Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.11.2018 o 13:07 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.1.2019 13:07 - 13:08 hod.

Andrej Danko
 

Vystúpenie v rozprave 13.12.2018 11:44 - 11:52 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som na záver sa vyjadril a vyjadrím sa otvorene, poviem mimo rozpravy, lebo, pretože toľko hlúpostí, ktoré tu zaznelo, mi nedalo, aby som nezareagoval, a nie som schopný počúvať vaše faktické poznámky, pretože viem, k čomu budú smerovať.
Chcel by som povedať, že keď sme otvárali tému kvality potravín, Slovenská národná strana, tak ste sa zo Slobody a Solidarita z toho smiali a dnes je to európska téma a vďaka V4 a vďaka prístupu predsedu vlády zo SMER-u - SD, vtedajšieho, Roberta Fica dnes uznávajú to západné štáty, že nám tu poslali na Slovensko často šmejdy. Máme blízko Hainburg, asi všetci chodíte nakupovať a často žasnete, aké sú tam lepšie potraviny, dokonca sú lacnejšie, čo nevieme pochopiť. A stále tu hovoríte o nejakej tragédii, že príde tragédia, pani Remišová. No ja za tragédiu považujem, že dnes je tu jeden seriózny slovenský obchodný reťazec, že všetky malé predajne po sídliskách a všetci súkromníci krachujú len preto, že v každej dedine, na každom fotbalovom ihrisku dnes vyrastajú supermarkety. Som z malého mesta, kde sme si nevedeli predstaviť okrem jedného obchodného doma nič viac. Dnes tam sú päť obchodných domov. Na každom fotbalovom ihrisku, ktoré odkúpili od VÚC-ky, robia si, čo chcú. A naozaj nie je to žiadna fráza, že ten zisk z týchto obchodných reťazcov odchádza do zahraničia.
Myslel som si v 90. rokoch, že nie je treba zasahovať do fungovania štátu, že trh vyrieši všetko. Dnes otvorene hovorím, že je to hlúposť. Sú oblasti, v ktorých štát musí ukázať, že si z nás nebude robiť nejaký obchodný reťazec srandu.
Tak keď hovoríte o navyšovaní ceny, Tibor Bernaťák sa vás pýtal, pán Dostál, a povedzte, prečo, z akej dane, z akej dane narástlo 5,4 %? (Reakcia z pléna.) Aj to by bolo aj tak o ničom.
Ešte raz. Mňa ste dourážali, takže od budúceho roka budem možno reagovať v niektorých veciach aj ja inak. Ja som si dosť vytrpel.
Aj preto, že tieto obchodné reťazce dávajú do marketingu 150 mil. euro, aj preto, že nás zosmiešňovali, aj preto zotrvám v tejto dani, pretože si myslím, že je to jediný nástroj, ako im dať po ušoch a ako dostať peniaze k potravinárom, k slovenským výrobcom a ako ich naučiť, aby si vážili štát a nevyvážali zisk vonku. Neviem si predstaviť inú formu. Osobitný odvod je, áno, osobitný preto, že si štát nevie s nimi rady.
Ak chcete, môžme sa baviť o transferových nákladových cenách, aby ste tomu rozumeli. Koľko účtovných firiem, koľko právnikov, koľko logistických centier takéto obchodné domy platia, aby ponížili zisk, aby ponížili príjem z dane príjmu právnických osôb. Áno, platia celkom slušné do štátneho rozpočtu daň z príjmu fyzických osôb. Ale to, čo je podstata, tie stovky miliónov, to nie je žiaden výmysel a rozprávka, to odchádza do zahraničia.
Sú tam arogantní manažéri, ktorí hocikedy vylistujú v regióne akéhokoľvek prvovýrobcu, smejú sa mu do očí, ktorí diktujú pekárom, našim výrobcom, ktorým trikrát viac dávajú rôzne poplatky. Áno, je pravda to, čo sme ukazovali, je tu najväčšia obchodná marža. Ako, prepáčte, zarábať na hydinových párkach 90 %? To je šialené.
Takže keď ľudia budú hovoriť o nejakej dani SNS, tak táto suma, ktorú SNS vyberie, a to odkazujem ľuďom, konečne pôjde nie do západných štátov, ale konečne pôjde slovenským výrobcom.
Áno a môžme sa baviť (ruch v sále) a môžme sa baviť, aby sme mali systémové financovanie závlahy, aby sme vedeli za malých farmárov platiť poistné udalosti, aby sme vytvorili fondy na podporu, aby sme definovali, kedy si veľký obchodný reťazec môže použiť logo Slovenska na slovenský výrobok. Pretože ešte aj v tom dokážu klamať. Chcem, aby bola jasne stanovená percentuálna štruktúra výrobku. Také je zadanie pre ministerku.
Ak hovoríte, že sa nezaoberáme cenotvorbou, je tu návrh pána poslanca Antala. Takisto sa bavíme o obchodných praktikách, pretože si uvedomujeme, že to musí byť súbor zákonov, ktoré tieto reťazce, ktoré tu naozaj majú eldorádo, naučia aspoň elementárnym povinnostiam vo vzťahu k štátu.
Ja nehovorím, sú veci, ktoré sú aj pozitívne z ich činnosti na Slovensku. Ja ale prosím všetkých tých veľkých manažérov, aby si oveľa viac všímali cenotvorbu, aby naozaj mali nielen raz do roka prístup, keď rozdávajú nejaké detské ihriská za symbolické ceny, k Slovensku, ale aby si všímali aj slovenský šport, slovenskú kultúru, pretože to je problém.
Ak je vyčíslené zhruba 480 mil. euro ročne súčtom náklady, ktoré naozaj odchádzajú von, ak je tu vyčíslená 5,4 %, ešte raz sa pýtam: To SNS za posledný rok spôsobila nárast cien o 5,4 %, že ľuďom zobrali z peňaženiek 170 eur? To doteraz aký zákon platil, že nás tu obviňujete z takých vecí?
A to, čo zoberieme do sekcie ministerstva pôdohospodárstva, to konečne pôjde v histórii rovno potravinárom a pôdohospodárom.
Pán Simon, koľko peňazí ste ročne zabezpečil pre prvovýrobcov? Nič. (Reakcia z pléna.) Keď sme my zabezpečili prvýkrát 30 mil. (reakcia z pléna), keď sme my prvýkrát 30 mil. zabezpečili na zelenú naftu minulý rok, bol som hrdý. Aké je stanovisko SPPK? Ich jasné stanovisko bolo, že potrebujú vidieť jasne v štátnom rozpočte aspoň 80 mil. na to, aby sa Slovensko aspoň dorovnalo k systému podpory, ktoré majú okolité štáty. Keď zrátam, že už máme v rozpočte 30 mil. a získame 87, tak nikdy v histórii, pán Simon, nikdy v histórii Slovenska taká veľká suma... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec, upokojte sa, pán poslanec Simon.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Nikdy v histórii Slovenska taká veľká suma pre potravinárov a pôdohospodárov nešla.
A chcel by som vás poprosiť naozaj, aby ste do budúcna reagovali odborne a potom budem ja vystupovať v rozprave.
No hlavne vy, pani Cigániková (Smiech v sále.) Chápem, že slovo znásilníme vás oslovilo, keď sme boli vzadu, keď to hovoril Béla Bugár, ale nechápem jednu vec, vašu odvahu a ambíciu byť ministerkou zdravotníctva.
Ďakujem vám pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.12.2018 17:50 - 17:50 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec. Budeme pokračovať hlasovaním v prvom čítaní o návrhu poslancov Kaščákovej a Klusa na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 516/2008 Z. z. o Audiovizuálnom fonde, tlač 1225, bod 64 schváleného programu. Prosím spravodajcu z výboru pre kultúru a médiá poslanca Juraja Kolesára, aby uviedol hlasovanie.

(Hlasovanie o návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Renáty Kaščákovej a Martina Klusa na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 516/2008 Z. z. o Audiovizuálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1225.)

Kolesár, Juraj, poslanec NR SR
Prosím, pán predsedajúci, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 139 poslancov, za 20, proti 57, zdržalo sa 62.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Ďalej prosím poverenú členku výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny poslankyňu Červeňákovú, aby uviedla hlasovanie o bode 65 schváleného programu, ktorým je prvé čítanie o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 219/2006 Z. z. o protikomunistickom odboji (tlač 1226).

(Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 219/2006 Z. z. o protikomunistickom odboji v znení zákona č. 58/2009 Z. z. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1226.)

Červeňáková, Elena, poslankyňa NR SR
Prosím, pán predseda, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, prezentujem sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 136 poslancov, za 62, proti 23, zdržalo sa 51.

Konštatujem, že sme uvedený návrh neschválili, teda nebudeme pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Teraz budeme hlasovať o bode 66 schváleného programu, ktorým je prvé čítanie o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o slobode informácií (tlač 1227).
Spravodajcom je člen ústavnoprávneho výboru poslanec Ondrej Dostál. Prosím ho, aby hlasovanie uviedol. Nech sa páči, pán poslanec.

[Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1227.]

Dostál, Ondrej, poslanec NR SR
V rozprave vystúpili traja poslanci, nebol podaný žiadny procedurálny návrh. Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o tom, že Národná rada prerokuje návrh zákona v druhom čítaní.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 137 poslancov, za 58, proti 25, zdržalo sa 54.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Nasleduje hlasovanie v prvom čítaní o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, tlač 1235, bod 67 schváleného programu.
Dávam slovo spravodajkyni, ktorý určil navrhnutý gestorský výbor pre zdravotníctvo, poslankyni Natálii Grausovej, aby hlasovanie uviedla.

(Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1235.)

Grausová, Natália, poslankyňa NR SR
Prosím, pán predsedajúci, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 137, za 43, proti 19, zdržalo sa 74, nehlasoval 1.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebudeme pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Grausová, Natália, poslankyňa NR SR
Prepáčte, mne to nefungovalo a chcela som hlasovať za.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pani poslankyňa nemala funkčné hlasovacie zariadenie, ak môžme, poznačme to, hlasovala za.
Ďalej budeme hlasovať o bode 68 programu, je to prvé čítanie o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa Občiansky zákonník (tlač 1219).
Prosím spravodajcu z ústavnoprávneho výboru Jána Marosza, aby hlasovania uviedol. Nech sa páči, pán poslanec.

(Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách a o doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov, tlač 1219.)

Marosz, Ján, poslanec NR SR
Prosím, pán predseda, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada prerokuje návrh zákona v druhom čítaní.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 136 poslancov, za 61, proti 23, zdržalo sa 51, nehlasoval 1.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Panie poslankyne, páni poslanci, na záver chcem vás požiadať o odsúhlasenie zmeny programu 38. schôdze a navrhujem, aby sme body návrh na vymenovanie guvernéra a viceguvernéra Národnej banky Slovenska, tlače 1248 a 1249, prerokovali v zlúčenej rozprave zajtra, teda vo štvrtok 6. decembra 2018 o 16. 15. hod. s tým, že o 17.00 hod. by sme hlasovali, teda nie v pôvodnom termíne, v utorok 11. decembra 2018 o 14.00 hod., vzhľadom aj na rýchly priebeh schôdze. Je všeobecný súhlas? (Reakcie z pléna.) Je? (Súhlasná reakcia pléna.) Mám mierny stres, ale že vraj je. Ďakujem.
Poprosím vás, vážení páni poslanci, pokračujeme 18.05 o prerokovanom, teda prerokovaním bodu. Ešte, pán poslanec Dostál.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 11:31 - 11:59 hod.

Andrej Danko
Otváram všeobecnú rozpravu.
Pán minister, ospravedlňujem sa, dal som vám zlú informáciu, sú prihlásení traja. Krajniak; pán poslanec Krajniak, Kiššová a pán poslanec Mihál.
Nech sa páči, pán poslanec Krajniak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.11.2018 11:19 - 11:20 hod.

Andrej Danko
Ďakujem.
Pán poslanec Laurenčík.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.11.2018 15:41 - 15:43 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi prečítať pozmeňovací návrh k tlači 1125. Vzhľadom na aktuálny vývoj v riešení tejto problematiky na pôde Európskej únie, ktorá by mala viesť k prijatiu spoločného stanoviska Rady Európskej únie k boju proti antisemitizmu v decembri 2018, ako aj odporúčania právnej služby sekretariátu Rady Európskej únie navrhujem nasledovné formálne úpravy v predloženom návrhu, ktoré prednesiem v rozprave:
V časti B sa na konci druhého odseku pridajú za slovom "ustanovizniam" úvodzovky hore, text od tretieho odseku, začínajúci slovom "Terčom" a končiaci slovom "krajinách" označí ako časť C, predvetie ktorej znie: "C. konštatuje, že v súvislosti s pracovnou definíciou antisemitizmu vypracovanou Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA) sa uvádzajú aj niektoré ilustratívne príklady prejavov antisemitizmu, a to, že, " ". Časť' C sa označí ako časť D.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.11.2018 15:35 - 15:40 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Vážení poslanci, vážené poslankyne, dovoľte mi, aby som uviedol návrh zákona, alebo návrh uznesenia, v ktorom chcem, aby Národná rada Slovenskej republiky vyjadrila svoj jasný postoj a prijala definíciu antisemitizmu. Budem na úvod stručnejší, pretože som si vypočul slová ľudí, ktorí síce niektoré veci cítia, oháňajú sa kresťanstvom, morálkou, vierou, ale správajú sa ako bezcitní barbari.
Pretože myslím si, že v živote ľudí a v živote aj spoločnosti vždy má všetko svoj čas a miesto. Je nesporným faktom, že Slováci stáročia túžili po svojom štáte. A je nesporným faktom, že za nie veľmi ružových okolností sa im to v roku 1939 splnilo.
Viem, že toto je téma, ktorá body nezarába, ale táto téma ani zarábať body nemá. Táto téma má byť hodnotová. Má byť prejavom úcty k ľudskému životu a má byť aj veľkým ospravedlnením Slovákov. Áno, na pôde slovenského parlamentu boli prijímané zákony, ktoré dovolili eskortovať Židov, ktoré pomohli k úmrtiam miliónov Židov. Ja si plne uvedomujem, že vo vojne trpí každý. Uvedomujem si však aj tento historický deficit, ktorý ako národ máme. A hovorím to s plnou zodpovednosťou ako predseda národnej strany. Slovenská národná strana nikdy nemala fašistické idey. Slovenská národná strana do poslednej chvíli bojovala proti takýmto ideám a hodnotám.
Chcel by som teda povedať, že skôr než zaznú pripomienky, by som chcel apelovať a pripomenúť najmä tým v tejto sále, ktorí často znevažujú túto tému, aby si spomenuli aj na slová Svätého Otca: "Kto je antisemita, nie je kresťan." Nepovedal som ja, povedal Svätý Otec. A preto by som chcel, aby sme sa držali návrhu, ktorý bol prijatý na konferencii, ktorý som odôvodnil v príslušnom výbore, a samozrejme na záver k nemu ešte zaujmem stanovisko. Vopred upozorňujem, že v súlade s konzultáciou so zastúpením v Európskej únii, kedy je avizované spoločné stanovisko Rady Európskej únie, budem navrhovať pozmeňovací návrh, ale zotrvávam v rozsahu tej hlavnej idei a tej hlavnej myšlienky, že antisemitizmus je také vnímanie Židov, ktoré sa môže prejaviť ako nenávisť k Židom, rétorické a fyzické prejavy antisemitizmu sú namierené proti židovským alebo nežidovským jednotlivcom, alebo ich majetku, proti inštitúciám židovskej komunity a náboženským ustanovizniam.
Chcem ešte na úvod, skôr než vás požiadam o podporu, povedať jednu vec. Silný človek v živote bojuje za svoje ideály sám svojou silou. Nikoho neobviňuje, na nič sa nevyhovára. Len slaboch hľadá neúspech seba a svojho okolia v tom, že obviňuje niekoho podľa rasy, pohlavia, farby pleti. Slováci sú veľký národ a svoju veľkosť majú možnosť ukázať aj v tomto dokumente. Verím, že najmä tí, ktorí sa vyjadrujete slovníkom minulého storočia, zvážite svoje vystúpenia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.11.2018 13:07 - 13:08 hod.

Andrej Danko
Ďakujem. Poprosím písomne. Pán poslanec Hrnko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.11.2018 9:26 - 9:50 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážená pani navrhovateľka, vážený pán spravodajca, vážení zástupcovia médií, počuli sme slová na jednej strane plné pátosu, na druhej strane zákerných narážok. Ťažko sa reaguje na ženu, ale ja dnes zareagujem ako predseda Národnej rady, aj ako predseda Slovenskej národnej strany, aj ako poslanec Národnej rady, ale aj ako otec detí, ktoré si tiež zaslúžia úctu.
Znova ste ukázali, že vám nejde o Slovensko, a krágľujete ľudí bez rozsudku. Stačí vám len novinový článok. Deväťkrát ste spomenuli médium, ktoré vyrástlo z peňazí oligarchov, ktorí chcú sem dosadiť politikov, ktorí už dnes financujú politické strany, ako sú SPOLU, a opakovane ich vyzývam, aby zverejnili financie. Áno, práve tento typ denníka rozbíja ľudské vzťahy, vymýšľa si kauzy a, žiaľ pre vás, raz zničí Slobodu a Solidaritu.
Bez riadneho súdneho konania chcete terorizovať ľudí. Hovoríte o slušnosti, sami ju nemáte. Takáto lživá kampaň môže zasiahnuť kohokoľvek z vás v budúcnosti. Každý deň, každý boží deň Sloboda a Solidarita podáva trestné oznámenia na kohokoľvek v tomtom štáte. Útočí do rektora, útočí do ministrov. Zvykli sme si. Mám pocit, že cítite, že ste v koncoch, politicky aj ľudsky.
Ako ľudí mi vás je naozaj ľúto, pán Matovič.
Hádžete kameňom a sami nie ste bez viny.
Žiaľ, nie ste schopní odbornej diskusie o vzniknutom probléme. Prosím, prestaňte rozdeľovať spoločnosť na dobrých a zlých, na slušných a neslušných. Používate argumenty, pretože politický boj je aj zrkadlom spoločnosti. Aj vy ako opozícia tvoríte hodnoty spoločnosti a dávate príklady aj našim deťom.
Dovoľte mi ešte raz, aby som sa v prvom rade ospravedlnil občanom, že som druhýkrát musel zvolať schôdzu k tomuto problému, ale zaväzuje ma k tomu zákon. Mám pocit, že naozaj je to ďalší pokus o vrcholenie tejto kampane voči mojej osobe v snahe rozdeliť spoločnosť, ako som povedal, na slušných a zlých.
Vážení kolegovia, bez dôkazov naozaj manipulujete verejnú mienku a dnes tu zaznelo takmer deväťkrát slovné spojenie Denník N.
Čo je Denník N? Je to médium, ktoré financuje oligarcha, ktorý už ovládol Bratislavu, Nitru, pána Poliačika (smiech a ruch v sále), Beblavého... (Reakcie z pléna. Zaznenie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ani sa tým na tlačových konferenciách netají.
Opakovane vyhlasujem, že som všetko v roku 2000 v Banskej Bystrici absolvoval. A poskytnem dnes dôkazy aj na tejto schôdzi, aj novinárom.
Ale poďme k vývoju tejto kvázi kauzy. Najprv sa moja rigorózna práca v jednom kuse stratí, potom je záhadne evidovaná v počítačovom systéme pod iným menom. A, áno, dnes sa významným ľuďom v tomtom štáte strácajú diplomové práce a záverečné práce.
Keď som sa pozeral do archívov, nedá sa dostať k niektorým prácam, k úplnému zneniu práce pána Sulíka, pána prezidenta, mnohých docentov v tejto sále. A verte, že to, čo ste otvorili, spustí procesy voči mnohým z vás. Pretože ani nacistické režimy, ani komunisti, ani po ´89. roku nikto spätne nehodnotil obdobie, ktorému nemôže rozumieť. Osemnásť rokov dozadu spočívala v dobromyseľnosť v spracovaní textu. Klamete, ak hovoríte, že nemám pod riadkami uvedené zdroje a súčasne ale aj v technických možnostiach.
Samozrejme, že som požiadal o to, a zdôrazňujem, nie o utajenie práce, ale o to, aby sa táto práca nestratila a bola v osobitnom režime. Aby sa skontrolovali všetky doklady o tom, že som riadne na tej skúške bol. A nestačilo vám, ani keď som potom dal súhlas na sprístupnenie práce. A znova došlo k porušeniu mojich práv, keď miesto knižničného systému nahliadnutia sa niektorí to pokúsili fotiť. A keď som prácu odtajnil, ako to hovoríte vy, ja hovorím, sprístupnil do bežného režimu, v ktorom bola 18 rokov, 18 rokov tam bola, tak vám zase mediálne nevyhovovalo, že sa objavila vlastne práca po mne v roku 2001. A znova tie články boli písané spôsobom, že nakoniec som zlý ešte aj za niekoho iného. Ale ja nemám problém s tým, ak niekto moju prácu použil. Mám problém s tým, že keď vám vysvetlím jedno, dostanem facku za druhé. Keď vám vysvetlím tretie, vymyslíte si ďalšie. A ja viem, že dnes tento problém neskončí. Ale tento problém sa netýka Danka. Tento problém sa týka toho, že náš právny systém nepamätá na riešenie takýchto problémov. Toto je problém postkomunistických štátov.
Tak ale poďme k tej mojej skúške. Pani Nicholsonová, šesť rokov som chodil poctivo na Univerzitu Komenského. Poctivo som absolvoval všetky skúšky, desiatky skúšok. Trikrát štátnice a okrem spomínaného titulu JUDr. mám titul magister. Áno, aj pani Žitňanská, aj Kresák ma učili. V každom prípade som si svoju školu oddrel. Oddrel.
Chcel by som však povedať, že v roku 2000 som v rigoróznej práce zdroje uviedol. Môj hovorca po skončení môjho vystúpenia dá niektoré pasáže z tej práce novinárom. Denník N klamal! V odsekoch sú uvedení autori. Ak chcete hovoriť o práci, musíte vedieť rozoznať charakter práce. Záverečnú prácu na titul magister po 6 rokoch som absolvovať nemusel.
Rigorózna práca nemá parametre vedeckej práce. Rigorózna práca zabezpečí len stavovský titul a môže byť robená aj metódou kompilácie. Skúste si to napísať: Kom-pi-lá-cie. Pri tomtom spracovaní textu, ktoré bežne používajú vysokoškolskí pedagógovia na nove skriptá, je možné takto konať.
Poďme do dnešnej doby. Mnoho ľudí si mýli typy práce. Je iná práca technická, iná právna, sociálna. Obraciam sa najmä na mladých ľudí, pretože dnes je aj stanovené percento vedeckej činnosti a teoretickej časti tejto práce. Dnes musia odovzdávať tieto práce v digitálnej podobe a majú možnosť sa obrátiť na špeciálny systém, ktorý im to skontroluje. No, prepáčte, v ´98, ´99, ak ste dostali pár A štvorok, ak ste dostali zadanie pedagóga, ak ste dostali literatúru, odpustite mi, také možnosti neboli. A verte tomu, že ak by mi predpísali 40 % vlastného textu, nemám najmenší problém ho napísať.
Ja som absolvoval rigoróznu skúšku a žasnem, ako sa odborníci, ktorých si niektorých aj vážim, vyjadrujú vlastne k práci toho, kto písal prácu po mne a ešte ani nevideli moju prácu.
Pretože jeden šikovný český novinár sa vás pýtal predvčerom, že čo to vlastne robíte, z Českej televízie, že vlastne vy hodnotíte moju prácu podľa nejakej inej práce z roku 2001 a konštatujete bohorovne, že podvodník, plagiát. Neviem, ale myslím si, že také tvrdé slová by mali zaznievať, ak o tom rozhodne súd.
No ale poďme k tej druhej časti, ktorú si zase dedukuje Denník N, morálna autorita, že som na skúške nebol. Tak znova po mojom vystúpení môj hovorca sprístupní písomnú prípravu z ústnej skúšky v starých skriptách v medzinárodnom práve verejnom, myslím, že to bol Tomko a kolektív, som našiel sedem strán ručnej prípravy z roku 2000. Takže ak ešte niekto bude hovoriť, že som tam aj nebol, myslím si, že väčší dôkaz už nedokážem predložiť.
Samozrejme, že je dôležité, aby škola skontrolovala zápisnice, aby skontrolovala, že tam boli docenti, profesori, ale prosím, prosím vás o elementárnu slušnosť. Hádam si nemyslíte, že 24-25-ročnému chlapcovi, možno je to smiešne, z dediny, ale ja sa za to nehanbím, niekto v tom období by titul len tak daroval. Bol som v tom období ako jeden z mnohých desaťtisíc ľudí.
A v čom bol problém, ak sa niekto tej problematike rozumie, tak po ´89. roku sa prestali dávať tituly. V ´98-9 sa obnovili a všetky zadania boli, odpustite, v plienkach. Ľudia sa báli, že po ´89, aby to nevyznelo znova pátosne, že sa tie komunistické tituly potrebovali očistiť. Áno, aj v mojej rodine veľa ľudí študovalo v komunizme, žilo v komunizme, tak veď taká bola doba. Ale neboli podmienky stanovené na kvalitu práce. To, čo dneska splietate s dnešnou dobou, odpustite mi, to nie sú porovnateľné parametre. Podstatným parametrom je aj technická možnosť, vyspelosť, možnosť digitalizácie, ale aj dobromyseľnosť toho, kto koná.
A tí ľudia, ktorí so mnou pracujú roky, vedia, aký som. Áno, viem byť bezprostredný, ľudský a viem byť aj tvrdý. Ale nikdy som ženu neurážal, to ste si len vy vymysleli, keď ste na mňa pripravovali ďalšiu mediálnu kauzu, z ktorej ešte ja trestnoprávnu zodpovednosť vyvodím. Vtedy, keď ste na mňa hrali divadlo a kedy ste postrčili do Parlamentných listov sekvenciu videa.
Ukazujete, že pohŕdate národnými, štátnymi záujmami. Ja robím hanbu Slovensku v zahraničí? Som jediný predseda parlamentu, ktorému dovolili vystúpiť v ich parlamentoch. V ruskej Dume som bol za desať rokov štvrtý politik, v srbskom parlamente piaty, v českom po Ryanovi a Jeľcinovi tretí. To všetko je však zatienené tým, čo mi robíte, keď som v zahraničí. Keď som sa vrátil a mal som tu V4 plus francúzsky a nemecký šéf parlamentu prvýkrát v histórii, znova ma naháňali kamery k veciam, ktoré údajne napísal Denník N. Mňa tento politický denník nezaujíma. Ja nežijem v ich matrixe.
Ale poďme sa baviť o tom, aký je dnešný stav v zákonoch Slovenskej republiky. Poďme sa baviť o tom, ako poslanci, je to naša úloha, ako toto právne vákuum v Slovensku vyriešiť. Dnes je naozaj situácia, že akademické senáty a vysoké školy nemajú nástroje na zasiahnutie v prípade, že sa preukáže akékoľvek klamstvo pri získaní titulu. Takéto problémy mala aj Česká republika, Maďarsko a Poľsko. A skúste teraz sa odosobniť a počúvať, čo hovorím. Aj tam sa krágľovali ľudia, politici a začali súdne procesy. Aj v Čechách sa spustila nevraživosť kolegov na školách. V rámci politických bojov sa začali zneužívať tieto témy, pretože vyspelé demokracie majú svoje zákony o plagiátorstve, autorské zákony na oveľa väčšej úrovni, ale šikovní novinári veľmi dobre postrehli, že Slovenská republika má túto legislatívu a tieto veci len v plienkach.
Čo je však úloha nás politikov, je tieto problémy riešiť. Takže máme tu problém, ktorý vzniká z toho, že nie je jasná definícia plagiátorstva vo vysokoškolskom zákone. Že nemáme správny typ konania, správne konanie, v ktorom by mohla škola začať takéto preverovanie, že tu nemáme lehoty, že tu nemáme právnu istotu. A o tom sa majú baviť poslanci.
Takže som požiadal ministerku školstva, keďže sme ako Slovenská národná strana zodpovední za túto oblasť, aby vytvorila z rektorov a predstaviteľov vysokých škôl komisiu a aby predložili v januári, februári, ideálne podľa vzoru Českej republiky, aby ste nás zase neobviňovali, že to robím pre seba zákon, ktorý zabráni krágľovaniu v rámci katedier, v rámci boja o dekana, o rektora, v rámci ľudovej tvorivosti, v rámci nevraživosti medzi ľuďmi, pretože ja nechcem, aby ľudia sa začali medzi sebou nevraživo správať, pretože majú dosť svojich dennodenných problémov, ako pozerať na takéto schôdze. Ich zaujíma, akú budú mať daň, ako vyriešime ich život. Nie hašterenie a zloba, ktorú vy dávate v tejto spoločnosti. Preboha, ľudia, ako sa to správate?!
Mám sa ja pozrieť na diplomovky vás, pani Blahová, Cigániková? Veď som videl. Včera som čítal lídra Slobody a Solidarita, kde má vulgarizmy na 20. strane, dnes o tom píšu médiá, kde nemá odkazy na zdroje. Viete čo, Richard Sulá..., Sulík je plagiátor vo svojej, vo svojej... Vidíte, čo je to, keď sa v emócii nadchnem a poviem zlé meno. Je vám to smiešne. No mne bolo smiešne, keď ste tu jedli keksíky a naučil som vás, že ich nesmiete jesť. (Reakcia z pléna.) A však jasné. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ale ešte raz. Ešte raz. Žiaľbohu, kvalitu, ktorú vnášate do politiky, nás ťaháte niekedy na dno.
Richard Sulík nemá vo svojej práci odkazy. Tak, vážený Denník N, zistite, prečo práca Richarda Sulíka nie je v ucelenej podobe na internete, prečo mi hovorili, že je zoskartovaná a nie je ani v digitálnej podobe, prečo tam nemá odkazy zo zdrojov, ktoré používal, a či je pravda, že tam má pár textov aj zo zahraničnej literatúry. Prosím! Pozerajte tak aj na prácu napríklad prezidenta, ktorá nie je, pozerajte tak na prácu iných ľudí, ktorých teraz nebudem menovať, pretože by to vyznelo, že ja otáčam svoj problém na nich.
Nie. Ja len hovorím to, že nebudem od zajtra hovoriť na Sulíka, že je podvodník, hochštapler. Aký hochštapler, podvodník?
Prosím vás, hovorím ešte raz, Slovensko potrebuje novú legislatívu v tejto oblasti a my urobíme všetko pre to, aby sa novým zákonom táto oblasť upravila. Potrebujeme dostať jasnú definíciu týchto pojmov. Potrebujeme naozaj medzi ľudí dostať riešenie takýchto problémov, aby akademické senáty neboli pod tlakom verejnosti a médií, aby sa mohli venovať výučbe, ale nie aby zriaďovali vyšetrovacie komisie. Toto nie je úloha vysokých škôl.
Vysoká škola udelí titul, je zodpovedná za zostavenie komisie, za odbornosť. Vysoká škola nie je vyšetrovací orgán. A nesmie byť. Môže vec preveriť, rozhodnúť o veci v konečnom dôsledku, ak rozhodne ktokoľvek, či vysoká škola, či stavebný úrad, musí ale súd. Budujeme, dúfam, demokratický štát, v ktorom budú platiť súdne rozhodnutia a po súdnych rozhodnutiach môžte vynášať ortieľ, nie po článkoch v médiách.
Chcel by som teda ešte raz na záver povedať, že nikdy som sa vede nevenoval. A ja viem, že to nie je žiadne vedecké dielo. A taká ambícia pri rigoróznej práci ani nie je. Veľmi radi spájate súvislosti a nespojiteľné veci. Žasnem, ako niektorí, ktorí naozaj majú problém so svojimi prácami, sa postavia a dnes tu rozprávajú. Rozprávajú o tom, aký je môj život podvod. Pán Kollár, čo tak si dať zrkadlo?
Chcel by som ale povedať na záver, že rigorózna komisia Univerzity Mateja Bela bez námietok uznala moju skúšku, že tam boli štyria pedagógovia, ktorí túto prácu skúmali, že tam bola ústna a písomná časť a že veci, ktoré zaznievajú v mediálnom priestore, sú skreslené.
Neviem viac ako to, čo som povedal, povedať k tejto veci. Chcem ale povedať jednu vec, že ten, kto ma pozná, vie, že nikdy som nevydieral ani na snemoch Slovenskej národnej strany. Vždy som sa snažil byť Andrejom a budovať tú stranu z ničoho. Áno, strážil som si financie, pretože vždy bolo hovorené z tretieho sektora, že politická strana má mať transparentné financovanie. Dnes vidíme, že tu nie je problém, že vás môže financovať oligarcha, ktorý má aj vlastné médiá, a on sa už tým ani netají. Dnes nie je problém na vás hodiť špinu a naozaj pošpiňovať vás. A ten pocit vždy v tých ľuďoch, ktorí nemajú čas sa zaoberať nami a detailne čítať články, ostane. Áno, darí sa vám to.
Ale niekedy sa zamýšľam, ako by ste sa správali, keby ste mali moc, ktorú máme my pri riadení štátu. A ja som si istý, že by ste toto zlo prenášali do spoločnosti, že by ste spúšťali rôzne typy procesov, inkvizícií. Ak si to ľudia vyberú, ja tomu nezabránim.
A určite nevydieram koalíciu. Ja som povedal, že rešpektujem akýkoľvek názor a túto vládu nerozbijem kvôli vám. Ja som pripravený znova chodiť do regiónov a bojovať o viac percent, aby som nedovolil, aby sa Sulík, Matovič a Kollár dotkli štátu. Pretože, pán Kollár, okolo mňa nie sú mŕtvi ľudia. Firmy na Cypre, mafiáni, vraždy. (Reakcia z pléna.)
Pán Kollár, Boh chráň, Boh chráň! Viem, že ste nervózny, ale ja som nikdy nebol trestne stíhaný. Ja som nikdy nebol trestne stíhaný. A nikdy som nebol obvinený ani z krátenia daní, ani z obdobných činov. Ja som nikdy nikoho nepripravil o pozemky ani u mňa nezasahovala NAKA.
Áno, som v politike a dnes musím znášať všetko. Ale hovorím nahlas svojim koaličným kolegom, že majú voľnú ruku, ako sa rozhodnú, a to isté platí mojim poslancom. Som pripravený na akékoľvek rozhodnutie, ale som pripravený na veľký boj s vami v parlamentných voľbách v roku 2020. (Potlesk.) Zlobu, šialenstvo a psychopatiu v tomto štáte.
Urobím všetko pre to, aby ste sa k moci vy, ktorí sa o to trasiete, ktorí sa neviete pozrieť sami do zrkadla, aby ste sa tam nedostali.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2018 18:20 - 18:22 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Zimenová, teraz to bol príklad vystúpenia poslanca, ktorý sa vyjadruje ku všetkému, a ukazuje to jasne, že človek nemôže univerzálne rozumieť každej oblasti, a ja priznávam, že oblasti, ktorej rozumiete vy z hľadiska školstva, by mala viac rozumieť naša ministerka a ona, verím, že vehementne vystúpi.
Pán Dostál je symbol toho, že vystupuje ku všetkému a k ničomu a takmer ničomu nerozumie, a preto sa mi ťažko s ním odborne baví, pretože on ťažko rozlišuje odvody a dane a hlavný a vedľajší pracovný pomer. Takže odpustite mi, pán Dostál, skôr som vás vnímal pri tej inej téme, o sviatkoch.
Čo sa týka, pán Galko, skúsme prestať s tým zlom a osočovaním a skúsme sa baviť tak priateľsky, ako keď vojdeš do sály a nie si pred kamerami.
Čo sa týka pani Kiššovej, skúsme sa zamerať na ten 13., 14. plat. Ak považujete za kozmetické zníženie, že človek dostane 500 eur do roka a na konci roka ďalších 500, a že ušetrí zamestnávateľ takmer 300 odvodov pri sume 1 000 eur, tak to nie je kozmetické a dostane v čistom zhruba 970, tak si myslím, že sa niečo podarilo.
Čo sa týka dovolenkových poukazov, ešte raz prosím, že vnímajte to aj ako nástroj, ktorý sa vnesie na oslobodenie od odvodov a daní na určitú formu odmeny, ktorá síce bude dávaná k dovolenkovému poukazu, a ona v priemere aj je dávaná, ale zaťažená odvodmi a daňami.
A čo sa naozaj týka zodpovednosti štátu, ja som veľmi bojoval o to, aby štát znova len nevyprodukoval nejakú povinnosť, ale aj aby vzorovo v profesiách štátnej správy to urobil. Tak ako som bojoval o to, čo je možno pre vás dnes akože prijatá informácia, že som povedal, že sa nebudem hanbiť voči podnikateľom, ak je predpísaná minimálna mzda a štátni zamestnanci ju nebudú mať nižšiu ako, teda ju budú mať nižšiu ako 520 eur. Takže... (Prerušenie vystúpenia časomerom a potlesk.)
Skryt prepis