Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2015 o 11:40 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2015 15:47 - 15:49 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Martvoň, máte pravdu, náš pán minister Figeľ podpísal nevýhodné zmluvy voči oligarchom a mecenášom, ktorí predtým vyciciavali štátny rozpočet. A pri tejto vláde oni ho znova vyciciavajú a stavajú takto za dvojnásobné čiastky. V tom máte pravdu. Oni ešte aj boli takí drzí a sprostí, keď tak mám povedať, že tých drobných živnostníkov ani nevyplácali, to je do neba volajúci hriech a na Slovensku by mali byť zatvorení.
Čo sa týka pána Uhliarika a jeho prenájmu cétečka, naštudujte si, prosím vás, vo Svidníku malo byť prenajaté cétečko a cez ten europrojekt tri roky mali byť platené všetky zdravotné úkony, ktoré by na tom cétečku, na ktorom by sa školili, všetci títo, čo by pracovali na tom špičkovom cétečku. Všetky tieto úkony zdravotné tri roky by tak boli hradené, tak si to naštudujte láskavo.
Čo sa týka pripomienok k tomu, čo hovoríte, že vy ste v druhom čítaní pozmeňujúcim návrhom dali transpozíciu európskej smernice, že ste to tak chceli skôr. No takto sa európske smernice do našej legislatívy nemajú transponovať, naozaj to má ísť štandardným legislatívnym konaním, pripomienkovým konaním, prvým čítaním, tak, následne legislatívny odbor aby sa k tomu vyjadril, druhým čítaním, až tak, pán prezident, ale nie tak, že v druhom čítaní ideme do transpozície poslaneckým návrhom zákona európskej smernice. To nie je štandardný legislatívny proces. A potom býva z toho chaos, ľudia, ktorí sa venujú verejnému obstarávaniu podľa takto navrhovaného zákona, ktorý ste schválili, nebudú vedieť, ako majú postupovať. Preto som rád, že pán prezident aj tie termíny posunul.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2015 15:38 - 15:45 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán spravodajca, dámy a páni, naozaj som chcel krátko, vecne vystúpiť k tomu vrátenému zákonu od pána prezidenta, ale musím reagovať na tú rozpravu, ktorá v posledných minútach tu prebiehala.
Pán kolega Martvoň, za našich vlád nemali schránkové firmy taký raj so štátom, taký biznis so štátom ako pri vašej vláde. Na kauzy, pokiaľ ide o PAYWELL, schránkovú firmu SkyToll, schránková firma, stámilióny, spomeňte si. Tretinu slovenských vagónov získal schránkový investičný fond, VÁHOSTAV tu robí biznis so štátom a ešte nevypláca tých dodnes živnostníkov a podnikateľov (schránková firma). V zásade ak by schránkové firmy poctivo obchodovali so štátom, poctivo vyhrávali súťaže a dávali najnižšie ceny za najlepšiu kvalitu tak, ako to všade vo svete býva, na to slúži verejné obstarávanie, aj u vás doma v domácnosti, aj v štáte by mal zákon o verejnom obstarávaní slúžiť na to, aby sme dostali primeranú kvalitu za čo najnižšiu cenu, ale pri vašej vláde cétečká sa takto nakupujú trojnásobne drahšie, ak staviate diaľnice, tak je to aspoň dvojnásobne drahšie, neznáma firma získa tretinu slovenských vagónov. Zbláznili ste sa už úplne? Takže preto my sme nemuseli prijímať zákon o schránkových firmách, lebo fungovali s našou vládou normálne. Ale tu kradnú a ešte sa skrývajú, sa hanbia priznať k tým biznisom. Preto sa musia skrývať na Cypre, v Belize, na Novom Zélande a kade-tade. Niekoľkokrát som vám to tu hovoril a nechcel som dneska o tom tu hovoriť, ale vaša odpoveď na to, prečo ste neprijali účinný zákon (protischránkový), a ešte pán prezident vám to napísal a vám to vrátil, je taká, že: „A vy ste to neurobili.“ Z posledných desiatich rokov vládnete osem, ale odpoveď je, prečo to nie je, lebo to vaša vláda, ste nepripravili, ako malé deti.
Ten problém je tu za vašej vlády, preto ľudia demonštrovali tu v decembri na uliciach, lebo cétečko sa nakúpilo takto trojnásobne drahšie. A ja sa teším, že osem ľudí je z toho obvinených. Dúfam, že budú tí ľudia aj odsúdení, nech tak konečne ľudia v tejto republike vidia, že tu nejaká spravodlivosť existuje, a preto bolo potrebné prijať zákon, účinný zákon, protischránkový zákon. A o tom bolo uznesenie, ktoré sme prijali v decembri. Národná rada prijala to uznesenie. Čiže vy sami ste sa zaviazali, zaviazali ste vládu, aby vláda účinný protischránkový zákon prijala.
A čo vám o ňom píše pán prezident v tom, čo vrátil? „Vládny návrh zákona nerieši túto problematiku komplexne v zmysle citovaného uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky, pretože upravuje register konečných užívateľov výhod len vo vzťahu k oblasti verejného obstarávania. Túto skutočnosť možno považovať za závažný nedostatok schválenej právnej úpravy, aj keď samotný úmysel vytvorenia registra konečných užívateľov výhod je určite krokom správnym smerom.“
K tomu je moja drobná poznámka, ktorú som niekoľkokrát tu zopakoval. Myslím si, že tak ako to je nastavené pri súčasnom znení zákona, tak ako ste to navrhli, vláda ako to navrhla, aj ten register konečných užívateľov výhod bude sa dať teda napĺňať alebo realizovať formálne, administratívne, byrokraticky. Naozaj keď tam firma napíše určitú osobu, splní si náležitosti, ten bude konečným užívateľom výhod, tak kto je jeho skutočným užívateľom, to sa nikdy nedozvieme. Ale, prosím, pán prezident píše, že vytvorenie registra konečných užívateľov výhod považuje za určitý pokrok. Ale píše, že tento návrh nerieši komplexne problematiku schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. To si skúste prečítať.
Potom pán prezident pomerne rozsiahlo sa venuje pozmeňujúcim návrhom, ktoré v pléne v druhom čítaní padli, myslím si, že aj vy, pán Martvoň, tuším, ste dali nejaké pozmeňujúce návrhy, ktoré sa dotýkali tuším dynamického nákupu. Dobre hovorím. A pán prezident to porovnáva so smernicami Európskej únie, pričom píše o tom, že niektoré smernice sú nedostatočne implementované týmito pozmeňujúcimi návrhmi, nie je to správne riešené v zákone, alebo píše o tom, že niektoré smernice by sa mohli dokonca dostať do rozporu. Nechcem sa tomu podrobnejšie venovať, ten kto má o to záujem, môže si to prečítať, je to tam na piatich stranách. Ale naozaj vážne poukazuje na to, že môžeme mať s transpozíciou európskych smerníc, niektoré, ktoré boli v druhom čítaní navrhnuté takto, sú nedostatočne transponované do nášho zákona a môže s tým byť problém.
Preto pán prezident to zhŕňa na záver: „V záujme toho, aby sa predišlo naznačeným aplikačným problémom a zamedzilo sa nesprávnej implementácii práva Európskej únie, navrhujem zo schváleného zákona vypustiť právnu úpravu týkajúcu sa elektronickej komunikácie, dynamických nákupných systémov a elektronického trhoviska. Vrátenie zákona Národnej rade Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie zároveň umožní prehodnotenie schválenej právnej úpravy tak, aby sa zabezpečili efektívne a transparentné postupy v rámci verejného obstarávania.“
Inými slovami pán prezident píše o tom, že tých šesť bodov treba vypustiť a keď chceme riešiť transpozície, európskej smernice do nášho zákona, máme to riešiť napríklad v zákone, ktorý už máme v prvom čítaní na tejto schôdzi Národnej rady. Hoci gestorský výbor, myslím si, že pán spravodajca to citoval, odporúča neprijať tých prvých šesť pripomienok pána prezidenta, tak my v KDH budeme hlasovať za tieto pripomienky. Pre vašu informáciu, tie ďalšie štyri pripomienky , ktoré navrhuje gestorský výbor schváliť podľa toho, ako to navrhuje pán prezident, sa dotýkajú len termínov. Naozaj sú tam termíny ako 1. september alebo 31. august, ktoré pán prezident navrhuje posunúť, lebo, viete, dneska už máme 17. septembra. Takže to, čo by tam bolo, už by ani neplatilo. Takže som presvedčený o tom, že máme podporiť všetkých tých šesť pripomienok pána prezidenta a že keď máme riešiť transpozície európskych smerníc, tak napríklad nech je to v novom zákone o verejnom obstarávaní, ktorý máme v prvom čítaní. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 17.9.2015 14:47 - 14:49 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis
Pán minister, ja sa tu s vami nebudem naťahovať o tom, aké sú priority vlády. Ak by to bola priorita vlády, tak by na to našla peniaze, tak ako našla peniaze na prvý, druhý a neviem ešte koľký sociálny balíček.
Ale inak skúsim vám to povedať. Každý rok pri štátnom rozpočte na jeseň sa tu bavíme aj o desiatkach tisíc eur. Vy pripravujete obchvat Bratislavy, vykupujete pozemky, za stámilióny pripravujete stavebné povolenia a v súťažnom dialógu práve rokujete so štyrmi firmami s tým, ktorá z nich postaví a bude prevádzkovať tento obchvat 30 rokov, čo nás bude stáť miliardy. A Národná rada Slovenskej republiky k tomu sa nemá vôbec dneska podľa vás vyjadrovať. O výhodnosti tohto projektu sa v štúdii píše o tom, že sa začne stavať cez PPP projekt o sedem rokov skôr aj o sedem rokov sa skôr spustí do výstavby. A toto je vo vašej štúdii ocenené ako 1 mld. prínosu. Ale v tej štúdii to vôbec nie je jasné, ako ste dospeli k tej jednej miliarde. Prečo nechce vaše ministerstvo zverejniť, ako dospelo k tejto úspore jednej miliardy alebo, inak povedané, kedy zverejníte, ako ste dospeli k tejto jednej miliarde? Ja si myslím, že skládky cez PPP projekt v budúcnosti sa budú platiť z verejných zdrojov, a preto občania, médiá, verejnosť majú právo vedieť, ako ste teda dospeli k týmto výpočtom. A, mimochodom, aj preto to majú právo vedieť, a je tu veľké podozrenie, lebo za vašej prvej vlády, v ktorej ste boli ministrom financií, keď ste pripravovali PPP projekt, tak jeho výhodnosť na vláde bola obhajovaná sfalšovanými dokumentmi. Tak preto dneska má verejnosť právo vedieť, ako vy ste v tejto štúdii dospeli ku tej jednej miliarde.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.7.2015 14:14 - 14:16 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

62.

Vážený pán kolega Lipšic, v mnohom sa dá s vami súhlasiť vo vašom vystúpení. Okrem iného s tým, že ste poukázali na vážny problém, ktorý na Slovensku máme, a to je volebná korupcia. Ona je vážnym problémom preto, lebo vo voľbách sa rozhoduje o tom veľakrát, kto bude riadiť nielen krajinu, ale aj VÚC-ky, obce a mestá. Najčastejšia volebná korupcia býva pri voľbách jednomandátových. To znamená, pri voľbách do VÚC-ky a do obcí a miest.

Aj ja s tým mám osobnú skúsenosť. Dvakrát som podával trestné oznámenie za volebnú korupciu. Minimálne druhýkrát, keď sme to podávali, tak sme mali aj dôkazový materiál, výpovede ľudí, ktorí hovorili o tom, ako boli korumpovaní. Preto som bol veľmi nešťastný z toho, až sklamaný, teda sklamaný a nešťastný z toho, že vyšetrujúci orgán NAKA po niekoľkých mesiacoch mi poslal na šiestich stranách vyjadrenie, ako to vlastne sa nestalo. Na šiestich stranách. To znamená, mali sme dôkaz, poskytli sme ho a cez to všetko to NAKA vyšetrí tak, že sa vlastne nič nestalo. Preto sú potom ľudia občas sklamaní a ani nemajú chuť znova podávať takéto trestné oznámenie. Samozrejme, v prípade korupcie pri eurovoľbách, tuším, že to bola strana SaS alebo jej nominantka podala trestné oznámenie a tam boli vyšetrení a usvedčení, asi aj odsúdení títo páchatelia, čo kvitujem.

Čo sa týka vzdelanostného cenzu pre starostov a primátorov, tak tam sa nezhodneme, naozaj aj ja zdieľam názor pána generálneho prokurátora, ktorý som aj presadzoval pozmeňujúcim návrhom, aby starostovia a primátori museli mať minimálne vzdelanie strednú školu, akúkoľvek strednú školu.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.7.2015 12:53 - 13:12 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

46.

Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, pán generálny prokurátor, pani spravodajkyňa, dámy a páni, už je to také signifikantné, že správa generálneho prokurátora sa preberá v piatok poobede, myslím si, že to tak bolo aj naposledy, ale nevadí.

Musím hneď na úvod povedať, že keď som si prečítal správu pána generálneho prokurátora, tak musím potvrdiť to, čím končil on svoje úvodné vystúpenie, že správa je iná. Iná ako predchádzajúce, pre mňa, s potešením musím povedať, prekvapujúco aj kritická, miestami aj do vnútra prokuratúry, aj kritická voči ďalším orgánom v trestnom konaní, dokonca som tam našiel pár statí, ktoré boli kritické aj voči vláde alebo jednotlivým ministerstvám. A toto vo mne vyvoláva určitú nádej, že by sa veci mohli na Slovensku pohnúť a zlepšiť.

Ale zase nie som so všetkým spokojný aj v tej správe, aby som bol zase objektívny. Ako naozaj korupcia ako jeden z najväčších problémov na Slovensku, korupcia vo verejnom priestore, ktorú odhadujú odborníci na viac ako 500 mil. eur ročne, toto mi tam chýbalo. Na druhej strane musím povedať, ak tam by mala byť korupcia v tej forme, ako bola tuším pri poslednej správe, keď gro tých prípadov, ktoré boli pomenované, tuším, že 230 ich bolo alebo okolo 200, boli gro tých prípadov lekári, ktorí za 20 eura vypísali PN-ku, tak to radšej nech tam ani nespomína. Naopak, občania na Slovensku, a to je tá moja nádej, očakávajú od generálneho prokurátora, od celej prokuratúry na Slovensku, ale aj od ďalších orgánov v trestnom konaní, polície, ale mali sme tu pred chvíľou aj pána riaditeľa SIS-ky, aj ten dáva určité podnety a informácie týmto orgánom, že bude tu vyšetrená korupcia, ktorá tu má veľké rozmery. A táto korupcia býva prepojená aj s politickými špičkami na Slovensku. Ale doteraz nič z toho nebolo ani dokázané, ani poukázané, boli tu podnety, boli tu indície, ale doteraz občania na Slovensku sa takého vyšetrenia nedočkali.

A preto vo svojom vystúpení sa budem venovať hospodárskej trestnej činnosti, tak by sme to zhruba mohli, tak sa to aj volá v tejto správe, ale ja ju trochu ešte rozšírim, nebudem sa venovať ďalším oblastiam, na to sú tu ďalší kolegovia. Je to oblasť, ktorej sa aj dlhodobejšie venujem.

Musím povedať, že poslednú správu sme tu mali zhruba pred pol rokom v októbri, myslím si, že tu správa za rok 2013, takže teraz to obdobie medzi jednou správou a druhou je oveľa kratšie. Inak ja vítam to, že je tá správa skôr, ako keď je na konci roka. Ale už vtedy, keď som vystúpil v októbri, tak som väčšinu svojho vystúpenia hovoril o tom, že na Slovensku sa dejú podvody, trestná činnosť, korupcia vo veľkej miere a súvisí to častokrát s verejným obstarávaním a so zákazkami veľkých napríklad stavebných firiem, ktoré týmto spôsobom získajú určitý biznis, zákazky so štátom a následne, a to je tá trestná činnosť, o ktorej som už vtedy hovoril a ktorú chcem zvýrazniť, tu nevyplácajú, systémovo nevyplácajú stovky až tisícky subdodávateľov, živnostníkov a takto ich okrádajú, ich a ich rodiny, následne legálne prejdú reštrukturalizáciou, a nič sa neudeje. Pri Váhostave, pri Váhostave to konečne prasklo. Pri Váhostave to konečne prasklo. Lebo predtým tu boli firmy ako Doprastav, ktorí vyplatili živnostníkov tridsiatimi percentami, firma TSS GRADE, ktorá vyplatila živnostníkov pätnástimi percentami. Čo to je? To je obyčajný sprostý podvod na tých ľuďoch. A že to vie niekto urobiť sofistikovane, „legálne“ využijú platné zákony na Slovensku? Pri Váhostave to prasklo. Ale tak, ako sa to vyriešilo, ako to vyriešila vláda Roberta Fica, tiež nepovažujem za dobré riešenie. Naozaj vyplatiť z našich spoločných peňazí dlhy za firmu Váhostav, za súkromnú firmu, za firmu, ktorá má dostatok majetku na to, aby uspokojila všetkých svojich veriteľov, považujem takisto za podvod.

A preto som spolu s kolegom Jánom Hudackým 23. apríla, keď Váhostav vyhlásil o deviatej ráno reštrukturalizačný plán, ktorým plánovali vyplatiť 15 % živnostníkov, o jedenástej hodine sme spolu s kolegom Hudackým mali tlačovú konferenciu, kde sme okrem iného vyzvali verejne pána generálneho prokurátora, aby začal konať, či nedošlo k trestnému činu poškodzovania veriteľov. Na naše prekvapenie v médiách sa táto informácia veľmi neobjavila, takže asi ani pán generálny prokurátor túto informáciu alebo náš podnet nemal, preto sme na druhý deň 24. v stredu navštívili Generálnu prokuratúru, požiadali sme generálneho prokurátora o stretnutie, on nás teda posunul na pána námestníka a tento podnet, túto výzvu, aby začal konať, či nedošlo k trestnému činu poškodzovania veriteľa, si Generálna prokuratúra osvojila. Vôbec nie je podstatné, že aj ďalší opoziční poslanci, či v ten deň, alebo na ďalší deň podali trestné oznámenie, podstatné pre mňa bolo, že Generálna prokuratúra začala, začala konať.

Keď som si prečítal túto stať v správe pána generálneho prokurátora, tak som tam našiel takéto ustanovenia, že túto trestnú činnosť z môjho pohľadu, túto obrovskú trestnú činnosť z pohľadu objemu týchto financií, ktorá sa nachádza, robia častokrát ľudia s vyšším vzdelaním, robia to veľmi sofistikovane, a preto je táto trestná činnosť ťažšie dokázateľná. Tomu rozumiem. Rozumiem aj tomu, že úmysel alebo zámer takýchto ľudí, ktorí niečo také zorganizujú, sa ťažko dokazuje. Ale myslím si, že kto iný, keď nie prokuratúra, polícia a ďalšie orgány v tomto štáte to majú vyšetriť? A občania naozaj oprávnene čakajú, že v tomto smere sa to pohne a že dôjdeme aj ku nejakým výsledkom. Preto hovorím pri správe generálneho prokurátora o určitej nádeji, ktorú tam vidím, len tie výsledky keby sme mali.

Spomínali ste aj úžernícke firmy. Áno, aj úžernícke firmy tu majú na Slovensku úžernícky klondike. Toto, čo robia s občanmi Slovenska, dva milióny exekučných podaní na súdoch, to je niečo neskutočné! Netvrdím, že všetky sú od nebankových subjektov, ale väčšina.

Aj preto sme určitú legislatívnu iniciatívu mali, aj ja osobne, aj kolega Hlina, naša iniciatíva neprešla, ale osvojili si ju vládni poslanci a boli prijaté určité legislatívne opatrenia. Najnovšie sú to aj vládna iniciatíva, aby boli licencované tieto subjekty. Myslím si, že tiež tam dochádza ku trestnej činnosti.

Ale ešte raz chcem zvýrazniť tú podľa mňa aj obrovskú trestnú činnosť, ktorá nastala pri verejnom obstarávaní. Podľa môjho názoru častokrát sú veľké tendre na Slovensku zmanipulované, ovplyvňované. Áno, máme tu Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý tieto súťaže má kontrolovať, ale niekedy mám pocit, že k tomu pristupuje naozaj byrokraticky, administratívne a naozaj je tu aj podozrenie, že keď sa jedná o veľké zákazky, ktoré vyhrajú oligarchovia, mecenáši blízki vládnej strane, tak úrad takúto zákazku odobrí. Naopak, ak niekde na obci starosta alebo iný orgán robí verejné obstarávanie, tak dokáže zrušiť súťaž aj pre oveľa väčšie malichernosti a drobnosti.

Príde ku veľkej zákazke, zákazke, a teraz budem konkrétny, firma Paywell, keď vyhrala kontrolu platieb cez palivové karty, za túto kauzu sme odvolávali ministra Počiatka, naozaj firma vznikla jeden deň pred možnosťou prihlásiť sa do súťaže a mala dokladovať tri roky dozadu referencie, obraty a táto firma vyhrala, na ďalších trinásť rokov 130-miliónová zákazka. A ja som dvakrát interpeloval ÚVO. ÚVO mi odpovedalo, že tam došlo ku nejakým rovným nezrovnalostiam, ale toto údajne nemalo vplyv na výsledok a tento výsledok ÚVO považuje, teda odobrilo ho, túto firmu Paywell.

Viem o tom, že v decembri určitá skupina občanov podala trestné oznámenie v tejto kauze na Generálnu prokuratúru, vyšetrovanie bolo zastavené, ale som rád, že som si prečítal, dúfam, že to je pravda, minulý týždeň, že Generálna prokuratúra začala, obnovila znova trestné konanie v tejto kauze vo firme Paywell. Lebo, prepáčte mi za ľudový výraz, v tejto krajine si určité skupiny osôb, oligarchovia, mecenáši sa naučili, že sa dá kradnúť legálne. To znamená, splním všetky náležitosti a že ten úmysel od začiatku, ktorý sa ťažko dokazuje, ja viem, ale ten úmysel od začiatku je nastavený tak, aby kritériá a podmienky už samotnej súťaže boli nastavené tak, aby boli vylúčení zo súťaže tí, čo tam nemajú čo hľadať, a aby vyhrali tí, ktorí to majú vyhrať. Od začiatku je to tak zmanipulované.

A preto hovorím aj o firme SkyToll, o elektronickom mýte, ktorý bol vysúťažený pred piatimi-šiestimi rokmi na Slovensku, a zákazka bola za 860 mil. eur. A mohol by som hovoriť o ďalších kauzách, ktoré na Slovensku boli, Medical Group, predražené cétečko v Piešťanoch, firma Lemikon, ktorej sme vyplatili 13 mil. eur. Alebo, chcem sa spýtať, je to náhoda, že pred rokom vznikol investičný fond na Malte, ktorý dneska vlastní tretinu slovenských vagónov? To súvisí, samozrejme, so zákonom o schránkových firmách, že slovenskí občania by aspoň chceli poznať, kto je skutočným užívateľom výhod týchto firiem, ktoré sa skrývajú v týchto daňových rajoch.

Pán generálny prokurátor, hovorili ste o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb. Chcem vám povedať za KDH, že KDH má v svojom programe prijatie takejto legislatívnej úpravy. Ale aj legislatívna úprava, zákon o lobingu, tuším, že dvakrát sme ho predkladali, bol odmietnutý. Aby sme vedeli, verejní činitelia, ministri, poslanci, ale aj ďalší z ministerstiev, s kým sa stretávajú, o čom jednajú.

Keď rozprávam o veľkých stavebných firmách na Slovensku, ktoré, už tu známe tie prípady, kde mohlo dôjsť k trestnej činnosti poškodzovania veriteľa, chcem sa vás spýtať v tejto chvíli, alebo v závere mi môžte odpovedať, či je pravda, či som dobre zachytil informáciu, že je dvanásť trestných podaní na firmu Eurobuilding, a či je pravda, že vy ako generálny prokurátor ste si tieto podania, trestné podania týchto dvanásť stiahli pod seba ako pod priamy manažment. Neviem, či je to správna informácia, ktorú som zachytil.

Čo sa týka hospodárskej trestnej činnosti, ktorej sa pomerne dosť veľa venujete vo svojej správe, a to sú podvody, daňové podvody najčastejšie na vratkách DPH, karuselové podvody, tzv. obchody, vy ste aj v svojom vystúpení povedali, že tam spolupracujete aj s Daňovou kobrou a že sa podarilo ušetriť 2,1 mld., hovoríte, celkový obrat. Konkrétne čiastky sú znova v správe napísané, kto má záujem, môže si to prečítať.

V tejto súvislosti moja otázka smeruje, boli medializované prípady veľkých medzinárodných karuselových podvodov na východnom Slovensku, v Prešove, asi pred dvoma rokmi. V akom štádiu je napríklad táto veľká kauza? Určite viete, o ktorej hovorím. Ale aj na košickom daňovom úrade boli takéto informácie, že k takýmto podvodom dochádza a bol tam vymenený krajský riaditeľ daňového úradu.

Keď ste spomínali ten svoj taký, nazvem to, rozpor medzi vami a špeciálnou prokuratúrou, keď ste hovorili o tom, že tá správa je taká až administratíva, veľmi krátka a že vy ju máte prednášať, tak ja ako politik, prepáčte, že to takto poviem, poviem, že aj vás, aj pána špeciálneho prokurátora zvolila vládna strana SMER. Takže nech si to láskavo vybavia v strane SMER. My sme pána špeciálneho prokurátora, ani vás nevolili z dôvodov, ktoré sú všeobecne známe.

Dovoľte mi, aby som na záver skončil tým, čím som začal. Naozaj správa je určitým posunom v tom, čo bolo, aké správy boli predtým. Správa je aj kritická. Naozaj, celkom som sa pousmial, keď pri tej hospodárskej trestnej činnosti kritizujete daňový systém na Slovensku, že je komplikovaný, zložitý a práve to umožňuje tie podvody na daniach a dépeháčke. Plne s vami súhlasím. Len posledné tri a pol roka tu vládne niekto iný. Tak ja som za to, aby daňový systém bol určite jednoduchší, aby bol jednoduchší a zrozumiteľný pre podnikateľov, živnostníkov. A vlastne vy hovoríte, že by bol jednoduchší aj pre tých vyšetrovateľov, prokurátorov, ktorý by to mohli takto jednoduchšie kontrolovať. S tým sa dá súhlasiť.

Znova ale sa treba obrátiť momentálne na vládu. Vláda SMER-u daňové zákony za tri a pol roka tejto vlády zásadne skomplikovala. Ja viem, že neustále povedia, že je to za účelom toho, aby sa mohlo dôslednejšie ísť po tých daňových podvodoch, ale de facto to komplikuje prácu každému jednému podnikateľovi a živnostníkovi. Nesúhlasím napríklad s vami, keď ste tam napísali, že daňové licencie ako napomohli tomu, aby vyšetrovatelia, teda aby zmizli firmy, ktoré sú fiktívne a ktoré by mohli páchať trestnú činnosť. Ja si, naopak, myslím, že firmy, ktoré robia tieto podvody, vratky DPH, karuselové podvody, tie nemajú žiaden problém zaplatiť 480 eur za daňovú licenciu.

Takže na záver, naozaj, správa je určitou nádejou a Slovensko, občania na Slovensku, aj my politici očakávame, že prídeme aj k výsledkom hlavne v oblasti boja proti korupcii.

Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.7.2015 17:51 - 18:05 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

106.
Vážený pán predseda Národnej rady, pán minister, pán spravodajca, dámy a páni. Nebol by som sa ústne prihlásil do rozpravy, ak by po mojom vystúpení nebol sa prihlásil, v doobedňajšom vystúpení nebol sa prihlásil pán minister Kaliňák, ktorý v celom svojom vystúpení sa venoval mne ako osobe a elektronickému trhovisku. Dámy a páni, nemohol som byť vtedy prítomný, pretože som mal dlho plánovanú návštevu, kde riešim znova subdodávateľov, kde im jedna známa firma na Slovensku, viacerým subdodávateľom, desiatkam subdodávateľom neplatí za ich poctivo odvedenú prácu. Ale prečítal som si vystúpenie pána ministra Kaliňáka, kde sa celý čas venoval mojej osobe, elektronickému trhovisku.
Dámy a páni, v tomto návrhu zákona malo byť riešené, problém schránkových firiem na Slovensku a konečných užívateľov výhod. To sme chceli v tomto návrhu zákona. Vládnete, alebo nevládnete? Vláda to alibisticky hodila na ÚVO a ÚVO prišlo s riešením, ktoré nič nerieši. Jednoduchým čestným vyhlásením sa bude dokladovať, kto je konečný užívateľ výhod. Najmú si bieleho koňa, toho tam napíšu a bude vyriešené. Toto je nejaké riešenie? K tomu som čakal, že minister Kaliňák vystúpi a bude hovoriť. Čakal som, že sa vyjadrí k tým predraženým tendrom, k tým kauzám Medical Group, Lemikon, SkyToll, Paywell, Pretto. Mám pokračovať? K tomu sa ani nevyjadril, ani pol slovom. Ale v celom svojom vystúpení sa venoval mne ako osobe. A tvrdil, že ja som klamal vo svojom vystúpení.
A, pán spravodajca, aj vy ste sa k nemu pridali. Tak ja vám poviem, že pán minister Kaliňák, niekoľkokrát vo svojom vystúpení klamal. Ale to je jeho štýl práce. To je váš štýl práce, SMER-u – SD. Ak máte problém, hodíte ho na predchádzajúcu vládu a ešte osobne zaútočíte na človeka, ktorý si plní svoju povinnosť a kritizuje vládu za to, čo nerobí. Keď vám dôjdu vecné argumenty, prechádzate na osobné útoky.
A ja vám poviem, pán spravodajca, keď krútite hlavou, že v čom pán minister, a môžte mu odkázať, môžte odkázať pánovi ministrovi. Tvrdil: pán Zajac bol na ministerstve dopravy, pán Zajac bol vo výkonnom manažmente NDS. Nikdy som nebol vo výkonnom manažmente NDS a nikdy som nebol na ministerstve dopravy. Bol som v Dozornej rade Národnej diaľničnej spoločnosti rok a pol, čo je kontrolným orgánom Národnej diaľničnej spoločnosti. A pán minister to veľmi dobre vie. Ale on to už opakovanie aj s pánom Počiatkom tu na mňa používajú, že bol som v NDS-ke a ja som tam nejaké peniaze spreneveril. Dokonca dneska tvrdil, že za jednu nejakú elektronickú aukciu nám blízka firma získala 176-tisíc. No takto ja dokážem tu obviniť skoro každého. A nechcem menovať, lebo nechcel by som nikoho uraziť. Takýmto všeobecným spôsobom tu dokážem obviniť každého. Takže odkážte pánovi ministrovi.
A ešte vy poviete, že ja mám krčmové reči. Alebo že pán minister povie, Zajac má, dokonca citujem, "Zajac má z histórie za ušami". No za ušami niečo asi mám, ale to, čo on celý čas naznačoval, určite nie. Ja som si za rok a pol v Dozornej rade NDS-ky plnil svoju funkciu a konal som vo verejnom záujme. A kopu tých káuz, ktoré sme zdedili ešte po predchádzajúcej vláde, sme riešili.
A potom spomenul na záver svojho vystúpenia, že NDS-ka mala bez súťaže nejakému kamarátovi robiť školenia v Dunajskej Strede a že to je to jediné, čo sme dokázali. Tak pravdepodobne naráža na kauzu, na základe ktorej bol odvolaný, ministrom Figeľom bol odvolaný generálny riaditeľ NDS-ky. A to školenie a tá zákazka bola zrušená. Tak konáme my, keď sme vo výkone. Áno, každému ministrovi, každému človeku vo výkone sa môže stať, že v jeho firme, v jeho organizácii sa nájde nejaká neplecha, nejaký problém. Ale ten treba rázne vyriešiť. My sme zrušili toto školenie, minister Figeľ zrušil, dal pokyn zrušiť a odvolal generálneho riaditeľa NDS.
Skúste si spomenúť pri tých všetkých kauzách, ktoré mala NDS-ka, či tak konal minister Počiatek. A to je jedno, či to bolo pri predraženej soli. Dvojnásobne predražená soľ, a tá firma, ktorá vyhrá na NDS-ke, ide za riaditeľom burzy dávať 25-tisícový úplatok, aby posypovú soľ stiahol z obchodovania na burze, alebo navýšil umelo cenu. Bola vyvodená zodpovednosť? Nebola. Bola zodpovednosť za Kurimany? Nebola. Bola zodpovednosť za Paywell? Paywell je firma, na ktorú som sa vás, pán minister, tu v decembri pýtal, či podľa navrhovanej úpravy by spĺňala kritérium ako schránková firma a nemohla sa zúčastňovať verejného obstarávania. Povedali ste mi, že áno. Povedali ste mi, že áno. A táto firma dneska má zákazku na trinásť rokov za 130 miliónov. Jeden deň predtým vznikla. Bola vyvodená politická zodpovednosť? Bol odvolaný aspoň riaditeľ, generálny riaditeľ NDS-ky? Nebol. Takto konáte vy.
A preto som čakal, že pán minister, namiesto toho, že bude na mňa osobne tu útočiť počas celého svojho vystúpenia, že sa vyjadrí k týmto kauzám, ktoré hýbu našou spoločnosťou, a jedná sa o stámilióny, ktoré odchádzajú schránkovým firmám, neznámym vlastníkom, ktoré dneska podľa navrhovanej úpravy, ktorú robilo ÚVO, a, pán minister, vy ju tu dneska predkladáte za vládu. A preto som, ja som nekritizoval Zitu Táborskú, to je odpoveď pánovi Martvoňovi, že bola to predkladať na výboroch. Ale ona bola predkladať na výboroch vládny návrh zákona. Vládny návrh zákona. Ona ako predsedníčka nezávislého Úradu pre verejné obstarávanie. Preto som sa pýtal, či už je vláda a ÚVO to isté. Tak to vyzerá.
Takže sme čakali, že to riešenie bude, že občania sa dozvedia, kto je konečným užívateľom výhod, a nie jednoduchým čestným vyhlásením si splnia formálne túto povinnosť a naďalej budú môcť fungovať vo verejnom obstarávaní.
A ešte, keď tu bolo spomínané, lebo aj, pán minister, ako ja strašne som klamal, lebo som povedal, že tá úspora pri elektronickom trhovisku sa vypočítava od tej čiastky, ktorú si zadá obstarávateľ, oproti tej, čo sa vysúťaží. Pardon, drobne som sa pomýlil. Od prvej ponuky sa vypočítava, po tú, ktorá sa vysúťaží. Ale skúste si pozrieť, tie prvé ponuky sú veľakrát okolo tej hranice, ktorú si obstarávateľ určí ako maximálnu. A dokonca po konzultácii s kolegom Jurzycom sme videli zákazky, ktoré majú prvú ponuku vyššiu, ako je tá, ktorú si obstarávateľ zadal. Takže áno, nepovedal som to úplne presne, ale v merite veci je to skoro to isté.
A za toto ma tu pán minister Kaliňák kritizoval, ako strašne klamem a že je to môj štýl politiky nehovoriť pravdu. Ja som čakal, že sa vyjadrí k tým kauzám a že ako nový návrh zákona bude toto riešiť, aby k tomu už nedochádzalo. Ale o tom som sa nedozvedel nič. Ale o sebe som si tam prečítal strašne veľa vecí. Takže budem rád, ak pánovi ministrovi vysvetlíte, že nikdy som nebol na ministerstve dopravy a nikdy som nebol vo výkonnom manažmente NDS, ako to napísal on. Nech si láskavo ako právnik naštuduje. Ale on to veľmi dobre vie. On to veľmi dobre vie. Len to klamstvo používa on ako pracovnú metódu, lebo toto o sebe som tu už počul niekoľkokrát, ako som v NDS-ke šafáril. Lenže vo výkonnom manažmente som nikdy nebol.
A ako sme postupovali my, keď sme boli vo vláde, KDH? My sme prví spustili elektronické aukcie. Za vlády Ivety Radičovej sa spustili prvé elektronické aukcie, napríklad na železnici, kde sa usporili milióny elektronickou aukciou. V zásade proti elektronickému trhovisku my nemáme nič. Ani pol slovkom som niečo také nepovedal. Navrhol som, aby sa limit pre obstarávanie pre samosprávy zvýšil z dnešných tisíc na 10-tisíc eur. O tom budú poslanci hlasovať, o takomto pozmeňujúcom návrhu. Ale my sme nepovedali, že elektronické trhovisko je v zásade zlé.
A že som povedal, koľko nás stojí elektronické trhovisko? No ani pán minister nenamietal, že sme zaplatili za zriadenie, mesačne platíme za prevádzku, určité upresnenie, ako sa vypočítava percento zo zľavy, ktorú dostáva znova tá súkromná firma, a plus za každú zrealizovanú a nezrealizovanú zákazku. Áno, pán minister ma opravil, že to je až od určitej čiastky. To som možno znova nepovedal úplne presne.
Ale pravda je tá, pravda je taká, že toto elektronické trhovisko prevádzkuje súkromná spoločnosť, aj podľa informácií ministerstva vnútra bude nás stáť v najbližších ôsmich rokoch 20 mil. eur. Že, pani Behrová? Dvadsať miliónov eur, to je vyjadrenie ministerstva vnútra. Môj názor je, že to bude viac. Že to bude viac.
Ale viete, čo na záver chcem povedať? Že prečo asi tak reagoval pán minister vnútra? Ako keby sme mu stúpili na otlak pri tom elektronickom trhovisku. Vôbec sa nevyjadril k zákonu, ku schránkovým firmám, ku konečným užívateľom výhod, ale celý čas sa venoval mne a elektronickému trhovisku. Nuž, je to jeho asi srdcová záležitosť. Ja chcem pevne veriť, že tá srdcová záležitosť je vo verejnom záujme, že mu ide o to, aby naozaj v našom verejnom obstarávaní sa za čo najnižšiu cenu nakupovala čo najvyššia kvalita.
Ale, prepáčte, za toto sa tu odvolával podpredseda parlamentu Ján Figeľ! Vládni poslanci dali do dôvodovej správy, že ho idú odvolávať preto, lebo pri plnom vedomí, to tam napísali, pri plnom vedomí sa snažil, aby pri verejnom obstarávaní na diaľnice sa to, robila firma, ktorá spĺňa všetky kritériá a podmienky, za najnižšiu cenu. Za toto odvolávali Figeľa. Takže keď to robí vláda Ivety Radičovej, minister Figeľ, tak po pár rokoch ho ideme odvolať z postu podpredsedu Národnej rady. Keď sa to deje cez elektronické trhovisko a pán minister Kaliňák to prezentuje, tie úspory? Bolo by inak objektívne, ak sa zadefinuje 11 mil. úspor za tých niekoľko mesiacov, nech sa zadefinujú aj náklady, lebo tam sú aj náklady, ale, prosím, ja som za to, aby sme vo verejnom priestore nakupovali čo najvyššiu kvalitu za najnižšiu cenu. Toto je správne hospodárenie s verejnými financiami. Ale v jednom prípade sa s tým chválite, to je to elektronické trhovisko, minister Kaliňák, v poriadku, ale keď to robí minister Figeľ, tak po niekoľkých rokoch ho idete za to odvolávať. Tak si ujasnite vlastne filozofiu, o čo vám ide. Chcete stavať diaľnice draho a kancelársky papier nakupovať lacno. Tak toto tak občanom povedzte.
Ja som presvedčený, že limit na povinné obstarávanie cez elektronické trhovisko pre samosprávy na 10-tisíc eur nie je žiadne šafárenie s verejnými financiami. Samosprávy aj tak budú musieť postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní a majú kontrolné mechanizmy. A naozaj, keď v Česku je táto hranica 60-tisíc, v Rakúsku 10-tisíc, aj po konzultáciách s tým, aké im to robí problémy – pán minister si myslí, že problémy s tým nie sú, nech ide medzi tých starostov, premiér Fico nám to veľmi rád odporúča, že máme ísť do regiónov a rozprávať sa s občanmi, aj so starostami, ja tak robím – aj po tejto konzultácii sme navrhli čiastku na 10-tisíc eur. Ja budem rád, ak sa budú môcť poslanci podľa svojho vedomia a svedomia vyjadriť hlasovaním o našom návrhu.
Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2015 17:48 - 17:50 hod.

Pavol Zajac
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2015 11:40 - 11:42 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

62.
Vážený pán kolega Hlina, vy ste vo svojom vystúpení spomínali prípad Váhostavu, keď celá republika vedela o tom, že Váhostav neplatí svojim subdodávateľom, stovkám, stovkám svojim subdodávateľom. A medzitým na základe § 26 chodil do ďalších súťaží a na základe čestného prehlásenia, že nedlhuje subdodávateľom, sa mohol zúčastňovať verejného obstarávania.
Dámy a páni, pred chvíľou aj ja som musel z tejto sály vyjsť von, lebo mal som stretnutie s poškodenými subdodávateľmi, ktorým iná firma, ktorá desiatky, desiatky zákazok z verejného obstarávania, väčšinou z eurofondov, povyhrávala a takisto poškodila svojich subdodávateľov tým, že nevyplácala. A chcem poukázať na ten rôzny prístup verejnoprávnych inštitúcií. Áno, možno pod to zahrnúť, pod toto slovíčko, aj súdy, ale i ten prístup napríklad aj exekútorov. Spomínali mi prípad jednej pani, ktorej táto firma nevyplatila z verejného obstarávania čiastku vo výške 170-tisíc. Pani žije sama, má štyri deti a ona následne nevyplatila sociálne poistenie, zdravotné poistenie. Pred Vianocami, za to, že ona nevyplatila sociálne poistenie, k nej nabehol exekútor. A povedala, že jej deti nieže nemali stromček, ale nemali čo jesť na Vianoce. Čiže keď ona sa domáha svojich práv voči hlavnému dodávateľovi, tak sa ich nevie domôcť. ten dodávateľ naďalej sa zúčastňuje verejného obstarávania na základe čestného prehlásenia, ale ona keď nezaplatí sociálne poistenie, k nej nabehne exekútor a je jej ochotný zabaviť všetok jej majetok.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2015 10:16 - 10:18 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

28.
Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí na mňa reagovali.
Najprv, pán kolega Bagačka, no, mrzí ma, že som hovoril viac ako 30 minút, ale problematika schránkových firiem je veľmi vážna. Vy ste to nazvali moje exkurzy do minulosti, ja to nazývam predražené megatendre, kauzy, ktoré sú už verejne známe, väčšinou aj dokázané. Ide o to, že či to vieme aj legislatívne ošetriť tak, aby sme sa dopátrali, kto je za tými kauzami. Nevieme sa dopátrať. Preto tu ten zákon je, preto som možno hovoril dlhšie a musel som spomenúť aj tie jednotlivé kauzy.
Nuž, ten limit. Samozrejme, dlhá debata tu môže byť. V Českej republike je 60-tisíc eur, 60-tisíc eur je v Českej republike. Sú naši starostovia o to viac skorumpovaní oproti Českej republike a primátori?
Hovoril som pomerne dlho aj o elektronickom trhovisku, ako funguje a aké čiastky za to platíme. Ak som sa mýlil v tom výpočte tej úspory, tak sa ospravedlňujem, pán Jurzyca, ale chcel by som vidieť, ako to v praxi funguje, s čím sa porovnávajú tie čiastky. Ale tie ostatné čiastky, ktoré spomínal, a výsledná čiastka, ktorú priznalo aj ministerstvo vnútra, že až 20-tisíc eur, 20 mil. nás tu bude stáť, ja tvrdím, že viacej nás to bude stáť, a ide to do súkromnej firmy.
Pán Martvoň, prečo som spomínal pani Zitu Táborskú? No ona nám chodila na výbory predkladať ten návrh zákona, vládny návrh zákona Zita Táborská nám predkladala na výbore a pripravovala to. Preto hovorím o prepojení vlády a ÚVO, pri tomto zákone sa to dokázalo.
A kolega Lipšic, ja som len chcel povedať, že zodpovednosť už viac ako tri a pol roka za riadenie tejto krajiny má SMER a vláda Roberta Fica. Oni nesú zodpovednosť aj za túto krajinu, dokopy už je to pomaly osem rokov, keď tu vládnu.

Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.7.2015 9:33 - 10:07 hod.

Pavol Zajac Zobrazit prepis

14.
Ďakujem pekne. Pani podpredsedníčka Národnej rady, pán minister, pán spravodajca, dámy a páni, dovoľte mi, sa vyjadriť k tomu, prečo vlastne riešime v Národnej rade problém schránkových firiem. Je to už všeobecne známa vec, prečo to tu je, ale myslím si, že opakovanie je matka múdrosti. Len z posledného obdobia pomenujem niekoľko káuz.
Kauza Medical Group, predražené cétečko pri verejnom obstarávaní. Kauza firmy Lemikon z prvej vlády Roberta Fica, keď nebola to kauza z verejného obstarávania, ale odkúpením pohľadávky, podľa názoru mňa, ale aj viacerých odborníkov, vymyslenej pohľadávky cez rôzne právne finty. Schránkovej firme na Cyprus odišlo z našich verejných peňazí 13 miliónov. Po niekoľkých rokoch svitá nádej, že súdy na Slovensku rozhodnú v prospech štátu, a možno nastane situácia, ja pevne verím, že nastane, že súdy rozhodnú o tom, že táto firma by mala vrátiť týchto 13 mil. naspäť.
Aj preto sme boli s kolegami z finančného výboru na poslaneckom prieskume vo firme Tipos, akciová spoločnosť, ktorá sa s firmou Lemikon už roky súdi, a pýtali sme sa, a to bola podstata poslaneckého prieskumu, akým spôsobom Tipos dostane späť na Slovensko tých 13 mil., ktoré kedysi odišlo firme Lemikon, schránkovej firme. Firme, ktorá má základné imanie 2-tisíc eur. Dvetisíc eur. Nevieme, kto je za ňou, sídli na Cypre, medzitým mala majiteľov v Lichtenštajnsku. Najnovšie má jediného majiteľa v Paname.
Viete, dával som otázku, že či je reálne od takejto firmy vymôcť naspäť týchto 13 miliónov. Nastane trápne ticho, každý hovorí, že Cyprus je ako súčasťou Európskej únie a musia tam platiť takisto všetky náležitosti, ktoré platia v Európskej únii, a bude Tipos vymáhať túto pohľadávku. Od koho bude? Od firmy, ktorá má základné imanie 2-tisíc eur, a nevieme, kto je za ňou? Som presvedčený, a aj pri ďalších kauzách som presvedčený, o tom, že sú za týmito kauzami, za týmito schránkovými firmami slovenskí občania, ktorí takto predražené tendre, špinavé kšefty, na základe ktorých tieto stámilióny od slovenských občanov takto okrádajú, tak sa ako hanbia alebo skrývajú za týmito schránkovými firmami. Preto problém schránkových firiem.
Ak by schránkové firmy tu v serióznych súťažiach ponúkali najlepšie ceny, najvýhodnejší biznis pre štát, možno by sme dneska problém schránkových firiem neriešili. Ale príklad toho Medical Groupu, predraženého cétečka, firma Lemikon, emisná kauza. Spomínate si ešte na emisnú kauzu? Firma sídliaca v garáži v Spojených štátoch, už si ani nepamätám na jej názov, 47 mil. z našich verejných peňazí. Alebo firma SkyToll, ktorá vyhrala súťaž, vyhrala súťaž na elektronické mýto. Vyhrala súťaž tak, že tri výhodnejšie ponuky boli vyčiarknuté zo súťaže. Tri ponuky boli vyčiarknuté a SkyToll, najdrahšia ponuka, vyhrala, vtedy za 860 miliónov. Dneska už vieme, že za tých 13 rokov cez miliardu eur dostane táto firma. Cez miliardu eur. A takisto majitelia, schránky v daňových rajoch, ani sa nevie, kto je za tým.
Firma Paywell, za ktorú sme odvolávali ministra Počiatka. Jeden deň vznikla pred dátumom, keď sa dalo prihlásiť do súťaže na kontrolu platieb palivovými kartami. V ďalších trinástich rokoch 130 mil. tejto firme odíde. A predstavte si, za čiastku, ktorá je niekoľkonásobne vyššia, ako takéto služby robia firmy pre banky. Niekoľkokrát som sa, teda dvakrát som interpeloval ÚVO. Čuduj sa svete, odpoveď príde, že došlo tam ku drobným pochybeniam, ale nemalo to zásadný vplyv na súťaž. A táto firma vyhrala. Jeden deň vznikla pred možnosťou prihlásiť sa a musela dokladovať tri roky referencie dozadu. Referencie, spôsobilosť tri roky dozadu. A jej koneční majitelia sídlia na Cypre. Zhodou náhod v kancelárii, kde je aj niekoľko firiem, ktoré sú pod vplyvom finančnej skupiny J&T. Som rád, že Generálna prokuratúra druhýkrát už sama začala trestné stíhanie v tejto veci. Lebo nedá sa v tejto krajine aj všetky tieto kauzy, ktoré možno budeme spomínať, sa ukazuje, že legislatíva je dodržaná, ale v konečnom dôsledku daňový poplatník Slovenska zaplatí niečo niekoľkonásobne viacej, ako je cena obvyklá. Veľmi dobre to tieto firmy vedia, ako to po právnej stránke majú robiť.
Firma Prefto, polovičný majiteľ poisťovne Dôvera. Nevedeli sme roky a roky, kto je majiteľom, skutočným konečným užívateľom výhod tejto firmy. Firma Váhostav, ktorá vo verejnom obstarávaní vyhráva zákazky na Slovensku. Kto je jej konečný užívateľ? Ak prestala platiť svojim subdodávateľom a takto ich okrádala a keď konečne teda následne chcela ísť do reštrukturalizácie, aj išla do reštrukturalizácie, a keď z toho bola veľká kauza, štát odrazu, vláda Roberta Fica odrazu vyplatila dlhy za majiteľov zo štátnych peňazí. Kto je vlastne majiteľom Váhostavu? Hovorí sa o pánom Širokom, ale bolo tam niekoľko schránok kade-tade v daňových rajoch po svete.
Dámy a páni, pred rokom vznikol Solveq Fund na Malte. Zhodou náhod práve vtedy, keď bola ukončená súťaž na všetky slovenské nákladné vagóny. Na Malte, tu mám výpis z ministerstva financií Malty, 7. 5. 2014 vznikol Solveq fond, finančný fond, ktorý znova, čudujte sa svete, vlastní dneska tretinu slovenských vagónov. Tretinu slovenských vagónov vlastní fond, ktorý vznikol pred rokom na Malte. Naozaj si niekto z vás myslí, že jeho skutočným majiteľom sú maltskí občania? Som presvedčený, že skrývajú sa aj za týmto fondom slovenskí občania.
Dámy a páni, ako sa vláda postavila k tomu uzneseniu, ktoré sme prijali na jeseň? Kolega Lipšic nás za to kritizuje, že sme takéto uznesenie prijali. Občas, keď ho počúvam, mám dojem, ako keby my, opozícia, sme mohli za tieto kauzy, ktoré tu boli spomínané. Pritom všetko sú to kauzy prvej alebo druhej vlády Roberta Fica. My sme na tento problém poukazovali. Za niektoré kauzy boli odvolávaní ministri, za niektorú kauzu bol odvolávaný premiér Robert Fico. Tlak verejnosti tu bol. A kolega Lipšic si myslí, že jedným uznesením sa to celé zvrátilo. Ja si myslím, že tá zodpovednosť je na vláde Roberta Fica a ona mala prísť s takýmto návrhom zákona, ktorý by túto problematiku riešil.
A ako sa k tomu postavila vláda Roberta Fica? Prípravu tohto návrhu zákona, ktorú máme pred sebou, pripravovalo ÚVO, Úrad pre verejné obstarávanie. Tak sa to píše aj v dôvodovej správe. A dokonca na jednotlivé výbory tento zákon bola predstavovať pani Zita Táborská, predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie. Preto si myslím, že vláda sa k príprave tohto návrhu zákona postavila veľmi alibisticky. Alibisticky, keď to hodila, jeho prípravu, na Úrad pre verejné obstarávanie. A preto zodpovednosť aj za tento návrh zákona má vláda Roberta Fica, aj pán minister spravodlivosti, ktorý tu dneska sedí a zastupuje vládu, ale na výboroch tento návrh predstavovala pani predsedníčka Zita Táborská. Nezávislý Úrad pre verejné obstarávanie.
Chcem sa spýtať, pán minister, Úrad pre verejné obstarávanie je dneska súčasťou vlády Slovenskej republiky, vlády Roberta Fica? Pretože podľa toho, ako bol pripravovaný ten zákon, ako bol predstavovaný na výboroch, tak dneska ÚVO a vláda Roberta Fica je to isté. Aj spôsob, akým bola vybratá pani predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie, nasvedčuje tomu, čo som pred chvíľou povedal. ÚVO a vláda sú dneska to isté.
Áno, toto riešenie, ktoré je predstavené v tomto návrhu zákona, register konečných užívateľov výhod, ktorý sa dotýka len firiem, ktoré sa zúčastňujú verejného obstarávania, je veľmi málo. Je veľmi alibistické riešenie, ktoré nevyrieši problém schránkových firiem a ich konečných užívateľov výhod. Je to len imitácia dôsledného preskúmavania, kto je za týmito schránkovými firmami. Je to len imitácia.
Dámy a páni, jednoduchým čestným vyhlásením firma zadefinuje, kto je konečný užívateľ výhod. V prípade, že si tam nasadí "bieleho koňa", zadefinuje nejaké meno, bude splnená formálna náležitosť. Podľa tohto návrhu zákona firma bude zaradená do registra konečných užívateľov výhod. Viete, čo mi to pripomína? V zákone o verejnom obstarávaní mi to silno pripomína, v zákone o verejnom obstarávaní už dva roky máme v § 26 povinnosť firiem, aby dokladovali, že nedlhujú svojim subdodávateľom zo zákazok, ktoré získali pri verejnom obstarávaní. A viete, ako sa to dokladuje? Dokladuje sa to jednoduchým čestným vyhlásením. Dva roky už firmy, ktoré sa zúčastňujú verejného obstarávania, jednoduchým čestným vyhlásením dokladujú, že nedlhujú svojim poddodávateľom zo zákazok z verejného obstarávania.
Chcem sa spýtať, to aj tie firmy, o ktorých sa všeobecne, všeobecne, pán minister, vie na Slovensku, že dlhovali stovkám až tisíckam svojich subdodávateľov, aj tie počas tohto obdobia sa zúčastňovali verejného obstarávania? Doložili jednoduché čestné vyhlásenie, papier, ako sa hovorí, ten bol tam založený a firma splnila náležitosti.
Tak to bude aj v tomto prípade, keď firma jednoduchým čestným vyhlásením doloží svojho konečného užívateľa výhod, formálne si splní túto povinnosť a všetko bude bežať tak, ako aj doteraz. Jeden papier navyše. Preto hovorím len o imitácii dôsledného preskúmavania konečných užívateľov výhod a o alibistickom prístupe vlády k tejto problematike. Preto nesie vláda Roberta Fica plnú zodpovednosť aj za všetky tie kauzy, ktoré som spomínal. Lebo ani do budúcnosti takýto návrh zákona, ako je predložený, to nevyrieši, aby sme takýchto podvodníkov mali vo verejnom priestore, teda v obchodovaní so štátom. A preto som povedal, že podporujeme pozmeňujúci návrh kolegyne Lucie Žitňanskej, ktorá sprísňuje postihy a rozširuje pôsobnosť aj na ďalšie obchodovanie so štátom a so samosprávami, vrátane zdravotného poistenia z verejných zdrojov.
Dámy a páni, Robert Fico sa, potrebuje hrať pred verejnosťou jedno veľké divadlo. Potrebuje tento zákon, aby teraz na začiatku leta vládni poslanci ho schválili v tejto len takej imitácii, aby sa mohol postaviť na tlačovú konferenciu a povedať: vyriešili sme schránkové firmy na Slovensku. Nezaujíma ho spomínaná smernica Európskeho parlamentu, ktorá bola v máji prijatá, ktorá je dôslednejšia. Jeho zaujímajú voľby, marec 2016. Potrebuje, aby v televíznych diskusiách mohol povedať, že problém schránkových firiem je vyriešený, a túto smernicu bude riešiť až budúca vláda. Robert Fico a jeho vlády boli priaznivci a sú spriahnutí s oligarchmi a mecenášmi. Všetky tieto kauzy, ktoré som spomínal, a nevymenoval som všetky kauzy, to dosvedčujú. Aj posledný príklad Váhostavu, keď sa rozhodol vyplatiť podlžnosti za súkromnú firmu, ktorá mala ale dostatok majetku a zdrojov na to, aby tieto podlžnosti vyplatila.
Dámy a páni, čo sa týka schránkových firiem, mohol by som v tejto chvíli skončiť. Ale keďže je otvorený zákon o verejnom obstarávaní a od 1. marca tu majú samosprávy povinnosť zúčastňovať sa pri verejnom obstarávaní, keď sa jedná o zákazku tovary, služby, práce nad tisíc eur, zúčastňovať sa verejného obstarávania cez systém elektronického trhoviska, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k tejto problematike a predložil aj pozmeňujúci návrh.
Dámy a páni, tento systém elektronického trhoviska a to, že aj samospráva musí ísť cez toto elektronické trhovisko od čiastky tisíc eur, zaviedla vláda Roberta Fica. Zaviedla to vláda Roberta Fica. Od 1. marca 2015 to platí. Len niekoľko mesiacov pred tým bežala skúšobná prevádzka. Ja si myslím, že táto skúšobná prevádzka elektronického trhoviska bežala veľmi krátko, veľmi krátko. Len tri mesiace bola povinnosť pre štátne inštitúcie fungovať cez toto elektronické trhovisko a následne pomerne dosť rýchlo aj samosprávy majú túto povinnosť od čiastky tisíc eur. Toto zaviedla vláda Roberta Fica bez toho, aby elektronické trhovisko bežalo dlhšie v skúšobnej prevádzke a bolo dostatočne odskúšané.
Toto spôsobilo veľké problémy samospráve, veľké problémy. Mohol by som o tom dlho hovoriť, pretože aj na radu Roberta Fica, ktorý opozícii veľakrát odkazuje – choďte medzi ľudí, choďte do regiónov, rozprávajte sa s nimi – no, my toto robíme. My toto robíme. My máme našich starostov aj straníckych za KDH, aj primátorov. Ale ja sa stretávam v regiónoch aj so starostami iných politických strán. Ja si myslím, že na komunálnej úrovni politické tričko nie je rozhodujúce. Tí ľudia, ktorí riadia samosprávy, starostovia, primátori, sú zodpovednými správcami svojich obcí a miest. A táto povinnosť fungovať cez elektronické trhovisko od tisíc eur im spôsobuje a spôsobila veľký problém. Ale zaviedla to vláda Roberta Fica. A preto sme boli trochu prekvapení, keď vláda, ktorá to zaviedla, keď premiér Robert Fico na sneme ZMOS-u povedal, že tento limit bude navýšený. A následne všetci starostovia a primátori na Slovensku dostali list od Roberta Fica, kde im píše, kde sa zaviazal, že na májovej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky zvýši limit pre povinnosť obstarávať cez elektronické trhovisko z tisíc eur na tritisíc až päťtisíc. Toto bolo v liste, ktorý išiel všetkých starostom a primátorom na Slovensku.
Tak mimochodom, ten, kto písal pánovi premiérovi tento list, sa dosť zásadne mýlil – na májovej schôdzi, dneska máme júl. Tak, ak by som chcel byť dôsledný, poviem, že pán premiér klamal všetkých starostov, primátorov. (Reakcia predkladateľa.) No pozmeňujúci návrh, pán minister, asi v máji nemohol byť predložený, len tak mimochodom. Ale to je detail z môjho pohľadu. Ja toto nezvýrazňujem, chcem len to povedať. A prečo o tom hovorím? Lebo pán kolega Petrák vie o tom, že predložíme – veď môj pozmeňujúci návrh je už rozdaný v laviciach, ja som s kolegom Petrákom rozprával o tomto navýšení limitu, veď to nie je žiadna tajnosť – kolega Petrák, keď predniesol svoj pozmeňujúci návrh, tak zároveň povedal, že poslanci za KDH, ktorí predložia pozmeňujúci návrh, že politikárčia, že vytĺkajú politický kapitál. Tak chcem odkázať aj pánovi kolegovi Petrákovi, ktorého si vážim, mimochodom, je aj zodpovedným starostom, že kto vytĺka politický kapitál? Premiér Robert Fico písal všetkým starostom a primátorom na Slovensku, že to, čo on zaviedol, ten limit tisíc eur, že ho teraz ide navýšiť. Veď keby nechcel z toho vytĺkať politický kapitál, tak to urobí, a nie takto to predáva už dopredu. Už dopredu to predával. Že starostom povedal, zviazal som vám limit na tisíc eur, ale viete čo, teraz vám to navýšim na 3-tisíc – 5-tisíc. Tak kto tu vytĺka politický kapitál?
Ja chodím do regiónov, debatujem so starostami, primátormi a na základe týchto debát a ich skúseností, praktických skúseností, aplikačnej praxe, ktorú majú s týmto zákonom, predložím pozmeňujúci návrh, kde pre samosprávy a ich podriadené organizácie navrhujeme zvýšiť tento limit, povinnosť obstarávať cez elektronické trhovisko, na 10-tisíc eur.
Dámy a páni, chvíľočku len o tom, ako funguje a koľko nás stojí elektronické trhovisko, aby ste boli v obraze. Elektronické trhovisko prevádzkuje súkromná firma. Ak by si niekto z vás myslel, že elektronické trhovisko prevádzkuje štát, tak sa mýli. Elektronické trhovisko pre štát prevádzkuje súkromná firma. Tejto firme sme my, občania Slovenska, na základe zmluvy, ktorú urobil s touto firmou minister vnútra, zaplatili za zriadenie tohto elektronického trhoviska. Platíme tejto firme každý mesiac za prevádzku. Myslím si, že je to 200-tisíc eur. Platíme tejto firme za každý zrealizovaný obchod cez elektronické trhovisko. Myslím, že je to okolo čiastky 250 eur, za každý nezrealizovaný obchod okolo 140 eur a ešte tejto firme platíme z každého obchodu, ktorý sa uskutoční cez toto elektronické trhovisko, z rozdielu čiastky, to znamená z tej usporenej čiastky, platíme určité percentá.
Dámy aj páni, aj podľa vyjadrenia ministerstva vnútra tejto firme v najbližších ôsmich rokoch zaplatíme čiastku okolo 20 miliónov. Ja som presvedčený, že na základe aj týchto čiastok, ktoré tam sú variabilné, tejto firme za najbližších osem rokov zaplatíme väčšiu čiastku. Ja si myslím, že táto čiastka bude vyššia ako 20 mil., možno až 30 miliónov. Mimochodom, keď hovoríme o tej úspore, ktorá sa deje pri elektronickom trhovisku pri každom obchode alebo mala by sa diať pri každom obchode. Aj včera som si prečítal, že elektronické trhovisko usporilo 11 mil. za niekoľko mesiacov prevádzky. Tak treba dať do pozornosti, že z akej čiastky sa vypočítava tá úspora. No tá úspora sa vypočítava z čiastky, ktorú si ten obstarávateľ zadá ako, nazvem to ako maximálnu. Ako maximálnu, alebo čiastku, ktorú si zadá, cez ktorú už nechce ísť, aby som bol presnejší, a z toho sa vypočítava úspora. Neviem si predstaviť, nech mi niekto oponuje, z akej inej čiastky sa táto úspora vypočítava. To znamená, obstarávateľ si zadá čiastku, cez ktorú nechce ísť, elektronické trhovisko mu vygeneruje určitú cenu. Samozrejme tá cena by mala byť nižšia a potom firma aj z tejto úspory berie svoje percentá.
Prečo o tom hovorím? Hovorím o tom preto, lebo ak sa hovorí, napríklad aj včera mediálne, že sa usporilo 11 mil. eur, tak sa tvárime, že ak by sa tieto verejné obstarávania robili iným spôsobom, lebo zákon o verejnom obstarávaní pozná aj iné spôsoby verejného obstarávania, tak ako, podľa toho, ako sa to prezentuje, sa tvári toto elektronické trhovisko, že ak by sme obstarávali iným spôsobom, že by sa neuskutočnila žiadna úspora, žiadna zľava? To snáď nie. Ťažšie by sa to vypočítavalo, ťažšie by sa to definovalo, ale nemôžme sa tváriť, že elektronické trhovisko je jediný spôsob, ako sa dá vo verejnom obstarávaní dosiahnuť úspora. To snáď si tu nikto nemyslí. V zásade elektronické trhovisko má svoj zmysel, ale ešte raz opakujem, náklady na to elektronické trhovisko sú podľa môjho názoru dosť vysoké. Po druhé, testovacia prevádzka mala fungovať oveľa dlhšie a čiastka, od ktorej povinne musia samosprávy obstarávať cez elektronické trhovisko, ktorú zadefinovala táto vláda na tisíc eur, je veľmi nízka a spôsobuje veľké problémy obciam.
Najväčšie problémy s tým majú malé obce. Malé obce, starostovia, ktorí nemajú žiadnych pracovníkov, ktorí mi rozprávali, ako pri tých počítačoch musia sedieť, ako musia presne definovať to, čo chcú, a keď len trošku to nezadajú dostatočne presne, potom aký je problém, keď im príde zmluva s firmou a dostanú v podstate to, čo vlastne ani nechceli. Dostanú to, čo nechceli. Veľký problém je to samozrejme pri obstarávaní služieb, keď sa môže stať, že pri nejakej oprave, rekonštrukcii im príde zmluva cez elektronické trhovisko s firmou, s ktorou už predtým mali zlé skúsenosti, ktorá už predtým im urobila niečo nekvalitne a nesplnila to načas a ktorá snažila sa od nich vylákať rôzne dodatky. Firma, s ktorou majú zlé skúsenosti. To isté napríklad pri výpočtovej technike, servis, reklamácie. Takto dostanú zmluvu a nemôžu od nej odstúpiť.
Preto navrhujeme čiastku zvýšiť na 10-tisíc eur. Mimochodom, v susednej Českej republike, kde funguje niekoľko firiem elektronického trhoviska, to znamená, môže si ten, kto ide obstarávať, vybrať cez ktoré elektronické trhovisko pôjde, myslím si, že sú tam štyri elektronické trhoviská, je čiastka pre samosprávu, odkedy musia ísť cez elektronické trhovisko, čiastka je vo výške 60-tisíc eur. V susednej Českej republike je povinnosť obstarávať cez elektronické trhovisko pre samosprávu 60-tisíc eur. V susednom Rakúsku je táto čiastka 10-tisíc eur.
Dámy a páni, naším návrhom nehovoríme, že do 10-tisíc eur samospráva nemusí ísť cez verejné obstarávanie. Nehovoríme, že samospráva nemá súťažiť. Áno, samospráva pôjde cez verejné obstarávanie, ale tých, ktorých pozve do toho verejného obstarávania, budú známi, budú poznať tieto firmy a tie medzi sebou budú súťažiť.
Po ďalšie, samospráva má aj svoje kontrolné mechanizmy. Je to kontrolór, sú to poslanci obecného, mestského zastupiteľstva, je to povinnosť zverejňovať všetky zmluvy a všetky faktúry a je tu aj zákon o povinnom zverejňovaní informácií, ktoré si každý občan môže od samosprávy vyžiadať. A verte tomu, že sa to deje. Poslanci obecného zastupiteľstva, kontrolór, občania si túto povinnosť plnia. Oni dneska, keď je to zverejňované, si môžu kedykoľvek pozrieť, aké obstarávanie ich starosta, ich primátor robí a dnes sa o to zaujímajú. Nevraviac o tom, že pri väčších mestách sú tu médiá. Ale hovorím, čiastka 10-tisíc eur, aj v porovnaní so susednými krajinami Českom, Rakúskom, je primeraná.
Dopredu upozorňujem pána spravodajcu, že nech ani neskúšajú také, že nedajú o našom pozmeňovacom návrhu hlasovať. Lebo ja viem, že najprv sa bude hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána kolegu Petráka, viem, lebo takto bol predložený. On navrhuje tento limit na 5-tisíc eur (reakcia spravodajcu)... A, pán spravodajca, nechajte mňa rozprávať teraz, a dopredu hovorím, že nielen právne, ale aj logicky sa, dať hlasovať najprv o navýšení na 5-tisíc eur a následne dať hlasovať o navýšení na 10-tisíc eur ne-vy-lu- ču-je. Nevylučuje sa to. Ak by to bolo opačne, tak by sa to logicky asi vylučovalo, ale ak sa jedná o navýšenie podľa pozmeňujúceho návrhu kolega Petráka z tisíc eur na 5-tisíc a následne dať hlasovať, dať možnosť poslancom Národnej rady podľa svojho vedomia a vedomia hlasovať a vyjadriť súhlas alebo nesúhlas s pozmeňujúcim návrhom, sa logicky nevylučuje. Takže to dopredu avizujem, že to by som teda ostro namietal.
Mohol by som hovoriť o ďalších skúsenostiach samosprávy, ktoré majú s týmto elektronickým trhoviskom, ale keďže gro návrhu zákona je o schránkových firmách a k tomu som sa už vyjadril, dovoľte mi, aby som prečítal pozmeňujúci návrh, ktorý sa dotýka limitu na povinné obstarávanie cez elektronické trhovisko pri samosprávach.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Zajac a Jozefa Bobíka k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1494, druhé čítanie.
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1494, sa dopĺňajú takto:
V čl. I sa za bod 1 vkladá nový bod 2, ktorý znie:
"2. V § 4 ods. 3 písm. a) znie:
a) na dodanie tovaru bežne dostupného na trhu, okrem potravín, uskutočnenie stavebných prác alebo poskytnutie služieb bežne dostupných na trhu a jej predpokladaná hodnota je rovnaká alebo vyššia ako
1. 10 000 eur, ak ide o verejného obstarávateľa podľa § 6 ods. 1 písm. b) alebo c) alebo právnickú osobu podľa § 6 ods. 2, ktorá je úplne alebo z väčšej časti financovaná alebo kontrolovaná verejným obstarávateľom podľa § 6 ods. 1 písm. b) alebo c).
2. 1000 eur, ak ide o iného verejného obstarávateľa než podľa prvého bodu."
Toľko pozmeňujúci návrh.
Dámy a páni, ešte raz opakujem, aplikačná prax, skúsenosti, rozhovory so starostami, primátormi miest rôznych politických strán, vrátane SMER-u, musím povedať, zvýrazňujem to preto, aby poslanci za SMER, ktorí sú zároveň poslancami a primátormi, teda starostami a primátormi, aby sa mohli slobodne podľa svojho svedomia a vedomia vyjadriť aj k tomuto predloženému návrhu zákona. Žiadam vás o podporu tohto pozmeňujúceho návrhu.
Ako som už povedal, podporujeme aj pozmeňujúci návrh kolegyne Lucie Žitňanskej. Aj kolega Miroslav Beblavý má podobný pozmeňujúci návrh ako Lucia Žitňanská, možno trochu modifikovaný, aj ten pri hlasovaní podporíme.
Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis