Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.4.2016 o 18:36 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2016 11:55 - 11:56 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem podporiť návrh pána Grendela. A len takú drobnosť by som k tomu jeho vystúpeniu doplnil, že nielen dať iskierku nádeje na spravodlivosť pánovi Kováčovi, ale nezobrať tú iskierku nádeje aj všetkým ostatným občanom, ktorí v budúcnosti by mohli zažiť takúto neprávosť a stratili by pritom právo na spravodlivosť. A preto apelujem na každého, na svedomie každého poslanca v tomto, v tomto parlamente, aby hlasoval za tento návrh, pretože nechcel by som, aby to bolo tak, ako povedal pán Dostál, že bolo potrebné tie návrhy podávať stále znova a znova.
Ja si myslím, že to treba spraviť raz, a to teraz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 17:27 - 17:28 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja chcem oceniť pani ministerku Žitňanskú, lebo tu skutočne dlho sedela, počúvala, čo sa tu hovorí, aké sú výstupy z pléna, robila si poznámky a skutočne aspoň ja ako neprávnik teda by som to tak vedel hodnotiť, že stavia sa k tomu čelom a že má záujem riešiť problémy.
Dve veci mi tam nesedia, ak môžem pripomenúť. A to je jedna vec, a to vám verím, že nie je tam všetko to, čo by ste chceli vy, a že tam všetko ani nemôže byť. Je tam ale potom rozpor s tým, čo tvrdil váš predseda pán Bugár, že ste dokázali presadiť 90 % z toho, čo ste chceli. To tam nesedí toto dohromady.
A potom ešte takú poslednú vec k tej prokuratúre. Možno tomu rozumiete, ale asi tomu nie že možno, rozumiete tomu viac ako ja, určite, a vidíte do toho viac, ale keď niekto neskúsi, tak je škoda dopredu sa vzdávať proste, treba skúsiť. Nebude tých 90, nebude. Ale treba skúsiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 16:23 - 16:24 hod.

Alan Suchánek
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Burian, ja by som len takú jednu drobnosť chcel povedať. Apelujete a obraciate sa na bývalých ministrov vlády pani Radičovej. Ja chcem upozorniť na to, že za posledných desať rokov bol SMER osem rokov vo vláde. Je rozdiel zodpovedať sa z niečoho, za čo som zodpovedný osem rokov a necelé dva roky. Za tie necelé dva roky sa nedá spraviť takmer nič. Takže to si treba uvedomiť jednoznačne. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.4.2016 12:30 - 12:31 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Neviem, či sa obraciam správne, a nemám skúsenosti a predpokladám, že to tu už možno niekedy zaznelo. O čo mi ide? Keď... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Musíte najprv povedať procedurálny.

Suchánek, Alan, poslanec NR SR
Ten môj procedurálny návrh je taký, že keď poslanec má reagovať na faktické poznámky, je rozdiel, či sa prihlásia traja s faktickou poznámkou, alebo dvanásti, a on má stále ten istý čas na reakciu. Čiže napríklad aj v tomto prípade absolútne nestihol a nemohol zodpovedať na všetky faktické otázky. Či by... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.4.2016 12:14 - 12:16 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Budaj urobil veľmi pekný a podrobný rozbor aj politickej situácie, aj programového vyhlásenia vlády. SMER hodnotil vládu pani Radičovej ako zlepenec. Túto vládu nenazývam zlepencom, ale vládou kontinuity. Nechcem teraz hodnotiť dopredu, čo to pre nás bude znamenať.
Chcem len povedať, že tuto zase zaznelo od predsedníckeho stolu, že demokracia je rešpektovanie väčšiny. No, to určite nie. To v tej demokracii treba rešpektovať tú menšinu. Na to som veľmi zvedavý.
Chcem vyzdvihnúť v tom prejave pána poslanca Budaja takú pozitívnu výzvu ku konaniu do budúcnosti, aby sa tu v tejto našej spoločnosti niečo zmenilo. A k tomu chcem povedať toľko, že dve strany v dnešnej vládnej koalícii pred voľbami veľmi apelovali na to, aby sa skončilo s politickými nomináciami a aby sa začalo konečne s odbornými nomináciami. Na to som veľmi zvedavý, pretože to bude veľmi, veľmi dôležité.
A ja sa pýtam, že prečo sa tak deje až vtedy, keď sa niektorý rezort alebo oblasť dostane do krízy? Prečo sa to nezačne robiť hneď a stále, aby sme sa do tej krízy nedostali?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2016 15:57 - 15:59 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Chcem podporiť doktora Krajčího. Ten prejav bol dobrý a to jeho vystúpenie bolo veľmi dobré.Ja by som sa chcel venovať tomu, čo spomínal, tomu rušeniu tých regionálnych nemocníc. My sme to preberali aj na výbore. Bol tam aj pán minister. Mali sme stretnutie s Asociáciou nemocníc Slovenska, mali sme stretnutie so Slovenskou lekárskou komorou. Ten problém v zdravotníctve je veľmi široký a v celej tej škále je obrovské množstvo problémov. A práve na tie regionálne nemocnice chcem upozorniť. Keď sa spýtate riaditeľa veľkej nemocnice, fakultnej, tak on určite povie, že on so svojou nemocnicou je schopný zvládnuť prílev pacientov z tých menších regionálnych nemocníc. No bodaj by taký nebol, pretože pokiaľ sa zruší nejaká menšia regionálna nemocnica, jemu navýšia v podstate výkony. Tým bude mať väčší prísun peňazí. Ale my tie veľké fakultné nemocnice nemáme postavené tak, aby dokázali zvládnuť aj ten väčší prísun pacientov. Väčšinou sú tam dosť dlhé čakacie doby na operácie, tie sa hodne predĺžia. Ale aj pri tých pohotovostiach ja poviem príklad na trnavskej nemocnici. Tam sa na tom chirurgickom urgentnom príjme čaká niekoľko hodín, dokonca niekoľko hodín čakáte na to, kým sa dostanete dovnútra a kým vás pošlú na röntgen a vrátite sa s röntgenovým snímkom a znova čakáte veľmi dlho. Asi to už celkom nestihnem dokončiť. Proste tento problém je ďaleko, ďaleko širší. A to chcem povedať, veľmi ľahko sa zruší, ale či to potom bude fungovať, už potom môže byť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 18:36 - 18:38 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja som chcel k tomu povedať, že od roku 2018 sme mali mať vyrovnaný rozpočet. Podľa toho, čo vláda deklaruje, tak budeme mať vládu kontinuity, ale budeme mať aj kontinuitu v deficite, a to je jeden obrovský problém. Chcel som ešte zareagovať aj na to, že pán Jurzyca založil to INEKO. To INEKO si získalo obrovský kredit a nie, proste je dôvod, prečo ten kredit získalo.
A ešte takú poslednú poznámku k tej úmrtnosti, ktorú pán Jurzyca spomínal. Tam je práve základný problém, keď si to nezačneme analyzovať v tých jednotlivých nemocniciach, tak to nikdy nezistíme a nebudeme mať ani čo tomu Eurostatu poslať a nebudeme môcť nikdy ani zistiť, čo kde ako máme spraviť. Takže práve treba tie peniaze nasmerovať tak, aby sme získavali informácie a na základe nich potom dokázali niečo realizovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 17:58 - 17:59 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem len faktickú k tomu, čo povedal pán Rajtár ohľadom toho krízového manažéra.
Už pred voľbami sa hovorilo o tom, že to zdravotníctvo je v kríze. To zdravotníctvo je ozaj v kríze a to rozhodnutie o tom, že ministerstvo zdravotníctva povedie krízový manažér, bolo ozaj dobré rozhodnutie. A v poslednej chvíli. Ozaj to tam treba. A ja by som len teda chcel povedať, že ako sa to ukazuje, aj po prvých jednaniach s novým ministrom mám veľkú nádej, že krízový manažér má šancu s tým zdravotníctvom niečo urobiť. A chcel by som apelovať na novú vládu, že by bolo dobré, keby sa krízoví manažéri alebo aspoň odborné nominácie aj vo verejnej správe začali uplatňovať. Aby sa robili výberové konania, aby sa tam dostávali ľudia odborne zdatní, ktorí vedia to aj zmanažovať. Lebo myslím si, že toto je jediná správna cesta pre Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 16:59 - 17:01 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel upozorniť na to, čo povedal poslanec Lipšic o Generálnej prokuratúre. A chcel by som to dokumentovať práve na tej našej kauze toho CT prístroja. Asi po dvoch mesiacoch, ako to vypuklo, mal som jeden telefonát z Českej republiky. Volal mi jeden novinár, predstavil sa mi ako investigatívny súkromný novinár a povedal, že len potrebuje veľmi krátko niečo objasniť. A nakoniec z toho krátkeho objasnenia bol skoro hodinový telefonát. A keď som odpovedal postupne na tie jeho otázky, ktoré nasledovali a nasledovali, a on to uzavrel takto: ´No, viete, keď som vám volal, tak som si myslel, že sa dozviem niečo nové, že sa dozviem o nejakej sofistikovanej korupcii, o nejakom sofistikovanom rozkrádaní, ale to, čo ste mi povedali vy, veď takto by to urobili malé deti.´ A naša Generálna prokuratúra toto nie je schopná vyšetriť. To, čo je každému občanovi v tejto republike jasné, tak naša Generálna prokuratúra to nie je schopná pochopiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 11:00 - 11:01 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Poslanec Matovič spomínal, elimináciu korupcie a pritom spomenul aj CT prístroj v piešťanskej nemocnici. Ja k tomu musím spomenúť a pripomenúť, že táto kauza, respektíve to zrušenie obvinení, obvinení, bolo zdôvodnené tým, že znalecký posudok porovnával ceny CT prístrojov podobných v Českej republike. Pritom už bývalý minister zdravotníctva Čislák povedal, že sa budú robiť referencie cien prístrojov. A dokonca povedal, práve preto, že niektorých vecí sa nakupuje na Slovensku málo, tak sa budú porovnávať aj ceny v okolitých krajinách. Toto je presne ten istý prípad. Ale akokoľvek už keby generálny prokurátor alebo jeho prvý námestník neboli celkom spokojní, tak ten znalecký posudok sa dal jednou, dvomi, tromi otázkami doplniť, pretože za posledné necelé dva roky boli na Slovensku kúpené presne tak isto výkonné dva CT prístroje za ceny, ktoré sa dajú na Slovensku zistiť. Behom nejakých troch, štyroch možno šiestich týždňov, možno do 30 dní to mohlo byť vyriešené. A vôbec sa to nemuselo takto robiť. Potom sa nemôže nikto čudovať, že sa to tu celé takto chápe ako zametanie pod koberec, pretože to asi nič iné ani nie je.
Ďakujem.
Skryt prepis