Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

26.11.2019 o 14:21 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.2.2020 13:11 - 13:11 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dovoľte mi informovať, že vzhľadom na to, že je pre túto schôdzu podané trestné oznámenie, že sa jedná o volebnú korupciu v priamom prenose... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Procedurálny návrh poprosím, pán podpredseda.

Klus, Martin, podpredseda NR SR
Bol som požiadaný materským poslaneckým klubom Sloboda a Solidarita, aby som sa na jej vedení nespolupodieľal.
Preto si vás dovoľujem požiadať, aby ste zabezpečili vedenie 58. schôdze bez mojej účasti.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2019 17:55 - 17:56 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Mňa zaujala tá otázka, čo sa stalo, že sa, alebo čo sa zmenilo, že ĽSNS takto náhle zmenilo názor. No, čo sa asi mohlo stať? Vysoko pravdepodobne im bolo pohrozené, že sa s nimi nebude počítať do budúcej vládnej koalície, keď sa budú takto správať. Lebo inak sa 24-hodinová amnézia vysvetliť nedá. Keď tu bola pripomienka od iných kolegov o tom, čo mala robiť v tejto situácii opozícia, tak toto je tá pravá skutočná opozícia, ako to majú napísané na bilbordoch. A máme možnosť si to všetci za posledný mesiac alebo posledné schôdze overovať v praxi, čo hlasovanie, to hlasovanie.
A mňa tiež tak trošku mrzí, že po tom procedurálnom návrhu pána poslanca Dostála, ktorý neprešiel, aby nám tu kompetentný človek povedal, ako by sa veci mali z hľadiska bezpečnosti a financií, sme sa vôbec prihlásili do rozpravy. Už mohlo byť po nej a mohla byť tá fraška ešte väčšia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2019 14:40 - 14:41 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky faktické poznámky. Ja by som o tej koalícii nehovoril, keby to bola ojedinelá udalosť, ale my všetci dobre vieme, ako vám kolegovia, keď sme ich takto nazvali slušne, z Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko pomáhali napríklad aj vo výboroch a akým spôsobom sa tu niekoľkokrát prejavili, napríklad pri prvom hlasovaní, keď sa odvolával vtedy ešte premiér Robert Fico, tak sa na ňom nezúčastnili ako tá skutočná pravá opozícia a takýchto príkladov by sme tu našli podstatne viac. Som si istý, že by ste nešli von s takýmto návrhom zákona, keby ste nemali od nich sľúbenú podporu, o to viac, keď ste vedeli, že váš koaličný partner MOST – HÍD na tento návrh zákona nenaskočí a nezahlasuje.
Ale ako to už v živote chodí, tak práve takéto pokusy o zmenu volebného zákona bezprostredne pred voľbami sa zvyčajne otáčajú proti ich nositeľom a stalo sa to Vladimírovi Mečiarovi, stalo sa to aj vám, napríklad pred župnými voľbami, keď ste nezmyselne zrušili dvojkolovú voľbu, a stane sa to aj teraz, som o tom presvedčený, akurát ešte musíme pár dní počkať.
No a čo sa týka toho štrnásťdňového moratória, či toto nie je protiústavné; no podľa nášho názoru aj to je nezmyselné a pravdepodobne aj protiústavné, akurát že my sme chceli ísť na to programovou cestou. Ponúkame občanom v našom programe úplne jasnú alternatívu, aby sa tieto moratóriá zrušili úplne s výnimkou dňa volieb, pretože sú nezmyselné, a mohli by sme radšej fungovať v režime, aký majú napríklad v Spolkovej republike Nemecko, kde sa občan môže dočítať, aký je posledný prieskum, dokonca ešte v deň, keď ide, ide hlasovať. Takto vyzerá vyspelá demokracia, tam sa občania ani politici informácií – na rozdiel od Slovenskej republiky – neboja.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.11.2019 14:21 - 14:35 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ctené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som zaujal stanovisko k tomuto vrátenému návrhu zákona, o ktorom naša spoločnosť diskutuje už niekoľko týždňov a ktorý my považujeme za mimoriadne nešťastný. Nešťastný už bol samotný nápad prísť s takýmto návrhom zákona štyri mesiace pred parlamentnými voľbami. Toto sa v slušných demokraciách za žiadnych okolností nedeje.
Pravdepodobne sa zhodneme na tom, že ak hovoríme o slušných demokraciách, tak tam sa očakáva, že takéto návrhy zákona, ktoré priamo upravujú voľby, prichádzajú v dostatočne väčšom časovom predstihu a zároveň že takéto návrhy zákona prichádzajú po adekvátnej spoločenskej diskusii a podľa možnosti aj v rámci nejakého politického konsenzu. Ani jedna z týchto podmienok nebola naplnená, pretože diskusia k tomuto návrhu zákona v podstate nebola žiadna, nakoľko bola zvolená forma tzv. prílepku k inému poslaneckému návrhu zákona, a teda sme v podstate fungovali v režime skráteného legislatívneho konania.
A takisto treba povedať, že tu nebola ani len náznakom snaha o diskusiu s opozíciou, ak nerátame extrémistickú opozíciu, ktorá tento návrh zákona s veľkou radosťou potvrdila a tým v podstate len jednoznačne ukázala, o akú vládnu koalíciu sa im v budúcnosti jedná.
Toto bola prvá výhrada, o ktorej sme hovorili verejne a ktorú mám potrebu na tomto mieste hneď na úvod zopakovať. Ako som spomínal, tento prílepok, ktorý spôsobil chaos pred parlamentnými voľbami veľmi nešťastným návrhom o 50-dňovom moratóriu, ktorý Slovensko dostáva do kategórie krajín, ako je Tunisko alebo Kamerun, bol navyše podľa nášho názoru v rozpore so zákonom, pretože rokovací poriadok ako zákon tzv. prílepky vyslovene zakazuje; o tom bude určite viac hovoriť môj kolega Ondrej Dostál a určite sa rád odvolá na známy § 94 ods. 3 rokovacieho poriadku.
To, že bol tento návrh navyše prilepený k zákonu o volebnej kampani, a teda že toto je zákon o volebnej kampani a bol prilepený k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva, to je ďalší smutný fakt, ktorý hovorí v neprospech tohto návrhu zákona. To, že je to nezmyselný zákaz, to nám jasne potvrdila aj pani prezidentka v rámci pripomienok, ktoré nám zaslala; ja si potom dovolím odcitovať trošičku neskôr.
V neposlednom rade treba zdôrazniť aj zdôvodnenie, s ktorým prišli predkladatelia a ktoré sme tu mali len minimálny priestor rozporovať. To zdôvodnenie hovorí, že prieskumy verejnej mienky a aj vyjadrenia niektorých agentúr podliehajú vplyvom politických strán, ktoré sa snažia prieskumami verejnej mienky ovplyvňovať mienku voličov, dôkazom toho sú prieskumy verejnej mienky nasledujúce po sebe v krátkom časovom období, ktoré sa výrazne od seba líšia. Toto za žiadnych okolností nemôžme akceptovať. Ak máme konkrétne výhrady voči konkrétnym agentúram, tak to, prosím pekne, riešme napríklad aj legislatívnymi zmenami, aby sa volič nedostal do pomykova, ale v žiadnom prípade nie je správne tu de facto zavádzať opäť cenzúru 30 rokov po tom, ako sme sa s ňou štrnganím kľúčov na námestiach rozlúčili.
Ďalší veľmi dôležitý faktor je, že ak zakážeme takúto cenzúru, tak to môže; alebo teda ak zavedieme takúto cenzúru a zakážeme prieskum verejnej mienky, tak to môže, samozrejme, viesť k zásadnému chaosu práve v tom kľúčovom období 50 dní pred voľbami, lebo v podstate chceme chrániť voliča pred informáciami, ale v skutočnosti práve politici a možno aj mnohí novinári takéto informácie budú mať k dispozícii a budú ich musieť nejakým hmlistým spôsobom dávať na verejnosť, čo rozhodne nie je ani žiaduce a už vôbec nie v súlade s demokratickou praxou krajín, ktoré sa za demokracie právom označujú.
O to horšie je, keď si uvedomíme, ako ľahko sa tento návrh zákona dá vo svojej podstate obchádzať. Mali sme takú skúsenosť práve s pofidérnymi prieskumami, ktoré intenzívne šírili okrem iného aj niektorí extrémistickí politici, alebo na rôznych pofidérnych serveroch, ktoré sú dnes, bohužiaľ, veľmi aktívne vyhľadávané práve určitou skupinou voličov, prípadne ak si uvedomíme, ako sa už v roku 2016 tento návrh zákona vtedy v stále ešte platnom režime 14-dňového moratória obchádzal napríklad cez zahraničné servery. Čiže cestou rozhodne nie je cenzurovať, cestou je diskutovať o tom, za akých okolností tieto prieskumy verejnej mienky a kým sú publikované, a v prípade, že máme pochybnosti, tak to riešme, ale nie tak, že budeme de facto občana oberať o dôležitú informáciu bezprostredne pred volebným procesom.
No a keďže som spomínal hneď niekoľko dôležitých pripomienok pani prezidentky, za chvíľku sa k nim dostanem, tak sa s ňou v zásade zhodneme aj na ďalšej dôležitej veci, a teda že tento návrh zákona je, dámy a páni, vysoko pravdepodobne protiústavný a v prípade, že veto pani prezidentky bude prelomené, tak aj ona sama a my sme to už tiež viackrát verejne avizovali, sa obrátime na Ústavný súd, aby v najkratšom možnom čase o tomto návrhu zákona rozhodol ako o protiústavnom.
No a teda poďme konkrétne k tým pripomienkam, ktoré spomínala pani prezidentka. Konkrétne je ich sedem, a to najdôležitejšie, čo ona nám mala potrebu zdôrazniť, je, že ide o protiústavné obmedzenie základných práv občanov, a teda konkrétne práva na informácie podľa čl. 26 ods. 1 ústavy a čl. 10 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, pričom zdôrazňuje, že zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov je jednou z foriem realizácie informačných základných práv, konkrétne práva na rozširovanie informácie, a predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov je preto bez akejkoľvek pochybnosti, ako tvrdí pani prezidentka, obmedzením informačných základných práv občanov Slovenskej republiky.
Ďalšia veľmi dôležitá pripomienka, ktorú nám zaslala, je právo slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie podľa čl. 26 ods. 2 ústavy a čl. 10 dohovoru, ďalej teda len ako informačné základné práva a tie okrem iného sú zdôraznené v takom duchu, že informačné základné práva je však možné v súlade s ústavou a dohovorom obmedziť iba, ak sú splnené tak všeobecné podmienky obmedzenia akýchkoľvek základných práv a slobôd podľa čl. 13 ústavy, resp. čl. 18 dohovoru, ako aj osobitné podmienky obmedzenia týchto konkrétnych základných práv a slobôd podľa čl. 26 ods. 4 ústavy, resp. čl. 10 ods. 2 dohovoru. Bez splnenia týchto podmienok ide o neprípustné obmedzenie informačných základných práv, ktoré v predkladanom kontexte možno označiť dokonca za cenzúru určitého druhu informácií. A toto by sme si v ctenom pléne Národnej rady Slovenskej republiky 30 rokov po novembrovej revolúcii, zamatovej revolúcii, mali jednoznačne uvedomiť.
Po c), ako nám pani prezidentka odkazuje, máme tu problém s právom na rovnaké zaobchádzanie v zmysle čl. 12 ods. 1 a 2, resp. 4 ústavy a čl. 14 dohovoru v spojení s informačnými základnými právami. Ďalej budeme hovoriť v tomto prípade o právach na rovnaké zaobchádzanie. A konkrétne pani prezidentka tam vypichuje hneď niekoľko dôležitých skutočností. Máte ich k dispozícii, teda ich nebudem citovať, ale hovorí o tom, že skutočnosti popísané v bodoch 51 až 54 poukazujú, že sporné ustanovenia porušujú princípy rovnosti a rovnakého zaobchádzania s účastníkmi politickej súťaže a porušuje ich práva na rovnaké zaobchádzanie vo vzťahu k ich základným informačným právam.
Okrem toho porušenie zákonu, pardon, porušenie zákazu zverejňovania volebných prieskumov je správnym deliktom. Za spáchanie tohto správneho deliktu hrozia príslušným osobám administratívno-právne sankcie, pokuty, čo znamená, že takýmto osobám hrozí za realizovanie ich základných informačných práv ujma, čo je v rozpore aj s ústavným zákonom postihu za uplatňovanie základných práv a slobôd podľa čl. 12 ods. 4 ústavy. Toto je ďalší mimoriadne dôležitý faktor, ktorý by sme mali zobrať do úvahy, keď dnes o sedemnástej hodine budeme hlasovať o tomto nezmyselnom návrhu zákona.
Ďalší problém, nesúlad sporného ustanovenia s čl. 31 ústavy. A konkrétne tento hovorí: "Zákonná úprava všetkých politických práv a slobôd a jej výklad a používanie musia umožňovať a ochraňovať slobodnú súťaž politických síl v demokratickej spoločnosti." Teda slobodná súťaž politických síl nachádzajúca výraz predovšetkým vo voľbách je základným predpokladom fungovania demokratického štátu a to je dôvodom na to, aby obsah čl. 31 ústavy bol transformovaný najmä vo volebných zákonoch. A toto sa, dámy a páni, práve týmto zákonom nedeje, resp. porušuje.
Ďalší problém, ktorý spomína pani prezidentka, je nesúlad sporného ustanovenia s čl. 1 ods. 1 ústavy. Podľa tohto článku prvej vety Ústavy Slovenskej republiky "Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát". Pravidlá vedenia volebnej kampane upravuje zákon o volebnej kampani, ktorý sa má zmeniť sporným ustanovením. Ak sporné ustanovenie vzhľadom na nepochybné a nesporné časové súvislosti nadobudne účinnosť, stane sa tak už počas samotnej volebnej kampane; čiže to som zdôrazňoval hneď na úvod mojej reči; a došlo by tak k zmene pravidiel, ako sa hovorí, počas hry. Predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov prijatím sporného ustanovenia, ktoré nadobudne účinnosť počas trvania volebnej kampane, do ktorej tým pádom nepriamo alebo aj priamo zasiahne, je náhlou a neočakávanou zmenou pravidiel volebnej kampane, ako už bolo spomínané, počas hry, ktorá zasahuje do legitímnych očakávaní všetkých účastníkov volebnej súťaže. Z tohto dôvodu je sporné ustanovenie v rozpore aj s čl. 1 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky. Takto to konštatuje pani prezidentka a ja verím, že s týmto jej konštatovaním sa zhodne väčšina v tomto pléne.
Ďalší problém, dopad sporného ustanovenia na realizáciu volebného práva. Spomedzi všetkých základných ľudských práv, pri ktorých účinná možnosť realizácie priamo závisí od účinnej možnosti realizácie základných informačných práv, sa najviac vníma, sa najviac teda vníma volebné právo, ktorého realizácia je priamo závislá od realizácie základných informačných práv. Informácie o vývoji politických preferencií pred voľbami, ktoré poskytujú volebné prieskumy, sú v tvorbe rozhodnutia voliča dôležitou súčasťou spektra informácií, na základe ktorých sa rozhoduje. Pokiaľ sporným ustanovením túto dôležitú časť spektra informácií voličovi zákonodarca zobral, avšak zvyšná časť tohto spektra informácií zahrňujúca aj mnoho dezinformácií a účelových informácií mu zostáva dostupná, zákonodarca tým voličovi zobral možnosť urobiť pri výkone jeho volebného práva plne informované rozhodnutie. A tu sa pani prezidentka vracia k tomu, čo som tiež spomínal, čo je nepochybne práve snaha o dezinformovanie voličstva práve cez rôzne pofidérne kanály alebo zahraničné kanály, ako sme tomu boli svedkami v minulosti.
No a nakoniec pani prezidentka hovorí nasledovné: Máme tu zásadný problém s procedurálnymi nedostatkami sporného ustanovenia a rozpor sporného ustanovenia s čl. 2 ods. 2 ústavy. Podľa tohto článku "štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon". Pani prezidentka ďalej konštatuje, že prijatie sporného ustanovenia prostredníctvom pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu poslancov Národnej rady sa javí problematické, a to hneď v dvoch aspektoch.
Po prvé, sporné ustanovenie bolo v zákonodarnom procese schválené formou tzv. prílepku, čo som už aj ja zdôrazňoval, kedy jedným právnym predpisom, ktorým sa novelizoval zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva, bol novelizovaný formou pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu aj zákon o volebnej kampani, ktorým bolo doplnené práve zmieňované sporné ustanovenie. Avšak zákon č. 400/2015 Z. z. hovorí, že jedným právnym predpisom možno priamo novelizovať viac právnych predpisov len, ak je novelizácia týchto právnych predpisov vzájomne obsahovo súvisiaca.
Po b) alebo po druhé, keď chceme, sporné ustanovenie sa dostalo do legislatívneho procesu prostredníctvom pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu. Riadny a úplný zákonodarný proces, ktorý vo svojom štandardnom prevedení zahŕňa všetky prvky posudzovania vplyvov, odôvodňovania návrhu a diskusiu o ňom, slúži ako garancia kvality, dôveryhodnosti a legitimity prijímanej legislatívy. Nie je teda samoúčelný. Čím pani prezidentka v podstate zdôraznila všetko to, o čom sme v pléne Národnej rady v tejto súvislosti už hovorili a čo zdôrazňujeme aj posledné týždne vo verejnej diskusii k tomuto nešťastnému návrhu zákona.
O to viac verím, že po všetkých týchto výhradách, ako som povedal, väčšina poslancov Národnej rady sa s týmito pripomienkami stotožní a za žiadnych okolností tento nešťastný a protiústavný návrh zákona nepodporí, za čo im všetkým vopred veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.11.2019 13:19 - 13:19 hod.

Martin Klus
Ďakujem. Ďakujem za slovo. Ja sa vopred ospravedlňujem, že môj návrh nie je prísne vzato procedurálny, ale je to skôr prosba. Všetkým poslancom a poslankyniam Národnej rady bola odoslaná požiadavka, aby ste potvrdili, ak máte záujem, možnosť darovania krvi vy alebo vaši asistenti. A uvádzam to tu teraz na úvod preto, lebo ak nebude 30 takýchto ochotných darcov, tak nebude možné zorganizovať 4. 12... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2019 18:25 - 18:26 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja takisto by som rád podporil ako jeden zo spolupredkladateľov tento návrh zákona. A ďakujem aj kolegovi Ondrovi Dostálovi za to, že ho takýmto komplexným spôsobom predstavil. Je pre nás mimoriadne dôležité tento zákon predstavovať nielen v podobe šetrenia verejnými prostriedkami, ale aj v tej praktickej podobe, ktorú popísal aj kolega Pavelka. A ja som presvedčený o tom, že takýto návrh zákona je apolitický, a teda širokospektrálne podporiteľný naprieč politickým spektrom. Ušetrí to čas, peniaze, ale aj praktickú manipuláciu s týmito prostriedkami. A verím tomu, že vďaka tomu tento návrh zákona bude pri najbližšom hlasovaní akceptovateľný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2019 15:42 - 15:44 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem a aj, pán poslanec, ďakujem za váš príspevok. Myslím si, že práve toto je presne to, po čom sme volali, odborná diskusia. Ja si vašu akademickú prácu roky-rokúce vážim, nie jednu skúšku som absolvoval aj z vašich skrípt, takže okrem iného aj o volebných systémoch by bolo hodne o čom podebatovať nielen tu v pléne.
Súhlasím s tým ale, to, čo povedal pán poslanec Dostál, a teda že ak môžme aspoň trošku opraviť to, čo tu už dnes máme a nefunguje to dobre, tak sme išli tou najschodnejšou a najjednoduchšou možnou cestou, ktorej porozumie aj občan, pretože stotožňujem sa s tým, že systém, ktorý ste navrhli vy alebo o ktorom si myslíte, že by mohol byť najpoužiteľnejší, je možno aj najefektívnejší, aj ušetrí verejné prostriedky, ale pre občana je mimoriadne ťažko zrozumiteľný, podobne ako napríklad proporcionálny systém, ktorý používajú vo voľbách do tamojšieho zhromaždenia Íri, ktorí je omnoho efektívnejší ako ten, ktorý používame my, ale samotní Íri veľmi ťažko rozumejú, akým spôsobom celé to prepočítavanie hlasov funguje. Takže môžme sa o tom baviť na odbornej úrovni a budem veľmi rád, keď spoločne možno nájdeme úplne optimálny model ako na to. Len v tomto konkrétnom prípade platí presne to, čo bolo spomenuté predo mnou, a teda že zásadná zmena môže prísť potom až po voľbách a my varíme len z toho, čo máme momentálne k dispozícii. A ja verím tomu, že ministerstvo vnútra bude ďaleko otvorenejšie odbornej diskusii o tom, ktorý volebný systém pre ktoré typy volieb by bol na Slovensku najlepší.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2019 15:31 - 15:32 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len veľmi stručne, chcem sa poďakovať za podporu aj vám osobne, pán poslanec, a takisto verím aj vášmu poslaneckému klubu. Takisto podobné príbehy zdieľam z dielne viacerých najmä obcí a niektorých najmä menších miest aj ja a to bol aj jeden z motívov, prečo sme sa rozhodli predložiť tento návrh zákona a rozprúdiť k nemu spoločenskú diskusiu. Ako hovorím, na akademickej pôde táto diskusia prebieha už dlhšie obdobie a v zásade máme plnú podporu kolegov akademikov, pretože si všetci uvedomujú, že s výnimkou práve toho jedného finančného faktoru všetky ostatné sú pozitívne, v prospech tohto návrhu zákona. Takže verím, že sa to adekvátne odzrkadlí aj pri hlasovaní v pléne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2019 15:21 - 15:23 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo aj kolegom za faktické poznámky. Áno, ten chaos v roku 2022 predpokladáme aj my. Mnohí občania nemajú úplne jasno v kompetenciách a obzvlášť v Bratislave a v Košiciach očakávam, že bude pomerne komplikované vysvetliť, aký je rozdiel medzi primátorom a potom starostom mestskej časti a zároveň aj županom, a možno ešte ťažšie bude potom aj zvoliť tie mestské, obecné alebo teda v tomto prípade miestne zastupiteľstvá a následne aj župné zastupiteľstvá v momente, keď do mnohých z nich budú kandidovať tie isté osoby. Takže možno aj z tohto dôvodu, ako pán poslanec Laurenčík správne uviedol, by bolo fajn, keby sme minimálne na tie exekutívne pozície využili vo väčšinovej voľbe dvojkolovú voľbu.
Veľmi zaujímavá myšlienka, pokiaľ ide o tú opakovanú voľbu. My sme uvažovali v minulosti aj nad tým, že či podobne ako v prípade pozície prezidenta a prezidentky Slovenskej republiky neísť do možnosti limitovať počet volebných období napríklad na dva alebo na tri, ale ukázalo sa v minulosti, že pri dvetisíc takmer deväťsto obciach, ktoré na Slovensku máme, by to spôsobilo ešte väčší problém, ako v súčasnosti čelia desiatky obcí na Slovensku, ktoré už dnes nemajú nikoho, kto by vôbec chcel kandidovať. Takže sme od tohto upustili a práve preto ten silný mandát, o ktorom som hovoril a ktorý by sa mohol pokojne ukázať aj v prvom kole, čo je tak trošku reakcia aj na kolegu poslanca Mizíka. Keď bude mať daný starosta alebo primátor viac ako 50-percentnú podporu, žiadne druhé kolo sa konať nemusí. Takže aj ten finančný faktor v tomto prípade je výrazne menej problematický.
A ak pán kolega Mizík hovorí o tom, že Slovensko obchádza strašidlo, tak ja s ním úplne súhlasím, je to strašidlo fašizmu a neonacizmu, s ktorým sa musíme vysporiadať v tejto krajine.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 19.9.2019 14:53 - 14:54 hod.

Martin Klus
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja len veľmi stručne dávam na zváženie, či potom prípadne po tomto konvente by nebolo vhodné urobiť podobnú diskusiu napríklad aj tu pod nami v kinosále, kde by sa do toho mohli zapojiť aj konkrétni poslanci. A ďakujem aj za informáciu, že teda pán predseda strany pozvánku dostal. Budem sa dopytovať po tom, že či sa zúčastní alebo prípadne či niekoho nepošle.
Skryt prepis