7. schôdza

30.6.2016 - 6.7.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

23.9.2016 o 17:21 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, pán Kaliňák tu nie je, ale verím, že počúva niekde v zákulisí alebo na, cez internet, na televízii, tak sa mu prihovorím.
Pán minister, pri predchádzajúcej schôdzi ešte v júni, keď ste mali ešte odvahu a ste tu v priestore parlamentu, ste sa prišli obhajovať, povedali ste, že všetky súvislosti s vami v kauze Bašternák a nezákonných odpočtov DPH sú vymyslené. Ohradili ste sa, že nemáme žiadne dôkazy. Ale chcem sa spýtať, že po tom čase, po tých týždňoch, už aj mesiacoch, ako ste vy prispeli k tomu, aby sa vlastne tieto dôkazy našli? Pán minister, ako postúpilo vyšetrovanie, boli ste už vypovedať? Alebo stále tvrdíte, že nie je ešte dosť dôvodov na vaše odstúpenie?
Ladislav Bašternák, váš bývalý, možno aj súčasný obchodný partner, je podozrivý, že si od štátu neoprávnene uplatňoval vratky DPH. Od roku 2008 mu štát vyplatil 16 mil. eur, z ktorých je veľká časť minimálne sporná. Nezabudli ste?
Pán minister, vaše vzťahy s podnikateľom či skôr s podvodníkom Bašternákom, prepojenia na bývalého ministra Počiatka, bývanie premiéra v dome, ktorý postavil daňový podvodník, dávajú priestor na rôzne konšpiračné teórie. Viete, aj v normálnej krajine aj toto je dôvod na odstúpenie ministra, lebo takýmto počínaním haníte Slovensko.
Pán minister, kvôli vám vládna koalícia podupala demokraciu a v parlamente nám zatvorila ústa. Na zákonným spôsobom zvolanej schôdzi nám vypli mikrofóny, kamery a nechali nás za zatvorenými dverami. Z parlamentu si spravili jednoducho lampáreň. Pamätáte? A bolo to pre jeden nápis, ktorý tu ležal na zemi.
Táto koalícia má veľký strach, keď sa tvári hrdinsky, faktom je, že sa bojí pravdy, bojí sa vlastného tieňa, ktorý stojí za nimi. Prečo ste nás nenechali vtedy rokovať? Spôsob vedenia aj tejto schôdze má obdobný charakter ako vtedy, mimo dohodnutých časov, ad hoc zvolávať a povedať, áno, ideme rokovať do noci, hlasovať, ste dohodnutí a tešiť sa, že opoziční poslanci možno tu nebudú a tá rozprava uletí niekam bokom a poviete, no, nie sme ani schopní sa dať dohromady, aby sme tuná boli na rokovaní. Je to úbohé. Úbohé z vašej strany, zo strany vládnej koalície a vedenia tohto parlamentu.
Alebo je tam iný dôvod, že ste prerušili schôdzu a posunuli ju až na september? Potrebovali ste čas na veľké upratovanie a skartovanie, vybieliť záznamy na daňových úradoch, poskrývať zmluvy na štátne zákazky?
Pán minister Kaliňák, pripomeniem vám slová francúzskej europoslankyne Evy Joly. Jej slová boli: "Objektívne vyšetrovanie nemôže byť, pokiaľ bude ministrom Robert Kaliňák. Ladislav Bašternák prevádzal peniaze na Kaliňákove účty, kto mu môže ešte uveriť, že vyšetrenie bude nezávislé, keď on šéfuje vyšetrovateľom?"
Pán minister, vaše zotrvávanie vo funkcii dáva ramená tým typom ľudí, ktorí si chcú uchmatnúť podiel z verejných financií, veď čo, stačí mať kamarátov a môžu si to dovoliť. Tým, že sa držíte funkcie ako kliešť, tým, že ste doteraz nenašli v sebe ani kúska hrdosti a neuvoľnili priestor na vyšetrenie všetkých podozrení, do ktorých ste zapletený, sa znižuje dôveryhodnosť polície a naplno sa odhaľuje nemohúcnosť našej justície. Pre ministra vnútra neplatí prezumpcia neviny, prezumpcia neviny platí pred súdom, ale nie pred verejnosťou a politickou zodpovednosťou.
My tu nie sme tribunál, ani tam vonku, keď sme stáli na ulici s občanmi, sme neboli tribunálom. Len sme chceli poukázať na to a pripomenúť vám, že pred tvárou verejnosti platí schopnosť politika vyvodiť zodpovednosť za chyby a klamstvá, ktorých sa dopustil. Voči vám je vedené vyšetrovanie a ste v ťažkom konflikte záujmov.
Na schôdzi, ktorá začala ešte v júni, som podala návrh, aby sa hlasovalo tajne, je to procedurálny návrh, o ktorom budeme hlasovať. Vážení poslanci koalície, máte šancu zahlasovať za tejto návrh a hlasovať slobodne. Viacerí z vás sa nechávajú počuť, že čo je veľa, to je veľa a Kaliňák by mal odstúpiť.
Vážení poslanci vládnej koalície, budete stáť pred morálnou dilemou, či podporíte konanie, ktoré je v hlbokom rozpore s verejným záujmom, alebo dáte prednosť morálke, zákonnosti a politickej kultúre demokratického štátu. Každému normálnemu človeku na Slovensku je jasné, že políciou preverovaný Robert Kaliňák musí odísť z vlády a premiér Fico z Bašternákovho bytu.
Vážení poslanci a poslankyne koalície, nebojte sa zahlasovať za odvolanie Roberta Kaliňáka.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.9.2016 o 16:53 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:02

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vrátim sa naspäť, tak ako v predchádzajúcom mojom vystúpení, k programovému vyhláseniu vlády, kedy sme boli v situácii, že celým Slovenskom v zásade prešla vlna frustrácie a jediný spokojný volič bol volič Mariana Kotlebu, pretože pravicoví voliči boli frustrovaní z toho, že bývalé opozičné strany sa vrhli do vlády so SMER-om a SNS. Voliči SMER-u boli frustrovaní z nižšieho, než očakávaného výsledku, voliči SNR boli frustrovaní, že sú v jednej vláde s Maďarmi. Proste tá frustrácia bola v zásade plošná. Len voliči Mariana Kotlebu a asi aj pána Kollára boli v zásade spokojní, lebo svojich koní mali v parlamente.
No a v tejto situácii sme hovorili o tom, že kto by mať byť vlastne nositeľom toho nového prístupu a toho civilizačného zvratu, aby sme ukázali občanom, že veď aj ten SMER sa vie poučiť a že v kombinácii teda s tými kedysi skôr reformnejšími silami ako MOST - HÍD a tou úplne čerstvou krvou, ktorá medzitým bola dokonale vycicaná rôznymi cicavicami, teda SIEŤ-ou, že sa dá priniesť nová kultúra do politiky. A toto malo priniesť tu novú nádej a toto malo ukázať, že, áno, pravo-ľavá kombinácia a koalícia dokáže zabezpečiť, že ľudia znovu začnú dôverovať štátu, vznikne nám nejaká forma vlády národného porozumenia a prídu reformy, príde pochopenie a príde nová dôvera občanov v štát.
Ak je niečo, čo napríklad SMER, tzv. sociálnu demokraciu, a SNS spája, tak je to neustále oháňanie sa silným štátom. Potrebujeme silný štát, aby reguloval, silný štát, aby zabezpečil, silný štát, aby vládol. Ale keď sa pozrieme na posledného polroka, tak sa ešte násobne viacej než predchádzajúce štyri roky ukazuje, že Slovensko nie je silný štát. Slovensko je štát pre silných, Slovensko je štát pre ľudí so širokými a ostrými lakťami, Slovensko je štát pre ľudí, ktorí poznajú našich ľudí, to je ten ujo (rečník ľavou rukou naznačil smer) rastrovaný tuto dole, a ľudí, ktorí majú kontakty, ktorí majú plné telefónne zoznamy a vždy a všade majú komu zavolať.
Slovensko nie je silný štát, ktorý by slabých ochránil, ktorý by sa za slabých postavil. Slovensko nie je štát, ktorý by sa postavil za decká z Čistého dňa, Slovensko nie je štát, ktorý by sa postavil za subdodávateľov Váhostavu, Slovensko nie je štát, ktorý by sa postavil za ľudí, ktorým bašternákovská realitná klika odoberá majetky po celej Bratislave a skupuje to najlukratívnejšie, čo tu v Bratislave máme.
Je len zázrak, že Ekoiuventa je ešte stále v rukách štátu. Keď si spomeniete, pred štyrmi, tromi-štyrmi rokmi, o čom sa rozprávalo na chodbách parlamentu, tak bolo hovorené, my máme na Búdkovej zlaté vajíčko, a keď ho predáme, tak tým zakryjeme tie diery, ktoré v rozpočte narobíme inde. To zlaté vajíčko si tam strážime. Len vďaka tomu, že sa aktivizovala občianska verejnosť, že sa aktivizovali občania, že sa aktivizoval tretí sektor a že vtedajší minister školstva Juraj Draxler sa toho zľakol, doteraz nebola budova na Búdkovej predaná. A teraz znovu nebude, lebo, chvalabohu, v koaličnej vláde nikdy nie je taká veľká zhoda, aby si to niekto dokázal utrhnúť len pre seba.
Chrániť a pomáhať, pomáhať a chrániť je napísané na každom policajnom aute. Komu pomáha a koho chráni Robert Kaliňák? (Odmlčanie rečníka.) Je menej užitočný.
Ak policajti majú byť tou prvou líniou pomoci a postavenia sa za slabých, tak toto je tiež jedna z oblastí, kde Robert Kaliňák zlyháva. Prečítajte si, prosím, vyjadrenia napríklad obetí sexuálneho násilia na Slovensku. Znásilnili ma prvý raz, prišla som na políciu, policajti ma vysmiali, bola som konfrontovaná s násilníkom, ktorý mi to urobil, vyviazol bez trestu. Keď ma znásilnili druhýkrát, po tejto traume už som na políciu ani nešla. Keď si pozriete fóra žien a dievčat, ktoré prešli traumou sexuálneho násilia, nájdete desiatky a stovky príbehov, v ktorých nakoniec policajti samotní vychádzajú ako tá najhoršia časť skladačky.
Keď sa pozrieme na život v okolí sociálne vylúčených spoločenstiev, tzv. rómskych osád, niektorých, tak policajti zlyhávajú na jednej aj na druhej strane. Na jednej strane nie sú schopní ochrániť majoritné obyvateľstvo pred drobnými krádežami a drobnou kriminalitou, nad ktorou už zatvárajú oči. Na druhej strane plošnými zásahmi typu Moldava porušujú ľudské práva častokrát aj ľudí, ktorí nezavinili a ktorí sú v tom nevinne alebo ktorí sa nezúčastňovali na tej drobnej kriminalite, o ktorej som hovoril predtým.
Spolupráca na terénnej práci, napríklad s terénnymi pracovníkmi, s tými zopár, ktorí sa zaoberajú drogovou trestnou činnosťou, je takisto veľmi zlá. Slabí občania, tí, ktorí by zaslúžili ochranu, tí, ktorí si zaslúžia ochrannú ruku a ktorí prirodzene vždycky boli najbližším záujmom sociálnodemokratických politikov, to na Slovensku jednoducho ľahké nemajú a činnosť polície sa na tom spolupodieľa.
A zároveň polícia v momente, keď dostane do rúk nášho človeka (rečník prstami naznačil úvodzovky) rastrovaného, tak nekoná. Len vďaka tomu, že tí policajti mali dostatok vnútornej osobnostnej integrity a že o tom existuje záznam, sme sa o takomto niečom vôbec dozvedeli. Ale som si stopercentne istý, že existujú desiatky a stovky prípadov, kde bez jedinej čiarky na papieri náš človek zastavený policajnom hliadkou odchádza slobodne domov a nikto sa nikdy o ničom nedozvie bez ohľadu na jeho priestupok.
To znamená, že polícia Roberta Kaliňáka pomáha a chráni, pomáha "našim ľuďom" a chráni "našich ľudí". Ak toto má byť spôsob, akým Robert Kaliňák spolupracuje na tom, aby prinavrátil dôveru občanov v štát, tak zlyháva.
A to som sa po desiatich minútach, čo tu stojím, stále ani len nedostal k tomu, že je trestne stíhaný. Už toto, čo som povedal doteraz, by stačilo na to, aby nebol ďalej ministrom vnútra.
Nato navrch - ako to povedal pán poslanec Blaha? Naša vlajková loď. Áno, Robert Kaliňák je naša vlajková loď v boji proti kvótam. Tento človek, ktorý by v žiadnej normálnej európskej krajine, a hovorili mu to samotní poslanci Európskeho parlamentu, pýtali sa ho na to na tých stretnutiach na najvyššej úrovni: Ako je možné, pán Kaliňák, že ste trestne stíhaný a zároveň ste najvyšším predstaviteľom polície na Slovensku?
Toto je naša vlajková loď?! Nemáme nikoho iného, kto by obhajoval okrem toho možno nie úplne správnu pozíciu, ale stále pozíciu Slovenska v zahraničí? To nám naozaj stojí za to, aby nám takýmto spôsobom robil hanbu človek, ktorého ešte potom jeho kolegovia nazývajú vlajkovou loďou?
Povedzte mi, prosím, jediný štát, od ktorého by sme si v akomkoľvek ohľade mali brať príklad, v ktorom bol trestne stíhaný minister vnútra, zároveň nadriadený policajtom, ktorí ho stíhajú? Prosím vás, povedzte mi jeden. Nenájdete ho.
A práve preto, že sú to krajiny, z ktorých si máme brať príklad, ak už minister vnútra nie je schopný odstúpiť sám, inak ja naozaj verím, že on by chcel, len ho nechcú pustiť, ak ale nie je schopný alebo nemôže odstúpiť sám, tak majme tú guráž a pomôžme mu s tým a odvolajme ho my.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.9.2016 o 17:02 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:14

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, v mojom vystúpení by som vám všetkým trošku chcela osviežiť pamäť.
Za prvej vlády sa premiér Robert Fico vyjadril nasledovne: "Do troch minút odvolám každého člena vlády, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu." Pri mene terajšieho ministra vnútra však platí iná časomiera napriek tomu, že slová ako korupcia či klientelizmus sa skloňujú pri jeho mene skoro dennodenne. Pri jeho osobe naďalej dochádzalo aj dochádza ku konfliktu záujmov, ktoré podľa ministerstva vnútra definovaný nasledovne: "Konflikt záujmov je situácia, kedy z dôvodov osobných alebo iných obdobných vzťahov zainteresovaných osôb je alebo mohol byť narušený alebo ohrozený záujem na nestrannom a objektívnom výkone funkcie a plnení úloh. Za tieto osobné alebo obdobné vzťahy sa považujú priateľské, súkromné, ale aj ekonomické a akékoľvek podobné."
V celej spoločnosti rezonuje nedošetrená kauza Bašternák, ktorá je doteraz nevyšetrená a prekročila už aj hranice Európskeho parlamentu. Samotná francúzska europoslankyňa Eva Joly verejne zapochybovala, že slovenská polícia pod Kaliňákovým vedením dokáže kauzu riadne vyšetriť. Vyjadrila sa nasledovne: "Ladislav Bašternák prevádzal peniaze na vaše účty. Teraz ho vyšetruje polícia. Ako môžeme veriť, že to vyšetrenie bude nezávislé, keď ste ministrom vnútra?" Dokonca naznačila, že by bolo najlepšie, keby minister Kaliňák odstúpil.
Občania totiž už teraz podľa jej slov neveria politikom a korupčné kauzy túto dôveru ešte viac znižujú, na čo upozornil aj prezident Slovenskej republiky v správe o stave republiky na pôde parlamentu 16. júna tohto roku. Prezident v správe poukázal na prieskum zameraný na dôveru v štátne inštitúcie, ktoré vykazovali nové minima. Čomu za to asi vďačíme?
Zároveň už spomínaná europoslankyňa vyzvala Kaliňáka na odstúpenie zo svojej funkcie. Povedala, citujem: "Pán Kaliňák, prosím, prevezmite zodpovednosť a dokážte, že viete byť príkladom, aby sa boj proti korupcii neobmedzoval len na pekné slová."
Prejavom jeho politickej kultúry by bolo, keby sa vzdal svojej funkcie. Dokonca aj vlastní europoslanci kritizovali zotrvanie Kaliňáka vo funkcii. Čo viac ešte treba, aby bol odvolaný alebo aby odstúpil? Koľko hanby ešte musíme zažiť?
Neustále zmeny zákona o verejnom obstarávaní sa dejú podľa potrieb ministra, aby nebolo možné kontrolovanie finančných tokov. Sústavné škandalizovanie ľudí, ktorí sa snažia dopátrať pravdy, odpútavanie pozornosti upriamením sa na iné témy, často umelo vytvárané kauzy posledných udalostí v kauze Galanta ukázali, ako polícia nečinnosťou v prvých dňoch vyšetrovania zneužívania neplnoletých detí pomohla zamiesť pod koberec problém, lebo samotné vyšetrovanie políciou začalo až 19. septembra 2016, kedy časť dokumentov a dôkazov zmizla z povrchu zemského. Zásahy detskej ombudsmanky Tomanovej, poslanca Erika Tomáša za SMER do celej kauzy dávajú tušiť, do akých výšok tento problém siaha. Kde je polícia? Prečo tu bola polícia taká pomalá? Ale v iných prípadoch, napríklad v prípade Filipa Rybaniča, ktorý si dovolil nazrieť na Kaliňákove účty, bola až neuveriteľne promptná. Na rozdiel od situácie, ktorá sa stala v resocializačnom centre v Galante, kde sa ani vyšetrovateľ, ani príslušníci neunúvali prísť do centra cez víkend, ale až o niekoľko dní po zverejnení, týmto konaním poskytli čas na manipuláciu s možnými dôkazmi, ktoré usvedčili páchateľov.
Nemožno takisto nespomenúť kauzy Chovanec a daňové priznanie Matovič. V demokratických spoločnostiach za takýchto okolností berú politici zodpovednosť za takéto prešľapy. U nás sa to stáva len vo výnimočných prípadoch. Ako napríklad Iveta Radičová v roku 2009, keď zahlasovala za svoju kolegyňu Rosovú, Juraj Liška v roku 2006 odstúpil po havárii lietadla, kde zomrelo 42 vojakov, alebo Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar sa vzdali mandátov v roku 2014 po tom, čo sa dostali na kandidátku inej strany.
A, vy pán minister, kedy budete brať politickú zodpovednosť? Dnes sme tu mali príklad Daniela Lipšica, ja by som ešte na záver chcela povedať taký svoj osobný dojem nováčika. Naozaj bol spontánny ten potlesk Danovi Lipšicovi. Myslím si, že sme sa všetci spontánne postavili a chceli sme vzdať úctu nielen jemu, ale tomu veľkému gestu, ktoré spravil, nikto ho nemusel nútiť, nikto ho, nemá na krku žiadne trestné stíhanie, nikto ho nežaluje, ale ľudsky odstúpil, dal gesto, jednoducho veľké politické gesto a tomu sme my všetci tlieskali.
Nato prišlo hlasovanie, neodvolali sme premiéra Fica a vy ste sa postavili, alebo teda koaliční, ani nie koaliční, lebo SNS a MOST nestáli, ale smerácki poslanci ste sa postavili a tlieskali ste človeku, ktorý je až po uši zašpinení kauzami a krytím ľudí. Vy ste zrovnali tieto dve skutočnosti. Pre mňa to bol veľmi smutný moment.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.9.2016 o 17:14 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:21

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, musím po tejto rozprave skonštatovať, že človek, ktorý bol odvolávaný a ktorý bol predmetom tejto, ktorý bol predmetom tejto schôdze, sa tejto schôdze zúčastnil veľmi zbabelo, iba z kuloárov, z bufetu raz vybehol a stojac pod balkónom, kde nesiahajú, nesiahajú zraky a objektívy novinárov, niečo vykríkol a potom znova zdrhol preč. Takže toto poukazuje na kultúru rokovania, keď sa teda v posledných týždňoch rozprávalo o kultúre rokovania parlamentu. Toto ukazuje na tú kultúru rokovania, akú má súčasná vládna koalícia.
Bolo takisto príznačné, že podobne, ako tomu bolo po odvolávaní Roberta Fica, nikto z koalície nemal tú odvahu vystúpiť, a to ani vo faktickej poznámke. Jedine pán Podmanický, ale ten sa nevyjadroval k predmetu schôdze, ale k osobe, k osobe opozičného poslanca. Nikto z koalície nemal záujem obhájiť si svoj postoj, vysvetliť verejnosti, vysvetliť voličom, prečo podporuje Roberta Fica a v prípade tejto druhej schôdze prečo podporuje Roberta Kaliňáka. A je treba povedať, že takéto argumenty by sa veľmi, veľmi ťažko hľadali, takže sa na druhej strane ani veľmi nečudujem.
Napriek tomu minimálne jeden z vás, ak nie jeden z každej koaličnej strany, mal minimálne za klub povedať, prečo podporujú Roberta Kaliňáka v tom, aby zotrval vo svojej funkcii, kam už veľmi, veľmi dávno nepatrí a podľa mňa nikdy ani nepatril už od čias prvej vlády Roberta Fica po tom škandále s výbušninou v ruksaku.
Naopak, to predĺženie schôdze o tri mesiace z júna až doteraz dalo priestor Robertovi Kaliňákovi a ďalším a ďalším jeho pomáhačom zametať všetky kauzy a chytil sa toho aj spolu s ostatnými veľmi, veľmi aktívne. Našťastie sa na tie kauzy aspoň nezabudlo. Ale zrekapitulujem, akým spôsobom Robert Kaliňák a ďalší, ktorí s ním spolupracujú, odrovnávali základy liberálnej demokracie, odrovnávali naše zaradenie do Európy a do západného civilizačného okruhu.
Pri predvolaní na finančný výbor pána Čurillu, ktorý bol zástupcom šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy v čase, keď sa vyšetroval Bašternák a keď sa nepodpísal list na obnovenie vyšetrovania, keď bol tento finančný výbor v júni, tak poslanci vládnej koalície neumožnili pánovi Čurillovi vystúpiť, aby objasnil, prečo sa zamietlo na Kriminálnom úrade Finančnej správy vyšetrovanie Ladislava Bašternáka. Svojím spôsobom zablokovali tento výbor.
Keď bol návrh zákona o tom, aby Národná rada Slovenskej republiky mala vyšetrovacie právomoci tak, ako je to štandard všade v Európe okrem Malty a Slovenska, čo ešte raz, aby náš parlament mal vyšetrovacie právomoci, aby mohol sa pozerať na tie kauzy, ktoré sa dejú, aby si mohol predvolávať svedkov, aby dôkazy takto získané potom mohli byť použité ďalej v súdnom konaní a v ďalšom vyšetrovaní, ako som hovoril, tak ako je to normálne vo zvyšných európskych krajinách. A je treba povedať, že v tých krajinách to tak nie je preto, teda že parlamenty tam majú vyšetrovacie právomoci, lebo by to nariadil Brusel, ale preto, lebo sa to tam všade spontánne organicky vyvinulo ako potrebná funkcia každého parlamentu vyšetrovať. Pretože táto funkcia je nevyhnutná, ak vždy nejaká špecifická strana alebo skupina stranou ovláda vládu a tá má vždy tendenciu nejakým spôsobom zakrývať alebo byť menej citlivá na svoje vlastné kauzy, preto v každom európskom parlamente okrem Slovenska, okrem Malty majú vyšetrovacie právomoci, aby sa aj veľké politické veci v konečnom dôsledku vyšetrili. Toto ste ako vládna koalícia bašternákovcov zase len odtorpédovali, neschválili, aby sa nič nemohlo ani takýmto, inde normálnym spôsobom a inde štandardným spôsobom vyšetrovať.
Robert Kaliňák neváhal dokonca ani pri takej veci, ako je falošné obvinenie prokurátora Špirka, prokurátora špeciálnej prokuratúry, ktorý vyšetroval jeho a jeho prechmaty s firmou B. A. Haus a s Ladislavom Bašternákom, falošne prostredníctvom svojej, svojho oddelenia polície NAKA obviniť z vymysleného trestného činu, zo skutku, ktorý nie je trestným činom, aby som bol presný, preto, aby odtorpédoval vyšetrovanie samého seba. V Európskom parlamente sa pritom doslova vysmieval europoslancom s tým, že veď doma ho vyšetruje nezávislá prokuratúra, a zabudol europoslancom povedať, že likviduje prokurátora prostredníctvom svojej časti polície NAKA, že likviduje prokurátora, ktorý ho vyšetruje. Takýmto spôsobom hrubo klamal a zavádzal aj na medzinárodnej úrovni. Likvidácia prokurátora, ktorý vyšetruje ministra vnútra, falošným obvinením je vec, ktorá nás naozaj vytláča z vyspelej Európy niekam na okraj, niekam do krajín tretieho sveta.
Tie štandardy, ktoré tu Robert Fico s Robertom Kaliňákom nastavili, sú pod úrovňou balkánskych krajín. Ak sme kedysi hovorili o tom, že nerobme toto, aby sme sa nedostali na úroveň Balkánu, tak dnes sa už s nejakým Rumunskom nemôžeme ani porovnávať, kde skorumpovaní aktívni politici aj vládni aktívni politici končia v base, pokiaľ páchali korupciu, tak s Rumunskom sa dnes už nemôžeme porovnávať, ale ani s ďalšími balkánskymi krajinami.
V Srbsku odstúpili ministri za neporovnateľne slabšie veci ako všetko to, čo má na rováši Robert Kaliňák a o čom sme sa tu dlho dlhé mesiace rozprávali. Takže dnes sme už, bohužiaľ, podliezli úroveň balkánskych krajín a smerujeme úplne mimo Európu, aj mimo balkánsku Európu, niekde do krajín tretieho sveta, ak sme nepodliezli aj ich úroveň.
Podobne ako špeciálny prokurátor Špirko sa teraz začal popoťahovať aj sudca pán Šamko, ktorý sa vyjadril k tomu nezmyselnému, teda ono malo svoj zlý zmysel, obvineniu prokurátora Špirka. Áno, opäť odhalil to, že to obvinenie bolo neopodstatnené, vymyslené, vyfabulované, tak on, čo niečo odhalil, tak ako to je tradíciou pri vláde Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, má problémy, a problémy nemajú Robert Kaliňák, Ladislav Bašternák a ďalší, ale tí, čo len vzdialene poukázali, čo len vzdialene poukázali na korupciu obludných rozmerov a na falošné obviňovanie tých, ktorí tú korupciu vyšetrovali a odhaľovali. Do tohto zapadá, aj do toho vytláčania ešte poza Balkán zapadá nehorázne obvinenie dvoch novinárok z Trendu za tzv. ohováranie a toto vzniesla nie nejaká miestna polícia, odhliadnuc od toho, že takéto niečo má byť občianskoprávny spor, ale opäť raz Kaliňákova NAKA, Národná kriminálna agentúra, ktorá pracuje preňho, tam je pán vyšetrovateľ Laho, a ktorá je príslušná riešiť veci ako organizovaný zločin, pašovanie drog a úkladné vraždy. Takáto časť polície, takáto špeciálna časť polície pod patronátom Roberta Kaliňáka obviňuje novinárky z ohovárania. Z ohovárania.
Nevyšetrovanie vyše roka Čistého dňa a špinavej noci, sa žiada povedať, zametanie tejto kauzy pod koberec, kedy vám už nevadí ani zneužívanie maloletých. Vyšetrovateľovi to rok nevadilo, ani prokurátorovi. Keď som dal prokurátorovi z Generálnej prokuratúry pánovi Vanekovi otázku, kde zlyhala prokuratúra, pretože na toto sú jednoznačné zákony, veľmi jednoznačné, možno na domáce násilie nie sú, ale na toto sú jednoznačné zákony a dá sa podľa nich postupovať, tak prikyvoval, prikyvoval, keď som sa ho pýtal, a potom to odbil jednou vetou, že to nie je predmet správy a nebude sa k tomu vyjadrovať. Takže zlyhanie prokuratúry a zlyhanie polície aj v tomto prípade, že rok im to nevadilo, že mali hlásené zneužívanie detí, je ďalším zlyhaním polície pod patronátom Roberta Kaliňáka.
Naopak, keď sa má vyšetrovať korupcia, tam platí pre zúčastnených absolútna ochrana. Prokurátor aj jeho otec, ktorý je tiež prokurátor, a teda Bystrík Palovič mladší, ktorý protiústavne vyšetroval môjho asistenta Filipa Rybaniča, má rozsiahle majetky vrátane apartmánov na Floride a ten, ktorý obvinil, a teda protiústavne nechal vyšetrovať môjho asistenta, v byte, na byte, v ktorom býva, je dépeháčkarská schéma, na ktorú som dal trestné oznámenie, v takomto byte býva prokurátor. No a toto všetko bolo takisto cez leto Generálnou prokuratúrou, kde sedí spolužiak Roberta Fica, ale nielen spolužiak, ale aj dobrý známy a kamarát Roberta Fica, bolo to prokuratúrou zmetené. Toto im nevadí, že prokurátor má dépeháčkarskú schému na svojom byte. Alebo že má majetky, na ktoré si nemohol ani za desať prokurátorských životov zarobiť. Toto im nevadí, toto sa zametá pod koberec.
V lete sa takisto stoplo vyšetrovanie Hornonitrianskych baní a toho známeho alobalu a toho známeho alobalu, v ktorom končili peniaze ako provízie za dotácie do Hornonitrianskych baní.
Pán Hrnko, súhlasím, že vláda Roberta Fica je naozaj kocúrkovo, ale až tak by som to nezľahčoval, myslím si, že tá situácia je príliš vážna na to, aby sme ju mohli označovať len za kocúrkovo, aj teda pôsobenie Roberta Kaliňáka, lebo to je to, čo on robí, nás tak vysúva z civilizovaného sveta do sveta naozaj tretieho, že je to skôr tragédia, než kocúrkovo, pán Hrnko.
Zametanie káuz, ochrana tých, ktorí niečo páchajú, ako Bystrík Palovič, ktorý má nadmerný majetok, sú teda dvaja rovnakého mena a syn má tú dépeháčkarskú schému, tí majú absolútnu, absolútnu ochranu. Tak ako ju má Ladislav Bašternák a ďalší jeho spolupáchatelia. V tomto momente, ako som tu už spomínal vo faktickej predtým, Ladislav Bašternák sa snaží zabrať pozemok, ktorý patrí niekomu inému, pretože si vedľa toho pozemku stavia ďalšiu vilu v rozpore so zákonom, v rozpore s územným plánovaním, všetko tak ako doteraz, všetko robí tak ako doteraz, tú svoju činnosť ani len nemusel vďaka ochrane vlády Roberta Fica a Roberta Kaliňáka a celej koalície, nemusel ani len pozastaviť svoju nekalú činnosť, stavia tri nehnuteľnosti a pri jednej nekalým spôsobom sa snaží zabrať prístup cez cudzí pozemok, ktorý mu nepatrí. Pretože na svoj nemá prístup, pretože ho celý zastaváva, jasné, že tam nemá priestor ani len na tú cestu, lebo ho celý zastaváva absolútne protizákonne, čiže v priamom prenose v týchto dňoch robí to, čo robil doteraz. A nedivil by som sa, keby si v rámci tej činnosti odnášal vrátky DPH z daňového úradu. Tam je ten istý nominant. Daňový úrad Bratislava je tam od roku 2006, áno, bohužiaľ, sme ho nevymenili ani za vlády Ivety Radičovej v rámci tolerancie, v rámci nematia noci dlhých nožov a podobne, je tam stále ten istý človek, ktorý má pod patronátom v Bratislave vrátky DPH. Takže Ladislav Bašternák robí to, čo robil doteraz, ani si len nemusel vďaka ochrane Roberta Kaliňáka, Roberta Fica pozastaviť aspoň načas svoju činnosť. Také sú u nás pomery. Nie že je na úteku, nie že je reálne vyšetrovaný, naďalej pácha podvody, naďalej protizákonne stavia, profituje a naďalej vytláča ľudí z ich vlastných pozemkov.
Trestné oznámenie, tak ako som tu citoval na predošlej schôdzi, ktorá sa pred chvíľou skončila, čo hovorila europoslankyňa za SMER pani Flašíková-Beňová, keď sú trestné oznámenia, vaša vlastná prominentná členka a europoslankyňa pani Beňová hovorila verejne o tom, že trestné oznámenia sa ani nevyšetrujú, keď sa nechcú vyšetriť. Tak ja s tým mám osobnú skúsenosť, keďže som dal dve, jednu teda na dépeháčkarskú schému prokurátora Bystríka Paloviča, to som dával v júli a ešte predtým v máji, už dávno, som dával trestné oznámenie na dépeháčkarský podvod na staviteľa Bonaparte, na firmu RF Invest, Robert Fico, pardon, Real Forum Invest, teda firmu Ladislava Bašternáka, možno v skutočnosti firmu Roberta Fica, ktorá stavala bytovku Ladislava Bašternáka, a možno v skutočnosti bytovku Roberta Fica Bonaparte, kde Robert Fico dodnes býva. Takže keď som na túto, na ten podvod, ktorý tam bol pri stavbe Bonaparte, dával trestné oznámenie, dal som aj úlohu prokuratúre a ďalším teda orgánom činným v trestnom konaní, aj keď sú, bohužiaľ, nečinné, povinnosť mi oznamovať, keď sa tam stane nejaký úkon ďalší, akurát mi pooznamovali, že to poposúvali ďalej, ďalej, ďalej, ďalej. A odvtedy, ako si to poposúvali prokuratúra, polícia, sa žiaden ďalší úkon v tejto veci, ktorú som zdokumentoval z verejne prístupných zdrojov na desiatkach strán, na desiatkach strán veľmi presne a s veľmi presnými podkladmi, napriek tomu sa tam nič, nič za tie mesiace neudialo.
Čiže všetci tí, ktorí niečo páchajú a sú pod ochranou strany SMER, Roberta Kaliňáka, Roberta Fica, všetci tí majú pokoj, naďalej robia svoju nekalú činnosť, ktorú robili, a naďalej im nič vďaka vašej podpore vašej koalície nehrozí. Ukážte mi ešte jednu krajinu, kde je takáto situácia? Ja si myslím, že by sme museli zájsť tak ďaleko, ako je rovníková Afrika alebo niekde Ďaleký východ. Aj tam by sme možno veľmi ťažko hľadali, kde vláda v priamom prenose kryje páchanie trestných činov, odpaľuje vyšetrovateľov, odpaľuje prokurátorov a pozerajú sa na to a pozerá sa na to celý svet, a im to nevadí.
Na tejto schôdzi, ktorá práve skončila, ste zase odpálili ďalšie opatrenie - zverejňovanie nadmerných odpočtov daní z pridanej hodnoty nad 50-tisíc. Ďalšia vec, ktorá by pomohla už nie s tým, čo sa stalo, ale s tým, čo sa deje a čo sa potenciálne bude diať. Aj to ste odpálili, aj to ste neschválili, aby aspoň nad týmto bola kontrola verejnosti, aby nielen sa zakrylo to, čo tu bolo doteraz, ale aby aj do budúcnosti zlodeji mohli spokojne rozkrádať dépeháčku, a že to nie je malá suma, ktorá sa takto zakrýva ročne, okolo 1 mld. eur. Okolo 1 mld. eur. A minister Kažimír by mal odpovedať a budúci týždeň na finančnom výbore aj o týchto číslach by mal hovoriť, pretože je to obrovská suma. Je to obrovská suma, ktorá by pozdvihla okamžite zdravotníctvo, školstvo, kde sa naťahujete o pár miliónov s učiteľmi a nevadí vám, že sa rozkradne len na dépeháčke, ešte nie zákazkách, ešte nie na ďalších podvodoch, len na rozkradnutí dépeháčky minimálne miliarda eur.
Robert Kaliňák sa teda ani len nezúčastnil diskusie na schôdzi o jeho odvolávaní, nieže diskusie, ani len svojou prítomnosťou tu nepoctil alebo nepoškvrnil toto plénum. Ani len na to nenašiel odvahu. Ani len na to. Ani on na svoju obhajobu nemá čo povedať, lebo jeho pozícia je neobhájiteľná a bola by aj v krajinách ďaleko na východ od nás.
Napriek tomuto všetkému dúfam, že sa aspoň v niektorých z vás pohne svedomie a prestanete podporovať, áno, smejete sa na tom, to je v poriadku (ruch v sále), bola to malá nádej, že sa aj keď nie hlasovaním, ale niekde vo vnútri v niektorých z vás pohne svedomie a uvedomíte si, čo robíte krytím týchto všetkých zločinov a okrádaním pracujúcich ľudí, a minimálne sa budete aspoň trošku hanbiť za to, keď budete hlasovať za podporu Roberta Kaliňáka, aby zotrval na poste ministra vnútra.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

23.9.2016 o 17:21 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17:43

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Ctené dámy, vážení páni, nebýva zvykom, aby som ja vystúpil ako spravodajca v záverečnom slove. Bolo toho povedané dosť.
Túto schôdzu ste zvolali vy, ctení kolegovia z opozície, vyzývali ste nás, že chcete s nami rozprávať, chcete schôdzu. My sme schôdzu spustili. Miestami vás tu sedelo 10, miestami 11, miestami 12. Fotili ste si rokovaciu miestnosť v čase, keď tu poslanci neboli. My sme dali stanovisko, že sa nebudeme podieľať na tých hlúpostiach, klamstvách a bludoch, ktoré ste tu vystrájali po celý ten čas. Po prvé.
Po druhé. Pán poslanec Rajtár, vo svojom diskusnom príspevku ste povedali, že Robert Kaliňák mal byť odvolaný už za prvej vlády za kauzu popradský batoh. Myslím, že ste mali na mysli teda plastickú trhavinu, o ktorej nemáte ani šajn, ako bolo a čo tam bolo. Keby ste chceli mať bližšie informácie, dozvedieť sa bližšie informácie, kľudne môžem vysvetliť, bol som na popradskom letisku štyri roky, nemali ste šajn.
Mnohí ste rozprávali o tom, že Bašternák je náš človek. Pán poslanec Rajtár, na prvej schôdzi som vám povedal, že prvú návratnú vratku, vratku DPH vo výške 3,6 mil. dostal, pán poslanec, Bašternák v roku 2011. Kto bol vtedy predseda vlády? Kto bol vtedy predseda vlády, sa pýtam? Robert Fico? Kto bol vtedy minister vnútra? Robert Kaliňák? Bašternák je váš produkt, nie náš! (Potlesk.)
Bola tu ctená pani poslankyňa Remišová, ktorá bola v rozprave a rozprávala o tom, ako minister vnútra Kaliňák krágľoval ľudí z Policajného zboru. Za 4 roky, za 4 roky minister vnútra Kaliňák odvolal 24 policajtov bez udania dôvodu. Predchádzajúci pán minister za 18 mesiacov odvolal 75 policajtov bez udania dôvodu. Kto krágľoval policajtov? Kto čistil Policajný zbor k svojmu obrazu? Kaliňák?! Nie!
V roku 2011, keď prišiel minister vnútra Robert Kaliňák na pozíciu ministra vnútra opätovne, a to teraz hovorím vám, pán poslanec Rajtár, viete, kto bol prvý viceprezident na Policajnom zbore? Koho nechal? Nechal tam nominanta pána bývalého ministra Lipšica. Viete, kto bol krajský veliteľ Policajného zboru? Nominant pána Lipšica. Netárajte hlúposti o nejakej politizácii! Netárajte hlúposti o krágľovaní ľudí v Policajnom zbore!
Pán poslanec Poliačik, vy ste vo svojom diskusnom príspevku povedali, že čo to je za krajina, kedy minister vnútra je trestne stíhaný. Minister vnútra trestne stíhaný nie je! Nikdy nebol, ani nie je!
To je všetko, čo som chcel povedať k tejto diskusii.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

23.9.2016 o 17:43 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video