Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:35 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2019 15:53 - 15:55 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, hovoril si, že nie je dostatok štatistických dát, na ktorých by si vedel preukázať, že čo, ako vlastne reagujú vodiči nákladných automobilov. Predsa existuje jedna štatistika, ktorá hovorí o dopravných nehodách podľa dĺžky držania vodičského oprávnenia u vinníka. A naozaj zaujímavé je to, že keď vodiči majú od, vodičský preukaz od nula do piatich rokov, tak sú tou najrizikovejšou skupinou, sú najčastejšími vinníkmi, najviac spôsobujú dopravné nehody. Čiže je to až 26 %, zatiaľ čo napríklad u tých, čo vlastnia vodičské oprávnenie v skupine šesť až desať rokov, je to len 17 % a najnižšie percento je u tých, ktorí majú vodičák tridsať až tridsaťpäť rokov. To sú len 2 %, že zavinia nejakú dopravnú nehodu.
Tým chcem poukázať na ten fakt, že naozaj kamión v rukách 18-ročného mladíka sa stáva smrtiacou zbraňou. A toto je naozaj vec, ktorú si dovolím tvrdiť.
Na druhej strane ale u vodičov trolejbusov, ktorí chodia do päťdesiatky, či jako je tam definované, skutočne tuto, na rozdiel od kolegu Grendela, by som súhlasil s ministerstvom, že koná správne, koná zodpovedne ak chce podporiť mestské dopravné podniky. A zároveň ja napríklad si myslím, že je aj správne, že ministerstvo sa snaží vyjsť v ústrety autodopravcom, lebo nie je jednoduché naozaj nájsť tú pracovnú silu. Ale obávam sa, že pri stave infraštruktúry, ktorá je v Slovenskej republike, ktorá vedie cez centrá obcí a miest, sa bude stávať tento kamión plne naložený materiálom, vražednou zbraňou v rukách 18-ročných mladíkov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 22:20 - 22:20 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Pán kolega, zatiaľ čo ty tu rozprávaš o rôznych problémoch v rezorte pôdohospodárstva, o tom, ako nefungujú pozemkové úpravy, tak zatiaľ pán štátny tajomník si vysiela na facebooku, ako popíja vínečko s pánom ministrom dopravy. No, čo na to povedať? Toto svedčí naozaj o profesionalite tejto vlády, toto svedčí o súdržnosti, jednotnosti, toto hovorí o tom, že aký majú vlastne ministri a štátni tajomníci vzťah k svojmu vlastnému premiérovi. Nemyslím si, že je to správne, myslím si, že správny postoj by mal byť taký, že aj keď sa nenachádzajú v sále, minimálne by sa mali cítiť byť v práci a sledovať rozpravu Národnej rady, ktorej sa zodpovedajú. Takže v takomto štáte si tu žijeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 21:20 - 21:20 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, v tejto nočnej hodine naozaj len v obrazoch sa mi vynára to, o čom aj hovoríš. Hovoríš o rusoveckom ("rusovskom", pozn. red.) kaštieli, ktorý chátra. Predstavme si toho silného premiéra, ktorý sa púšťa do Rázsoch, sedí v bagri a tú hroznú stavbu začína po 12 rokoch sociálnej strany SMER pri vláde slávnostne búrať. Pred očami sa mi vynorí aj tunel Višňové, kde keď nastupoval, ešte bol čulý pracovný ruch a dnes je to najväčšia jaskyňa netopierov na Slovensku. Ďalší nádherný obraz, ktorý si môžme predstaviť a ktorý je krásnou vizitkou toho, že po vláde SMER-u, MOST-u, SNS tu ostáva doslova spálená zem. A táto krajina už by si zaslúžila konečne, aby sa mohla nadýchnuť.
Takže ďakujem veľmi pekne, že si tak plasticky poukázala na to, za čo nesie zodpovednosť aj Peter Pellegrini, a to je kopec rôznych, rôzneho napínania svalov, marketingu, ale skutek utek a ostáva po SMER-e spálená zem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 20:35 - 20:35 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Reagujem na tú výzvu, že je potrebné pozerať na to, že kto hovorí. Tak keď si dáte meno Žiga do Googlu aj v budúcnosti, tak vám vyhodí, že politikou k objemom, hej, zatiaľ čo Igor Matovič, keď išiel do politiky, tak v zásade utlmil a nakoniec aj pochoval svoj biznis, tak Taperu začali po vstupe Žigu do politiky dynamicky rásť zisky. Do roku 2005 počas prvých 10 rokov podnikania Taper dokázal svoj ročný objem dreva dostať len na 75-tisíc kubíkov, od 2006, keď už bol Žiga štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, bol rast rýchlejší, potom poskočil na 210 000 kubíkov dreva, no a potom firma prestala zverejňovať objemy, takže sa dá iba odhadovať, roky ´12, ´16 z 21,2 na 39,3 mil. eur. Takže odhadovaný, to bolo pred dvoma rokmi, bolo 400-tisíc kubíkov dreva, dá sa povedať v tom čase, že každý dvadsiaty kubík vyťažený zo slovenských lesov išiel cez tohto pána Žigu, ktorý hovorí o tom, že je potrebné pozerať na to, kto hovorí.
A verím tomu, že tento miliardár, ktorý podľa môjho názoru stojí aj za tým, ako sa drancujú naše lesy, tu bude moralizovať, je smutné a hnusné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 17:53 - 17:55 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Pán kolega, napriek tomu, že vás tento človek uráža, ja si vážim váš príspevok aj to, čo ste povedali. Mňa osobne zaujali tie slová, ktoré hovoria o komplexnom prepojení mafie na vládu ako takú. Zoberme si len jeden príklad, ktorý zásadným spôsobom do dnešného dňa ovplyvňuje životy tisíciek ľudí.
V čase, keď bol Peter Pellegrini štátnym tajomníkom na ministerstve financií, tak sa udiala zásadná vec, kvôli ktorej trpia doslova státisíce ľudí každý deň. Tunel Višňové, tender na tunel Višňové, keby v tom čase Strabag a Skanska dostali do rúk tento tunel, renomované firmy, ktoré chodia do tých tendrov čisto, tak by jednoducho dnešný deň vodiči cez tunel Višňové chodili. Ale tzv. kufríkový kráľ, najskôr Počiatek nechcel ani počuť, dať mu do rúk zákazku, ktorú nedokáže dokončiť, ale moc peňazí a mafia napojená na vládu jednoducho rozhodla, stal sa ich človek, bol to ich človek, a napriek tomu, že nemal žiadne skúsenosti s takouto stavbou, túto zákazku vyhral a tieto renomované firmy prišli o tú zákazku len na základe nejakých nezáväzných dokumentácií, ktoré na základe nejakých únikových chodieb, čosi sa im tam v NDS-ke nepozdávalo, vaši nominanti tieto renomované firmy odstavili, dostal to kufríkový kráľ a situácia je taká, aká je. Státisíce ľudí na základe toho, že mafia riadila aj vtedy vládu, dnešný deň trpia tým, že tunel Višňové nie je dokončený.
Je to naozaj pravda, všetko, čo ste vo svojom príspevku povedali, a je dôležité, aby táto mafiánska vláda čím skôr skončila.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 16:54 - 16:55 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
"Je potrebné ísť voliť, Raši je jediná alternatíva, ďakujem, spolu to dokážeme." 4. novembra, tieto slová, pán podpredseda, nehovorím ja ani nejakí vaši voliči, ale Antonio ("Antonino", pozn. red.) Vadala, ktorý sedí v base za drogovú trestnú činnosť a ktorý sa vyskytuje v posledných článkoch zavraždeného novinára Jána Kuciaka. A zatiaľ, čo vy tu obhajujete neobhájiteľné, by ste si mali, sa pozrieť do toho zrkadla, o ktorom hovoril aj Igor Matovič, a pýtať sa o tom ("pýtať sa to", pozn. red.), či ste vedeli, alebo nevedeli, čo dorábal Antonio ("Antonino", poz. red.) Vadala na východnom Slovensku, ako jeho firmy poberali dotácie na poľnohospodársku pôdu, ako páchal subvenčné podvody, ako sa nebezpečne vyhrážal či bil farmárov.
Vy ste taký považovaný za človeka z toho východného Slovenska ako taký malý kráľ, zdravotnícke biznisy, všetko, teta Anka - kto písal listy na ministerstvo v prospech firiem tety Anky? Richard Raši. A Richard Raši sa tu postaví a bude moralizovať? Toto je absolútne morálne dno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 9:45 - 9:48 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak treba povedať, že som rád, že sa vylepšuje situácia zákona, ktorý bol len naozaj nedávno schválený, ale v praxi prinášal veľké problémy pre ľudí, pre stanice technickej kontroly, kde namiesto toho, aby liberalizácia priniesla väčšiu dostupnosť služieb STK-čiek, tak sa stalo to, že by z tých regiónov ľudia museli vstávať v noci o jednej a robiť všelijaké čierne zoznamy, aby sa vôbec dostali na radu, resp. sa museli hlásiť aj mesiace dopredu. A táto služba namiesto toho, aby bola dostupnejšia, tak sa stala nedostupnejšou.
Som rád, že vylepšujete niektoré také drobné veci, na ktoré sme aj poukazovali, že keď nejaký starý človek príde so svojou MB-čkou na STK-čku a nejaká žiarovka mu nefunguje, no tak je možné teraz podľa toho nového zákona niektoré veci aj nastavovať a opravovať aj počas tej technickej kontroly.
Naďalej ale ostáva také varovanie, že táto služba bude aj naďalej nedostupná, pretože nebude dostatok technikov na staniciach technickej kontroly. Stále ostáva nad nimi nejaký ten Damoklov meč, že keď nahadzujú veci do systému, tak stačí, že sa ťuknú o jednu nulu a pomenia nejaké kilometre a okamžite čelia veľkým pokutám, ktoré môžu zásadne ich odradiť od výkonu tohto povolania. STK-čkári na to poukazujú, boria sa s tým a majú s tým veľký problém. Bolo by treba im vyjsť v ústrety.
Je dobré, že predlžujete dobu odstránenia chýb z jedného mesiaca na dva mesiace, takže je tu pár, samozrejme, aj dobrých bodov. Čo je také, čo vás chcem, pán minister, poprosiť a toto by ste naozaj urobili radosť mnohým vodičom, ktorí by nemuseli si lepiť nálepky na predné sklo. Jednoducho aj v súčasnosti sú možnosti, aby policajt, keď zastaví vozidlo, overil, že či to auto prešlo technickou a emisnou kontrolou, stačí, že sa k tomu preukáže to osvedčenie a nie je potrebné kŕmiť zas nejaký, nazvime to, klientelistický biznis, ktorý je napojený na tú firmu TURČAN DELTA, ktorá nám vyrába tieto nálepky na predné sklo, hej.
Takže naozaj toto je taká výzva, pán minister, skúste sa nad tým zamyslieť a zbytočne si nelepme nálepky na predné sklá, keď nemusíme, len preto, aby sme dali zarobiť nejakej konkrétnej firme.
Takže budeme pozorne sledovať, ako sa to bude vyvíjať aj do druhého čítania, skúste urobiť všetko pre to, aby ste spravili túto službu staníc technickej kontroly opäť dostupnou vo všetkých regiónoch pre všetkých občanov, ale na druhej strane aby, aby sme neodrádzali zbytočnými pokutami, vyhrážkami a v podstate takou tou, takým štátnym dirigizmom a kontrolami, jednotlivých tých technikov na staniciach technickej kontroly.
Za pozitívne ale považujem to, že istými opatreniami v tomto zákone sa spriebežní ten čas na STK-čkách, tak verím, že to nebude až také, také dramatické.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 9:27 - 9:30 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážení kolegovia, nechcem byť zlý prorok, ale obávam sa, že aj na základe prijatého zákona pre ľudí ceny autoškôl sa zdvihnú. Dôvodom je to, že napríklad budú si musieť robiť títo inštruktori kurzy častejšie ako raz za 5 rokov. Zaujímalo by ma, keď píšete, že je to tých raz za 5 rokov, je to nepostačujúce, že z čoho vychádzate. Máte na to nejakú analýzu? Alebo je to dopyt samotných prevádzkovateľov autoškôl? Ale obávam sa, že oni vás neoslovovali asi s tým, že chceme sa preškoľovať častejšie. A dokonca ešte aj beriete možnosť okresným úradom a zjednocujete to, že iný orgán bude, bude vydávať tieto povolenia.
Nechcem ísť do nejakých detailov, ale v zásade chcem sa opýtať, že z čoho vychádzate, keď to preškoľovanie chcete určiť pravidelnejšie a zároveň idete aj do prísnejších kontrol. Na jednej strane je mi zrozumiteľné, áno, je potrebné, aby bol štátom garantovaný odborný dohľad nad prevádzkarmi autoškôl. Na druhej strane ale rôzne tieto povinnosti, kurzy, preškoľovania opäť vytvárajú nejaké úzke miesto, kde budú tí, ktorí majú jediní tú pečiatku a môžu rozhodovať o tom, že kto prejde alebo kto neprejde týmito kurzami. Niečo obdobné ako pri tých STK-čkách. Na STK-čkách sa tvoria ohromné rady, pretože nevedia STK-čkári zohnať kvalifikovaných odborných technikov a ja sa naozaj obávam a nechcem byť zlý prorok, aby nám neúmerne nestúpla cena kurzu autoškôl a zároveň aby vôbec prevádzkovatelia autoškôl dokázali nájsť ľudí, ktorí by išli do tohto, do tohto biznisu. Lebo tie nároky sú pomerne vysoké, ktoré vyplývajú z tohto zákona.
Takže chcel by som vás poprosiť, že, o odpoveď na otázku, že z čoho vychádzate, keď chcete dať častejšie preškoľovanie tých inštruktorov. Zavádzajú sa teda nejaké povinnosti, ktorými budú tí inštruktori viazaní tak, že či naozaj ich, že či dokážeme motivovať ľudí, aby vôbec do tohto povolania išli, keď ich budeme pomaly každý rok alebo každé dva roky preškoľovať a, samozrejme, budeme ich prísnejšie kontrolovať aj na základe tohto zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 9:16 - 9:18 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Ivan, súhlasím s tým, že veľakrát ministerstvo je pápežskejšie ako pápež v tom zmysle, že až príliš sa snaží verne kopírovať tieto záležitosti z Európskej únie, niekedy možno až nad rámec, niekedy to spôsobuje až prílišné zviazanie rôznych procesov, ktoré máme na Slovensku. Ale na druhej strane nesúhlasím s tým, že štát by to mal nechať na takej väčšej svojvôli či už podnikov, alebo aj budov. V tomto musím súhlasiť s tým, aby sa nestávalo, ako vidíme niekedy také obrázky na internete, že ako Slováci dobíjajú elektroautá, že majú naťahané káble zo svojich domov.
Keď som bol v Dánsku alebo vo Švédsku, tak tam skutočne tá elektromobilita funguje aj v praxi, a preto súhlasím, že je povinnosťou štátu pripravovať infraštruktúru na to, aby tá elektromobilita bola pre ľudí lákavá. Uvedomme si aj to, že elektromobilita je možno jediná šanca, ak chceme si uchovať automobilový priemysel na Slovensku a chceme, aby tu boli zamestnaní naďalej tisícky ľudí. Takže ja musím, s týmto nesúhlasím, aby sme to nechali len tak na nejakú svojvôľu či už podnikov, alebo ľudí.
Na druhej strane obavu mám z toho, že či opäť sa nestane, že to bude nejakým nástrojom na kontrolu alebo istú takú, takú byrokratickú šikanu zo strany, zo strany ministerstva.
A čo ma najviac prekvapuje, že všetky tieto termíny, ktoré tu sú, sú ďaleko za hranicami termínu, dokedy pán minister bude ministrom, čiže myslím si, že toto by mohlo byť riešené aj nejaký širším konsenzom aj s opozíciou, tieto zákony.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2019 15:49 - 15:51 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, hovoríš o tom, že netreba prehlbovať nejaké kultúrne vojny v súvislosti s očkovaním. Na nás sa obrátila, možnože aj na teba, je istá matka, pani Juračková, a ona v zásade sa zamýšľa alebo narieka doslova nad tými negatívnymi dopadmi, že ak tento zákon nadobudne účinnosť, tak zrazu ona nebude mať kam umiestniť svoje deti. A to znamená, že bude musieť hľadať nejakú opatrovateľku alebo bude musieť hľadať čo? A to mi trošku pripomína tie obedy zadarmo, hej, že vymyslíme nejaký nástroj a nedotiahneme ho po praktickej stránke do konca.
Tak v zásade možnože aj teba, pán kolega, sa chcem opýtať, že už keď sa niekto rozhodne, že nedá očkovať svoje deti, dobre, je to jeho rozhodnutie, možno je to nesprávne rozhodnutie, ale predsa len bude to mať nejaké dôsledky praktického charakteru, pokiaľ ide o tie svoje nezaočkované deti, ktoré nemôžu za to, že ako sa ten rodič rozhodol. Podľa mňa sa rozhodne, tam mama rozhoduje nezodpovedne, lebo ja si tiež myslím, že by mala nechať očkovať svoje deti, ale keď už sa tak rozhodla, tak že či štát ju naozaj nechá na holičkách a nebude mať nejakú alternatívu.
Ja teraz môžem akurát tak špekulovať, že či spraviť nejak v meste jednu škôlku pre nezaočkované deti alebo ja neviem, no. Len mali by sme sa aj o tomto baviť, lebo ako ona uvádza, zrejme sa dotkne možno až 20-tisíc takýchto, takýchto rodín, ktoré budú postavené pred vážnu praktickú okolnosť, ktorú budú musieť riešiť.
Ďakujem prípadne za odpoveď, pán kolega. Ďakujem.
Skryt prepis