto je dôvod, lebo to, čo vy ste zaviedli na Slovensku, bohužiaľ, 27 rokov po revolúcii, je zákon mafie. Mafie, kde zločinec má svojich ľudí v politike, kde má svojich vyšetrovateľov, kde má svojich prokurátorov, kde má svojich sudcov, a nemôže sa mu absolútne nič stať, lebo stojí nad zákonom.
Dovoľte mi zároveň citovať Trestný zákon, § 129, ten hovorí v odseku 4, že "zločineckou skupinou sa na účely tohto zákona rozumie štruktúrovaná skupina najmenej troch osôb," to spĺňate a, bohužiaľ, dnes aj s prílepkami MOST-om - HÍD, SIEŤ a SNS, "ktorá existuje počas určitého časového obdobia a koná koordinovane s cieľom spáchať jeden alebo viacej zločinov".
Trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti podľa § 233, dovolím si upriamiť pozornosť na tento trestný čin, lebo ho poviem neskôr, alebo niektorý z trestných činov korupcie podľa ôsmej hlavy tretieho dielu osobitnej časti na účely priameho alebo nepriameho získania finančnej alebo inej výhody.
Legalizácia príjmu z trestnej činnosti v § 233 je definovaná v odseku 1: "Kto príjem alebo vec pochádzajúcu z trestnej činnosti, v úmysle zatajiť existenciu takého príjmu alebo veci, zakryť ich pôvod v trestnej činnosti, ich určenie či použitie na spáchanie trestného činu, zmariť ich zaistenie na účely trestného konania alebo ich prepadnutie alebo zhabanie," a tak ďalej "potrestá sa odňatím slobody na dva roky až päť rokov."
Lenže v odseku 3 je napísané, že "odňatím slobody na sedem až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) ako verejný činiteľ".
V odseku 4 máte napísané, že "sa odňatím slobody na dvanásť až dvadsať rokov páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a získa ním pre seba alebo iného prospech veľkého rozsahu". Ďalej citovať nebudem.
Čo som týmto chcel povedať? Spĺňate všetky parametre mafie, tak ako je definovaná zločinecká skupina v Trestnom zákone. Zároveň svojím spôsobom kryjete legalizáciu príjmu trestnej činnosti ministra Kaliňáka. To, čo urobil minister Kaliňák ako aktívny minister vnútra, čo nemá obdobu v civilizovanej Európe, kedy ako minister vnútra, ktorý je priamo personálne zodpovedný a prepojený s vedením polície, kedy osloví človeka, ktorého vyšetruje Kriminálny úrad finančnej správy, a dohodne sa s ním, že ak sa s ním podelí, zametie stopy, nemá obdobu v moderných dejinách Európskej únie ani civilizovaného sveta.
Inak povedané, si predstavte prípad, že radový policajt chytí zločinca, zlodeja, zlodejíčka áut, príde za ním, keď ho chytí, samozrejme, a povie mu, keď sa podelíme, nič sa ti nestane. Toto urobil minister vnútra s Ladislavom Bašternákom. Nechal prepísať na seba jeho firmu o 600-tisíc eur lacnejšie, čo je 18 mil. korún, každý človek na Slovensku, aj vaši voliči si vedia spočítať, za koľko rokov alebo desaťročí, či storočí by si dokázali toľko našporiť, 18 mil. korún, takýmto spôsobom prijal úplatok a následne urobil všetko pre to, aby podvod Ladislava Bašternáka nebol potrestaný.
To isté, len v ružovom, urobil Ján Počiatek, ďalší minister vašej vlády, druhej Ficovej vlády. A to isté, len znova v ružovom, alebo v bledomodrom, ako chcete, urobil váš pán premiér Robert Fico, ktorý priebežne berie úplatok približne 4 500 eur každý jeden mesiac od Ladislava Bašternáka, a to tým, že má nájom za 2 850 eur dokopy s energiami, hoci nájom v tejto nehnuteľnosti na tomto mieste je hodný 7 300 eur mesačne s energiami.
Jednoducho kryjete zločincov, ktorí berú a brali úplatky a následne zahladili trestný čin človeka, ktorý okradol tých ľudí, ktorí na tom transparente boli spomenutí, ktorí poctivo platia dane pri každom jednom nákupe, pri každom jednom eure, ktoré si zdania zo svojho podnikania alebo zo svojho zamestnania.
A mne je pri tejto príležitosti veľmi ľúto, že hlavne tie satelity, ktoré vás podporujú z MOST-u - HÍD, SIET-e a z SNS, ktoré mali plné reči toho v MOST-e - HÍD o charaktere, v SNS o slušnosti a v SIET-i o dobrom štáte, že dnes strkajú hlavy do piesku, na výbore ešte sa zdržia, ale tu, keď príde isté k istému, tak zbabelo hlavička do piesku a podržia Kaliňáka, zločinca, v tejto funkcii.
Ozaj, by som sa chcel opýtať, kde je pán Kaliňák? (Reakcia z pléna.) Takže si počkáme na Kaliňáka.
Ináč celkom zaujímavú správu som sa dočítal, neviem, skúste si ju vygúgliť, zajtra na večeru nepozvali páni ministri a všetci, celá veľká delegácia, čo príde z Európskej únie, tak nepozvali jediného ministra, a to Kaliňáka. Čuduj sa svete, prečo? Asi mu veria, čiže predpokladám, že to bola naozaj otázka dôvery.
Takže, pán Kaliňák, zbabelec, kriminálnik, ktorý obchoduje s daňovým zločincom, s ktorým obchoduje, zoberie od neho úplatok 18 mil. korún, kde sa nachádzaš?! (Reakcie z pléna.)
Pán minister vnútra, ktorý máte dohliadať nad spravodlivosť, nad spravodlivé vyšetrenie, kde sa, zbabelec, nachádzate? Zobrať 18 mil. úplatok, to je v pohode, to je pohodlné, za to sa budem vysmievať, že, ale potom sa tu skovám niekde? Kde sme?! Pán minister, zbabelec, vylezme... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán kolega...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... minister, zodpovedáte sa parlamentu...

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán minister...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Národná rada je...

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
... dobre viete, podľa rokovacieho poriadku nemusí sa zdržiavať v rokovacej sále, dobre viete. A je tu. A neurážajte! Tak ako vás nenazýva tým, ktorým ste!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Doteraz tu nebol. Keď zlodeja nazvem zlodejom, to nie je urážka, pán Bugár, čiže keď chcete, môžem aj vás nazývať pravým menom, ale teraz rokujeme o ministrovi Kaliňákovi.
Takže skúsme si povedať, čo je nové, prečo táto schôdza je znova, keď nám niektorí z vás alebo, lepšie povedané, všetci vyčítate, že hovoríme stále to isté. Čo sa stalo naposledy pred tromi týždňami, keď tu stál minister Kaliňák? Čo hovoril na konkrétnu otázku Joža Rajtára, ako odpovedal? Očami gúľal, on nemal predsa nič nikdy spoločné s nejakým Bašternákom, čo to nejaké výmysly, nejaké finančné prevody. Klamal vo verejnom prenose, v priamom prenose, toto máme za ministra vnútra, klamára, zlodeja, podvodníka, ktorý príde za daňovým zločincom a s ním sa dohaduje ako najsprostejší podlý výpalník v 90. rokoch, ako mafián v 90. rokoch, ktorí prišli do reštaurácie a povedali: "Budeš mať ochranu, keď mi dáš polku firmy."
Čo urobil Kaliňák, prosím vás, však to preložme ľuďom do normálneho, zrozumiteľného jazyka. Prišiel za zločincom, povedal mu, keď mi dáš firmu, máš pokoj. Presne to urobil. A čo ešte spravil navyše, aby sa poistil? Zalepil šéfovi oči! Však šéf si potrpí na luxus: "Vieš čo, Laci, keď chceš, aby bol naozaj pokoj, daj ten vrchný byt, čo si tam postavil načierno, dáme ho šéfovi a neboj sa, potom bude naozaj svätý pokoj, do smrti máš pokoj, šéf to zakryje."
A presne toto urobili! Čuduj sa svete, normálny človek si v tej budove neprenajme ani polovičný byt za tú cenu, ani tretinový byt za tú cenu a Fico v pohode si užíva luxus, nábytok tam má za milión eur. Ja sa pýtam - odkiaľ? Lebo prenajímal si od Bašternáka nezariadený byt. Iba jednu vitrínku, knižnicu za 17-tisíc eur! Toto ste akože vy, že sociálna demokracia?! Áno, vy máte to sociálne cítenie?! Ste čistý marketingový produkt!
Povedali ste si, tuto je diera na trhu, sú ľudia, ktorí po komunistoch nejako ešte túžia po tom, aby im tu niekto hovoril o istotách, tak ste si povedali, sociálna demokracia, najprv skúšali, tretia cesta nefungovala, potom sociálna demokracia, ale skutky hovoria za vás. Aký sociálny demokrat, ktorý žije z poctivej výplaty premiéra, by si kúpil jednu skrinku za 17-tisíc eur, stoličku za 2-tisíc eur, a nie jednu, ale desiatky, čo tam má v tom byte? (Reakcie z pléna.)
Nie. Prečítaj si Plus 7 z roku 2012. (Reakcie z pléna.) Nie je bulvár! Vtedy premiér zavolal novinárov do svojho... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... do svojej haciendy a novinári zistili, že ten nábytok dodávalo luxusné talianske dizajnové štúdium, tie ceny sú zrejmé. Zavolaj si, zariaď si takto byt od tej firmy!
A ja sa pýtam naozaj, aké sociálne, alebo o jakom sociálnom cítení to svedčí, ak premiér býva v takomto byte, ak sa odmieta odtiaľ vysťahovať a kryje daňový zločin, a to nie malého rozsahu, lebo my sa tu bavíme síce o 8 mil. eur, čo tento, s prepáčením, hajzel zobral nám všetkým za jeden jediný rok a čo zakryl Kaliňák, ale on tie byty, on otočil sedemkrát, cez sedem rozličných firiem to prepral. Koľko ďalších daňových podvodov a nadmerných fiktívnych odpočtov DPH tam bude? A ďalšie byty, čo má na Tupého ulici, prepral, cez dvanásť firiem pretočil! Ďalšie byty vo Five Star Residence, či jaký, cez ix ďalších bytov či firiem pretočil.
Koľko podvodov tu kryje Kaliňák za to, že mu zločinec dal úplatok 18 mil. korún, sa pýtam? Koľko podvodov tu kryje premiér Slovenskej republiky za to, že bere každý jeden mesiac úplatok na koruny 135-tisíc korún alebo 4 500 eur mesačne? Koľko takýchto podvodov je?
My sme naďabili na odrobinku, na to, že si niekto nedal bacha.
Všetci veľmi dobre vieme, že Ladislav Bašternák, prezývkou "Malý Laci", je mentálne trošičku pod normu a nie je schopný robiť takéto podvody, že to bude točiť cez 7 firiem v jednom prípade, cez 12 firiem v druhom prípade, jednoducho príliš inteligentné na neho.
Kto je skutočným majiteľom týchto podvodov, kto je skutočným organizátorom týchto podvodov?! Osobne som presvedčený, že sedí zbabelo tam v poslednej lavici, je to Robert Kaliňák, minister vnútra Slovenskej republiky. A hovorím to deň pred začiatkom predsedníctva Slovenska v Európskej únii alebo v Európskej rade, je mi to jedno v čom!
Ale každopádne, keď tu premiér z tohto miesta hovorí o tom, že opozícia robí hanbu, že opozícia rozoštváva, opozícia je plná nenávisti, áno, sme plní nenávisti voči vašim zlodejinám. Vy robíte hanbu! Kto môže urobiť väčšiu hanbu Slovensku jako premiér, ktorý býva v byte daňového podvodníka?! Kto môže urobiť väčšiu hanbu Slovensku (potlesk) ako minister vnútra, ktorý v čase, keď je vyšetrovaný zločinec, príde za ním a povie mu: "Daj mi úplatok 18 mil. korún a ja to zakryjem." Kto môže urobiť väčšiu hanbu?! Kto je väčšou hanbou? Vy alebo my?! (Reakcia z pléna: "Vy!")
My chránime zákon, vy chránite protizákonnú činnosť. A či to je Čaplovič, ktorý sa tu ozýva, či to je ktokoľvek, kto háji tento zákon, tento zločin, pardon, nie zákon, každý jeden máte na tom spoluúčasť. A veľmi ma mrzí, veľmi ma mrzí hlavne, neočakávam nič od týchto bašternákovcov, veľmi ma mrzí postoj ľudí z MOST-u - HÍD, zo SIET-e, nech je aj akokoľvek rozbitá, a z SNS.
Ešte raz opakujem, MOST - HÍD nám sľuboval charakter, SNS slušnosť a SIEŤ dobrý štát. A ja sa pýtam, že či kryť tieto zločiny, opľúvať tu opozíciu za to alebo novinárov za to, že chceme spravodlivosť, či je lepší štát, charakterné alebo slušné? Ani jedno, ani druhé, ani tretie. (Potlesk.)
Čo sa stalo nové, čo sme sa dozvedeli nového od tej ďalšej schôdze, je teda to, že nieže Robert Kaliňák nemal nič spoločné s daňovým podvodníkom Bašternákom, ale aktívne s ním obchodoval. Zároveň zobral úplatok, ktorý som povedal, v tom, že nakúpil nehnuteľnosti, ktoré mali výrazne vyššiu hodnotu, lebo tá firma vlastní de facto iba nehnuteľnosti, nakúpil tieto nehnuteľnosti za výrazne nižšiu cenu, a tým pádom prijal úplatok. Lebo žiaden normálny človek by nepredával svoj dom za polovičnú cenu či za tretinovú cenu, keď ho môže predať za plnú, iba ten, ktorému tečie do bot a potrebuje krytie ministra vnútra. A minister vnútra, keďže vie, že nič sa nerobí zadarmo, tak to zobchodoval.
Zároveň je veľmi dôležité zodpovedať otázku, keďže hovorí, že kúpil pohľadávku voči tej firme alebo záväzky voči, teda záväzky firmy voči nemu alebo voči Bašternákovi, alebo pohľadávku Bašternáka voči firme B. A. Haus - aká bola nominálna hodnota? Lebo v prípade, ak za 400-tisíc, ktoré deklaruje, že zaplatil za pohľadávku, kúpil pohľadávku, ktorá mala vyššiu hodnotu, tak rozdiel medzi nominálnou hodnotou pohľadávky a tou, za ktorú ju kúpil, je ďalší úplatok, ktorý v tejto veci zobral. A to nielen v jeho prípade, ale aj v prípade Jána Počiatka, keď rovnakým modelom kupovali, alebo teda "vypaľovali" Ladislava Bašternáka.
Čo sme sa zároveň dozvedeli v tejto kauze, je to, že keď v roku 2008 nejaký minister financií, minister financií, ešte raz hovorím, človek ktorý bol ako verejný činiteľ zodpovedný za to, aby strážil naše spoločné peniaze, sa vlastne so svojím obchodným partnerom, nieže obchodným partnerom, so spolumajiteľom z tej istej firmy, s pánom Turčanom dohodol, aby urobila Turčanova firma poradenstvo pre štát, ako sa má vysporiadať v kauze Športka - Tipos - Lemikon, akokoľvek to nazveme. A, čuduj sa svete, tento Počiatek so svojím partnerom, o ktorom nikto nevedel, že to je vlastne jeho spoluakcionár vo firme B. A. Haus, sa dohodol na tom, že: "Turčan, počúvaj, poraď mi, že mám to vyplatiť na ten Cyprus 2 mld. korún." Turčan, kamarát a obchodný partner, o čom nikto z nás nevedel, poradil Počiatkovi a Počiatek rýchlo vyplatil prvú splátku 400 mil. korún. Keď aj samotný SMER na to prišiel, že čo Počiatek spravil, rýchlo, rýchlo snažil sa opraviť, zmenil sa rýchlo zákon, rýchlo mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora a nakoniec aj Ústavný súd rozhodol, že tie peniaze jednoducho na ten Cyprus nemali ísť. Ale tie prachy sú tam, tie naše peniaze, tých 400 mil. korún je už na Cypre vo firme Lemikon.
A ja som znova na tomto miesto po všetkom tom, čo sa stalo, a po tom, že Počiatek kryl, že to je vlastne jeho, spolumajiteľ firmy B. A. Haus spolu s Bašternákom a že Turčan je de facto stále susedom Kaliňáka, aj keď vtedy hovoril, že on s Turčanom nič nemá, že niekedy spolu robili v nejakej právnickej kancelárii, som na tomto mieste svätosväte presvedčený, že majiteľom, skutočným majiteľom firmy Lemikon je človek, ktorý sedí v poslednej lavici a zbabelo sa tam skrýva. Robert Kaliňák s Jánom Počiatkom 400 mil. korún z našich spoločných peňazí si poslali na svoj účet na Cyprus. A vám to nevadí! Lebo vám dajú nejakú odrobinku, tamtomu takú zlodejinku, tamtomu sestraničku na daňový úrad, jednoducho všetkým vám zatvoria oči.
Že sa nehanbíte! Svedomie ste nechali tam, už som vám to minule hovoril, ale vás sem, ústava vám káže, že máte hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia a ľudia vás sem volili ako ľudí, nie ako cvičené opičky, ktoré si tu sklonia hlavičky a budú kryť akúkoľvek zlodejinu Kaliňákovu. Toto, bohužiaľ, robíte.
A je strašne smutné, že v podstate jediní dvaja sociálni demokrati s nejakým sociálnym cítením na Slovensku zostali, ale v podstate ich máme exportovaných v Európskom parlamente. A z tohto miesta, aj keď sú to moji politickí konkurenti, chcem oceniť prístup Borisa Zalu a Moniky Beňovej, o ktorej v iných veciach vôbec nezdieľam názory, že nabrali odvahu a pomenovali zlodeja zlodejom a povedali, že jednoducho robí hanbu a mal by ísť preč. A dnes je naozaj hanbou, že všetci vy ste zostali iba takým, takou karikatúrou sociálnej demokracie a títo ľudia asi jediní dnes držia tú vlajku.
A ja sa pýtam, ak by sme teoreticky, ja tomu vôbec neverím, samozrejme, keďže, keďže Bašternák bol už v tom čase, kedy sa podvod stal, 6 rokov obchodným partnerom Jána Počiatka a Ján Počiatek najlepší kamarát s Kaliňákom, takže samozrejme, že o všetkom vedeli, ale ak sme teoreticky uvažovali na tom, že Kaliňák o tom nevedel, vtedy, keď akcie kupoval, ja sa pýtam, čo urobil ako minister vnútra pre to, aby následne ten podvod vyšetril? Tú otázku nikto nepoložil. Jednoducho neurobil absolútne nič. Čiže vyhovárať sa na to, že však ja som vtedy nevedel, že Bašternák je podvodník, je úplne mimo misu, keďže následne ako minister vnútra túto informáciu na stole mal, a Kaliňák zabezpečil presne to, čo sľúbil Bašternákovi. Už ako minister vnútra, ktorý mal plnú informáciu o podvode Bašternáka, zabezpečil, že nejaká vyšetrovateľka Ujváryová, ktorá podľa toho, čo napísala, by mala robiť tak predajkyňu mrkvy asi niekde na tržnici, ale nie vyšetrovateľku v NAKE, napísala tak trápnu školácku prácu, že za to by sa aj študent na strednej škole hanbil.
Taktiež už v podstate pri tomto podvode zanedbateľný podvod o FoReste, firma FoRest, kde odkupuje podiel hodný 37-tisíc eur spolu s Jánom Počiatkom za 2 eurá, čo žiaden normálny človek, samozrejme, by nepredal podiel vo firme, ktorý má hodnotu skoro 1,5 mil., za 2 eurá. Ale ak to je o tom, že: "Však počúvaj," neviem už ani, jak sa volal ten chlapec, to je jedno, "predáš mi podiel vo firme, dáš mi de facto úplatok znova 1,5 mil., ja ti vymyslím aj miesto, ktoré dovtedy na ministerstve nebolo a budeš, a ešte ťa urobím aj z civila policajta, aby si mal potom do budúcna nejaký výsluhový dôchodok", a rovno tuším majora, tak, áno, toto je presne spôsob práce Roberta Kaliňáka. A keď sa ho na to novinári opýtajú, že ako je možné, že kupoval svoju vlastnú firmu za 2 eurá, ne že svoju vlastnú, podiel vo firme, v ktorej má aj on akcie, za 2 eurá, tak on na to povie, zatvári sa akože blbý, že, alebo robí blbých tých novinárov, že zase gúľa očami: "Jako ja môžem kupovať vlastnú firmu, čo to ako, o čom rozprávate? Tá opozícia tu hovorí, šíri bludy! Predsa keď raz vlastním firmu, nebudem ju kupovať?"
Naozaj takto podceňovať inteligenciu samotných novinárov alebo voličov, nepochybujem o opozičných voličoch, ale podceňovať takto aj voličov svojich vlastných, že tí ľudia nevedia, že keď raz niekto je spoluvlastníkom nejakej firmy a keď kupuje druhý podiel v tej firme, že on nekupuje svoju vlastnú firmu, on kupuje druhý podiel, ktorý tú hodnotu má. Jednoducho takto podlo klamať v priamom prenose, to je naozaj, tomu sa hovorí, "klamať na Kaliňáka". Klamať ráno, na obed, večer.
Taktiež keď sa ho novinári pýtali, teda že a prečo teda nízku cenu? Tak povie, no však predsa, keď je firma v strate, tak to sa, jak môže za to zaplatiť, keď je firma v strate?
Ale aj Mercedes-Benz môže byť rok v strate, to znamená, že potom tá firma nemá hodnotu? Znova robiť hlúpych z novinárov, zo svojich vlastných voličov. Toto je presne váš štýl práce. A Robert Kaliňák ho v poslednej dobe krásne, krásne prezentuje ako učebnicové príklady. Ja raz verím, že na nejakej psychiatrii alebo jakej prednáške to budú používať, jednoducho, čo to je patologický klamár. Ako ukážkový príklad, kedy sa klame v priamom prenose, ani sa pritom nemihne brvou, a klamem.
Veľmi dobre vie, že aj firma, ktorá má stratu, naďalej, keď má majetok, tak jednoducho má svoju hodnotu. On to veľmi dobre vie, ale keďže SMER vyrástol na tom, že pracujete, alebo predpokladáte, že jednoducho vaši voliči nemajú dostatok informácií, tak podsúvate a šírite lži, polopravdy a spoliehate sa, že tí ľudia jednoducho si to nebudú overovať. Lebo, chichi-chacha-chocho, MDŽ, prídem s nejakým hrebíčkom, s ružičkou, poviem nejakých pár oplzlých sexistických vtipov a ženy predsa uveria, zase nás budú chlapcov fešných voliť.
Ale padla klec, pán minister Kaliňák. Padla klec. Dnes nie je sexi symbol minister Kaliňák, dnes minister Kaliňák je symbolom korupcie a hanby, ktorú robí Slovensku v čase, keď máme si robiť najväčšiu reklamu.
Už o veciach typu prepojenie alebo zvrhlosti, ktorú ste dopustili, že nasadíte na asistenta Rybaniča, ktorý si dovolil nehoráznosť, pozrieť sa na Kaliňákov účet, že nasadíte prokurátora, ktorého otec požičiaval na kšefty Bašternákovi, a sú o tom záznamy normálne vo verejných registroch. To je čo za zvrátenosť, čo ste dovolili?! Znova náhoda? Koľko je prokurátorov na Slovensku? (Reakcia z pléna.) Jedna ku sedemsto? Teda dobre. Náhoda? Povedzme, že náhoda. A zoberete to tomu prokurátorovi, alebo, dobre, ďalšia náhoda, a ten asi, ten prokurátor, ktorý na tom robí, akurát má u Bašternáka kúpený byt? Zase náhoda? Dobre. Jedna ku sedemsto. Pravdepodobnosť je, sedemsto krát sedemsto už to znamená. A ďalšia náhoda, zoberete to tomu a dáte to Pravdovi a ten má znova kúpený od Bašternáka byt? Aká náhoda?! Zase jedna ku sedemsto? Si vypočítajte, dobre? Matematika trošku zložitejšia možno na vás. To znamená jedna ku sedemsto na tretiu. Ja to neviem vypočítať, také číslo, každopádne to je jedna k miliarde možno?
To nie sú náhody. To je systém. To je mafia, ktorú vy ste tu zaviedli. Ľudia tu mrzli na uliciach v novembri ´89 a chceli spravodlivosť. Búrili sa voči tomu, že jedna strana si zobrala absolútnu moc. Že nieže ľudia majú nejakú pravdu a môžu sa jej niekde domôcť, ale pravda je to, čo povie najvyšší a tam nejaký trasľavý či, ani neviem, jak sa volal, Biľak, Štrougal a hocijakí títo potentáti, čo rozhodli, tak to bola pravda. A vy ste nás vrátili 27 rokov dozadu. Presne do toho istého obdobia. A vy sa nám snažíte nahovoriť, že všetko náhoda. Veď tu nie sú žiadne dôkazy. Potrebujete vari viac? Viacej indícií? Viacej naozaj pochybností a viacej náhod? Veď iba v tomto jednom prípade je tých náhod, akože náhod, možno 30, možno 40. Ja som ich začal rátať, iba po jednom vystúpení Kaliňáka ich bolo 11. Medzičasom, čo sa objavilo, je ich možno naozaj 30, 40, 50.
A aj z tohto dôvodu, keď dnes neodvoláte ministra vnútra a nespamätáte sa, pozývame všetkých slušných ľudí, aby prišli v pondelok o piatej na protest či do Bratislavy, ale tentokrát zároveň aj do Košíc. Jednoducho nesmieme dovoliť, aby ste ďalej drancovali našu spoločnú vlasť a aby platilo to, čo je dole napísané na tom transparente, ktorý vám tak vadí. Aby ďalej neplatilo to, že slušní ľudia musia platiť dane a pár zlodejov si ich bude užívať a bude ich rozkrádať.
Len nakoniec chcem dokumentovať aj takýmto spôsobom (rečník zobral do rúk názorný materiál, ukazujúc ho plénu), lebo nevieme, ako to dopadne, ale aby teda aj takýmto spôsobom bolo zaznamenané to, čoho sa Robert Kaliňák dopustil. A zúžim to naozaj iba na ten jeden príklad. Tvári sa, že kúpil za 430-tisíc 16-percentný podiel vo firme B. A. Haus. Realita podľa hodnoty nehnuteľnosti, ktorá tá firma má, je, že ten podiel bol hodný 1,04 mil. eur. Tento odhad bol ako vrchný odhad intervalu prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií a ten odhad sme si dali potvrdiť aj ďalšími dvomi ľuďmi z realitiek. Čiže reálne podiel hodný milión kúpil za 430, zobral úplatok iba v tomto jednom prípade 610-tisíc eur.
Viem, že sa mi vyhrážal Robert Fico, možno aj Kaliňák, neregistrujem, že dajú za to na mňa trestné oznámenie. Mne to absolútne nevadí. Lebo jednoducho je to pravda. Títo ľudia zobrali úplatok a tým, čo spravili, sa podieľajú na presne tom, čo som vám prečítal na začiatok, a to je § 233 Trestného zákona a to je legalizácia príjmu z trestnej činnosti. Lebo takýmto spôsobom pomohli tomu, aby, citujem ešte raz, "kto príjem alebo vec pochádzajúcu z trestnej činnosti," čo tie domy, ktoré tam boli, v prípade pána Bašternáka určite sú, "v úmysle zatajiť existenciu takéhoto príjmu alebo veci, zakryť ich pôvod v trestnej činnosti, ich určenie či použitie na spáchanie trestného činu, zmariť ich zaistením na účely trestného konania alebo ich prepadnutie alebo zhabanie" sa odsúdi, babababababa. To som už čítal na začiatku.
Jednoducho máme ministra vnútra, ktorý sa evidentne dopustil trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Pomáhal daňovému podvodníkovi skryť majetok pred dosahom štátu, aby v prípade, ak by daňový podvodník bol odsúdený, štát prišiel skrátka. A za takúto trestnú sadzbu, keďže to robí ako verejný činiteľ, mu hrozí minimálne sedem až dvanásť rokov podľa Trestného zákona.
Každý z vás, kto hovorí, že tieto indície sú nedostatočné na to, aby sme zvolávali schôdzu, tak si myslí, že jeho voliči seno žerú.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť a teším sa na faktické pripomienky. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2016 o 17:36 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja si pamätám, keď pán Bugár držal transparent ako poslanec opozície k Ivanovi Lexovi, presne si pamätám tú scénu a musím povedať, že vtedy som ho za to obdivoval. (Reakcie z pléna.) Vtedy som ho za to obdivoval, ale časy sa menia. Nevykrikujte po mne, bašternákovci! (Reakcie z pléna.)
Dnes sa pán Bugár stal nielen priateľom Roberta Kaliňáka, ktorému vraj dôveruje, ale dokonca sa stal hovorcom skupiny bašternákovcov, ktorí tu v kuse po mne vykrikujú. Nechápem prečo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Táto skupina... (Poslanci OĽANO opätovne na podlahu pred rečníckym pultom začali rozprestierať bilbord. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Prepáčte, prerušujem rokovanie o tomto bode programu. (Reakcie z pléna.)

(Prestávka.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2016 o 18:06 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
7. schôdza NR SR - 1.deň - B. popoludní 2
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:04

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, chcel by som dať procedurálny návrh, ktorým by sme stanovili pravidlá toho, ako môžu byť v tejto snemovni používané vizuály. Navrhujem, aby to pravidlo bolo stanovené tak, že každý poslanec v rozprave môže mať pri sebe na tzv. trojnožke vizuál, o rozmeroch ktorých sa môžme dohodnúť, ale okamžite po skončení svojho prejavu tento vizuál musí odstrániť. Toto nie je reklamná plocha, toto nie je reklamná plocha, kde by sme sa mali predháňať v tom, či budeme mať bilbord 3 x 8 alebo 15 x 7, a potom si tu budeme púšťať balóniky.
Myslím si, že nerešpektovaním žiadnych pravidiel v tejto oblasti robíme z toho zbytočný cirkus, a myslím si, že sme sa tu zišli preto, aby sme odvolávali ministra vnútra Kaliňáka. Ja by som v tom rád pokračoval.
Chcel by som vyzvať poslanca Matoviča, aby ten transparent stiahol a rešpektoval aspoň to, že sa tu nebudeme predháňať v tom, že kto tu vytiahne... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 19:04 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:05

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ja by som mal návrh, aby sme rokovali dneska do dvadsiatej hodiny a zajtra od deviatej aby sme pokračovali.
K návrhom musím povedať ešte, že ako spomínal, zdôvodňujem to tým, že rokovací poriadok vždy umožňoval aj umožňuje použitie vizuálov v parlamente, akýchkoľvek vizuálov. Dokonca aj takých (rečník zobral do rúk obrázok, ukazujúc ho plénu), ktoré znemožňovali rečníkovi (reakcie z pléna), ktoré znemožňovali rečníkovi prejav, ako sme to všetci videli. (Reakcie z pléna.) Ja zdôvodňujem svoj návrh. Ja zdôvodňujem svoj návrh, prosím vás, ukľudnite...

Danko, Andrej, predseda NR SR
Dobre, pán poslanec.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Viem, že ste nervózni. (Reakcie z pléna.) Ak, ak sa preruší schôdza kvôli niečomu, čo v rokovacom poriadku nemá opodstatnenie, ako potvrdzuje prax tohto parlamentu niekoľko desiatok rokov, tak ju prerušíte, pán predseda, vy, nikto iný, svojím rozhodnutím a odhlasovaním väčšinou poslancov. Nikto iný.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 19:05 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:06

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, dávam procedurálny návrh, aby sme normálne pokračovali v rokovaní tejto schôdze. A odôvodňujem návrh tým, že doteraz nikdy v histórii Slovenskej republiky za teda dvadsať-, koľko už, -tri rokov existencie, ale v podstate od revolúcie sa nikdy v živote nestalo, aby bola prerušená schôdza kvôli tomu, že by si ktorýkoľvek poslanec doniesol akúkoľvek vizuálnu pomôcku.
Takže poprosím, aby sme aj v tejto situácii, keď vám možno vadí to, čo je napísané na tom transparente, ale na druhej strane sa čudujem, že možno ste trošku vzťahovační, že možno autor myslel ten vrchný text na tých dvoch ľudí, čo sú na tých obrázkoch, čo, samozrejme, nie je pravda. Ale myslím si, že aj v takejto situácii, keď na tom transparente je niečo, čo je vaším zrkadlom, mali by ste zachovať tradície. A keďže žiaden zákon nezakazuje poslancovi použiť vizualizáciu akúkoľvek pri jeho vystúpení, dodržujte, prosím, zákon.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.6.2016 o 19:06 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
7. schôdza NR SR - 3.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 14:58

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem všetkým. Som veľmi rád, že ostalo v sále toľko poslancov koalície, pretože to, čo budem hovoriť, sa bude týkať aj vás. Pána ministra tu, žiaľ, momentálne nevidím, ale som presvedčený, že bude počúvať to, čo hovorím.
Ja sám nebudem vystupovať dlho, no nie preto, že by to nemalo význam, pretože koalícia vám už aj tak dávno avizovala podporu, ale osobne nemám žiadne nové zistenia v kauze Bašternák, ktoré by som mohol prezentovať.
Chcel by som iba vysloviť apel na zdravý rozum a úsudok všetkých poslancov a poslankýň tohto parlamentu bez ohľadu na vaše politické tričko, košeľu alebo blúzku.
Asi každému je jasné, že tak ako samoúnos syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča, tak ani samovyšetrovanie nie sú štandardnými postupmi, ktoré by mohli napomôcť k vyšetreniu problému či kauzy. V prípade samoúnosu, keď si pamätáte, vtedy na to museli upozorniť Rakúšania a veru hanba to bola riadna. V prípade samovyšetrenia aj v súvislosti s predsedníctvom EÚ by tento prst mohol byť ešte hanebnejší.
Pán Kaliňák, ak ma počujete, mali by ste si uvedomiť, že tak ako si pacient sám nezapne cétečko, aby si urobil vyšetrenie, tak ani minister nemôže viesť rezort, ktorý má nezávisle vyšetriť podozrenia v kauze, v ktorej je namočený on sám až po uši. Úprimne povedané, nechápem, aké lepidlo vás drží k stoličke, ktorú odmietate opustiť napriek všetkému, čo už tu bolo povedané, dokázané, čo sám ste potvrdili či nevyvrátili práve v kauze Bašternák.
Pán minister, nezabúdajte tiež, prosím, na tisíce ľudí, ktorí žiadali vaše odstúpenie, a naozaj nezávislé kauzy, nezávislé vyšetrenie kauzy Bašternák, celé leto sa stretávali na uliciach či námestiach. Z môjho pohľadu to určite nie je lepidlo zodpovednosti za rezort, v ktorom sami policajti nechápavo krútia hlavou nad vírom udalostí, ktoré ste roztočili.
Motto "Pomáhať a chrániť" si ľudia práve vďaka vám, vďaka vášmu prístupu k tejto kauze dopĺňajú do nového tvaru "Pomáhať Kaliňákovi a chrániť Bonaparte". A tiež si nemyslím, že je to len záujem o kontinuitu, o ktorú ste sa opierali v programovom vyhlásení vlády. Sám pán Fico na vašom poslednom odvolávaní vyzdvihol vaše zásluhy v rezorte. Vaši rezortní kolegovia by si asi iba ťažko povzdychli, že to už iba bývavalo.
A teraz možno pár vecí, ktoré sa vám nebudú veľmi dobre počúvať. To, čo sa udialo od poslednej schôdze, kedy sme vás odvolávali, bolo to, že ste sa snažili nejakým spôsobom zlepšiť svoj imidž v očiach verejnosti. Vycestovali ste za dovolenkármi, ktorí havarovali s autobusom v zahraničí, a to len preto, aby ste mali večer v správach na RTVS desaťminútový monológ. Alebo keď spadol vrtuľník, tak ste utekali na miesto, aby ste sa mohli postaviť pred kamery. Pán minister, pán Kaliňák, toto považujem za čistý hyenizmus a parazitovanie na nešťastí druhých. Pán Kaliňák, tí ľudia vás tam určite nepotrebovali.
A mimochodom, pamätám si na pána ministra Juraja Lišku. Stalo sa to v roku 2006, kedy odstúpil po páde vojenského lietadla. Vtedy s týmto pádom nás spájalo snáď iba to, že v ňom sedeli jeho zamestnanci, za ktorých cítil zodpovednosť. Nedávno spadol vrtuľník, v ktorom sedeli záchranári. Takisto vaši zamestnanci. To bolo opäť to, čo vás s nimi spájalo, ale bola tam ešte jedna vec. Nič tým nechcem povedať, chcem to iba pripomenúť. Vrtuľník Bell 429 ste obstarávali krátko pred voľbami práve vy.
Tiež vám nič nepomôže prehliadka Bašternáka z konca júna. Neverím, že sa na Slovensku nájde ešte niekto, pre ktorého by to bolo čosi viacej ako len obyčajné divadlo. Alebo skôr nepodarená komédia? Pol roka po prepuknutí kauzy a päť rokov od podvodu? Nie. Obávam sa, že toto vám nezožerú ani vaši vlastní voliči.
Dovolím si použiť zopár informácií z jedného článku, ktorý bol ešte pred letom uverejnený na SME, kde novinári dali dokopy zopár takých káuz, resp. maličkostí, pre ktoré odstupovali niektorí politici alebo verejne činné osoby. Začnime Islandom, ktorý nám je pomerne možnože geograficky vzdialený. Islandský premiér po kauze Panama Papers odstúpil kvôli tomu, že vlastnil 50-percentný podiel vo všeúverovej firme Wintriss. Takisto vlastníte nejaké podiely vo firme, ktorá sa spája s kauzou Bašternák, a stále sedíte na svojej stoličke.
Idem troška ďalej geograficky. Riaditeľ CIA v Spojených štátoch David Petraeus odstúpil po tom, čo sa prevalil jeho mimomanželský vzťah. Tu neni žiadna súvislosť s vami, ale takisto pre niekoho, hlavne pre nás liberálov zdanlivá maličkosť.
Potom tu mám švédsku premiérku Monu Sahlinovú. Možno ste počuli o tej jej bonboniérovej kauze, kedy využila súkromnú kartu na súkromné účely. Po tom, ako sa to prevalilo, takisto odstúpila. Tam sa jednalo o nejakých 5-tisíc eur, ktoré naozaj použila z tejto karty, ktorú mala k dispozícii v súvislosti s výkonom svojej funkcie, ale tie peniaze neskôr aj naozaj vrátila.
No a potom tu máme poľského ministra dopravy, takisto identická suma 5-tisíc eur. V daňovom priznaní nepriznal hodinky v hodnote 5-tisíc eur.
No a niečo pre nášho premiéra, český premiér Stanislav Gross odstúpil kvôli tomu, že sa mu dokázalo vlastníctvo bytu v luxusnej štvrti na Barrandove, ktorý stál viacej, ako si pán Gross vtedy zo svojho platu mohol dovoliť.
Takže, pán Kaliňák - ak ma počujete, stále tu nie ste, neviem, či prídete, snáď hej -, pýtam sa vás, kam sme to posunuli prah vnímania korupcie na Slovensku? Ako povedal pán Leško v jednom rozhovore, "ak Kaliňák ustojí Bašternáka, zvládol by aj vraždu v priamom prenose". Budeme čakať na tento moment?
A, áno, podvody s DPH v dobe, ktorú vy nazývate dobou kešu, boli pomerne častým javom, ale to vám nedáva právo na to, aby ste nad tým dnes mávli rukou. Mávli ste, nemávli ste nad ňou v prípade Mojsejovej či Varehu, nerobte to preto, prosím, ani v prípade Bašternáka a nechajte túto kauzu nezávisle vyšetriť. Tak ako som spomenul na úvod, však toto nemôžete nijako zabezpečiť ani vy sám. Napokon pán premiér si bypass takisto nerobil sám.
Pán Kaliňák, ak ma počujete, prosím, odstúpte ešte skôr, ako dôjde k hlasovaniu o vašom odvolaní v tejto sále.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.9.2016 o 14:58 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:07

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len veľmi krátko. Karol, ja som veľmi rád, že si spomenul tú situáciu po tej havárii toho vrtuľníka. To bolo v čase, keď minister vnútra Robert Kaliňák doslova utekal pred novinármi a nebol ochotný odpovedať ani tie najzákladnejšie, ani na tie najzákladnejšie otázky, ktoré sa týkali jeho pofidérnych obchodov s človekom, ktorý je vážne podozrivý z ťažkých daňových zločinov.
Ale keď ľudia v tom vrtuľníku prišli o život pri havárii, tak Robert Kaliňák nelenil a išiel to morbídnym spôsobom využiť vo svoj prospech.
Robert Kaliňák je muž bez kúska cti a bez kúska hanby v tele. A ja som presvedčený, že keby mu to situácia umožňovala a malo by mu to priniesť nejaký mediálne pozitívny profit, on by sa s tými mŕtvymi ešte aj vyfotografoval.
A veľmi tristné a veľmi smutné je, že keď ty rozprávaš o takýchto vážnych veciach, lebo toto, táto na pohľad drobnosť je veľmi vážna vec, ktorá svedčí o jeho charakterových črtoch. Tak pani poslankyňa Laššáková, budúca nádejná adeptka na ústavnú sudkyňu, aj s pani Vaľovou sa tam zabávajú a sa uškŕňajú. To tiež vypovedá o veľa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.9.2016 o 15:07 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video