Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Prednesenie interpelácie

3.12.2015 o 15:02 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 4.12.2015 12:14 - 12:23 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, na úvod dovoľte uviesť, keďže mi nebol umožnený dať procedurálny návrh s konštatovaním predsedu parlamentu, že vy nemáte právo na nič. To ináč dávam do pozornosti, keď som povedal, že mám právo dať procedurálny návrh, predseda parlamentu mi povedal, že vy nemáte právo na nič. To je komunikácia z dnešného dňa. Je to na zázname, môžte si to pozrieť.
Ja som v tom mojom procedurálnom návrhu chcel uviesť, že ja neviem, ako dlho budem vystupovať, a že je predpoklad, že skončím skôr. Čiže ja teraz avizujem, že ja budem vystupovať relatívne krátko.
A, vážení kolegovia, je síce piatok, ja uznávam, ale rozprávame o ústave. Áno, dneska ste chceli hlasovať o ústave. Môžme hlasovať o ústave. Kde máte poslancov? (Reakcia z pléna.) Kde máte poslancov? Prídu? Počkáme si. Ja som zvedavý, naozaj, teraz, aj občania nech si spravia skúšku správnosti, že kde máte svojich poslancov. Je piatok, sú rozutekaní, rozlezení a vy tu bojujete za ústavu. Vy tu bojujete za to, aby tento štát nebol ohrozený. Nech sa páči, môžme za chvíľku hlasovať. Pani Žitňanská, predpokladám, že tu nebude.
Aj občanom to poviem: SMER chcel dnes hlasovať o ústave. Môže kľudne hlasovať o ústave. Jaj, nebude hlasovať o ústave preto, lebo nemá poslancov. (Reakcia z pléna.) Jak sa nedá? Nič sa nedá dohodnúť.
Vážení, ešte raz pre občanov to poviem. Ja vám len spravím, robím skúšku správnosti. Dobre? Lebo tu vás niekto, stále vám podsúva, ako vás miluje, ako vás chráni, ako mu na vás záleží. Predkladám vás skúšku správnosti. Ústava, to je vážny dokument. U nás síce nie, ale je. Z úcty k ústave ste dneska, bol plán hlasovať o ústave, bola to nejaká obava o obštrukcii, ktorá mohla a nemusela byť. Vy nemôžte vyhodnocovať obavy. Vy môžte buď chcieť, alebo nechcieť hlasovať o ústave. Budete môcť za cirka desať minút hlasovať o ústave.
Vážení občania, SMER nemá dostatok poslancov, aby mohol dať hlasovať o ústave. Je to hanba. Je to absolútna hanba a je to výrazom toho, akú hru s vami hrajú. Nečestnú, cynickú hru. Je piatok, dvanásť hodín a máte možno šiestich poslancov SMER-u. Všetci ostatní sú rozlezení kade-tade. Všetci ostatní sú už rozlezení kade-tade. Viete, ako im záleží na ústave? Viete, ako im záleží na vás? Toto je výrazom. Toto plénum je výrazom toho, ako im záleží na ústave, na zmene ústavy, ako vám záleží na tom, že vás chcú chrániť. Toto plénum, v ktorom je šesť poslancov SMER-u, sedem, sedem-osem, menej ako 10 %, vážení.
Vážení občania, ak máte určitú mieru kritičnosti, ak máte aspoň nejakú mieru kritičnosti, dal som vám skúšku správnosti. Toto je tá ochrana. Toto je to chránenie, ktoré vás SMER chráni. Dneska nebude hlasovať o ústave. Viete prečo? Lebo nemá tu poslancov. Nemá tu poslancov. Je piatok, dvanásť hodín. Prosím vás, každý človek ešte v piatok o dvanástej robí, okrem poslancov SMER-u. Okrem poslancov SMER-u, lebo tí už sú na ceste, tí už sú kade-tade. Ale jedno robia určite, že nerobia. Tou jednou istotou si môžte byť istí, že nerobia. Mali dnes hlasovať o zákone o ústave. Nebudú hlasovať o zákone o ústave preto, lebo nie sú v práci, nie sú v parlamente. Takto im záleží. To je tá skúška správnosti, vážení.
A už len drobné postrehy k celej tejto epizóde. Vážení kolegovia, za určitých okolností po informáciách, ktoré tu odzneli, my môžme hovoriť o tom, že premiéra Roberta Fica treba stíhať za vlastizradu. Ja neviem, ešte v akej podobe existuje ten trestný čin. Sabotáž, poškodzovanie... Za určitých okolností áno. Povedzte mi, ktorý človek, ktorý premiér krajiny si do svojej krajiny dovezie človeka, ktorý má teroristický výcvik a ktorý je, jak sa to povie odborne, no ja tomu vravím, že zhúlený, ale je pod, že je proste závislý na návykových látkach. Povedzte mi, ktorý človek si dovezie takého človeka do svojej krajiny? Ale nie výmenou za to, že pôjde ropovod cez Zemplín. Nie. Za to, že bude mať fotku.
Vážení, my môžme seriózne rozprávať o tom, že to konanie, ktoré predviedol Robert Fico a celá vaša suita, napĺňa vlastizradné prvky, prosím vás. Toto žiaden slušný človek, žiaden slušný človek, nieže premiér, neurobí svojej krajine. Myslíte si, že by si Churchill domov doviezol Göringa, prosím vás?! Myslíte si, že by toto urobil? Myslíte si, že by de Gaulle si domov doviezol, ja neviem, Bormanna, keď z tých časových nejakých týchto? V tom nastavení, aké je teraz, hej, že svet bojuje s terorizmom, a náš premiér si doviezol sem teroristu pod vplyvom návykových látok?! To je vlastizrada, vážení. To je vlastizrada.
Ľudia, ktorí budete chodiť po tých kulturákoch, spýtajte sa prípadne. Toto je vlastizrada. Toto napĺňa prvky. Ako môže premiér doviezť do krajiny človeka s takým CV-čkom, prosím vás? Ako môže toto urobiť? Potom ešte doviezť ďalších a tých dokonca doviezť pomaly v tom špeciáli. To bolo v podpalubí, či jak sa to povie? To bolo, alebo vedľa nich sedeli?!
Čo človek neurobí za fotku, však? Čo človek neurobí za fotku. To je to, čo nám chýba. Tu nie je žiaden štátnický rozmer, že niekomu záleží na tej krajine. Prosím vás, komu tu záleží na tej krajine? Toto je prvý teroristický útok? Prvý? Teraz ste sa zbadali? To znamená, doteraz sme mali tak nedokonalú legislatívu? Tak hroznú legislatívu? A, áno, ak sme mali doteraz tak hroznú legislatívu, a napriek tomu ste sem doviezli teroristov, tak je to alebo nie je vlastizrada? Niekto by sa nad tým mohol trošku zamyslieť, vážení.
Vy nechránite túto krajinu. Vy chránite len a len svoje predvolebné preferencie. Len a len svoje predvolebné preferencie a hráte krutú, cynickú hru s ľuďmi tejto krajiny. Krutú a cynickú hru s ľuďmi tejto krajiny.
Skončím. Rozprava v mene ústavy je ukončená vystúpením navrhovateľa a spravodajcu je ukončená. Môžme hlasovať.
Vážení občania, v priebehu 15-20 minút môžme hlasovať o zmene ústavy, ktorá napomôže tomu, podľa vyjadrenia predkladateľov, že budete lepšie chránení. Nebudeme hlasovať, viete prečo? Lebo poslanci SMER-u nie sú v sále. (Reakcie z pléna.) To je, vážení, to je taká hanba (reakcie z pléna), to je taká hanba, že si ju vypite do dna. Že si ju vypite do dna. Čiže to, čo bolo deklarované, že vás, máte možnosť, môžte chrániť, už dnešným dňom môžte vyslať jasný signál celému svetu. Dnešným dňom môžte zahlasovať za ústavu, ktorá ochráni biedny ľud tejto krajiny. Nezahlasujete, lebo tu nie ste! V piatok o dvanástej slušní ľudia ešte sú v robote! V piatok o dvanástej sú slušní ľudia ešte v práci. (Reakcie z pléna.) V piatok o dvanástej poslanci SMER-u sa poflakujú kade-tade, robia všetko môžné, len nesedia v pléne a nehlasujú o zákonoch, ktoré podľa ich vyjadrenia chránia túto krajinu. Vážení, taká je pravda. Chcete počuť pravdu? Práve ste ju počuli.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.12.2015 11:27 - 11:27 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ja by som nepúšťal vašich poslancov domov v piatok, lebo sa utekajú, rozbehnú jak husi...(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Vypnite, prosím, mikrofón pánovi poslancovi Hlinovi, pretože nemá procedurálny návrh.
Pán poslanec Galko, nech sa páči, môžte pokračovať v rozprave. (Ruch v sále.)
Aby ste ma náhodou, pán poslanec, neobvinili z porušovania rokovacieho poriadku, môžem vám zatlmočiť, že procedurálny návrh, § 34 hovorí, najprv ho musí uviesť a potom odôvodniť. Keďže ste ho neuviedli, nemáte žiadny procedurálny návrh a hlas a ani vám slovo neudelím, pokiaľ nebudete dodržiavať rokovací poriadok. (Reakcia poslanca Hlinu.) Kto? Pán poslanec Galko teraz vystupuje, vy nemáte nárok momentálne na žiadne vystúpenie.
Nech sa páči, pán poslanec. Pán poslanec, keď zvážite za vhodné, môžete vystúpiť, kľudne upozornite aj svojich vlastných kolegov, keď vás budú vyrušovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.12.2015 11:20 - 11:21 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja dávam procedurálny návrh, aby, pán predseda, ste sa ospravedlnili za to, že ste dali návrh, aby sa tu nečítala pravda. To je podľa mňa akože dosť systémovo dôležité.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Kedy som dal taký návrh, pán poslanec?

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Procedurálny návrh dávam, aby ste sa vy ospravedlnili, dobre, za to, že ste namietali, že sa v tejto sále čítala pravda. Dobre?

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Ja som nedával nič také, nepamätám si.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Vy ste namietali, že sa to nemá čítať. Ja si myslím, že v tejto sále sa kedykoľvek môže čítať... (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Dobre. Vypnite mikrofón pánovi poslancovi Hlinovi. To nebudeme rokovať.
Dobre, ďakujem pekne. Prerušujem rokovanie, budeme hlasovať.
Chcem vás informovať, že pán prezident Slovenskej republiky vrátil Národnej rade na opätovné prerokovanie zákon z 11. novembra 2015, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 416/2002 Z. z. o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov (tlač 1862). Podávam návrh na zaradenie tohto nového bodu do programu 58. schôdze s tým, že by sme ho prerokovali budúci týždeň po prerokovaní týchto dvoch vládnych návrhov zákona, zmena ústavy a zmena Trestného poriadku. Je všeobecný súhlas? (Reakcia pléna.) Nie je všeobecný súhlas. Prezentujme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 118 poslancov, za hlasovalo 94 poslancov, proti boli 3, zdržalo sa 19, nehlasovali 2.
Tento návrh sme schválili a doplnili sme rokovanie 58. schôdze.
Ďalej mi dovoľte informovať, že pán poslanec Kuffa ma informoval, že 4. decembra 2015 vystúpil z Klubu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za Hnutie obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. (Potlesk.)
Kolegyne, kolegovia, chcem sa spýtať... (Reakcia z pléna.) Pán poslanec Brocka, keby ste ma nechali dohovoriť.
Chcem sa spýtať, myslíte, že by sme boli schopní dnes skončiť rozpravu o ústave alebo ideme v rámci avizovaného obštrukčného správania pána poslanca Hlinu, ktorý povedal, že bude toľko rozprávať, aby sme určite dneska nehlasovali o ústave? Chcem sa spýtať vzhľadom na počet prihlásených, ústne prihlásených, či by sme mohli dnes hlasovať o ústave. Keď poviete, že nie a chcete diskutovať až do utorka, ja, samozrejme, vyhoviem. Ale ešte raz, myslíte, že by sme mohli dnes skončiť rozpravu o ústave a hlasovať? (Reakcie z pléna.)
Dobre, budeme rokovať, budeme rokovať do 14.00 hod. a stretneme sa v utorok o 9.00 hod. Dobre?
Pán poslanec Mičovský.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 11:09 - 11:11 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nechcem, aby to nebolo pochopené zle, si robiť ako žarty z vážnej témy, ale trošku mi to pripomenulo scénu Bolka Polívku pri tom hoteli, keď povedal, že "černoch ti nevadí, Cikána vyhodíš".
A viete, vážení, premiér Robert Fico sem doniesol zhúleného magora. Zhúleného magora. Ako povedzte mi, to je vražedná kombinácia. Človek, ktorý je pod vplyvom drog a je nejaký islamista. No proste takéhoto človeka sem dovezie Robert Fico a bude lustrovať nejaké kresťanské rodiny. Ja neviem, prosím vás, ak vy, niektorí z vás, ešte máte nejakú mieru kritického rozumu v sebe, skúste posúdiť a skúste porovnať. Dobre? Čiže na jednej strane nám na dvakrát Robert Fico kvôli naozaj osobitného zreteľa hodným dôvodom doviezol magorov, dokonca nejakého zhúleného magora, a vy na druhej strane budete hovoriť, že zoberete iba kresťanské deti a tie deti pomaly chcete, aby vám čítali úryvky z Biblie. Proste, a vylepíte si celé Slovensko, že chránite, ako ho chránite. To je, to je peklo. Naozaj, to je, neviem, nenapádajú ma rýchle slová, ale ak niekto skutočne, ak niekomu skutočne záleží na tejto krajine a na bezpečnosti ľudí tejto krajiny, tak kvôli vlastnej fotke sem nedoveze zhúleného magora. Ja neviem ako tie detaily, ja som sa tiež tej téme venoval, že kto ich zobral, kto ich nezobral, kto ich zobral preto, lebo musel. My sme nemuseli, my sme chceli, kvôli fotke. To sú naozaj dôvody hodného osobitného zreteľa. Čiže kvôli fotke ste doviezli sem teroristu, ktorého poznali pomaly bin Ládin... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 10:46 - 10:47 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. A ak som dobre počúval, tak myslím, že z tých relevantných strán, to tu zaznelo jasne, že nepodporia. Ja neviem, to, ja viem, že pán Kaliňák by sa nerozpakoval, nechcem sa dotknúť pani Ritomskej, ale ísť diskutovať aj s ňou o bezpečnostnej situácii. Chcete tú ústavu urobiť s pani Ritomskou? Alebo s kým? Proste, s kým to máte dohodnuté?
Ja sa prihlásim aj do ústnej, viete kvôli čomu? Kvôli tomu, aby sme to neuzavreli do jedenástej, aby ste vy nedali o tom hlasovať, aby ste mali celý víkend na to, aby ste mohli rozmýšľať, dobre? A prípadne, keď človek porozmýšľa, nie iba tie tri hodiny, čo malo byť pre nás jasným signálom, že keď vláda rozmýšľa tri hodiny, tak o tom sa už nediskutuje. To už treba len tesať do kameňa, hej. Tak ešte prípadne tento víkend by mohol pomôcť na prehodnotenie určitých skutočností.
Avšak pri vás sa nedá vylúčiť aj to, že dneska dáte si, schválite, že chcete o tom hlasovať. Ale to už by mohlo byť potom zaujímavým signálom aj pre pani Zuzku zo Smižian, ktorá verí všetkému, čo z úst člena SMER-u vyjde ako Božie slovo a svätá vec. Možno by aj takýchto ľudí v daný moment trklo, že čosi nie je správne v štáte slovenskom. Dobre? Lebo tu sa naozaj dejú veľké veci a treba ich pozorne sledovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 10:34 - 10:36 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Pravda oslobodzuje, treba si ju povedať a aj zazneje, len naozaj by to chcelo takú otvorenú myseľ a možno by stálo za to, aby ľudia aj počúvali, lebo hrá sa s nimi nečestná, jedna nečestná, škaredá, cynická hra na volebný výsledok. Obete porátame potom. Obete porátame potom. To je, ja neviem, kto to bol, že "postrieľajte ich všetkých, Boh si už svojich nájde". Čiže aj tuná je, fakt niekedy neviem, jak to prirovnať, že to, čo stvárate, kvôli tomu vy, prečo potrebujete tak ten volebný výsledok? Prečo? Kvôli tomu PPP? Viete, že niekedy je možno, tak si už podpíšte to PPP na ten obchvat, ak máte byť, škody majú byť ďaleko väčšie ako tá škoda, ktorá vznikne na tom obchvate. Prečo potrebujete tak ten volebný výsledok, že vám nezáleží na obetiach? Naozaj tuná nezáleží SMER-u na obetiach. Nezáleží na obetiach vo vnútri krajiny. Nezáleží na obetiach, aký signál my vyšleme v Európe. Však jeho už nikto nemôže brať vážne! Prosím vás, však on niekde teraz hovoril, že Grécko vyradia zo Schengenu. On povie, že vyradia Grécko zo Schengenu, ten, ktorý nevie ustrážiť 98 km hranice s Ukrajinou? Bude niečo vyčítať Grékom, ktorí majú tisíce kilometrov?! Prosím vás, na východnej hranici s Ukrajinou máte leteckú prevádzku, ja to hovorím, že jak na Heathrow, len vy ani neviete, čo je Heathrow. Heathrow je v zásade najväčšie letisko na svete s najvyššou letovou prevádzkou na svete. Áno, na našej východnej hranici je prevádzka nízko letiacich strojov vyššia ako na letisku Heathrow. A dokáže to to, lebo štatisticky vám dva spadli v priebehu krátkeho obdobia. Ja neviem, koľko spadlo na Heathrow? Viete, keď skúmate nejaké štatistiky ako kategóriu, ja neviem, jak to dokázať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 10:06 - 10:08 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Treba povedať ľuďom pravdu. Najväčších teroristov, my sme, chvalabohu, mimo teda zatiaľ akejkoľvek trasy, ale najväčších teroristov sem doviezol Robert Fico. Neviem, či aj nie v jeho špeciáli, možno v podpalubí. Vtedy, keď potreboval fotku s prezidentom Obamom. Narušilo to aj naše vzťahy s Čínou, to už je druhá rovina toho, ale to boli teroristi par excellence a sú tu, doviezli ich sem, výmenou za fotku v oválnej pracovni. Potom toho jedného z nich tu naši policajti bili, to video sa dostalo chlapcom z džihádu a oni teda nás zaradili do tej osi diabla, či kde sme to.
Viete, keby sme to analyzovali, najväčších teroristov, to boli nieže potenciálni teroristi niektorí z nich, to boli teroristi, uznaní teroristi, ktorých nikto nechcel. Nikto ich nikde nechcel, nikto si nechcel zobrať na triko tú zodpovednosť, že si ich dovezie do krajiny. Robert Fico ich doviezol vo svojom špeciáli, prosím vás, za fotku pred prezidentskými voľbami a boli tu, bohvie, kde sú teraz. Keď ich policajti vyťažovali, tak to natočil niekto a celá Al-Džazíra vysielala, jak v nejakej malej krajine, ešte, prosím vás, ani nevedia, kde je Slovensko, a už sa dozvedeli, už sa dozvedeli, Al-Džazíra to púšťala, že v nejakej malej krajine v strednej Európe bijú ich bojovníka hrdinského, v obrovskej presile. Nuž tak dostali sme sa na mapu terorizmu, dostali, aj takýmto spôsobom, prosím vás.
Pán Číž, to nebolo v tých novinách, ktoré čítate? Tak to vám to treba povedať, čítajte aj to.
Vážení občania, vážená pani Zuzka zo Smižian, najväčšieho teroristu, najväčších teroristov, akí kedy boli uznaní, doviezol Robert Fico v špeciáli z Guantánama, prosím vás, za to, že sa mohol odfotiť s Obamom!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.12.2015 9:45 - 10:00 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, formy teroru sú rôzne, hej, môže vás aj niekto terorizovať. Ja to poviem, uvediem tak, alebo to abdejtujem naozaj, že jednou z najčerstvejších informácií. V našej krajine sú terorizovaní desiatky tisíc ľudí konaním nebankových spoločností. Mne dneska ráno prišlo, opätovne ma obvinili, vážení, ja som dnes to, čo bolo zrušené, to obvinenie ako nezákonné, tak dneska bolo znova voči mne vznesené obvinenie, že som obmedzil niekoho slobodu a obmedzil prístup k nehnuteľnosti. Bez vypočutia, nejdem to komentovať, ja, pán minister, ja kľudne na ten súd pôjdem, kľudne chcem vidieť tú sudkyňu alebo sudcu, ktorý bude mať za sebou ten znak... (Reakcia ministra.) No nie, pre mňa, za mňa to dajte, kde chcete.
Formy teroru sú rôzne. Už teraz hľadáte v rámci tých možnostiach (pozn. red.: správne "možností"), ako niekoho obťažovať, ako ho určitým spôsobom terorizovať, a vyzerá, že vám je to málo a rozmýšľate, že či by ste prípadne niečo ešte nepridali. Viete, lebo sú povahy a povahy. Je povaha, ktorá sa zľakne len pri pomyslení, je povaha, ktorá sa zľakne, keď bola tri dni tam, a je povaha, ktorá sa nezľakne ako Jukl a Krčméry, aj keď je 10 rokov tam. Hej, to sú možno, neviem, či som to dobre povedal, ale stupne, hej, niekoho.
Áno, v tejto krajine plnej krčmových hrdinov je vysoký predpoklad, že len teoretická možnosť, že by ste mohli byť poťahovaní za nejaké možno ofenzívnejšie vyjadrenie voči štátnej moci, ktoré ju tak, bude dostatočnou bariérou pre niekoho. Pre niekoho bude dostatočnou bariérou pre to, aby nechal niekoho stále vládnuť, ktorý si s týmto štátom robí, čo chce.
Ja, ťažko priniesť niečo nové v tejto debate, ja sa pokúsim to povedať ináč. Včera sme mali rozsvecovanie vianočného stromčeka, všetko bolo dobré, už konečne nespievali anglické koledy, už spievali naše koledy, ale predseda parlamentu povedal, že oslávme spoločne sviatky pokoja a mieru. Nič v zlom. Vianoce vznikli ako kresťanský sviatok na oslavu narodenia Ježiša Krista. Dobre? Vianoce vznikli ako kresťanské sviatky na oslavu narodenia Ježiša Krista. Áno, časom civilizačne sa z toho vyvinuli rôzne, rôzne vnímanie toho a komunisti povedali, že teda oni nemohli obísť Vianoce, nemohli zakázať Vianoce, tak povedali, že to sú sviatky pokoja a mieru.
Takže včera poslanci Národnej rady po vyjadrení predsedu parlamentu, ktoré mu asi do kolísky hovorili, že toto sú sviatky pokoja a mieru, tak včera oslavovali sviatky pokoja a mieru. Nepadla ani zmienka, že teda civilizačne sú to kresťanské sviatky, ale teda sa slávia aj tak.
Prečo to hovorím? Hovorím to, že to je mentálne nastavenie. To je mentálne nastavenie ľudí, ktorí vlastne riadia túto krajinu, ktorí sú odkojení na mlieku komunistu, komunistu, ktorý vie, že si poriadok urobí, a keď neurobí, tak si aj urobí. Proste, a nájde si na to nástroje. Čo tam po tom, že niekto má nejaké práva, čo tam po tom, že niekto má nejakú slobodu, však?
Aj toto navodzuje tú atmosféru, že prečo vy využijete a zneužijete tú situáciu. Vy ju využijete a zneužijete tú situáciu. Znova sa pýtam, pán minister, zasadá teraz niekde nejaký parlament v Európe abo vo svete a prijíma v skrátenom legislatívnom konaní balík zákonov? Koľko meníme tam? Koľko ich meníme? Okrem ústavy, hej - 15 alebo koľko? Čiže ešte raz: zasadá niekde na svete, v Európe, teda poďme ku nám, k nášmu priestoru, dobre, a mení v chvate letu, mžiku, mení 15 zákonov a ústavu? Ak zasadá, tak mi povedzte ktorý a čo mení.
Ak, vážení, ja toto poviem, dobre, poviem to pre pani Helenku alebo pani Zuzku zo Smižian, dobre? Lebo predpokladám, ja si vyberiem, teda že, predpokladám, že pani Zuzka, nejaká pani fiktívna Zuzka zo Smižian, keď si zapne televíziu, cíti ohromný pocit ohrozenia, ktorý teda sa na ňu valí, hej, ako civilizačná hrozba, a potom sa zjaví jeden Robert alebo druhý Robert a ponúkne jej záchranu. Tak ja sa pokúsim, neviem, či sa mi to podarí, pokúsim sa povedať, že nech tá miera kritičnosti sa zvýši.
Čiže prvá otázka, ak je to také besné, tak ktoré parlamenty menia tie zákony? Ak je to také besné, kde sme boli doteraz? Viete, dobrý hospodár robí tak, akože predpokladá, čiže dobrý hospodár alebo dobrý zákonodarca, dobrý vládca krajiny bez toho, aby sa niečo stalo, tak si nastaví parametre tak, aby to pôsobilo preventívne. O niečo horší vládca reaguje ex post. To znamená, stane sa, tak teda stalo sa, tak vyhodnocujeme a meníme zákony. Prosím vás, toto bol prvý teroristický útok na svete? Paríž. Bol toto prvý teroristický útok na svete? Kde bol premiér Fico po Dvojičkách? Kde bol po Madride? Kde bol po Charlie Hebdo? To bolo v januári. Prečo sme, prečo sme - v januári bol, myslím, Hebdo, čo vystrieľali tú redakciu. So samopalmi z Partizánskeho. Kde bola SIS-ka? Prosím vás, veď tam chodili normálne jak do Auparku títo všelijakí nakupovať. Kde boli? Čiže, áno, už sa to údajne ani nerozporuje. Kde bol premiér Fico, pán Madej, kde bol premiér Fico, pán minister, kde bol premiér Fico, kde ste boli po Hebdo? Či Hebdo vás nezaujíma? Madrid vás nezaujíma? Kde ste boli s návrhom zákonov na to, čo ste tu teraz? Na záchranu Slovenska, kde ste boli? Ale asi po Hebdo by bol problém, lebo kedy ste dali vo februári balík protiteroristických zákonov, je vysoké riziko, že by to tí ľudia do volieb zabudli, že akí ste hrdinovia, však? Preto ste potrebovali aj DPH na základné potraviny nedať ľuďom pred Vianocami, až po Vianociach, keď budú najviac vyčerpaní, však? Proste je to hnusná, cynická, zákerná hra.
Čiže ak ste dobrí zákonodarci, ak ste dobrí vládcovia, ak naše zákony boli doteraz zlé, kde ste boli? Pán minister, kde ste boli? Však vy zodpovedáte za stav zákonov! Kde ste boli doteraz, ak teraz hovoríte, že sú naše zákony brutálne nedostatočné na boj s terorizmom? Teroristi vznikli minulý týždeň? Minulý týždeň sa zjavili, doteraz sme tu žili v raji? Kde ste boli? Tak ste nezodpovední! Ste nezodpovední.
Po Dvojičkách, vážení, po Dvojičkách, keď spadli Dvojičky, premiér Fico neprišiel s návrhom zákona na novelu ústavy, neprišiel ani Trestného zákona, ani zákona o SIS. Neprišiel. Prišiel sem s tou jeho večnou témou, ktorú nikdy nechce vyriešiť, zákon o preukázaní pôvodu majetku. Proste PR-ovkou. Kde je ten hlboký, hlboký vzťah k tomu, k tej ochrane našej krajiny pred terorizmom? Kde bol návrh uznesenia nejakého? Kde bol? Kde ste boli? Mimoriadne necitlivé, vážení, mimoriadne necitlivé.
Pani Zuzka zo Smižian, prosím vás, hrajú s vami nečestnú hru. Vedia, že v tejto krajine plnej krčmovej (pozn. red.: správne "krčmových") hrdinov si to môžu dovoliť, vedia, že tu ľudia ani o tú slobodu v zásade až tak nebojujú, a keď o ňu prídu, tak ich to v zásade až tak nebolí. Len prosím vás, ja ešte verím, že v tejto krajine je zopár ľudí, ktorým na slobode ako hodnote záleží. Ktorým na slobode ako hodnote záleží. Ja nechcem, aby sme sa my dostali do polohy krajín Strednej Ázie, aby sme sa my dostali do polohy krajín Blízkeho východu, kde nerozhodujú zákony a ústava, ale nejaký... (Reakcia rečníka na rozhovor poslanca s ministrom.) Dá sa prípadne, že by ste ma nerušili?
Buď to máme v sebe, alebo nemáme. Buď chceme byť hodnotovo členmi západoeurópskej civilizácie, alebo nám tá Byzancia vyhovuje. Aj to je, aj o tom to je. Buď nám tá Byzancia vyhovuje a potrebujeme k tomu ešte zákony, alebo sa začleníme k tej západoeurópskej civilizácii.
Cynicky, chrapúnsky zneužívate situáciu a je vám jedno, je vám úplne jedno, čo to spôsobí.
Vážení občania, ja skončím s tým, že, ja som to namietal v prvom čítaní, v druhom čítaní nemám vedomosť, že by sa to malo meniť, ja vám to poviem na príklade, že ako sa veci začnú meniť. To nie je len politickým extrémizmom, kde politickým extrémistom sa môže zdať v zásade každý, kto nebude počúvať, a pán Číž by ich všetkých nahádzal teraz aj do tých vlakov zadarmo, ja viem, že možno to tu už bude, lebo niekedy s niektorými treba poslať preč a bude pokoj, lebo tu je blaženosť v tejto krajine, len vás niektorí vyrušujú pri tej blaženosti, a keď nie, tak vás naložíme a ešte zákony si k tomu.
Ja vám poviem, že v čom sa to mení. Nielen politický extrémizmus, vážení, aj v tom, že len pri jednom, vypichnem si to, pri SIS. SIS doteraz, ak si zhotovila alebo získala nejaký obrazový a zvukový záznam, tak ho mohla použiť podľa zákona o SIS abo podľa osobitných predpisov. Mohutným spôsobom sa mení ustanovenie § 17, mohutným spôsobom sa mení ustanovenie § 17 zákona o SIS a hovorí, že v zásade každý, kto vyhotoví obrazový alebo zvukový záznam na verejnom priestore - verejný priestor je ten priestor, kde má prístup verejnosť -, tak je povinný ho SIS poskytnúť. Uvedomuje si niekto rozsah tej právomoci a rozsah toho, že čo môže?
Áno, zákon robí z občanov Slovenska, z firiem Slovenska pro bono, to znamená zadarmo kameramanov a zvukových nahrávačov pre Slovenskú informačnú službu. Čiže to, čo bolo, všetci tu donášali jeden na druhého, keď bol, viete, tá doba, vy si nepamätáte, 89. a pred. Tak znova je to tu, čiže postupnými krokmi sa, čiže, áno, novelou, prijatím toho § 17 sa stane, vážení občania, pani Zuzka zo Smižian, neviem, či máte kameru na dvore, čo sníma nejaký priestor, alebo niekde firma, ktorá, váš syn má možno, alebo vnúčik, tak vedzte, že teraz, čo doteraz nebolo, odteraz si ju z SIS môže vyžiadať a stačí len uviesť, vážení, nie, parametricky sa nenastavuje, že kvôli čomu, stačí len uviesť, že už je to v prípade ohrozenia Slovenskej republiky, alebo tak nejak to tam píšete, ohrozenie záujmov štátu. Nedefinujete aké obdobie.
Ja nerozporujem to, že, a to sa, však s tým mám koniec koncov aj skúsenosti, že keď sa stane niekde nejaký trestný čin a keď existuje nejaký záznam kamery, tak polícia má právo si ho vyžiadať. Povie, že, áno, vtedy sa tam stalo niečo, vyžiada si to. To je úplne v poriadku. Len ako bude SIS žiadať, že čo bude definovať, že dajte nám dva mesiace záznamu, lebo nevieme, kto chodil po tej ulici? Ako prelamujete len za brutálneho nezáujmu, mrzí ma to hrozným spôsobom. Čiže toto robíte. Robíte pro bono kameramanov zo všetkých občanov Slovenskej republiky a zo všetkých firiem.
A prosím vás, ešte toto mi povedzte, ak je SIS tajná služba, podľa mňa je SIS, to je spravodajská, aj tak sa to mentálne nastavuje, že tajná služba, hej, a teraz si predstavte, že v zákone hovoria, že na základe žiadosti. Tak to mi už len povedzte, prosím vás, že teda SIS napíše žiadosť nejakej firme alebo nejakému občanovi, že nech im poskytne ten záznam, a to je aká dekonšpirácia? Viete, že ak, hej, že rozumiete, že vecne to absolútne nesedí, že nepoviem, keby ste našli nejaký mostík, že SIS cez políciu žiada a polícia si môže prípadne pod nejakou legendou vyžiadať nejaký čas záznamu, povedia, že dopravná nehoda, prípadne ale skúmajú niečo iné. Ale veď to je. Čiže bude niekto, nejaký predáva nejaký kebab, a teraz si od tých kebabárov vyžiadajú, SIS-ka si od nich vyžiada kamerový záznam. Veď to je aká dekonšpirácia. To je tajná služba alebo to sú, veď na čo sa hráte?! Akože to je, ja neviem, kto im to tam vložil alebo kto to tam vložil.
Neviem, či sa mi to podarilo, chcel som aj na tomto paragrafe dokumentovať, že si zahrávate s ohňom, páči sa vám to, voľkáte si, už vidím tie plamenné vyhlásenia, jak ste zachránili tento štát pred teroristami.
Dobre, možno, pani Zuzka zo Smižian, sa obraciam poslednýkrát na vás, spýtajte sa, ak prídu aj ku vám do kulturáku, že kde inde menili takýmto spôsobom, alebo resp. sa spýtajte, že kde boli doteraz. Ak teraz bolo nevyhnutné prijať, toto nebol, Paríž nebol prvý teroristický útok, nebol. Tých útokov bolo niekoľko. Ak sme mali tak nedokonalé zákony, tak sa spýtajte premiéra, alebo jedného, alebo druhého toho ministra, že kde boli doteraz. Že prečo vás nechránili doteraz, prečo vás chránia až odteraz, keď je tri mesiace pred voľbami. Skúste, sám som zvedavý, čo vám odpovedia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 3.12.2015 15:02 - 15:16 hod.

Alojz Hlina Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážení členovia vlády, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi ukončiť moje interpelácie, posledné v tomto volebnom období a možno aj posledné celkom. Nikto nevie. Som si uvedomil, že jak ten čas rýchlo zbehne, že už je to týždeň a niekedy sa človek zamyslí, že tie veci vôbec majú zmysel, keď ten život tak rýchlo vám utečie pomedzi prsty, a niekedy tá otázka je na mieste. Dokončím moje interpelácie. Verím, či radšej sa neobzriem za seba, či dodržiavate aspoň to, čo bolo dohodnuté, lebo nechcem byť za protivného, ale v novom rokovacom poriadku ste si, myslím, dohodli, že tretina, dúfam, že sa nebudete ospravedlňovať a zostane tu jeden. Lámete to, každým dňom to lámete a chutí vám to.
Prosím vás, ja chcem interpelovať všetkých členov vlády, ale tu interpelovať nebudem teda osobitne, poviem ju, lebo je v zásade tá istá, ale platí pre všetkých členov vlády. My sa tu boríme s niečím takým, akože internetizácia, hej? Cesty máme jak v Mogadišu, no, nevadí, deti cikajú pomaly do latrín jak za Prvej republiky, ale milióny až miliardy idú do internetizácie. Nuž, na čo vám je internet, keď nemáte kde ísť na záchod? Ale nevadí. Už keď sme sa rozhodli, že ideme internetizovať a chodí taká suma svetom, že už pomaly sa to blíži k miliarde, čo je dosť peňazí, tak je na mieste a podľa mňa úplne legitímne zistiť, že čo vlastne sme internetizovali a podľa príslušných rezortov. Nech sa každý minister teda pochváli.
A tá interpelácia je v tom, teda vyberiem si napríklad také ministerstvo, ja neviem, vnútra a otázka bude znieť: za volebné obdobie aké IT projekty ministerstvo vnútra v jeho gescii buď priamo, resp. prostredníctvom ním riadených organizácií realizovalo alebo zaviazalo sa realizovať, v akom rozsahu, aká je finančná náročnosť toho projektu? A poprosil by som aj stručne napísať, v čom je prínos pre občana, hej? V čom je prínos pre tých, ktorí sa okolo toho motali, to vieme, len či by prípadne niečo aj pre občana nezostalo, hej? Čiže tam by som to poprosil uviesť, hej?
Čiže ja by som si to predstavoval nasledovne, že máme ministerstvo vnútra, volebné obdobie 2012 - 2016, suma projektov IT v oblasti, príklad 50 mil. eur, z toho projekt, ja neviem, IT projekt elektronický, občiansky 5 mil. eur, hej, stručný popis projektu a teda to benefícium pre občana. Takto by som si to predstavoval a ľudia na to majú právo. Ja mám na to právo a zo zákona, čiže sa vás pýtam, interpelujem a očakávam odpoveď, slušnú odpoveď, dobre? Neočakávam nejakú ekvilibristiku slovnú nejakého ministra, ktorý ma tu bude presviedčať, že to nie je povinný robiť, hej? Žiadam vás o to, aby ste jednoznačne napísali v rámci vášho volebného obdobia, aké IT projekty váš rezort a vaše podriadené organizácie realizovali, plánujú realizovať. To znamená, že podpísali nejaký záväzok, v akej hodnote a v čom je benefícium pre občana. To je prvá interpelácia. Tá platí pre všetkých.
Druhú interpeláciu, zase platí pre všetkých a chcem ju dať a poviem pravdu, že ma inšpirovalo ministerstvo vnútra, kde som objavil položku ako údržba softvéru vo výške 6,5 mil. eur, čo je podľa mňa dosť, hej, 6,5 mil. eur je nejakých 200 mil. korún. Neviem, ako sa udržiava taký softvér, ale no nech, hej? Keď som si načítal položky technická infraštruktúra a neviem ešte, čo k tomu, k tým softvérovým, tak nám to vyšlo pomaly 30 mil., čo je už jedna miliarda pomaly v starých korunách, to je dosť. To je naozaj dosť za vyfúkavanie ventilátorov v počítačoch.
Čiže otázka pre každý rezort je, a poprosím, aby každý rezort mi uviedol, koľko za volebné obdobie v každom roku ten daný rezort alebo ním riadené organizácie investovali do hardvéru a softvéru. To je tiež podľa mňa legitímna otázka a ľudí má plné právo ju zaujímať, že za koľko sme nakúpili hardvéru a softvéru pre riadenie tejto krajiny a automatizácií. Lebo žijeme si tu, jak králi, hej, Estónsko je oproti nám Somálsko, (povedané so smiechom) to je šuviks, tak nech teda vieme, že čo to stálo. Čiže to bola tá druhá interpelácia.
Teraz, ak dovolíte, by som dal tretiu interpeláciu, ale znova, pán predseda, prepáčte, nedá mi to, znova máte z toho s prepáčením... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Poprosím pána podpredsedu vlády, ministra financií, ktorý je tu, aby došiel do sály. Poprosím aj kolegov ministrov, ktorí možno odišli na technickú prestávku po hodine, možno potrebovali na chvíľku odísť, aby sa dostavili. Sú tu, takže nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Je to možné. Ak ste si všimli, ja som nezačal ofenzívne na začiatku, hej, ale sa to zhoršuje, ten stav. Za chvíľku už pán Vážny dodebatuje tuná s pánom Vargom a už tu nebude nikto, no. Predsa len by som poprosil, dobre? Len kvôli tomu statusu, to je aj taká určitá, z formálneho hľadiska. (Reakcia z pléna.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Nech sa páči, pokračujme v interpelácii.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán kolega, vy ste ako moja žena. Tá vie robiť tri veci naraz. Takže aj ma počúva, (povedané so smiechom) aj počúva rádio, aj televízor, aj varí. Ja viem, že existujú, ale ja nie celkom som si istý, či sa to dá. No, takže budem pokračovať, alebo?

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pokračujte, oni počas vášho vystúpenia prídu.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Hej? Dobre. Tak, jak dovolíte, tak by som interpeloval pána ministra Kaliňáka, ktorý je tu v zastúpení a tá otázka je, v zásade dve mám interpelácie. Jedna interpelácia je, že koľkokrát, kde a v akom časovom rozsahu sa zúčastnil na odovzdávaní hasičskej techniky? Nebudem ju komentovať. Ja by som potreboval len faktografickú odpoveď. Koľkokrát, kde a v akom časovom rozsahu sa zúčastnil akcie odovzdávania hasičskej a záchranárskej techniky? To je prvá interpelácia.
A druhú interpeláciu by som poprosil a budem ju dávať, že koľkokrát sa minister vnútra zúčastnil nejakej operatívnej debaty a operatívneho jednania ohľadom riešenia katastrofálnej situácie z pohľadu konania nebankových subjektov? Dobre? Čiže dve interpelácie. Koľkokrát, kde a v akom časovom rozsahu sa zúčastnil odovzdávania hasičskej a záchranárskej techniky? A druhá interpelácia: koľkokrát sa zúčastnil jednania, besedy, ani nieže besedy, ale nejakej operatívnej porady v rámci ministerstva, ktorá by riešila situáciu, ktorej sú vystavení naši občania z pohľadu konania nebankových subjektov?
Čiže tieto dve na pána ministra.
A posledná interpelácia a tou končím. Všeobecne je na pána Jahnátka, toho som tu aj videl a možno by to stálo za to, lebo myslím, že podľa rokovacieho poriadku mi minister môže odpovedať aj hneď, tak neviem, prípadne či počkám alebo ju položím a potom počkám. Interpeláciu mám vcelku aktuálnu. Trinásteho v piatok sa okrem tragédie v Paríži udiala aj iná, by som povedal, právno-sociálna tragédia na Slovensku. A nechcem to porovnávať, samozrejme. Trinásteho v piatok Okresný súd Bratislava II posvätil jeden z najväčších, z pohľadu primárnej škody, podvodov na Slovensku a jeden z najdrzejších podvodov nie v slovenských reáliách, ale dovolím si tvrdiť v európskych reáliách.
Čo sa týka primárnej škody, pán minister, to by teraz mohlo byť aj pre vás zaujímavé, že vy hľadáte každú korunu, tu sme zamenili, tento štát zamenil 24 hektárov tuná, presne oproti parlamentu pozemkov za pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Jeden by neuveril, však? Čiže primárna škoda je niekde na úrovni 70 až 100 miliónov euro. Hovoríme o tomto type škody. Ale hovorme aj sociologickej škode na vedomí občanov. Pokiaľ sa dopracujeme do štádia, že prísť a ukradnúť, podvodne ukradnúť pod oknami parlamentu 24 hektárov pozemkov je legálne, tak hovorme o zlyhaní štátu, to by som naozaj. Hovorme o ranou päsťou medzi oči ľuďom tejto krajiny, špeciálne mladým ľuďom tejto krajiny, hej, keď ich chceme presvedčiť, že áno, ukradnúť 24 hektárov lesa pod parlamentom je normálne. Dovolím si tvrdiť, že hazardujeme v tomto prípade naozaj s niečím, čo sa nám môže kruto vypomstiť. My ten vzťah k tomu štátu, k tej krajine nevypestujeme, pokiaľ toto bude u nás normálne. To je popis. Vedel by som o tom dlhšie, ale nechcem zdržiavať.
Samotná interpelácia je v tom a má zmysel, po doručení rozsudku má 15 dní, myslím, Štátne lesy majú právo sa odvolať. A moja interpelácia je v tom, či ministerstvo pôdohospodárstva ako riadiaci orgán a myslím, ja neviem, ako sa to formálne povie, hej, priamo riadi Štátne lesy Slovenskej republiky, či zaviaže Štátne lesy Slovenskej republiky k tomu, aby sa odvolali.
A teraz, pán predseda, ja som bol korektný, koľko sa dalo a ako dlho sa dalo, hej, tak ak dovolíte, tak ja by som tú poslednú vetu z tej interpelácie zopakoval za prítomnosti pána ministra, ktorý sa tu mal zúčastniť tých interpelácií. A viete, zas odtiaľ-potiaľ. Ale vidíte, keď sa, nedá sa, no nedá sa, viete. Ako mali ste tu byť štyria, bol tu jeden, potom tu boli dvaja. Pán Počiatek, kdežeby on tu sedel. Na pána Jahnátka som mal a chcem sa mu pozrieť do očí a chcem sa ho spýtať, že či sa Štátne lesy odvolajú, lebo on riadi Štátne lesy. Prepáčte, ak mi na tom záleží... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Poprosím pána ministra Jahnátka, aby sa dostavil do rokovacej sály. Je v budove parlamentu a tu je. Nech sa páči, môžete.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Výborne. Pán minister, už sme mohli byť vybavení. Ja naozaj nechcem to zopakovať celé. No okomentujte. Môžem? Hej? Ďakujem pekne. Nechcem to spomínať celé, že čo je predmetom tej interpelácie z pohľadu, ale to podľa mňa poznáte, ten Pečniansky les, lebo už sme sa o ňom nie raz bavili. Nechcem ho popisovať. Ale Štátne lesy prehrali okresný súd trinásteho v piatok. Čiže bol nielen čierny deň z pohľadu toho, čo sa udialo v Paríži, ale aj pre slovenskú justíciu.
Ja viem, že vy to tak možno nechápete, vôbec sa vás to tak nedotýka. Ja som sa tu snažil vyakcentovať nielen primárnu škodu pre štát, ktorá by vznikla tým, že by prišli o tie pozemky, ale aj sociologickú škodu na vedomí obyvateľstva, že prísť a ukradnúť 24 hektárov pod parlamentom je legálne. Viete, to nedovoľme, lebo to je naozaj, to je fakt rana medzi oči. Rana medzi oči špeciálne mladým ľuďom, ak chceme, aby niekto tú krajinu po nás prevzal, alebo ju budoval, musia mať k nej vzťah. A vzťah nevybudujete vtedy, keď poviete, že keď ukradneš 24 hektárov pod oknami parlamentu, tak súd ti to posvätí, nič sa nedeje, že znova sa nič nedeje, hej? To je fascinujúce. Ako hovorím, hazardujeme s niečím, čo nás môže prekvapiť.
A tá samotná interpelácia je v tom, pán minister, a bol by som prípadne rád, lebo vy môžete reagovať priamo aj počas interpelácií. Po doručení rozsudku majú Štátne lesy 15 dní na to, aby sa prípadne odvolali. A chcem vás poprosiť, že či by ste vydeklarovali, že či Štátne lesy sa odvolajú. A bol by som rád a možno my si nerozumieme politicky, možno ani ľudsky, keď ja s tým nemám, ja s vami nemám problém, ale neviem to už posúdiť. Aleže či by sme sa možno nezhodli na tom, že ak môžme, pomôžme tomu, lebo to je aj našou hanbou.
Ja si dovolím tvrdiť, že neexistuje krajina na svete, kde by jej ukradli spred parlamentu 24 hektárov štátnych pozemkov. Viete, to nebola nejaká, že to nepatrilo anglickej kráľovnej, ktorá to po 300 rokoch a vyhrala to so Stuartovcami pred 300 rokmi. Nie. Toto boli štátne pozemky. Neverím tomu, že niekde na svete môžete prísť a urvať 24 hektárov lesa pod parlamentom, hej? Hovorme nielen o primárnej škode, hovorme aj o škode na vedomí obyvateľstva.
Čiže tá interpelácia je v tom, ak mi odpoviete teraz, tak nemusíte písomne, že ak môžete, ak sa štátne lesy odvolajú, budem naozaj veľmi rád. Prípadne kľudne príďte, my robíme teraz v stredu na Námestí SNP jednu akciu, kde je protest zachráňme, koncert za Pečniansky les. Vyzerá to veľmi sľubne, veľmi, ľudia sa pridávajú, cítime, že to má podporu. Naozaj v tejto veci, kto môže, nech pomôže. A jeden, kto má kľúče od bránky v tomto prípade, či od miešačky, či ako sa to hovorí, ste aj vy a váš rezort a vami podriadená organizácia Štátne lesy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.12.2015 11:10 - 11:11 hod.

Alojz Hlina
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za ústretovosť. Chcem poprosiť, ja som sa pri poslednom hlasovaní, sa stala chyba, ja som, ma vykázalo, že zdržal a chcel som byť za. Ďakujem pekne.
Skryt prepis