Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 9:27 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.10.2015 9:33 - 9:35 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja som aj postrehol v tej vašej reči, že tak, a to je aj správne, máte ambíciu do budúcna, aby bol ten rozpočet vyrovnaný. Ono tie potraviny u nás na Slovensku stále sú ako drahé. Chcem povedať v úvode, že ja zahlasujem úplne v pohode za tento váš návrh zákona aj cez to všetko, čo tu včera večer sa tuná udialo. Ale ja si viem aj predstaviť takú vec, že by to dépeháčko na potraviny sa zrušilo úplne, hej. To je zase môj pohľad, moja filozofia, tak jak ste tuná niektorých kolegov tu vymenovali a veríte na obrátenie a na zmenu. Každý sa môžeme pomýliť aj tuná v tejto rokovacej sále, aj pri tom hlasovaní, a tak človek má na to ako právo, ale aj ja si vážim tiež ľudí tých, ktorí v podstate sa dokážu aj opraviť, aj ospravedlniť sa a nemať ten igelit na tvár alebo tú kožu, ktorú ste tu povedali. Ale aj tieto základné potraviny, ktoré tuná sú, mlieko, maslo, chlieb a ryby, že sa znižuje dépeháčka, ja zahlasujem za to. Samozrejme, mohli by sme tuná viesť polemiku, že či to je bryndza, či to má byť ovocie, zelenina, ale stále je to lepšie niečo ako nič. Aj v minulosti, keď bolo to, naopak, to zvyšovanie, to DPH, jak ste tu hovorili z tých 10 na 14, na 19, na 20 %, ja som tak dával pozor, no, ono to vyzerá možno, pán minister, teraz tak, že opozičný poslanec jako si vás chváli, je tuná možno v tej faktickej poznámke, ale ja vítam tento návrh zákona a nebudem mať problém žiaden, že by som za to zahlasoval.
Možno ten spôsob, že ten pozmeňovák prichádzal včera večer, a v podstate už nemôžeme na to v rámci rozpravy ako reagovať, ale aj ten včerajší večer mal svoje čaro, malo to napätie a myslím si, že aj opozícia, mohli by sme sa na niečom poučiť.
Samozrejme, to grémium mal pán predseda zvolať, to ja si myslím, že mal to urobiť, mohol to teda... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.9.2015 18:52 - 18:52 hod.

Štefan Kuffa
Predseda, ja ešte raz to zopakujem, prerušte toto rokovanie. Dávam procedurálny návrh, aby to bolo prerušené. Myslím, že to bude tak elegantnejšie ukončené. Ja dúfam, že pán minister sa neponáhľa, teda príde aj zajtra ráno, ak by bolo potrebné. Ale bolo by to naozaj veľmi vhodné, keby sa prerušilo, lebo potom, keď si budeme nárokovať a pingpongovať tuná tieto veci, tak nebude to mať konca-kraja.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.9.2015 18:47 - 18:48 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predseda, ja práve naopak, jak kolega teraz hovoril, ja dávam návrh, aby táto schôdza bola ukončená. Nevytvárajme tento precedens, naozaj to myslím veľmi v dobrom. Poprosil by som, aby naozaj sme radšej skončili, lebo to bezodkladne, keď to posunieme na zajtra, naozaj sa vytvára tuná precedens a bude taký revanšizmus, kedy si budeme vracať a pingpongovať mnohé veci. Takže ja dávam procedurálny návrh, aby táto schôdza dnes bola prerušená, a vec je vybavená. A môžete potom to, ja neviem, grémium na zajtra zvolať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 30.9.2015 13:00 - 13:02 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis

126.
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, pán podpredseda, vážený pán navrhovateľ, spravodajca, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov. Tento návrh zákona však je tu opakovane, je to z dielne teraz KDH, kolega to tu predkladá, mali sme to tuná. Ja zahlasujem za návrh tohto zákona, aj odporúčam vrele kolegom. A prijatím takéhoto zákona naozaj sa odbúrajú možno aj tie mnohé korupčné kauzy alebo proste... Vo svete to funguje, u nás je to čosi, vnímané ako negatívne, ale aby sa to zlegalizovalo, pekne sa bude viesť tá databáza tých lobistov. Lobisti budú mať možnosť zúčastňovať sa na zasadnutiach výborov a budú môcť lobovať buď v prospech seba, alebo v prospech iných ľudí. Dá sa povedať aj za odmenu. A jednoducho myslím si, že tento návrh zákona potlačí veľakrát tú korupciu, ktorá tuná je, a mnohé veci, ktoré dnes považujeme za ilegálne, sa zlegalizujú. Myslím si, že títo lobisti tým, že budú verejní, tak budú aj pod takou verejnou kontrolou a budú prospešní nielen tejto Národnej rade, politikom, verejným funkcionárom, ale myslím si, že aj celej spoločnosti.
Ďakujem za pozornosť. Aj za udelenie slova, pán predsedajúci, ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2015 12:50 - 12:52 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Dodám, trochu budem pokračovať, to je aj Facebook, na ktorom sú mnohí mladí ľudia, a nielen mladí ľudia, ale aj dospelí ľudia závislí, je to priam drogou. Poznám rodinu, celú, ktorí museli, keď sa chceli tejto závislosti zrieknuť, museli zrušiť internet, hej. Tá závislosť je hrozná. Ja som rád, že je tu zase tento návrh zákona, ktorý obmedzuje hazardné hry. Samozrejme ja ho podporím a vždycky podporím, aj tie moje postoje však sú známe tým a v podstate nič nové nehovorím, že podporím všetko to, čo hazard obmedzuje.
Tiež človek, keď vám tak privrie oči, tak má pred sebou tie životné osudy konkrétnych ľudí a to sú veľakrát tragédie, ktoré končia suicídiom. A to sú tragédie konkrétne celých ako rodín, kde či už otec je závislý, veľakrát môžu to byť deti závislé, ale ja poznám aj konkrétne rodinu takú, kde bol otec závislý, obesil sa, skončilo to v podstate takto, nedokázal to uniesť.
Teda ten hazard, ten návrh zákona, ktorý, ja by som sa k tomuto vyjadril tak, aby obec mohla aktívne do toho vstupovať, aj ten limit tých 10 % oprávnených voličov, aby v tom referende, teda ak dá podnet, tak obecné zastupiteľstvo, aby sa tým zaoberalo. Je faktom to, že obecné zastupiteľstvá, tak ako si to, kolega, spomenul, že aj jedným podnetom jedného občana sa zaoberá. Prečo by sa nemohlo zaoberať? Veď to má nejakú váhu aj tých 10 % oprávnených voličov, je to veľmi veľká vec. A každej obci a každému starostovi a primátorovi obce má záležať na každom jednom konkrétnom človeku. Veľkou tragédiou je to, keď sociálne dávky, alebo ľudia závislí na sociálnych dávkach, prehrajú tieto peniaze v tomto a prehlbuje sa ich sociálny problém. Stále tá vidina veľkej výhry, je veľmi lákavá pre mnohých týchto ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2015 10:24 - 10:26 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis

44.
Ja tento jednoduchý návrh zákona podporím, kde sa porovnávacie kritérium štvornásobku životného minima nahrádza kritériom päťnásobku životného minima, aby sa udržal motivačný charakter príspevku na osobnú asistenciu. A aj to odstránenie tvrdosti zákona voči ZŤP alebo ŤZP dneska, to je ako ťažko zdravotne postihnutá osoba, ktorá sa snaží zvýšiť svoj príjem pracovnou iniciatívou. To je jedna vec, ten rozmer ako zvýšenie príjmu. Ale ten druhý rozmer, ten sociálny, to začlenenie sa do spoločnosti, ešte stále si myslím, že zdravotne ťažko postihnuté osoby sa kdesi ocitajú na periférii spoločnosti. Ale aj na periférii možno pozornosti nás, poslancov Národnej rady.
Tie prípady, ktoré si tuná spomenul z toho listu, pán kolega, kde úradníčky nevedia posúdiť jednu koľajnicu, či stojí 11-tisíc eur alebo menej, na to máme, lebo tu je strop, naozaj je to veľakrát zneužívanie mnohých firiem zákona, ktorý tuná je. A na druhej strane Lucia, ktorú tu si spomínal, 8,90, resp. 9 eur a nevyplatíme jej.
Ja som sa inak ale zamyslel ešte nad takým rozmerom trochu ako iným, ako to kedysi fungovalo. Samozrejme, žijeme v inej dobe. No dneska, keď je človek v produktívne činnom veku, aby sa vzdal svojho zamestnania a teraz sa staral o blízku osobu, je to problém. To nie preto, že nedostatočne máme radi alebo nedostatočne milujeme tých svojich ako blízkych, ale je to obava v stredne produktívnom veku, keď ja raz z toho zamestnania odídem, že či tú prácu náhradnú si nájdem. Aby aj táto služba bola dostatočne ocenená. Ale tie viacgeneračné rodiny mali čosi do seba. Tu nám ste aj dávali tie návrhy, zákony, no nestihnem to povedať všetko.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2015 9:27 - 9:29 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. K politickému rozmeru sa nebudem vyjadrovať, ja budem reagovať vecne tuná k tejto veci. Možno niektoré veci tak len zopakujem, ale pri súkromnej investícii je diskutabilný verejný záujem. A toto je ten závažný problém, že sa tu potláča jedným vlastníkom druhé vlastnícke práva, a s tým ja mám vnútorný problém.
Pán minister, ja keď som vám to tak povedal, to tak aj zopakujem, ja nemám iný problém s obsahom novely tohto zákona. Dokonca ani s tým územným rozhodnutím, ktoré tuto máte ako teraz vytknuté, že či to územné konanie sa má konať, a to územné rozhodnutie v podstate tu je v tom bode jedna, z povinnosti vydávať územné rozhodnutie, že je zakotvená výnimka. Ani s tým nemám problém. Lebo v extraviláne, keď teda je ten investičný zámer toho podnikateľa, myslím kolega, ktorý to spomenul, že za mojou záhradkou buď vyrastie fabrika, no nevyrastie, lebo v extraviláne, tam v podstate extravilán intravilánu ak sa nedotýka, no teoreticky mohlo by sa to aj stať, to by musela tá fabrika byť veľmi blízko toho intravilánu, aby som mal ja ten kontakt s fabrikou a plot, že by ma takto spájal. Ale to potlačenie vlastníckych práv, s tým mám, zásadne mám veľký problém.
Dokonca ja nemám ani problém a viem si aj predstaviť, že by sa vyriešilo a vytlačilo aj tých špekulantov, ktorí možno, naozaj je to také neseriózne, sú tam väčšinou, možno sú to starší ľudia, ktorých dobehnú tí špekulanti, ktorí vedia o tom investičnom zámere, vykúpia tú pôdu po 10, 20 až 70 centov, a štát, ktorý potom v podstate vykupuje tieto pozemky, je to za 15 eur. Z morálneho hľadiska ja by som to aj tak dal a dá sa to, všetko sa to dá urobiť, aby ten rozdiel bol povinný ten špekulant tým vlastníkom to doplatiť. A vtedy by sme tých špekulantov vytlačili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2015 9:12 - 9:14 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Áno, v praxi sa to deje takto, že tí ľudia, keď chcú kúpiť a predať ten poľnohospodársky pozemok, ja som sa dotkol toho vydržania, to sa netýka stavebných pozemkov, som tak na okraj ako ten zákon o nadobudnutí poľnohospodárskeho pozemku, aby ho obchádzali. Ľudia sa aj dohodnú, aj na tom. A oni si to aj potvrdia, že 10 rokov si užíval, ja ti dám to potvrdenie, že si 10 rokov užíval, reálne ti to viem aj dokázať. Deje sa to v reálnej praxi, že to v podstate ľudia hľadajú, ako proste obchádzať tie zákony. Nechcem povedať, že podvádzajú, lebo je to v súlade so zákonom, a keď to zákon vyslovene nezakazuje, tak v podstate hľadajú takéto veci.
To vyvlastňovanie je pre mňa veľmi citlivá otázka, vo mne to stále evokuje tú blízku minulú dobu v čase totality, kedy sa vyvlastňovali tie pozemky a kde v podstate ktosi iný určoval tú cenu toho pozemku. A dialo sa to tak. Dali ti 10 halierov v československých korunách, 10 halierov za štvorcový meter, a mohlo to byť. A veľakrát sa, to aj vyvlastňovali, aj budovy, aj stavby, aj v mestách. A určil si ktosi cenu. Aj tuná je to tak. Ja ako vlastník pozemku ja môžem mať inú predstavu, nemusí byť celkom reálna, o cene môjho pozemku, ale môže mať veľakrát tú hodnotu inú, nielen ako hodnotu ako peňazí, ale možno je to tá pôda, ktorá je dedičstvom našich otcov, a niekto má problém naozaj sa zrieknuť ako toho pozemku.
Ja viem, že na druhej strane to je veľmi ťažké, veľmi komplikované pre tých investorov dohodnúť sa s toľkými vlastníkmi, tak vstupuje tu štát, ktorý to bude robiť a bude vyvlastňovať. Ale aj ten súdnoznalecký posudok, ktorý tuná bude urobený, aj keď aj tá cena bude primeraná, tak veľakrát budú prípady také, aj keď je to možno v tých krajných ojedinelých prípadoch, možnože väčšina ľudí sa dohodne, tak mnohí ľudia budú nespokojní. V Zürichu napríklad ja vidím, že tam vo Švajčiarsku je roľa vo veľkom meste a jednoducho rešpektujú sa vlastnícke práva... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.9.2015 8:49 - 9:05 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis

10.
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vážený pán spravodajca, vážená pani podpredsedníčka, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov.
No vidíte, pán minister, keď tak rýchle pôjde vyvlastňovanie, firma Jaguar môže stavať už aj na budúci mesiac v Nitre. No ja by som s tým nemal problém. Lebo tak v tom prvom čítaní, aj v skrátenom legislatívnom konaní možno niektorí kolegovia ma tiež tuná tak napadli alebo možno tak spochybnili môj názor v tom, že či teda som, alebo nie som za takúto investíciu. Jednoznačne som, ale vadí mi na tom, vadí mi na tom ten spôsob. A to je ten spôsob vyvlastňovania. Ja už principiálne, ja hlasujem proti takýmto návrhom zákona. Aj v tomto prípade budem hlasovať proti. Nemením tuná v tomto smere názor.
Ak by sa táto novela nedotýkala týchto vlastníckych práv, ktoré sa dotýkajú vyvlastňovania, nemal by som inak problém hlasovať za návrh tohto zákona. Avšak tie strategické parky, ktoré sa spomínajú v návrhu novely stavebného zákona, ja si dovolím povedať, že hrubým spôsobom potláčajú vlastnícke práva, aj keď by to bolo ojedinelé. V tom závere k tým bodom jednotlivým, ktoré, tam je to spomínané, že nebude mať to negatívny vplyv na teda sociálny dopad, alebo negatívny vplyv na, teda na sociálne vplyvy, negatívny vplyv. Dovolím si povedať, že keď aj v individuálnych prípadoch, ale bude mať negatívny dopad. A to hlavne vtedy, kedy ten vlastník toho pozemku bude mať inú predstavu o využití svojho vlastného pozemku, či už, aj keď by som povedal, na poľnohospodárske účely, keď by to len bolo, alebo bude mať vlastný investičný zámer na danom pozemku, a tu jednoducho prichádza iný investor, ktorý ho svojou investíciou alebo silou kapitálu ho pretlačí, pretlačí ho. Jedny vlastnícke práva potláčajú druhé vlastnícke práva. S tým sa nedá súhlasiť. A pritom je tu vťahovaný štát, ktorý participuje na tom, lebo štát je ten, ktorý vyvlastňuje tie pozemky.
Nedá mi, aby som nespomenul tu zákon o nadobudnutí poľnohospodárskeho pozemku, kedy nás tu zachvacovala hystéria, jak si chránime poľnohospodársku pôdu pred vlastníkmi zahraničnými alebo možno investormi, alebo tí, ktorí by chceli nadobudnúť ten poľnohospodársky pozemok. Tuná len do dvoch tisíc štvorcových metrov môže naozaj sa slobodne nakladať s poľnohospodárskou pôdou. A tuná 250 hektárov, spodná hranica, my takto na táci pripravíme zahraničnému investorovi. To nekorešponduje s tým, čo sa tu deklarovalo pred rokom a pol. Si to pamätám, bolo to pred eurovoľbami. Možno to bola téma a podobne. Možno menej sa venovalo tej pozornosti tomu odporu. Ja som bol jeden z mála, ktorý v podstate bol proti tomuto návrhu zákona. Ja si to pamätám, že štyrikrát som tam vystúpil a stále proti. Aj hlasoval som proti. Bolo to skrátené legislatívne konanie.
A tuto vnímam čosi také obdobné. Je to nespravodlivé, je to nespravodlivé v tom, že jednoducho jedny vlastnícke práva potláčajú druhé vlastnícke práva. Ja na rozdiel od pána kolegu, ktorý to tu spomenul predo mnou, že si myslí, že je na hrane ústavnosti tento zákon, ja si myslím, že tento návrh zákona je protiústavný. V podstate ten predchádzajúci zákon, ktorý tuná prešiel, stále je v platnosti, zákon o nadobudnutí poľnohospodárskeho pozemku. Sú dva podnety na Ústavnom súde. Uvidíme, ako Ústavný súd rozhodne. Bol by som veľmi prekvapený, ak by Ústavný súd nerozhodol v prospech vlastníckych práv.
Čo sa deje v praxi? Ľudia, ktorí chcú kúpiť poľnohospodársku pôdu alebo ju predať, hľadajú rôzne spôsoby ako tento zákon obchádzať, ako pred ním uniknúť. A dokonca som sa stretol s prípadmi, kedy tí vlastníci, keď jedni chcú predať, druhí chcú ten poľnohospodársky pozemok kúpiť, no tak deje sa to vydržaním. Vydržaním sa to deje, pretože toto, na to vydržanie, deje sa to vydržaním. Takto je to na katastroch. A rôzne iné spôsoby sa nachádzajú, ako tento návrh zákona obchádzať. Ten register, ktorý je vedený na ministerstve pôdohospodárstva, je veľmi komplikovaný a veľmi komplikovaný je pre tých drobných vlastníkov, bežných, obyčajných, jednoduchých ľudí. Naopak, tí zahraniční, ja som to hovoril, znova to opakujem, tí, ktorí chceli získať túto poľnohospodársku pôdu, ju získali, ale nemajú ju problém ani dnes získať, lebo oni majú, stále majú silu peňazí, majú navrch pred našimi občanmi. A on kúpi celú právnickú osobu a nebude sa tuná naťahovať s nejakými, pol hektárom alebo, ja neviem, trištvrte hektárom, kde je dvadsať vlastníkov a podobne. Ale kúpi celú právnickú osobu aj s nájomnými zmluvami, aj s vlastníckymi právami, aj so všetkým. Teda aj tento zákon, ono to súvisí jedno s druhým.
Tá investícia na Slovensku je dobrá. Bolo to tu spomínané. Nedá mi to, aby som to nespomenul. My, ktorí sme Tatranci a spod Tatier a zo severu, tak túto zem, však aj tak sa to volá, že Dolniaky, hej, to je tá tabuľa trnavská, to je ten Žitný ostrov, to je Nitra, je to veľmi úrodná pôda. Však ten investor, keď tu prichádza, je to úplne super. Viem si aj to predstaviť, že v podstate áno, musím povedať, že sme malá krajina, malý štát, a príde tu veľký investor, tak ten dokáže dokonca aj takúto malú krajinu tlačiť. Príde, ukáže prstom na mapu: tu chcem mať tieto pozemky, urobte všetko pre to, aby som tuná mohol ako investovať. Na jednej strane je to pochopiteľné, lebo tá miera nezamestnanosti stále je tu vysoká, a tá ponuka v podstate je lukratívna v tom zmysle, že vytvoria sa nové pracovné miesta. Bolo to tu spomenuté. Ja viem, že je to ľahké, ale viete, pán minister, ja som opozičný poslanec, mne je ľahšie kritizovať ako čosi ťahať, to je pochopiteľné. Ale aby tá investícia bola na východe, na severovýchode Slovenska, kde tá poľnohospodárska pôda, a tam smerujem, kde možno nie je až taká úrodná. Na východe Slovenska už potom áno, je ďalej, hej. Ale ten sever Slovenska možno veľakrát stred.
Viem, že chýba nám, pán minister, stále infraštruktúra. Veď však možno aj chodíte na východ, ale príďte. Hej, to cestovanie u nás po našich cestách to je úplne katastrofa. Stále chýba nám tá diaľnica, samozrejme, tie rýchlostné komunikácie. Všimol som si aj to, lebo ja cestujem veľa po Slovensku, naozaj veľmi veľa vecí rozbudovaných. Ale to je zase také chvályhodné, škoda, že ste tak nenabehli hneď tak od začiatku toho volebného obdobia. Ale tak toto oceňujem, túto skutočnosť, že naozaj sa veľmi veľa teraz ako stavia na tých cestách. Všímajú si to aj ľudia, ja som si to tiež všimol. Veľakrát sme aj účastníkmi cestnej dopravy, kde sú tie zápchy, tak to sa nedá ani nevšimnúť. Chýba nám tá infraštruktúra a je pochopiteľné, že ten investor, on si vyberá tú schodnejšiu cestu. Áno, naša krajina je taká, možno malou krajinou, možnože nemáme tú páku a tú silu, aby sme toho investora, my mu určili tie podmienky: pôjdeš teda tam, hej, toto je z našej strany tá ponuka. Myslím si, že toto by bolo, to by bolo čosi, čo by bolo perfektné, vynikajúce.
Dovolím si povedať, že na východe a na strednom Slovensku a severovýchode Slovenska sú dostatočne zruční ľudia. Sú to bývalé aj strojárske podniky, teda ešte tí ľudia, tie pracovné návyky a zručnosti, ktoré majú, stále sú schopní nastúpiť do takej fabriky, dalo by sa povedať, okamžite ako kvalifikovaní robotníci. Myslím si, že toto by bolo oveľa lepšie. Ale tak, jak som to povedal, že ľahšie sa mi to možno tak kritizuje a nejak takto. Nemal by som inak výhrady, že neni to nejaká možno žiarlivosť, že to bude práve kdesi pri Nitre a nebude to u nás. S tým myslím si, že nemám ako problém, ale skôr mierim k tej pôde a poľnohospodárskej pôde. A súvisí to s tým, keď to porovnávame, poľnohospodársku pôdu, ktorá je v okolí Nitry, a možno severovýchod Slovenska, tak to je obrovský rozdiel aj čo vo výnosoch poľnohospodárskych plodín.
Napríklad jednu vec a to musím v podstate zase tuná tento zákon, aby som nebol zase len kritický, ale hovorím, ak by sa nedotýkal vyvlastňovania, ja by som aj zahlasoval za tento návrh zákona, ale z toho titulu nemôžem, pretože tuná sa potláčajú tie vlastnícke práva. Ale páči sa mi tuná takýto odsek vo všeobecnej časti: "Účel navrhovanej právnej úpravy stavebného zákona a zákona o ochrane využívania poľnohospodárskej pôdy spočíva v efektívnosti povoľovania procesov, a to územného stavebného konania, ktoré predstavujú dve samostatné a nadväzujúce konania, tak aby bolo možné realizovať povolenie stavieb významnej investície v čo najkratšom horizonte." To by bolo super, lebo ten stavebný zákon je naozaj, aj ten, stále ten dnešný, tá 50-ka zo 76. roku, stále veľmi komplikovaný a naozaj veľmi brzdí ako tú stavebnú činnosť. Nielen pre tých investorov, ale aj pre tých samotných drobných staviteľov, a to sú stavitelia, ktorí si chcú postaviť a zabezpečiť svoje vlastné bývanie. Pánu ministrovi som to tak spomenul a nedá mi to, aby som to nespomenul znova. Lebo tie prieťahy, ktoré na tých úradoch veľakrát a častokrát sa konajú, sú úplne hrozné. A stretávame sa s tým ako občania. Keď idete si vybaviť stavebné povolenie na vlastný dom, ktorý staviate za vlastné peniaze na vlastnom pozemku, no tak trvá to niekoľko mesiacov, dokonca trištvrte roka a niekedy možno aj rok, čo je úplne, to je katastrofálne. A nie je tuná ani páka, ani mechanizmus na to, aby sa pritlačilo možno aj na tých úradníkov, aby jednoducho v danej veci konali. Stále vám budú dávať lehotu, raz vám dajú 30-dňovú, potom vám pridajú ďalšiu 30-dňovú, prerušia konanie a tisíc všelijakých dôvodov ako nevydať to stavebné povolenie.
Pán minister, aj preto máme na Slovensku toľko, veľa čiernych stavieb, lebo ľudia nemajú trpezlivosť. Potom vám prasknú nervy a ten staviteľ jednoducho sa už na to vykašle, stavia načierno. Radšej zaplatí pokutu. Ja si myslím, že aj ten inštitút dodatočného povoľovania, aj tých čiernych stavieb, hovorím o malých stavbách, hej, nie o megalomanských nejakých projektoch a fabrikách, o malých stavbách, je dobrý. Lebo tak, ak by my sme uplatnili striktne návrh zákona, to súvisí s tým ešte návrhom stavebného zákona, ktorý bol stiahnutý, tá 8-ročná lehota, dovolím si povedať, že je veľmi krátka. Pol našej krajiny, pol Slovenska by sme museli zbúrať, toľko máme tých čiernych stavieb. Proste je nemysliteľné, aby bolo tak komplikované v tom stavebnom zákone a za každú cenu vydávať tie stavebné povolenia.
Dokážem si predstaviť aj to, pán minister, ja to tak zopakujem, aby to tu tak zarezonovalo aj v tejto Národnej rade, aby aj dom na vlastné bývanie, pre vlastnú rodinu za vlastné peniaze na vlastnom pozemku som, pán minister, staval nie na základe stavebného povolania, ale na základe ohlásenia stavby, zadať parametre toho domu, vieme to zadať, ktorá by tu bola, ja neviem, možno prízemný dom s využitím podkrovia, 150 alebo 200 metrov štvorcových zastavanej plochy. Prídem na úrad, vyplním jeden formulár A4, keď to splním, úradník, nieže ten bude špekulovať, či áno, vydať, alebo nevydať to stavebné rozhodnutie, ale bude mať povinnosť dať tam štempeľ a podpis, a jednoducho dostanete to hneď do ruky. Strašne máme komplikované tie veci. Je to vždycky lepšie, ak tí ľudia majú, zatiaľ u nás na Slovensku stále majú záujem si postaviť svoj vlastný dom za vlastné. Veľakrát sú aj zruční, dokážu si mnohí ľudia sami postaviť ten dom, ten príbytok. Je to vždycky lepšie ako, ja neviem, žobroniť alebo tlačiť na štát, však sa staraj o mňa, lebo ja nemám bývanie. Postav mi bývanie, postav mi byt, postav mi dom. Alebo oprav mi dom, oprav mi bývanie. Dať im to.
Aj stavebné pozemky, ktoré sú v obciach, a to súvisí v podstate aj s tým stavebným zákonom, veľakrát, si dovolím povedať, sú veľmi drahé. U nás v podtatranskej oblasti sú porovnateľné ceny, porovnateľné ceny možno tuná s Bratislavou. Sú tak strašne drahé tie pozemky, sú veľmi drahé. A možnože som to trošku akože prehnal podľa toho, že kde je. V centre Bratislavy, samozrejme, ten pozemok má inú cenu zas ako u nás. Ale možno kdesi tuná na periférii aj hlavného mesta tak sú veľmi porovnateľné. V susednom Rakúsku, nedá mi, aby som to nespomenul, starosta obce – a toto je perfektný ťah, perfektný ťah – ponúkol mladým ľuďom. Zadali tiež parametre, vek, podmienky, dostane každý stavebník, ktorý tam príde, lehota myslím, že je tam do troch rokov postaviť dom, minimálne bývať, prihlásiť sa v obci danej na 10 rokov, dostane bezplatne. Nepoviem, že dá zadarmo, lebo zadarmo tu nie je nič, ale jednoducho starosta, ktorému záleží na rozvoji obci, záleží mu na vlastných ako občanoch, dal takúto ponuku. Ja si to viem predstaviť, že by to bolo aj v našich mestách, aj v našich obciach. Veď nie je to možné, aby jednoducho všetci alebo celé Slovensko sa presťahovalo do Bratislavy. Čo sa veľmi často deje. Veľakrát je to cestovanie za tou prácou. Tých pracovných príležitostí na východe Slovenska je veľmi málo, ale nemôže celá naša krajina sa presťahovať do hlavného mesta.
Ja si myslím, že, a to súvisí aj s tou významnou investíciou, aby aj vláda strategicky prerozdeľovala v podstate tie hmotné dobrá. A tým hmotným dobrom je aj tá významná investícia, tá strategická, ktorá sa tuná ide udiať teraz v Nitre, aby bola takáto významná investícia aj v regiónoch Slovenska, kde si to ľudia zaslúžia, kde je možno menej pracovných príležitostí, kde sú tí ľudia chudobnejší. Myslím si, že toto je veľmi ako na zváženie. Samozrejme, túto vec teraz tuná nezvrátime, ale možno, pán minister, pri najbližšej takej významnej investícii, aby ste uvažovali aj o takejto možnosti.
Na záver poviem len toľko, že je mi to ľúto, že je tam v podstate ten inštitút toho vyvlastňovania. Inak myslím si, že by som nemal problém ako s novelou tohto zákona. A ja stále zahlasujem, pán minister, za stavebný zákon, ktorý bude zjednodušovať veci, ktorý nebude komplikovať. Ktorý, pán minister, ja to poviem ako konzervatívec, ktorý bude liberálnejší. Vždycky za takýto návrh stavebného zákona zahlasujem, avšak, a to je veľmi vážna podmienka, musí, musí rešpektovať vlastnícke práva. Ak vlastnícke práva pošliapavame, nemôže byť takýto zákon dobrý.
Ďakujem za pozornosť.

 

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2015 18:47 - 18:49 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
No ďakujem za slovo. Pánu doktorovi Osuskému tak by som asi takto povedal, on je odborník dermatológ, myslím si, že prilba vám nepomôže, keď padnete a máte úraz a vám odtrhne slezinu, alebo máte ju prasknutú. Hovorili ste o slezine, tak neviem, ako by vám tu mohla prilba pomôcť. A ten roztečený mozog môže byť rovnako dospelého, ako aj dieťaťa. Ale ja som hovoril tuná o dobrovoľnosti tej prilby.
Tak ako pán doktor Novotný tuná to spomenul a možno ako neurochirurg kolegom bol upozornený na to, možno sa tak cítil. Je to tvoje slobodné rozhodnutie, že tú prilbu si dáš. Ja o tom celom hovorím. Koľko my máme úrazov tých detí, tomu ste nevenovali pozornosť. Tie deti vymetajú krčmy, sú drogovo závislé. Takí sú aj mladí ľudia. Koľko ľudí končí v podstate s úrazmi, hej, to by vedeli na traumatológiách, na chirurgiách aj na patológiách. A ako chránime tieto deti?
Ja hovorím o tej dobrovoľnosti preto, lebo možno tá sedemčlenná rodina bude mať veľké auto a s tými sedmoro aj lyžami, aj lyžiarkami, aj tými siedmimi lyžiarskymi kombinézami sa vpracú možno aj tie prilby, ale väčší problém je to doma obchádzať celý rok, hej. Ja tie byty som mal na mysli s tým, aké sú zapratané všelijakými tými rárohmi, aby sa nechal tuná ten priestor takýto voľnejší.
Ja som nehovoril, že mne nezáleží na tej ochrane, ale dá sa tá ochrana vymedziť. Keď jednoducho máte vek 18 rokov a zároveň máte vodičský preukaz typu B, tak nemôžete byť vodičom kamióna. Musíte na to jednoducho dozrieť, hej? A takisto prevádzkovatelia týchto vlekov môžu dozerať aj na to, čo sa na tých lyžiarskych tratiach robí. Neviem si to predstaviť na bežeckej trati s prilbou, že by ktosi na bežkách behal dookola... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis