Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.10.2019 o 9:25 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:06 - 16:08 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Edo, hovoríš o tom, že sú odsávané peniaze z rozpočtov občanov. Len na vysvetlenie, aby to bolo každému zreteľné, že ako so to najčastejšie deje. Najčastejšie sa to deje práve predraženými zákazkami v jednotlivých rezortoch a cez tieto predražené zákazky potom tie firmy posielajú malé domov na politikov, ktorých kryje veľakrát aj polícia a prokuratúra a tak ďalej. Čo ma ale najviac trápi vo vzťahu k dôchodcom, je to, že na Slovensku 74 % mladých je presvedčených, že politici sa o nich vôbec nezaujímajú a viac ako 20 % mladých ľudí chce do troch rokov nadobro opustiť Slovenskú republiku, to znamená odsťahovať sa do zahraničia. Každý piaty lekár odchádza zo Slovenska. A toto prináša osamelosť našich dôchodcov. Naši rodičia a starí rodičia sa so svojimi deťmi a vnúčatami často rozprávajú len cez Skype, cez internet a nemajú reálne fyzický kontakt. A je to práve vďaka tomu, že ľudia v mladom veku a v strednom veku nevidia perspektívu v Slovenskej republike. A za týchto 12 rokov za to nesie plnú zodpovednosť strana SMER, ktorá doslova kúri, svieti, nič nerobí, rozkráda špajzu a potom na poslednú chvíľu ako teraz zaťuká na dvere, že: dobrý deň, zoberte si lekvárik ako zo svojho. A to je práve z tej vykradnutej špajze, ktorá spôsobuje to, že sa tu zle žije, sú tu chabé a slabé verejné služby a mladí ľudia húfne odchádzajú do zahraničia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 14:46 - 14:47 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Baránik, teba treba pozorne počúvať, lebo ty si prvý hovoril o justičnej mafii v Bratislave, až sa mne to zdalo neuveriteľné. A všetko to bola pravda. Takže aj to, čo hovoríš, je pravda. Ja dám, neprejde deň, čo by mne ako poslancovi niekto nehlásil nejaké rozkrádačky a korupciu. Dám z tohto koloritu práce poslanca len jeden príklad. Prišiel práve taký znechutený policajt, ktorý vidí, že ryba smrdí od hlavy a neverí svojim nadriadeným. A hovorí, že Fico, Richter a Kaliňák vraj investujú v Hanoji. Fíha, to je vážna vec. Som členom výboru na kontrolu SIS, pýtal som sa pána riaditeľa. Prvýkrát nepovedal mi nič, zabudol. Druhýkrát povedal, je tam niečo, ale je to komplikované, lebo je to cez diplomatické služby. Takže len dopĺňam ten kolorit, že oni tie peniaze vyvážajú z tohto štátu, majú ich vraj na paletách aj v Dubaji, Kaliňák, kde-kade poskrývané v japonských bankách a tak ďalej. Ale všetko, na všetko existujú elektronické stopy a jednoducho v marci, v marci príde deň D.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 10:42 - 10:44 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Dôchodcovia na Slovensku sa skutočne nemajú dobre. To, že im pribudne ročne na dôchodok pár eur na niekoľko nákupov, im nevynahradí zlyhávajúce služby štátu. Mnohí majú vďaka vládam SMER-u deti v zahraničí a v prípade akéhokoľvek problému sa vo svojich panelákových bytoch a domoch často nemajú o koho oprieť. Nefungujú nám komunitné centrá, ľudia sa cítia osamelí. Namiesto toho dôchodcovia v zahraničí cestujú, užívajú si život, sú plní energie. A keď si napríklad taký dôchodca v panelákovom byte zlomí ruku, tak nedokážu veľakrát samosprávy im ani doviezť obed a postarať sa o nich. Termíny v nemocniciach, o tom už bolo veľa povedané, skoré vstávanie a dlhé mesiace čakania a postupného umierania a majiteľ nemocníc a lekární Haščák sa topí v miliardách a smeje sa im a pohŕdavo o nich hovorí. Štát nestavia domovy pre seniorov.
Skutočne sa tu tlačia do úst slová Karla Kryla: „Když vidím tyhle lidský vraky, třesu se strachem před přízraky, že jednou ze mne bude taky důchodce.“
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2019 10:19 - 10:20 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Oslovím vás pani docentka, lebo v zásade, aby som naznačil možno aj ten prechod z toho parlamentného do toho akademického prostredia, ja vám chcem úprimne poďakovať. Ako člen ústavnoprávneho výboru som počas niekoľkých rokov aj ako neprávnik mal možnosť sledovať vašu prácu. Myslím si, že to bola práca systematická, práca, ktorá išla naozaj po podstate problémov v justícii, a mali ste snahu tieto problémy aj riešiť a tie riešenia ste prinášali. Myslím, si, že história si vás naďalej bude pamätať pozitívne. Ja vám úprimne, ľudsky chcem poďakovať za všetku tú dobre odvedenú robotu a želám vám veľa ďalších tvorivých síl a ďalších možno aj možností ovplyvňovať zlepšovanie súdnictva na Slovensku. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2019 10:50 - 10:52 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán kolega, za tvoje vystúpenie. Pridal by som ešte možno aj kritiku Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá je zároveň aj mojou vlastnou kritikou toho rozpočtu, keď vidíme, že tento rozpočet je nejakým zhlukom suchých čísel, ktoré hovoria o tom, že koľko budeme dávať na fungovanie štátu. Ale v zásade je tento rozpočet neprehľadný a netransparentný. A vôbec z neho nevidíme, že aké politiky má štát, čomu sa chce venovať, a zároveň tam nemáme nastavené merateľné ukazovatele, na základe ktorých by potom boli, ako si aj ty spomínal, braní na zodpovednosť jednotliví ministri.
NKÚ doslova hovorí, že je potreba mať transparentnejší štátny rozpočet, ktorý na základe analýz jasne definuje priority krajiny. Rozpočet, to nemajú byť len suché čísla, ale má ponúkať aj istú pridanú hodnotu, hodnotu za peniaze. Lebo napríklad podľa tohto rozpočtu v rámci výstavby cestnej infraštruktúry sa dozvedáme, že v roku 2020 má štát cieľ odovzdať iba jeden kilometer novej, resp. zrekonštruovanej cesty I. triedy.
Čiže ďakujem za tvoje vystúpenie a naozaj sa prihováram za to, že štátny rozpočet by mal byť prehľadný. Mal by obsahovať politiky štátu, zároveň hodnotu za peniaze, aby ľudia prehľadne videli, že čo za ten daný rok od politikov môžu očakávať. A takisto aj konkrétne merateľné kritériá a ukazovatele, že čo sa nám podarilo alebo nepodarilo. Tento rozpočet je v skutočnosti len znôžka klamstiev a bublín.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2019 15:07 - 15:07 hod.

Ján Marosz
Ďakujem. Vážim si, pán, pán predsedajúci, že ste predĺžili čas, o to budem stručnejší. Ja to zhrniem do jedného slova. Hanba! Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.11.2019 13:18 - 13:18 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. V kontexte zistení Najvyššieho kontrolného úradu žiadam Národnú radu Slovenskej republiky zaviazať ministra dopravy pána Érseka, aby informoval poslancov Národnej rady o príprave súťaže na nového dodávateľa mýtneho systému. Súčasne žiadame oznámiť termín prevzatia majetku, za ktorý občania zaplatili vyše 200 mil. eur, pod správu štátu, lebo dodnes štát tento majetok nevlastní. Zároveň pána ministra žiadame, aby zverejnil zmluvu na mýtny systém s firmou SkyToll.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.10.2019 15:22 - 15:24 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán kolega. Ja si myslím, že týmto návrhom zákona aj budeme porušovať ústavu a on asi skôr či neskôr skončí na Ústavnom súde, lebo občan podľa, myslím, že je to § 26 Ústavy Slovenskej republiky, hovorí ústava, že človek, občan má právo na informácie. To znamená, že my občanov pred voľbami oberáme o informácie, ktoré hovoria o tom, ako sa moji spoluobčania, ako sa celé Slovensko momentálne profiluje vo vzťahu k politickým reprezentáciám. Tieto prieskumy môžu naozaj ovplyvniť správanie mňa ako občana, ktorý idem voliť vo vzťahu k tomu, že či nejaká strana je okolo troch percent alebo šesť percent, sedem percent, a môžem sa rozhodovať, že či nejakú malú stranu chcem posilniť alebo či chcem ísť na istotu a dám nejakej silnej strane.
Chcem pripomenúť, že tieto asociácie, ako je napríklad agentúra FOCUS alebo AKO, ony sú združené v takej organizácii, ktorá je certifikovaná, majú vysoko nastavené aj tie odborné štandardy. Tie metodiky sú transparentné, ako postupujú. A v zásade politické strany seba samé neobmedzujú. Politickí hráči, ktorí sú na trhu, budú vidieť tieto prieskumy, ale občanom to nechcú dopriať. A toto je na tom také že, si myslím, že to je tá protiústavnosť, že my vieme, ako na tom stojíme, ale vám to neprezradíme, nepovieme, aby sme vás mohli dostatočným spôsobom ako keby manipulovať alebo, alebo magoriť, alebo vám zatajovať pravdu o tom, ako reálne tá naša strana stojí. Takže myslím si, že to skončí na Ústavnom súde.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 24.10.2019 14:33 - 14:35 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán minister, za vašu odpoveď. My sme tu kvôli ľuďom, sme kvôli tomu, sa venujeme aj doprave, aj vy, aj ja, aby sme zabezpečili prepravu ľudí do roboty, z roboty, aby jednoducho sa vedeli spoľahnúť na cestovné poriadky, ktoré na železniciach existujú. Neviem, ja chodím často vlakom, neviem ako vy, ale tie hodiny vykazujú stále viac jednotlivých meškaní na Slovensku. A my sme si pochodili aj okolie Zvolena, Fiľakova, Lučenca a tak ďalej. Chystáme sa aj do iných regiónov, kde naozaj tá infraštruktúra dopravná je zanedbaná. A veľakrát to nie je otázka peňazí. Je to otázka dobrého manažmentu. Nám sa tu ako huby po daždi rozširujú rôzni politickí nominanti a manažéri v štátnych železničných firmách, ale veľmi pekne sa dá povedať, že máme naviac sto manažérov, ale chýba nám sto rušňovodičov. Zjednodušene je to naozaj takto, tieto čísla.
V tejto oblasti tento pán generálny riaditeľ Juraj Tkáč môže byť naozaj skúsený, dobrý manažér, ale k predmetnej veci, o ktorej sa bavíme, o tom on nielenže tú implementačnú správu toho Útvaru hodnoty za peniaze nerealizoval, nepripravil plán, že čo chceme robiť, ale ešte aj napísal trošku taký až drzý list pani štátnej tajomníčke. "Pani štátna tajomníčka, keďže sme to na Rade ŽSR neprerokovali, tak trváme na tom, že sa tým vôbec nebudeme ani riadiť." Jednoducho on vyzval štátnu tajomníčku, aby to z vlády hodila zo stola. Toto je podľa nás ťažký hriech. Zodpovedný manažér mal napísať, čo chce robiť, aby ľudia mohli plynulo cestovať, a nie zahodiť materiál vládnych analytikov do koša. To sa v dobre spravovanej spoločnosti nesmie diať a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.10.2019 9:25 - 9:26 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil ako spravodajca určeným ústavnoprávnym výborom. Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady rozhodol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby prerokoval návrh zákona v druhom čítaní v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru vrátane jeho určenia ako gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis