Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

6.9.2019 o 9:58 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2020 9:51 - 9:52 hod.

Andrej Danko
Ďakujem, pani poslankyňa.
S reakciou na faktické poznámky pán poslanec Dostál.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2020 9:49 - 9:51 hod.

Andrej Danko
Pán Poliačik, nevykrikujte! Pani poslankyňa Grausová. Pán Poliačik, s vami sú v poslednej dobe najväčšie problémy, ukľudnite sa a rešpektujte aspoň niečo, dobre?
Pani poslankyňa Grausová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2020 9:47 - 9:47 hod.

Andrej Danko
Poslanec Blanár.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 10:00 - 10:02 hod.

Andrej Danko
Pán poslanec Gröhling. Nie je v sále, stráca poradie.
Pán poslanec Viskupič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.11.2019 16:21 - 16:23 hod.

Andrej Danko
Ďakujem, pán poslanec.
Na vystúpenie pána poslanca tri faktické poznámky.
Poprosím, pán poslanec Osuský.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2019 10:48 - 10:50 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Ja skúsim rozlíšiť tie vaše postrehy na praktické a politické a osobné a možnosť nevedomostí.
Prvá vec je praktická. Akonáhle je problém v tej nejasnosti výkladu, či tí zamestnanci majú právo si vybrať, alebo nie, ja som otvorený akémukoľvek procedurálnemu návrhu, ktoré toto nedorozumenie alebo nejasnosti pri výklade vyjasní. Ja som v tom a vždy som v tom bol, že je v prvom rade na zamestnancovi, či sa rozhodne si 225 euro na dovolenku dať. Ak sa rozhodne, výhoda zamestnávateľa je v tom, že konečne mu môže prispieť k tomuto poukazu bez odvodov, bez daní, čo nemôžte popreť, a vždy je to úspora finančných prostriedkov pre zamestnávateľa, ktorý, ako som povedal, 30 euro v priemere odmeny dáva, ale musí ich zaťažiť odvodami, daňami.
Čo sa týka druhej veci, na jednej strane, pán Mihál, mať, poviete, že nemáte vedomosť o konkrétnych číslach, ale vytiahnete z rukáva nárasty cien ubytovacích zariadení. Ale začali ste s tým, že už neviete dostať zľavu.
Ja mám trošku iné informácie, jednak sa zlepšuje kvalita a celé toto opatrenie len pripravuje aj našich hotelierov, penziónov a investičné náklady, vedeli vyššiu kvalitu dať aj prilákavať zahraničných, s tým súvisí ministerstvo cestovného ruchu aj zlepšenie kvality personálu. To všetko tento segment potrebuje na to, aby sme dokázali, samozrejme, s infraštruktúrnymi projektmi priťahovať turistov.
A čo sa týka možno ešte takej rýchlej reakcie, viete, stále hovoríte o tých drahých nákupoch. Keby Slovensko nekúpilo na desaťročné rozloženie tie lietadlá, asi máloktorý viete, že každý rok by Slovensko muselo platiť za ochranu vzdušného priestoru 50 mil. inému štátu a by tu lietali iné lietadlá. To už poist..., to už takisto konečne treba asi povedať.
Poviem, strava, ubytovanie sú najdôležitejšie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.10.2019 10:35 - 10:41 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Ospravedlňujem sa. Dúfam, že to nebude, akože som využil funkciu, ale preberal som dočasne riadenie a nevedel som už počúvať toto vystúpenie. Takže vystúpim ako jeden z tvorcov zákona k príspevku na rekreáciu.
Musím povedať najprv, že asi všetci sa zhodneme, že sme chceli zvýšiť v pomere u HDP príjem v cestovnom ruchu.
Môžem vám povedať, pán Mihál, a vy to, veľmi dobre ekonomike rozumiete, však niekedy pochválite aj paušálne výdavky, potom pochválite, že opravíme trinásty plat, teda do 500 euro bez odvodov, bez daní, vyplatenia. Príspevky na rekreáciu boli takým kompromisom skúšobným, či dokážu naštartovať v ekonomike tie oblasti, na ktoré sme sa zamerali.
Pre mňa strategickou vecou bolo, že hneď prvý mesiac v januári sa zrazu objavilo na trhu 8 % nových lôžok, ktoré boli načierno prevádzkované. To znamená, že poskytovali ubytovanie bez akejkoľvek evidencie. To máme zo Štatistického úradu, takže asi určite sa tie desaťtisíce lôžok nepostavili za január a neskolaudovali. Takže prvá vec, boj s čiernou ekonomikou.
Druhá vec je, vždy treba brať príspevok na rekreáciu ako určitú formu znižovania daňového, odvodového zaťaženia, pretože aj pri príspevku na šport, a vy sa športu venujete, je predsa jednoducho argumentácia zamestnanca k zamestnávateľovi, či je to dobrovoľné, alebo povinné, povedať, dávam vám 225 euro zo svojej mzdy, daj mi k tomu 275 euro a nebudeš platiť odvody a dane. To musia pochopiť časom aj malí podnikatelia, že je to pre nich výnosné. V priemere 25-eurovú odmenu mesačne dáva každý zamestnávateľ v dnešnej dobe. Ale môže ju dať legálne, tak ako pri inštitúcii trinásteho platu, aj formou príspevku na rekreáciu a príspevku na šport.
Čo sa týka dnešného fungovania v ubytovaniach, štatistiky hovoria, že za I. polrok sa v priemere od 10 do 15 % zvýšili počty prenocovaní v číslach. Pätnásť miliónov prenocovaní malo Slovensko minulý rok, 51 mil. Češi. Asi, keď si zobereme, že, sme si vedomí sily Prahy, sme si vedomí sily ich turistickej atraktivity a aj hendikepu, ktoré Slovensko má v kontexte nového ministerstva cestovného ruchu a šport. Poviem, že som bol užasnutý posledne aj v Srbsku, ktoré je vývojovo za nami vo veľa veciach, akú majú jednotnú prezentáciu krajiny, tak sa dnes dostávame k tomu, že už po prvých, polrok, po I. polroku konštatujeme, že sa asi dotkneme 20 mil. prenocovaní.
Pán Mihál, ste naozaj zdatný človek v účtovníctve, v ekonomike. Päť miliónov prenocovaní znamená stovky miliónov príjem na tržbách, znamená to ix mil. za PHM, znamená to nárast reštauračných služieb, financií v regióne, cca odhadujem, a ak sa budem mýliť, tak máte u mňa jeden koňak, že asi 1 mld. toto opatrenie len za tento rok dostane do rozpočtu v sekundárnych príjmoch.
Prečo teraz som vystúpil a prečo reagujem? Veľmi dobre viete o províziách bookingu, ktoré nikomu nevadia na svete pri sprostredkovávaní ubytovaní. A tento booking likviduje aj našich hoteliérov a penzióny. Vôbec nie je pravda, že by zamestnávateľ mohol hromadne predpísať nejaké ubytovacie zariadenia. Absolútne nie. To je individuálna vec zamestnanca. Zamestnanec sa môže kedykoľvek rozhodnúť, že si donesie tú faktúru na priame preplatenie, absolútne. A čo sa týka hotelierov, ktorí sa rozhodnú buď variantom, že idú si robiť svoju reklamu a vynakladať peniaze na svoju reklamu a priťahovať turistov alebo budú pohodlnejší a podpíšu tu s nejakou sprostredkovacou agentúrou alebo s bookingom, to je ich rozhodnutie. Ale, prosím, nerobte z toho plošne stále, a táto spoločnosť na to trpí, že stále len zlé, zlé, zlé, zlé. Tak veď tieto poukazy priniesli aj pozitívne efekty a tie nemôžte popreť.
Prečo stále len tragédia a všetko je zlé a už zajtra buchne Slovensko a neviem čo?! Veď rozhýbali turistiku v kombinácii, pán Mihál, znova vám poviem, so znížením DPH, ktoré im malo vykompenzovať tie nárasty za nočné príplatky a ďalšie veci, to vám 10 % DPH dole, dneska každý ďakuje. Chcel by som aj nižšiu DPH na stravu v hotelových zariadeniach, tak sme znížili aspoň DPH-čku na tie potraviny, ktoré sa používajú na raňajky. Áno mali by sme sa pozreť aj na nižšiu DPH v reštauračných službách.
A ešte také čísla. V priemere 23 %, dúfam, to dobre poviem, možno vymením tie čísla, ale ja mám informácie, že 23 % bolo nárast v ubytovacích zariadeniach tržieb za júl tento rok v pomere minulého roka a nejakých 27 % na reštauračných službách. Ak som tieto čísla zamenil, tak platia 23 a 27, len teraz si rýchlo na to nespomeniem. Sú to šialené čísla. Ako šialené čísla v ekonomike, šialené čísla v prínose. A znova, nezaťažujú zamestnávateľov, to je klamstvo, pretože práve zamestnávateľom šetria eurá.
Keby zamestnávateľ musel dať 275 euro klasickou odmenou na výplatnú pásku, človek by dostal v čistom 160-170, stálo by ho to nejakých 330-340 euro. To znamená šetria peniaze, šetria mzdové nákladové peniaze, tak ako to je pri 13. plate. Milióny eur ušetrené, keď prebrali veľké firmy systém vyplácania 13. platov.
Asi toľko k tomu a prosím, samozrejme, sa pokúsim vypočuť faktické, ostanem tu tých 6 minút, aj keď mám vzadu návštevu. Prosím, skúste to vnímať komplexne. To je asi odo mňa všetko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.9.2019 11:43 - 11:43 hod.

Andrej Danko
Pán Kotleba, ja som podporil návrh pána Vašečku, pokiaľ som dobre vnímal, pri vašich návrhoch sa vždy zdržím, pretože s vami nikto spolupracovať nechce. A na vašej úrovni je aj pán Matovič pre mňa, takže takisto. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.9.2019 10:40 - 10:52 hod.

Andrej Danko
 

Vystúpenie v rozprave 6.9.2019 9:58 - 9:58 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Ďakujem. Prosím, zaujmite svoje miesta v rokovacej sále a zároveň vám želám ako novým kolegom veľa úspechov v práci Národnej rady.
Pristúpime k prerokovaniu návrhu na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky a stálych delegácií Národnej rady. Návrh máte rozdaný ako tlač 1659.

(Rokovanie o návrhu na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky a stálych delegácií Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 1659.)

Otváram rozpravu. Do rozpravy som nedostal žiadnu písomnú prihlášku. Pýtam sa, či sa chce niekto prihlásiť do rozpravy ústne. Ak nie, vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Pristúpime k hlasovaniu o návrhu uznesenia k návrhu na zmeny v zložení výborov a stálych delegácií, ako je to uvedené v tlači 1659. Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 129 poslancov, za 126, zdržali sa 3.

Konštatujem, že Národná rada navrhované uznesenie schválila.

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ďakujem za účasť a vyhlasujem 47. schôdzu za skončenú.
O 10.15 otvorím rokovanie 48. schôdze, ktorú som zvolal na žiadosť skupiny poslancov.
Ďakujem.

(Rokovanie 47. schôdze NR SR sa skončilo o 10.03 hodine.)

(Po skončení rokovania 47. schôdze NR SR a po prestávke sa začalo rokovanie 48. schôdze NR SR.)
Skryt prepis