Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.11.2015 o 10:20 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.11.2015 12:14 - 12:16 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Je veľmi dobré a dôležité, aby niektorí ľudia v tejto snemovni vystupovali čo najviac, čo pokiaľ možno vo faktických. A bolo by veľmi dobré, keby prípadne sa tie prepisy tých vystúpení nejak šírili potom medzi ľuďmi, medzi študentmi, aby si ľudia mohli komparovať, lebo by ste neverili, kto všetko tu hovorí a kto všetko tu ešte aj to, čo hovorí, ešte to aj niekoho učí. Naozaj, to rozum stojí. Prosím vás pekne, zjednodušene, po 17. novembri, teraz sme mali, sme boli, krásnu dôstojnú spomienku sme urobili, som rád a teším sa, že bolo nás tam dosť a boli tam naozaj ľudia, čo majú k tomuto tejto krajine čo povedať na námestí. Tri dni po tej spomienke idete robiť niečo, čo s novembrom nesúvisí ani náhodou, prosím vás. To myslím, že deň predtým obžalovali tých umelcov dvoch za tu Biľakovú bustu a chceli obžalovať sedemnásteho, len sedemnásteho bol štátny sviatok. Keby nebol sedemnásteho štátny sviatok, tak je schopný niekto podať tú obžalobu sedemnásteho. Prosím vás, niečo sa deje s touto krajinou a ja ta na to upozorňujem, to ešte stále môžem. To, čo robíte, je koncentrácia stalinského typu (reakcie z pléna), vytvárate dnešným hlasovaním, odsúhlasením paragrafu 13 zavádzate nový typ poslaneckej imunity. A, vážení kolegovia, už ja viem, kde žijem, s tým už nič neurobím, hrdým národom ako Francúzi, na to nám treba ešte stáročia, len už, prosím vás, nebuďme tak, tak zbedačeným a zbitým národom a ľudom tejto krajiny, ktorý toto všetko útrpne, útrpne prejde a akceptuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.11.2015 11:32 - 11:34 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Kolega Štefan Kuffa, musím ťa sklamať. V zásade poslanecká imunita, ktorá historicky vznikla kvôli niečomu, bola využívaná v slovenských pomeroch, že keď chytili ožratého poslanca alebo že páchal priestupky, že odmietol fúkať alebo odmietol zaplatiť pokutu, a tá zostala, by si neveril. Tuná chlapci zo SMER-u mávajú diplomatickými pasmi, keď ich chytia policajti. Mávajú diplomatickými pasmi, keď ich chytia policajti (ruch v sále). A to poviem, využijem túto faktickú poznámku na to: mám rozklad z diplomatického protokolu MZV a upozorňujem všetkých poslancov, ktorých, keď ich chytia pri páchaní dopravného priestupku a začnú policajtovi mávať diplomatickým pasom, že zneužívajú diplomatický pas, a policajt, ktorý vám neudelí pokutu, čo to je, jak je to, porušuje ten zákon o verejnom činiteľovi. Prosím vás, už nemávajte policajtom pred nosom diplomatickým pasom, keď prekročíte rýchlosť. Viacerí. Vážení kolegovia, ešte k tomu príde, ešte to bude možno niekoho zaujímať, by ste neverili, kto z vás a ja by som aj teraz vedel povedať tie mená, ale netrpím tou chorobou, že označím, označím, keď to neviem dokázať (ruch v sále). Ale keď to budem vedieť dokázať (ruch a piskot v sále), ale, vážení, vážení, prosím vás pekne, v dobrom, berte to ako dobré upozornenie, berte to ako dobré upozornenie, že nemávajte diplomatickými pasom vtedy, keď z vás razí jak zo suda, a nemávajte diplomatickým pasom vtedy, keď prekročíte rýchlosť. Dobre? V dobrom vám to hovorím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.11.2015 11:16 - 11:23 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia. Mohli ste mi dať ten procedurálny a mohli sme si v zásade toto ušetriť. Ale keďže ste sa tvárili, že ste nevideli, oko vidí, no ale nevadí.
Prosím vás pekne, tento zákon o prokuratúre, už tretíkrát, tretíkrát pre pamäť času a miesta vystupujem a hovorím zodpovedne pri plnom vedomí, zavádzate nový druh poslaneckej imunity. Prosím vás pekne, je korektné to aspoň tým ľuďom povedať. Je korektné poslancov o tom informovať. Prosím vás, keď je vás tu už toľko, tak vám to vysvetlím, že naozaj v § 13, ešte to má aj takú nešťastnú číslovku, zavádzate nový typ poslaneckej imunity. Niektorí z vás ju možno budú potrebovať.
Čiže naozaj, buďte spokojní, je tam. Je tam hradba, je tam bariéra, ktorá nedovolí šiahnuť, nedovolí šiahnuť na poslanca, poloboha, hociktorému prokurátorovi zo Svidníka. Prosím vás, to len citujem slová ministra spravodlivosti, nie Janka z Dolnej Lehoty, ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý po prvom čítaní povedal, že: prosím vás, hádam si nemyslíte, že hociktorý prokurátor môže zadržať alebo dať žiadosť na zadržanie poslanca? A ja si myslím, môže. Hociktorý okresný prokurátor, aj zo Svidníka, môže dať návrh na zadržanie poslanca, môže dať návrh na vzatie do väzby. Doteraz mohol. Prijatím tohto zákona nebude môcť. Bude to môcť urobiť len generálny prokurátor.
Čiže, vážení, obchádzajte si generálneho prokurátora. Obchádzajte si generálneho. Keď bude mať narodeniny, pošlite mu kvety, pohľadnicu. Neviete, kedy ho budete potrebovať. Neviete, kedy sa vám taký generálny zíde. Lebo len generálny prokurátor bude môcť podať návrh na, návrh na vzatie. Ja nerozporujem, pán Susko, a buďte korektný, prosím vás, ja nerozporujem to, že sa nemení, že ako to prebieha, to schvaľovanie. Ale hovorím o procesnej záležitosti, že kto ten návrh dá. A dať ho môže len generálny prokurátor. Čiže ten okresný prokurátor zo Svidníka si sakramentsky dobre rozmyslí, keby náhodou zadokumentoval nejakú činnosť nejakého poslanca, že ako vypracuje ten návrh, keď vie, že ide ku generálnemu. A generálny môže vrátiť návrh naspäť, môže ho posúdiť ako nedôvodný, môže s ním urobiť, asi podľa zákona, čo uzná za vhodné a skôr, ako ho pošle sem.
Však, však, pán Susko? To nerozporujete, však? Môže to vyhodnotiť. Prosím vás, pri nejakých jednoduchých trestných činoch asi nebude problém. Ale pri trestných činoch, u ktorých by mohol byť uhol pohľadu, nejaké ekonomické, tak bude mimoriadne dôležité posúdenie generálneho prokurátora, či ten návrh, ktorý mu poslal nejaký okresný prokurátor, je naozaj dostatočný, či je zodpovedný, či vykonal všetky úkony, či nevykonal všetky úkony. A "gé-pe" povie, dám to teraz, dá to po voľbách, dám to pred voľbami, dám to na Fera alebo nedám to. Prosím vás pekne, my čakáme na Cattaniho, my čakáme na jedného hrdinského prokurátora, na hrdinského vyšetrovateľa niekde z okresu, ono to tak zvykne byť, ktorý vypracuje jeden poriadny návrh. A vyzerá, že už by sa aj možno našiel, zľakli ste sa. Zľakli ste sa a vopchali ste do § 13 ustanovenie, ktoré tam nemá čo robiť.
Prosím vás, pán Susko, ako spravodajca by ste tomu mali rozumieť. Povedzte mi jedinú, jeden jediný dôvod, jeden jediný mi stačí. Prečo je potrebné, keď doteraz príslušný orgán, to znamená, aj hociktorý okresný prokurátor mohol dať, prečo teraz to môže urobiť len generálny? Prečo len generálny to teraz môže urobiť? Prosím vás, tu rozporujeme, že Generálna prokuratúra je monokratická inštancia, že proste je to stalinského typu. A čo robíte teraz? Však to posilňujete, to je, už ani neviem, jak sa volal ten KGB, ešte horšie, už asi horšie od Stalina nemôže byť. Proste nerozumiem, práve naopak, posilňujete.
Korektne, vážení poslanci, zavádza sa nový druh poslaneckej imunity. Hradba medzi žiadosťou o vydanie, tam to všetko zostáva, ale musí to ísť cez "gé-pe". Ak ste, pud sebazáchovy máte vyvinutý, niektorí, fantasticky, prosím vás, to tu vnímam. Jak je pred voľbami, vidím tu bledosť tvárí. Vidím ten váš pud sebazáchovy, jak viete, čo treba a kedy treba. Prosím vás, teraz v rámci pudu sebazáchovy vám odporúčam, obchádzajte si generálneho. Obchádzajte si. Poloboha. Tu bude už ďalší. To je ten, ktorý vás má v rukách. Ten, ktorý nás má v rukách. Ten, ktorý môže rozhodnúť, či dá návrh na zadržanie. Ten, ktorý dá, môže rozhodnúť, či návrh na vzatie do väzby. Potom samozrejme bude rozhodovať o tom Národná rada, ale niekto ten návrh sem musí poslať. Doteraz to mohol poslať príslušný orgán, to znamená, aj možno nejaký hrdinský prokurátor. Odteraz nie. Odteraz len generálny prokurátor.
Veľká sláva bola, veľká. Jaká to bola veľká sláva, keď sme rušili poslaneckú imunitu. Tak ma teraz trošku mrzí, že vám a čo vám to všetkým tu nejako vyhovuje? Alebo čo máte, jako sa na to pozeráte? Ja sa toho nebojím, vážení. Ja sa nebojím toho ani trošku. Nebojím sa toho ani trošku. A to, že zavádzate ďalšiu hradbu, proste len robíte v úplnom protismere proti tomu, čo sa deklaruje.
Vážení občania, skončím, dnešným hlasovaním zákona o prokuratúre a schválením § 13, mimochodom, je tam pozmeňovací návrh pani Žitňanskej, ktorá vypúšťa tie odseky, kľudne môžete zahlasovať za poslanecký návrh pani Žitňanskej a bude to v poriadku. Ak nezahlasujete za poslanecký návrh pani Žitňanskej, tak ste zaviedli a, prosím vás, to hovorte, je pred voľbami, hovorte ľuďom poctivo. Aj vám, neviem, skade ste, ľudia, by ste neverili, znova sú tam, kde boli. Znova chcú mať poslaneckú imunitu. Znova chcú mať poslaneckú imunitu. Vybavili to a tak obrazne cez Košice, cez generálneho. Dnešným hlasovaním, schválením § 13 sa zavádza nanovo nový typ poslaneckej imunity.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.11.2015 10:28 - 10:30 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Dúfať treba, ale ja nechcem byť pesimista, však ja nehovorím, ale ja teda očakávam po prijatí tohto zákona, aj keď už teraz po konštruktívnej, ináč mimoriadne malebné, že teda po konštruktívnej debate, ale nestihli sme to, no. Tak konštruktívna debata by mala byť, že máme nejaký konštruktívny výstup. Tak jak bola konštruktívna, ste sa rozprávali meritórne, tak by mal niekto uznať, že má to význam, tak potom sa to jedno s druhým neguje, čiže je to asi hlúposť.
Ale ja si myslím, že po prijatí tohto zákona by v zásade všetky samosprávy mali zasadnúť a prijať tento miestny poplatok, aby bolo jasné. Samospráva, ktorá neprijme tento miestny poplatok, sa vystavuje podozreniu, že vypaľuje len tým, že teda ho má jak Damoklov meč nad tým potencionálnym developerom, že: chlapče, ak nedonesieš, tak pozri sa, máme tu Chomov a Rašiho zákon, tak dostaneš to zo zákona; takto to máš o polovicu lacnejšie bez zákona, no.
Čiže na to, aby sa tomu samosprávy vyhli, tak naozaj ja očakávam, že Bratislava na šupu dá 35, Žilina musí dať, Košice musia dať 35, všetci musia dať 35. Musia. Ináč to zavdáva veľký pocit podozrenia, že sa s tým bude špekulovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.11.2015 10:20 - 10:25 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ja, prísne vzaté, jednak som nevedel, že to tak rýchlo pôjde, a jednak ja som počul, že to sťahujete. Tak asi, tak strácam prehľad v niektorých veciach, lebo to som mal pocit, že je možno pre túto chvíľu správne.
Ja len, ak dovolíte, jeden taký postreh k celému tomuto návrhu. Za určitých okolností sa môžeme k tomuto návrhu pozrieť tak, že sa stanovujú sadzby, aby tí, ktorí majú platiť a nevedia koľko, tak im ten starosta môže povedať: pozri sa, môžeš platiť 35 euro za štvorec, keď to preženiem cez zastupiteľstvo, alebo pustíš 10 euro za štvorec a nejde to do zastupiteľstva.
Po schválení tohto návrhu zákona, vážení, by som navrhoval všetkým mestám a obciam zaviesť tento poplatok v čo najvyššej výške preto, aby ste sa vyhli podozreniu z korupcie. Preto, aby ste sa vyhli podozreniu z korupcie. Lebo my vlastne, týmto ste zadefinovali, že čo môže mesto, keď. Lebo prísne vzaté, pán Choma, povedzte mi, v Žiline sa ročne postaví, koľko metrov plochy nadzemných podlaží? Koľko? Tisíc, desaťtisíc štvorcov? No dobre, nech desaťtisíc nových štvorcov, nech sa postaví, hej? Keby to bolo krát 35, to znamená tá najvyššia, tak je to koľko? Tristopäťdesiattisíc euro. To zachráni Žilinu? To z toho postavíte tie škôlky? Z toho postavíte tie cesty? Tie čističky? Z toho? Nepostavíte z toho.
Viete, to je tu taká chiméra, ako keby to tu obnášalo, že z toho sa už všetky problémy sveta vyriešia (vyslovené s pobavením). Z toho sa žiadne problémy sveta nevyriešia. To je ako keby, že ste stanovili sadzbu, hej? Lebo máte v ruke zákon, ktorý môžete využiť, keď príde dobré politické nastavenie, alebo nemusíte ho využiť, keď nie je dobré politické nastavenie. A priznávam, že nie som úplne nabrífovaný na tento zákon. Ja som myslel, že to ani nepríde. Keby som bol vedel, tak si to pozriem poriadne.
Naozaj potom obciam odporúčam, odporúčam prijať tento miestny poplatok v čo najvyššej forme, aby ste sa vyhli podozreniu, že potom bude niekto vypaľovať zo zastupiteľstva, alebo primátor, tých, ktorí chcú stavať, a povie im: pozrite sa, chlapci, buď mi dáte 15 euro za štvorec a neprijmeme poplatok, hej, alebo keď nedáte, tak vám tam šupnem 35 euro, mám na to zákon. Lebo doteraz ste nemali zákon. Viete, tu teraz nejaká Záhorská Bystrica, neviem čo, doteraz nebol zákon, nebolo nič, ale vy máte také kladivo nad niekým a môžete povedať: využijeme to, môžeme to využiť, máme ten zákon. A teraz kto posúdi, že využijeme, nevyužijeme? Prosím vás, niekde, v nejakej dedine môžu byť radi, že vôbec niekto ešte zapne miešačku, viete. A tu idete rozprávať o nejakom (vyslovené s pobavením) poplatku za miestny rozvoj. No ja som zvedavý na Bratislavu. Ja som zvedavý na Košice, na Žilinu, na všetky. Tieto mestá by mali mať automaticky, ak to prijmete, na druhý deň by malo zastupiteľstvo zasadnúť a prijať maximálny poplatok, aby ste sa vyhli podozreniu.
A už, neviem, už robte, čo chcete, ale potom je korektnejšie, fakt, povedať tým ľuďom, že keď teda idete stavať, tak rátajte teda okrem iných nákladov, čo tu máte, tak rátajte ešte, že k štvorcu musíte prirátať 35 štvorcov zo zákona alebo 15 štvorcov mimo zákona (vyslovené s pobavením), keď to pošlete, hej. To bude asi, lebo doteraz sa nevedelo, že podľa čoho sa nahadzujú tie sadzby. Tak teraz vlastne sa stanovujú, že podľa čoho môžete nahodiť tie sadzby, no.
No, neviem, či som to povedal celkom tak, aby sa to dalo pochopiť, ale môže sa to vysvetliť aj takýmto spôsobom, že ak doteraz neboli hranice, tak teraz ich stanovujete, tie hranice, že aby sa vedelo, že koľko treba doniesť, aby veci fungovali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.11.2015 18:05 - 18:18 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, tak som hovoril ráno, že ja by som nebol vystúpil, ale k úcty, z úcty k tým ľuďom, lebo ja, mňa fascinuje, keď niekto vie zdvihnúť misku, teda oči od svojej misky alebo pohľad do zeme, lebo všetci tu chodíme, jak také teliatka, oči v zemi. Ale hej, ale hej, ale hej. Takže mňa to fascinuje aj z úcty k tým ľuďom, ktorí dneska spôsobili, že moja dcéra nešla do školy, lebo ráno sa pýtam, čo tu robíš? (Povedané so smiechom.) Nejde do školy, lebo že učitelia protestujú.
Oceňujem aj tú kreatívnu formu, oceňujem všetko. Fantasticky, konečno, možno raz, možno raz, možno raz sa to podarí, že ľudia budú tak hrdí, že potom sa budú sem báť chodiť ministri s hlúposťami, lebo budú vedieť, že sú pod veľkým drobnohľadom jednak poslancov, ktorí tu budú mimoriadne kritickí k hlúpostiam a tí budú mať tylové zabezpečenie občanov, ktorí budú ešte kritickejší, hej. A vtedy sa budú ministri sem báť chodiť s hlúposťami.
Takže ja z úcty k tým ľuďom len kratučko poviem.
Ja som sa včera venoval, tak jak si myslím, že by som, teda by to malo mať nejakú hlavu a pätu, že všeobecne potom vecne z pohľadu môjho výboru, v ktorom som, teda z pohľadu bezpečnosti a dneska len tie poznámky a to ocenenie toho vzopätia učiteľov mimoriadne kreatívneho a tvorivého. Fantázia. Tak na ich podporu, dobre? Že na ich podporu, lebo ja by som nebol vystúpil, tiež som teda hovoril, že ráno som avizoval, že nevystúpim, pokiaľ by ste, pán spravodajca, predložili pozmeňovák, hej? Pokiaľ by ste predložili pozmeňovák, nepredložili ste pozmeňovák, no tak vidíte, tak ma tu máte. A ten pozmeňovák v zásade mohol byť a ja pokúsim sa v krátkosti, lebo ja tu nechcem byť také, také tie populistické reči, ale vecne ako trebárs vyškriabať, z takého len ľahkého pohľadu na rozpočet vyškriabať nejaké peniaze, hej, a dať ich učiteľom.
Všetko je záležitosť a otázka priorít, samozrejme, že kto má akú prioritu, ale to chcem aj povedať, že tí učitelia nie sú ďaleko od pravdy v tom, že tie peniaze v rozpočte sú, len je to všetko otázka, otázka priorít. Ťažko sa však robí vo vláde, keď aj minister, žiaľ, príde a povie, že aké je to fantastické, keď mu požičajú za málo. Myslím, že niekto mi raz vravel, že na Harvarde učia, že dobre si požičať, to je ako zarobiť. Ale ja som možno iná škola, ekonomická, lebo ono je špeciálne, táto smerácka ekonomická škola je zvláštna, lebo aj premiér Fico má také zvláštne ekonomické teórie, ktorý povie, to, že si ľudia požičiavajú alebo, že nárast spotrebiteľských úverov je taký enormný, svedčí o stabilite a dôvere v túto krajinu. To tiež by som, teda to tu zaznelo, to som si nevymyslel, hej.
Čiže viete, ja si myslím, že by bolo fantastické trebárs, a to je úplne ideál, ako Nóri, že my ideme niekomu požičať, hej? Nieže fantastické, že nám chcú požičať. I keď, samozrejme, v tej mizérii, v ktorej sme, sa javí toto ako dobrá správa. Čiže toto je také trošku pomýlené, ale nevadí.
Prosím vás, ja len, keď by som povedal, že pán minister, neprišiel ten pozmeňovák, ktorý som čakal, že by sme uspokojili tých učiteľov, ktorí sa domáhajú, že nejakého toho eura navyše, keď už toľko peňazí ide do, neviem, čoho všetkého, tak som si vybral pri zbežnom pohľade na ten váš rozpočet, ja som tu včera hovoril len to MV, nešťastné ministerstvo vnútra má na vysávanie počítačov infraštruktúru, čo to tam majú? (Povedané so smiechom.) Sanácia a to, ja neviem. To sú fantastické, fakt že, to už len zneje to dobré. Ono je to nič, hej? To je nič, len stojí to 32 mil. eur. Je to nič, hej, to je nič. To je vysávanie vysávačov, či počítačov. Tridsaťdva miliónov by som kľudne a Kali by to ani nezistil, že mu odišli, len niekto by bol nervózny, hej? Niekto by znervóznel, že však rátal s toľkými peniazmi. Tam by som zobral. Ale na školstve, keby sme hľadali a tu možno niekto so mnou nebude súhlasiť, ale ja si tiež myslím, že keď teda, ak je otázkou priorít, že čo je pre nás dôležité, či vzdelanie alebo, že niekto vie dať jedenástku. Viete, ja som si dal tú robotu, som si dneska pozrel ten rozpočet a pri tej mizérii, ak vieme teda, že moja druhá dcéra sa učí furt z nejakých prefotených materiálov, ale máte tam 4,5 mil. na štadióny stále a 5 mil. na národnú.
Viete, mňa až fascinujú tie príbehy, podľa mňa vždycky tí vlastníci futbalových klubov, ale veď to sú všetko bohatí ľudia. To sú bohatí ľudia, altruisti alebo takí, že dajú späť, keď sa im v tej krajine podarilo zbohatnúť. U nás tí bohatí ľudia sú, že ešte viac vypýtajú od toho štátu. Jak Široký, nie? Že Široký ešte teda si nechal postaviť štadión a popri ňom mu vznikol ešte jeden hotel. Čiže mne to filozoficky nesedí, hej? Ak sú niekde bohatí ľudia, ktorí sa chcú venovať športu a chcú postaviť futbalový štadión a v Trnave taký, ako nikde inde, no tak nech si ho postavia. Ale prečo by malo ísť z rozpočtu školstva 4,5 mil. eur? Viete, to mi príde trošku, trošku zvláštne. Na národný štadión, tak dobre, už tak ho postavme, ale nech je potom národný. Nech je to skutočne náš. Lenže ja mám zase pocit, že my ideme stavať za štátne peniaze niekomu štadión. Keď tam budete si chcieť zahrať futbal, tak zistíte, že pozor, chlapče, nieže vy, tam nebude si môcť nik zahrať futbal, ale. No, čiže tam by som tiež hľadal určité rezervy. To je uhol ako priorít. Dobre?
Čiže ja viem, že váš premiér rád hrá futbal, to je všetko v poriadku, ale teraz si predstavte, že keby sme mali, ja neviem, prezidenta alebo premiéra golfistu. Tak čo teraz by sme mali, že by sme podporovali golfové ihriská alebo curling by hral, čo by sme robili curlingové haly? Viete, to tak nemôže celkom sedieť, hej. Ale priznám, že niekde to otočí, že športuje tá mládež, aj športuje, len môžete sa prebehnúť na kopec a z kopca, ale škola je škola. A keď vyzerá, že to v tých školách vyzerá zle, tak ja by som tú prioritu smeroval tam.
A prosím vás, tam potom ešte ste dali 2,5 mil. na tie startupy pri skúsenostiach, ako bola tá konferencia slávna, tak to kľudne by sme oželeli a to môžete dať tým učiteľom. A posledná, tu možno sa dostanem do rozporu s niekým, to malo byť údajne, že nejaké fantastické riešenie tie lyžiarske kurzy, hej, že proste akože tie budú, tie deti chodiť na tie lyžiarske kurzy. Ja teda nehovorím, že, že nie, len znova ma, a to sú možno politický, ale však som politik ešte stále chvíľu, keby chlapci z J&T robili curling, tak by to boli nejaké curlingové kurzy, by som si to normálne tipol, hej, lebo to by sa pri vašich, pri vašej ústretovosti by sa v zásade nedalo vylúčiť, že by ste proste to vedeli tu nadhodiť aj pre socializáciu tých detí, že majú chodiť hrať ten curling.
Takže ja napríklad si nemyslím, že lyžiarske kurzy, obzvlášť v tej mizérii, obzvlášť, ak hovoríte, že to je pre sociálne slabých. Ja si to ako decko pamätám, že nikde sa viac neporovnávalo, len na lyžiarskom kurze, že kto má súľovky, kto má rossignoly, hej. Viete, darmo dáte niekomu, že môže sa ísť lyžovať, keď chudáčisko má tepláky a nemá lyžiarsku súpravu, nemá helmu, nemá rukavice gorotexové, nemá, no nemá. A to ak niekto v puberte trpí, tak trpí tým, že nemá. No tak viete, to je znova potom, radšej by som už zostal pri tých letných kurzoch, lebo tam tie, tričko a trenky už má dneska každý, hej. Čiže to by som ako, ak ste chceli pomôcť, podľa mňa týmto nepomáhate. A tento program podľa mňa nebude úspešný a podľa mňa sociologicky tým ľuďom, ako vravíte, že socializácia nič z toho platné nebude. Ešte by som trošku veril tým školám v prírode, tam to ten význam môže mať.
Čiže tam, keď už sme toto zozbierali, vážení, mne len toto, tento letmý pohľad na váš rozpočet dal niekde na úrovni 90 mil. eur. To by ste, pán Duchoň, vyhádzali z toho rozpočtu jedným pozmeňovákom raz-dva. Tam, tam, tam a máte 90 mil. eur. A jak ich je, ja neviem koľko je tých učiteľov, ale to pomaly vychádza 1 000 eur na hlavu, hej, ak ich je, rátajme, že ich je niekde možno okolo 100-tisíc alebo 90-tisíc, no, zjednodušený výpočet, 80, 90 euro mesačne. To by boli podľa mňa vcelku spokojní. Viete, nie tou žobračenkou, že teraz im dáte, že jak dôchodcom, že 100 euro, vianočný príspevok. To je dehonestujúce. Toto by bolo. Predstavte si, že by ste vyhádzali len, by ste vyhádzali štadióny pre boháčov, hej, by ste vyhádzali tých, čo chodia vysávať počítače ku Kaliňákovi, hej. To proste by neboli žiadne, že bolesti, že tu tento štát by bol ochromený. Vôbec by nebol ochromený tento štát, pán minister. Ešte by som, jaj, pardon, ešte tam bolo 25. To bolo od vás, to by ste aj vy prispeli z NSK a to máte tú informatizáciu a s tým skončím.
To je naozaj to, čo tých ľudí irituje a dúfam, že ich to bude iritovať a budú sa pýtať. Znova tam je, na budúci rok máte 25, za štyri roky ste, len spolufinancovanie bolo 100 mil. eur. A kde je niečo? Kde je nejaké www? Kde sa dá kliknúť? Na čo? Na nejaké www super projekt, aspoň niečo. (Povedané so smiechom.) Za tých 100 mil. len spolufinancovanie, pozor. Len spolufinancovanie informácií. Mne chalani z Košíc spravili www.ctpristroj.sk a tá stránka bude zachraňovať životy. Po večeroch to spravili, pán minister. Po večeroch to spravili, pro bono, sme to dali ministerstvu zdravotníctva. Pro bono.
Vy ste za volebné obdobie, u vás sa stopilo len spolufinancovanie 100 mil. eur. Povedzte mi, prosím vás, dajte mi niečo, na čo si mám kliknúť. Čo si mám kliknúť? Kde si mám kliknúť? Dajte mi nejaké www, čo mám urobiť, aby som zistil, že aký užívateľský komfort som dostal, že čo môžem, ako sa môžem zblázniť od radosti, že jak je to výborné, že tento štát zainvestoval. Kalmus, chudák, toho, čo idú súdiť za to, že namaľoval Biľaka, si išiel vybrať opis rodného listu v Košiciach. Býva tam 50 rokov a povedali mu, že sa to nedá, že musí ísť do Piešťan, lebo tam sa narodil. Vidíte, 100 mil. v čudu, len spolufinancovanie, čiže celkový balík, koľko to bolo 400, 500 mil. eur? Kde je iGoverment, iHealth? Kde sú tie anglicky znejúce projekty? Dajte to radšej tým učiteľom. Dajte, tam viete, tam tí vaši chlapci, fešáci skupujú latifundisti na kopci, dajte radšej, dajte radšej tým učiteľom. Nech si kúpia niečo domov, niečo v IKEA-i, nejakú kuchyňu. Viete, to je lepšie. Lepšie je to tak, fakt. Má to väčší význam pre spoločnosť, tie deti v tých školách budú spokojnejšie, tí učitelia budú spokojnejší a bude to o niečo funkčnejšie v tejto krajine. Na šupu. Jedným pozmeňovákom, pán spravodajca, vidíte, ani vás to nenapadlo. Som letmým, bežným pohľadom vám našiel 90 mil. euro v rozpočte, ktoré by nikdy nikomu nechýbalo. Vôbec by nebol paralizovaný štát, fungoval by takisto, jak by fungoval aj zajtra, aj pozajtra. A učitelia by dostali skoro 100 euro mesačne navyše.
Skončím. Teším sa, že sa ľudia zobúdzajú. Teším sa, že sa ľudia začínajú viacej pýtať. Miera kritičnosti sa zvyšuje. Ak sa nám to bude dariť, tak naozaj bude platiť to, čo som povedal na začiatku. Budú sa báť sem ministri chodiť s hlúposťami a budú veľmi opatrní, hej. A teraz nie, pán minister, na vás, nie ku vám, fakt, že lebo vám tiež, či to dostanete ako kapitolu nejakého ministerstva, ale už aj tí vaši si budú musieť dávať pozor, že kto tam čo napchá, hej? Ten jednotlivý rezort, že čo zistí, že či Draxler si naozaj myslí, že je nevyhnutné dať, ja už ani neviem, kto ten národný štadión stavia, hej? No, však keď už sú takí bohatí, tak nech ho stavajú. Nie? Ja neviem ináč. Bude to štadión, čo patrí štátu, alebo je to, ja tomu nerozumiem, že čo to je? Tak sú boháč? Alebo nejsú boháč? Viete, že tak postavte ten štadión a hotovo. Ale nieže nechajte si postaviť ten štadión a hovorte, že je to môj štadión a ešte, že som ho postavil. Tomu ja fakt nerozumiem. A myslím, že nielen ja.
Debata o rozpočte podľa mňa je poznačená predvolebnou, takým útlmom. Mrzí ma to trošku. Dneska tu zazneli až vesmírne príspevky zrána niektorých našich kolegýň, čo ale trebalo veľké aj pochopenie. Ale z môjho laického pohľadu boli tu aj hodnotné príspevky a tomu sa teším. A teším sa a dúfam teda, že bude vám mať kto sekundovať po ďalších voľbách.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.11.2015 17:50 - 17:52 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja si tiež len dovolím takú úvahu, lebo ma to tak naviedlo, pán minister jak tu hovoril. Ono to súvisí, ja to tu zvyknem povedať, že s takou firemnou kultúrou alebo nejakou doktrínou štátu. A ja som za komunistov vykupoval dobytok pre mäsozávod a tam kradli všetci, naozaj, tam všetci kradli. Tam stáli, keď skončila šichta, tak na zastávke stálo 40 mäsiarov a každý mal kufre, jak keby bol riaditeľ nejakého (povedané so smiechom) okresného úradu, lebo do kufríka vošlo 24 kg mäsa. Ten systém sa zrútil preto, lebo kradli všetci, hej? A teraz naozaj v tých, ľudia majú taký pocit, že teraz kradnú iba niektorí a kradnú strašne veľa a ešte tým ostatným vykrikujú: "Nekradnite!" Otázka stojí, že či sa to dá udržať, alebo počkáme, kým sa to zrúti.
Podľa mňa tá firemná kultúra by sa mala predstaviť, že teda robme tak, aby, lebo ono sa vždycky niečo cestou stratí aj v Nemecku, aj v Dánsku, ale u nás je to besné, u nás je to desné, hej? A to je podľa mňa neudržateľné, hej, ten systém je neudržateľný.
Prečo chlapci na kompe si nepomohli nejakým eurom navyše? Prečo si chlapci na kompe potrebovali urobiť teda ako dynastiu? Viete, to je presne o tom, že si povedali, že môžme. Môžme, ale potom tie peniaze niekde chýbajú. Ste spomínali cesty. Ja som len zvedavý, že jak vy budete voziť tie delegácie pri tom našom európskom predsedníctve po týchto Palisádach. To je tankodrom. Viete, a to nás dobehlo. Ono nás to fakt dobehlo. Tá Bratislava a cesty, to je Mogadišo, to je Mogadišo, to je naozaj tak. Ja som len zvedavý, jak ich tu budete voziť. To ja by som také, že upozornenie, že pozor na tlmiče. Viete, a na tých cestách tí ľudia zistia, že proste tak ste sa tu všetci, alebo niekto sa tu tak strašne rozbehol, že aj ja, aj ja, aj ja chcem dom, aj ja chcem vilu, aj ja chcem, neviem čo, že zabudol na to, že sem-tam tie cesty sa zídu aj pri iných príležitostiach. A to je potom aj témou dňa, že proste neudržateľné, tento stav je neudržateľný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.11.2015 10:56 - 10:58 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne kolegovi za analýzu toho, čo bolo a čo by bolo, keby. A ja využijem aj túto faktickú na takú informáciu, že ja by som sa v zásade nebol prihlásil, ale dnes moja dcéra nešla do školy, chodí na francúzske bilingválne. Chcem, aby hovorila jazykom hrdého národa a nešla do školy, lebo sa štrajkuje. A to ja oceňujem. Ja nemám za zlé učiteľom, že dneska pripravili mimoriadne kreatívnu formu upozornenia na to, čo sa deje v našej krajine. Čiže moje vystúpenie v zásade kvôli tomu, pán spravodajca, aj prípadne na vás, že pripravte nejaký pozmeňovák, vyhádžte z rozpočtu tie tunely, napríklad ten, čo som včera hovoril, tie upratovania softvéru a hardvéru, to vysávanie ventilátorov v počítačoch. Vyhádžte to tam a nazbierate toľko, koľko potrebujú učitelia. Naozaj, dajte ten pozmeňovák, vy sa môžete prihlásiť kedykoľvek. Ja potom moje vystúpenie stiahnem. Keď nie, tak aspoň pre pamiatku a česť a počesť tým učiteľom, ktorí, ja sa teším tomu, že sa tu niekto nájde a že je schopný sa vzoprieť, tak ich aspoň v tom mojom vystúpení pochválim a poviem, čo v rozpočte zostalo. Pokúsim sa dovtedy zozbierať, čo v rozpočte zostalo, aký bordel, tunel a tunely a neviem, čo všetko možné a nenašli ste peniaze na to, aby ste zvýšili im platy. To je zmyslom môjho vystúpenia na záver debaty k štátnemu rozpočtu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.11.2015 17:25 - 17:25 hod.

Alojz Hlina
Výnimočne kolega Martvoň neklamal a hovoril pravdu s tou TA3. Áno, je to pravda. Pán kolega, ja nikdy s vami do žiadnej relácie nepôjdem, vám garantujem. Nikdy do žiadnej ani za neviem aké peniaze tohto sveta, s vami nepôjdem, lebo nie som na to odkázaný. Nie som na tom tak zle, aby som ja s vami musel diskutovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.11.2015 17:01 - 17:23 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, ale sa vám tu sedí, čo? Mikloša tu neni (povedané so smiechom), hej, to je radosť sedieť.
Trošku sa ináč, poviem pravdu, sa bojím, lebo, hlavne čo bude po voľbách, že bohvie čo bude po voľbách, ale dúfam, že aspoň nejaké, nejaké libero sem dôjde, niekto, kto bude rozumieť, lebo ja neviem už, nejdem hodnotiť Mikloša, ale jedno treba uznať, že ekonomike rozumie a tie jeho príspevky, špeciálne k štátnemu rozpočtu mali hlavu aj pätu a bol vám viac ako rovnocenným partnerom. A to ma ide mrzieť, že neviem, kto nám tu príde, tak dúfam, že prekvapia politické strany vo svojich nomináciách.
Ja skúsim k tomuto všeobecne len veľmi krátko a potom ja si vyberiem mne vecne príslušnú oblasť, v ktorej som vo výbore, tak tej sa budem venovať.
Čo sa týka všeobecnej časti a všeobecného hodnotenia, ono je vlastne v zásade aj namieste, v zásade namieste aj otázka, že či to má vôbec zmysel, si naštudovať si ten rozpočet, lebo koho to tu už dneska zaujíma. Hej? Ja teda, ja teda priznám sa, ja tým sadomasochizmom netrpím, že by som pozeral tie televízne relácie. Ale poraďte mi, bola taká nejaká poradňa, niekde diskusia? Boli ste, pán minister, niekde o rozpočte rozprávať v nejakej televízii? Všade samý imigrant, viete, že to je, hej, že to je ako... Neviem, bola niekde nejaká poriadna debata o štátnom rozpočte? Ja mám pocit, že už dneska, viete, na RTVS diskutujú skrachovanci, mimoparlamentné strany, to je normálne sen, hej, že proste za naše peniaze sa tam predvádza ľudí, ktorých, nespoznáte ho na ulici, lebo máte pocit, že to je zombie. A kde boli, kde sa rozprávali? Už asi v tom Nu Spirite iba, nebudem robiť reklamu, ale to je jeden taký klub pod zemou a sem-tam sa mi to zjaví na obrazovke, že nejaká diskusia tam bola zaujímavá, tak bojím sa, že u nás sa už diskutuje ako-tak hodnotne možno iba v takýchto podzemiach, že sa vraciame tam, kde niekedy, že pod zem, teda s hodnotnými diskusiami. Neviem, pán minister, boli ste niekde obhajovať pred niekým, nejakým esom? Neboli asi, čo? Všade samý imigrant, záchrana, ochrana, to ma mrzí, hej, či vôbec má zmysel sa trápiť nejakým rozpočtom a nejako ho naštudovať a neviem čo, aby sa človek nestrápnil, hej.
Takže ja len všeobecne poviem, vy pracujete takou kaukazskou metódou, hej, týchto balíčkov, funkčnou, treba povedať, že funkčnou. Naozaj odkázanosť našich obyvateľov je veľká, odovzdanosť absolútna, a proste ten balíček keď pristane v pravý čas, nesmie, nesmie veľmi rýchlo, hej, nesmie veľmi skoro, tak tá krátkodobá pamäť funguje absolútne a rekalkulujete s tým a robíte. Mne, pán minister, by som upozornil, že takú by som, jak by som to povedal, fyziológ, to je aj ináč, to je fyziológia, že vy vydržíte teraz pre ten, že kto vlastne tvorí tie hodnoty, ten, kto niečo vytvára, a keď ho ponoríte pod vodu, ono pod tou vodou sa dá vydržať, dá, hej, dá sa tam vydržať, niektorí viac, niektorí menej, ale raz za čas sa treba ísť nadýchnuť a vtedy, keď sa človek vynorí, aby sa nadýchol, ak teda sa neutopí, tak vtedy sa to spomalí, musí sa to. To je zákon, to fyziológia, čiže ja neviem, kedy to už príde, hej, ale proste, ale raz to, samozrejme, prísť musí.
Niekedy položartom hovorím, že vy máte takého svojho asi komunistického Boha, že keď je celkom zle, tak vám niečo pošlú na záchranu, či imigrantov, hej, teplú zimu, teplú zimu, viete, toto je normálne fantázia, že ak SMER teraz bude predávať, teda obrazne, teda že ako svoj úspech SPP a vratky za plyn. Ale to neni úspech SMER-u, vážení občania, to je teplá zima! To je cenová vojna medzi Amerikou a Rusákmi, hej, že proste o tom, že proste to je umelé zníženie cien, ale vidíte, oni títo géniovia vám to predajú tak, že proste to oni vybavili, čiže šiahli (povedané so smiechom) a zastavili zemeguľu, viete, svojimi schopnosťami. Keby u nás fungovalo ÚRSO, keby u nás fungoval normálne systém, hej, že by boli aké-také monopoly so slušným fungovaním, tak by sme sa nemuseli takto čakať, čo spadne zo stola, že to by sa automaticky odrazilo v tých nížených zálohách. Si zoberte, však je pomaly koniec novembra a je teplo jak v auguste. Však je úplne jasné, že budete menej platiť plyn, je úplne jasné, že tí, čo vám dodávajú teplo, vám musia vrátiť za plyn, len to by tu musela byť normálna ekonomika. A títo fešáci, oni vám to všetko vedia predať, že to proste vybavili. Že to proste vybavili. To a teraz nerád to hovorím, ale tie aktuálne udalosti sú také, že takto tu tú hru hráme, až keby bolo celkom zle, tak príde vojna a vtedy už nič neplatí, viete, vtedy sa už musí na všetko zabudnúť a to bude už absolútna výhovorka asi na všetko.
Ja viem, to je, takú malú pomôcku, ja to, nerád mám tieto veľké vizuály, to ja také maličké vizuály, ak teraz, pán minister, však čiastočne ste ma aj vy inšpirovali, to priznávam, že ak teraz vydávate tie sociálne balíčky, bude teda korektné ľuďom povedať, že veľmi, ale veľmi rýchlo prídu, a toto si takto položím (rečník položil na rečnícky pult dva balíčky), konsolidačné balíčky, oni v zásade budú musieť veľmi rýchlo prísť, hej. Keby na mne záležalo, ja by som do nich, nevravím, možnože ich budem aj rozdávať, že by som do nich nabalil, ako sa brániť pred úžerníkmi, ako sa brániť pred monopolmi, ako písať žiadosti na ÚRSO, hej, takéto konsolidačné balíčky, je, oni prídu, vážení, garantujem vám, skôr či neskôr prídu, po každej hostine treba upratať, hej, skôr či neskôr prídu, hej, skôr či neskôr tí ľudia, čo sú pod vodou a idú z bielkovín na kyslíkový dlh, sa budú musieť vynoriť, vtedy spomalia (povedané so smiechom), ak neumrú pod tou vodou, proste musí to prísť, skôr či neskôr to príde.
Čiže to bol tam môj všeobecný vstup, ospravedlňujem sa, nehovoril som HDP, DPH, neviem čo, hovoril som také možno niečo, čo je ľahšie pochopiteľné, a to bolo aj zmyslom. A teraz sa chcem venovať tomu, čomu som vecne príslušný. Čiže ak som ja členom výboru pre obranu a bezpečnosť, v zásade by bolo celkom logické, keby som sa venoval tej kapitole. Viete, to je ináč, mimochodom, tiež celkom logické, ak tuná Jožo Mikloško čítal, že 26 mil. dostane RTVS, a viete, my máme jednu takú televíziu, ktorá vysiela absolútne bludy, hej, ale ona ich vysiela za svoje. Aspoň teda. (Povedané so smiechom.) Ale RTVS, teraz sme počuli, 26 mil. eur. Ako je možné, že v tej, na tých reláciách politických nemáte už hodnotnú diskusiu, a keď tam príde nejaká diskusia, tak buď sú to teda imigranti a vyzbierajú z ulice diskutujúcich. Proste to nemôžme takto fungovať, že RTVS bude robiť tému bezpečnostná situácia a zavolá si mimoparlamentnú stranu alebo zavolá si pána Freša, ktorý je z poľnohospodárskeho výboru. Ja mám Števa Kuffu rád, ale vy ste schopní, vy v centrále SMER-u, a RTVS vám to posvätí, ku Kaliňákovi postaviť Števa Kuffu a rozprávať o bezpečnostnej situácii. Proste, ja viem, že to tí ľudia si povedia, tak asi to tak nejak plus-mínus sedí. A to, viete, bez toho váženia, aby som sa nejak precenil alebo si namýšľal, ale nič v zlom, nič v zlom, tu proste, ak oni vysielajú za štátne, za naše, tak oni musia niečo dodržiavať, preboha. Však to musí platiť nejaká štábna kultúra. Kto s kým a kedy. Nemôžte z ulice zozbierať ľudí a povedať, choď ku premiérovi kľačať, lebo tam kľačali, poslušne tam kľačali, a ten sa predvádzal, jak to, jak nás všetkých zachráni. Tak to nemôže fungovať. Keď by ste náhodou nabudúce niekto chcel rozprávať o bezpečnostnej situácii, tak, prosím vás, nevolajte tam Števa Kuffu. Dobre? Nevolajte tam naozaj, skúste prípadne, že by sme aspoň hrali tú formu, ak je niekto z opozície členom toho výboru, tak prípadne niekoho z nich. To je proste, to má význam, taký aj formálny, ale aj vecný. To naozaj by som do budúcna odporúčal. Potom má aj zmysel si potom to naštudovať. Lebo načo má zmysel sa s tým trápiť, keď to nemáte komu povedať, komu to budem doma hovoriť, komu? Deťom to budem hovoriť, viete, to sú naozaj veci, že načo, potom strácate chuť to vôbec, keď to, tak hádzať do Dunaja.
Ja len v tej kapitole, ktorá mne je vecne príslušná, len vytiahnem niektoré highlighty, akože fakt creme de la creme, dobre, také veci, ktoré sú akože fakt že hodné povšimnutia. Pokúsim sa cez ne upozorniť teda na určité absurdity, ktoré, predpokladám, že sú aj v iných kapitolách, hej. Ale ja budem hovoriť o kapitole pána ministra, teda jeho, jeho rezortu.
Všimol som si tam napr. pokuty, ony sa tak nevolajú, hej, ony sa volajú príjmy, a to je, treba aj ľuďom povedať, že, že vlastne my rozpočtujeme aj pokuty, a treba povedať, ja som si to rozpísal dokonca, my sme na tento rok rozpočtovali 64 mil. výber, teda pokuty, ale tam ešte nejaké mal aj niečo iné, ale zjednodušene, skrátene, okolo 60 mil. by sa malo plus-mínus vybrať a na ďalší rok viac. Čiže ešte viac, čiže ja by som bol ináč mimoriadne zvedavý, že čo by sa stalo, keby sme prestali robiť priestupky? Hej, že keby sme prestali robiť priestupky, že keby ste nemohli rátať s tým, vy tam síce uvádzate, že s tým automaticky nemôžte rátať, ale vy s tým rátate a, mimochodom, ja vám poviem, že ak ste chceli za tento rok vybrať 60 mil. eur, tak ja som si to rozpočítal, to je milión, keď priemernú pokutu som dal, že 50 euro, hej, ja neviem, či taká je, ale ja som raz takú dostal. Tak nech je ona aj priemerná, podľa mňa sú nižšie. Tak je to, 1,2 mil. pokút je potrebné udeliť, 100-tisíc pokút mesačne, 3 300 pokút denne. Ak máme 72 okresov, čiže jeden okres musí dodať denne približne 50 pokút. Viete, tak potom sa môžete niekedy čudovať, že idete z Košíc do Bratislavy a máte teraz, neviete, keby teda nie my, my už sme si zvykli, ale keď príde nejaký turista, tak nevie, či to je teda Juhoslávia, alebo je to nejaké vojnové cvičenie, hej, že naozaj niekedy to je tak, ak naozaj je potrebné vybrať, jedno okresné riaditeľstvo, poviem to takto zjednodušene, lebo ak má denne vybrať 50 pokút, tak majú čo robiť tí chlapi, aby si, aby si zarobili na ponožky. Viete, aby si zarobili na ponožky. Hej, že proste oni, aby teda dostali tričká a ponožky, tak musia ísť a musia tých ľudí, to z nich nejak vytrieskať. Čiže ja by som fakt bol zvedavý, že čo by sa stalo, keby sme prestali robiť priestupky, alebo že čo potom dáte nejaké nové, viete, že teraz už ľudia si fakt dajú pozor, že na tých notoricky známych miestach už nebudú prekračovať, čo vám tak ujde tých 10 km, čo dajú, že špinavé auto. To bude pokuta?
Pri dnešnej vláde by som sa niektorým veciam možno nečudoval, obzvlášť keď je potrebné uhrádzať, a to je druhá kapitola toho ministerstva slávneho, že tovary a služby. Ja vám tu na tomto poviem, hej, že teda, že čo je dôležité. Čiže na ponožky si musia vybrať cez pokuty, ale všimnite si, že napr. za tento rok, na slávne IT, ale to ani nie sú, že kapitálové, že nejaký nový softvér, to už je vlastne alebo udržiavanie toho, tých starých tlačiarní, čo tam majú, hej, to nech je na úrovni 30 mil. spolu dokopy. Samotná ako údržba, a to ináč by ma tiež ako zaujímalo, že keby to niekto rozložil, že čo to je. Údržba softvéru na NBS stojí 7 mil. eur. Prosím vás, ja som teda už neraz bol podať zápisnicu, tam majú staré počítače, dole je jeden klapkový telefón, nechcem zjednodušovať, hej, ale neviem akých softvérov, potom neviem aké komunikačné infraštruktúry, lebo to sú ďalšie milióny. No dokopy to je za rok 30 mil., hej. A to nie sú kapitálové, to sú tie také, akože pozametám to, povysávam, ventilátor vyfúkam vysávačom na počítači. A to sú všetko milióny, milióny a milióny.
A potom áno, potom, keď musíte dať na takéto IT-čko, na údržbu takéto peniaze, tak tie ostatné budú niekde chybovať. A viete, kde majú chybu, ja to vám poviem. To je znova tá absurdita, oni chybujú napr. na odmenách. A ja vám poviem, že každá krajina, ktorá má v sebe nejakú dynamiku, alebo aj spoločnosť, firma, ktorá má v sebe dynamiku, tak má mechanizmy motivácie, odmien, hej, má nejaké proste parametre toho, že kedy niekto dostane viac ako druhý, a keď je to dobrá firma, tak to musí byť na niečom spravodlivé. A všimnite si, že, že parametre osobitných finančných prostriedkov, odmien a špeciálne odmeny a príspevky stagnujú medziročne a sú, podľa mňa sú malé ako. Ak máte na celé MV na odmeny a príspevky 4 mil. euro, ale na servis, na servis IT-čka máte 7 mil., tak to je podľa mňa jeden z parametrov, ktorý jasne hovorí, že kde sme sa dostali. Jak chcete z tých policajtov vytrieskať tú dynamiku, tú schopnosť, to chcenie, tú motiváciu, aby niečo urobili, keď máte pomaly polku z toho, čo máte na vysávanie ventilátorov v počítačoch? Viete, a to je presne to, to je tá, to je to, nezdravý prístup k sporeným financiám, to je to, že akú krajinu vlastne vytvárame, že v akej krajine chceme byť, kde vám raz za mesiac, a tí policajti to vidia, mne to tí policajti hovorili.
Pán minister, ja vám poviem, v Dúbravke na policajnej stanici sú záchody, by ste neverili, to vám poviem. Tie záchody majú 20 metrov štvorcových, ani to nie. Neviem, či nie 60-tisíc euro to stálo, tá rekonštrukcia, ale najlepší parameter vám poviem, že z tých 20 metrov štvorcových, by ste neverili, počúvajte dobre. Bol podpísaný ten výkaz prác, že odviezli stade päť sedemkubíkových kontajnerov suti. Prosím vás, my, čo sme ešte normálni v tejto krajine, hej, povedzte mi, ako viete z plochy 20 metrov štvorcových bývalých záchodov, ktoré rekonštruujete, obíjate staré, obíjate staré kachličky, ako viete odviezť päť sedemkubíkových kontajnerov stavebnej suti. Prosím vás, ak mi niekto zodpovie na tú otázku, zložím mandát, idem domov. Poviem, že nemám tu čo robiť. (Reakcie z pléna.) Povedzte mi, a to je presne to, tí policajti to vidia. Tí policajti to vidia, ešte im dokonca tie isté pisoáre dali, ešte mi vraveli, že tie isté očistili a dali naspäť. (Povedané so smiechom.) Ale 60-tisíc to stálo, ale rozumiete, čiže 60-tisíc stáli záchody na policajnej stanici v Dúbravke, ale na odmeny možno tí chlapi dostali, museli si vyžobrať možno po 30 euro. Aj to ešte museli odmrznúť, ja neviem kde, na Rožňavskej. A to je presne ten problém, to je presne ten problém.
A, mimochodom, viete, kto rekonštruoval tie záchody, pán minister? Tu budete, za chvíľku nám tu príde do skráteného čítania, že jak idete ochrániť túto krajinu pred Pentou, však? Bodaj by, ja nepoviem pol slova, však to schváľte, ja som za. Ale presne firma z portfólia Penty. Viete, ináč, to je fantázia, čo v tejto krajine je možné. Presne tá firma opravuje aj záchody na policajných staniciach. By som sa hanbil, nie už keď som taký veľký podnikateľ, sa ulakomiť ešte na hajzle v Dúbravke, by som sa hanbil (povedané so smiechom), ale už nekomentujem, ale, ale proste je to tak. Tak na jednej strate tu idete rozohrať, kedy, dneska to príde či zajtra, či kedy, veľký "fight" proti Pente, jak im to naložíte, jak im to, a potom necháte sa konfrontovať tým, lebo tí policajti si to medzi sebou hovoria, že koľko to stojí. V Dúbravke sú záchody za 60-tisíc euro rekonštruované.
Čiže to chcem povedať, ak by to tu niekoho zaujímalo, hej, čiže ako sme nastavení, čiže na odmeny nemáte, máte polku z toho, čo máte na vyfúkavanie počítača. To je podľa mňa nezdravý rozpočet. V tomto je to parametricky pre mňa nezdravý rozpočet, potom tá krajina tak vyzerá. Potom tá krajina tak vyzerá. Potom tá krajina tak vyzerá.
A to už nehovorím, tu keby to niekoho zaujímalo, že pri niektorých položkách, viete, čo si človek môže pomyslieť pod špeciálnymi službami, hej. Špeciálne služby majú stopercentný nárast, čiže ak teraz sme za špeciálne služby platili, to nie SMER platil, to nie Robo Kaliňák platil, pozor! Nie SMER, to ľudia tejto krajiny za špeciálne služby platili 2,5 mil. eur, tak teraz budú 5,5. V čom je ten rozdiel, neviem. Akože v čom, viete, že... Ale asi tí, čo to zostavovali, vedia, v čom je ten rozdiel. No, toto je kapitola bezpečnosti, ktorá mne je vecne príslušná, podľa výboru.
A skončím, ak dovolíte, s tým, že mrzí ma, že kolega pán minister nás aj oklamal na výbore, lebo my sme mu minulý rok zahlasovali za to, že sa navýšili položky rozpočtu (reakcia z pléna), ale tak nech kvôli záznamu (reakcia z pléna), no. Aj menovať ho mám? (Reakcia z pléna.) Jaj, pardon. To nie. Tak dobre. Tak minister na našom výbore, vy ste neboli, ale minister Robert Kaliňák nás zaviedol, až oklamal, resp. nás oklamal na výbore, lebo povedal, že pokiaľ my budeme súhlasiť s tým, s navýšením rozpočtu, aby sa zvýšil počet policajných príslušníkov, tak zároveň s tým sa vytvorí a bude sa, proste začne sa projekt mobilných policajných staníc. Projekt mobilných policajných staníc bolo pilotne, bolo definované tak, že budú vytvorené dve mobilné policajné stanice v Prešovskom kraji a budeme to skúšať, že čo to urobí. Viete, jak to dopadlo? Žiadna mobilná policajná stanica neexistuje. Žiadna mobilná policajná stanica neexistuje. Vážení, vy čo ste v Prešove, v Košiciach alebo neviem kde všade, skúste prípadne porozmýšľať, či by sa vám nejaká nezišla, v nejakej tej dedine nejaká mobilná policajná stanica, malo sa to na základe rozhodnutia krajského šéfa inštalovať na pomedzí, pomedzí kontaktu obce a prípadne osady, mali sme to vyhodnocovať, či to má význam, či to nemá. Zaviedol nás minister, povedal, že áno, my sme mu zahlasovali, nemáte mobilné policajné stanice. Možno tento rok mohli byť dve a možno by sme zistili, že aké je to funkčné, a možno sme budúci rok nemuseli pridávať, mohli kľudne stačiť a ja vám garantujem, že keď to budeme tak ignorovať, ako to ignorujeme, tak v tom ďalšom období a podľa mňa veľmi skorom období, nie dve, nie tri, pán minister, nebudete ich stačiť kupovať. Toľko ich budete musieť mať. Viete, takže niekedy, keď je lepšie začať, ako potom sa splašiť. To som chcel povedať k rozpočtu, k tej kapitole, ktorú som si čiastočne pozrel. Poviem otvorene, nevenoval som tomu moc veľa pozornosti, lebo to tu v zásade nemá význam, hej. Vy už dneska možno sa aj vybavíte, keď nie, zajtra určite. Iné fórum na diskusiu o tom, že či tá kapitola, alebo hentá kapitola, či celý váš rozpočet je zdravý, či je dynamický, či je moderný, či aký, to tu nikoho nezaujíma. Všetci tu riešia proste imigrantov. Však všetci tu riešia proste, to vám spadlo z neba, prekryje to všetko, a tu môžete dneska.
Zajtra tu môžete doniesť, ja neviem, zákon neviem o čom, a to si ani nikto nevšimne. Stačí len v správnej chvíli, RTVS vás pozve, hej, všetkých vás tam pozve, pozbiera z ulice nejakých rečníkov a môžte tam zas hovoriť o tom, jak zachránite.
A, prosím vás, keď zachránite, tak ja som len zvedavý, ako chcete vy zachraňovať, keď z východnej hranice našej je letová prevádzka pomaly väčšia ako na Heathrow, že to my zistíme, pán minister, že, že v zásade, že čo sa tam deje, až vtedy, keď to spadne. Rozumiete? Že až vtedy zistíme, že čo sa tam deje, až keď to lietadlo spadne, ináč to nezistíme. A najväčšie čaro na tom všetkom je, že keď to spadne, tak až za dva dni to nájdeme. Rozumiete, spadol vrtuľník a ja som niekde čítal, že dva dni ho hľadali, že kde vlastne, a, prosím vás, ako vy chcete chrániť túto krajinu, veď my sme len na naše jediné šťastie, že sme mimo akejkoľvek trasy. Ako vy chcete chrániť túto krajinu, keď spadnutý vrtuľník hľadáte dva dni, prosím vás? Ako vy chcete chrániť túto krajinu? Fakt ako by ma, ale to je jedno už, mám veľa na jazyku. Takže, pán minister, takýto je potom. (Rečník zobral do rúk dva balíčky z rečníckeho pultu, ukazujúc ich ministrovi a plénu. Reakcia ministra.) To už asi pred... (Reakcia ministra.) Pokrčený papier. (Povedané so smiechom.) Ja vám to nedám, však čo, to je škoda. Ja len vám to ako vizuálne, dobre, že pripravte, po každej hostine príde upratovanie a účet. Dobre?
Čiže hostina končí, pán minister, pripravujte konsolidačné balíčky.
Ďakujem
Skryt prepis