8. schôdza

3.6.2020 - 10.6.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:10 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 13:56

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán, pán predseda, vážený pán predseda, pani poslankyne, vážení páni poslanci, ako aj ďalšie odvetvia hospodárstva; všimnite si, že používam slovo odvetvia hospodárstva; sa aj šport momentálne nachádza v náročných časoch. Vypuknutie pandémie COVID-19 zasiahlo svetové športové prostredie azda najdramatickejším spôsobom a to preto, že športové súťaženie bolo povolené azda ako posledné. Naše slovenské kluby majú dlhy, hráči nemajú niekoľkomesačné výplaty, budúcnosť najvyšších slovenských súťaží je ohrozená, zasiahnuté je jednoducho celé športové prostredie od všetkých, ktorí sa na ňom podieľajú, tréneri, predovšetkým športovci, inštruktori, rozhodcovia, a dokonca až po podnikateľov v športovej oblasti, ktorí napríklad prevádzkujú občerstvenia, reštaurácie, obchody na štadiónoch alebo tak zmieňované v poslednom čase fitnescentrá. Preto aj z tohoto dôvodu je viac ako nevyhnutné prijať opatrenia, ktoré pomôžu aj športu. Aj športové organizácie musia dostať možnosti, tak ako samosprávy, prijímať rozhodnutia prostredníctvom videokonferencií v prípade zasadnutia ich kolektívnych orgánov.
Ja registrujem vaše pripomienky, kolegovia, ale čo keď sa nám kríza vráti, čo keď príde druhá, druhá vlna, potom sa, tu opäť budeme schvaľovať to, čo môžeme schváliť teraz?
Na jednej strane ma síce teší fakt, že už aj vnútorné športoviská sú otvorené, sú k dispozícii a sú umožnené už aj súťaže, a je to pre spoločnosť veľkým prínosom. Mnohí si konečne oddýchli, môžu sa začať voľne hýbať, môžu sa stretávať za, samozrejme, prísnych hygienických opatrení. Avšak na druhej strane musíme stále vnímať problémy, ktorými by sme sa mali ešte zaoberať. Hráči síce trénujú a vracajú sa späť do formy a pomaly sa spúšťajú a rozbiehajú súťaže, ale netreba zabúdať na fakt, že príjem športových klubov sú aj peniaze, ktoré prichádzajú od fanúšikov, ktorí pravidelne navštevujú podujatia, ďalej od sponzorov alebo príjmy z predaja práv športových prenosov. S týmito peniazmi teraz kluby asi ťažko môžu počítať. Domnievam sa, že situácia v aktuálnom športovom prostredí ovplyvní množstvo ľudí, ale hlavne tých, ktorí si to možno teraz ani neuvedomujú. A to hovorím hlavne o rodičoch a predovšetkým deťoch, ktoré po pandémii opäť budú chcieť vidieť svoje vzory v najvyšších súťažiach. My teraz nevieme, či sa vôbec niektoré kluby zotavia, či neskončia s činnosťou, hovorím o prvoligových kluboch. Tam tie deti chcú vidieť svoje vzory. Predstavte si situáciu, že sa, že skončia s činnosťou niektoré prvoligové alebo extraligové kluby. A čo tá mládež, kde bude vidieť svoje vzory, nebude ako bude ďalej športovať? Tomuto tiež je treba venovať pozornosť a toto by si mali predovšetkým uvedomiť v niektorých národných športových zväzoch.
Azda všetci sa zhodneme na tom, že šport je dôležitý nielen pre nás, ale pre naše deti. Kluby zamestnávajú mládežníckych trénerov, no počas pandémie boli nútené tieto kluby zastaviť činnosť a tí tréneri boli práve prví, ktorí stratili, ktorí stratili svoju prácu. Niektorým štát pomohol v nastavených opatreniach, ale vo finančne poddimenzovanom slovenskom športe pracuje množstvo trénerov na tzv. dobrovoľnícke zmluvy. A títo tréneri a títo pracovníci v opatreniach, žiaľ, pomoc nenašli.
Keď nahliadneme, keď nahliadneme hlbšie do aktuálneho diania v športových kluboch, zistíme, že väčšina klubov masívne prepúšťala. Dnes máme extraligové a prvoligové kluby, ktoré žijú v absolútnom provizóriu a majú jedného-dvoch zamestnancov. Ostatných prepustili alebo prerušili s nimi spoluprácu, to sa týka, samozrejme, predovšetkým hráčov. Väčšina klubov nemá ešte podpísané hráčske zmluvy a pred, a budúca sezóna je v nedohľadne. Aj preto je dôležité, aby kluby dostali na časovo obmedzené obdobie možnosť čerpať príspevok uznanému športu, ktorý by inak museli vrátiť vzhľadom na zrušenie množstva športových podujatí.
Registrujem fakt, že v spoločnosti sú športovci vnímaní, nazvime to, ako lepšie zárobkovo činné osoby. Toto tiež platí aj o športových kluboch. Opak je ale pravdou. Slovenskí športovci rozhodne nepatria k vysoko zárobkovo činným osobám, pokiaľ nie ste hráč NHL alebo nie ste umiestnený v rebríčku ATP, ATP niekde do päťdesiatky, do stovky, tak určite nie ste milionár, ale máte problém so svojím uživením. Toto potvrdzujú aj slovenskí športovci, ktorých športová budúcnosť je obzvlášť teraz neistá. Športové tímy sú zase závislé od sponzorov a pretože sa nachádzame v kríze, je viac ako pravdepodobné, že krízou budú postihnutí aj športoví sponzori, ktorí si veľmi dobre rozmyslia, do čoho teraz investujú svoje peniaze.
Tu tiež vyvstáva problém hráčskych zmlúv, ktorý sa dlhodobo neriešil. Niektorí športovci pracujú ako SZČO, iní sú zamestnancami klubov. Chcem tu vyjadriť presvedčenie, že v blízkej budúcnosti budeme tento problém riešiť a hľadať zdravé a dlho, dlhodobo udržateľné riešenia namiesto narýchlo ušitých úprav, ktorých odvrátenú tvár v plnej nahote ukázala táto koronakríza.
Okrem ťažkostí v športe ide ale aj šport príkladom a tak to má byť. Chcem špeciálne oceniť alebo vyzdvihnúť kluby, ktoré bojujú proti kríze, ako len môžu. Vnímam ich boj a oceňujem športové kluby, ktoré sa snažia zarobiť aj inak, napríklad výrobou rúšok, dražbou dresov či športového výstroja, niektoré kluby dokonca ponúkali dovoz tovaru či robili menšie online doučovania pre deti hravou formou. Toto je tiež šport a športovci a týmto ľuďom treba poďakovať za vzorné a príkladné správanie v ťažkých časoch.
Som presvedčený o tom, že aj športový svet potrebuje v čase koronakrízy pomoc od štátu. Pokúsme sa, prosím, tomuto napomôcť aj z týchto lavíc. Preto by som vás chcel, všetkých poslancov naprieč celým poslaneckým spektrom, požiadať o podporu týchto zákonných úprav, pretože inak sa ľahko môže stať, že kluby neprídu iba o sponzorov, ale aj o časť príspevkov na uznané športy.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.6.2020 o 13:56 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:03

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Sloboda, ja som si vypočul tento váš motivačný príhovor, nazvime to takto, a plne súhlasím s tým, že šport na Slovensku je práve v týchto chvíľach v katastrofálnej situácii. To, čo ste hovorili, že potrebujeme, aby sme sa vrátili k nejakému normálnemu stavu, kedy tie športové kluby budú môcť fungovať tak ako pred časom tejto strašnej koronakrízy a budú môcť zarábať z jednotlivých odvetví, takisto ako aj z lístkov a z toho, že sa budú normálne konať športové podujatia, to je všetko fakt, ale jediný, kto stojí v ceste tomuto faktu, ste vy a vaša vláda. Už dávno ste tieto veci mohli uvoľniť a vrátiť sa do normálu. Poviem taký príklad, v Bielorusku napríklad žiadne športové ligy nezrušili a ja nemám pocit, že by tam ľudia masovo umierali po uliciach a že by tam boli tisíce mŕtvol a katastrofické scenáre. Normálne funguje všetko naďalej, ale vy sa tomu neustále bránite. Bol to práve Igor Matovič, ktorý povedal, že ani od septembra sa nevrátime k normálnym, k normálnemu pokračovaniu športových líg v jednotlivých druhoch športu.
A keď počúvam stále tú vašu neuveriteľnú formulku o tej katastrofickej druhej vlne, ktorá sa tu na nás stále blíži a; to používate vždy, keď sa nemáte čoho chytiť a potrebujete odôvodniť tieto vaše hlúpe opatrenia, ktoré všetci naživo vidíme; stále tá druhá vlna. A čo si vy, prosím vás, myslíte, že ten vírus zmizne, že tu nebude, že naraz a navždy ho Igor Matovič odstráni z povrchu zemského? Veď ten vírus tu už s nami bude navždy. To máme teraz donekonečna čakať, kým sa pán Krajčí alebo iný expert rozhodne, že nás tu všetkých zaočkuje nejakou narýchlo zbúchanou vakcínou, potom bude všetko dobré? Pre drvivú väčšinu populácie je ten vírus menej nebezpečný ako chrípka, ale aj napriek tomu si tu devastujeme ekonomiku. Takže v prvom rade, ak chcete pomôcť športu, budete musieť začať od svojej vlastnej vlády a od tých nezmyselných opatrení, ktoré stále umelo na ľudí nechávate platiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:03 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:05

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja si veľmi vážim aj vystúpenie môjho kolegu, ktorý hovoril o tom, že športovcov a šport ako taký nemáme vnímať len ako nejakú zábavku alebo vášeň mnohých, ale ide naozaj o živiteľov rodín, o športovcov, rozhodcov, trénerov, kustódov, masérov a ďalších zamestnancov, ktorí v tom športe pôsobia a; vítam aj túto zmenu zákona, aj to, že je to v skrátenom legislatívnom konaní, pretože aj títo ľudia potrebujú veľmi rýchlo a naozaj nastolenú pomoc, ale chcem vyzvať aj k nejakej širšej diskusii na podporu športu. Viem, že sa deje na niektorých fórach, preto chcem prispieť do toho aj, aj mojím pohľadom.
V minulosti zaznelo v rôznych obavách zo šírenia pandémie COVID, ktorú by som v nijakom prípade nechcela zľahčovať tak ako kolega predo mnou, pretože ide o naozaj veľmi vážnu vec, ale aj napriek tomu sa nám situácia na Slovensku vďaka krokom vlády vyvíja veľmi pozitívne. Tak skúsme na to reagovať aj v rámci týchto športových tém a skúsme prehodnotiť tie vyhlásenia, ktoré zazneli, že budú obmedzené vstupy na športové a iné podujatia do päťsto, možno tisíc návštevníkov. Mohlo by to byť naozaj likvidačné pre niektoré športy, najmä tie najnavštevovanejšie, akým je trebárs hokej, kde tá priemerná návštevnosť v Košiciach, v Bratislave je okolo 5-tisíc divákov.
A takisto chcem apelovať možno aj na predstaviteľov krízového štábu, prípadne vlády, aby, aby sme tie vyhlásenia smerom k športovému publiku a k športovcom naozaj v dohľadnom čase adekvátne sformulovali, pretože sponzori strácajú motiváciu šport podporovať a kluby predčasne robia závery, hoci nevieme, ako sa pandémia bude vyvíjať. Takže v tomto sa naozaj veľmi teším z tohto prvého kroku a budem sa tešiť aj z ďalších.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:05 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ja toto vnímam, legislatívne skrátené konanie ako konanie úplne opozdené, ktoré malo prísť pred štyrmi mesiacmi. Vážení, po prvé nič moc neriešite s peniazmi, ako budete týmto klubom to kompenzovať. Reprezentační tréneri mládeže, napríklad hokejového zväzu, 20 ľudí prepustených, ostatní sú už od marca na 60 %, už ani nehovorím o ľudskom prístupe k týmto ľuďom, absolútne nič sa nekompenzuje, nerozpráva sa s nimi, proste došlo nariadenie a tak to tam funguje. Vy tu rozprávate o tréneroch, kto to týmto ľuďom vráti, kto im to vykompenzuje? Však predsa máte peniaze z lotérie!
Ja som očakávala, že príde niečo, niečo komplexnejšie, že ste sa stretli s tými zväzmi a že prídete s niečím, ako im to vyfinancujete. Veď tí ľudia naozaj ten šport a tá mládež ako oni prežívajú. Dneska je jún a vy tu rozprávate o legislatívnom skrátenom konaní, akou rýchlou pomocou ste vy tu zasiahli, aká ste rýchla a zásahová jednotka tuná, a ja ešte raz opakujem, 20 ľudí vyhodených u repre mládeže, všetci sú na 60 %, pritom majú kombinované zmluvy, to si povedzme, že oni nemajú normálne zmluvy podľa Zákonníka práce, tam sa to ešte úplne ináč odvíja, možno, možno polovička je na, na riadnu zmluvu, kde sa niečo dá kompenzovať, a polovička absolútne nie.
Takže, vážení, zamyslite sa a príďte tu s normálnym zákonom, ako týmto ľuďom financie vyrovnáte, retroaktívne už asi nie, a ako presuniete nejaké peniaze, ako tým zväzom, či už hokejovým, alebo ktorému pomôžete. A netvárme sa tu, že per rollam a kadejaké hlasovanie teraz vyrieši všetko v kluboch, čo sa deje, lebo je to naozaj otázka financií.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:07 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:08

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak ja si dovolím povedať, že ja zastupujem naozaj široké spektrum športovcov od atletiky, zápasníkov, úpolových športovcov a tak ďalej a naozaj títo športovci to, nielen v tejto situácii, nemajú ľahké, pretože veľa z nich to robí popri zamestnaní, popri štúdiu a tak ďalej a nemôžu sa tomu venovať na sto percent. Preto ja by som aj uvítal do budúcna, že by sme si aj spolu sadli a zjednodušili sponzoring takýmto klubom a aj konkrétnym úpolovým športovcom, aj jednotlivým športovcom, lebo aj ten sponzoring v dnešnej dobe nie je jednoduchý aj pre tie spoločnosti, aby mohli venovať nejaké finančné prostriedky. A naozaj aj v tejto dobe, kde napríklad hokejisti nemajú nejakú pracovnú zmluvu, ale sú to ako samostatne zárobkové činné osoby, v tejto situácii ukončili svoju činnosť, skončila liga a mnoho z nich, ktorí naozaj boli na prvých priečkach v bodovaniach, tak skončili momentálne s fúrikom a robia na stavbe na dohodu, prípadne na, na inú, na inú živnosť. Takže dúfam, že do budúcna sa na toto pozrieme a zjednodušíme sponzoring pre jednotlivé kluby a jedno... (Krátka technická porucha.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:08 hod.

Bc.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pán Sloboda, plne s vami súhlasím. Ja som tu sčasti za šport a som tu vlastne aj za tenistov. Šport je nevyhnutná časť našich životov a hlavne tí, ktorí športujú, tak chcú a môžu byť aj oveľa zdravší, a takže ako ste hovorili, že budúcnosť týchto športovcov je vlastne v neistote, takže s týmto návrhom súhlasím a ho podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:10 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Radko, ja úplne súhlasím s tvojím vystúpením v rozprave aj s tvojimi všetkými pripomienkami, ktoré si dal, pretože súčasťou športu sú aj športové vrcholové kluby a práve v týchto kluboch majú naše deti vzory. Vzory, aby sa mohli ďalej v športe posúvať a posúvať. Veľmi veľa ľudí v našej spoločnosti si práve myslí, že práve tí športovci v tých vrcholových kluboch sú nejakí zbohatlíci alebo podobne. Určite to nie je pravda. Ja mám tiež množstvo kamarátov, ktorí sú profesionálni športovci a v týchto časoch prišli o všetky svoje príjmy častokrát, mali úplne znížené alebo zostali na nule a títo ľudia boli živitelia rodín a zrazu boli dva-tri mesiace bez akýchkoľvek príjmov. Som veľmi rád, že sa týmto problémom zaoberáme a ideme práve týmto športovcom pomôcť.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:10 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám. Pán Sloboda, ja sa budem s vami plne stotožňovať, lebo tiež som tu za šport a zastupujem dosť veľa ľudí, športovcov, ktorí, ktorí mi telefonujú v týchto, v týchto pandemických. Za prvé, pandémia ukázala presné zrkadlo tomuto športu, čo sa tu v športe dialo doteraz. To, že v športe nie sú peniaze, za to nemôžeme my, nová vláda vám ukázala celé zrkadlo. Takže; a, samozrejme, je na nás, aby, aby sa naštartovali procesy, ktoré už sa na ministerstve školstva naštartovali, a bude sa všetko prehodnocovať a my ideme pomáhať. Pomáhať hlavne deťom, ktoré treba ich naštartovať a pomôcť mládežníckym trénerom. To sa touto novelou, to sa týmto zákonom v zrýchlenom konaní bude diať veľmi adresne a presne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:11 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Naozaj tvoje vystúpenie, Rado, odzrkadľuje aj tvoju prácu, že dôverne poznáš prostredie športovcov, ako to funguje, pretože tento zákon síce je o peniazoch, ale v prvom rade je to o ľuďoch, o deťoch, o športovcoch, ktorí, je to životný štýl nevyhnutný pre ich existenciu. A, samozrejme, podpora zdravého životného štýlu je aj podporou celej spoločnosti. Nie je to nejaká, nejaké pánske huncútstva, ale sú to naozaj dôležitou súčasťou fungovania spoločnosti. Ja si myslím, že tento zákon je veľmi rozumný, a som rada, že je takto v skrátenom konaní tu predložený, pretože je to naozaj reálna pomoc veľmi veľkému množstvu ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:12 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán poslanec, chcel by som sa vás opýtať jednu vec, ktorú ste povedali, síce nie v tomto prvom čítaní, ale v záverečnom slove k skrátenému legislatívnemu konaniu, a keďže na to sa nedá reagovať, tak využijem tento priestor. A povedali ste, že tento návrh zákona rieši to, aby kluby nemuseli vracať posledné tri mesiace svojich príspevkov. A ja sa chcem opýtať, kde konkrétne, keby ste mi vedeli odcitovať to ustanovenie tohto návrhu zákona, ktoré to konkrétne rieši. Lebo ja som sa to teda tam nedočítal. Dočítal som sa, že idete zrušiť povinné rozdeľovanie prostriedkov zo štátneho rozpočtu, na ktoré, respektíve z príspevkov na deti a mládež, na talentovaných športovcov, na športovú reprezentáciu; chápem v tejto situácii; a že idete zvyšovať výdavky na správu a prevádzku Národného športového zväzu a jednotlivých zväzov z 15 % na 20 %, čomu teda už úplne nerozumiem, lebo je to na administratívne účely, nie na činnosť klubov, ale; tiež v poriadku; ale nikde som tam nenašiel to, čo ste hovorili, čiže keby ste mi mohli konkrétne odcitovať ustanovenie, ktoré rieši to, čo ste povedali. Ako dôvod na skrátené a vôbec dôvod na prijatie tohto zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.6.2020 o 14:13 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video