50.
Ďakujem veľmi pekne.
Z pohľadu verejných financií sa patrí povedať, teda keď som minister financií, že pre ochranu verejných financií je dobré, aby predčasné voľby neboli. Lebo ak by sa zlodeji vrátili k moci, tak veľmi rýchlo by sa zase peniažky rozkotúľali, preto si dovoľujem z tohto titulu tu vystúpiť a myslím si, že každý zodpovedný človek v tejto sále bude robiť všetko preto, aby predčasné voľby neboli.
Áno, táto vláda, táto krajina, táto koalícia je zranená. Dva a pol roka permanentnej kampane proti, proti vláde zo strany ľudí, ktorí sa boja o svoj pobyt na slobode, boja sa o to, že kto ďalší bude proti nim svedčiť. Dva a pol roka srdcervúceho kviku od ľudí, ktorým chýba válov, pri ktorom si za tých 12 rokov zvykli žrať zo spoločných verejných financií na úkor ľudí, ktorí ich volili.
Áno, po dva a pol roku tohto zápasu, bohužiaľ, veľakrát aj podpory či už skorumpovaných médií alebo médií v rukách oligarchov, alebo s podporou článkov písaných skorumpovanými novinármi. Lebo, povedzme si to, za päťstovku si dnes na mesiac viete prenajať novinára, ktorý o vás bude dobre písať. Tak po dva a pol roku takejto kampane, po dva a pol roku kríz všetkých možných, či covidu, veľkých antiočkovacích kampaní, extrémnej inflácie, rastu cien elektriny, plynu, celkovo energií. Po dva a pol roku vyvolávaní rôznych nepriateľov, strašidiel, vojny na Ukrajine táto koalícia, vláda, krajina, sme zranení.
Dovoľte a odpusťte zároveň, tí ľudia, ktorí to cítia, cítia, že to nie je správne prirovnať, ale dovolím si prirovnať Slovensko k tridsiatym rokom minulého storočia v Nemecku. Rovnako zranená krajina, možno ešte s menším množstvom kríz. Jedna ale obrovská ekonomická kríza, kedy stačilo, že pár populistov a jeden krikľúň s fúzikmi si povedal, že tú situáciu zneužije na to, aby povalil vládu, aby získal moc, aby presadzoval tú svoju ideu o nadradenej rase a tá situácia mu priala a ľudia zmysel pre spravodlivosť, realitu stratili a tú moc do rúk tohto vagabunda vydali.
V rovnakej situácii sa dnes nachádza Slovensko. Po všetkých tých krízach a zraneniach, ktoré som pomenoval, dnes je extrémne riziko, aby na Slovensku boli predčasné voľby. Len hlupák by chcel hlasovať za predčasné voľby a len hlupák by vytvoril priestor, aby tu predčasné voľby boli. Len hlupák a hlúpa politická strana povie, že do predčasných volieb ide, lebo oni budú mať dobrý výsledok, lebo im ukazuje momentálne dobré preferencie a nepozerá pri tomto rozhodnutí na záujem spoločný, na záujem krajiny, záujem Slovenska alebo spoločenstva 5,4 milióna ľudí, ktorí, ktorí tu žijú.
Tento návrh, ktorý predkladá SME RODINA, považujem za návrh, ktorý plní sľub Borisa Kollára, ktorý verejne niekde v televízii, v televízii dal, teraz už neviem komu, s kým na tej, v tej relácii bol. Áno, je pravda, že v podstate po prijatí tohto návrhu len sa vrátime ako keby že do status quo, ktoré bolo predtým, kedy si predošlí politici a predošlé politické garnitúry mysleli, že teda stačí prijať uznesenie Národnej rady s 90 hlasmi a tým pádom vybavené, sú predčasné voľby. Z tohto pohľadu ten návrh ja nepovažujem za škodlivý akože umožniť takúto, takúto zmenu v ústave a osobne by som ho nepovažoval za škodlivý, aby sa táto zmena teda do ústavy ukotvila.
Lenže dôležité je následne čo sa stane a priznajme si tu všetci, či tento návrh na konci potrebuje 90 hlasov. Ale takisto aj uznesenie o predčasných voľbách, ktoré by na základe tejto zmeny v ústave muselo prísť na to, aby sa predčasné voľby konali. A kedy sa nájde 90 hlasov na uznesenie, aby sa predčasné voľby konali? No vtedy, kedy sme všetci abdikovali, kedy tá krehká koalícia, ktorá dnes tu je, a áno, priznajme, menšinová a v menšinovom postavení, zrazu by nebola schopná vládnuť a vtedy by sa tých 90 ľudí našlo, ktorí by povedali, že tak ideme od toho bez ohľadu na to, čo to prinesie. Možno niektorí, áno, len z pohľadom na to, ako dopadnú oni sami a že budú mať dobré preferencie bez ohľadu na to, ako dopadnú druhí. Priznám sa, že mňa tento prístup, taký sebecký k robeniu politiky zarážal aj v minulosti na našich koaličných partnerov zo strany SaS. Veľakrát pred voľbami v roku 2012, v roku 2016, v roku 2020, keď som sa snažil s Rišom Sulíkom viesť debaty o tom, že čo bude po voľbách, on hovoril: to nechaj tak, po voľbách uvidíme, karty ľudia rozdajú a potom nejako bude, ale my budeme mať dobrý výsledok.
Prístup nášho hnutia bol vždy o tom, že sme sa snažili vopred ešte pred voľbami snažiť sa vytvoriť priestor na to, aby po voľbách mohla byť mafia porazená. Nám vždy záležalo na tom, a preto sme aj podávali ruku partnerom v spoločnom postupe vo voľbách, aby hlasy neprepadli. Aby sa náhodou nestalo to, že bude chýbať tisíc, dvetisíc, päťtisíc, desaťtisíc hlasov de facto len preto, lebo sme neboli ochotní urobiť nejaký ústupok, nejaké gesto dobrej vôle voči ostatným partnerom. A zrazu kvôli tomu mafia bude, bude pri moci. Dnes opäť počúvam zo strany SaS v príkrom rozpore s tým, čo povedali x-krát v minulosti, že nepodporia predčasné voľby, nebudú vytvárať tomu priestor a dnes možno zrazu, keď zisťujú, že sedia v opozičnej lavici v jednej rade s Mazurekom, s Ficom, s Pellegrinim a inými zlodejmi, voči ktorým sme spoločne bojovali, je im tam zrazu nepríjemne v tej, v tých opozičných laviciach.
Ja vás chcem z tohto miesta vyzvať, páni z SaS, dúfam, že nebudete chcieť až takto ublížiť tejto krajine. Ak náhodou tento návrh prejde, lebo teoreticky prejsť môže, tak verím, že na konci to finálne rozhodnutie urobíte tak, ako ste sľubovali, že budete držať túto vládu, že neopustíte túto koalíciu. Ale keď už ste ju teda opustili, tak mentálne budete držať palce tejto menšinovej koalícii, menšinovej vláde a budete držať palce takto Slovensku, že to dobojujeme spolu do predčasných volieb, lebo všetci vieme, že predčasné voľby v tejto situácii je armagedon pre demokraciu na Slovensku, je vydanie Slovenska na Východ smerom k Rusku, vydanie Slovenska do rúk mafie a extrémistov a verím, že pod takéto niečo sa nikto z vás na konci podpisovať nebude.
Pán Benčík, prepáčte, znova vás tu vidím, možno tu poctivo sedávate, jeden z mála, ale dlhé roky ste bojovali práve proti extrémistom a podpísať sa pod predčasné voľby v tejto situácii, v akej sa Slovensko, v zranenej situácii, v akej sa nachádza, tak by bol červený koberec práve extrémistom k moci. Ja osobne som presvedčený, že ak by v marci, v apríli boli predčasné voľby, tak Pellegrini bude mať svojich 10 %, Fico 30, extrémisti 10 a sami vyskladajú tú vládu. A pod toto sa podpíšeme len my sami, ak za takéto hlasovanie alebo za takéto rozhodnutie by sme sa podpísali.
Slovensko potrebuje čas na to, aby sme sa z tých rán, ktoré sme, bohužiaľ, vyfasovali hneď de facto dňom volieb, kedy covid prišiel a následne všetky ostatné krízy prišli, Slovensko potrebuje, aby sme sa z týchto, z týchto rán spamätali, aby ľudia zistili, že ich nenecháme v štichu, že nezdrhneme pred zodpovednosťou a nebudeme zbabelo vykrikovať z opozičných lavíc na vládu, ktorej sme sľúbili svojho času pomoc a že jej budeme verní pomaly až za hrob.
Čiže ľudia potrebujú vidieť, že ich nezradíme, že ich cez to búrlivé obdobie nasledujúce mesiace prevedieme, a pozývam z tohto miesta bývalých koaličných partnerov z SaS k zodpovednosti za krajinu. Akékoľvek predčasné voľby v akomkoľvek termíne skôr ako v riadnom termíne je červený koberec mafii a extrémistom k moci. Pevne verím, že to neurobíte.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)