Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

19.6.2015 o 9:06 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 11.12.2015 19:23 - 19:25 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, za slovo. Dovoľte, aby som predniesol návrh uznesenia.
Návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky z 11. decembra 2015 k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky (tlač 1863).
Národná rada Slovenskej republiky po prerokovaní návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky podľa čl. 88 Ústavy Slovenskej republiky vyslovuje nedôveru členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.12.2015 19:23 - 19:25 hod.

Róbert Puci
CVC-čka, áno, mŕtve detské duše.
Môžem vás ubezpečiť, páni opoziční poslanci, pána ministra Žigu neodvoláme, ja si myslím, že predniesol pádne argumenty na to a zdôvodnil všetky veci tak, ako ste mu vytýkali, že nie sú pravdivé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.12.2015 19:23 - 19:25 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, ak chcem zhrnúť dnešnú schôdzu do jednej vety, tak musím povedať, že máme za sebou osem a pol hodinový maratón opozičných predvolebných vystúpení. Očakával som, že sa dozvieme niečo nové, a tvrdili to aj páni poslanci pred týždňom, keď slávnostne oznamovali na tlačovej konferencii, že zozbierali 40 podpisov na odvolanie ministra Žigu a že majú, aj na otázku novinárov odpovedali, že majú nachystané nové fakty, ktoré celú vec posunú niekde ďalej.
Ja som tu dnes sedel celý deň, vypočul som si tie fakty a musím povedať, že nič nové sme sa nedozvedeli, stále sa točíme okolo toho istého, štyri týždne riešime jednu a tú istú vec, na ktorú sa už niekoľkokrát odpovedalo. A bolo to aj v diskusných reláciách, v ktorých boli účastní aj niektorí opoziční poslanci, aj generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, aj pán minister Žiga.
Takže opäť to klasické, blížia sa voľby, ideme do predvolebného boja, využijeme každú jednu príležitosť, aj pôdu Národnej rady, na to, aby sme tento predvolebný boj preniesli aj tuná.
Jedna možno taká faktická k šéfke ÚVO, pokiaľ ma pamäť neklame, tak ju vybrala pani Radičová za vlády pani Radičovej a páni opoziční poslanci, aj vy, pán Matovič, ste vtedy boli vládnymi poslancami a všetci ste s tým súhlasili, takže neviem, ako nato ste dnes prišli, že je smeráčka... (Reakcia poslanca Matoviča.) Ale vy ste s tým súhlasili, preboha. Vy ste ju tam vymenovali, vy ste ju tam vymenovali, áno. (Reakcia poslanca Matoviča.)
Jediný, kto klame na tejto schôdzi, ste vy od začiatku a pravidelne. A na to sme si za štyri roky zvykli. (Reakcia poslanca Matoviča.) Ja som vás nechal hovoriť, nechajte aj vy mňa. (Reakcia poslanca Matoviča.) Ale však ju vymenovala Radičová. (Reakcia poslanca Matoviča.) Typický pán Matovič, čiže dobre, pokračujem ďalej.
O tom, aký bol záujem zo strany opozície o dnešnú schôdzu, svedčí aj ich účasť počas rozpravy, keď v niektorých fázach tu boli až dvaja, z toho jeden predkladateľ.
Takže, dámy a páni, celá táto schôdza bola len a len o predvolebnom boji opozície, o tom, aby pán Matovič so svojou stranou OĽaNO nahnal percentá, aby mohol... (Reakcia z pléna.) Tak hnutie, pardon, dúfam, že som vás neurazil. (Reakcia z pléna.) No. O čom, o čom, pán Hraško, vy tu hovorte o nejakých rozmeroch, keď vykrikujete ako malý chlapec počas celej schôdze, neviete sa ani správať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 16:33 - 16:34 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja na úvod chcem povedať, že pán poslanec Zajac sa nemýlil, on vedome klamal tým svojím vystúpením, ktoré tu odprezentoval. Áno, určite bolo toho veľa. Pokiaľ by si dneska nesedel na ušiach, odkedy sme tu, veľa z jeho otázok bolo už dávno predtým zodpovedaných. Len, bohužiaľ, je pravda, že pán poslanec Zajac vedome klame. Na to sme si tu už zvykli.
A pokiaľ sa jedná o, tak ako už začal kolega Brixi s tými súťažnými podmienkami, ako mohli niekoho súťažné podmienky odradiť, keď si ich ani nevyzdvihol? Ak sa chcete dozvedieť, aspoň v právnom štáte to tak funguje, ak sa chcete dozvedieť o súťažných podmienkach, musíte si ich vyzdvihnúť. Možno za vás to fungovalo inak, ale teraz to funguje tak. Keď niekto nepríde a si nevyzdvihne súťažné podmienky, nemôžu ho odradiť.
A čo sa týka tých klík. Pokiaľ podľa vás sú poslanci SMER-u z Košíc, z Košického kraja v košickej klike, vy z KDH ste v akej, vranovskej, prešovskej?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 15:45 - 15:46 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Érsek, možno pri predkladaní informácií, s ktorými ste tu dnes vystúpili, by bolo dobré si niektoré veci overiť, a pokiaľ vy tvrdíte, že firma išla do súťaže bez toho, aby mala zapísanú lodnú dopravu v Obchodnom registri, to vôbec nie je pravda. Lodná preprava ako taká tam podľa Obchodného registra bola už v roku 2014, firma si len rozširovala o nákladnú dopravu neskôr a robili to úplne kvôli iným veciam, nie kvôli kompe, o ktorej sa momentálne dnes bavíme. Takže overujme veci a potom ich dávajme vonku do éteru.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 13:49 - 13:50 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, vo vašom vystúpení odznelo dosť veľa faktov, argumentov na to, aby sme pochopili, že celá dnešná schôdza bola vlastne zvolaná na základe výmyslov a dohadov opozície.
A zvlášť by som upozornil na jeden fakt, ktorý tu odznel niekoľkokrát, tá suma 25 mil. je nemenná, je maximálna. Potvrdzujú to dva základné fakty, a to, že v zmluve je uvedený bod, v ktorom sa spomína, že tá suma, ktorá bola v podmienkach súťaže, sa nemôže navyšovať. A ďalšia vec, že obidve zmluvné strany tejto zmluvy, to znamená aj Vodohospodárska výstavba, aj firma, ktorá prevádzkuje kompu, súhlasne tvrdia, že pre nich pre obidvoch je táto suma 25 mil. nemenná.
Čiže kto dnes chcel počuť vaše vystúpenie, ho počul, kto chcel pochopiť, pochopil, ale musím povedať, že i na základe niektorých slaboduchých výkrikov z pléna počas vášho vystúpenia, aj na základe faktických poznámok celá táto schôdza nie je o kompe, je, bohužiaľ, už o predvolebnej kampani Igora Matoviča.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11.12.2015 11:43 - 11:47 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, páni ministri, kolegyne, kolegovia, ako spravodajca Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením ministerstva životného prostredia, mi dovoľte informovať vás o správe výborov a o výsledku prerokovania uvedeného návrhu skupiny poslancov vo výboroch.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 1875 zo dňa 4. decembra 2015 pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, na prerokovanie do určeného termínu konania schôdze Národnej rady Slovenskej republiky všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu. Určil zároveň, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch.
Predložený návrh skupiny poslancov prerokovali jednotlivé výbory v určenom termíne. Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá prerokovali návrh dňa 8. decembra 2015. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny prerokovali návrh dňa 9. decembra 2015. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie prerokoval návrh dňa 10. decembra 2015.
Uvedené výbory k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, neprijali uznesenie, pretože podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a § 52 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/96 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predložený návrh nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých členov v týchto výboroch.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti nerokovali o návrhu, pretože neboli uznášaniaschopné (§ 52 ods. 2 zákona č. 350/96). Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ako gestorský výbor dňa 10. decembra 2015 uznesením č. 404 schválil správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Petrovi Žigovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zároveň poveril mňa podať správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pani predsedajúca, skončil som, môžte otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 23.9.2015 16:53 - 16:56 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis

90.
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, pán minister, kolegyne, kolegovia, Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1818 z 19. júna 2015 pridelila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2013 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov, na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor určila Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbory prerokovali predmetný vládny návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému vládnemu návrhu zákona.
Výbory Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený zaujali k nemu nasledovné stanoviská: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 653 z 8. septembra 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami; Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uznesením č. 364 z 8. septembra 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami.
Gestorský výbor odporúča hlasovať o bodoch spoločnej správy nasledovne: o bodoch spoločnej správy č. 1 až 15 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru uvedeného body schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III spoločnej správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto vládnemu návrhu zákona v súlade s § 79 ods. 4 a § 83 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2013 Z. z. schváliť s pripomienkami.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie č. 375 zo 16. septembra 2015.
V citovanom uznesení výboru poveril spoločného spravodajcu výborov predložiť Národnej rade Slovenskej republiky spoločnú správu výborov a splnomocnil ho podať návrhy podľa § 81 ods. 2, § 83 ods. 4 a § 84 ods. 2 a § 86 zákona rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Pani predsedajúca, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.

Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 23.9.2015 16:41 - 16:42 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis

78.
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca a pán minister, kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1641). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 9. novembra 2015 a v gestorskom výbore do 10. novembra 2015.
Pani predsedajúca, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.

Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19.6.2015 9:06 - 9:07 hod.

Róbert Puci Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, pán minister, kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 10. septembra 2015 a v gestorskom výbore do 11. septembra 2015.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis