Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.11.2015 o 13:19 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.11.2015 13:35 - 13:37 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Otázka stojí, čo povedať a ako povedať, aby si človek nepokazil piatok, lebo predsa len skončíme o voľačo skôr.
Vo mne sa v tento moment bijú dva také pohľady, že jeden pohľad je, aby, je naozaj pre potreby Slovenska dôležité, pán Číž, aby ste hovorili čo najviac. Vás by naozaj mali pozývať do televízií, mali by ste veľa vystupovať, je to podľa mňa pre potreby Slovenska mimoriadne dôležité. Potom ten druhý rozmer sa vo mne trochu bije, že zase keď celý čas budete hovoriť o mne, tak ma to trošku mierne, nehovorím, že vyrušuje, ja už znesiem, ale potom to môže aj nudiť. Viete, v určitý moment to už začne nudiť, hej. Takže neviem. Čiže toto v súčasnosti vyhodnocujem.
Čiže prípadne, ja vás sledujem z pohľadu takého teoretického, lebo mňa to zaujíma, hej, že kto ako rozpráva, ako si pripravuje. A ja som vás v zásade odhalil. Vy hovoríte dookola to isté, fakt. Vy, a čím viac tu budete hovoriť, tým viacej ľudí to zistí. Ja som to zistil možno o niečo skôr. Preto naozaj doporučujem, aby sme vám prípadne vytvorili nejaký priestor, že si tak samostatne budete vystupovať.
A rozmýšľam, že ako vám pomôcť terapeuticky, ale ako aj pomôcť ľuďom, že by zistili, že vy ste sa tu 25 rokov, alebo koľko, schovávali v tomto parlamente, ste tu zamrznutý mastodont, teraz, prepáčte, som mierne osobný, a to vaše rozmŕzanie z ľadu, hej, bude dôležité pre spoločnosť. Lebo keď rozmrznete z toho ľadu, tak zistia tí ľudia, že vlastne v čom je váš prínos, v čom je váš prínos pre spoločnosť. A potom nech si každý spraví svoj obraz o tom, že v čom ten prínos je.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.11.2015 13:19 - 13:21 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No vidíte, že sa to ukazuje, že naozaj SMER zavádza nový typ poslaneckej imunity. A prísne vzaté, ono títo poslanci SMER-u, oni sú mimoriadne vynachádzaví a v súčasnosti sa pripravujem, teda podujmem preveriť niektoré skutočnosti, že vraj poslanci SMER-u dostali inštrukcie, že majú nosiť diplomatické pasy. Viete prečo? Lebo ak sme teda aj prišli o priestupkovú imunitu, ak sa preukážete diplomatickým pasom, tak vlastne ten priestupok, vás nemôžu zaňho pokutovať.
Tie informácie sa zbierajú, ja som to už nepočul prvýkrát, nie druhýkrát, a ak je naozaj toto pravdou, ja neviem, či dal tú inštrukciu poslancom SMER-u Kaliňák, alebo kto, ale ak sa pri páchaní dopravného priestupku preukazujete diplomatickým pasom, a tak chcete obísť priestupkovú imunitu, to znamená, znovu si ju navrátiť, tak, vážení, to neni že eticko-morálny rozmer, to je aký rozmer toho problému?
Takže je alebo nie je pravdou, a poprípade policajti, ktorí to zažili, lebo údajne je veľa policajtov, ktorí videli poslancov SMER-u, jak šermujú s diplomatickým pasom pri platení priestupku dopravného - tak sú alebo nie sú poslanci? Ja viem dokonca mená, ktorí to majú mimoriadne v obľube, ktorí šermujú diplomatickým pasom pri prekročení rýchlosti. Lebo tu sú poslanci, ktorí platia za rýchlosť, aj priznám sa, aj ja som raz platil, ja dokonca ani nemám diplomatický pas. Ale tu sú kolegovia, zdá sa, veľmi dobre inštruovaní. A ak naozaj k tomu dochádza, a chcem aj vyzvať verejnosť, prípadne policajtov, aby o týchto skutočnostiach informovali, či smerácki poslanci takýmto hrubým spôsobom zneužívajú diplomatickú imunitu, tak je to naozaj, to nie je len morálno-etický rozmer, to je iný rozmer, to je porušovanie nejakých viedenských konvencií a neviem čoho všetkého.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.11.2015 13:03 - 13:05 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, nestojíte mi za to, aby som na vás reagoval, ja si piatky nepokazím. Ja budem sa vyjadrovať k tomu, čo bolo povedané.
Pán Susko, nechcem byť osobný, i keď ma páli jazyk, poviem otvorene, ja to poviem pre ľudí. SMER zavádza nový typ poslaneckej imunity. Skôr či neskôr, proste ja viem, že teraz ste v takom závetrí, však imigranti tu húfne idú do Európy. Zavádzate nový typ poslaneckej imunity. A keď to uľahne, tá rozvírená voda v sude, tak si to tí ľudia uvedomia, že ste to zaviedli. Ja už neviem, či budú s tým komfortní, alebo nebudú s tým komfortní, či ich to bude trápiť. Mňa mrzí, že ľudí v tejto krajine máločo trápi. Mňa to mrzí.
Mojou povinnosťou je za tie peniaze, ktoré beriem za poslancovanie, na to upozorniť, minimálne, a to robím.
Čiže dnešným dňom, trinásteho piatok je čierny deň slovenskej justície, za tým si stojím, to, čo sa dneska spáchalo na Okresnom súde Bratislava II, je, to je niečo, o čom ešte sa bude dlho rozprávať a bude sa dlho na to pamätať. A zároveň prídem do parlamentu a pokračujeme v niektorých veciach, ktoré nemajú opodstatnenie. Nemajú opodstatnenie.
To sa tak bojíte, že si potrebujete dať ďalšiu hradbu? To sa tak bojíte, že keď pôjdete do opozície, že nejaký okresný prokurátor zo Svidníka dá návrh na zadržanie nejakého vášho kolegu? A aby teda ho náhodou nepredbehol GP, tak musí to pristáť u GP a GP to rýchlo cez sekretariáty posúdi?
Doteraz to tam bolo, doteraz čakáme na toho hrdinského prokurátora, vyzerá, že situácia v spoločnosti je taká, že by sa už mohol objaviť nejaký Katani, už to vyzerá tak - tak čo urobíte? Bum! Dáte tam hradbu. SMER dnešným dňom zavádza nový typ poslaneckej imunity.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.11.2015 12:45 - 12:55 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, budem sa snažiť byť rýchly.
Prosím vás, dneska je piatok trinásteho. Ono to naozaj sedí. Dneska je čierny deň slovenského súdnictva, justície. Dneska som bol na bratislavskom súde Bratislava II, kde sudca posvätil podvod. Kolosálny, obrovský, najväčší, najdrzejší podvod, aký možno kedy bol urobený v tejto krajine. Pod oknami parlamentu 24 ha niekto podvodne zamenil za cenu, za ktorú si nekúpite rožok. Keď meter štvorcový bol ohodnotený, myslím, na 7 centov. Zamieňala to firma, ktorá zamieňané pozemky ešte ani nevlastnila. Ak bol niekde urobený podvod, tak bol urobený v Pečianskom lese. Ak bol niekde urobený drzý podvod, tak bol urobený v Pečianskom lese. Dneska súd, tá pani sa postavila, tá sudkyňa sa postavila, za ňou bol slovenský dvojkríž, a povedala, že v mene republiky ruší to podanie štátnych lesov. Dneska je čierny deň slovenského súdnictva, prosím vás. Ak je toto v tejto krajine možné, my sme niekde urobili obrovské, ale obrovskú chybu. Toto je nepredstaviteľné! Je nepredstaviteľné, čoho som bol ja dneska svedkom na súde. Bolo tam dvanásť poslancov. Dvanásť poslancov, podľa mňa, majú asi rovnaký dojem z toho, že to bolo nepredstaviteľné, čo sa tam dialo.
Proste to bola, niečo, ťažko ma už napadajú slová, ešte sme neprehrali. Ja mám pri Pečianskom lese stožiar s vlajkou. Som povedal, že keď ho Slovensko prehrá, zápas, dáme na pol žrď alebo opačne otočím. Ešte sme neprehrali. Ešte bude krajský súd. A ja chcem apelovať na všetkých. Na všetkých právnikov, na všetkých, čo môžu pomôcť - pomôžte! Lebo to už neni len právny problém, to je sociologický problém, prosím vás. To je sociologický problém pre spoločnosť, že ak chceme z tejto krajiny niečo urobiť a chceme z tejto krajiny vychovať nejakú mladú generáciu, tak im nemôžte vraziť medzi oči päsťou! Nemôžte im vraziť medzi oči päsťou a povedať im: "Pozri, pozri, pod okná parlamentu 24 ha ušupeme len tak a súd to posvätí."
Apelujem, naozaj, na všetkých, kto môžte, pomôžte. To je, toto zanechá, tento rozsudok to, že sa budeme pozerať na tých 24 ha takýmto spôsobom. Tých 24 ha, prosím vás, to sú pľúca Bratislavy, to sú zelené pľúca Bratislavy! Dneska dostali rakovinu. Dneska dostali rakovinu! Ak ten stav zostane, tak tá rakovina ich zničí. Miesto zelených pľúc Bratislavy budete mať nejaké developerské projekty. Dneska síce dostala rakovinu, pľúca dostali rakovinu, ale ešte vhodnou liečbou ich môžeme zachrániť.
Apelujem, naozaj, na každého, kto môžte, pomôžte. Na politikov, na sudcov, na prokurátorov, na všetkých apelujem, prosím vás, nedovoľte to! Dneska je čierny deň slovenskej justície! Je trinásteho piatok a dneska sudkyňa vyriekla ortieľ, ktorý by nikto nepovedal. Ja by som nepovedal, že si to dovolí povedať, že posvätí takýto podvod!
Prosím vás, urobme, čo sa dá, pán minister, a preto to hovorím.
Ospravedlňujem sa pánovi predsedajúcemu, som si dovolil, že môže namietať, že nie všetko s tým súvisí. Súvisí to aj s tým, o čom budem hovoriť teraz.
Prosím vás, ja som to namietal už aj v prvom čítaní, pán minister, myslím, že kolegovia sa venovali tomu hlbšie a zodpovedne. Mňa irituje § 13. Znova, vidíte, ja, neviem, začnem byť poverčivý, v § 13 máte medzi kompetencie generálneho prokurátora, mu rozširujete. A ja to skúsim povedať pre ľudí, lebo tu znova tie hry slovíčok a formulácií, spojka, predložka, neviem čoho, zjednodušene vám to poviem.
Paragraf 13 v tomto zákone zavádza poslaneckú imunitu. Paragraf 13, opakujem, pri plnom vedomí to opakujem, zavádza poslaneckú imunitu. Prosím vás pekne... (Reakcia z pléna.) § 13 tohto zákona v tých bodoch, myslím, 3 a 4. Som rád, že sa s týmto stotožnili aj ľudia, ktorí sa právu venujú zodpovedne a dlhodobo, pani Žitňanská. Pani Žitňanská predložila pozmeňujúci návrh, v ktorom navrhuje vypustiť tieto ustanovenia. Hej, práve preto, že ho predložila ona, nebudem ho predkladať ja, nemá to význam, aby sme dvakrát predkladali ten istý. Možno by som zvládol inú dôvodovú správu k tomu, ale vecne sa stotožňujem s pozmeňujúcim návrhom pani Žitňanskej. Pani Žitňanská, áno, logicky navrhla tie ustanovenia vypustiť. Ustanovenia o tom, vážení, že iba generálny prokurátor môže požiadať výbor pri návrhu na vydanie súhlasu na zadržanie, resp. môže požiadať Národnú radu o vydanie súhlasu so vzatím do väzby. Iba generálny prokurátor. Doteraz to mohol poverený orgán. Doteraz to mohol urobiť prokurátor zo Svidníka.
Trošku ma zaráža, pán minister, vaša formulácia, ktorú ste v záverečnom slove pri prvom čítaní povedali. Nemôže predsa hociktorý prokurátor dať návrh na zadržanie poslanca. A ja hovorím, môže. To vás citujem, to je prepis, to si môžete pozrieť. Ja hovorím, môže. Je rovnosť pred zákonom. Ak hociktorý prokurátor zo Svidníka môže zadržať nejakého človeka z jeho okresu alebo neviem koho, tak prečo by hociktorý prokurátor nemohol požiadať Národnú radu, resp. výbor o zadržanie, resp. o vzatie do väzby? Porušujete princíp rovnosti pred zákonom. Čiže v prípade poslanca iba generálny prokurátor vie náležite posúdiť? To sme čo? Čo sme tu nadľudia alebo čo sme tu, že iba on?!
Je to mimoriadne nebezpečné ustanovenie. Mimoriadne nebezpečné ustanovenie. Upozorňujem naň. Je to určitá forma poslaneckej imunity. Naozaj. Ak aj vyšetrovateľ, aj prokurátor, všetci budú musieť vedieť, že iba generálny to môže podať. To znamená, že tam bude fungovať autocenzúra alebo autoremedúra, či jak sa to všetko volá, že kedy ten návrh dá tomu generálnemu a generálny to, samozrejme, môže využiť svoje kompetencie, ktoré má, vráti na dopracovanie, neviem čo.
My dávame jednu hradbu medzi výkon nejakej spravodlivosti a nejakým zbojníkom poslancom. Vkladáme tam jednu hradu.
A ja som to povedal aj v prvom čítaní. Ja nepersonalizujem tú skutočnosť, že dneska je generálnym prokurátorom niekto. To je úplne jedno. To môže byť aj generálnym prokurátorom aj Matka Tereza. Ja len hovorím ako princíp. Ten princíp je zlý! Lebo ak raz čakáme, a ja verím, že sa raz dočkáme nejakého prokurátora, ktorý proste sa nerozpakuje, sústredí, zistí náležite situáciu tak, že ho bude odôvodňovať k tomu, aby vypracoval návrh na vzatie do väzby alebo na zadržanie, tak ho dá a predloží ho Národnej rade. Ja raz verím, že raz sa taký nájde.
Teraz kladiete tomu prekážku. Vkladáte medzi toho generálneho prokurátora. Čiže generálny prokurátor posúdi, že či ten návrh je náležitý, či je zodpovedný, či ho dá, či ho dá vtedy, alebo ho dá neskôr, či ho dá pred voľbami, alebo po voľbách?
Viete, mimoriadne nebezpečné ustanovenie § 13, pán minister, upozorňujem vás na to. Upozorňoval som na to v prvom čítaní, upozorňujem v druhom čítaní, je to určitá forma poslanecké imunity. Vážení občania, upozorňujem vás na to, že poslanci si zavádzajú znova imunitu. Zavádzajú si ju takýmto skrytým spôsobom. Nikto to nenazve pravým slovom. Ja to nazývam pravým slovom.
A keď chcem byť, tak ako som sľúbil, že skončím, čiže ja sa budem venovať len § 13, som sa venoval. Ja viem, že tam máte tých problémov viac, že aj tu tie všelijaké vizuály, ktoré sú tu, k tomu sa ja nebudem. To už bolo asi povedané k tomu naozaj veľa.
Ja skončím s takou výzvou a upozornením, lebo neznalosť zákona neospravedlňuje. A preto chcem povedať pre všetkých tých, ktorí sa chystajú s nejakou výhodnou pôžičkou navštíviť nejakého dôchodcu, že od 1. 1., vážení, pokiaľ niekomu ponúknete pôžičku a plnenie, ktoré bude v hrubom nepomere a budete to konať bez povolenia, v rozpore s povolením alebo v rozpore so zákonom o spotrebiteľských zmluvách, čo sú v zásade všetky aj Pohotovosti, tak sa vystavujete tomu, že budete obvinení z trestného činu úžery. Bol by som rád, vážení díleri, sprostredkovatelia, pracovníci v tých pobočkách, uvedomte si jednu základnú vec, pokiaľ budete ponúkať pôžičky občanom v hrubom nepomere a v rozpore, tak sa vystavujete tomu, že budete stíhaní. A verím, že sa v tejto krajine nájdu policajti, konečne, že ich nikto nebude držať za, a prídu ku vám, zoberú vás, normálne pôjdete v putách a budete, to je dosť hanba byť obvinený u úžery. Upozorňujem, aby niekto nepovedal, že sa to nepovedalo. Čiže ja si plním aj takýmto spôsobom svoju povinnosť.
Dneska sme schválili ten zákon, od 1. 1. platí. Prosím vás, takže ak sa niekto po 1. 1. chystá navštíviť nejakého dôchodcu s nejakou výhodnou pôžičkou od nejakej nebankovky, tak vám garantujem, že sa vystavujete riziku trestného stíhania.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.11.2015 11:29 - 11:29 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, dovoľte mi predniesť informáciu, upozorňujem, že nedám procedurálny návrh, len chcem vás poprosiť, že či ju môžem predniesť.
Dnes sa 12 poslancov zúčastnilo súdneho pojednávania o Pečniansky les. Žiaľ, musím informovať ostávajúcich kolegov, že dnes štát prehral svoj zápas o Pečniansky les, to je ten les tuná oproti; 22 hektárov lesnej pôdy bolo podvodne zamenených a dnešným dňom dokonaných. Zostáva jediná šanca, ešte odvolanie na krajský súd. Len podávam túto informáciu, kam až sme dospeli.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2015 18:38 - 18:38 hod.

Alojz Hlina
Ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2015 18:19 - 18:35 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, pardon, sa ospravedlňujem, dlhšie to trvalo, ide to rýchlo. K tomuto návrhu dovoľte, nebudem ho komentovať moc, len trochu a prečítam aj pozmeňovací návrh a poviem aj, čo ma viedlo k tomu, aby sme ho predložili.
Tak ako všetko, aj toto je rizikom, ale podľa tohto ustanovenia budeme tam, kde je civilizovaná Európa, a tomu sa ja teším. Ja som vždycky priateľ toho, že skúsme tak, ako to robia na západ od nás, nie na východ od nás. Tak toto filozoficky beriem a akceptujem, rozsah toho, možno o ňom rozprávať, či je dostatočný, či nie, to možno iní kolegovia sa budú venovať. Ja si myslím, že rozsah tých trestných činov, za ktoré bude možné postihovať právnické osoby, nie je dostatočný a mne tam chýbali dva trestné činy minimálne.
Som rád, že sa jeden z nich dostane, trestný čin úžery sa dostane medzi tie trestné činy, za ktoré bude možné postihovať právnické osoby, tomu sa teším a je to dobré. A ja si myslím, že v zásade možno až organicky prepojený s úžerou, žiaľ, sa stal aj druhý trestný čin, a to je neoprávnené podnikanie, a ten ja navrhujem, aby sa stal.
V zásade to poviem možno aj na príklade, že čo je sa možné dožiť v tejto krajine. Vieme sa dožiť toho v tejto krajine, že ak licencie; to je zákon, to boli, zákon určil, že majú byť licencie, to nie Fero Mrkvička si zmyslel, to bol zákon, tu sme hlasovali, všetko jak má byť. A jasne stanovoval, že od 1. 9. majú byť licencované nebankovky, keď chcú požičiavať úvery. 1. 9., ako vieme, bol sviatok, čiže prvý pracovný deň po bol 2. 9. A by ste neverili, tú povinnosť, ktorá vyplývala zo zákona, medzi tým zreferovalo aj ministerstvo financií, sa pridalo, že áno, samozrejme, že musí byť, musia mať licenciu, NBS-ka potvrdila, že áno, že musí mať. Napriek tomu firma Pohotovosť sa nerozpakovala a poskytovala úvery ďalej. Dokonca, dokonca, vážení, do kamery pánovi Kordovi, toho určite poznáte, keď robil taký šot, lebo my sme pred tou Pohotovosťou stáli a avizovali sme, že koná protiprávne, tak predstaviteľ Pohotovosti, boli tam dvaja, na videu boli dvaja. Jeden z nich hovoril, áno, my poskytujeme úvery, lebo máme pocit, teda ich právna analýza hovorí, že môžu. To povedal do kamery, to som si ja nevymyslel, to som nezostrihal, to video nebolo vyhotovené ilegálne, hej, že nejak nedovolene, nepoužiteľné pre konanie, to normálne si teraz môžete ťuknúť, dáte si to tam, takéto video existuje.
Ja som ináč v ten deň podal, ja to nerád robím, ja týmto športom neholdujem, ale fakt pre potreby veci som uznal, dobre, že je nevyhnutné to urobiť, tak som podal vtedy trestné oznámenie, že mám podozrenie, že sa v určitej spoločnosti páchajú dva, podľa môjho názoru minimálne dva trestné činy, a to boli úžera a nedovolené podnikanie. Myslím, že úžeru ešte polícia akože rieši a nedovolené podnikanie mne prišla odpoveď, že nie že nepodnikali, lebo, a teraz počúvajte dobre, že čoho sa dá dožiť v tejto krajine, lebo predstaviteľ tej spoločnosti povedal, že oni 2. 9. neposkytovali úvery. O mesiac neskôr vyšetrovateľovi do zápisnice uviedol, neposkytovali sme úvery. Ale mesiac predtým stál vedľa iného predstaviteľa tej spoločnosti a do kamery hovoril novinárovi, že poskytujú úvery. Tam bol pri tom, ako to ten druhý hovoril. Čo urobil policajt? Policajt sa s výpoveďou predstaviteľa Pohotovosti stotožnil, vyhodnotil ju ako dostačujúcu a moje oznámenie zamietol, či zrušil, ja neviem, jak sa to procesne volá, nechytajte ma za slovíčka. Čiže proste sa v tej veci nekonalo, hej? A to je proste to, ako my k týmto problémom pristupujeme.
Čiže ja by som sa chcel dožiť, aby sme sa odvolali, ja by som sa chcel dožiť otázky; teraz to hovorím len takto pre záznam; ktorá je logická v tejto veci a ktorú by sa vyšetrovateľ predstaviteľa Pohotovosti mal spýtať. Poskytli ste 2. 9. nejaký spotrebiteľský úver?
Tá otázka je na mieste. To neni kapciózna, či jaké to je, ja keď skončím v tomto parlamente, budem taký poloamatérsky právnik, že, ale nebola to. To nebude ten typ, to bude logický typ otázky, ktorý by mal zaznieť predstaviteľovi: Poskytli ste 2. 9. nejaký spotrebiteľský úver? A predstaviteľ Pohotovosti by mal jednoznačne odpovedať: "Neposkytli." Keď povie "neposkytli", ešte uvidíme, čo sa bude diať. Alebo čo povie, mňa v túto chvíľu naozaj bude zaujímať, prečo táto otázka nezaznela vyšetrovateľa. Prečo vyšetrovateľa nezaujíma meritórne, poskytol alebo neposkytol? On sa stotožnil s tým, že on povedal, že spoločnosť neposkytovala. A nejaké vyhlásenie tam motali, to vás s tým nejdem zaťažovať.
Proste vec sa má tak, že napriek tomu, že od 1. 9. u nás môžu spotrebiteľské úvery poskytovať iba licencované subjekty, otvorte si hociktoré schránkové noviny, hej, máte tam toho plno. Dajte si do internetu, si zadajte pôžičky a vyhodí vám to neviem koľko odkazov. Je to tu, je to tu a stále a pracujú. Teraz sa tešia na žne, jak sa povie, žatva, hej? Úžerníci majú teraz žatvu, pred Vianocami budú zneužívať tú situáciu, že ľudia chcú do hrnca viac, aj údené, aj kačku, aj pod stromček. Budú s tým pracovať, budú vám hovoriť, jak vám zmenia život, jako vám uľahčia život. Proste je to nechutné. Budú aj tí, ktorí nemajú na to právo, nemajú na to licenciu, nemajú na to oprávnenie. Aj preto, mimochodom, budeme mať pravdepodobne budúci týždeň, znova dávam do pozornosti ľuďom, mimoriadny výbor pre obranu a bezpečnosť, kde príde pán Kaliňák a príde aj pán Gašpar, prezident Policajného zboru, a príde nám vysvetľovať, poslancom, ako polícia koná vo veci vyšetrovania podozrení z nekalej činnosti nebankových spoločností. Dávam to do pozornosti, sám som zvedavý na ten riport. Sám som zvedavý na ten riport, že čo sa ľudia dozvedia.
Po Novom roku sa, vyzerá, že veľa vecí zmení, čomu sa teším, bude to musieť nejak vydržať do konca tohto roku a naozaj, ľudia, prosím vás, ak môžete, nepožičiavajte si! Ale viem, že táto, toto odporúčanie môže vyznieť aj nemiestne, ale ja s tým naozaj nič nemám, že niektorí z vás nemáte. Fakt, čestné slovo, ja robím, čo môžem, aby to v tejto krajine ako-tak fungovalo, čiže mne za vinu neklaďte, že ja môžem za to, že vy si musíte požičiavať od úžerníkov. Ja by som vám tu vedel zopár ľudí povedať, ktorí za to môžu, ale to teraz v tejto chvíli nie je podstatné. Podstatné je, že to v tom návrhu rozširujeme aj na tento trestný čin, neoprávnené podnikanie.
A druhá veľmi dôležitá vec je, a to ma ináč zaujíma aj z teórie práva, lebo ja sa mu ako amatérsky právnik venujem, že ako budete postupovať v tomto prípade. Lebo ak máte v trestnom práve, ak fyzická osoba pácha, spáchala nejaký trestný čin a teraz je podozrenie, že v ňom bude pokračovať, tak štát môže tú silu štátu prejaviť tým, že ho zadrží, hej, že proste uvalí naňho väzbu, hej, aby nepokračoval prípadne v tom konaní. A to bude zaujímavé, že zistiť pri tých právnických firmách, že ako bude štát pokračovať, keď bude podozrenie u niekoho, že pácha nejaký trestný čin. A všetci dobre vieme, ako tu veci trvajú, hej, všetci dobre vieme, že od spáchania trestného činu k rozsudku právoplatnému je dlhá cesta, na Slovensku strašne dlhá cesta.
Hej, čiže to bude zaujímavé zistiť, že ako štát ochráni tých ľudí, ak je, dajme tomu u niekoho bude podozrenie, že pácha trestný čin úžery. Vznesie obvinenie policajt na základe už aj nových ustanovení, ale aj keby šiel neviem ako rýchlo ten súd, stále hovoríme o nie o dňoch, nie o mesiacoch, hej, dobre, tak keď bude to veľmi rýchlo, tak budeme hovoriť o mesiacoch, hovorme možno o roku, dvoch, troch, kým dôjde právoplatný rozsudok, že dajme tomu, že tá firma spáchala trestný čin úžery. A čo v tom medziobdobí? Čo v tom medziobdobí, keď ona bude pokračovať v tej činnosti? To znamená, pri fyzických osobách máme možnosť, keby pokračovala, tak ju máme možnosť dať do väzby. Čo urobíme s tou právnickou osobou? To ma z teórie zaujíma.
A ja teda sa vecne venujem tejto téme a vytrvalo a dlhodobo, čiže aj z tohto pohľadu si dovolím navrhnúť v mojom pozmeňujúcom návrhu, že v prípade, že u spoločnosti tej právnickej, ktorá sa dostane do štádia a už sa tu nájde nejaký hrdinský policajt, ktorému nezavolá nejaký, neviem kto, aby sa na to pozrel tak zhovievavo a vznesie obvinenie, tak pre trestný čin úžery, to teda podotýkam, tak v ten daný moment NBS-ka ako dohliadajúci orgán, je to soft verzia, keby bol prísny, podľa mňa, tak to dám v hard verzii, že pozastaví tú licenciu. Soft verzia, tú predkladám, že NBS-ka môže pozastaviť tú licenciu. A ja si myslím, že by teda ju mala, hej, teda keď vyhodnotí, že sú dôvodné tie vznesené obvinenia, skutočnosti sú dôvodné. NBS-ka je dohliadací orgán, proste chráni spotrebiteľa a vidí, že tam je riziko obrovské, tak povie, chlapci, kým to právoplatne nebude rozhodnuté, tak vaša licencia je pozastavená.
Ja si myslím, že to má úplne brutálnu logiku v sebe, hej? A ja viem, že vy právnici poviete 350 neviem čoho všetkého možného, ale ja hovorím o jednej základnej, bazálnej logike, ktorá hovorí, ak niekto pácha trestný čin, nemôžte dať právnickú osobu do väzby, hej, tak musíte teda ochrániť tých ľudí ten daný moment, aby prípadne nepokračovala tá firma. A pre tieto potreby pri tomto trestnom čine a v tom, v akom sme teraz právnom stave, tak navrhujem, aby bola pozastavená licencia do právoplatného rozhodnutia v tejto veci. Takže to je to, čo predkladám, teraz to len prečítam, ak dovolíte.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Alojza Hlinu k vládnemu návrhu zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 1715) predložený na základe § 82 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Vládny návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa mení a dopĺňa takto:
V čl. I § 3 sa za slová "hesla do počítačového systému alebo iných údajov podľa § 247d", vkladajú slová "neoprávnené podnikanie podľa § 251,".
Odôvodnenie som povedal a teraz ho v krátkosti aj prečítam, to je veľmi rýchle: Navrhuje sa rozšírenie katalógu trestných činov pri trestnej zodpovednosti právnických osôb o trestný čin neoprávneného podnikania podľa § 251 Trestného zákona, a to najmä z dôvodu, že v praxi doteraz preukázateľne dochádzalo zo strany niektorých nebankových obchodných spoločností k podnikaniu bez príslušného povolenia Národnej banky Slovenska.
Žiadam hlasovať, pani spravodajkyňa, o bode 1 pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu samostatne, prípadne ak by bol, niečo z toho by ste mohli pustiť, keby bol náhodou problém, že v celosti sa vám to nepáči, tak dávam možnosť dávať hlasovať aj samostatne.
2. V čl. LXIX sa za bod 3 vkladá nový bod 4, ktorý znie:
4. Za § 23 sa vkladá § 23a, ktorý znie:
"§ 23a
Národná banka je príslušná na dobu, počas ktorej je veriteľ ako právnická osoba trestne stíhaná za trestný čin úžery podľa osobitných predpisov, za poznámku 33d), pozastaviť veriteľovi výkon činnosti poskytovania spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie podľa všeobecného predpisu o úveroch na bývanie, v odrážkach 33e)."
Poznámky pod čiarou k odkazom 33d) a 33e) znejú:
"33d) Zákon č." ... ten ešte nevieme, aké má číslo, to sa tam doplní, "2015 Z. z. o trestnej zodpovednosti právnických osôb a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 235 Trestného zákona v znení neskorších predpisov, Trestný poriadok v znení neskorších predpisov.
33e) Zákon .../2015 Z. z. o úveroch na bývanie a o zmene a doplnení niektorých zákonov."
Ostatné body sa primerane prečíslujú.
Ak by aj náhodou nebola politická vôľa, ak je vecná výhrada, rád si ju vypočujem. Ak by nebola politická vôľa, čo mám pocit, že sa atmosféra v parlamente zmenila, mám pocit, že by tu aj mohla aj byť. Ak je vecná výhrada, všetko sa dá riešiť. Viete, ja, bol jeden, čo chrám, zborený chrám, za tri dni postavil, to už tam bolo ďaleko a doteraz si to pamätáme, ale my vieme veci aj zmeniť, keď chceme. Čiže ak by bola len nejaká technická alebo nejaká odborná, neviem čo, tak ak chceme, tak povedzme. Ak neni obsahová výhrada, teda že filozoficky vám to nesedí, že poviete, že to nie je správne.
Čiže myslím, že som pomenoval všetky faktory, ktoré vplývajú na to, či niečo prejde. Politicky neviem. Vecne podľa mňa je to správne. Ak máte pocit, že tam niečo v drobnostiach nesedí, dá sa to zmeniť vždycky, aj tu ešte v tomto štádiu, ako sme, sa to dá zmeniť a podľa mňa je aj dobré to zmeniť.
Ten signál musí zaznieť z tejto, aj z tohto parlamentu, že odtiaľ potiaľ, vážení, a dobré časy skončili. Dobré časy skončili, ak chcete zarábať, zarábajte si tak, ako sa má, a pokiaľ si myslíte, že budete pokračovať v tom, že si budete z ľudí, občanov Slovenskej republiky, robiť finančných otrokov, tak táto doba, verím, že raz budeme vedieť povedať, že táto doba na Slovensku skončila.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2015 17:38 - 17:48 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, tak jak som povedal, poviem haleluja, konečne! Naozaj koľko ľudí muselo poslať koľko e-mailov, koľko ľudí muselo poslať koľko správ, koľko ľudí muselo vyrozprávať svoj príbeh, častokrát tragický, útrpný príbeh, aby to pohlo kamennými srdciami, neviem, či to dobre vyskloňujem, a prišlo sem niečo, čo pomôže.
A na túto prestrelku, mne to pripomína, tak sa hovorí o amerických právnikoch, len ho pozdravíte, už ste mu dlžný. Viete, že naozaj, ja proste, mne to príde ako hľadanie niečoho ako na niečom. Ale poďme hovoriť o tých ľuďoch. Poďme hovoriť o tých ľuďoch, ktorí sa nevedia domôcť práv, kde každý na každého sa vyhovára a na konci je ten človek, ktorý keď si požičia 600 euro, tak si zničí život. A čistíme to, pomaly sa to čistí, no už si pripíšte koľko chcete bodov, mne to je jedno, tlačoviek si zvolajte, koľko chcete, mne to je jedno, ale vyzerá to, že sa to lepší.
A ak sme, použijem slová kolegu Madeja, že v civilnom sme urobili, mohli sme urobiť viac a skôr, ale tak nastal čas, lebo ja som to tu včera hovoril, že tí ľudia už teraz vedia, ako vybabrú s tými zákonmi, ktoré sme včera schvaľovali, oni už dneska vedia, ako s nimi vybabrú. Tak poďme, poďme hryznúť do trestnej roviny toho celého problému.
Celé ustanovenie úžery v Trestnom zákone je dubiózne, jak sa to povie, obsolentné, ja neviem, proste nikto nevie, to; viete, ja milujem policajtov, ktorí raz za rok vám pustia, tak sa zjaví tlačová správa, že pochytali nejakých úžerníkov v Chminianskej Novej Vsi, v Jarovniciach a neviem kde, hej? To je asi, aby sa odfajkol, že nejaká tá úžera existuje a že to ustanovenie má; čiže prosím vás, úžerníci nie sú len v rómskych osadách. Nie sú, žiaľ, nie sú. Mňa mrzí, že aj tam sú, lebo to paralyzuje celú tú societu, ale úžerníci, úžerníci sú aj tu a sú to ctihodní občania. A na tých sme nemali, alebo nemohli, lebo sme im nevedeli dokázať úmysel, nevedeli sme im dokázať to, že konali, to poskytovali pre ľudí v tiesni, no proste tie právne hračky, tie právne hračky a tie finty a ten spôsob, kde na konci nebolo nič. Viete, k nič sa nejako dopracujete, u nás ste sa dopracovali po dlhej dobe k tomu, že nič, že proste beztrestne tí ľudia tu chodili, beztrestne tu robili, čo robili, nikto za to nebol odsúdený. A tu ľudia sa tu hádzali pod vlak. A hádžu ešte, ja tých príbehov, ja vám to raz nafotím, dobre, ja to raz niekomu ukážem, že proste by ste neverili, čo sa komu v tejto krajine stalo kvôli tomu, že sa nič nerobilo.
Táto zmena, o ktorej teraz rozprávame, čiastočne, zopakujem, procesne mi to nevadí ani trocha, či sa formulácie týka; obľúbený niekto povie, že právnik, ja zas poviem, že nie som právnik, ale aký-taký sedliacky rozum mám. A prosím vás, ak napíšete do textu, že poskytne plnenie bez povolenia, ja som videl nejaké doklady, kde sa hovorilo, že robiť činnosti, na ktoré nie je potrebné povolenie, čiže exaktne musíte uviesť, že na to nie je potrebné. A keď niekde uvádzate, že niečo urobíte bez povolenia, to znamená, že z textu vyplýva, že to, čo robíte, by ste na to povolenie mali mať. Hej, ale ja hovorím, ja som poľnohospodár, hej, ale mne to proste takto vychádza. Hej? Máte uvedené, že robíte činnosti bez povolenia, nie je potrebné povolenie a tu niekto poskytol bez povolenia, čiže je jasné, že ho mal mať, že proste. A teraz aké? Aké? Tak také, aké, o ktorom hovoríme, v tomto prípade, ja, viete, ja si tiež nemyslím, že v Trestnom zákone má byť napísané, že, ja neviem, už tie špecifikácie úplne detailné, hej, lebo tých povolení asi tiež môže byť rôznych, teraz my máme, teraz povolenie jedno máme, ktoré vydáva NBS-ka, ale čo keď príde nová smernica Európskej komisie a bude potrebné ešte jedno povolenie, ktoré vydá možno MS-ko, ministerstvo financií a tým pádom to už ustanovenie v tom Trestnom zákone už nebudeme otvárať, alebo ho zabudneme otvoriť pre istotu, hej, a potom bude znova dubiózne, či obsolentné, či jak sa to povie, viete, že; a znova sme tam, kde sme boli, lebo znova máme niečo, čo síce nás chráni, ale nechráni.
Ja chcem mať niečo, čo chráni. Ja chcem vidieť, od 1. 1. ak toto bude platiť, ja chcem vidieť 1. 1. na Nový rok, mne to nevadí, sviatok nesviatok, ako keď niekto vleze niekomu do bytu 1. 1. a bude mu ponúkať nejakú úžernícku pôžičku od Pohotovosti, tak chcem vidieť na Markíze, že jak ho kukláči vyvedú z toho bytu, ja to chcem vidieť, zatlieskam, lebo tam, tam ideme, naozaj, tam ideme, tam chcem, aby sme išli. Normálne ho vyvlečú v putách, normálne ho vyvlečú.
A chcem upozorniť všetkých tých finančných sprostredkovateľov, všetkých tých ľudí, ktorí sa týmto živia, dávajte si veľký pozor! Dávajte si veľký pozor od Nového roku! Lebo aby ste sa aj vy nestali nieže obeťou, ale aby ste sa, lebo vy sa zúčastňujete toho systému, ja viem, že tí najväčší páni sedia v Bratislave, ja viem, že tí najväčší páni sedia v budove J&T, ja viem, že tí najväčší páni sú ctihodní občania a vy ste možno len nejakým pobehajom niekde v Kežmarku, chudáci, si zarábate ako živnostník sprostredkovaním, ale aj vy sa zúčastňujete potom na tomto systéme. A môže sa vám stať, ja nehovorím, že vám to prajem, ale môže sa vám stať, že vás tí policajti konečne chytia a budete obvinení z trestného činu úžery. To do životopisu neni zrovna dobrý zápis, čo?
Čiže, vážení, buď potom povedzte, títo sprostredkovatelia, svojim pánom v kravatách a ctihodným občanom v budove J&T, že to odmietate robiť, že už odmietate robiť toto ľuďom, síce aj dostávate za to peniaze, ale prepáčte, ja nebudem robiť protiprávnu činnosť, alebo im povedzte, robte to tak, ako to máte. Robte to tak, ako to máte, aby som ja nebol vystavený tomu, že mňa môžu tí kukláči z toho bytu zobrať alebo z tej pobočky.
A my sa k tomu raz dostaneme, ja raz tejto krajine, nie sme ďaleko, raz v tejto krajine vtrhnú kukláči do jednej pobočky, raz musia vtrhnúť, lebo tam už mali byť pred troma rokmi, dvoma rokmi, tam už mali, raz tam vtrhnú a zoberú všetko, čo tam je. Aj s tými ľuďmi. Ich vyvedú v putách, lebo to už dávno, raz, ja tomu verím, lebo raz to právo musí dobehnúť aj tých najctihodnejších zo ctihodných, z tých najväčších hviezd smotánkovských večierkov, raz ich dobehnú a týmto sa k tomu blížime, týmto sa k tomu blížime.
Skončím. Naozaj chcem upozorniť, profylakčne teraz, preventívne, prosím vás, idú Vianoce, ja viem, že žije sa ťažko. Ľudia, ak môžete, nepožičiavajte si, prosím vás, nepožičiavajte si, vydržte, radšej menej do hrnca, ale nepožičiavajte si, aj keď to láka. Keď už si musíte požičať, tak si požičajte v banke, nech je to čím väčšie, tým lepšie, čím väčšie, tým lepšie, fakt, z pohľadu ako bankového, nepožičiavajte si v nebankovke, nepožičiavajte si v nebankovke!
A tí ľudia, ktorí ponúkate to šťastie tým dôchodcom a tým častokrát slabým odkázaným ľuďom, ktorým ponúkate to šťastie v podobe úveru alebo pôžičky od úžerníckych nebankoviek, apelujem na vás, nerobte to, nerobte to! Ak sa spoliehate na to, že dva mesiace ešte beztrestne, tak od 1. 1., verím, že to prejde zajtra hlasovaním, že to prejde, sa vystavujete trestnému konaniu. Budete obžalovaní, obžalovaní, vyvedú vás v putách, pôjdete do CPZ-etky, zavrú vás, až budete čierni! Ja by som toto už chcel, tých najctihodnejších, na to by som sa chcel ešte pozrieť, keď tých ctihodných už budú vyvliekať z tej budovy J&T. Keď ich budú vyvliekať z tej budovy, na to sa chcem ísť pozrieť, lebo k tomu sa raz možno dopracujeme. Lebo to, čo oni robia, to konečne niekto dal, našiel tú odvahu v sebe a napísal do toho, toto je ono. Už to je tam a som zvedavý, od 1. 1. čo sa bude diať, naozaj som zvedavý, čo sa bude diať.
Teším sa, nerád chválim, ale keď treba, tak pochválim. Musím v tejto chvíli pochváliť aj možno aj vnútornú odvahu niektorých ľudí tuná zo SMER-u, že to proste takýmto spôsobom nejako naformulovali, predniesli aj za cenu toho, že múdrych tu bude dosť. Koľko je tu múdrych v tejto krajine, prosím vás! O výsledku hovorme. Múdrych je tu toľko, múdri nech si potom večer sadnú a nech mudrujú. Ale my chceme mať, na konci dňa chceme mať možnosť, ako 1. 1. keď nejaký úžerník bude dávať úver nejakému biednemu dôchodcovi, ako môžu prísť policajti a zavrú ho, normálne ho zavrú. Toto je jeden ten spôsob. Ja nemám krv v očiach, ja nemám krv v očiach. Ja len chcem a verím, že aj tu sa zhodneme, chcem, aby to tým ľuďom nerobili. Aby to tým nerobili a keď si nedajú poradiť cez civilné kódexy, cez civilné právo, cez obmedzovanie toho, tak správne povedal kolega Madej, poďme do trestného kódexu.
Komu česť, tomu česť, ja zajtra zahlasujem, teda ešte, poviem pravdu, neviem, aké bude stanovisko klubu nášho KDH, ale verím pevne, že si ho povieme a že pôjdeme spoločne a zahlasujeme za návrh, ktorý pomôže našim ľuďom, pomôže spotrebiteľom, aby im nerobili to, čo im robili, tie tragédie, tie obrovské tragédie, ktoré ešte sa len dozvieme, že čo sa v tejto krajine dialo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2015 17:31 - 17:33 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja poviem v zásade viac v mojom vystúpení a len dve skutočnosti, a teda budem sa im venovať.
Procesne mne by nevadilo, keby tu bolo skrátené legislatívne konanie. Mne by to nevadilo absolútne, ani by som, ani by som nepípol. A to, že je to tu pri nejakých anabolikách, otvára sa zákon, ten Trestný zákon rieši anaboliká, rieši aj znásilnenie, rieši milión päťsto ďalších trestných činov a možno uhol pohľadu, mne to nevadí ani trochu a práve na, by som povedal, spoločenskú nebezpečnosť a aktuálnu situáciu v tejto krajine nerozporujem ani trochu.
K tej formulácii. Mne to teda tak nepríde a prečo si to myslím, skúsim povedať v rozprave. Keď sme sa zhodli na tom, že úmysel je dobrý a že ho podporujeme, ak by sme mali len problém s formuláciou, ja sa pokúsim povedať, prečo si myslím, že je v poriadku, a tým pádom by to malo byť vybavené.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2015 16:32 - 16:34 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ja vystúpim aj v rozprave a ja keď som aj iný návrh, keď som prišiel k anbónu som povedal haleluja a keď prídem, tak aj teraz poviem haleluja a konečne. Prepáčte, ale poviem, že konečne. To, že procesne, ja to nekomentujem. Ja som priateľ výsledkov, viete. A výsledky sú to, čo hovorí, a papier je to, na čom je to napísané. A o procesnej čistote, mňa to nezaujíma. Mňa zaujíma to, že či sa ľuďom pomôže. A prosím vás, konečne! Konečne je síce možno aj preto, že to tak vyšlo, že je pred voľbami, čert to ber, tak to poviem. Ale nech je na konci výsledok.
A po Novom roku chcem upozorniť aj ľudí, ktorí budú chodiť, to, čo hovoril aj kolega, po dôchodcoch po bytoch im ponúkať pôžičky, dajte si pozor, aby vám z kuchyne nevybehli kukláči. Aby vám z kuchyne nevybehli kukláči a zoberú vás z toho bytu. To chceme povedať všetkým sprostredkovateľom úverov a neviem akých pôžičiek, ktorí sa tým živia, dajte si veľký pozor, čo ponúkate, dajte si naozaj veľký pozor, čo ponúkate, ako lakujete tých ľudí, že čo to aký výhodný úver, lebo sa môže stať – a ja verím, že sa raz v tejto krajine stane to, že ich zoberú priamo z toho bytu. Že niekde do tých pobočiek, tých vysvietených pobočiek, krásnych, drahých pobočiek vbehnú raz kukláči a vynesú ich. Normálne ich vynesú v putách. Bude to na Markíze a tých istých ľudí, ktorých sme doteraz pozerali na Smotánke, tak zrazu budú v putách. A keď sa budú pýtať: Prečo je v putách? Lebo je to úžerník.
Konečne! Ja hovorím, konečne a haleluja, je to tu. Je to tu a ja som rád a teším sa tomu.
Skryt prepis