Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

10.9.2019 o 15:19 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 10.9.2019 17:52 - 18:00 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne, pán predseda. Vážený pán minister, kolegovia z SNS, ale aj ostatní (povedané so smiechom), chcel by som nadviazať na tento zákon.
A v prvom rade, čo mi tak pri tomto zákone sa vynára, sú, opäť sa trošku vrátim do toho obdobia 2000 - 2001, kedy dochá..., teda sa diala reforma ozbrojených síl, a to možno priamo, priamo k pánovi ministrovi, pretože práve vtedy prebiehala veľmi taká, by som povedal, rušná debata o tom, ako nastaviť ozbrojené sily, ako nastaviť platové podmienky. A ja osobne si veľmi dobre pamätám, že táto debata bola na stole už pred 18 rokmi. Dnes pán minister povedal, že praxou sa ukázali deformácie. Áno, ukázali sa deformácie praxou, pretože sa nevybral úplne ten spôsob, ktorý, o ktorom sa vtedy veľmi konkrétne hovorilo, a to je to, že to ohodnocovanie má byť na jednej strane na základe hodnosti, ako keby nejaký ten základný plat, k tomu sa pridáva funkcia, aby naozaj necítili, keď je niekto lekárom, a či je lekárom v Ružomberku, alebo v Krupine, tak ako lekár by mal mať funkčný plat rovnaký, ale potom sa tam pridávala ďalšia nadstavba toho celkového platu a to bolo to, že kde presne vykonáva danú funkciu. Lebo je iné aj náklady na život sú iné povedzme v Bratislave, iné je v Ružomberku a iné je napríklad v Krupine. Takže tá diferenciácia je veľmi dôležitá a na to, aby to bolo spravodlivé, tak je dôležité, aby to bolo dobre nastavené, aby to tak vnímali aj samotní vojaci.
Na druhej strane, pán minister, vy ste v úrade už štyri roky, takmer štyri roky, volebné obdobie končí, a teda pod taktovkou, tento rezort je pod taktovkou SNS. A preto mi nedá ako keby sa pozrieť trošku aj na výsledky tohto rezortu, pretože vidíme, že tento rezort za tie, za to volebné obdobie sme zažili obrovské množstvo káuz. V postate ich, v podstate každý jeden týždeň, by sme mohli povedať, že bola nejaká kauza. Škody za stovky miliónov eur kvôli netransparentným tendrom, či už si pamätáte, chýbajúca munícia alebo dokonca tajné dokumenty rozhádzané po ulici v Nitre, ale aj spolitizovanie ozbrojených síl a v konečnom dôsledku aj medzinárodná hanba. Tento odpočet, samozrejme, by sa dal urobiť omnoho dlhší a myslím si, že ešte príde čas, kedy aj náš tieňový minister ten odpočet urobí, pretože je dôležitý. Ale keď to zjednoduším, tak... (Ruch v sále.) Páni kolegovia, poprosím nerušiť. (Povedané so smiechom, rečník sa obrátil k predsedníckemu pultu.) Áno (reakcia z pléna), áno, áno. Pán Kondrót zase ide k téme zákona, jasné. Sme v prvom čítaní, upokojte sa, seďte pokojne a môžte počúvať.
Keď to zjednoduším, tak pôsobenie SNS na obrane je príznačné práve tou netransparentnosťou, a tak ako som povedal, viaceré alebo mnohé tendre, ten posledný práve, ktorý bol o vozidlách, kde mal vyhrať jedno konkrétne vozidlo, kde to bolo úplne našité na, na parametrom, parametrami na jedno konkrétne vozidlo, toto sú... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, držte sa témy, dobre.

Heger, Eduard, poslanec NR SR
Áno, ďakujem pekne, držím sa témy. Čiže je to príznačné tou veľkou netransparentnosťou a nesystémovosťou a spôsobuje to veľkú nespokojnosť a odchody civilného aj vojenského personálu, čo úzko súvisí, jednak toto je jedna oblasť a druhá oblasť sú práve tie platy.
A musím, pán minister, povedať, že, pamätáte si, aj keď ste nastupovali, vy ste človek, ktorý je v rezorte veľmi dlho. Ste profesionálny, bývalý profesionálny vojak a myslím, že vkladali do vás mnohí vojaci nádeje, že budete vedieť presadiť veci pre vojakov. Nepodarilo sa vám to. A podľa mojich informácií, ktoré dostávam alebo ktoré dostávame, vám vojaci už ani neveria. Vojaci stále majú problém s výstrojnými súčiastkami. Musia si kupovať obutie aj oblečenie na internetových burzách a v army shopoch a chýbajú im základné veci pre prácu. A práve v tom kontraste, keď vojaci, ktorí vidia, a ja musím povedať, že sám som osobne stretol na viacerých stretnutiach, poviem, keď sme boli aj toto leto v regiónoch a rozprávali sme sa s vojakmi, ktorí sú profesionálni vojaci, sú vo výkone služby a rozprávali nám svoje skúsenosti, tak bolo z nich cítiť naozaj veľmi veľké znechutenie z toho, čo vidia, aké veľké tendre sa prihrávajú ako keby konkrétnym skupinám. Takto to oni úplne bytostne cítia a vnímajú. A na druhej strane, oni ako vojaci sú na vedľajšej koľaji, sú ako keby až na poslednej koľaji, by som povedal.
Tento kontrast spôsobuje to vnútorné sklamanie vojakov. A dobre si pamätáme tie debaty, ktoré sme tu mali mnohokrát o tom, aké ťažké je regrutácia, ako je ťažké dostať vojakov do ozbrojených síl. Jednak kvôli tomu, že majú nízke platy, a to teraz prichádzame so zákonom na konci volebného obdobia a ešte poviem tú absurdnosť za chvíľočku, ako je aj tento zákon nastavené, a myslím si, že, že naozaj to je úplne ako čerešnička na torte práve toho pohľadu, a ja by som si dovolil naozaj povedať, že až takého napľutia do tváre možno tých profesionálnym vojakom, tak ako je to nastavené. Pretože v tých ozbrojených silách aj tí samotní vojaci vidia, že tých peňazí tam je dosť, ale proste do nich stále nikto nechce investovať. A preto som aj povedal, že vkladali do vás dôveru, lebo bolo veľa ministrov, a asi nebol minister, ktorý by bol tak najbližšie ich profesii a ktorý by dokázal pochopiť ich problémy a starosti. A to je práve to, čo hovorím, že tá dôvera, ktorú do vás vkladali, sa stratila, a dnes vám už neveria, lebo vidia, že to neni vo vašich rukách a neviete to presadiť. Takže toto je, toto je práve to, čím je tento rezort príznačný, že je tam ten kontrast míňania peňazí nesystémovo, a to by bola jedna vec, to by bolo, ešte by som povedal, O. K. To už je veľká vec, ale netransparentne sa obstarávajú naozaj veci, ktoré, ktoré sú nepotrebné a sú proste šité na konkrétnych, konkrétnych, konkrétnych ľudí.
Čiže tieto kauzy (zaznievanie gongu), o ktorých sme naozaj neraz hovorili aj na tlačových besedách, sú, jednoznačne ukazujú, že prioritou tohto rezortu neboli vojaci, ale boli sponzori a oligarchovia okolo SNS. A teraz prichádzate práve s tým návrhom zvýšenia platov, opakujem, na konci volebného obdobia a má vstúpiť do platnosti k 1. februáru 2020. A ak teda pán predseda parlamentu vyhlási voľby na 29. februára, tak to budú presne štyri týždne pred voľbami, ak, samozrejme, bude to tesne pred voľbami a toto naozaj veľmi, veľmi zaváňa alebo smrdí, ešte lepšie slovo, práve kupovaním si vojakov. Myslím, že mnohí vojaci toto čítajú a vidia. A nebude to, tento trik ako keby nevyjde, predpokladám, že sú, že naozaj to veľmi citlivo vnímajú, a je to podľa mňa naozaj zlyhanie, zlyhanie z tohto pohľadu rezortu voči vojakom.
Nie jedenkrát sme sa tu bavili a aj ja si uvedomujem, že tí vojaci potrebujú zvýšiť platy, pretože na jednej strane zvyšujú sa aj percentá, sme to tu ako Národná rada odhlasovali, schválili sme to uznesenie, čiže narastá podiel výdavkov na obranu z HDP, rastie HDP, čiže tie peniaze tečú do tohto rezortu, a čo je dôležité pri ozbrojených silách, je, že musia byť dobre vyzbrojené, vystrojené a vycvičené. A to, že sa investujú peniaze len do tej výzbroje, a mohol by som tu a nechcem sa tomu veľa venovať alebo nechcem sa tomu až tak venovať, ale napríklad tie stíhačky, o ktorých by sme sa tu mohli dlho rozprávať, tak to je naozaj proste kontrast, ktorý, ktorý úplne bije do očí, a o to viac, keď vidíme, že tí vojaci nemajú na tú základnú výstroj a ani na poriadny výcvik. O to viac, dobre vieme a vy to viete, pán minister, veľmi dobre ako, ako skúsený vojak, že to mužstvo, a teda tí vojaci s nižšími hodnosťami, tam potrebujeme mať tiež kvalitne vycvičených vojakov a v dostatočných počtoch. A tam je aj ten problém, že dnešný systém výpočtu platu, ktorý tu bol v minulosti a ktorý, ste sám povedali, že je deformovaný a nefunguje, teda nie je ideálny, preto my aj my podporíme tento návrh, pretože je potrebné vojakom zvýšiť, zvýšiť ich platy, ale, samozrejme, dá sa ísť ešte ďalej a tento zákon určite, alebo teda tento systém jednoznačne vylepšiť, pretože ani samotný návrh zďaleka taký ideálny, a je to podľa, aj podľa analýz, ktoré samotní vojaci urobili. Takže má viacero nejasností a tie bude treba, ako som povedal, vyčistiť.
Chceme však urobiť jednu vec do druhého čítania a chceme priniesť pozmeňujúci návrh, ktorý tu prednesiem, a to, aby sa, aby sa napravila tá krivda alebo neférovosť, ktorá sa voči vojakom deje, a tá absurdnosť toho, že sa, tento návrh má vstúpiť do platnosti 1. februára 2020, tak navrhnem, aby tento zákon vstúpil do platnosti už pred Vianocami. Ak to s nimi myslíte vážne, aspoň toto by ste mali podporiť, pretože ten vplyv na rozpočet to, samozrejme, nebude žiadny závratný, ale bude to veľké gesto voči vojakom, ktorí si to podľa mňa zaslúžia.
Ďakujem za pozornosť, skončil som.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Ďakujem. S faktickou poznámkou jeden poslanec, končím možnosť prihlásiť sa.
Pán poslanec Hrnko, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.9.2019 15:19 - 15:20 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Pán podpredseda vlády, kolegyne, kolegovia, začnem trošku tak zoširšia.
Na úvod by som chcel pochváliť iniciatívu predkladateľa, že svojím spôsobom vykazuje známky toho, že snaží sa v tých vôbec informačných technológiách zaznamenať nejaký posun. Myslím si, že tá méta a tie, by som povedal, krajiny, ktoré chceme dobehnúť, je nastavená vysoko, takže je čo dobiehať, ale oceňujem určite tú aktivitu aj to, že sem prichádzate s návrhmi, ktoré by mali v tomto nejakým spôsobom nás posúvať dopredu. Určite sledujem, teda sledujeme prácu vášho tímu a oceňujem, že tí ľudia sú ochotní komunikovať, že sa snažia komunikovať aj s verejnosťou, a hodnotím to pozitívne, že sa snažia ako keby vtiahnuť a nabudiť ľudí na to, že je dobré prechádzať do to..., do tých, do toho digitálneho sveta, takže za toto odo mňa pochvala.
Na druhej strane, ešte by som chcel jednu vec a potom prejdem teda k samotnému. Keď som si čítal dôvodovú správu, tak chápem trošku formalitu dôvodových správ, ale myslím si, že tuto treba to poňať tiež výhľadovo, pretože na konci dôvodovej správy ako štandardne sa hovorí tie dopady, tak hovorí, že predložený závrh, návrh zákona nebude mať dopad na životné prostredie, manželstvo, rodičovstvo a rodinu, sociálne vplyvy, služby verejnej správy pre občana a taktiež nebude mať dopad na verejné financie.
Ja by som bol veľmi rád, keby mal, a pozitívny, pretože všetko, čo sa týka informačných technológií, v konečnom dôsledku musí mať pozitívny dopad na presne tieto oblasti, ktoré boli spomenuté. Samozrejme, tá kvantifikácia je v možno v tom, v tej rovine viacej vizionárskej, ale dá sa aj nejako nadefinovať a naozaj ukázať ľuďom, že neubránime sa tej, tej digitalizácii, neubránime sa tomu digitálnemu svetu. A keď sa dobre uchopí, tak to môže mať veľmi pozitívny vplyv aj na životné prostredie, aj na manželstvo, aj na rodičovstvo. Viem si predstaviť, koľko pozitív sa dá práve aj pre rodiny, a všetky tie, keď sme mali aj debatu o tých výpisoch a podobne, koľko úľavy by prišlo do jednotlivých článkov v spoločnosti, keď tak poviem. A v konečnom dôsledku aj dopad na verejné financie, pretože na jednej strane úspora na strane štátu, na druhej strane väčšie pohodlie a tým pádom možno ľudia môžu ušetriť a investovať peniaze niekam inam, čo v konečnom dôsledku vždycky sa vracia späť do štátneho rozpočtu.
Čo sa týka verejného obstarávania, áno, toto je veľká oblasť, keď by sme si len zobrali celkovo balík 5,5 mld., tam je určite treba sa v tom hrabať, treba v tom hľadať rezervy a vytlačiť z toho tú efektivitu, obzvlášť pri informačných technológiách, pretože vieme, že pri informačných technológiách je to, žiaľ, stále tak, že nie je tu nejaký efektívny benchmarking, ku ktorému musíme smerovať, aby sme vedeli vytlačiť efektivitu z tých dodaných zákaziek, a tí, ktorí sa tomu venujú viacej, vedia, že naozaj jedna zákazka sa dá rovnako kvalitne urobiť za, rádovo poviem, 200-tisíc a za milión a je škoda, keď to vyhrá zákazka za milión, ak to takisto kvalitne sa dá urobiť aj 200-tisíc. Ale, samozrejme, práve to je to, že to odvetvie ešte nemá takú tú, jak keď ideme kúpiť možno rohlík v..., rožok v potravinách alebo auto, tam už ako keby vieme ten benchmarking oveľa lepšie uchopiť, pri informačných technológiách práve takého veľkého objemu je to omnoho ťažšie.
Ale chcel som, aby to tu odznelo, pretože je to výzva, ktorej aj váš úrad čelí a musí čeliť, a ktokoľvek bude na jej čele, musí sa s týmto čo najlepšie popasovať, lebo to automaticky prináša vyššiu efektivitu a tým pádom rýchlejšie tempo prechodu na informačné technológie a zároveň aj úspora zdrojov.
Teraz by som sa krátko chcel vrátiť práve k tomu, čo tu bolo diskutované, a to sú tie neodôvodnené námietky. Kolega Dostál aj Remišová to už, tú tému, potrápili, ale chcem sa opäť len k tomu pridať a povedať, že na jednej strane chápem, že tá novelizácia je zameraná na postihovanie špekulatívnych foriem konania hospodárskych subjektov, ale na druhej strane je veľmi dôležité, aby sme práve pri tomto procese nevyliali so špinavou vodou aj dieťa. Takže tam treba naozaj hľadať tú taxatívnosť a myslím si, že to je práve tá vec, že čím taxatívnejšie sú jednotlivé definície zadefinované, kde nemôže dochádzať k nejakému dvojitému výkladu, tým transparentnejšia je tá súťaž, tým komfortnejšie sa cítia súťažiaci. Áno, je to výzva, vedieť to napísať tak, aby to bolo jednoznačné a zároveň aby to nemohlo byť zneužité, ale o tom, o tom táto výzva je. Takže tam vidím, tak ako som čítal tie samotné definície, tak tam vidím jednoznačne priestor na prepracovanie toho textu, tak ako povedal aj kolega Dostál.
Ja osobne si myslím, že je riešenie. Dve riešenia alebo tri spomeniem, čo sa týka verejného obstarávania. Jedna je, že určite zaviesť ten aspekt tej indexácie, alebo ako by som to nazval, či už verejných obstarávateľov, nech ich hodnotia samotní..., teda nie verejných obstarávateľov, uchádzačov alebo účastníkov verejného obstarávania, nech už ich hodnotia samotní verejní obstarávatelia, nech ich hodnotia relevantní hráči a nech si budujú takýto ten index, ktorý budú mať, či ten kredit budú mať lepší, horší. Podobne tá referencia je vždycky veľmi dôležitá, lebo tam sa ťažko tá subjektivita alebo omnoho ťažšie tá subjektivita vnáša, pretože hodnotenie je, pozostáva na omnoho väčšom počte ľudí a tá objektivita má väčšiu možnosť preraziť.
Taktiež veľmi dôležitý nástroj, ktorý tu je, je transparentnosť. Či chceme, alebo nechceme, tá transparentnosť v konečnom dôsledku je nepohodlná pre tých, ktorí chcú robiť nejakú záludnú, záludnú činnosť.
Posledné, čo som tiež počul ako od ľudí, ktorí sú obstarávatelia, taká zaujímavá veta, že dajte nám radšej vyššie trestné sadzby, ale pomôžte nám ako keby obstarávať efektívne, čo opäť ide k tomu ľudskému faktoru, a to je, to je naozaj veľká oblasť.
Teraz kratučko k samotnému ešte k zákonu, k tým jednotlivým častiam. Čiže tú najväčšiu časť, ktorá tu bola rozobraná, som skrátil práve preto, že už to tu bolo rozobrané. Z hľadiska tej transparentnosti, aby som to vrátil, tak práve k tomu bodu 25 a 26 z dôvodu zamedzenia kolúzie medzi hospodárskymi subjektami kvalifikovanými v dynamickom nákupnom systéme sa navrhuje neverejné otváranie ponúk a nezverejňovanie zápisníc otvárania ponúk v prípade zavádzania zákaziek v rámci dynamického nákupného systému. Toto považujem za krok späť, pretože tá transparentnosť je dôležitá, a my sa musíme naučiť, potrebujeme naozaj aj ten posun v mentalite, naučiť sa žiť ako keby v transparentnosti. Ja chápem, že ten prvotný rozmer môže byť nepríjemný, lebo je to zmena paradigmy, ale ak sa do toho prehupneme, tak už to nebude nič, nič komplikované, naučíme sa v tom žiť a je potrebné, aby sa videlo na ruky, či už je to komukoľvek, obchodníkom a tak ďalej. V živote proste je to tak, že je dôležité, keď vidíte na ruky človeku, ktorý, ktorý robí, lebo je tam omnoho menej priestoru na to, aby mohol nejakým spôsobom zavádzať, podvádzať a podobne. Takže to je princíp transparentnosti, ktorý tu v tomto práve, v týchto bodoch 25 a 26 je krok späť.
K bodu 40. Navrhovaným ustanovením sa upravuje pravidlo kreovania poroty v prípade, ak ide o súťaž návrhov v oblasti informačno-komunikačných technológií, pričom sa v tejto súvislosti zavádza povinnosť vymenovať najmenej jednu tretinu členov poroty zo zoznamu odborníkov v oblasti informačných technológií, ktorý bude viesť Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Slovenskej republiky.
Opäť, na môj vkus vágne, pretože otázka, kto bude vyberať odborníkov do zoznamu, akým spôsobom, či sa bude vedieť garantovať ich netransparentnosť. Takže na druhej strane tú komisiu vymenúvava verejný obstarávateľ na základe nejakých referencií a odborných znalostí z regiónu. Môže tu nastať problém práve toho regionálneho zastúpenia. V niektorom regióne môže byť prítomný taký odborník, v inom nemusí. Čiže toto sú na môj vkus vágnosti tohto, tejto, tejto špecifikácie.
K bodu 42. V nadväznosti na novokoncipovaný zoznam elektronických prostriedkov sa do katalógu kompetencií úradu zavádza vedenie zoznamu elektronických prostriedkov. Tu smeruje otázka, aké sú to elektronické prostriedky, pretože zo súčasného zákona verejní obstarávatelia a osoby zodpovedné za proces verejného obstarávania využívajú v prípade využitia elektronického trhoviska rôzne systémy ako ELENA, EKS, EU PROFI. Čiže otázka je, že čo navyše sa má ešte registrovať.
K bodu 45. V rámci navrhovaného znenia úprava reflektuje používať na elektronickú komunikáciu výlučne elektronické prostriedky, ktoré umožňujú hospodárskym subjektom doručovať verejnému obstarávateľovi a obstarávateľovi revízne prostriedky vo verejnom obstarávaní. Ja som zástancom skôr ako keby pull ako push stratégie. Čiže naozaj vytvoriť to prostredie tak, že prirodzene tí ľudia budú mať chuť a túžbu využívať to, čo je jednoduchšie, čiže cesta menšieho odporu, takže vytvoriť to prostredie tak, aby užívatelia chceli používať. Samozrejme, tá push stratégia, sme videli už aj pri daňových priznaniach a podobne, videli sme aj nábeh, keď teda spomeniem to daňové priznanie, že naozaj jednotliví účastníci toho mali komplikácie, pretože tá user friendliness, o ktorej sme sa už nejedenkrát v tejto sále rozprávali, je stále výzvou a je stále nedostatočná na strane štátu. Takže tuto opäť len možno taký apel, práve dať tú užívateľskú blízkosť a tú intuitívnosť do týchto jednotlivých rozhraní, aby jednotliví účastníci vyhľadávali, pretože to bude pre nich komfortnejšie a jednoduchšie. Takže to je také krátke zhrnutie k tejto novele.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.9.2019 15:17 - 15:19 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ondro, tiež veľmi dobré vystúpenie, tak ako si to vlastne celé vysvetlil, krátko o tom budem hovoriť ja, ale keď už si urobil väčšiu časť roboty ty, tak už potom o to budem môcť hovoriť o ďalších veciach.
Ale ja by som tu chcel presne dať ten dôraz na to, že my potrebujeme dbať na to, aby tu bola súťaž a aby tá súťaž bola zdravá. Samozrejme, sme si vedomí toho, že námietky sú problém. Je tu veľa špekulantov a treba vedieť ako keby odfiltrovať, tak ako povedali aj moji predrečníci, treba odfiltrovať tých špekulantov, ktorí prichádzajú s námietkami a chcú iba škodiť, od tých, ktorí naozaj prichádzajú s dobrými námietkami alebo vôbec sú, by som povedal, čestnými účastníkmi súťaže.
Ja osobne tu vidím aj jednu, jedno z tých nástrojov, ako sme zaviedli daňový index pri daňových subjektoch, tak taktiež zaviesť takéto, index pri každom, ktorý sa zúčastňuje vo verejnom obstarávaní, a na základe jeho kreditu, toho, aké námietky podáva, či sú opodstatnené a podobne, sa môže získavať určitý rating a podľa toho ratingu sa dá potom ľahšie s tými námietkami pracovať, pretože naozaj takéto, ako si to nazval, že gumené ustanovenie môže byť veľmi ľahko zneužité a naozaj využité práve na to, aby tá súťaž bola zneužitá, a nie teda zdravá.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.9.2019 13:10 - 13:11 hod.

Eduard Heger
Vymazať rámček!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.6.2019 13:16 - 13:18 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Kolega Krajčí, samozrejme, chcem vyjadriť podporu tomuto zákonu, pretože o zdravotníctve sa hovorí v tomto parlamente už veľmi veľa, a ty prichádzaš s odvážnym krokom navýšenia financií a musíme si povedať, že naozaj ak je zdravotníctvo prioritou, tak musí mať dostatok financií. A to ide ruka v ruke práve aj s tým efektívnym využitím financií, ale nedá sa hovoriť o efektivite, ak nie je dostatok.
Takže ja v tomto oceňujem teba ako človeka, ktorý hovorí o obidvoch stranách, hovoríš často aj o tej efektivite a naozaj toho priestoru je tu veľa na to, aby sa efektívne tie peniaze mohli využívať. A hlavne aby nasmerované do kvality, pretože videli sme, že zdravotníctvom v minulosti pretekali peniaze, ale kvalitu to nespôsobovalo, takže to zaplátanie dier je úplne nevyhnutné.
Ale čo sme videli a čo sme boli svedkami práve tejto, jednej z týchto sociálnych vlád, bolo to, že začala škrtiť na peniazoch na zdravotníctve, a pritom sa snažila tá vláda nahovoriť ľuďom, že im zabezpečuje služby, ale tých prípadov, ktorých za posledné roky len pribúda, kde ľudia doplácajú práve na to, že nemajú dostatok financií v zdravotníctve, že nemajú kvóty, nemajú proste prístup k tej zdravotnej starostlivosti, je už také enormné množstvo, a preto som rád, že zaraďuješ úplne výhybku na to, aby si poukázal na ten najdôležitejší fakt, že v prvom rade, ak zdravotníctvo má byť priorita, a prioritou určite byť má, pretože bolo dlhodobo zanedbávané a je čo doháňať, tak musíme dať dostatok peňazí a okolo toho, samozrejme, vystavať celý rozpočet, pretože tie hlasy, ktoré budú hovoriť, že na to nie sú peniaze, tak tí nemyslia so zdravotníctvom a s občanmi vážne.
Takže dá sa okolo vystavať celý rozpočet, myslím si, že v tom rozpočte peňazí je dosť, o to viac ak by sme ešte v ... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.6.2019 18:10 - 18:12 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Anka, ďakujem ti za tvoju prácu aj za toto uznesenie. Naozaj urobila si v tejto téme veľa aj to, čo si hovorila, vlastne ten taký odpočet tých stretnutí a podobne, a je to dôležité. Je to dôležité, že aj táto téma na Slovensku má ako keby svojich hovorcov, kde ty patríš medzi nich a nositeľov. Chcem týmto poďakovať aj výboru, ktorý sa k tomu jednohlasne priznal, pretože to vyjadrenie solidarity je úplne kľúčové, je to také, by som povedal, prvý odrazový mostík.
Samozrejme, treba pokračovať ďalej a, tak ako si to aj ty zvýraznila, lebo my si uvedomujeme, že naozaj žijeme v lepšej časti sveta a, tak ako si povedala, ľudia sú prenasledovaní a sú prenasledovaní veľmi tvrdo, za svoju vieru platia mnohokrát aj životom alebo veľkým utrpením, týraním. A my možno, ktorí ešte si pamätáme ten minulý režim, alebo tí, ktorí si ho pamätajú ešte lepšie, tak dobre vedia na vlastnej koži, čo to je a aké veľké, obludné rozmery to môže mať. A pritom sloboda viery je naozaj jedna z tých základných slobôd integrity človeka, takže ja si myslím, že je veľmi dôležité túto tému držať. Jednak preto, aby sme si pripomínali, že to nie je samozrejmosť, jednak preto, aby sme to dopriali aj ďalším ľuďom a aby sme im nielen tým solidárnym gestom, ale aj ďalšími krokmi pomohli, aby aj v iných krajinách mohlo to dospieť do tej spoločnosti, kde budú môcť slobodne prejavovať svoju vieru a nebudú za to musieť trpieť alebo aby, nebude im za to siahnuté na život.
Takže ja som rád, že sa v tejto téme angažuješ, určite ťa v tom podporujem a som rád, že aj výbor to tak vidí, takže určite treba v tom pokračovať a máš moju podporu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.6.2019 16:43 - 16:44 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán guvernér, tu mám na vás jednu takú konkrétnu otázku, ktorá sa týka teda finančného trhu a je to ohľadne, otázka ohľadne krachu poisťovne Rapid. Tam sa konkurz, správca konkurznej podstaty alebo konkurzný správca vyjadril, že ľudia, teda prevažne tí chudobnejší z východného Slovenska, sa nemusia dostať ku svojim vkladom až v objeme 20 miliónov eur. A tam sa veľa špekulovalo o tom, že či teda NBS-ka mohla alebo nemohla zasiahnuť oveľa skôr, aby sa tieto škody nevyšplhali až na takmer 100 % vkladov.
Tak som sa chcel opýtať, že či sa plánujete nejako zapodievať aj týmto konkrétnym prípadom, či tam budete iniciovať nejaké prešetrenie, pretože vieme, že poisťovne sú v takomto takmer 100-percentnom rozsahu, na rozdiel od bánk je veľmi zriedkavé, že by takýto krach nastal, takže ide o to; lebo vlastne vieme, že toto, poisťovne sú omnoho, by som povedal, viacej zabezpečené. Sú, je to regulovaná inštitúcia, a teda narastá tam skôr tá myšlienka toho, či to nebolo nejak vytunelované, keď to tak nazvem natvrdo. Čiže tu ma zaujíma, že či, lebo tie otázky sa vynárali, že či regulátor nemohol vlastne konať rýchlejšie, skôr a efektívnejšie, aby sa tomuto predišlo. Takže tu ma zaujíma, že či teda v tom niečo budete robiť a aký máte na to názor.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.6.2019 16:30 - 16:32 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda, pán predsedajúci, niekto sa tu musí starať o zdvorilostné otázky. Máme tu prvýkrát teda novovymenovaného pána guvernéra, tak by sa patrilo ho privítať aj nejakým vystúpením. (Povedané so smiechom.)
Takže ja budem krátko, ale v prvom rade teda vás tu vítame, pán guvernér, už v pozícii teda guvernéra. Ja nechcem nejako k rozpočtu, ale chcem využiť túto príležitosť práve na to, teda ako novozvolený guvernér, prišli čerstvé posily do tejto inštitúcie, tak možno by ste mohli kratučko, samozrejme, je už pokročilá hodina a ešte tu máme pred sebou nejaké body, tak kratučko by ma zaujímalo, možno keby ste len tak v pár vetách povedali svoju, svoju víziu k vedeniu NBS.
A druhá vec, čo by ma zaujímala, je, že opäť keď vás tu máme, tak vlastne v minulosti sme videli, že keď pán Makúch nastúpil ešte v roku 2010, tak svojho času vtedy zrušil práve tú pravidelnú ročnú správu NBS o rozpočte, ktorá sa vtedy publikovala v skrátenej podobe, potom sa to, myslím, že v roku, v roku 2013 znovu obnovilo a neviem, či to bolo po iniciatíve pána viceguvernéra Tótha, a vlastne začala sa robiť v oveľa analytickejšej, detailnejšej podobe, tak ako ju vlastne poznáme aj dnes na tej štvrťročnej báze, tú ste, myslím, že už aj jednu absolvovali a chcem vám poďakovať, že ste sa teda, že ste od tejto modernej praxe neustúpili. A tak by som sa teda chcel opýtať, že či sa môžme spoľahnúť, že ako nový guvernér budete v tejto tradícii pokračovať, keďže je to dobrý nástroj na to, aby ste aj vy ako Národná banka Slovenska sa vyjadrovala práve, práve k rozpočtu. Takže toto je vlastne taká otázočka na úvod, ktorú k tomuto bodu; myslím, že to je všetko, ak by ste sa chceli vyjadriť, samozrejme, aj k tej prognóze najnovšej, tak ale však o tom sme už veľa tu diskutovali, bolo by to zaujímavé počuť z vašich úst.
Tak ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.6.2019 15:45 - 15:47 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, otvoril si vlastne pri téme vzdelávania aj tému domáceho vzdelávania, čo je dôležitý rozmer, pretože tak ako sme aj pri prvom čítaní sa rozprávali o tomto návrhu a hovorili sme, že treba naozaj začať veľmi konkrétne hovoriť o koncepcii a prístupe k vzdelávaniu detí, tak si myslím, že si to veľmi dobre obohatil, pretože ten rozmer domáceho vzdelávania určite to vzdelávanie obohacuje. Ja čo mám informácie o výsledkoch, tak také najdôležitejšie prvky, jeden z nich je ten, že vlastne deti sa ako keby vedú k tomu, aby sa učili vyhľadávať si tie dôležité veci a ako keby sa učia samy, to znamená, že v tých vyšších ročníkoch, čo teda podľa informácií, ktorými disponujem, je, tie deti sú omnoho iniciatívnejšie do učenia ako deti, ktoré chodia do normálneho vzdelávania. A dokonca na vysokých školách v krajinách vyspelej Európy sú títo žiaci preferovaní, pretože omnoho lepšie dokážu zvládať učivo, omnoho lepšie sa dokážu pripravovať, omnoho hlbšie dokážu ísť do podstaty, vedia sa orientovať. Takže je vidieť, že tieto pozitívne výsledky domáceho vzdelávania určite prinášajú veľké benefity pre rozvoj jednotlivých absolventov domáceho vzdelávania. Takže toto je prvá rovina.
Čo sa týka aj toho vzdelávania, tak naozaj si musíme uvedomiť, že aj skúsenosť naša ukazuje to, že deti chodia do školy, ešte neznamená, že sa dobre učia. A to neznamená, že sa vedia aj dobre uplatniť na trhu. Čiže veľmi dôležité je práve ten obsah výuky a vzdelávania. Tam by malo byť položené ťažisko a o tom by mala byť hlavne debata, keď sa bavíme o vzdelávaní ako takom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 27.6.2019 14:32 - 14:34 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán minister. Chcel by som vás doplňujúco sa opýtať hlavne na tie výdavky, pretože vieme, že medziročne sú tie výdavky o 15 % vyššie v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Čiže zatiaľ ste argumentovali teda poklesom príjmov. A chcem sa teda opýtať, aké opatrenia plánujete konkrétne urobiť, lebo ste spomenuli lepší výber daní, či to viete teda nejako kvantifikovať, že čo môžme očakávať pod týmto výrokom, že bude lepší výber daní, o koľko miliónov sa rozprávame, či máte nejaký odhad a teda viete predpokladať. A taktiež teda, keď hovoríte, že je ešte skoro povedať, že nebude vyrovnaný, viete dať, teda potvrdiť ten prísľub, že ten vyrovnaný rozpočet bude, že dokážete to dnes teda potvrdiť, že garantujete, že sa teda, že zabezpečíte ten vyrovnaný rozpočet?
Takže po prvé, či teda dokážete urobiť ten prísľub. Po druhé, kvantifikácia, o koľko viacej by mohlo prísť toho výberu, lepšieho výberu daní. A po tretie, ak to nebude postačujúce, tak vlastne aké opatrenia, o ktorých hovoril aj pán guvernér, že bude treba urobiť, aké máte nachystané na to, aby ste ten vyrovnaný rozpočet dosiahli. O to viac, keď vieme, že výdavky sú už v tomto čase o 15 % vyššie medziročne.
Ďakujem.
Skryt prepis