Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2019 o 10:17 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 9:55 - 9:57 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za všetky faktické poznámky.
Áno, my sa, pán poslanec Blaha, dramaticky v mnohých veciach aj nezhodujeme. Venezuela je jeden z týchto problémov. A tu odporúčam do budúcna čítať s porozumením to, čo nám ministerstvo zahraničných vecí pripravilo, pretože tam sa nehovorilo o podpore Guaidóa, ale o podpore predčasných volieb, ktoré by boli konečne demokratické. A niekto tú krajinu k tým predčasným voľbám musí priviesť, rozhodne to nebude človek ako Maduro, ktorý neváha za istých okolností použiť tie úplne najodpornejšie prípady tyranie voči vlastným obyvateľom. Takže potom ak vieme o nejakej inej lepšej alternatíve, ako je súčasný opozičný líder Guaidó, tak sem s ňou, ale bavme sa najmä o tom, ako venezuelský ľud trpí. To je zaujímavé, že všetci internacionalisti, marxisti, chegevaristi a podobne, tým to už v tejto chvíli nevadí, ako trpia tí najchudobnejší práve vo Venezuele.
No a, pani poslankyňa Grausová, na vás niekedy naozaj je aj škoda reagovať, ale ak, tak odporúčam, skúste si pozrieť zo záznamu, čo som hovoril o prezidentských voľbách. A áno, ak som nejaké spomínal, tak to boli prezidentské voľby na Ukrajine, nie na Slovensku. A neviem o tom, že by som tam niekedy použil slovo postihnutý. Čiže podobne ako mnohí vaši kolegovia a podobne ako mnohí vaši podporovatelia, ktorým nejde dobre napísať ani len to odporné zvolanie, ktorým sa všetci tak hrdo zdravíte, tak odporúčam čítať a počúvať s porozumením. Možno by vám to potom aj pri tých faktických poznámkach išlo lepšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.5.2019 9:26 - 9:50 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Príjemné dobré ráno. Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, milé kolegyne, milí kolegovia, dovoľte mi, aby som zaujal stanovisko k výročným správam, ktoré nám pán minister pred chvíľkou predniesol, za náš poslanecký klub.
Dovoľte mi začať tým, že sme sa v správach dočítali, že ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí už od roku 2007 iniciovalo, sedemnásť, pardon, iniciovalo občianske diskusie o Európskej únii pod názvom "Slovensko diskutuje o Európskej únii". No a tie sa v roku 2018 pretransformovali do Národného konventu o Európskej únii, ktorý sa volá tak jednoduchšie "My sme EÚ" s heštegom, a doteraz sa podľa tohto dokumentu v roku 2018 uskutočnilo desať podujatí a s účasťou viac ako 3 500 ľudí. A tu by som si dovolil aj za náš poslanecký klub vyjadriť vďaku ministerstvu a aj pánovi ministrovi a najmä štátnym tajomníkom za to, že takýmto aktívnym spôsobom sa snažia hovoriť o dôležitých veciach súvisiacich s naším členstvom v Európskej únii, a takisto vyjadriť nádej, že ak by podobným spôsobom pristupovali všetky ministerstvá na Slovensku ku komunikácii s občanmi, tak by sme dnes nemali problém v súvislosti s tak vážnym nárastom extrémizmu a radikalizmu v našej krajine.
Takisto by som rád poďakoval pánovi ministrovi osobne, ale aj jeho kolegom a kolegyniam za ochotu rezortu komunikovať aj s parlamentnou opozíciou. Zatiaľ sme nenarazili na taký typ problému, ktorý by v rámci akejkoľvek diskusie nebol riešiteľný. A tu sa ukazuje, že naozaj je tu snaha a ochota zo strany rezortu dostať zahraničnú európsku politiku na úroveň celopolitického konsenzu, čo sa takisto ani zďaleka nedá povedať o mnohých iných rezortoch v rámci Slovenskej republiky.
No, ale skúsim teda ešte pár veľmi konkrétnych vecí, ktoré súvisia s predloženými dokumentami, a začnem možno takými najpálčivejšími problémami, ktoré tu máme aj v roku 2019. To znamená, že začalo sa nám to celé lámať už dávno predtým a v 2018. roku som mal pocit, že to aktívne graduje, a viacerí sme mali asi očakávanie, že v roku 2019 sa tento problém nejakým spôsobom vyrieši, ale opak je pravda. Áno, hovorím o brexite.
Tu by som si dovolil, pán minister, možno otázku na vás a na váš rezort, aký je vlastne váš odhad ďalšieho vývoja. Viem, že dnes 14. mája takéto niečo asi nie je jednoduché. Ale povedzme si úprimne, už 29. marca sme očakávali, že tento problém bude vyriešený, a vychádzajúc aj z aktuálneho diania na vnútropolitickej scéne vo Veľkej Británii, máme všetci pomerne zmiešané pocity, čo sa vlastne ide diať ďalej a aké to bude mať dosahy aj na Slovenskú republiku. Všetci vieme, že pokiaľ Veľká Británia nezorganizuje voľby do Európskeho parlamentu, tak k 1. júnu odchádza z Európskej únie automaticky. A takisto vieme, že pokiaľ tieto voľby zorganizuje, tak máme pomerne vysokú mieru rizika, že sa aj vďaka týmto voľbám do Európskeho parlamentu dostanú hlasy, poslanci, ktorí sa nijak netaja ambíciou rozbíjať ju zvnútra. Čiže má to určite aj tento typ súvislostí a naozaj aj nás úprimne v Národnej rade, aj po tom, ako sme mali možnosť komunikovať priamo s našimi britskými kolegami, zaujíma, aký je odhad ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí ďalšieho vývoja tejto, tejto, možno už nie celkom príjemnej záležitosti pre nikoho, rovnako tak pre Britov, ako aj pre nás v európskej dvadsať sedmičke.
Veľmi vážna otázka zostáva v súvislosti s migračnou a azylovou politikou Európskej únie. Ja som si pomerne dôkladne prečítal túto stať a musím povedať, že som trošku prekvapený z toho, ako málo sme možno v tejto veci urobili. Pretože pokiaľ ma pamäť neklame, tak spoločnú azylovú politiku nám avizovali, či už priamo z Európskej komisie, ale aj niektorí čelní predstavitelia dôležitých národných štátov v rámci Európskej únie už dávnejšie, a tu neregistrujem nejaké zásadnejšie posuny, pán minister, v roku 2018. Rovnako tak v migračnej, ako aj v azylovej politike, stále táto téma veľmi aktívne slúži aj na vytĺkanie politického kapitálu, čoho sme svedkami koniec koncov nielen na Slovensku, ale aj v blízkom susedstve. A tu by ma naozaj zaujímalo, pán minister, aký bol príspevok napríklad aj Slovenskej republiky v tejto súvislosti k tomu, aby sme sa posunuli ďalej, pokiaľ ide o migračnú a azylovú politiku a jej poňatie v rámci dezinformácií.
Európska komisia predstavila akčný plán proti dezinformáciám.
Toto je ďalšia veľmi dôležitá téma. O to dôležitejšia, že podľa posledných prieskumov je práve Slovenská republika jednou z najviac ohrozených krajín Európskej únie a, bohužiaľ, aj prezidentské voľby na Slovensku ukázali, ako vážne je postihnutá, toto slovo by som rád zdôraznil, pomerne veľká skupina občanov Slovenskej republiky práve šírením dezinformácií, ale aj všakovakej propagandy rôzneho charakteru. A keďže tu máme nejaký akčný plán zo strany Európskej komisie, rád by som, pán minister, vedel, do akej miery sa tento akčný plán odrazil napríklad aj na práci ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Tu by som zároveň rád zdôraznil, že pokiaľ mám správne informácie, tak ste doposiaľ jediným ministerstvom, ktoré má oddelenie strategickej komunikácie, a keďže ho vidíme a cítime aj na našej parlamentnej práci, tak tu opäť by som si dovolil malú pochvalu a možno otázku doplňujúcu, že či skutočne štyria ľudia na tomto oddelení je dostatok pre to, aby sme dokázali bojovať proti tisíckam trolov, ktorých tu na Slovensku máme a u ktorých sa dá predpokladať, že nie všetci túto činnosť robia úplne dobrovoľne a mnohí sú možno za túto činnosť aj platení.
Veľmi vážnou témou boli udalosti vo vyšehradskej skupine, tak ako ste to pán minister naznačili vo svojom príhovore. Ja sa ale dotknem inej dôležitej témy a to je konanie voči Poľsku a Maďarsku. Obe boli spustené a prebiehajú aj v súčasnosti. A tu ma zaujíma, aká je vlastne pozícia Slovenskej republiky? Čo konkrétne Slovenská republika robí pre to, aby sa táto nepríjemná situácia pre našich susedov istým spôsobom uzavrela a aby sme možno primäli našich priateľov v Poľsku a v Maďarsku k tomu, aby sa podobné situácie neopakovali? Viem, že do istej miery sa možno tento problém u našich severných susedov vyrieši sám bezprostredne po parlamentných voľbách, ktoré ich čakajú. Možnože je tu skôr otázka aj smerom na Maďarsko, kde zase, povedzme si úprimne, tá známa správa v Európskom parlamente nebola možno celkom korektná voči našim susedom a priateľom. Čiže tu ma celkom zaujíma, že aká je vlastne pozícia Slovenskej republiky, oficiálna pozícia teda ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a do akej miery teda napríklad aj naša diplomacia v tejto súvislosti pomáha, aby sme sa s týmto problémom dokázali vysporiadať?
Veľmi často sa v poslednom roku hovorilo najmä o tzv. bankovej únii a tzv. európskej armáde. Tu som zachytil, pán minister, že je tu ambícia budúcej Európskej komisie možno otvoriť aj osobitné komisariáty. Niečo ako komisariát pre financie a komisariát pre obranu, ktoré by teda mali súvisieť bezprostredne s týmito témami. A nezachytil som, priznám sa, nejakú konkrétnu pozíciu Slovenskej republiky, ako by sme sa k týmto komisariátom postavili. A možno v tejto veci mám takú doplňujúcu otázku, aká je všeobecnejšie naša pozícia v rámci plánu stavania budúcej Európskej komisie. To znamená, že či napríklad už máme ako Slovenská republika nejakým spôsobom vyhliadnuté, o čo konkrétne by sme mohli mať záujem. A samozrejme ako poslanec Národnej rady sa chcem opýtať aj na prípadné personálne otázky. Viem, že to nie je priamo v kompetencii vášho rezortu, ale možno vaša predstava v tejto súvislosti ma celkom zaujíma, vzhľadom na to, že súčasný komisár Maroš Šefčovič je tam už desať rokov, a takisto sa očakáva, že sa táto téma otvorí naprieč politickým spektrom, nielen vo vládnej koalícii, nakoľko budúci komisár bude komisárom, ktorý bude reprezentovať istým spôsobom aj Slovenskú republiku aj po voľbách do Národnej rady, ktoré môžu zmeniť politické rozpoloženie na Slovensku.
Vážna téma je európsky prokurátor. Zachytil som, že táto téma momentálne Európsku úniu podstatne viac rozdeľuje, ako spája, obzvlášť pokiaľ ide o pozíciu Laury Kövesiovej, ako tej, ktorá bola navrhnutá Európskym parlamentom a ktorá je veľmi silne podporovaná najmä Európskou ľudovou stranou. A zachytil som aj to, že ani Slovenská republika sa nejak aktívne v tejto veci neangažovala. Viem, že je to skôr v portfóliu ministerstva spravodlivosti, táto téma, ale predsa len predpokladám, že aj naši diplomati sa do tejto diskusie nejakým spôsobom zapájajú. Takže tu by ma takisto zaujímalo, pán minister, ako vidíte budúcnosť tejto otázky a či môžme očakávať, že napríklad bezprostredne po ukončení rumunského predsedníctva v Rade Európskej únie by sa táto vec mohla pohnúť ďalej? A keď, tak v akej podobne?
No a ešte tu mám jednu ďalšiu z tých dôležitých tém, ktorá sa v roku 2018 odohrala, a to je otázka rozširovania Európskej únie. My sme práve minulý týždeň mali na návšteve ministra zahraničných vecí Albánska, takisto naša parlamentná delegácia bola v Albánsku, bola v Srbsku a máme namierené aj do Macedónska, pretože stále si myslíme, že tak ako je to deklarované aj v predmetných dokumentoch, západný Balkán má zostať našou prioritou. Ale zdieľame obavy napríklad albánskeho ministra zahraničných vecí o tom, že nie všetky krajiny Európskej únie sú dnes pripravené na proces rozširovania. A máme obavu, že v prípade, že sa tento bude neúmerne naťahovať a že napríklad s Albánskom a Severným Macedónskom sa neotvoria prístupové rokovania, tak to môže vytvoriť ďalšie turbulencie v tomto regióne. A tu ma zaujíma teda, aká je pozícia slovenskej diplomacie. Čo konkrétne robíme preto, aby sa takáto situácia podľa možností nevyskytla? A keďže je nám všetkým dobre známe, aká je momentálne napätá situácia napríklad v Bosne a Hercegovine, ale napríklad aj v Srbsku, pokiaľ ide o aktivity iných štátov, mám na mysli najmä Čínu a Ruskú federáciu, tak čo konkrétne teda Slovenská republika ako členský štát Európskej únie v tejto veci robí, aby sme zabránili prípadným hlbokým škodám na Západnom Balkáne, ak by tieto krajiny sa začali orientovať celkom iným smerom, ako to oficiálne v súčasnosti deklarujú?
Európskou úniou v roku 2018 zarezonovali aj otázky autorského práva. Tu musím povedať, že viacerí parlamentaristi sme vnímali pomerne citlivo aj návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ktorým sa stanovujú pravidlá výkonu autorského práva a s ním súvisiacich práv uplatniteľných pre niektoré on-line vysielania vysielacích organizácií a retransmisie televíznych a rozhlasových programov. A tu možno tiež, ak dovolíte, pán minister, váš odhad. Ako sa mieni ďalej vyvíjať táto téma? Pretože pokiaľ ma pamäť neklame, tak najmä ten problematický článok 13 nakoniec prešiel bez diskusie len o päť hlasov v Európskom parlamente, a ja predpokladám, že táto téma nie je uzavretá. Takže tu ma opäť zaujíma aj pozícia našej diplomacie a nášho rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí.
No a ešte k tým európskym témam, dva body, ak dovolíte. Pôvodne som tento bod včera v 59. minúte a 58. sekunde nášho zápasu s Kanadou vyčiarkol a povedal som, že sa k nemu nebudem vyjadrovať, ale potom ma to do rána prešlo a povedal som si, že sa predsa len na to spýtam. A to je návrh komplexnej hospodárskej obchodnej dohody CETA. Pokiaľ viem, pán minister, tak tento momentálne stojí a padá do istej miery aj na
Slovenskej republike. To znamená, že stále sme ešte v proviziálnom, v provizionálnom režime. Naši kanadskí priatelia už niekoľkokrát avizovali, že to môže byť istým spôsobom problém a pýtajú sa, v čom je teda konkrétne problém na Slovensku. Takže tu by som si dovolil rozšíriť túto otázku aj na náš rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí, a teda čo chceme urobiť pre to, aby sa tento proces konečne úspešne zavŕšil.
No a posledná otázka, pokiaľ ide o, alebo téma, pokiaľ ide otázky európskych záležitostí, tak to je známa dohoda o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a potom Singapurskou republikou a Japonskom na druhej strane. Tu by som chcel oceniť európsku aktivitu a rád by som sa opýtal, pán minister, či máme informácie, ako mieni tento proces ďalej pokračovať. Hovorilo sa v minulosti o viacerých ďalších krajinách a do istej miery môže napríklad aj ten na začiatku spomínaný proces brexitu s tým súvisieť, ale predsa len sú tu nejaké vízie, ako by sa mohol tento proces ďalej rozširovať a ktoré konkrétne ďalšie krajiny by mohli byť, mohli byť na pláne. Toto je tiež téma, ktorá nás, tých, ktorí veríme v globálny obchod ako v niečo, čo prospieva, pretože máme za to, že je vždy lepšie, keď krajiny vzájomne obchodujú, ako by mali viesť vojny, úprimne zaujíma.
No k agende svet, ako som si to tu pracovne označil, niekoľko bodov, ak dovolíte. Považujem za skutočne hanebné, a to by som rád zdôraznil, že Národná rada Slovenskej republiky doposiaľ neschválila bezpečnostnú, obrannú stratégiu Slovenskej republiky, konkrétne teda najmä bezpečnostná stratégia vychádzala z vášho rezortu, pán minister. A tu mi už nedá sa neopýtať po tomto dlhom a podľa môjho názoru úplne zbytočnom naťahovaní, či nie je už potrebná aktualizácia aktualizácie, pretože predsa len sa od roku 2016 veľa vecí udialo, kedy váš rezort vlastne ukončil diskusie na túto tému a v roku 2017 teda bezpečnostná, obranná stratégia bola, a to by som rád zdôraznil, jednomyseľne schválená aj poslancami za slovenskú národnú, pardon, ministrami za Slovenskú národnú stranu vo vláde, no ale od tej doby máme rok 2019, sa, ako som povedal, pomerne veľa vecí udialo a mňa by zaujímalo, že do akej miery je podľa vášho názoru potrebné aktualizovať aj to, čo už bolo v roku 2017 na vláde schválené.
Zachytil som aj vaše reakcie v súvislosti s jadrovou dohodou s Iránom. Vidíme, že toto je mimoriadne turbulentná téma a začína sa bezprostredne dotýkať už aj nás v rámci Európskej únie. A tu predsa len, ak dovolíte, pán minister, otázka. Európska únia reagovala určitými protiopatreniami na zavedenie sankcií Spojených štátov amerických voči Iránu a rád by som sa opýtal, do akej miery tieto protiopatrenia boli vôbec úspešné, pretože podľa poslednej rétoriky z Iránu sa zdá, že Iránci sa snažia situáciu nie upokojovať, ale skôr hrotiť, čo môže mať zásadné dôsledky aj v súvislosti práve s týmito protiopatreniami a so všeobecne pozíciou Slovenskej republiky k Iránu ako takému. A tým pádom, samozrejme, aj celej Európskej únie.
Už som spomínal západný Balkán, ktorý označujete v dokumentoch, ktoré ste nám prezentovali, ako prioritu slovenskej diplomacie. Koniec koncov takto to je už niekoľko rokov, ba priam desaťročí. No a tu ma zaujíma otázka, ak dovolíte, ako konkrétne sa táto priorita prejavuje, napríklad v zmysle aktívneho diplomatického hospodárskeho zastúpenia. To znamená, čo konkrétne Slovenská republika robí na západnom Balkáne, napríklad v krajinách ako Čierna Hora, Bosna Hercegovina, ale už aj spomínané Albánsko, Severné Macedónsko, samozrejme, nemožno obísť ani Srbsko? Teda aké sú naše konkrétne aktivity? A možno, ak by sme to chceli porovnať napríklad s našimi susedmi vo Vyšehradskej štvorke alebo s ostatnými členskými krajinami Európskej únie, kde sa teda tá priorita prejavuje najviac podľa vášho názoru a v čom sme iní a možno lepší ako všetci ostatní v rámci nášho susedstva alebo Európskej únie ako takej?
Veľmi dôležitá téma, pochopiteľne, ako ste to povedali aj vy sám, pán minister, Ukrajina. Tu možno taká kľúčová otázka, ako Slovenská republika konkrétne opäť raz v roku 2018 a perspektívne aj pre rok 2019 podporila podľa vášho názoru reformné integračné úsilie Slovenska, teda Ukrajiny a ako Slovenská republika v tejto súvislosti je nápomocná a perspektívne bude nápomocná aj po vymenovaní nového prezidenta po parlamentných voľbách, ktoré Ukrajinu čakajú v roku 2019?
Téma, ktorá rozdelila slovenskú zahraničnú politiku, Venezuela, to je niečo, čo tak isto dominuje svetovým masmédiám v súčasnosti. Tu by ma zaujímalo, do akej miery je ministerstvo pripravené prehodnotiť postoj Slovenskej republiky, ktorý bol, bohužiaľ, vyjadrený aj vo výbore pre európske záležitosti tak, že sa tu minimálne dve strany vládnej koalície dostali do pozície obhajcov totalitného a fanatického blázna, ktorý momentálne vládne vo Venezuele - dovolím si to povedať takto nediplomaticky - a ktorý vlastným obyvateľom spôsobuje to, že už dnes niekoľko miliónov z nich muselo opustiť krajinu. Podpaľujú sa tam potravinové a liekové pomoci. A ak sme tu doposiaľ, pán minister, tvrdili, že Slovenská republika výhradne trvá na tom, aby sme podľa možnosti riešili problémy migrácie tam, kde vznikajú, tak sa pýtam, že v čom je problém vo Venezuele? V čom je Venezuela iná? Pretože toto je zdroj migrácie, síce nie priamo smerom k nám do Európskej únie, ale pre celý región pomerne vážny. A ak Slovenská republika, istým spôsobom tu použijem vaše slová, ktoré ste využili pri iných témach, zápecnícky sa ide tváriť, že sa tam nič nedeje a ide podporovať naozaj bláznov a polobláznov, ktorí túto krajinu ničia už niekoľko rokov, tak potom sa pýtam, že kde vlastne je pozícia zahraničnej politiky Slovenskej republiky v takejto vážnej téme?
A potom ešte tri krátke témy, ak dovolíte. Budem v tomto prípade možno aj trošičku osobný. Konkrétne by som sa rád opýtal na vašu osobnú skúsenosť z toho, čo sa dialo v Organizácii Spojených národov počas vášho aktívneho predsedania valnému zhromaždeniu v roku 2018. Pýtam sa najmä v tej súvislosti, že je zrejmé aj vzhľadom na to, ako sa OSN neaktívne stavia k niektorým témam, vrátane napríklad Venezuely, ale môžme spomenúť aj Sýriu, Irak a mnohé ďalšie témy, ktoré bezprostredne s OSN súvisia, ako to vidíte, pán minister, s reformou tejto inštitúcie aj po tom, čo ste tam strávili aktívne rok ako jeden z čelných predstaviteľov tejto organizácie? Pretože ukazuje sa, že tá reforma, najmä pokiaľ ide o systém hlasovania v Bezpečnostnej rade OSN, je viac ako nevyhnutná. A keď som hovoril, že mám tu takú možno osobnú otázku, tak ako vy osobne vnímate prínos pre slovenskú diplomaciu z vášho pôsobenia a z pôsobenia vášho tímu v rámci teda predsedníctva vo valnom zhromaždení?
No a potom už len dve také témy, ktoré tu rezonujú v podstate každý rok, keď sa tu takto stretávame, a to je ekonomická diplomacia. Ja som si prečítal v predmetných dokumentoch, že táto je významným prvkom podpory hospodárskeho rozvoja Slovenskej republiky a neoddeliteľnou súčasťou výkonu zahraničnej politiky každého zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v zahraničí. A mňa teda zaujíma, ak je to teda tak, aké sú konkrétne príklady úspechov slovenskej ekonomickej diplomacie? Kde konkrétne sa nám podarilo dosiahnuť možno najviac? Ktoré konkrétne zastúpenie Slovenskej republiky v zahraničí by mohlo ísť príkladom? A celkom úprimne ma zaujíma, že či v rámci rezortu existuje aj nejaký systém zásluhovosti v tejto téme. To znamená, že tí ekonomickí diplomati, ktorí sú ďaleko aktívnejší a skutočne prospievajú k rozvoja nášho hospodárstva, sú potom nejakým spôsobom pozitívne motivovaní, a naopak, tí, ktorí sú v tomto smere možno podstatne menej aktívni, a povedzme si úprimne, aj takých máme, tak do akej miery sú potom títo dajme tomu nejakým spôsobom sankcionovaní. Toto je téma, ktorá mňa úprimne už dlhšie zaujíma, a rád by som teda dostal nejaké konkrétnejšie odpovede.
No a nakoniec som si nechal tú tému, ktorá, ako som povedal, podobne ako ekonomická diplomacia tu rezonuje vždy, a to je podpora našich krajanov.
Pán minister, je naozaj žalostné a viem, že to nie je problém vášho rezortu, ale rezortu financií, aké prostriedky vynakladá Slovenská republika na podporu krajanov oproti napríklad tomu, koľko prostriedkov vynakladá naša susedná krajina, mám na mysli Maďarskú republiku. No a tu je možno na mieste otázka, problém je v tom, že sa tvárime, že na to nemáme dostatok financií, keď tu máme dostatok financií na iné bludy a nezmysly, zase budem trošičku expresívny, ktoré presadila táto vládna koalícia aj v poslednom období. Alebo sa nedokážeme vysporiadať s tým, že túto pomoc nemáme kam distribuovať alebo ju nemá kto použiť, lebo už aj také som zachytil. Takže tu možno otázka na vás, do akej miery s týmto dokážeme aktívnejšie pracovať a či sme schopní v budúcnosti tú podporu krajanov využiť naozaj tak, ako by bolo žiaduce naozaj aj pri porovnaní s inými krajinami v regióne, ale aj v širšom slova zmysle v Európskej únii, ako sa oni stavajú k svojim krajanom v zahraničí, pretože mám naozaj úprimne dojem, že by si zaslúžili od nás podstatne viac.
Toľko z mojej strany. Viem, že som vás zase zahltil veľkým množstvom otázok, a verím, že teda aspoň na niektoré z nich ešte dostanem odpovede tu v pléne a na niektoré sa potom teším, že rozdiskutujeme či už na obede alebo potom v rámci iných možností, ktoré nám pravidelne váš rezort vytvára.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2019 10:17 - 10:18 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, aj kolegovi Mirovi Ivanovi, že sa zhostil tejto témy. Ja som dostal podobnú spätnú väzbu od priateľov a kolegov, ktorí sa venujú práve ultraľahkým lietadlám a preto by som prosil pána ministra, aby sme v tejto téme nepolitizovali, ale skutočne sadli si za jeden rokovací stôl a pomohli týmto ľuďom. Ide o to, že naozaj tie pokuty, ako povedal kolega Miro Ivan, 330 v súčasnosti a 3 500 v budúcnosti môžu byť až likvidačné. A takisto aj otázka tých poplatkov je pre nich otázkou možno prežitia. Takže prihováram sa k tomu, pán minister, aby sme toho 29. mája našli spoločnú reč. A poznajúc vás a poznajúc vašich kolegov na ministerstve verím, že sa dobrá vec podarí a skutočne tento problém v tomto zákone sa nám podarí spoločnými silami odstrániť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 13:53 - 13:54 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ondrej, veľmi dobre si to zhrnul a musím povedať, že mňa trošku mrzí, že miesto toho, aby Slovensko žilo tak dôležitým sviatkom, akým nepochybne pre našu krajinu sú majstrovstvá sveta v hokeji na našom území, tak sa rozprávame aktívne o tom, či niekomu pripomínajú isté časti nášho štátneho symbolu hokejky alebo nie.
Takisto ma mrzí, že tak ako nie sme niektorí občania schopní čítať s porozumením, tak ani len počúvať s porozumením tu v tomto pléne, pretože, presne ako si povedal, o hymnách sme predsa niekoľkokrát hovorili a tu by som rád zdôraznil, že to boli práve poslanci z nášho poslaneckého klubu, ktorí od samého začiatku držali v tejto súvislosti konzistentný postoj.
Máme stále ešte možnosť zísť z kratšej cesty a verím tomu, že tak ako si niektorí nevšimli, o čom vlastne hlasujú, tak teraz si to už dobre preveria a zajtra sa stotožnia s námietkami prezidenta a jednoducho túto zlú legislatívnu novelu nepustíme ďalej. A to, že je zlá, o tom svedčí práve aj ten posledný dôvetok, ktorý si vo svojom príhovore mal, a to je otázka účinnosti tohto zákona. Skutočne nie je vhodné, aby sa dnešný deň, prosím pekne, 9. mája Národná rada niečím zaoberala, čo má platiť 15. mája. Toto nepovažujem za korektné ani vo vzťahu k občanom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 15:01 - 15:02 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja nadviažem na kolegu Marosza, a teda treba pripomenúť trošičku politickú zodpovednosť. Keď pán poslanec Muňko hovorí o letiskách, netreba zabúdať aj na to, akým spôsobom sa vyvíjala privatizácia bratislavského letiska. Ja len tak na margo celej tejto záležitosti, ak by v tom čase, v roku 2006, tu neprišla vláda Roberta Fica a nezrušila doslova na poslednú chvíľu privatizačný projekt, už dnes nám na bratislavské letisko mohla chodiť rýchlodráha z letiska viedenského a pravdepodobne by aj počet letov vyzeral trošičku inak, ako vyzerá v súčasnosti, nehovoriac o predraženej rekonštrukcii a mnohých ďalších veciach, ktoré s týmto letiskom súvisia.
Ak teda spomína pán poslanec Muňko národného leteckého prepravcu, tak sa desím, pretože mi je jasné, že by to vyzeralo veľmi podobne ako v prípade akéhokoľvek štátneho majetku. A ak by to ale malo byť niečo, čo má byť funkčné, ja už som tu dnes spomínal, akým spôsobom sa v roku 2014 – 2015 podarilo zmeniť napr. situáciu airBaltic. Takže aj do vašej pozornosti, pán poslanec, dávam informácie, že v roku 2011 bola lotyšská letecká spoločnosť v strate 120 mil. pri tržbách 350 mil. eur a v súčasnosti patrí národný letecký prepravca pobaltskej krajiny medzi najlepších zamestnávateľov v krajine, je svetovou jednotkou v dochvíľnosti letov, prevádzkuje flotilu tridsiatich lietadiel, ktoré vlani prepravili 2,9 mil. pasažierov do vyše šesťdesiatich miest sveta. Ak chcete takéhoto národného prepravcu fungujúceho na komerčnom princípe, to by som rád zdôraznil, potom sa o tom môžme rozprávať, ale všetko ostatné, pre pána kráľa, neškoďme už tejto krajine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 12:46 - 12:47 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja, keďže som svojho času koketoval s myšlienkou urobiť si letištný kurz, letecký kurz a som v kontakte s pilotmi, tak musím potvrdiť tieto slová a obavy, ktoré spomínal pán poslanec Kollár. Naozaj viacerí piloti, najmä na tzv. ultralightoch, majú obavu z toho, ako sa tento problém bude ďalej vyvíjať. Takže poprosím, pán minister, keby ste prípadne aj k tomuto vedeli zaujať stanovisko napriek tomu, že to nie je primárny problém, kvôli ktorému tu dnes sedíme.
No a pokiaľ ide o tie nápady vášho koaličného partnera v súvislosti s národným leteckým dopravcom alebo dokonca som zachytil s lodným národným dopravcom, tak rád by som vám dal do pozornosti článok, ktorý vyšiel už pred takmer tromi rokmi a ktorý hovorí o našom veľmi šikovnom mladom manažérovi, to meno by som vám tak isto rád dal do pozornosti, a konkrétne teda o tom, že je to človek, ktorý z airBaltik spravil dnes ziskovú spoločnosť. Akiste poznáte tento úspešný príbeh. No a práve u Martina Sedlackého, u konkrétne tohto mladého manažéra treba hľadať inšpiráciu, že keď už sa, nedajbože, do takýchto aktivít pustíme, tak potom nechoďme cestou všetkých tých skrachovaných národných dopravcov, ktorých sme zažili aj na Slovensku a najmä v okolitom svete, ale skúsme ísť do naozaj komerčného a fungujúceho modelu, tak ako sa to podarilo baltickým krajinám. Takže to je moja taká možno prosba na vás, ak by sa, nedajbože, presadili tieto myšlienky vášho koaličného partnera. Neviem, do akej miery ste s nimi stotožnený vy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.4.2019 17:58 - 18:01 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dovoľte mi, aby som oboznámil ctené plénum a verejnosť s tým, ako dopadlo tajné hlasovanie o návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktoré sa konalo dnes 4. apríla 2019.
Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky bolo v opakovanej voľbe vydaných a poslanci si osobne prevzali 141 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 141 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky v opakovanej voľbe všetci poslanci odovzdali svoje hlasovacie lístky. Zo 141 odovzdaných hlasovacích lístkov boli 3 lístky neplatné a 138 lístkov bolo platných.
Podľa platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že za nasledovné mená hlasovali nasledovné počty poslancov, ak dovolíte, budem čítať len priezviská, prvé číslo je "za", druhé číslo je "proti", tretie číslo je "zdržali sa hlasovania".
- Boroň: 10, 75, 53,
- Čechová: 48, 62, 28,
- Duditš: 7, 76, 55,
- Dulak: 22, 76, 40,
- Duľa: 25, 75, 38,
- Ďuriš: 14, 74, 50,
- Hrádek: 11, 83, 44,
- Irsák: 10, 84, 44,
- Javorček: 27, 77, 34,
- Kováčechová: 38, 63, 37,
- Kseňák: 16, 78, 44,
- Maďar: 77, 32, 29,
- Malich: 83, 38, 17,
- Matulník: 40, 66, 32,
- Melicher: 1, 83, 54,
- Pavlikovský: 1, 92, 45,
- Pfundtner: 16, 77, 45,
- Pitoňáková: 50, 61, 27,
- Procházka: 20, 75, 43,
- Straka: 50, 61, 27,
- Šorl: 51, 61, 26,
- Tomašovič: 7, 79, 52,
- Vernarský: 53, 58, 27.
Na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia teda konštatujú, že v tajnom hlasovaní v opakovanej voľbe boli za kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky zvolení nasledovní kandidáti: Pavol Malich a Miloš Maďar.
Obom gratulujeme.
Keďže nebol zvolený potrebný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky, vykoná sa nová voľba. Overovatelia poverujú svojho člena, mňa, Martina Klusa oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 4.4.2019 15:57 - 16:03 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán predsedajúci, pani ministerky, pánov ministrov tu už nemáme, a o to milšia a krajšia spoločnosť. Každopádne dovoľte mi interpeláciu na vašu kolegyňu pani Denisu Sakovú, ministerku vnútra, ktorú by som rád poprosil o odpoveď na nasledovné otázky.
Ide o nenávistné prejavy na sociálnych sieťach v súvislosti so streľbou v mešitách na Novom Zélande. Útočníkom v reálnom čase bol streamovaný záznam, ale následné príspevky na sociálnych sieťach a diskusie k nim vyvolali značnú vlnu nenávistných prejavov podporujúcich, ba až glorifikujúcich skutky páchateľa nielen v zahraničí, ale, bohužiaľ, aj u nás na Slovensku. Nakoľko bol uvedený útok na Novom Zélande odsúdený nielen zahraničnými politickými špičkami, ale aj tými našimi a ide o nanajvýš dôležitú tému, bude polícia Slovenskej republiky príspevky schvaľujúce akty terorizmu prešetrovať a ich autorov stíhať po vzore našich českých susedov? Toto je moja otázka. A ak nie, z akého dôvodu?
V tejto súvislosti sa chcem informovať aj o tom, aké kroky Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky podniklo v záujme toho, aby takýmto prejavom, najmä v týchto konkrétnych inštanciách podnecujúcich vnútroštátny terorizmus, zamedzilo a tiež akým spôsobom tieto prípadné opatrenia vášho rezortu uvedené v situácii riešia a taktiež, či už sa preukázateľne niečo vyriešiť podarilo?
Prípadne, a to už je posledná otázka, aké druhy opatrení plánuje rezort vnútra na túto tému v blízkej budúcnosti?
Druhú otázku, ak dovolíte, mám na pani ministerku školstva, pani Martinu Lubyovú, takže môžem priamo, to ma teší. Pani ministerka, mali sme tú česť prijať 14. marca 2019 delegáciu z Indonézskej republiky a viackrát nám bolo poslancami indonézskeho parlamentu tlmočené, že majú Indonézania pomerne veľký záujem absolvovať vysokoškolské štúdium, resp. jeho časť na Slovensku na základe rôznych foriem štipendií. No a v tejto súvislosti by som sa chcel informovať, do akej miery považuje váš rezort existujúci bilaterálny štipendijný program pre vysokoškolských študentov z tejto krajiny za dostatočný vzhľadom na to, že ide o piatu najľudnatejšiu krajinu sveta. Ak si dobre pamätám, tak dávame dve štipendiá. Ale možno sa mýlim. Takže takáto otázka na vás. A prípadne, či je možné očakávať zmeny, ktoré by mohli smerovať k navýšeniu podľa reálnej potreby a záujmu z tejto krajiny.
Ďalšia otázka súvisí teda s pánom ministrom obrany, s ktorým som si tu už dneska celkom fajn podiskutoval. Ale predsa len je tu ešte jedna vec, ktorá mi zostala a na ktorú by som rád dostal odpoveď, a to je známa kauza rekonštrukcie našich, alebo teda obnovy, alebo údržby, keď chceme, našich zastaraných lietadiel MIG-29. Podľa verejne dostupných informácií v súčasnosti na leteckej základni Sliač pôsobí technický personál z Ruskej federácie a v súvislosti s týmito informáciami by som si dovolil položiť tri otázky.
1. Je prítomnosť personálu z tretej krajiny vhodná na leteckej základni NATO?
2. Aký je počet príslušníkov ruského technického personálu na leteckej základni Sliač a či majú títo príslušníci bezpečnostné previerky?
A po 3. Či z hľadiska minimalizovania závislosti na Ruskej federácii, o ktorej sa tu pravidelne aj v tejto snemovni hovorí, a pre posilnenie nášho proatlantického smerovania nepovažujete za vhodné zveriť údržbu a servis našim spojencom zo Severoatlantickej aliancie, nakoľko servis lietadiel typu MIG-29 sa vykonáva napríklad vo VZL 2 v Bydgoszczi a servis motorov Klimov RD-33K napríklad vo VZL 4 vo Varšave, t. j. v našom susednom spojeneckom Poľsku.
Za odpoveď budem pánovi ministrovi vopred ďakovať.
No a na záver, ak dovolíte, mám tu otázku na pána ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka v súvislosti s zatiaľ nemedializovanými, ale predsa len verejnými informáciami, nakoľko boli zaslané všetkým členom zahraničného výboru a ktoré súviseli s poskytovaním telekomunikačných služieb na ministerstve zahraničných vecí. Pokiaľ si dobre pamätám, ten podnet prišiel zo spoločnosti O2 Slovakia.
Členom Zahraničného výboru Národnej rady bol doručený podnet ohľadom nezákonnosti zmluvy o poskytovaní elektronických komunikačných služieb zo dňa 8. 8. 2008. Čiže je to už jedenásť rokov stará záležitosť, uzatvorenou medzi spoločnosťou SWAN MOBILE, a. s., a ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí. Tá bola podľa uvedených informácií uzatvorená bez verejného obstarávania a v minulosti síce existovala zákonná výnimka pre prípady dodania telekomunikačných služieb, avšak od 1. 7. 2008, t. j. pred tým, ako bola táto zmluva uzavretá, bola zrušená.
Vážený pán minister, rád by som sa opýtal, prečo podpísalo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zmienenú zmluvu bez verejného obstarávania po dátume účinnosti zrušenia uvedenej výnimky? Boli odvtedy v tejto súvislosti aplikované pravidlá a postupy verejného obstarávania podľa zákona o verejnom obstarávaní a metodického usmernenia č. 9745 500/2016 zo dňa 14. 6. 2016?
A ďalej. Je pravda, že doposiaľ došlo k viacerým úpravám sadzobníka a rozsahu služieb v rámci tejto zmluvy?
A na záver. Je pravda, že ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí už jedenásť rokov využíva telekomunikačné služby bez verejného obstarávania, ako to tvrdí spoločnosť O2 Slovakia?
Verím, že odpoveď ministerstva zahraničných vecí a pána ministra vnesie viacej svetla do tejto ošemetnej záležitosti, ktorá sa nám všetkým dostala nedávno do rúk.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 4.4.2019 14:47 - 14:48 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Chcem sa poďakovať pani ministerke za odpoveď. Ona pravdepodobne pochopila, kvôli čomu som sa to opýtal. Nie preto, aby som poznal, aké kompetencie má ten-ktorý výbor, ale preto, že táto téma bola hlboko zneužívaná touto skupinou ľudí, a preto ma celkom prekvapilo, že pani ministerka tomuto zneužitiu ešte dala možno ďalšie pomyselné náboje, a k tomu smerovala moja otázka.
Ja osobne som trošku prekvapený, že ministerka vlády, ktorá sa vyhlásila za hrádzu proti extrémizmu, možno aj takýmito stretnutiami napomáha.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 4.4.2019 14:44 - 14:44 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa ospravedlňujem, že som to zmenil tak trošku na dialóg. Nevybral som si ja, ako by išli tie otázky po sebe, ale ďakujeme pekne, pán minister, aj za vaše odpovede.
A ak dovolíte, jedna otázka, možno tak trošku doplnenie toho, čo ste povedali. Ja si vážim, že ste spomenuli tú dobrú spoluprácu so Spojenými štátmi americkými, a teda možno tak otázka na telo. Po tom, ako sa začalo komunikovať o celej tejto nešťastnej záležitosti, považujete túto komunikáciu za šťastnú? Nenaruší to napríklad tie vzťahy, tie dobré vzťahy, o ktorých ste hovorili?
Skryt prepis