Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.11.2015 o 10:37 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 24.11.2015 15:23 - 15:29 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán spravodajca, aj som sa čudoval tej bizarnej kombinácii, akou je pán Borec ako navrhovateľ a vy ako spravodajca, lebo vy robíte veci od hospodárstva, vy robíte hospodárstvo, máte ho na starosti v tejto krajine, preto tak vyzerá, ale ja, ak dovolíte, možno aj trikrát vystúpim, však už si to užijem, je to možno jedno z mojich posledných vystúpení, Bohviečo bude, nebude.

Tak teraz procesne, hej, k procesu, prečo je to skrátené. Ja som to tu už hovoril predtým. V zásade reklamná agentúra R+R, hej, Robo plus Robo by vyhrala všetky palmy, neviem, aké majú tie ceny, reklamné. Podľa mňa sú dobrí. Však akože z pohľadu toho marketingu to je úplné. On dneska vybavil policajtom príspevok na uniformy o 10 % vyšší., To už teraz sa šíri éterom. To je pre dvadsaťtisíc ľudí, neviem, koľko je u nás policajtov, ktorí sa dneska dozvedia, že majú o 10 % ten príspevok vyšší. To je taká jemná práca s vybranými skupinami.

A ešte bola taká veľká nezahryznutá vec, čo bude s tou Pentou nešťastnou, lebo však všetci o nej hovoria, a čo bude s tým Procházkom. Tak vlastne znova sa teraz zamysleli a povedali: „Proste dáme to jednou ranou. A naozaj prišiel návrh, ktorý jednou ranou teda jasne zadeklaruje, že SMER s Pentou nič nemá. A ešte dostane po frniaku aj Procházka, lebo však im vyhral spor. Čiže to je celé, to bolo zadanie, ako to urobiť. Takto je to tu postavené.

A kolega Lipšic vlastne pekne povedal, že na konci dňa bude sa už upratovať, keď už bude po voľbách, keď už sa zrazu možnosť zjaví niekde, ja neviem v nejakom ekonomickom týždenníku. A možno ani nebude, iba podľa toho, ako komu na tom bude záležať, taká malá informácia, že Ústavný súd rozhodol, že nič sa nedeje a že Penta bola taká veľkorysá, že ešte ani úroky z omeškania si nebude pýtať za to, čo prípadne sa aj oneskorilo, lebo však už ste jej sľúbili za to niečo iné, hej, že proste to, čo jej vyplynie z toho, že o niečo dlhšie bude na to čakať, tak jej dobehnete na niečom inom. Vy to potrebujete kvôli voľbám. Kvôli voľbám potrebujete premiéra Fica, pani Ritomskú on si pozve, tak ako si ju pozve Kaliňák, alebo niekoho z ulice nájdu. Tam mimoparlamentných strán je dosť. A budú im hovoriť, že: „Vidíte, ako sme zatočili s Pentou, vidíte ako sme im vykrútili krk, 30 miliónov chceli zobrať, Procházka im to vyhral, vidíte, čo sme spravili v skrátenom konaní? Keď my chceme, tak ideme ako šrauby.“ Ja verím že to bude znieť akože fakt, klobúk dole, konečne od niekoho, však.

A teraz to povedzte mne ako poľnohospodárovi lebo to hovoril právnik, že sa našli nejaké chyby zakopané, tak čo bude teraz, lebo mňa inač tiež fascinuje to právo, to hranie sa s tými peniazmi, kvôli tomu v dôsledku vždycky ide o peniaze.
Takže vy navrhujete exekučnú imunitu pre teplárenské podniky. Neviem, či dve schôdze dozadu tu bolo podanie od ústavného právnika, že je exekučná imunita na vodárenské podniky. Čiže ja už neviem, čo je pravda. Ako to vlastne dopadlo? Tak tu zas je tretí človek, ktorý podľa mňa rozumie právu, viem to z toho, ako ho zvyknem počúvať, a argumentuje, logicky pre mňa. Ja tiež chcem mať takú bazálnu logiku. Logicky argumentuje, že toto, čo je tu, je nič.

Ako je to vlastne? Ako majú tí ľudia tomu rozumieť? O čo ide v tomto prípade, pán minister? Ide tu podľa mňa o to, aby ste v tých reláciách po tých kulturákoch mohli povedať, Procházka im vyhral 30 mil. Keď to dáte do starých korún, miliardu im vyhral, vybavil.

Čo sme urobili my? Chlapci sú z hrušky dole, nedostanú ani vindru. To bude hrdinsky. Do marca to vydrží, dovtedy určite nebude rozhodnutie Ústavného súdu, že to je protiústavné. Aj keby to protiústavné bolo, tak to, že to tak je, do marca nebude. Už čo bude po marci, koho by to tu trápilo? Mne to príde hrozne cynické, také proste manipulatívne, také neúctivé voči tým ľuďom. Ja by som im pol slova nepovedal nieže, ja by som im ani vindru nezaplatil. Ešte by som im povedal, že majú platiť. Len ako na to treba ísť? To ja neviem. Je toto dobrá cesta? Ja viem, že v záverečnom slove poviete, že toto je dobré asi v tom prvom čítaní, keď, predpokladám, tu bude bdieť nad tým procesom pán spravodajca s tým, že sme teraz v procesnej časti, dobre.Čiže ja sa vrátim k procesnej časti, tomu, že sme tu v skrátenom konaní. Viete, ale spor s BAT-kou bol dva roky dozadu. Niekde to bolo zachytené, že BAT-ka chce, BAT-ka nechce neviem čo. A prečo ste sa teraz na údajne poslednej schôdzi splašili? Išlo to do skráteného konania. Všetko je vypočítané na ten efekt. Čiže to skrátené konanie je preto, aby zaznel jednoznačný signál, že na tejto schôdzi SMER to naložil aj Pente a po frniaku dostal aj Procházka, dve muchy jednou ranou. Presne o to ide. Z procesného hľadiska to potrebujete tak. A z vecného hľadiska uvidím, aká bude atmosféra, či má ešte zmysel tu rozprávať o tej absurdite, čo ste sem schopní doniesť a čo ste schopní z vonku predať ako vec, ktorá pomôže. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2015 14:32 - 14:34 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. My keď sme robili protest v Košiciach, tak tam na pešej zóne stál taký mercedes, ja neviem, ako sa volá, najnovší, ako existuje. A mal nejaké značky. Ani keby to bolo Obamovo, ani Obamu by to neoprávňovalo tam stáť. A tí policajti len kývali plecom, však na námestí SNP tiež stojí x áut s CD. A ja vám poviem, pán kolega, ako som ja zisťoval, kto vie alebo nevie, čo poslanca oprávňuje, resp. neoprávňuje s diplomatickým pasom. Som volal na ministerstvo zahraničných vecí, kde prepli ma cez štyri odbory a nakoniec mi bolo povedané, že vie iba jeden pán, ktorý je na dovolenke, pričom som vravel, že to nemyslia vážne, že na MZV iba jeden pán vie, na čo oprávňuje diplomatický pas poslanca, že mne to príde málo. Tak povedali, že, dobre, ešte mi zavolajú o pol hodinu. O pol hodinu mi zavolali a prepli ma na riaditeľa protokolu MZV, ktorý mi povedal a potvrdil, že, áno, slovenského poslanca diplomatický pas na Slovensku neoprávňuje na nič. Čiže ja som sa takto relatívne zložito dopracoval k tomu. Čiže ak si vy myslíte, že hociktorý pochôdzkar niekde vo Svidníku vie, že diplomatický pas neoprávňuje na nič, tak ja vám hovorím, že na MZV to nevedelo niekoľko ľudí , kým ma neprepli na toho správneho, ktorý to povedal, že, áno, je to tak. No a ja v druhom len však v dobrom hovorím, však minister nech to povie, aby nevznikali nejaké dezinterpretácie. Prosím vás pekne, rešpektujme to, policajtom odkážte: „Neberte do vôbec do úvahy.“ Však iba tým máme to a sme vybavení, je pokoj. To som chcel iba povedať. No a potom ma bude zaujímať, prečo to nepoviete. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2015 14:19 - 14:21 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja viem o dvoch takých poslancoch strany SMER a jednej takej poslankyni strany SMER, ale vám garantujem, a možno ma už natoľko poznáte, že keby som to vedel o niektorom našom kolegovi, tak by som to povedal, hej. Ale v dobrom teraz hovorím, možno fakt preto, aby nevznikali nejaké nedorozumenia. Totiž pán minister povedal jednoznačne, že ani jedného z nás diplomatický pas na cestnej premávke na Slovensku na nič neoprávňuje, a jednoznačne povedal policajtom, že keby sa niekto oháňal nejakým diplomatickým pasom, tak k ničomu, ale naozaj k ničomu to nevedie a akákoľvek pokuta musí byť udelená. Mne úplne to stačí, pán minister, urobte jednoznačne, aby tu nevznikali dohady nejaké, lebo to tí niektorí chudáci policajti nevedia, dobre,... (Reakcia z pléna.) Neviem ja mám faktickú alebo pán minister má faktickú? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Nech sa páči, odpovedajte.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ja som len toľko si dovolil povedať, však, pán minister, máte záverečné slovo, môžete zase pokojne na mňa brýzgať 10 minút, neviem, o čom všetkom pokojne môžete hovoriť, môžu to byť prípadne neviem teraz nejaké osobné veci, pokojne to točte, krúťte, prípadne na záver povedzte toto, dobre, ja už to tu poznám, proste kydať, liať, to je úplne v poriadku. Vydržím, znesiem to, ale na konci by som poprosil predsa len, či by ste nezjednotili to stanovisko ľudí, ktorí sú na uliciach, hej, keď im nejaký poslanec máva diplomatickým pasom a odvoláva sa na nejakú imunitu plynúcu z diplomatického pasu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2015 14:10 - 14:17 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, ja som k tomuto návrhu zákona vystúpil aj v prvom čítaní, len krátke poznámky aj v tomto druhom čítaní predsa len uvediem, lebo nejakých významných zmien oproti prvému čítaniu v tomto návrhu sme sa nedočkali. Ja som namietal určité skutočnosti, ono v zásade sa to dá povedať aj tak. Niečo keď treba uznať, treba uznať. A, pán kolega, vy keby ste si aj s premiérom otvorili reklamku, vy ste fakt v balíku, hej, vy by ste podľa mňa urobili veľké peniaze, lebo to viete urobiť. Vy by ste aj Arabom piesok predali.

Naozaj je to všetko urobené len pre ten výstup, pre ten efekt. Čiže efektom z tohto bude, ako ste zatočili s cestnými pirátmi. Nuž ja si nemyslím, že ste zatočili s cestnými pirátmi, to ale nevadí. Tie zmeny, nejdem sa opakovať, sú nie veľké. Možnože len stanovíte minimálne, že budú musieť to dostať pri tom prekročení. Doteraz tá variácia, variabilita bola vyššia s tým, že aj nemuseli to dostať. Teraz musí to dostať.

Ja napríklad systémovo namietam aj tú skutočnosť, že do tej najvyššej kategórie, v ktorej ste, to znamená z pohľadu nejakej pokuty v blokovom konaní 250 až 800 eur, sa dostávate pri päťdesiatke v obci a nad šesťdesiatku mimo obce, máte rovnakú tú pokutu, ale ja si myslím, že ísť o päťdesiat kilometrov za hodinu viacej v obci je horšie, ako ísť o 60 kilometrov za hodinu viacej mimo obce, hej. Čiže ja by som napríklad túto skutočnosť nejakým spôsobom zohľadňoval.

Možno len malé porovnanie. Tieto skutočnosti sa zohľadňujú v iných krajinách, vyzerá to tak, áno. A to som si aj myslel. A je to pravdou. Niekde vám pri určitom prekročení rýchlosti berú automaticky vodičský preukaz na tri mesiace. Niekde majú tú diferenciu, že to skáče viac. U nás skočí iba raz toto, hej, akože vysoká pokuta nad stanovenú rýchlosť o päťdesiatku v obci a šesťdesiatku mimo obce. Nie som si celkom istý, že je to takto celkom správne.

Ja som avizoval, že skúsime dať pozmeňujúci návrh vzhľadom na náročnosť a v zásade aj takú beznádej určitú tuná, že aj tak by to neprešlo. Človek sa s tým natrápi ako somár, aj tak to neprejde. Bohvieako, ja si myslím, pán minister výhľadovo to dopadne? Ja neviem, ako to dopadne. Pokojne ja tu nebudem. A či veríte, či neveríte, do vankúša nepôjdem, ale keby som tu náhodou bol, tak nevylučujem, že by som sa skúsil pozrieť na to, ako to previazať aj s tým, čím bol spáchaný ten priestupok. Jedna vec je, že bol a potom je aj, čím sa to stalo. A to by sme mohli dať tomu takú tú určitú dynamiku, hej.

Pracovne my sme chceli tú konštrukciu robiť tak, že, dajme tomu, je nejaká cenníková cena auta a 1 % z ceny auta by ste mali, pokojne by tam mohli zostať nejaké parametre teraz. To znamená, že je to za to prekročenie. A ešte by ste potom o týždeň o dva týždne dostali podľa cenníkovej ceny auta doplatok k tej pokute, čo by chlapcov, ktorí majú veľké autá a radi chodia rýchlo, možno trošku zamrzelo. Teraz hore-dole je to 200 eur, čo biedaka môže položiť. Ale nemá chodiť rýchlo. Tým to nerozporujem. Čiže ja si myslím, že výhľadovo by sme mali ísť týmto smerom, hej, že pre niekoho fakt 250 eur nie je peniaz. To znamená, ak niekto dostane tú pokutu v jednej dedine, tak v druhej dedine pôjde zase rýchlo a mu to nevadí. A keď to previažeme cez cenu auta, hej, tak myslím si, že to by mohla byť budúcnosť v tomto prípade. No ale keby sme vedeli, čo je budúcnosť, tak sa živíme veštením.

A skončím tým, pán minister, vy ste len využili túto príležitosť a v zásade je to vecne príslušné aj k tomuto zákonu. Ja som to tu už namietal. Vaši chlapci a dievčatá s poslaneckými preukazmi sa zaľúbili do diplomatických pasov a mávajú policajtom pred očami diplomatickým pasom a dožadujú sa nejakej výhody plynúcej z diplomatického pasu. Dal som si tú robotu. volal som, oficiálny výstup z protokolu ministerstva zahraničných vecí mám. Diplomatický pas slovenského poslanca na území Slovenskej republiky neoprávňuje v zásade niekoho na niečo. Bol by som rád, pán minister, a v zásade aj vás k tomu vyzývam, keby ste jednoznačne inštruovali svojich poslancov, že sa nemajú dožadovať nejakej imunity mávaním diplomatickým pasom. (Reakcia navrhovateľa.) By ste tomu neverili, ja nie, ale policajti. Ja o takých viacerých prípadoch viem. Čiže tu by bolo dobré, keby ste prípadne dali inštrukcie, že nech sa nezneužíva diplomatický pas na dožadovanie sa nejakej imunity, ktorá neexituje v tomto prípade. (Reakcia navrhovateľa.) Je to pravda a čo nie je pravda? (Reakcia navrhovateľa.) A napriek tomu poslanci strany SMER tým mávajú, ale, dobre, pán minister, ja len o troch takých viem, dozviete sa o nich, nebojte sa, dobre. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás, pán podpredseda vlády, vystúpiť môžete. (Reakcia navrhovateľa: „Ospravedlňujem sa, pani podpredsedníčka.“)

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán minister, ja vás len poprosím, keby ste povedali celému plénu v zásade, že diplomatický pas neoprávňuje na žiadnu imunitu priestupkovú, vaši to nevedia, a zároveň by som vás poprosil...

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás hovoriť aj k zákonu.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Aj zákonu no však to je cestná premávka. Na cestnej premávke sa zúčastňujú aj poslanci. (Reakcia navrhovateľa.). No práve, neučte, tak nech nemávajú. A, prosím vás, využijem...

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán podpredseda, keď chcete reagovať, vystúpite v rozprave, môžete povedať svoje výhrady k pánovi poslancovi.

Nech sa páči, pán poslanec.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne. A potom ešte vás poprosím pán minister o jednu vec, keby ste prípadne ich inštruovali, inak budem v tomto interpelovať vás aj Policajný zbor jednoznačne, aby pri preukazovaní sa nejakým poslancom diplomatickým pasom túto skutočnosť nebrali absolútne do úvahy a riešili dopravný priestupok v zmysle platných predpisov, dobre, ono by bolo dobré to tým policajtom povedať, že je to tak. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale pán minister vám už povedal dosť zrozumiteľne, že to tak nie je.Nech sa páči, poďme ďalej, pán poslanec.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne. Ja som iba toto mal k tomuto návrhu zákona. Samozrejme, ja som tu namietal a kto už by tu sa tým zaoberal? Ale, nevadí, pre pamäť času a miesta som uviedol moje výhrady k tomu a dovolil som si uviesť malú poznámku k zneužívaniu diplomatických pasov. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2015 11:49 - 11:51 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja tiež mám taký postreh k tým pokutám. A o tom budem asi hovoriť pri tom druhom zákone, ale vyjadrím sa k tomu, čo ste, pán kolega, hovorili, áno, v Sačurove je to neukončené, ale koho by to tu trápilo. Pozrite sa, pán Baška, to je RoboCop. Proste kde je nejaká funkcia, tam je pán Baška. Pán minister nás oklamal na výbore. My sme mu odsúhlasili navýšenie rozpočtu, zvýšenie počtu policajtov s tým, že mali byť vytvorené dve mobilné policajné stanice. Kde máte mobilné policajné stanice? Nie sú nikde. Viete, vážení občania, ak vy máte nejaké starosti niekde v Prešovskom kraji, alebo niekde ich máte, tak sa pozrite do televízora, tam je toľko Rambov a ochrancov, že nestíhate sa čudovať. Ale potom si pozrite, že chcete prejsť do jednoty, či sa cítite tak bezpečne, ako vám v tom televízore niektorý z tých dvoch Rambov hovorí, hej. Proste dve mobilné policajné stanice, pán minister, to bol váš prísľub. Nie sú, rok prešiel ako voda, rozpočet navýšený bol. Ja neviem teda, ako ste sa s tým vysporiadali, mali byť dve policajné mobilné stanice. Z nich možno jedna pokojne mohla byť dočasne umiestnená v Sačurove, aby pomohla riešiť daný stav. Podľa mňa takých lokalít, kde by pomohla takáto výjazdová stanica, je určite na Slovensku viac. Ale nerealizovalo sa to, napriek prísľubu, napriek uzneseniu výboru pre obranu a bezpečnosť. Takto si my tu fungujeme. Pána Bašku, toho trápia úplne iné veci, ako je nejaký Sačurov, rozumiete. Ale teraz nedá sa vylúčiť, že pred voľbami sa rozbehnú a budú nám triasť rukami, dávam balóniky do rúk s tým, ako všetko zachránia, len treba urobiť to nevyhnutné, ten volebný akt a potom sa všetci budú čudovať. Tu to máte rozmenené na drobné, hej, v dobrej viere, v dobrej vôli. A ja som zahlasoval za zvýšenie rozpočtu, boli prisľúbené mobilné policajné stanice, neexistujú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2015 11:25 - 11:25 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ja dávam návrh, aby ste dali návrh, aby poslanci, ktorí navrhujú svoje zákony, za ne hlasovali. Pán Pavlis tu zachraňuje duše baníkov, ani nehlasoval za svoj vlastný zákon, svedčí to o určitej, by som povedal, neprofesionalite a neúcte k tomuto orgánu.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, ešte raz, nezneužívajte rokovací poriadok, pretože to je neprofesionalita, ktorú tu predvádzate.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ak niekto predkladá zákon, tak by si mal zaň zahlasovať, prosím vás. To je podľa mňa najlogickejšia vec, aká tu môže byť, len vás žiadam, keď nemá byť o tom procedúra, tak aspoň upozornite svojich poslancov, keď si stavajú pomníky, dobre, tak nech si aspoň prídu ich čistiť. Dobre, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.11.2015 10:37 - 10:52 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, som rozmýšľal, ako to spraviť, bububu, pán minister. Spravil by reflexnú skúšku. A vy sa bojíte čoho, koho? Ja len sa chcem dožiť jednej veci. A to raz podľa mňa príde. Prísne vzaté, pán Mika, to je generálny riaditeľ Slovenskej televízie. Pokojne hrajte golf, pokojne ja neviem sa zabávajte, jazdite na koňoch, len, prosím vás, nešliapte po demokracií. Naozaj ju neničte, toť za stáročia dopracovali sme sa do štádia, kde nejaké procesy fungujú. Tuná pán minister sa bojí chodiť do diskusií s tými, ktorí sú mu partnermi, vyberá si ako hrozienka, s kým tam pôjde, neškodných. Ja už len čakám, pán minister, kedy pôjdete do diskusie do RTVS o bezpečnostnej situácii s pani Ritomskou. A RTVS vám to i umožní, s pani Ritomskou, pôjdete a urobíte to, akože vyhráte nad ňou, opozíciu zase zdehonestujete s tým, aká je nemožná, neschopná, áno. Pán kolega, vy si tak vyberáte cielene. Ja to dlhodobo namietam to, čo robí RTVS, je hrozné, to čo robí RTVS. A vy ste schopný ísť do RTVS s pani Ritomskou. Ja už len čakám, kedy to bude, keby v RTVS dodržiavali to, čo majú dodržiavať, sú platení. Veď keď to robí TV HNOJ, nech sa páči, prosím vás, ale RTVS platím aj ja. Prosím vás tá je platená z verejných prostriedkov. A mali by mať nejakú štábnu kultúru. Ak je na to nejaký výbor, pán minister, viete, kto by vám mal byť partnerom do diskusie o bezpečnostnej situácii? Pán kolega, člen výboru pre obranu a bezpečnosť by mal byť vaším členom do diskusie. A, viete, niečo také vám poviem, ja som člen druhého najväčšieho poslaneckého klubu v parlamente a povedzte mi, členom akého klubu je pán Fedor. A to je presne to, vážení, premiér Fico si zavolá k bezpečnostnej situácii Freša, prosím vás, člena poľnohospodárskeho výboru, zavolá si tam Danka, člena neparlamentnej strany. Ja hovorím, ja som schopný tomu veriť, že vy raz pôjdete do diskusie o bezpečnostnej situácii s pani Ritomskou a RTVS vám to umožní. A potom si zatlieskate, aký ste úžasný. Vy sa bojíte, pán minister, bububu, bojíte sa ľudí, ktorí vedia rozprávať, bojíte sa ľudí, ktorí tomu trošku rozumejú, toho sa bojíte, pán minister. Vy presne viete, s kým tam pôjdete. Ste urobili Procházku, teraz pána kolegu Fedora. Pomáhajte si, koľko chcete, ale, prosím vás, RTVS, pán Mika, pokojne hrajte golf, ale nešliapte po demokracii. Členom výboru pre obranu a bezpečnosť je aj pán Lipšic, aj ja som členom tohto výboru, prosím vás, bezvýznamným, ja určite, no na vašu gloriolu nemám. Ale, prosím vás, keby to niekto vecne posudzoval, tak partnerom do diskusie vám je člen výboru pre obranu a bezpečnosť. A legitimita toho je aj napríklad člen druhého najväčšieho klubu v parlamente, prosím vás, pán kolega, dobre. Vy zbierate po ceste to, kto pôjde s Kalim do diskusie s tým, že: „Ale nesmieš nad ním vyhrať, musíš mu poklonkovať.“ Bojíte sa, pán kolega? Slabučký ste. Bojíte sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Pán kolega, beží rozprava k návrhu zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán minister povedal, že sa ma nebojí ani vlastný pes. Tak, pán kolega, ste pod mojím psom, lebo vy sa ma bojíte. Vy nepôjdete so mnou nikdy, pán kolega, do diskusie, ste bububu, prosím vás pekne.
K návrhu zákona. Som rád, že ste si to uvedomili. Viete, to je ináč mimoriadne milené, že dôjde sem minister s návrhom zákona, ktorý prešiel pripomienkovým konaním. Prosím vás, tie štyri paragrafy ale koľko musel niekto robiť? Koľko to robil legislatívny odbor? Koľko dostali na finančnom k tomu vyjadrení? Vytvorili tých šesť či koľko paragrafov, ktoré vy ste sem doniesli akože. Odmietam rozprávať, pokiaľ tu nebude minister, tak buďte v sále. To museli koľko vytvárať? Na čo boli minuté finančné prostriedky z verejných zdrojov, keď vy ste na výbore povedali, že: „Ja som to doniesol len tak, na skúšku.“ To, prosím vás, čo je? Viete, chlapci tuná od kolegov nosia ústavné zákony na skúšku s tým, či to bude alebo nebude v topkách. Ale to robí aj minister. To prešlo vládou. Čiže, vážení, pozor, vláda sa stotožnila s tým, že prezident, viceprezident, šéf inšpekčnej služby majú ísť výberom. Potom zistili, že je z toho nejaký problém. Tak zrazu sa vycúvalo a povedalo, že je to na skúšku. Tak, prosím vás, začnete sem nosiť zákony na skúšku vy, ministri? Teda demokracia má to čaro, že tu môže byť hocikto niekedy. Ale je tu minister, to prešlo vládou, pán minister. A potom ste povedali: „Ja som to doniesol na skúšku a meníme to.“ Nie je to čarovné?
Mňa zaujíma iná vec. Aj miesto môjho dnešného vystúpenia, pán minister, je iná vec. Ja chcem rozprávať o tom, že neriešite ja neviem alebo ako sa rieši hodnotenie policajtov. Podľa čoho ich hodnotíte, resp. nehodnotíte? Vo vašej kapitole rozpočtu, mimochodom, ináč je to čarovné, máte na odmeny a príplatky 4 mil. eur. Má podľa mňa stredná softvérová firma možno toľko, ako si minister nechal na odmeny a príplatky pre celý jeho rezort. Potom ten rezort tak vyzerá. Ale u nás sa neodmeňuje za činnosť, u nás sa trestá za činnosť. Čiže keby sa niekto moc rozbehol v iniciatíve a v chcení, tak nieže odmenu dostane, lebo odmeny nie sú žiadne, pri dvojmiliardovom rozpočte keď si necháte 4 mil. na odmeny, to ani promile nie je. Čiže to je z toho jednoznačné, aký dynamický organizmus je to vaše ministerstvo, kde aká je tam podielová zložka, čo môžete dať na odmenách. Na ministerstve sa neodmeňuje za činnosť, na ministerstve sa trestá za činnosť. Mám z toho taký pocit. Ale keby som sa pozrel na kapitolu rozpočtu, prosím vás, máte 4 mil. na odmeny a 6,5 mil. na údržbu softvéru. Však to je čarovná položka. Pán minister, to je čo, akého softvéru? Word to je, čo tam udržiavajú? Majú 6,5 mil. ročne na udržiavanie softvéru, ale na odmeny pre celý rezort sú 4 mil. Potom to tak vyzerá, potom tak vyzerá ten rezort, ako riešite hodnotenie alebo nehodnotenie policajtov. Ja chcem rozprávať o tom.

Včera konečne sa zobudila NBS. A zbadala, že je katastrofálna situácia z pohľadu pôsobenia nebankových spoločností. (Reakcie z pléna.) K veci hovorím, buď tu budete, alebo tu nebudete, vy už tomu rozumiete, pán kolega, vy si pozrite zákon o lesoch, dobre, minule, čo ste tu stvárali, ešte ste ho spravodajcovali, prosím vás, ideme ďalej... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Pán kolega, pokračujeme v rozprave. Nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Áno, určite hovoríme o zákone o Policajnom zbore, hovoríme o paragrafe, ktorý je tesne pod tým paragrafom, ktorý ste chceli novelizovať, a to je hodnotenie policajtov. O tom hovorím, dobre, ako chcete hodnotiť policajtov, keď štátny rozpočet nepozná niečo také, máte promile. A poviem vám ten výsledok. Ale ja s tým skončím, pán minister. Ja som vám dával dve interpelácie z pohľadu toho, čo robí vaša smerácka úžernícka nebankovka. A na jednu aj na druhú interpeláciu sme mi brutálne odpovedali. Možno raz bude tu niekoho zaujímať, aké brutálne odpovede je schopný poslať minister vnútra poslancovi za to, že ho interpeluje. (Reakcia z pléna.) Ja stále hovorím o zákone. Možno raz k tomu príde, že to bude niekoho bude zaujímať, dúfam. A ako budú hodnotení tí vyšetrovatelia, tí policajti, ktorí dovolili to, čo dovolili, pán minister? A ja vám poviem dve konkrétne mená. Ja som dal dve oznámenia. Ja som zvedavý, ako budete riešiť tých dvoch konkrétnych policajtov, ako sa vysporiadali s tou otázkou, čo robia tým ľuďom, to ma zaujíma, ako využijete tie parametre v tom ustanovení zákona sedemdesiatosem o Policajnom zbore, lebo ja chcem vidieť niekoho, kto tu už zahučí na niečom. Vy dlhodobo kryjete pôsobenie úžerníckych nebankoviek. Už tu konečne sa NBS-ka zobudila... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Budeme pokračovať v rokovaní za prítomnosti navrhovateľa tohto zákona. Pán minister, nech sa páči, zaujmite miesto pre navrhovateľov. Zaujmete miesto pre navrhovateľov, budeme komunikovať. Nech sa páči, zaujmite miesto pre navrhovateľov, tu je vaše miesto. (Reakcia navrhovateľa.)

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Čo hovoríte o nervozite, pán minister? Však si tu sadnite. Dve minúty bude trvať ešte moje vystúpenie. Keby ste mali policajtov, to by vám pomohlo. O dve minúty sme vybavení. Pekne, slušne si sadnite a počúvajte. Nech sa páči. (Reakcia navrhovateľa.) Tu si zavolajte iných submisívnych, tí vám budú skákať do reči, ako budete chcieť, ja budem čakať, kým si tu sadnete. Bude to trvať dve minúty a skončím. (Reakcia navrhovateľa.) Ja stále hovorím o zákone, prosím vás, ešte ste aj vtipný... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Pán minister, tu je miesto pre navrhovateľov, nech sa páči. Budeme pokračovať po zaujatí vášho miesta v normálnej rozprave.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Dobre, pán minister. Vidíte, tu máte svedectvo toho, s kým oni potrebujú debatovať, s kým SMER potrebuje debatovať. Vyzbierajte si na ulici mimoparlamentné strany a choďte s nimi diskutovať. Choďte, lebo to viete robiť, jedine to zvládnete, vážení, nič viac nezvládnete.

Ja hovorím, že ustanovenia v tomto zákone, ktorý teraz preberáme, sú nedostatočné z môjho pohľadu na to, ako funguje tá polícia. Však sa z toho už smeje každý. Načo slúži polícia? Je to na prikrývanie zločinu alebo na odhaľovanie zločinu? Ako odmeňujete policajtov za to, že odhaľujú zločin alebo že prikrývajú zločin? Máte 4 mil. na odmeny vo vašom rezorte. A máte 6,5 mil. eur na čistenie softvéru, prosím vás, na vysávanie. A, počkajte, ako sa to volá? Je to infraštruktúra, na ktorú máte miliardu. Celý jeho rezort má miliardu na vyfukovanie ventilátorov v počítačoch a má 4 mil. na odmeny. Pán minister, ako vyhodnocujete to ustanovenie o odmeňovaní? (Reakcia navrhovateľa.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pokračujte.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán minister je nahnevaný, lebo sa mu to vymyká z rúk. To ide mimo scenára. Každá diskusná relácia v RTVS má scenár, začiatok, vyvrcholenie, koniec, bububu a potom ťap. Pán minister, sadnite si pokojne, končíme, pán minister. Chcem vás upozorniť a tým skončím... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pokračujte vo vystúpení. (Ruch v sále.) Pán poslanec, buď pokračujte vo vystúpení, alebo inak dám prestávku do 11.00 hodiny. Nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pokračujem vo vystúpení. (Reakcia navrhovateľa.) Bojím sa vás, pán minister, bojím... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Pán poslanec Hlina, upozorňujem vás, pokračujte v rozprave, alebo dám prestávku do hlasovania.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Áno, končím. Hovorím, to ustanovenie ja som namietal v prvom čítaní. A v druhom čítaní namietam takisto, nie je tu vôľa nájsť parametre na to, aby polícia odhaľovala zločin, nie prikrývala zločin, čoho dôkazom je aj štátny rozpočet, čoho dôkazom je aj činnosť polície doteraz. A tým naozaj skončím a pripúšťam, že môžete namietať.A to vám dávam do pozornosti, pán minister, včera NBS povedala... (Reakcia navrhovateľa.) Dobre, to vám poviem mimo mikrofónu, že povedala, že došlo k porušeniu zákona. Polícia je povinná konať ex offo, to znamená konať z toho, čo bolo včera. A som zvedavý, či bude konať tá vaša polícia, dokedy ešte chcete prikrývať smerácku úžernícku nebankovku menom POHOTOVOSŤ, vážení, pýtam sa, lebo to je celé, úloha prikryť, zakryť to. Už sa to nedá. Namieta, že neriešite to dostatočne. Pán minister, viete, oceňujem, že ste sa zbadali, že ten váš návrh je nekorektný, a to som diplomat, keď to takto hovorím, že vy si vymenujete, a ten druhý to zdedí, tých všetkých vrcholných funkcionárov. Neviem, kde čo zasvietilo, že ste to sem doniesli a zmenili. To oceňujem pre túto chvíľu. Všetko ostatné tu namietam. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.11.2015 13:24 - 13:31 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, kolegovia, k tomuto návrhu zákona dovoľte uviesť... (Rečník sa na chvíľu odmlčal.) Počkajte vzadu, povedzte si dve, tri vety.
Prosím vás, SMER, všimnite si, ako svojim poslancom si nechal vystavať také pomníčky, hej, že tu teraz ideme, tu si jeden kolega vystaval pomníčky na tachometroch, hej, to asi tuná kolega dostal šancu na očistec cez baníkov, kolega tuná druhý zase nie obetí, ale hrdinov. Ja ináč ten váš návrh, že obetí a hrdinov, nech aspoň máme nejaký pamätný deň, že hrdinov, lebo ja neviem, tí hrdinovia, kde sú v tejto krajine krčmových hrdinov, tak možno budeme mať aspoň pamätný deň hrdinov. To sú pomníčky, ktoré si tu vystaviate, hej, a s tým asi, pôjdete asi do Prievidze. Čo, pán Pavlis? A budete hovoriť, jak ste zabojovali za baníkov a že ten odvod, ten príplatok, už nebolo treba robiť 15 rokov, už iba 10 rokov a všetky tie nuansy toho celého.
Mňa pri tejto príležitosti zaujíma iná vec. Prosím vás pekne, pokiaľ ja viem, tak tie bane sú súkromné, to sme už tu mali česť zistiť. Nie? Že to patrí nejakému Čičmancovi, tie bane. A teraz mi niekto povedzte, že prečo by mal osobitný príplatok, keď niekto robil v súkromných baniach, platiť štát tým ľuďom? To je zákon z osemdesiat siedmeho. Viete, to je precedens určitým spôsobom, hej? Bane sú súkromné. A mimochodom aj elektrárne sú súkromné, teraz to už budú mať aj chlapci z J&T. Čiže mne to príde filozoficky, ja nebudem nehovoriť o tých nuansách, že vy to, oni to, toto vlastne zjemňujú, rozširujú ten okruh. To znamená, že viacej ľudí bude poberať ten príplatok. Ale ja sa pýtam, podľa mňa legitímne, prečo má mať niekto príplatok z verejných zdrojov, zo štátu, zo Sociálnej poisťovne, za to, že robil v súkromnej bani? To tu potom za chvíľku prídu z Tesca predavačky, viete, že, teda že, ten, kto odrobil, tiež mimoriadne náročná práca stáť za pokladňou, hej, a teda že keď niekto odrobil 20 rokov v Tescu, lebo to je hlučné prostredie, stresové prostredie, tak Sociálna poisťovňa mu bude iks rokov vyplácať nejaký príplatok? Tá otázka je na mieste, špeciálne teraz je na mieste, keď si niekto z tých baní urobil baňu. Keď si niekto z tých baní urobil baňu. Prosím vás, ja nepreceňujem to, čo je schopná povedať žena, keď je v rozchodovom konaní s mužom. Ale niečo sa zachytí.
Ak máte takú veľkú empatiu k súkromným baniam pána Čičmanca, hej, že mu potrebujete pomáhať aj rozpočtom Sociálnej poisťovne, ja sa pýtam prečo? Prečo, keď niekto robil v súkromnej firme, má brať? Veď nech tá súkromná firma mu platí tie peniaze, nie? Tak nech oni si vytvárajú nejaký sociálny fond, nejakú opravnú položku, nejaký dôchodkový, nech má nejaký odvod špeciálny. Proste mne to filozoficky príde ako nie celkom na mieste.
Ja viem, čo poviete, zamestnanosť. Len, toto je tá zamestnanosť? Toto je tá zamestnanosť, ja si to naštudujem, že, tie vaše limity podpory pre Čičmanca. Prosím vás, však Čičmanec už dostal podporu, oni nielenže fárajú, to potom tu prídete s čím, že aj keď tie sumčeky africké, keď budú chovať, lebo tie bane už chovajú aj sumčeky africké. Mimochodom ten sumček africký, ktorý sa dostal na dépeháčkový zoznam znížených potravín, to tiež je možno náhoda. Ale čo čert nechcel, však? Je už aj jeseter, aj sumček africký, ktorý sa chová ako náhradný program v baniach u pána Čičmanca. A on teraz môže si svoju personálnu politiku, lebo personálna politika je náročná dneska, je náročná personálna politika. Prosím vás, nájdite mi stolára v tejto krajine. Nájdite mi stolára. Chcem ho vidieť, hej. Ale stolára, lebo ja som už videl, mal vizitku dokonca, že umelecký, a keď som videl, že čo robí, tak som povedal (vyslovené s pobavením): ani tesár, a nieže stolár. Ale... Čiže pri dnešnej personálnej kríze, prečo proste sa vytvára niekomu tak, že, aha, niekto si môže náborové príspevky robiť tými sociálnymi benefitmi po ukončení v súkromnej bani? Tá baňa je súkromná. To je súkromná firma, nie? Veď. A môže povedať, ktorá súkromná firma môže povedať, že keď odrobíte u mňa 15 rokov v záťažovom prostredí, tak vám potom štát bude vyplácať iks rokov, iks, nejakú sumu? Ktorá?
To je presne ten váš systém smerácky, že každý tu dostal malý pomníček, malý model na reparát, hej, že či by náhodou to nepomohlo. Koľko máte výjazdových zasadnutí, pán Pavlis, v baníckych regiónoch, kde budete hovoriť, jak ste zabojovali, aby sa zabudlo, jak ste upratovali? Viete, to sú naozaj, len ja sa pýtam, ja sa pýtam, ktorá iná súkromná firma môže pri nábore svojich zamestnancov povedať: prosím ťa, keď odrobíš u nás 15 rokov, z toho 10 pri raziacej matici, tak ti bude štát vyplácať, štát, nie tá firma, štát ti bude vyplácať? Nájdite mi ešte nejakú a potom si povedzme, že či je toto správne. Čiže filozoficky je niekde problém a vy ešte dôjdete tu, sem, jak idete teda to zachrániť a ešte to bude mäkšie a ešte to bude jemnejšie, ešte to bude jednoduchšie. Celý SMER.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.11.2015 12:57 - 12:57 hod.

Alojz Hlina
Ďakujem veľmi pekne. Vzhľadom na to, aby som si zachoval konzistentnosť, pán predseda, ja s vami súhlasím, čo sa týka vašej poznámky ku kolegovi Matovičovi.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.11.2015 12:55 - 12:56 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, neviem, kde beriete tú silu, že môžete komentovať, aké bude moje vystúpenie alebo môj procedurálny. A neprovokujte ma, lebo keď poviete perla, tak mňa napadá niečo iné, lebo ja čítam aj iné ako Nový čas. A v jednej knihe je napísané, že nehádžte perly (...), a doplňte si. Dobre?
Ja som chcel iné povedať, prosím vás. Vy ste tu, keď sedel Draxler, pán minister Draxler, ak vtáčatko, ani nevedel, o čom to je, ste sa ho pýtali, on povedal a nezareagoval ani mimicky, že či chce, alebo nechce. Vy ste zaňho hovorili. Prosím vás, ja dám procedurálny návrh, aby sa predkladateľ jasne vyjadril, či chce alebo nechce zaujať stanovisko k rozprave. Pán minister Draxler nezaujal žiadne, lebo nevedel, čo má povedať, vy ste hovorili zaňho. Len do budúcna.
Ďakujem.
Skryt prepis